inapoi protopopiat

ARDUSAT

 

HRAMUL

“Sfantul Ierarh Nicolae”
- “Sfanta Treime”

Protopopiatul Ortodox Chioar


Preot paroh FLOREA FLORIN

•Nascut la 17.02.1985, Sighetu Marmatiei
Absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa Baia Mare ,
• Ardusat,, cod 437005, Com. Ardusat, jud. Maramures,
• Tel:
0722885745

  • Biserica de zid “Sfântul Nicolae”-1932
  • Biserica de zid “Sfânta Treime”-1936,
  • 1832 credinciosi.

_________________________________

Pr. FLOREA FLORIN

- Paroh -

 

-Paroh-

Prima biserica cunoscuta documentar era din lemn si în anul 1463 a fost arsa de turci si de tatari, odata cu satul întreg. Pe locul ei, în anul 1540 se construieste o alta biserica din zid cu acoperis de sindrila si turn de lemn, care cu mici modificari va dura pâna în anul 1936, când în centrul satului s-a construit biserica actuala.
Apartinând de Maramuresul lui Balc si Drag, religia românilor din Ardusat a fost cea ortodoxa, preotul din Ardusat fiind supus Manastirii Peri din Maramures. Dupa anul 1530 pâna la 1680 credinciosii ortodocsii din Ardusat au suferit presiuniule de convertire la calvinism, dar cu mari eforturi si-au pastrat credinta strabuna.
Dupa ce Ardealul trece în stapânirea Imperiului Austriac începe intensa propaganda de „unire” cu Biserica Romano-Catolica si, în urma unor „Sinoade” din anii 1690-1691 la care participa si preotul din Ardusat, o parte din credinciosi îmbratiseaza „uniatia”, din a doua jumatate a secolul al XVIII-lea, Ardusatul devenind centru de protopopiat.
Dupa unirea din 1918, în Ardusat au loc mari framântari pe teren religios, ceea ce duce la revenirea la Ortodoxie a circa 50 de familii de români ce-si construiesc cu sprijinul Statului Român si al Episcopiei Clujului o biserica pe „puste”, terminata în anul 1932. În anul 1948 are loc revenirea la Ortodoxie a tuturor credinciosilor din Ardusat.

Biserica noua
Biserica actuala, cu hramul „Sfânta Treime” a fost construita începând cu anul 1936, prin contributia credinciosilor si sub îndrumarea preotului Liviu Salajan, de catre arhitectul I. Liteanu din Bucuresti si inginerul Taubert din Satu Mare, iar iconostasul a fost facut în anul 1939 de sculptorul Croitoru din Satu Mare.
Între anii 1968-1970 s-a pictat în fresca interiorul prin contributia credinciosilor de catre pictorul Prof. Achitenie Petre, ajutat în parte, la cupola de pictorul maramuresan C. Dipse.
Prin stradania unor preoti vrednici si dascali inimosi, a luat fiinta în urma cu peste 100 de ani corul bisericesc, care împreuna cu toti credinciosii
continua traditiile de rugaciune, cântare a înaintasilor.

inapoi protopopiat