inapoi protopopiat

DRAGOMIRESTI

 

-inapoi-

HRAMUL

“Adormirea Maicii Domnului”

GALERIE FOTO

DRAGOMIRESTI

“Adormirea Maicii Domnului”

Pr. Antal Gheorghe Ciprian

-Paroh-

 

Preotul Antal Gheorghe Ciprian

  • data nasterii: 14.10.1972
  • iconom stavrofor
  • tel. 0753059596

 

Biserica
Hramul “Adormirea Maicii Domnului”
Biserica construita din zid in 1905.

_________________________________________

Numar de credinciosi: 2887

   
ISTORIC

Comuna Dragomiresti figureaza cam de la anul 1300 sub numele de satul Dan, se mai numea satul Între brazi, Între râuri, iar mai târziu Dragomiresti. Trecutul acestei frumoase comune de pe Valea Izei, dateaza de pe vremea cnezatelor si voievodatelor si apartine Voievodatului Dragos Voda în apropiata vecinatate cu Bogdan Voda, unde ambii voievozi au parasit aceste meleaguri aproape deodata.

Parohia Dragomiresti dateaza de pe la anii 1440. În anul 1717 erau 4 preoti în comuna. Biserica veche dateaza de la 1313 si depindea de Episcopia Peri. În 1711 a fost încadrata la Episcopia Muncaci pâna în 1852 când dupa înfiintarea Episcopiei Gherla a fost atasata la aceasta cu un fel de autonomie – Vicariatul Maramuresului – conform acestor date s-a organizat Protopopiatul Iza si Ieud. La Protopopiatul Iza apartinea Parohia Ortodoxa Româna Dragomiresti cu parohul local Al. Ghenghe care era si protopop al Izei. Mai târziu a urmat preotul Emil Bran care a organizat mai bine parohia si a edificat biserica monumentala care a fost zidita dupa un stil italian, de un arhitect italian între anii 1905 – 1909. Consacrarea acesteia s-a înfaptuit în anul 1922.

În anul 1912 s-a cumparat un teren ce formeaza gradina parohiala actuala pe care a fost edificata scoala confesionala iar azi casa parohiala. Dupa E. Bran a urmat la succesiune Pr. Gh. Cosma care de asemenea a fost numit protopop al Izei Dragomiresti pâna în anul 1948 când s-a facut si unificarea religioasa. De asemenea dupa unificarea religioasa parohia s-a organizat cu un ritm accelerat. Astfel începând din anul 1954 – 1975 sub conducerea preotului paroh Sabau Constantin a conlucrat la consolidarea religioasa a parohiei si a elaborat un plan de înfrumusetare a parohiei cu reparatiile necesare la casa parohiala si la biserica facându-se reparatii capitale precum si electrificarea.

Începutul ortodoxiei în comuna Dragomiresti dateaza din anii 1904 – 1905. Din cauza unor divergente a credinciosilor cu preotii de atunci, circa 45 – 50 familii, au trecut de la cultul greco-catolic la cultul ortodox pentru care prin insistenta unui preot ortodox Pavel Moldovan, statul român de atunci le-a aprobat înfiintarea parohiei ortodoxe condusa si organizata de acel preot cu o mica, capela în comuna care exista si astazi. Preotul Moldovan Pavel în anii 1916 – 1917 a cumparat pe seama parohiei un teren de 14,5 ha în Valea Prihodistii la 3-4 km de comuna unde a organizat o gospodarie cu pomi si animale si unde dupa razboiul mondial în anii 1926 – 1927 a construit o manastire pe care o conducea alaturi de parohia din comuna, pâna la sfârsitul vietii sale în anul 1936. Dupa moartea acestuia, manastirea a fost condusa de niste calugari fara pregatire monahiceasca si din neglijenta lor manastirea cu tot inventarul ei au ars total.

Între anii 1951 – 1957 s-a edificat o alta manastire de data aceasta lânga sosea, în partea de sus a comunei în locul numit „Arinii Runcului” prin sârguinta preotului Codrea Nutu care a colaborat cu preotul Pavel Moldovan si i s-a dat hramul Nasterea Maicii Domnului. Aceasta manastire este administrata de credinciosii din comuna în frunte cu vechii ortodocsi si cu preotul local. Manastirea este dotata cu toate cele necesare cultului ortodox si când se oficiaza Sfânta Liturghie la diferite sarbatori se aduna foarte multa lume din localitatile învcecinate.

În perioada 1975 – 1979 preot paroh a fost Negoita Constantin.

Din 1979 – 2007 preot Antal Gheorghe a fost numit paroh la Biserica Ortodoxa Româna cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” si a initiat mari lucrari la acest lacas de cult:

s-au construit doua balcoane;

s-a repictat interiorul bisericii;

a fost înlocuit iconostasul;

s-a renovat exteriorul bisericii;

s-a construit un foisor în cimitirul din Josani;

s-a construit o sala de mese în curtea casei parohiale;

Din septembrie 1998 – 2007 pr. paroh Antal Gheorghe slujeste la Sfântul altar împreuna cu pr. II Antal Gheorghe Ciprian. În noiembrie 2007 pr. Antal Gheorghe se pensioneaza, paroh fiind numit pr. Antal Gheorghe Ciprian. Din februarie 2008 pe postul II a fost numit pr. Mihali Gheorghe, care slujeste la Sfântul altar împreuna cu pr. Antal Gheorghe Ciprian pâna în septembrie 2009.

În martie 2008 s-a pus piatra de temelie pentru o noua biserica ortodoxa, din lemn, în stil maramuresean. Noul lacas de cult ortodox a fost ridicat din toamna anului 2008 si finalizat în iunie 2009.

În anul 2006 s-a sfintit o troita din marmura neagra, lânga Primaria Dragomiresti, de Înalt Prea Sfintia Sa Iustinian Episcop al Maramuresului si Satmarului, ridicata în memoria eroilor martiri locali.

La data de 13 septembrie 2009, noua biserica cu hramul „Sfintii Români” a fost sfintita de Prea Sfintia Sa Iustin Sigheteanul, Episcop Vicar al Maramuresului si Satmarului. Din acea data preot paroh în Parohia Ortodoxa Româna “Sfintii Români”, nou înfiintata, a fost numit pr. Mihali Gheorghe.

În 2010 se schimba acoperisul bisericii.

În prezent Parohia Ortodoxa Româna Dragomiresti – centru cu hramul Adormirea Maicii Domnului are un numar de 460 de familii, credinciosii frecventând biserica si aducând multumire si slava lui Dumnezeu.

16 februarie 2011

Pr. Paroh Antal Ciprian

 

HRAMUL

“Sfintii Romani, Acoperamantul Maicii Domnului si Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul”

 

Dragomiresti "Sfintii Romani"

 

 

 

Pr. Mihali Gheorghe

Pr. Mihali Gheorghe

  • data nasterii: 26.09.1963
  • iconom
  • tel. 0751202791
  • Jud. Maramures
    _____________________________________
Istoric

Actuala biserica din lemn cu hramul “Sfintii Romani” este asezata pe o vatra veche a ortodoxiei din Dragomiresti, unde a functionat “Biserica orantarilor”. Parohia s-a infiintat in anul 1903 prin trecerea de la greco-catolici la ortodocsi a unui numar de 70 de familii cu aproape 300 de credinciosi. In 28 decembrie 1903 s-a sfintit o capela intr-o casa mare din lemn donata de catre Vlad Gavrila – Duhatcu. Casa care avea o incapere mare care era lacasul de cult, iar in lateral de-a lungul cladirii se aflau trei incaperi pentru locuit.

La inceput comunitatea ortodoxa a fost filie la parohia Sacel si abia in 1907 autoritatile maghiare au permis instalarea unui administrator parohial in persoana preotului paroh Vasile Gog si au recunoscut parohia Dragomiresti.

Din datele existente rezulta ca parohia de atunci era formata dintr-un numar de credinciosi care oscileaza intre 289 in anul 1910 si 265 in anul 1940, undeva in jurul a 60 familii, constituind un procent ce variaza intre 8-10% din populatia de atunci.

Existenta unei parohii ortodoxe este semnalata si in anul 1892 si probabil si mai dinainte , dar din motive lesne de inteles nu se pomeneste despre aceasta.

Activitatea parohiei si a lacasului de cult de atunci s-a desfasurat in stransa legatura cu manastirea infiintata pe valea raului Baicu,-Prihodiste care prin slujitorii sai a intretinut vie flacara ortodoxiei in Dragomiresti si in localitatile din jur.

Dintre slujitorii de seama care au slujit la aceasta biserica de la inceputul secolului XX pana la revenirea la ortodoxie il amintim pe ieromonahul Pimen Moldovan care a fost un luptator inflacarat pentru ortodoxie si care prin activitatea sa a intarit obstea ortodoxa si obstea manastirii de atunci.

In ordine cronologica, mai amintim pe arhimandritul Teodosie Cioara si apoi pe preotul Nutu Codrea care au asigurat slujirea pana in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Dupa revenirea la ortodoxie nu s-a mai slujit in acest lacas de cult, care s-a degradat tot mai mult, motiv pentru care in anul 2008 s-a luat hotararea fie de a face o restaurare, fie de a construi o noua biserica. Intrucat restaurarea nu era posibila din cauza degradarii s-a hotarat demolarea si construirea unei noi biserici.

Piatra de temelie a noii biserici a fost pusa de PS Iustin Sigheteanu cu un sobor de preoti in 23 martie 2008.

Noua biserica din lemn de brad cu arhitectura specifica zonei a fost ridicata de mesterul popular Hotico Grigore si fiul sau Hotico Vasile din Ieud impreuna cu echipa lor, din stradania credinciosilor si din banii obtinuti prin vanzarea unui teren primariei din localitate.

Pentru buna desfasurare a lucrarilor s-au ostenit pr.paroh Antal Gh.Ciprian si pr.II Mihali Gheorghe – actualul paroh, impreuna cu consiliul parochial si toti oamenii de bine din localitate.

Biserica s-a sfintit in 13 sept.2009 de catre PS Iustin Sigheteanu, functionand si parohia de la 1 sept.2009, avand arondat un numar de 385 familii, aproximativ 1130 de credinciosi din vechea parohie.

Se lucreaza in continuare la amenajarea lacasului de cult si la construirea unui complex care va contine sala de agape, locuinta parohiala, sala de consiliu si biroul parohial.

pr. Gheorghe Mihali

 

inapoi protopopiat