inapoi protopopiat

ORTATA

 

HRAMUL

“Sfanta Treime”


“Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” – monument istoric

 

PAROHIA ORTÂTA
Protopopiatul Ortodox Chioar,


Preot paroh Tomoiaga Ioan,

• nascut la 28.09.1977, - Moisei,
• Loc. Ortata, nr. 12, cod 437202, com. Oarta de Jos, jud. Maramures,
• Tel: 0262270490, 0741955952, 0747062529
  • Biserica de lemn - monument istoric - „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” - 1828
  • Biserica de zid „Sfânta Treime” – 1987,
  • 132 credinciosi



Pr. Tomoiaga Ioan

-Paroh-

ISTORIC
Localitatea este atestata la 1391.
Legenda spune ca satul era unul mare si se numea simplu Oarta pâna când ciuma a decimat toti locuitorii,ramanând un sat mic, numit Ortâta,fapt redat pictural in partea de vest a pronaosului bisericii.
Biserica de lemn cu hramul ,,Sf.Arhangheli Mihail si Gavril “ s-a ridicat pe la 1829 intr-o noua locatie, intrucât cea veche se afla conform traditiei pe o colina numita Troian inconjurata de o falnica padure de stejari,din care s-a si construit biserica noua.
Constructia este o frumoasa realizare a mesterilor in lemn având pridvorul sprijinit pe patru stâlpi decorati, in zona centrala fiind prinsi cu arcadele prin contrafise ornamentate cu proeminente, perforate pe centru.
Acoperisul simplu in patru ape, prevazut cu turn-clopotnita de forma patrata, refacut in 1936 la dimensiuni mai mici, cu invelitoare de tabla zincata este in stare avansata de degradare.
Usa de intrare are portalul acoperit cu motive ornamentale deosebit de frumos elaborate, constatând in romburi,rozete,zig-zaguri, torsada si o cruce,iar deasupra ancadramentului usii se afla o friza ornamentala cu un sir de triunghiuri ascutite incadrate intre doua rânduri de denticuli ornati.
Bolta naosului are un arc-nervura la mijloc, ce se sprijinna pe niste console laterale prelungite, ce strabat peretii spre exterior in trepte asemenea celor de la colturi.
Iconografia se pastreaza relative bine, fiind distribuita pe câte trei register laterale in naos, si cuprind câte douasprezece scene fiecare, in total douazeci si patru, unde se remarca costumatia populara in scena Veronica si Orbul. Tot aici se mai retine scena cu Ciuma calare purtând pe umar o grebla si o matura, având ca antemergatoare Moartea cu coasa, iar in spate un nud de torcatoare sezând pe un butoi, scena legata de molima ce a decimat satul pe la 1802.
Pronaosul are picturi pe toti peretii cu Sfintele Mucenice, Cele Cinci Intelepte si Viata de Apoi.
La inceputul acestui secol un vânt puternic i-a darâmat turnul pe la anul 1936 , iar mai târziu degradarea acoperisului de sindrila cerea impetuos inlocuirea lui.
Avâandu-se in vedere doar nevoile practice de cult si tinând cont de latura economica s-a procedat la acoperirea bisericii cu tabla pe la anul 1972, afectâdu-se astfel valoarea arhitectonica.
Pe la anul 2006 sub indrumarea preotului paroh Tomoioaga Ioan se incepe restaurarea bisericii Monument Istoric ,,Sf. Arh. Mihail si Gavril” unde se inlocuiesc elementele deteriorate de intemperii (acoperis, talpi se reface turnul la forma initiala etc. ).Pe la anul 2009 se finalizeaza lucrarile de restaurare .
In prezent serviciile religioase se oficiaza in noua biserica ridicata in 1989 iar in biserica Monument Istoric se oficiaza doar slujbe la evenimente mai importante.
Parohia Ortâta este infiintata la anul 2000 iar primul preot paroh al parohiei este si prezentul in persoana parintelui Tomoioaga Ioan , pana in acea data ea fiind Filie la parohia Oarta de Sus.
Biserica noua este construita intre anii 1977-1989 din contributia exclusiva a credinciosilor.
Preot paroh fiind Bancos Vasile.
Bunii credinciosi au inceput sa ridice biserica , datorita politicii comuniste dupa 3 ani lucrarile de ridicare a noii biserici au fost stopate. Reluandu-se iar lucrarile pe la anul 1985 unde biserica a fost terminata pe la anul 1989 , tarnosita de I.P.S Teofil Herineanu.
Pe la anul 2002 se cumpara casa parohiala

inapoi protopopiat