MANASTIRI SI SCHITURI

   -- Scarisoara Noua--   Teghea --

 

 

 

MANASTIREA SCARISOARA NOUA

HRAMUL

“ Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul "

     Manastirea Scarisoara Noua este o manastire de calugari cu hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" (24 iunie). Este situata in com. Piscolt, jud. Satu Mare, la 28 km SV de Carei, 26 km Nord de Valea lui Mihai si 62 km SV de Satu Mare (prin DN Oradea-Satu Mare). Biserica este din caramida, cu anexe in constructie din 1991. Cladirea este cu paraclis, construite de satenii locali, moti colonizati in anul 1924, care in anul 1940, dupa Dictatul de la Viena (30 august 1940), au fost alungati dar reveniti in anul 1948 si cu ajutorul satenilor din alte sate, sub indrumarea staretilor ierom. Veniamin Pop si protos. Teofil Pop. Este cel mai vestic asezamant monahal din tara.

 

________________________

-inapoi la cuprins-

Protos. SPIRIDON BELEI -egumen-

 

 

 

  • Manastirea Scarisoara Noua, cod 447252
  • Comuna Piscolt
  • Jud. Satu Mare
  • Tel: 0756-788865

MANASTIREA TEGHEA

“Nasterea Maicii Domnului”

_________________________

     Traditia monahala in acest loc incepe in jurul anului 1300, cand si-a gasit salasul un calugar pustnic cu numele Teigheni. Fiind atrasi de viata si de faptele minunate ale acestuia, unii crestini mai ravnitori si doritori sa traiasca in chip cat mai placut lui Dumnezeu s-au adunat in acest loc, construindu-si o bisericuta de lemn si case de locuit. S-a format astfel o "sihastrie - sateasca" pe care, cu timpul, au inconjurat-o casele taranilor, transformand-o intr-un sat, caruia i-au pus numele Teghea - derivat din numele intemeietorului sihastru, iar bisericuta sihastreasca a ramas ca biserica a satului. Din aceasta biserica de lemn, arsa in vremea miscarilor reformatoare, se mai pastreaza si azi o "grinda" asezata ca baza mediana la iconostasul bisericii de zid, ridicata de sateni, prin 1767, pe fundamentul vechii bisericute. Din cauza evenimentelor istorice din trista perioada a anilor 1700-1918 a fost imposibila venirea aici a unui ierarh care sa sfinteasca biserica. Abia in toamna anului 1994, dupa mai bine de 225 de ani, P.S. Justinian Chira, Episcop al Maramuresului si Satmarului, inconjurat de un numeros sobor de preoti si multi credinciosi, tarnoseste biserica. Piatra de temelie a actualei manastiri de calugarite " Nasterea Maicii Domnului" - Teghea se pune abia in vara anului 1995, reinnodandu-se astfel firul traditiei strabune pentru acest mic sat transilvanean. Cu mari eforturi si sacrificii, cu ajutorul bunului Dumnezeu si cu sprijinul credinciosilor, mica obste a reusit sa ridice aici, in scurt timp, un complex monahal in toata puterea cuvantului, care cuprinde: bisericuta de lemn in stil maramuresean, o casa monahala cu doua niveluri si 25 de chilii, un paraclis si un arhondaric pentru gazduirea pelerinilor, anexe gospodaresti, ateliere de pictura, broderie si croitorie. In manastire se afla cateva din moastele celor 40 de Sfinti Mucenici care au patimit in Iezerul Sevastiei. In viitorul apropiat urmeaza sa inceapa lucrarile pentru construirea bisericii din zid.Trebuie mentionat faptul ca este prima manastire de maici din judetul Satu Mare si singura din istoria romanilor satmareni pana in anul 1998.

 

-inapoi la cuprins-

Stavr. EMANUELA MATEIU

-stareta -

ALBUM FOTO

 

  • Teghea, cod 447109
  • Comuna Craidorolt
  • Jud. Satu Mare
  • Tel: 0261876444

Este situat:

  • sos. Satu Mare - Carei (spre Oradea)- dupa 20 km, intersectia " Vraja Crasnei", spre est (15 km);
  • sos. Satu Mare - Zalau- Madaras (16 km) ramificatie la dreapta, spre sud (25 km) ;
  • sos. Satu Mare- Zalau -Acas, pe langa biserica reformata- ramificatie la dreapta spre vest, drum pietruit (9 km);
  • sos. Satu Mare - Tasnad- Craidorolt (33 km) de la iesire, spre stanga (3 km) drum pietruit.

 

MANASTRIREA BIXAD

“Sf. Apstoli Petru si Pavel”

______________________

     Manastirea Bixad este o manastire de calugari, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului “ (15 august) si “Sfintii Apostoli Petru si Pavel “ (29 iunie). Zilele de pelerinaj sunt: la sarbatorile Maicii Domnului – 15 august , 8 septembrie , la “Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul “ – 29 august si la 14 septembrie – Ziua Sfintei Cruci si la 29 iunie - cinstirea " Sfintilor Apostoli Petru si Pavel". Pelerinajale antreneaza multimi de oameni din satele nordice ale Transilvaniei (M. Vasile). Manastirea este situata in comuna Bixad , jud. Satu Mare la 7 km NV de Negresti-Oas , 55 km NE de Satul Mare, pe DN : Satul Mare – Negresti-Oas – Sighetul Marmatiei. Ctitorita la sfarsitul sec. XVII , cca. 1689 de arhim. Isaia , fost calugar grec ortodox in Manastirea “ Sf. Pavel “ – Athos este terminata in 1700 , pustiita in 1701 cand Isaia “convertit la legea Romei a fost ucis “ (St. Metes, 1936). Biserica actuala este construita din piatra si caramida in 1771, restaurata intre 1980 si 1987, prin stradania preotului Ioan Babici, in timpul pastoririi Preasfintitului Vasile Coman al Oradiei. Aici se gaseste icoana Maicii Domnului mult venerata de credinciosi .

-inapoi la cuprins-

 

 

  • Com. Bixad,
  • jud. Satu Mare,
  • Romania
  • Tel.0261843735, 0740695664

 

 

 

MANASTIREA ORTODOXA

“Sf. Treime”

Moiseni

 

-inapoi la cuprins-

Stavr. IERONIMA SELEVER

-stareta-

 

  • Str. Principala, nr. 487 A,
  • localitatea Moiseni,com. Certeze,
  • tel. 0753 759473,
  • jud. Satu Mare,
  • Romania

 

MANASTIREA PORTARITA

"Schimbarea la Fata"

 

     Va avea hramul " Maica Domnului de la Muntele Athos"-Portarita. Pana in prezent, s-au construit biserica, un altar de vara, 2 paraclise de iarna si un corp de chilii. Tot aici se gaseste si un muzeu.

-inapoi la cuprins-

Protos. CLEOPA SARCA

-staret-

Este situat:

  • DN 19 Negresti - Oas, spre vest - Vama (4 km) - Orasu Nou (8 km) - ramificatie la dreapta (3 km) - ramificatie la dreapta - Prilog (1 km)

SCHITUL ”SF. ARH. ȘETFAN”, LUNA ȘES

Hramul “Sf. Arhidiacon Stefan” Si

“Sf. Împarati întocmai cu apostolii Constantin și maica sa, Elena ”

Scurt istoric al Schitului Sf. Arhidiacon Stefan , Luna Șes

Schitul cu hramul “Sf. Arhidiacon Stefan” Si “Sf. Împarati întocmai cu apostolii Constantin și maica sa, Elena ” din Luna Ses, orasul Negresti Oas, Protopopiatul Ortodox Român Oas, a fost sfințit de catre P.S. JUSTIN HODEA SIGHETEANUL, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului și Satmarului, înconjurat de un sobor de preoti și diaconi și cu participarea a numerosi credinciosi, în ziua de 5 mai 2012 .

Shitul “Sf. Arhidiacon Stefan” – Luna Ses a fost înfiintat prin Decizia Consiliului Eparhial nr.1129 din 31 iulie 2009. Locul pe care s-a construit actualul schit, în suprafata totala de 9765mp, a fost donat în cursul anului 2004 de Primaria și Consiliul Local al orasului Negresti Oas, și a fost binecuvântat de PS JUSTIN HODEA SIGHETEANUL în anul 2008, protopop de Oas fiind PC Pr. Mihai Feher, caruia îi sunt încredintate, cu binecuvântare arhiereasa, lucrarile viitorului schit. Ansamblul monahal de o fermecatoare frumusete arhitecturala și duhovniceasca, sfintit la aceasta data, a fost construit în perioada 2008 – 2012, fiind ctitoria Primariei, conduse la acea dată de D-l Primar Nicolae Bura, și a Consiliului Local din Negresti Oas, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Român Oas și cu sprijinul unor binecredinciosi crestini ai Bisericii noastre.Amintim în cele ce urmeaza etapele de construire și lucrarile efectuate, astfel: fundatia și placa de beton armat pentru biserica au fost realizate de firma S.C. Universal constructii Negresti Oas, apartinând D-lui Vasile Boboi, fundatia fiind placata cu piatra. Proiectul bisericii a fost întocmit de S.C. Cupola Proiect S.R.L. din Sighetu Marmatiei, sub supravegherea și autoritatea proiectantului Sef Arh. Dorel Cardos. Biserica de lemn în stil maramuresean a fost construita în perioada 2009-2010 de mesterii familiei Bârsan Petru din loc. Bârsana, jud. Maramures. Aceasta are dimensiunile maxime de 18,12 m / 8,72 m, înaltimea de 23m, iar suprafata utila de 106 mp. Iconostasul și mobilierul au fost executate de sculporul Păvăloaie Stefan din loc. Cornu Luncii, jud. Suceava. Lucrarile la pictura de pe iconostas și icoanele din biserica au fost încredintate pictorului Tătăran Arunel din Baia Mare. Troita de lemn a fost ridicata prin jertfa familiei Joltan Radu și Simona din Negresti Oas. Casa monahala cu patru chilii și o trapeza a fost construita de acelasi mester popular Barsan Petre, casa având centrală și încalzire proprie, fundatie de beton placată cu piatră, scări, împrejmuiri și terase. Gardul ce împrejmuieste schitul, de peste 300 m, este împletit din nuiele, în stil traditional, fiind lucrarea și rodul ostenelii curatorilor Parohiilor Ortodoxe din Negresti Oas. Lucrările de amenajare a curții bisericii și casei (pavare, terasare, dotări rustice, plantație pomi) au fost realizate în perioada 2012-2013 de familia părintelui Nicolae Robaș, slujitorul schitului, cu sprijinul credincioșilor și a Consiliului mănăstiresc.Începând cu anul 2012, Schitul ”Sf. Arh. Ștefan” – Luna Șes găzduiește tabăra tinerilor creștini ”Hristos în mijlocul nostru”, organzată de ”Asociația Tinerilor Creștini” și Protopopiatul Oaș, prin sectorul de catehizare a tineretului.

Negrești Oaș, 2016

Loc. NEGREȘTI OAȘ,

zona turistică LUNA ȘES

Cod poștal: 445200, jud. SATU MARE

PREOT SLUJITOR:

PR. ROBAȘ NICOLAE, sachelar

0749108182

SCHITUL ,,Sfantului Mare Mucenic Gheorghe” Turt Bai

 

Hramul “Sfantul Mare Mucenic Gheorghe”

 

Istoricul Schitului ,,Sfantului Mare Mucenic Gheorghe” Turt Bai

 

Schitul ,,Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” este asezat ,din punct de vedere geografic ,intr-o frumoasa poiana, la marginea localitatii Turt, mai precis in Turt Bai ,unde pana in anii 90 era si o mina . Credinciosii din Parohia Turt ,impreuna cu preotii au dorit mult ca sa faca o manastire in localitatea lor . O contributie importanta la intemeierea acestei asezari monahale a avut domnul Ioan Belbe ,pe atunci primar al comunei si deputat in Adunarea Eparhiala a Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului . La 29 aprilie 2007 ,a fost pusa piatra de temelie a acestui asezamant cu hramul ,,Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” ,de catre Preasfintitul Parinte Justin Sigheteanul,arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului . La inceput s-a construit clopotnita si un Altar de vara . In primavara anului 2014, a venit de la Manastirea Casiel, Monahia Teofana Costea impreuna cu inca doua maici care sunt din Tara Oasului si astfel a inceput viata monahala la Turt . S-a construit un Paraclis de lemn ,frumos amenajat in interior cu icoane ,unde se savarsesc sfintele slujbe . Acum este in constructie o Casa monahala de zid, ce are parter ,un nivel si mansarda si va cuprinde trapeza ,bucataria, atelier de croitorie si chiliile . Este manastire de maici, sunt patru vietuitoare si stareta este Monahia Teofana Costea .

Monahia TEOFANA COSTEA

-stareta-

 

-- Marius --  Lunca Potau --

 

MANASTIREA MARIUS

“Izvorul Tamaduirii"

     Manastirea Marius este o manastire de calugari, infiintata in 1993, cu hramul "Izvorul Tamaduirii" (in prima vineri dupa Pasti) care este si zi de pelerinaj. este situata in satul Marius, com. Valea Vinului, jud. Maramures, la 42 km SE de Satu Mare si 47 km Vest de Baia Mare. Biserica de lemn s-a construit pe temelii de piatra si este nepictata, fiind o ctitorie a credinciosilor locului.Au fost construite biserica (1993), clopotnita, un corp mare de chilii si camere de oaspeti (1994-1995). Este un asezamant in curs de dezvoltare.

 

_______________________

 

-inapoi la cuprins-

Protos. NERGHES GHERONTIE

-staret-

 

 

Este situat:

  • DL Satu Mare - Paulesti (4 km) - Culciu (8,5 km) - Valea Vinului (12 km) - ramificatie la dreapta - sat Marius

 

  • Loc. Marius
    Jud. Satu Mare
    Tel: 0261.84.37.35 / 0744.78.76.64
    E-mail:

MANASTIREA LUNCA POTAU

“Acoperamantul Maicii Domnului”

_____________________

     Localitatea Lunca Potaului a fost inundata in 1970 si parasita, fiind inclusa in satul Lunca Apei, com. Apa, ramanand aici putini locuitori (o situatie asemanatoare celei din comuna Radu Negru, jud. Calarasi). In 1995, prin osardia pr. Ioan Roman si cu binecuvantarea P.S. Justinian, ia fiinta aici o manastire de maici. Din 1996 incepe viata calugareasca, facandu-se primele tunderi in monahism. Infiintarea acestui asezamant se datoreaza evlaviei credinciosilor din imprejurimi si Protopopiatului Satu Mare.

 

 

-inapoi la cuprins-

Stavr. TEOCTISTA FUGULIN

-stareta-

Este situat:

  • DL Satu Mare spre est - Odoreu (5 km) - com. Apa - ramificatie la dreapta, DL spre Lunca Apei (3 km)
  • Loc. Potau
  • Jud. Satu Mare
  • Tel: 0740.66.63.
  • E-mail: in lucru