inapoi protopopiat

BORSA

HRAMUL

“ Sf. Imparati Constantin si Elena”

GALERIE FOTO

 

Biserica "Sfintii Împarati Constantin si Elena"

_________________________________________

Biserica Parohiei Borsa I, cu hramul Sfiintii Împarati Constantin si Elena s-a zidit între anii 1934 – 1937 de catre preotul Gavrila Maris, din piatra si caramida, în stil romanic. Iconostasul este confectionat din lemn de stejar.

Icoanele de pe iconostas si câteva scene de pictura din biserica au fost pictate de catre pictorul maramuresean Traian Biltiu Dancus. În anul 1939 biserica este vizitata de catre regele României, Mihai I si de catre primarul localitatii, Gavrila Strifunda.

Sub pastorirea preotului Mihali Dumitru, biserica este renovata în întregime în exterior si tencuita în tehnica terasit.

Între anii 1999 – 2000 biserica este pictata în tehnica tempera grasa, cu foita de aur, de catre pictorul Bumbu Constantin din Dej. În anul 2000 se introduce in biserica încalzirea centrala si sistemul de sonorizare. În anul 2001 biserica este resfintita de catre P.S. Episcop Iustin Sigheteanul.

Sirul preotiilor : Popa Lupu Sandru 1717

Ilie Motolgau 1900- 1920

Iosif Stan 1920 – 1930

Maris Gavrila 1930 – 1948

Hojda Ioan 1949 - 1989

Mihali Dumitru - 1990 si în prezent.

BORSA I

“ Sf. Imparati Constantin si Elena”


Pr. Timis Gavrila

-Paroh-

  • data nasterii: 18.01.1985
    nr. 611
    tel. 0755500123
  • Jud. Maramures

 

Biserica
Hramul “ Sf. Imparati Constantin si Elena”
Biserica construita din zid in 1937

____________________________

Numar de credinciosi: 1741

Biserica de lemn "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil"

Monument istoric sec. XVIII

Localitatea Borsa este atestata documentar într-o Diploma din 2 februarie 1365 emisa la Buda de catre regele Ungariei Ludovic I de Anjou, care daruieste Borsa Voievodului Bogdan Voda, care a trecut în Moldova si a cazut sub nota de infidelitate.

Biserica Monument istoric este datata din sec. XVIII, dar ea a existat cu mult timp înainte. Hramul bisericii este Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, nume care provine de la Manastirea din Perii Maramuresului, care în anul 1391 a devenit Stavropighie patriarhala, adica depindea direct de Patriarhia din Constantinopol (Grecia).

Monumentul istoric ce este biserica de lemn din Borsa a fost reconstruit se pare dupa anul 1717 când lacasul de cult anterior a suferit de pe urma invaziei tataretti. Merita sa mentionam vitejia cu acre locuitorii din Borsa au luptat si au învins pe tatari în ziua de 4 septembrie 1717, având în fruntea lor pe preotul Lupu Sandor sau Popa Lupu Sandru, fost capitan în ostirea lui Rakoczy. Locul unde s-au dus luptele poarta pâna azi numele de Preluca Tatarilor.

Biserica de lemn se înfatiseaza cu un plan având o absida poligonala decrosata, naos dreptunghiular cu bolta semicilindrica supraînaltata, naos tavanit peste care se ridica turnul clopotnita si un paridvor deschis pe fatada de Vest, cu etaj. Acoperisul de sindrila cu dubla poala, iar turnul un foisor cu arcade peste care se înalta zvelta.

De o deosebita valoare este pictura interioara realizata de mesteri anonimi în a doua jumatate a sec. al XVIII- lea. Numeroasele tiparaturi ce se pastrau în aceasta biserica si ale caror însemnari au fost publicate de preotul Ioan Bârlea, atesta legaturile intense pe care le avea ceasta localitate cu centrele culturale din Tara Româneasca si Moldova. Unele icoane si unele carti se afla în prezent în Muzeul Manastiri Bârsana. În biserica se pastreaza unele icoane si alte obiecte care fac parte din Patrimoniul Cultural National.

Mentionez ca in urma cu patru ani, ca urmare a unor proiecte initiate de catre preotul paroh Mihali Dumitru s-a restaurat integral arhitectura exterioara, cu lucrari de subzidire , de catre firma d-lui Vasile Bârlea si apoi s-a obtinut un proiect de restaurare si a picturii interioare, a iconostasului si a icoanelor de o mare valoare, dintre care unele sunt realizate de cunoscutul pictor de biserici Ponehalsky, lucrarea de restaurare a picturii fiind executata de catre restauratorii Dinu si Cornelia Savescu din Bucuresti. Nadajduim ca forurile locale si centrale se vor ocupa pe viitor de acest monument istoric din Borsa, monument care ar putea deveni un obiectiv turistic important pentru orasul nostru, precum si pentru vizitatorii români si straini, care vor trece pragul acestei stravechi biserici de lemn.

Borsa, Preot paroh,

2012 Mihali Dumitru

 

_________________________________________

BISERICA MONUMENT “Sf. Ioan Evanghelistul”

 

HRAMUL

“Sf. Ioan Evanghelistul”

 

 

Pr. Timis Dutu Remus

-Paroh-

 

Preotul Timis Dutu Remus

  • data nasterii: 04.01.1975
    iconom

    Str. Nordului nr. 3 borsa
    tel. 0262/344267
    0740161931
    Jud. Maramures

Biserica
Hramul “Sf. Ioan Evanghelistul”
Biserica construita in 1717

_______________________________________
   
ISTORIC

În Maramuresul voievodal,la poalele Pietrosului Rodnei,la 1 km de centrul oraselului Borsa ,cu vrerea Tatalui,cu ajutorul Fiului si împreuna lucrarea Sfântului Duh,se afla biserica Parohiei ,,Sfântul Ioan Evanghelistul’’.

Începuturile acestei parohii se leaga de slujirea preotului Dutu Remus Timis în biserica monument istoric cu hramul ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil’’,aflata in vecinatatea bisericii Parohiei Borsa I, slujire începuta în ziua de 21 iulie 2002.Actul de nastere a acestei enorii s-a petrecut în urma sedintei Consiliului eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului din data de 28 iulie 2003,când prin decizia nr.725 s-a hotarât înfiintarea acestei parohii prin rearondarea Parohiei Borsa I.

Prin purtarea de grija a Prea Bunului Dumnezeu,s-a pus piatra de temelie,la data de 29 iulie 2007,într-o duminica,dupa amiaza,de catre Prea Sfintia Sa Justinian Chira,episcopul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului,înconjurat de un sobor de preoti si diaconi din Borsa,Moisei si Sighetul Marmatiei,pe locul donat de familia Timis Dumitru si Ileana(4 ari),familia Roman Stefan si Ana(1 ar) si familia Fonta Nutu si Veronica(1 ar).

Proiectul noii biserici a fost încredintat de preotul paroh Dutu Remus Timis,arhitectului inginer Viorel Ursescu de la Societatea Comerciala ,,Urs-Vio-Bioproiect’’din localitatea Fundu Moldovei,judetul Suceava.

Dupa obtinerea aprobarilor de la organele competente si emiterea autorizatiei de constructie nr.245 din data de 13 septembrie 2007,luni 24 septembrie acelasi an,cu binecuvântarea Prea Sfintiei Sale Justinian Chira,s-a trasat amplasarea si au inceput lucrarile de edificare a noului sfânt locas,conduse si supravegheate de preotul paroh ajutat de membrii Consiliului parohial.

Pentru ca a fost voia lui Dumnezeu ca si vremea sa fie blânda,lucrarile de constructie la nivelul inferior al bisericii au fost efectuate de catre un grup de mesteri locali si enoriasul Andrasi Ioan,prin contributia benevola a credinciosilor acestei parohii si fiii acestora din strainatate,a altor credinciosi din Borsa si din alte parti,lucrari încheiate in anul 2007. Desavârsirea acestor lucrari s-a facut sâmbata,22 decembrie 2007,zi de mare rezonanta istorica, când în cadrul sfintelor slujbe conduse si oficiate de Prea Sfintitul Justin Hodea,arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului,înconjurat de un sobor de preoti si diaconi din Borsa, Moisei si Viseu,în prezenta sutelor de credinciosi,a asezat Sfintele Moaste în Sfântul Prestol si a sfintit Altarul de la nivelul inferior cu hramul ,,Sfântul Ioan Evanghelistul’’ ,urmând ca Altarul de la nivelul superior sa primeasca hramul ,,Duminica Sfântului Toma’’.

În anul 2008 s-au înaltat peretii bisericii superioare pâna la cota 3+4 m.si s-au turnat scarile de acces la biserica superioara.

Turnarea balcoanelor,a scarii de acces spre acestea,a boltilor,zidirea turnurilor clopotnita precum si asezarea clopotelor sunt lucrari ce s-au executat în anul 2009.

Desi poporul nostru si lumea întreaga traverseaza o perioada de accentuata criza economica,în anul 2010 s-a zidit turnul pantocrator,arcada de la intrarea în biserica superioara,de asemenea construindu-se acoperisul integral-partea de lemn de pe întreaga biserica.Boltile de beton au fost izolate cu vata minerala de 10 cm iar turnurile(toate trei) au fost izolate cu polistiren Sto de 8cm,aplicându-se tencuiala decorativa Sto Marlit Kratz de 2mm precum si Sto Lotusan,materiale aduse din Germania.

Turnurile clopotnita au fost acoperite cu tabla Tecu Clasic (cupru) de la KME de 0,7 mm, iar turnul pantocrator a fost acoperit cu tabla Tecu Gold de la KME de 0,8 mm materiale aduse din Germania.Crucile de pe cele trei turnuri au fost executate din inox de 1 mm. În curs de executie se afla si învelirea acoperisului (de lemn) de pe nava si absidele bisericii cu Tecu Clasic de aceiasi provenienta si caracteristici ca si acoperisurile de pe turnurile clopotnita.

Planul bisericii este in forma de nava cu doua abside laterale având o turla pantocrator si doua turnuri clopotnita.Biserica are lungime de 21 m atât la nivelul inferior cât si cel superior(cu scarile si pridvorul având 24 m), latimea de 9 m,latimea la abside 14 m,înaltimea la bolta 14 m, înaltimea în interiorul turnului pantocrator 21 m,înaltimea la exteriorul turnului pantocrator 28 m si înaltimea la vârful crucii de pe turla pantocrator 32 m(toate dimensiunile fiind legate de cifrele sfinte 2,3,7,8 si 9 precum si multipli acestora).

Accesul în biserica inferioara se face prin urcarea 3 trepte,iar în biserica superioara prin urcarea a 15 trepte(ca si la fostul Templu din Ierusalim).

Parohia are la aceasta data 196 de familii si 92 de vaduve si vaduvi.

Doamne înscrie in Cartea vesniciei Tale pe toti binefacatorii!Amin.

Borsa,21 Noiembrie 2010

Preot paroh Dutu Remus Timis

 

HRAMUL

“Sf. Ilie”

GALERIE FOTO

Biserica
Hramul "Sf. Ilie"
Biserica construita din zid in 1864

_____________________________________

Numar de credinciosi:4335


BORSA II, "SF. ILIE"

 

Pr. Pop Ioan

-Paroh-

Pr. Mihali Florin


Preotul Pop Ioan

  • data nasterii: 16.11.1965
    Str. Decebal nr. 15
    tel. 0262/343122
    Jud. Maramures
    iconom-stavrofor
  • In aceasta parohie a slujit vestitul preot Lupu Sandru 5300

 

Preotul Mihali Florin

  • data nasterii: 21.02.1978
    tel. 0749237016
    iconom
    Jud. Maramures


____________________________________________

   

SCURT ISTORIC

Biserica parohiala, cu hramul vechi ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” iar cel nou ,,Sfântul prooroc Ilie Tesviteanul”, s-a zidit din piatra în stil romanic, lânga locul fostei bisericute de lemn incendiata de tatari la anul 1717. Din biserica veche au ramas câteva obiecte de cult, carti vechi si câteva icoane pictate pe lemn.

Constructia bisericii a fost începuta în anul 1864, în timpul pastoririi preotului protopop Alexiu Anderco. Acesta a ridicat biserica pâna la acoperis dar fara sa fie ridicat turnul. Constructia bisericii s-a realizat de catre mesterii Ioan Bodorjucu si Iosif Grensner din Sighet

În anul 1886 în timpul preotului Basiliu Dan s-a continuat lucrarea si s-a finalizat si turnul bisericii.

Între anii 1909-1939 a pastorit aceasta parohie preotul Gavrila Timis (zis Bortos) în timpul caruia s-a cumparat iconostasul bisericii.

Între anii 1942-1959 s-a renovat biserica în interior si exterior, iar între 1959-1962 s-a refacut turnul si s-a acoperit biserica cu tabla.

Între anii 1974-1977,s-a pictat biserica în tehnica ulei de catre pictorul Cenan Cornel din Cluj.

Biserica s-a sfintit în anul 1980 de catre I.P.S.Teofil Herineanul, arhiepiscop al Vadului Feleacului si Clujului.

Dintre preotii slujitori în aceasta parohie amintim pe:

preotul Dumitru -1631

preotul Vasile din Viseu -1638

preotul Lupu Sandru -1717

protopopul Alexiu Anderco ctitorul bisericii 1849-1884

preotul Baziliu Dan 1885-1909

preotul Timis Gavrila 1909-1939

preotul Botos Eugen 1952-1959

preotul Mazare Ioan 1959-1962

preotul Muresan Remus 1962-1969

preotul Mihali Simion 1969-2003.

În anul 2000 pe postul II este numit Preotul Pop Ioan, care este si parohul acestei parohii din anul 2004.

În timpul preotului Pop Ioan s-a edificat noua casa parohiala si sala sociala, constuctie ce a fost sfintita în anul 19iulie 2009 de catre Prea Sfintitul Episcop Iustin Sigheteanu dupa savarsirea Sfintei Liturghii arhieresti.

preot II Mihali Florin Iosif 2005-

 

HRAMUL

“Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”

GALERIE FOTO

BORSA III “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”

.

Preotul Podina Paul Ionut

  Paroh

.

  • Pr. Podina Paul Ionut
    data nasterii
  • telef.

.

Biserica
Hramul "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril"
Biserica construita in 1928

_____________________________________

Numar de credinciosi:2335

 

HRAMUL

“Sf. Apostoli Petru si Pavel”

GALERIE FOTO

BORSA IV “Sf. Apostoli Petru si Pavel”

 

Pr. Timis Ioan

-Paroh-


  • Preotul Timis Ioan

    • data nasterii: 02.02.1977
    • iconom
    • nr. 1312
    • tel. 0744872873
    • Jud. Maramures

Biserica
Hramul "Sf. Apostoli Petru si Pavel"
Biserica construita din zid in 1956

_____________________________________

Numar de credinciosi: 2199


 

HRAMUL

“Nasterea Maicii Domnului ”

GALERIE FOTO

BORSA V "Nasterea Maicii Domnului "

Pr. Andreica Gavrila

-Paroh-

Pr. Bradea Cristian

 


Preotul Andreica Gavrila

  • data nasterii: 28.06.1968
  • Iconom stavrofor
  • Str. Bogdan Voda nr.10
  • tel. 0262342608
  • 0744765132
  • Jud. Maramures

Biserica
Hramul "Nasterea Maicii Domnului "
Biserica construita din zid in 1989

 

Preotul Bradea Cristian

  • data nasterii: 22.10.1976
  • Iconom
  • tel. 0721785345
  • Jud. Maramures

______________________________________

Numar de credinciosi: 3183


BORSA - SPITAL CAPELA

 

 

 

Pr. TIMIS VASILE

  • nascut la 13.05.1990,
  • oras Borsa, jud. Maramures, studii superioare,
  • tel. 0751-74.22.47


____________________________

ISTORIC

Profitandu-se de vremurle de libertate si-n orasul Borsa s-a deschis si s-a amenajat o capela ortodoxa in incinta Spitalului de Recuperare. Aici a fost transferat de la parohia Leordina pr. ANDREICA MAFTEI in anul 1993, spre a oficia sfintele slujbe si a acorda asistenta religioasa bolnavilor din spital.

Intre timp s-a nascut ideea de a se construi o biserica noua de lemn. Dupa mai multe demersuri si pregatiri in ziua de 08.12.2007 s-a sfintit locul si s-a pus piatra de temelie pentru o noua biserica, in apropiere de spital, cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe si Sf. Pantelimon de catre P.S. IUSTIN SIGHETANUL inconjurat dde un sobor de preoti, autoritati locale si credinciosi. Apoi prin purtarea de grija a preotului Andreica Maftei si mai ales prin implicarea directa a primarului Stetco Remus s-a edificat noul locas de catre o echipa de mesteri din Ieud sub conducerea lui Hotico Grigore. Iconostasul a fost executat de mesterul Peter Ioan din Romuli iar icoanele au fost pictate de Pr. Valcu Gheorghe din Satu Mare. Prin contributia Consiliului Local Borsa biserica a fost inzestrata cu doua clopote de 50 si 100 de kg. , de material lemnos si pavaj in jurul bisericii.In acest stadiu fiind, urmand a se impodobi fantul locas cu mobilier si pictura in viitor s-a sfintit noua biserica de catre P.S.DR.IUSTIN SIGHETEEANUL in ziua de 23 Aprilie 2012, chiar in ziua praznicului Sf. Gheorghe care este si ocrotitorul orasului Borsa. Acelasi preot Andreica Maftei slujeste si conduce destinele noii biserici.

 

 

inapoi protopopiat