_
_

 • Sfântă Liturghie Arhierească la prima biserică construită după Revoluţie în Baia Mare

După evenimentele din 1989 înfiinţarea de parohii noi şi construirea de biserici a luat o amploare deosebită în municipiul Baia Mare, lucru de folos în împlinirea duhovnicească a credincioşilor români ortodocşi. Prima dintre bisericile construite în Baia Mare a fost cea care are hramul „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli”, situată într-un cartier nou, intens populat, care este şi acum plină în duminici şi sărbători. Era prima biserică construită în partea de vest a municipiului.

Parohia „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” s-a înfiinţat în ziua Sfintelor Paşti ale anului 1990, la aproape 4 luni după Revoluţie, când s-a întemeiat comunitatea parohială de către preotul Gheorghe Bălan, devenit mai târziu consilier eparhial economic al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, timp de 25 de ani.

Tot atunci, s-a înfiinţat Consiliul Parohial şi au început Sfintele Liturghii în curtea şcolii din apropierea locului unde este amplasată biserica, cu un cor omofon, iniţiat de preotul Milan Bălan, azi slujitor al sfântului locaş. S-a pornit de îndată lucrul la proiectul de construire a bisericii, iar la 7 octombrie acelaşi an, un grup de preoţi sfinţea locul pentru viitorul locaş de închinare. Anul următor a început construirea bisericii, iar în septembrie 1992 subsolul era terminat, pentru ca de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, 26 octombrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian Chira, pe atunci Episcop titular ales al reînfiinţatei Episcopii a Maramureşului şi Sătmarului, să oficieze slujba de târnosire. Era primul nou Sfânt Altar Sfinţit în Baia Mare după revoluţie, iar Sfintele Liturghii se vor săvârşi de acum încolo în subsolul bisericii, până la terminarea în întregime a edificului.

În 12 noiembrie 2000 biserica cea mare a fost târnosită de Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian al Maramureşului şi Sătmarului, şi Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar, după ce a fost împodobită cu pictură, executată de Ilie Căpuşe din Argeş, şi cu un iconostas şi mobilier făcute de meşterii moldoveni din Vânători, Neamţ. La Sfânta Liturghie a slujit un sobor format din 40 de preoţi, în prezenţa a multe mii de credincioşi din tot oraşul.

Aici, în acest sfânt locaş de închinare, care este biserica propriu-zisă, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat azi, duminică, 7 februarie, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi format din pr. dr. Vasile Augustin – vicar eparhial, pr. Gheorghe Bălan – ctitor şi preot paroh, fost consilier eparhial, pr. Milan Bălan – consilier eparhial, pr. lect. univ. dr. Dorinel Dani, arhid. Teodosie Bud – consilier eparhial, arhid. Andrei Pop – secretar eparhial, arhid. dr. Nifon Motogna, arhid. Ionuţ Todorca, diacon Ionel Herţeg. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de Magdalena Nemeş.

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a rostit un cuvânt de învăţătură, ascultat cu mare atenţie de credincioşi, prin care a tâlcuit Evanghelia duminicii a pildei talanţilor. Este o evanghelie pregătitoare pentru intrarea în Postul Mare, care precede sărbătoarea Învierii Domnului. Stăpânul din Evanghelia de azi reprezintă pe Dumnezeu, dătătorul tuturor darurilor, iar noi, oamenii, tot ce avem este darul lui Dumnezeu. Viaţa noastră este un dar dat de Dumnezeu. Când un creştin moare, sufletul lui se întoarce la Dumnezeu, cu toată memoria vieţii lui, a spus Preasfinţitul Părinte. Trupurile noastre, după moarte, nu sunt cadavre, ci sunt oseminte. De aceea, cimitirele sunt sacre. Pe de altă parte, creştinul, când moare, lasă în urma sa multă lumină. Noi trăim pe pământ ca să ne asigurăm eternitatea. De aceea, referitor la pilda talanţilor, celui care are credinţă i se va da. Ca cei trei din evanghelia de azi, care au primit talanţii de la stăpânul lor, şi omul lucrează cu darurile primite de la Dumnezeu, de care trebuie să aibă grijă şi să le sporească prin rugăciune şi fapte. Supremul dar primit de la Dumnezeu este libertatea. De ea trebuie să avem grijă, să o sporim în lumina pildei evanghelice şi a Sfintei Scripturi, a lăsat să se înţeleagă Preasfinţitul Părinte în cuvântul său. Foto.

 • Comunicat de presă

            Sâmbătă, 6 februarie 2016, sub preşedinţia Î.P.S. Arhiepiscop Justinian Chira, s-au desfăşurat, în Sala Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul a Catedralei Episcopale Sf. Treime din Baia Mare, lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, care au analizat întreaga activitate a eparhiei, din anul 2015, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-filantropic, teologic-educaţional, canonico-juridic şi monahal. De la ora 8,00 s-a săvârşit Sfânta Liturghie, de către Preasfinţitul Dr. Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar, urmată de slujba de Te Deum. Bilanţul activităţilor Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, structurate pe principalele sectoare de activitate, se prezintă astfel:

Evenimentul anului în eparhia noastră a fost aniversarea a 25 de ani de la reactivarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi de la alegerea şi întronizarea Înaltpreasfin t itului Arhiepiscop Justinian Chira ca întâistătător al eparhiei noastre, eveniment ce a fost marcat printr-o şedin t ă solemnă în municipiul Satu Mare, la data de 12 septembrie 2015, şi prin săvârşirea Sfintei Liturghii de praznicul Intrării Maicii Domnului în biserică, avându-l în fruntea soborului slujitor pe Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ. Această aniversare a fost completată cu lansarea volumelor Chivote ale credinţei (monografie-album cu mănăstirile din eparhie) şi Istoria Bisericii Ortodoxe din Maramureş (întocmită de Prof. Dr. Nu t u Roşca), precum şi a unui număr aniversar al revistei eparhiale Graiul Bisericii Noastre. Din rapoartele prezentate de consilierii şi inspectorii de resort, vă aducem spre ştiinţă următoarele:

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, care cuprinde judeţele Maramureş şi Satu Mare, are un număr de 385 de parohii rurale şi 88 urbane, deservite de 573 clerici şi de alţi 18 preoţi caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituţii ce aparţin de Ministerul Afacerilor Interne ş i Administraţiei, precum şi 40 de mănăstiri şi schituri. Din totalul clericilor, 26 au titlul de doctor în teologie sau în alte domenii ale ştiinţei. În anul 2015 au fost hirotoniţi întru preot şi diacon un număr de 24 diaconi, 25 de clerici şi 10 mireni au fost distinşi pentru activitatea lor în folosul Bisericii, s-au pensionat un număr de 14 preoţi, 2 preoţi au trecut la cele veşnice, iar un număr de 6 clerici au fost sancţionaţi pentru abateri disciplinare.

Pe cuprinsul Eparhiei noastre sunt în construcţie: 90 biserici şi mănăstiri, Catedrala Episcopală, două sedii de Protopopiat şi 4 case parohiale. Lucrările la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare au ajuns la cota +65 m, urmând ca anul acesta, de sărbătoarea Rusaliilor, să fie fixată Crucea pe cupola principală. Se pictează un număr de 21 biserici.

Din punct de vedere al relaţiilor interconfesionale şi interreligioase, atmosfera dintre Biserica Ortodoxă şi celelalte culte şi religii a fost una de normalitate, constatându-se o îmbunătăţire a relaţiilor şi cu Biserica Greco-Catolică, deşi încă mai există procese pe rol cu privire la revendicarea unor bunuri patrimoniale.

În plan cultural, în editura Episcopiei noastre s-au tipărit Calendarul bisericesc, în mai multe variante, 4 numere din revista ”Graiul Bisericii Noastre”, revista ”Ortodoxia maramureşeană”, iar trei Parohii au editat propriile reviste. De asemenea, consemnăm apari t ia a unui număr de 9 cărţi în Editura eparhială sau în alte edituri.

Un simpozion de înaltă ţinută academică a avut loc la Mănăstirea Bârsana, în data de 11 iulie 2015, în organizarea Eparhiei noastre şi a Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” Bucureşti – Măgurele, intitulat ”Colaborarea ştiinţifică Horia Hulubei – Yvette Cauchois şi spiritualitatea maramureşeană”.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa, desfăşurată în perioada 4-7 septembrie 2015, la Cluj-Napoca, a fost întregită şi cu un număr de 771 de tineri din eparhia noastră. De asemenea, anul trecut au fost organizate 34 tabere pentru copii şi tineri pe cuprinsul eparhiei noastre, cu peste 1.500 de participanţi, iar un număr de 15 elevi cu rezultate bune la învăţătură, dar cu situaţie financiară precară, au beneficiat de sprijin financiar sau cazare şi masă.

Legat de sectorul teologic-educaţional, amintim Întrunirea Colegiului Decanilor tuturor facultăţilor şi departamentelor de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română, ce a avut loc, în perioada 7-9 mai 2015, la Mănăstirea Bârsana.

În ceea ce priveşte dezbaterile privind promovarea propunerii de revizuire a Art. 48, alin. 1 din Constituţia României, în care căsătoria să fie definită ca uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului nădăjduieşte să sprijine Coaliţia pentru Familie şi Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie în demersul lor prin strângerea a cel puţin 100.000 de semnături.

Episcopia Ortodoxă a Maramuresului şi Sătmarului, prin sectorul social-filantropic, a derulat suma de 4.267.042 lei, de care au beneficiat un număr de 11.009 persoane, ceea ce înseamnă suma de 387 lei/asistat/an. La toate acestea, dacă se mai adaugă masa oferită la diferite evenimente religioase şi pachetele pentru copii, rezultă că un număr de peste 57.500 de persoane au beneficiat de cel puţin un serviciu în cursul anului 2015.

Anul trecut au fost inaugurate următoarele proiecte sociale:

1.       Proiectul ”Economie socială – O şansă pentru fiecare” din Baia Mare, cu cele 3 structuri de economie socială, destinate persoanelor vulnerabile (Centrul de copiere ”Coresiana”; Curăţătoria ”Flori de crin”; Brutăria ”Pâinea vie t ii” la Recea).

2.       Proiectul ”Economie socială – Responsabilitate socială de la Nord la Sud” din Hoteni – Maramureş,  cu cele 2 structuri (Tradiţie şi creaţie Hoteni s i Asociaţia pentru dezvoltare Hoteni), la care se mai adaugă Centrul pentru persoane cu nevoi speciale Hoteni.

Din Fondul Central Misionar s-a alocat suma de 46.500 lei pentru a fi ajuta t i preoţii din parohiile mai sărace. La toate acestea, se mai adaugă slujbele de târnosire şi resfinţire de biserici săvârşite de Preasfinţia Sa Iustin Sigheteanul, precum şi participarea la diferite manifestări cultural-religioase.

Multumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra Eparhiei noastre, ne îndreptăm preţuirea către preoţii, monahii şi credincioşii Bisericii noastre strămoşeşti. Foto.

       
Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului
 • Sâmbătă se întruneşte Adunarea Eparhială a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului

            Adunarea  Eparhiala este organismul deliberativ pentru  toate  problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale unei episcopii. Este compusă dintr-o parte clerici şi două părţi mireni. Mâine, sâmbătă, 6 februarie 2015, are loc şedinţa Adunării Eparhiale a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Ea se va desfăşura la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare şi va începe cu Sfânta Liturghie, la ora 8,00, urmată de un Te Deum. În cadrul plenului, ce va avea loc în Sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, vor fi prezentate rapoartele tuturor sectoarelor de activitate pentru anul care a trecut, pe marginea cărora vor lua cuvântul delegaţii. Aceasta este prima adunare eparhială din acest an. Foto.

 • Miercuri 3 Februarie, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a participat la sedinta Sinodului Mitropolitan, care s-a desfasurat la Resedinta Mitropolitana din Cluj Napoca, sub Presedintia I.P.S. Mitropolit Andrei al Clujului Maramuresului si Salajului. Foto.

 • Mănăstirile – Chivote ale credinţei

Prof. dr. Nicolae EDROIU

membru corespondent al Academiei Române

Monografia ilustrată privitoare la CHIVOTE ALE CREDINŢEI, Mănăstirile şi Schiturile din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, întocmită ca urmare a îndemnului atât de potrivit şi de actual pentru vremea noastră al Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, atent sprijinitor al eforturilor de repertorizare a Parohiilor şi Mănăstirilor din cuprinsul României, este un răspuns firesc şi concret al fiilor eparhiei, înzestraţi cu harul cărturăresc şi cu devoţiune filială. Prin acest bogat volum se concretizează, la nivelul Transilvaniei septentrionale, zonă de veche şi relevantă trăire ortodoxă, direcţia de cercetare istorică şi instituţională care anturează fecund şi îmbogăţeşte spiritual anul 2015, proclamat în Biserica Ortodoxă Română drept An al Misiunii Parohiei şi al Mănăstirii. În Eparhia Maramureşului şi Sătmarului îndemnul Prea Fericirii Sale a fost apropriat şi sprijinit cu aleasă râvnă spirituală de iluştrii ierarhi, Arhiepiscopul Justinian al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi Justin Hodea Sigheteanul Arhiereu-vicar, fii vrednici şi statornici ai monahismului maramureşean, fiind astfel pusă în valoare, odată mai mult, extraordinara bogăţie cultural-spirituală şi artistică a regiunii septentrionale din cuprinsul spaţiului ortodox românesc. În mirificul Maramureş, atât de autentic românesc şi atât de profund creştin, valorile ortodoxe româneşti răsar la tot pasul, îl însoţesc pe omul locului în toate momentele vieţii şi deopotrivă pe trecătorul venit din altă parte, dornic să-i cunoască şi să-i admire monumentele istorico-bisericeşti, mărturii ale statorniciei în credinţă, în primul rând specificele edificii bisericeşti din lemn, prin care a uimit o lume întreagă. Aici turlele de lemn ale bisericilor, amplasate de regulă pe terase vizibile din depărtare, se înalţă semeţ spre cer, împungându-l parcă, glăsuind peste timp despre tăria de caracter şi tensiunea spre înalt care-i animă pe locuitorii acestui ţinut ce pare de legendă. O civilizaţie a lemnului, aşa cum numai aici găseşti, domină regiunea masiv românească din această margine de Ţară. Încântă peisagiul natural şi mai ales civilizaţia rurală, arhitectura satelor şi portul de aici, obiceiurile prin care românii zonei au apărat şi perpetuat o veritabilă cultură populară, autentică icoană a unei vieţi curate şi cu frică de Dumnezeu. Căci aici, oamenii ce au locuit şi locuiesc Maramureşul cnezial şi voievodal au prezervat şi au transmis, în timp, civilizaţia românească din această margine de Ţară, o veritabilă cultură, nepermeată de nonvalori, oferind românităţii marca autentică prin care spaţiul acesta nordic se dovedeşte a fi, spun unii şi nu puţini, un fidel creator şi păstrător de nestemate valori spirituale, cultural-artistice cu caracter şi neştirbită identitate naţională. În prelungirea Maramureşului vine Sătmarul, şi apoi Bihorul, zone puternic influenţate de valorile culturii septentrional româneşti, flancând astfel Nord-Vestul ţării noastre cu vetre monahale unde s-a creat, în veacuri de demult, şi depozitat cea mai veritabilă cultură şi artă transilvan-românească, spiritualitate identitară care contribuie în cel mai înalt grad la specificul naţional. Mănăstirile din acest areal şi-au avut rosturile lor în ansamblul civilizaţiei româneşti în general, menţinând aprinsă în condiţii dificile şi adeseori asupritoare candela credinţei strămoşeşti, cu particularităţi care şi astăzi uimesc prin trăinicie şi dârzenie a crezului românesc şi ortodox. Tocmai de aceea sunt căutate şi cercetate nu numai de către români, dar şi de tot mai mulţi specialişti şi turişti străini, dornici să se desfete spiritualiceşte, să ne cunoască mai bine, să pătrundă tainele unei istorii îndelungate şi a unei culturi de o extraordinară vitalitate. Vetrele monahale ortodoxe din Maramureş şi Sătmar spun istoria unei credinţe vii, statornică şi dârză, pe care asupritorii şi puternicii vremii au vrut-o îngenuncheată şi docilă, dar au realizat, în cele din urmă că oamenii locului sunt mai tari decât puterea lor armată, mai adânci în crezul lor ortodox decât orice speculaţie sau curent religios ademenitor, fiind parcă înrădăcinaţi în pământul ce le-a fost plămadă şi în biserica ce le sfinţeşte pământul care i-a plămădit. Cititorii care vor citi rândurile acestei monografii şi vor vedea imaginile atât de frumoase ce îmbogăţesc imagistic volumul, vor afla la fiece pagină, în cuvinte sau în fotografii, memento-uri ale statorniciei în ortodoxie şi mărturisiri ale unor trăiri autentic şi nedezminţit româneşti. Volumul de faţă se remarcă prin acurateţea prezentării acestor vetre monahale, prin ţinută ştiinţifică, prin prezentare grafică nu în ultimul rând. Este meritul alcătuitorilor acestei lucrări de a ne fi pus în faţă informaţii şi imagini cu privire la aceste valori perene româneşti, care fac din Maramureş un spaţiu inconfundabil al vechii şi actualei civilizaţii româneşti dintr-un areal atât de identitar ca acesta. Lucrarea se prezintă, totodată, drept un preţios ghid pentru localnici şi deopotrivă pentru călătorii prin acest spaţiu, fie români, fie străini. Avem pentru aceasta să aducem calde mulţumiri celor care au trudit la întocmirea acestei valoroase lucrări, ce va fi solicitată, nu ne îndoim, de mulţii doritori să cunoască şi să admire frumuseţile naturale şi mai ales spirituale ale Maramureşului şi Sătmarului: Arhim. dr. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, Arhim. dr. Timotei Bel, exarhul mănăstirilor din eparhia Maramureşului şi Sătmarului şi Arhim. dr. Paisie Cinar, duhovnicul Mănăstirii Bârsana.

 • A ieşit de sub tipar, la sfârşitul anului trecut, monografia mănăstirilor şi schiturilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, o carte-album în format A4, de peste 250 de pagini, tipărită color în întregime, pe o hârtie de foarte bună calitate. Cartea a apărut la sfârşitul anului trecut, la Editura Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, şi poartă titlul semnificativ: „Mănăstirile şi schiturile din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului – CHIVOTE ALE CREDINŢEI”. În rândul mănăstirilor şi schiturilor a fost cuprinsă şi Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, aflată în construcţie, unul dintre cele mai reprezentative locaşuri de cult din nordul ţării. Cartea este dedicată împlinirii a 25 de ani de la reactivarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi Anului Misiunii Parohiei şi Mănăstirii azi.

 • Sfântă Liturghie Arhierească la cea mai veche mănăstirea maramureşeană

Biserica Mănăstirii Moisei şi spaţiul din jurul ei au fost pline de credincioşi azi, la sărbătoarea împărătească a Întâmpinării Domnului, când Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat aici Sfânta Liturghie Arhierească, în mijlocul unui mare sobor de preoţi. Din sobor au făcut parte arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial, arhim. dr. Timotei Bel, stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă şi exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhie, pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, stareţi de mănăstiri, preoţi din parohiile de pe văile Izei şi Vişeului, preoţi din obştea mănăstirii, în frunte cu arhim. Teofil Pop, stareţul sfântului locaş, diaconi. În rândul credincioşilor s-a aflat maica Filofteia Oltean, stareţa Mănăstirii Bârsana, Toader Şteţco, primarul comunei Moisei, Nicolae Burzo, primarul comunei Groşii Ţibleşului, localitatea de naştere a stareţului Teofil, alte oficialităţi judeţene şi locale. A fost prezent Mircea Leţiu, fost membru în Adunarea Naţională Bisericească, pe cheltuiala căruia în fiecare an este adusă în Eparhie Lumina de la Biserica Învierii din Ţara Sfântă.

Slujirea în această mănăstire de sărbătoarea Înălţării Domnului a devenit o tradiţie pentru ierarhul maramureşean şi pentru credincioşii din Moisei şi satele din jur, cunoscându-se faptul că lumea în această zonă este foarte credincioasă şi de circa 10 ani îşi aşteaptă ierarhul să se roage împreună cu el.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a vorbit despre Întâmpinarea Domnului la templu de către Dreptul Simeon, prezentând credincioşilor nu numai evenimentul în sine, ci şi contextul în care s-a petrecut, precum şi învăţăturile pe care le desprindem din aceasta.

După încheierea Sfintei Liturghii Arhiereşti, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigeheteanul a acordat primarului distincţia „Crucea Voievodală Maramureşeană pentru laici” pentru construirea şi asfaltarea drumului către mănăstire, realizând un circuit al accesului, necesar mai ales în perioada hramurilor, când fluidizarea circulaţiei este absolut necesară. Fiecare primar care va construi drumuri modernizate către cele 30 de mănăstiri şi 10 schituri din Eparhie va primi această distincţie, a spus Preasfinţitul Părinte.

Arhimandritul Teofil Pop i-a oferit Preasfinţitului Părinte Iustin Sigheteanul, ca semn de mulţumire şi preţuire o icoană a Maicii Domnului, care va completa colecţia Episcopiei.

Mănăstirea Moisei este cea mai veche mănăstire maramureşeană, funcţionând neîntrerupt de patru secole. Ea a avut, de-a lungul acestei perioade, un rol important în păstrarea Ortodoxiei ţinutului. Foto.

 • Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Oaşului - Avem nevoie de Iisus Hristos ca să nu rătăcim calea -

Mare bucurie pentru credincioşii din biserica cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor” din Negreşti Oaş, numită de localnici şi Catedrala Oaşului, pentru că duminică, 31 ianuarie 2016, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat aici Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de 8 preoţi şi 5 diaconi. Oficierea unei Sfinte Liturghii Arhiereşti în prima lună a anului face deja parte din tradiţia locului.

Duminică, Catedrala Oaşului a fost plină de credincioşi. Din sobor au făcut parte pr. Mihai Feher, protopopul de Oaş, preotul paroh Ioan Pop, pr. Marcel Malanca, toţi cei trei slujitori ai Altarelor fiind parohi în cele trei parohii din Negreşti Oaş. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Catedralei, dirijat de învăţătoarea Maria Ţiproc. La Sfânta Liturghie s-au rugat împreună cu credincioşii prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, alţi oficiali şi oaspeţi veniţi de aproape sau mai departe. Biserica impunătoare, în plan treflat, cu o lungime de 37 metri şi o lăţime de 24 metri, a fost construită între anii 1990-2002, prin jertfelnicia credincioşilor locali şi din străinătate, ştiut fiind faptul că mulţi oşeni au luat drumul pribegiei încă din primii ani de după revoluţie. Biserica a fost târnosită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în 1 iulie 2012, după ce toate lucrările au fost terminate şi sfântul locaş a fost pictat. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a tâlcuit pericopa evanghelică a zilei, a lui Zaheu vameşul. Uneori Îl chemăm, alteori Hristos vine pe nesimţite la noi, ca în acest caz al lui Zaheu. Mântuitorul a apărut în viaţa acestui om fără ca acesta să se fi aşteptat la aşa ceva, iar milostenia lui Zaheu de a da săracilor jumătate din averea sa şi de a da celor nedreptăţiţi împătrit sunt fapte care duc la mântuire: „ Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia”, a spus Mântuitorul. Iisus Hristos, Blândul Păstor, Cel bun şi milostiv, iertător şi iubitor a venit să-i arate lui Zaheu chipul iubirii Tatălui şi a intrat în casa lui ca să-l facă părtaş la bucuria iertării şi a împăcării, să-i redea liniştea şi pacea. Lui şi casei lui. Acest lucru este pentru noi o mare învăţătură. În sensul în care avem nevoie întotdeauna de Hristos în viaţa noastră. Avem nevoie de Hristos pe parcursul întregii vieţi, ca să avem lumină şi să nu umblăm în întuneric. Şi să nu rătăcim calea. Pentru că Hristos este Lumina Lumii. Umanitatea are nevoie de Lumina lui Hristos. Mare parte din omenirea de azi de pe Terra nu crede în Hristos. Îi respinge oferta. Îi respinge Evanghelia. Respinge adevărul că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii, întrupat pentru noi, pentru a noastră mântuire. Şi de aceea umblăm în întuneric. Cei care L-au urât pe Mântuitorul cât a fost pe pământ au şi astăzi urmaşi care-L urăsc pe Hristos. Pentru că Hristos a venit să aducă în lume normalitatea şi să promoveze şi să ne înveţe să avem fidelitate, iubire şi recunoştinţă faţă de Dumnezeu Care ne-a dăruit tot ce avem. Din amplul cuvânt de învăţătură rostit de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul am reţinut şi cuvintele despre importanţa familiei în viaţa fiecărui creştin şi a sfinţilor. De fiecare dată când îi cinstim pe sfinţi privim cu luare aminte la icoana vieţii lor frumoase şi luminoase şi la izvorul a toată bunătatea şi virtutea, credinţa şi morala, care se găsesc în familie. Familia creştină, formată din bărbat şi femeie, a născut şi a dăruit societăţii şi umanităţii mulţi şi mari sfinţi, oameni de geniu, cercetători, creatori, compozitori, poeţi şi scriitori creştini, oameni de artă, care au creat capodopere adevărate, în lumina credinţei în Dumnezeu Creatorul şi ajutaţi de Harul şi inspiraţia Duhului lui Dumnezeu. După încheierea Sfintei Liturghii, a fost acordată distincţia de stavrofor, deci dreptul de a purta Sfânta Cruce, preotului Marcel Malanca, de la Parohia III, care este şi secretar al Protopopiatului, iar Consiliului Parohial o Diplomă de vrednicie, pentru ajutorul dat la construirea bisericii de lemn de la Parohia III.

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a primit în dar icoana Maicii Domnului „Dulcea Sărutare”. Foto.

 • Hramul Seminarului Teologic din Baia Mare la un sfert de veac de existenţă

Studenţii de la Departamentul de Teologie Ortodoxă al Centrului Universitar Nord din Baia Mare şi cei ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare şi-au sărbătorit azi, sâmbătă, 30 ianuarie, prin Sfânta Liturghie Arhierească, ocrotitorii, Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare şi-a sărbătorit hramul „Sfântul Ierarh Grigore Teologul” tot în această săptămână, luni, 25 ianuarie.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un sobor de 16 preoţi şi 9 diaconi, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, pe care ierarhii şi preoţii maramureşeni o numesc Catedrala Tinerilor. Hramul şcolilor teologice maramureşene se sărbătoreşte aici din 2003, de când a fost târnosit primul nivel al Catedralei Episcopale.

Soborul a fost format din preoţi şi diaconi cadre didactice, din care au făcut parte pr. conf. univ. dr. Adrian Gh. Paul, coordonatorul Departamentului de Teologie Ortodoxă de la Centrul Universitar Nord, pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, pr. Gabriel Groza, directorul Liceului Teologic „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu, dirijorul Corului „Doxologia” al Catedralei Episcopale băimărene, arhim. dr. Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii Rohia, arhim. dr. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, protos. Varlaam Coroian, stareţul Mănăstirii Chiuzbaia, alţi preoţi profesori şi preoţi diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date, alternativ, de Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al teologilor din Centrul Universitar, dirijat de lect. univ. dr. Teofil Stan, şi Corul „Angelli” al Seminarului Teologic, dirijat de pr. drd. Andrei Baboşan. În rândul credincioşilor s-au aflat prefectul Anton Rohian, prof. dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, părinţi şi bunici ai elevilor, oficialităţi judeţene şi municipale, credincioşi statornici ai Catedralei. La încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a acordat titlul de stavrofor pr. Claudiu Pop, profesor de aproape un deceniu la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, şi diaconului Ionuţ Todorca, de la Centrul Eparhial, iar prof. Daiana Breban, director adjunct, conducătoarea liceului sanitar, Gramata Episcopală, în semn de „înaltă apreciere şi preţuire pentru promovarea învăţământului românesc la standardele cele mai înalte, pentru relaţiile colegiale cu profesorii şi purtarea de grijă faţă de elevii acestui liceu, precum şi pentru fuzionarea în cele mai amiabile şi frumoase auspicii şi speranţe cu Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.

În cuvântul de învăţătură, adresat credincioşilor, rostit la momentul pricesnei, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a vorbit despre viaţa de sfinţenie pe care au dus-o cei Trei Ierarhi, mari dascăli ai lumii, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul sau cuvântătorul de Dumnezeu, şi Ioan Gură de Aur, care sunt, de aproape un secol, ocrotitorii şcolilor teologice ortodoxe din întreaga lume. Aceşti mari Sfinţi Părinţi luminători şi stâlpi ai Ortodoxiei au trăi în secolul IV, numit veacul de aur al Bisericii, pentru că la Sinodul I din anul 325 de la Niceea s-au alcătuit primele 7 capitole din Crez sau Simbolul Credinţei, iar la Sinodul de la Constantinopol, din anul 381, prezidat de Sfântul Grigorie Teologul, unul din cei Trei Ierarhi sărbătoriţi azi, în calitatea sa de Patriarh al Constantinopolului, mare gânditor şi teolog, s-au alcătuit celelalte 5 capitole. Mari au fost aceşti Părinţi Sfinţi ai Bisericii, pentru că părinţii lor au fost sfinţi, a spus Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul.

Şi cum aceşti Sfinţi s-au format în familii cu mare evlavie creştină, este încă o dovadă de netăgăduit că familia este cea mai frumoasă şi luminoasă icoană, creatoare de valori, formată din bărbat, soţie şi copii, iar Dumnezeu a aşezat-o ca prima celulă a umanităţii, baza societăţii, unde de mic se învaţă a face bune sau rele. În familie s-au născut marii sfinţi, marile personalităţi, marile genii, marii creatori, marii domnitori creştini, împăraţi şi voievozi, mari filozofi, mari compozitori, toţi în sânul familiei celei mici, mama, tata şi copiii, şi s-au dezvoltat în familia cea mare, Biserica. Fără lumina familiei, fără biserică, fără Lumina lui Hristos, omul devine orb. Îl orbeşte păcatul. Îl orbeşte lumea depărtată de Dumnezeu şi desacralizată, a spus Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul. De aceea, Biserica nu aduce nimic nou, nu spune nici o noutate când vorbeşte despre normalitate, când apără familia şi când cinsteşte mamele Sfinţilor Părinţi. În familia Sfântului Vasile cel Mare, de exemplu, au fost mai mulţi sfinţi.

Conducătorii şcolilor teologice au primit pentru bibliotecile instituţiilor cărţi şi reviste apărute în ultimul timp la Editura Episcopiei.

Pentru Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare a fost azi o zi de îndoită sărbătoare: hramul, ca şcoală teologică, prin sărbătorirea patronilor spirituali, Cei Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur, iar în al doilea rând împlinirea a 25 de ani de existenţă, ani rodnici, ani de împliniri. De la înfiinţare, peste 1.000 de seminarişti au absolvit această şcoală teologică de grad liceal, a spus pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului, care a mulţumit tuturor oaspeţilor şi Catedralei pentru că găzduieşte acest eveniment de mai mulţi ani. Foto.

 • A trecut la Domnul, preotul LIVIU ŞTEFAN

Un ultim şi pios omagiu vrednicului slujitor al Domnului, ce a fost mulţi ani slujitor al Domnului în Eparhia noastră şi în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului PR. LIVIU ŞTEFAN, în vârstă de 74 de ani.

În nădejdea Celei de a Doua Veniri a Mantuitorului, tansmitem sincere condoleanţe familiei îndoliate a colegului nostru pr. dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, şi ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să-l aşeze în rând cu drepţii Săi. Arhiepiscop Justinian, Întâistătătorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Arhiereu-vicar Iustin Sigheteanul, ostenitorii Permanenţei Eparhiale şi Centrului Eparhial, credincioşii şi preoţii din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului.

Părintele Liviu Ştefan s-a născut în 1941, în comuna Buceş din judeţul Hunedoara. A absolvit Intitutul Teologic din Sibiu în 1965, ca şef de promoţie. A fost hirotonit preot de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, în 14 septembrie 1965, pe atunci episcop al Aradului.

A slujit ca preot la Batiz, Hunedoara, Remetea Chioarului, Protopopiatul Baia Mare, la biserica Valea Borcutului din Baia Mare, biserica Adormirea Maicii Domnului (Catedrala Veche).

De la 1 aprilie 1985 a fost numit ca vicar administrativ la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. La Cluj-Napoca a slujit ca preot la biserica Bob şi la parohia Someşeni. A fost o legislatură secretar al Adunării Naţionale Bisericeşti. A publicat studii şi lucrări cu conţinut teologic în cărţi şi reviste din ţară. A trecut la cele veşnice în 25 ianaurie 2016.

Dumnezeu să-l aşeze între drepţii Săi.

 • Fostul vicar administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a fost înmormântat în Baia Mare. Foto

Catedrala Veche din Baia Mare l-a primit azi, joi, 28 ianuarie 2016, pentru ultima dată pe preotul LIVIU ŞTEFAN, slujitor al acesteia timp de mai mulţi ani.

Slujba prohodului a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un sobor de peste 70 de preoţi. Părintele LIVIU ŞTEFAN a absolvit Institutul Teologic Ortodox din Sibiu în 1965, ca şef de promoţie. După primirea tainei preoţiei, a fost preot în jurul Hunedoarei, timp de 3 ani, în Protopopiatul Baia Mare – 17 ani, iar apoi, până la pensionare, preot în Cluj-Napoca, unde a construit şi o biserică. La Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a fost transferat pentru a ocupa postul de vicar administrativ, în 1985, funcţie pe care o deţine până la desfiinţarea acesteia, în 1992. Părintele LIVIU ŞTEFAN a fost secretar al Adunării Naţionale Bisericeşti şi preşedintele unei comisii a acesteia.  
A publicat studii şi articole în cărţi şi reviste teologice. Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a transmis familiei şi tuturor celor îndoliaţi cuvinte de îmbărbătare şi condoleanţe. Un ultim omagiu i-a fost adus de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, care a explicat tuturor celor prezenţi rânduiala slujbei înmormântării unui preot şi deosebirea faţă de înmormântarea unei persoane care nu a primit harul preoţiei. A mai vorbit despre viaţa părintelui LIVIU ŞTEFAN pr. dr. Vasile Augustin, vicar administrativ al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care l-a cunoscut din tinereţe.

Plecarea sa în lumea veşniciei constituie o pierdere importantă pentru Biserică şi familie.

Dumnezeu să-l aşeze între drepţii Săi.

Comunicat de presă

 • Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului a aflat cu durere, de dramele prin care trec mai multe familii stabilite în Norvegia, originare din România, în special cazurile familiilor Botnariu și Nan. Familia Nan este originară din comuna Şieu, judeţul Maramureş, iar statul norvegian a despărţit-o de cei doi copii încă din luna octombrie 2015. <continuare>
 • COMUNICAT

Din partea sectorului administrativ al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, vă facem cunoscut că: examenul pentru ocuparea de parohii s-a amânat pentru data de marţi, 16 februarie 2016. Este vorba de examenul pentru următoarele posturi din: Parohia Ortodoxă Română BOGDAN VODĂ – postul de preot paroh; Parohiai Ortodoxă Română BOTIZA – postul de preot paroh, ambele din Protopopiatul Ortodox Român Vișeu, precum și postul de preot paroh din Parohia Ortodoxă Română Homorodu de Sus, Protopopiatul Ortodox Român Carei. Concursul va avea loc în data de marți, 16 februarie 2016, la Sala de Consiliu a Centrului Eparhial, începând cu orele 8,30. <format pdf>

Consilier administrativ

Pr. Pop Ioan

COMUNICAT
 • Comitetul pentru iniţiativă cetățenească a Coaliţiei pentru Familie  priveşte cu îngrijorare situaţia critică în care se află mai multe  familii de cetăţeni români din Norvegia, din cauza separării forțate a  copiilor de părinții lor, în urma deciziei autorităților norvegiene.<.format pdf>

 • Hram la Liceul Teologic „Nicole Steinhardt” din Satu Mare

Cu toate că azi, 25 ianuarie, a fost o zi normală de lucru, pentru elevii şi cadrele didactice de Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare a fost o zi de mare sărbătoare. În primul rând, pentru că azi a fost sărbătorit patronul spiritual al acestei instituţii ortodoxe de învăţământ preuniversitar, care are toate formele de studiu, Sfântul Grigore Teologul. În al doilea rând, pentru că în mijlocul elevilor şi al cadrelor didactice s-a aflat Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. În al treilea rând, pentru că Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, primul liceu confesional ortodox din ţară, a împlinit un deceniu de la înfiinţare.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul în biserica de lemn din curtea unităţii de învăţământ teologic, în fruntea unii sobor de 17 preoţi, din care au făcut parte părintele protopop de Satu Mare, pr. Ioan Socolan, arhim. dr. Timotei Bel, stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă şi exarhul mănăstiresc al Episcopiei, arhim. dr. Hrisostom Rădăşanu, consilier cultural mitropolitan la Iaşi, pr. prof. Gabriel Groza, directorul liceului gazdă, pr. conf. univ. dr. Adrian Gh. Paul, de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, preoţi slujitori ai bisericii gazdă, preoţi din parohiile din municipiu, diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul liceului, dirijat de prof. Ioan Popa Bota.

La Sfânta Liturghie au asistat toţi cei 580 de elevi ai liceului, împreună cu educatoarele, învăţătorii şi profesorii lor, părinţi ai elevilor, credincioşi din Parohia „Sfântul Nicolae”, în care este situat liceul, dar şi oficialităţi precum prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean – Adrian Ştef, primarul municipiului Satu Mare – Dorel Coica, viceprimarul Radu Roca, deputatul Octavian Petric, inspector şcolar general – prof. Călin Durla, inspector şcolar general adjunct – prof. Mariana Roman, credincioşi din alte parohii ale municipiului.

Sfânta Liturghie a fost încheiată cu un Te Deum de mulţumire lui Dumnezeu pentru cei 10 ani rodnici de activitate ai liceului şi pentru ca Dumnezeu Să-Şi reverse Harul Său cel Sfânt peste elevii şi dascălii lor.

În cuvântul de învăţătură Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul a vorbit despre viaţa exemplară a Sfântului Grigore Teologul, cea din tinereţe şi de la vârsta maturităţii, prezentând-o ca exemplu pentru tineri liceului, iar apoi a făcut câteva referinţe la tineretul zilelor noastre. Ţinem tineretul aproape de Hristos. Ţinem tineretul în biserică, a fost concluzia Preasfinţitului Părinte. Şcolile noastre teologice sunt de o importanţă extraordinară, încât avem tineri de o mare şi frumoasă vocaţie. În Occident tineretul nu mai vrea să audă de Hristos, ori noi, românii, încă mai avem această moştenire.

O altă referire a fost la familia normală, creştină, şi a îndemnat credincioşii să nu fie indiferenţi la semnăturile prin care se solicită referendum pentru schimbarea Constituţiei, în care să se specifice că familia este formată din bărbat şi femeie, aşa cum a lăsat Dumnezeu pe primii locuitori ai Pământului. Foto.

 • Sfântă Liturghie Arhierească la prima biserică ortodoxă din Baia Mare

  Mai sunt doar 6 ani până când biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” din Baia Mare, paroh preot Ioan Pop, consilier eparhial, îşi va sărbători hramul. Până atunci, în 1922, românii ortodocşi din Baia Mare nu aveau locaş de închinare. Parohia care poartă numele Sfântul Nicolae a fost înfiinţată în anul 1922, iar primele slujbe religioase au fost ţinute într-o capelă improvizată, situată pe strada Gheorghe Şincai de azi. După doar câteva luni de rugăciuni şi Sfinte Liturghii în capelă, credincioşii ortodocşi din Baia Mare au primit, prin donaţie din partea Consiliului oraşului Baia Mare, un imobil din centrul vechi al localităţii, pentru a deveni biserică. Era la 4 ani după Unirea cea Mare, din 1918. Consiliului oraşului Baia Mare amenajează imobilul pe cheltuiala sa, o sală de sport a şcolii din apropiere, pentru a arăta şi a funcţiona ca locaş de cult ortodox, care va fi sfinţit în anul 1929, de praznicul Naşterii Născătoarei de Dumnezeu, 8 septembrie, de primul episcop al Vadului, Feleacului şi Clujului, vrednicul de pomenire Nicolae Ivan. Paroh şi protopop al tractului Baia Mare era pr. Alecsiu Latiş.

  În această biserică a slujit azi, duminică, 24 ianuarie, zi istorică pentru români, a Unirii Principatelor, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi: Arhim. Dr. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, pr. paroh Ioan Pop, consilier eparhial, pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, pr. Ioan Marius Sabău, parohul catedralei vechi a Băii Mari, preoţii slujitori ai bisericii, pr. Vasile Trif şi pr. Mihai Tira. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei, dirijat de prof. Simion Vaida, un cor cu o vechime de 46 de ani. Între credincioşii din biserică s-au aflat prefectul Anton Rohian al Maramureşului şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, membru în Adunarea Naţională Bisericească, consilieri judeţeni şi locali, alte oficialităţi.

  La încheierea Sfintei Liturghii Arhiereşti s-a oficiat un Te Deum ocazionat de sărbătorirea Unirii Principatelor Române, care a avut loc în 24 ianuarie 1859, când Alexandru Ioan Cuza a devenit domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti în acelaşi timp.

  Cuvântul rostit de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul s-a referit, pe larg, la Evanghelia Zilei, a vindecării orbului din Ierihon, după relatarea Sfântului Evanghelist Luca, capitolul 18. Este o Evanghelie foarte scurtă, dar plină de învăţături duhovniceşti şi sfinte.

  După ce Preasfinţitul Părinte a explicat contextul biblic al propovăduirii Mântuitorului despre care vorbeşte Sfânta Evanghelie, a făcut referiri la importanţa luminii în viaţa omului. Omul vede cu ochii fizici, cu ochii minţii şi cu ochii sufletului sau ai inimii. Este o vedere atotcuprinzătoare, care nu poate fi limitată.

  Preasfinţitul Părinte a făcut referire la libertatea credinţei, exemplificând cu un citat din opera Părintelui Nicolae Steinhardt, din perioada de după încreştinare, când a primit darul botezului, Lumina lui Hristos: oamenii pot folosi forţa legii ca să limiteze libertatea altor oameni, unii pot fi aruncaţi în puşcării, din anumite motive, dar credinţa nu le-o poate limita nimeni. Orice poate să-ţi ia un tiran sau un regim torţionar, dar credinţa nu ţi-o poate limita. În credinţă eşti liber. Nimeni nu-ţi poate smulge credinţa din fiinţa ta. Prin libertatea credinţei şi a gândirii tale creştine tu eşti liber să ieşi din celule întunecate din patru pereţi şi să pătrunzi în tainele lui Dumnezeu şi în frumuseţile creaţiei. Aşa au rezistat creştinii în închisori şi au ieşit de acolo mai întăriţi. Cu cât erau mai slabi fizic, cu atât erau mai întăriţi sufleteşte. Au devenit mărturisitori din temniţele comuniste. Credinţa noastră nu ne-o poate lua nimeni. Nici Lumina Evangheliei. Nici libertatea de a crede şi de a mărturisi pe Hristos. Niciodată, a spus Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul.

  Creştinii, când li s-au închis bisericile au devenit ei Biserică Umblătoare. Fiecare Îl avea pe Hristos în fiinţa lui. Era o Biserică Vie. Omul în formă de Cruce. Creştinii au purtat în fiinţa lor credinţa. Trebuie să păstrăm această comoară: credinţa, singura pe care o avem. Toate bunurile şi bogăţiile materiale sunt trecătoare şi nici nu ştii când eşti bogat şi când eşti sărac. Cea mai mare bogăţie pe care o avem este credinţa în Dumnezeu şi Lumina Evangheliei. Şi darurile pe care le adunăm ca virtuţi în viaţa noastră creştină, rugându-ne, crezând, postind, făcând fapte bune, iubind, iertând, făcând pace, făcând lumină. Suntem datori şi noi să facem lumină în jurul nostru. Aceasta învăţăm de la orbul din pericopa evanghelică de azi: să devenim apostoli, mărturisitori ai lui Hristos şi următori ai Lui. Să mergem pe aceeaşi cale pe care au mers apostolii în urma lui Hristos, a fost îndemnul Arhiereului în încheierea cuvântului de învăţătură. Foto.

 • O lucrarae exhaustivă despre Ortodoxia maramureşeană

A apărut zilele acestea o lucrare monumentală despre Ortodoxia maramureşeană: „Istoria Bisericii Ortodoxe Române din Maramureş” de prof. Dr. Nuţu Roşca, tipărită cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Dr. Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Maramureşului şi Sătmarului. Cartea, mult aşteptată în lumea academică românească, umple un mare gol în istoriografia Bisericii Ortodoxe Române, “după o muncă de peste un deceniu, dar cu aplecare asupra subiectului pe parcursul întregii vieţi şi o cercetare a documentelor existente, salvate în mod miraculos de la dispariţie”, după cum spune în Cuvântul înainte Preasfinţia Sa Dr. Justin Sigheteanul, la îndemnul căruia a fost elaborată lucrarea.

Cartea este, la propriu, monumentală: are peste 900 de pagini, împărţite în 35 de capitole, cu trimiteri deocumentare la peste 1.300 note de subsol şi o sursă bibliografică de mari dimensiuni, ce cuprinde mai mult de 300 de titluri de opere. Lucrarea este uşor de citit, este scrisă agreabil, direct, fără prea multe figuri de stil, o literă uşor lizibilă, ilustrată atât cât este nevoie pentru susţinerea adevărului istoric.

„În volumul de faţă, profesorul Dr. Nuţu Roşca aprofundează subiectul legat de istoria Bisericii Ortodoxe din Maramureş, care are dedicat un capitol aparte în lucrarea ştiinţifică a Academicianului Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, în 3 volume şi unde se meţionează că ‹‹Episcopia Maramureşului şi Sătmarului este una dintre cele mai străvechi episcopii din Transilvania››, mai scrie în Cuvântul inainte Preasfinţia Sa Justin Sigheteanul. Iată ARGUMENTUL care justifică apariţia acestei lucrări nu ca o încercare de a inveanta şi rescrie istoria, ci ca o mărturisire de credinţă şi restabilirea adevărului istoric cu privire la cele 6 secole din viaţa bisericească organizată în Maramureş şi Sătmar...”

„... trebuie remarcat un alt aspect esenţial al operei de faţă, care reliefează şi răzbate din toate capitolele cărţii şi anume rolul decisiv şi important pe care Ortodoxia l-a avut în viaţa poporului nostru, scrie Pr. Lect. Univ. Dr. Vasile Borca. Biserica Ortodoxă şi-a îndeplinit cu cinste, demnitate şi responsabilitate rostul ei în istoria Namului românesc. Ea a fost marea născătoare şi formatoare a conştiinţei româneşti.”

Cartea, cu anul de apariţie 2015, este şi un document de necontestat care marchează 25 de ani de la re-reînfiinţarea Episcopiei maramureşene. Perioada reliefată în carte începe din secolele VII-XIII şi vine până în anul 1948.

Tipărită în condiţii grafice deosebite la Tipografia Aska Grafika din Sighetu Marmaţiei şi apărută în Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, „Istoria Bisericii Ortodoxe Române din Maramureş” de prof. Dr. Nuţu Roşca va rămâne peste ani şi ani drept o lucrarea exhaustivă despre viaţa bisericească, Maramureşul şi preoţii săi, bisericile şi credincioşii săi mai statornici decât stâncile munţilor care înconjoară ţinutul.

Întîlnim în cuprinsul volumului biserici şi proeţi, episcopii locului de-a lungul timpului, mănăstiri vechi, din care unele uitate, elemente de cultură bisericească, ierarhi din Ţara Românească şi Moldova susţinători ai Ortodoxiei din Transilvania şi Maramureş, dar şi rezistenţa întru Ortodoxie şi jertfe, pseudouniaţia, acţiuni de deznaţionalizare, încercări de reîntregire a Bisericii Româneşti şi multe altele. Cu alte cuvinte, este o carte care nu va trebui să lipsească din biblioteca oricărui intelectual din Episcopie şi, în special, a preoţilor. Este o carte de care aveam nevoie stringetă în această perioadă când creştinismul, în general, trece prin momente de secularizare, fenomen de care nu este scutită nici Ortodoxia.

 • COMUNICAT DE PRESĂ

Azi, 21 ianuarie 2016, la Centrul Eparhial al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a fost convocat părintele Emanuel Oros din Parohia Mesteacăn, Protopopiatul Oaş, care, în urma unui nefericit eveniment petrecut în luna octombrie a anului trecut, în timpul unui pelerinaj, este cercetat într-un dosar de furt de Sfinte Moaşte din Grecia. Totodată, părintelui i se impută mai multe nereguli referitoare la armonia vieţii de familie, la săvârşirea unor exorcisme în exces asupra bolnavilor atunci când nu s-ar impune din punct de vedrere al rânduielilor bisericeşti şi mai ales întemeierea unui aşezământ comunitar mixt fără un statut aprobat şi fără binecuvântarea ierarhului locului, în care vieţuiesc în mod ciudat mai multe persoane civile (fete şi bărbaţi), unde au fost depuse mai multe Sfinte Moaşte şi oseminte. Pentru acestea, părintele Emanuel Oros a trebuit sa dea expicaţii în faţa Preasfinţitului Iustin Sigheteanul şi în prezenţa a trei membri ai Permanenţei Eparhiale.

În urma discuţiilor, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul i-a dat în ascultare următoarele sarcini:

 • Predarea Sfintelor Moaşte deţinute şi a osemintelor mărturisitorilor de la Aiud cu documentele însoţitoare de autentificare sau deţinere către Centrul Eparhial. Autenticitatea Sfintelor Moaşte va fi verificată de o Comisie a Centrului Eparhial, iar Episcopul va hotărî asupra autenticităţii lor şi a locului unde acestea vor fi aşezate spre închinare. Osemintele mărturisitorilor din temniţa de la Aiud vor fi retrocedate deţinătorului legal al acestui Patrimoniu Naţional cu documente însoţitoare, care este Capela Penitenciarului Aiud.
 • Îndrumarea şi sfătuirea de către părintele Emanuel a persoanelor care se găsesc în locaţia de la pădurea - Prilog Vii, să se întoarcă în familiile lor, pentru a restabili relaţia firească cu părinţii şi rudeniile, sau, după caz, îndrumarea lor să intre într-o mănăstire canonică de călugări sau călugăriţe din Patriarhia Română.
 • Transformarea locaţiei de la pădurea - Prilog Vii în Aşezământ Social- Filantropic pentru ocrotirea bătrânilor, sub patronajul şi purtarea de grijă a Episcopiei, cu respectarea prevederilor statutare şi bisericeşti în domeniu.

Termenul de aducere la îndeplinire a celor 3 puncte este 1 martie 2016.

 • De respectarea cu corectitudine, sfinţenie şi sinceritate a acestor trei condiţii depinde viitorul părintelui Emanuel Oros ca păstor de suflete în caliatea de preot (în Parohia Mesteacăn), sub îndrumarea şi ascultarea episcopului locului în lumina canoanelor şi Statutului Bisericii Ortodoxe Române sau continuarea procedurilor Consistoriului Eparhial până la sentinţa finală. <format pdf>

Baia Mare 21.01.2015

BIROUL DE PRESĂ AL EPISCOPIEI MARAMUREŞULUI ŞI SĂTMARULUI

 • Sfântă Liturghie Arhierească la Catedrala Tinerilor din Baia Mare

Încă de la târnosirea bisericii de la primul nivel al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, tineretul s-a simţit atras de acest spaţiu sacru. Numărul tinerilor care veneau să se roage a crescut an de an. În anul 2006 se înfiinţează o asociaţie a lor, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană (ATOCEM), pentru ca activităţile lor să beneficieze de o formă organizată. Au primit un coordonator, pe preotul Vasile Botiş. Acum, tinerii Catedralei, al cărei preşedinte este preotul Gavril Vasile Băban, vicepreşedinte diaconul Ionuţ Pleş, desfăşoară o multitudine de activităţi. Pe lângă tinerii catedralei, la Sfintele Liturghii sunt prezenţi alţi mulţi tineri din Baia Mare, dar şi părinţi cu copii mai mici sau mai mari. Ca o apreciere pentru tot ceea ce fac tinerii, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a numit Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Catedrala Tinerilor.

Azi, duminică, 17 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu.

Cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului Părinte Justin Sigheteanul despre învăţăturile desprinse de pericopa evanghelică a duminicii, a vindecării celor 10 leproşi, a fost ascultat cu mare atenţie de cei circa 2.000 de credincioşi din Catedrală. Hristos nu vrea de la oameni decât inimă curată, suflet blând, smerit şi credincios. Nu vrea bunuri materiale. Hristos ne vrea inima noastră. Să-L primim în viaţa noastră ca să fim fericiţi. Şi aici şi dincolo. Pentru că fără Hristos nu există împăcare şi fericire, şi linişte, şi pace. Este zbucium, căutare, tulburare, îngrijorare. Biserica lui Hristos promovează pacea, familia şi normalitatea. Promovează firescul pe care Dumnezeu l-a aşezat în viaţa omului de la început, în societate, în familie. Societatea este într-o rătăcire groaznică, după cum observăm că se îndreaptă umanitatea azi, a mai spus Preasfinţitul Părinte,. Sperăm că încă mai este timp să ne întoarcem la Dumnezeu cu conştiinţă şi credinţă. Tineretul nostru să nu mai fie un tineret înstrăinat şi rătăcit şi să nu primească lucrările subversive ale necuratului, care le vor distruge viaţa. Pentru că, în atare situaţie, nu mai ai familie, nu mai ai bucurie, nu mai ai prieteni, nu mai ai normalitate, nu mai ai comunitate, nu mai ai nimic. Tinerii devin nişte roboţi izolaţi, nişte nefericiţi pe acest pământ, pe care Dumnezeu ni l-a dat ca să devenim fericiţi. Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul s-a oprit apoi asupra vieţii Sfântului Antonie cel Mare, care este cinstit azi, numit şi părintele monahilor. Sfântul Antonie cel Mare a adunat în jurul lui circa 3.000 de bărbaţi, care s-au rugat pentru toată lumea. Prin lucrarea lor sfântă au făcut să cadă idolii păgâni, să îmblânzească natura şi fiarele. Este imperios necesar să revenim la relaţia firească, normală, frumoasă şi benefică a omului cu natura şi cu animalele pe care Dumnezeu ni le-a dăruit. Sfântul Gherasim a înţeles că o fiară sălbatică este mai corectă, uneori, decât un om raţional. Iată ce promovează biserica. Dintotdeauna Biserica şi sfinţii ei a fost într-o relaţie firească cu natura, n-au brutalizat-o, n-au agresat-o, n-au distrus-o, pentru că omul este chemat să fie creator şi îngrijitor şi administratorul creaţiei lui Dumnezeu, a conchis Preasfinţitul Părinte. După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul s-a întâlnit cu tinerii Catedralei Episcopale, pe care i-a felicitat pentru activităţile desfăşurate la sfârşitul anului trecut. Tinerii i-au făcut cadou Arhiereului o mitră din flori roşii. Apoi, fiecare tânăr a primit din partea conducerii ATOCEM Diploma de Recunoştinţă „Sfântul Ioan Botezătorul” „în semn de apreciere şi mulţumire pentru contribuţia adusă la activitatea social-filantropică de a colinda şi a duce vestea Naşterii Domnului în sufletele credincioşilor aflaţi în suferinţă”. Foto.

 • Joi 14 ianuarie, PS Iustin Sigheteanul a participat la lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care s-au desfasurat în Palatul Patriarhal din Bucuresti, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Foto. Comunicat <format pdf>

 • Din zbuciumul istoriei, bisericile Moiseiului au ieşit întărite

Nu mai e cazul să spunem, ci doar să amintim că localitatea Moisei, din Protopopiatul Vişeu, este un reper istoric contemporan, legat de terorile celui de-al doilea război mondial. Aici au fost ucişi mişeleşte 29 de persoane de armata hortistă în retragere, la sfârşitul războiului. Există un muzeu şi un monument din piatră în memoria cestor eroi. Există casa în care au fost împuşcaţi pe geam martirii. Dar şi istoria veche a Moiseiului ne prezintă fapte zguduitoare. În timpul invaziei tătarilor din 1717 cele două biserici parohiale din lemn, ce existau atunci, localitatea fiind mare, cu peste 8.000 de suflete, au fost arse, împreună cu întreg satul, de năvălitori. În locul lor s-au construit, de către credincioşii de aici, alte două biserici, învelite cu draniţă, cu un turn fiecare, în care existau două clopote. Ele, după cum atestă documentele, au fost ridicate în anii 1720-1721, deci la trei-patru ani după invazie. Moiseiul a renăscut, ca pasărea Phenix, din cenuşă, după fiecare ardere. În prezent, Moiseiul are 4 biserici, trei construite din zid şi una din lemn. Are şi mănăstire de sute de ani. La una din biserici, cea din partea de sus a satului, din Parohia nr. 1, a fost ieri sărbătoare creştinească, cu lume multă, prilejuită de prezenţa Arhiereului pentru oficierea Sfintei Liturghii. Iar prezenţa Arhiereului într-o comunitate creştină pentru oficierea Sfintei Liturghii scrie o filă de istorie locală.

Sfânta Liturghie Arhierească

O asemenea filă de istorie locală a fost scrisă azi, duminică, 10 ianuarie 2016, la Moisei, când Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia Moisei I, în biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva, preot paroh Dumitru Timiş. Un mare sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu protoiereul Vişeului, pr. Mihai Chira, au slujit alături de Preasfinţitul Părinte. Au fost prezenţi slujitorii Altarelor din cele 4 parohii ale localităţii, din oraşul Borşa şi de pe Valea Izei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de corul bisericii, dirijat de profesoara de muzică Maria Şofronici.

Predică despre începutul propovăduirii Domnului

Cuvântul de învăţătură rostit de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul s-a referit la pericopa evanghelică a duminicii, a începutului propovăduirii Domnului. Propovăduirea Evangheliei începe cu un îndemn la căiţă: „Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat împărăţia cerurilor”. Lumina lui Hristos se dovedeşte nemuritoare peste secole şi milenii. Este atât de puternică încât Apostolii Domnului au răspândit-o cu mâinile goale în lume şi au întemeiat creştinismul în rândul neamurilor. Iar acea lumină dăinuie şi azi. Neamurile au devenit noi. Se poate spune că fiecare neam a devenit popor ales. Creştinismul este fundamental în devenirea Europei. Marile valori ale Europei s-au făcut prin intermediul creştinismului, dar, din păcate, acum Occidentul îşi leapădă haina sfântă a creştinismului, în timpul căruia s-au creat capodoperele mari ale ştiinţei şi culturii, valorile civilizaţiei creştine. De aceea, în istorie vor rămâne doar neamurile care Îl vor mărturisi pe Hristos. Să păstrăm Lumina lui Hristos ca pe un chivot, pentru că aceasta ne va conduce spre Împărăţia lui Dumnezeu. De la Hristos şi Sfinţii Lui luăm putere. Fără creştinism nu am fi avut valori, a subliniat Preasfinţitul Părinte.

Zi aniversară pentru părintele paroh Dumitru Timiş

Azi a fost o zi cu mai multe semnificaţii pentru părintele paroh. Azi, 10 ianuarie, este ziua naştere a sfinţiei sale, împlinind 68 de ani de viaţă şi aproape 40 de slujire în aceeaşi parohie. Pentru aceasta Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul i-a înmânat Gramata Episcopală.

Apoi, tot azi, şi-a luat rămas bun de la credincioşii pe care i-a păstorit, pentru că iese la pensie. L-au felicitat soborul, credincioşii, doamna preoteasă şi un grup de copii, prin cuvinte alese şi cântece bisericeşti. A primit din partea acestora şi un frumos tort.

Binecuvântarea Centrului Social „Sfânta Cuvioasă Parascheva”

Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul a binecuvântat inaugurarea Centrului Social „Cuvioasa Parascheva”, ridicat în apropierea bisericii. Construit recent, pe banii parohiei, părintele Dumitru Timiş a ieşit la pensie ca preot paroh în aceeaşi zi când Clădirea Centrului Social a fost inaugurată. Este formată din parter şi etaj, are mai multe camere, pentru nevoile sociale ale parohiei: două săli catehetice, sală de mese, bucătărie, magazie, bibliotecă, săli pentru activităţi cu tinerii etc. Ridicarea construcţiei a durat trei ani, iar utilitatea ei, acum, după darea în folosinţă, este de necontestat. Foto.

 • Hram la Mănăstirea cea mai vestică din ţară

Este vorba de Mănăstirea din satul de moţi Scărişoara Nouă, Protopopiatul Carei, sat situat pe graniţa cu Ungaria. Pentru a nu părea ciudată prezenţa moţilor pe graniţa de vest cu Ungaria, vă spunem că satul a fost întemeiat în anul 1924, prin colonizarea moţilor din localitatea Scărişoara. Ei au venit de la sărăcia muntelui şi au înfiinţat un sat într-o zonă de câmpie, un sat cu teren nisipos, adeseori purtat de vânt, dar bun pentru agricultură. Nici nu şi-au terminat de construit gospodăriile, că năpasta dezlipirii Transilvaniei de Nord de către ţara mamă, în septembrie 1940, i-a făcut pe moţi să se retragă în satele din care au venit, alergând din faţa invaziei străine şi oprimatoare. Noroc că această dezlipire a durat doar câţiva ani, pentru în 1948 moţii revin în satul pe care l-au părăsit. Aici, în acest sat, evlavia credincioşilor este parcă mai puternică decât în altă parte. De aceea, cu sprijinul unui locuitor al său, fostul procuror Ilie Bâtea, octogenar care locuieşte în Baia Mare, dar şi al altor intelectuali, au pornit, după revoluţia din 1989, demersurile pentru înfiinţarea unei mănăstiri de călugări. Mănăstirea s-a dezvoltat între timp, iar biserica mică, ce a fost construită în 1991, a devenit neîncăpătoare, precum şi anexele. Aşa că, prin grija stareţului Ahim. Dr. Timotei Bel, exarhul celor 40 de mănăstiri şi schituri din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, s-au reluat lucrările la casa monahală cu demisol, parter, etaj şi mansardă, care s-au încheiat în 2012. S-a construit şi o poartă cu clopotniţă monumentală, între 2002-2009, care adăposteşte clopotele şi chilii pentru pelerini. În 2014 a început construirea unei noi biserici, pe locul celei vechi, al cărei paraclis de la demisol a fost târnosit anul trecut, la hramul din 24 iunie, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, de către Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Ctitorii noii biserici a Manastirii Scarisoara Noua sunt obstea monahala si familia domnului inginer Dumitru Pacurar din Ardud. Sărbătoarea „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul” este al doilea hram al sfântului locaş de închinare şi rugăciune, pe care credincioşii îl numesc hramul mic. Şi pentru că, după târnosire, Sfânta Liturghie Arhierească s-a oficiat în Altarul de Vară, unul dintre cele mai mari Altare de Vară din Eparhie, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul a răspuns invitaţiei părintelui stareţ şi a oficiat prima Liturghie Arhierească în acest paraclis, în prezenţa unui mare sobor, din care au făcut parte Arhim. Dr. Timotei Bel, stareţ, Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, protopopul Careiului, pr. Marian Crainic, unul dintre cei mai experimentaţi protopopi ai Eparhiei, pr. Marius Zota, parohul din Scărişoara Nouă, preoţi din parohiile din jur şi mai mulţi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de psalţii de la biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca. Ziua de azi, cu ploaie, lapoviţă, ninsoare şi frig, nu a fost piedică pentru credincioşii din zonă pentru a ajunge la Mănăstire, dar cu toate acestea, subsolul, mai mare decât spaţiul vechii biserici, a fost arhiplin, mulţi credincioşi urmărind Sfânta Liturghie de afară. În atmosfera duhovnicească a Paraclisului de iarnă, care te îmbie la dialog cu Dumnezeu, Sfânta Liturghie Arhierească a fost un moment cu adevărat înălţător, până la lacrimi, pentru mulţi credincioşi, în care glasul ecteniilor nu se răsfrângea peste pădurile de salcâm din jur, ca vara, ci ecoul lor reverbera în sufletele rugătorilor. Împreună cu credincioşii s-au rugat primarul comunei Pişcolţ, Cosmin Varga, de care aparţine satul Scărişoara Nouă, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi ing. Mircea Leţiu, ultimii doi purtători ai distincţiei „Crucea Voivodală Maramureşeană”. La reuşita acestei sărbători au contribuit rugăciunile slujitorilor Domnului, dar şi forma arhitecturală a paraclisului, care, de nici un an sfinţit, îi dă justificarea de monument vechi de arhitectură, a spus Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul. Şi o explicaţie există, pentru că el este opera izvorâtă din mâna şi mintea cu har a arhitectului de excepţie Dorel Cordoş, cel care a conceput Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, ansamblurile monahale de la Bârsana, Săpânţa şi Rohiiţa, biserica cea nouă a mănăstirii Rohia, ca să amintim doar câteva din capodoperele sale arhitecturale. Un cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, la Sfânta Evanghelie a zilei, despre viaţa Sfântului Ioan Botezătorul şi misiunea sa de a pregăti calea pentru venirea Mântuitorului, Care va boteza oamenii cu apă şi Duh Sfânt, în numele Sfintei Treimi, prin care cel botezat se curăţă de păcatul strămoşesc şi de păcatele făcute până la Botez, devenind un om nou, membru al Bisericii lui Hristos.

Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul s-a adresat creştinilor cu îndemnul de a-şi păstra credinţa strămoşească, într-o lume care se desacralizează tot mai mult, şi de a deveni fiecare un mărturisitor al acestei credinţe, mărturisitori ai numelui lui Dumnezeu. La creştinii ortodocşi din Eparhie, colindul este o mărturisire, nu o tradiţie. Cât priveşte încheierea ciclului acestor sărbători sfinte, noi nu trebuie să le numim, ca în Vest, sărbători de iarnă, ci sărbători creştine de iarnă, pentru că sunt legate de Mântuitorul şi Crucea pe care a fost Răstignit, ca apoi să Învie. Toată biserica, împreună cu Arhiereul şi preoţii au colindat „Ce vedere minunată”, în ultima zi când colindul este permis.

Părintele Arhimandrit Timotei Bel şi obştea Mănăstirii Scărişoara Nouă a dăruit Preasfinţitului Părinte Justin Sigheteanul o icoană care îl înfăţişează pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, în acest an comemorativ dedicat lui şi tipografilor bisericeşti din Patriarhia Română, pictată de Daniel Ştefan. Icoana va face parte din patrimoniul Episcopiei.

Şi pentru că numele de Botez al Preasfinţitului Părinte Justin Sigheteanul este Ioan, credincioşii din biserică i-au cântat „La mulţi ani!”

Iată cum, un număr mic de călugări, de la o mănăstire de la margine de ţară, cu ajutorul lui Dumnezeu, îşi duc Crucea de constructori ai unui aşezământ monahal înfiinţat de un sfert de secol, căruia îi dau viaţă, cu ajutorul bunilor credincioşi şi al unor creştini adevăraţi. Foto.

 • Sfinţirea Aghiasmei Mari la Catedrala Episcopală din Baia Mare

Sărbătoarea împărătească a Botezului Domnului a fost, la Baia Mare, o revărsare de bucurie şi lumină pentru miile de credincioşi aflaţi în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, dar şi în afara ei, în faţa esplanadei, de unde au ascultat Sfânta Liturghie Arhierească. În rândul credincioşilor au putut fi văzuţi părinţi sau bunici cu copii mici şi mai mari în braţe, tineri, familii tinere, care au înfruntat frigul, pentru a se ruga împreună cu preoţii slujitori. Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din cadrul sfântului locaş de închinare, în frunte cu Arhim. Dr. Casian Filip, eclasiarhul sfântului locaş. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu. La Sfânta Liturghie a fost prezent şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Rugăciunile de sfinţire a Agiasmei Mari au fost făcute pe esplanada Catedralei, în jurul căreia au fost aşezate butoaiele mari cu apa ce urma a fi sfinţită. Slujba de sfinţire a Aghismei Mari pe esplanada Catedralei a devenit deja o tradiţie pentru clericii şi credincioşii din Baia Mare, începută cu aproape 15 ani în urmă, când a fost târnosită biserica de la nivelul întâi al sfântului locaş. Sfinţirea Aghismei Mari este momentul aşteptat cu evlavie de către credincioşi, care nu se pot bucura de sfinţirea unei ape curgătoare. Peste 7.000 de litri de apă au fost sfinţite la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, iar credincioşilor le-au fost puse la dispoziţie gratuit peste 5.000 de recipiente din plastic etichetate pentru a-şi duce la casele lor Aghisma Mare. Un număr mare de persoane au ajutat la pregătirea acestora şi împărţirea lor credincioşilor care au cinstit cu prezenţa lor această mare sărbătoare. Am văzut, la sărbătoarea Botezul Domnului din acest an, oameni cu adevărat fericiţi, oameni care s-au bucurat de prezenţa preoţilor în mijlocul lor ca să-i sfinţească, oameni peste care Lumina acestei sărbători împărăteşti s-a aşezat binecuvântându-i prin mijlocirea preoţilor. Tot după tradiţie, fiecare credincios a sărutat Sfânta Cruce şi a fost stropit cu Agiasma Mare. Despre Botezul Domnului în râul Iordan, săvârşit de Sfântul Ioan Botezătorul şi înainte mergătorul Domnului, despre semnificaţia Botezului Domnului şi Botezul ca taină pentru lumea creştină, a vorbit credincioşilor în cuvântul de învăţătură Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul. În cuvinte semnificative şi profunde Preasfinţitul Părinte le-a explicat creştinilor din biserică de ce Botezul Domnului este praznicul luminilor. PS Justin Sigheteanul şi-a încheiat cuvântul de învăţătură cu îndrumări duhovniceşti pentru întrebuinţarea Aghiasmei Mari. Foto.

 • O tradiţie păstrată la început de an calendaristic

Îndeplinind o tradiţie de peste un deceniu, ca Sfânta Liturghie din prima duminică de după Anul Nou să fie oficiată în Catedrala Veche din Baia Mare, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, fostă Catedrală Episcopală, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat azi în mijlocul mulţimii de credincioşi din această parohie, cărora li s-au adăugat credincioşi din întreg municipiul Baia Mare şi din alte părţi ale Eparhiei. Au slujit la Sfântul Altar, alături de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhim. Dr. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Dr. Ioan-Marius Sabou, parohul parohiei Baia Mare I, Catedrala Veche, fostul paroh, Pr. Andrei Costinaş, acum pensionar, preoţii slujitori ai bisericii, Pr. Nicolae Varga, Pr. Adrian Terec, alţi preoţi invitaţi şi 7 diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de corul Catedralei, dirijat de prof. Minodora Grumaz. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Brebeni, tânărul diacon Andrei Vasile Tuns, numit în urma concursului desfăşurat în cadrul Episcopiei. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul a rostit despre pericopa evanghelică de azi, despre semnificaţia şi însemnătatea Botezului Domnului, despre Botezul ca taină a Bisericii lui Hristos şi despre viaţa Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, cel care a pregătit calea venirii Mântuitorului. Cuvântul de învăţătură a fost ascultat cu luare aminte de credincioşii din biserică, de tinerii prezenţi. Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul a primit ca dar de preţ icoana Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Toţi credincioşii prezenţi s-au întors acasă cu învăţături de mare preţ pentru viaţa lor duhovnicească, mulţumiţi că prima duminică din an au închinat-o Domnului. Foto.

 • Vineri 1 ianuarie 2016 - Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Justinian a participat la Sfanta Liturghie savarsita la Paraclisul Centrului Eparhial din Baia Mare. Foto.

 • Legătura Sfântului Vasile cel Mare cu ţara noastră

Întreita sărbătoare din prima zi a lunii ianuarie, Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului, prăznuirea Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareii Capadociei şi începutul Anului Nou civil, a fost cinstită de mii de credincioşi la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Sfântul Vasile cel Mare – un Sfânt dintr-o familie cu 9 sfinţi

Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de soborul de preoţi slujitori ai Catedralei, în frunte cu ecleziarhul sfântului locaş, Arhim. Dr. Casian Filip. Răspunsurile la Sfânta Liturghie a SfântuluiVasile cel Mare au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Pr. Prof. Dr. Petrică Aurelian Covaciu.

Cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului Părinte Justin Sigheteanul s-a referit la praznicul împărătesc al Tăierii Împrejur după Trup a Domnului şi despre viaţa Sfântului Vasile cel Mare.

Credincioşii prezenţi în Catedrală au aflat de ce a primit Mântuitorul Tăierea Împrejur, ce însemna această sărbătoare pentru poporul evreu, când se punea şi nume copilului, ea fiind echivalentul Botezului creştin de azi, precum şi ce spun Sfinţii Părinţi ai Bisericii despre Tăierea Împrejur. Viaţa Sfântului Vasile cel Mare, deşi cunoscută de credincioşi, a fost prezentată de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul ca rezultat al naşterii şi al trăirii într-o familie creştină normală, puternică, cu o viaţă morală şi creştină pilduitoare. Stă dovadă sfinţenia celor din familia lui, din care 9 au devenit sfinţi odată cu el. Un motiv pentru a le vorbi credincioşilor prezenţi în Catedrală despre importanţa familiei creştine în definirea personalităţii copiilor, valabilă şi în ziua de azi. Aşa se explică de ce multitudinea personalităţilor pe care le cunoaşte istoria omenirii, după apariţia creştinismului, s-au născut în familii creştine. Lor li se adaugă numărul mare de sfinţi născuţi în familii creştine. Sfântul Vasile cel Mare este cel care a înfiinţat întâi, în lumea creştină, primele aşezăminte de asistenţă socială, cu ajutorul celor bogaţi. A fost cel care a scos primele acte normative ale vieţii monahale, canoanele monahismului. Sfântul Vasile cel Mare a alcătuit Sfânta Liturghie care îi poartă numele, care se face de 10 ori într-un an bisericesc. De mare importanţă sunt şi moliftele Sfântului Vasile cel Mare

De ce Patriarhul României este „Locţiitor al Tronului Cezareii Capadociei” ?

Sfântul Vasile cel Mare a avut o legătură şi cu teritoriul ţării noastre. Unui anume conducător de oaste, Iunius, i-a cerut Sfântul Vasile cel Mare să-i dea, pentru episcopia pe care o conducea, Sfinte Moaşte ale Sfinţilor Pătimitori ale zonei în care trăiau goţii. Iunius îi dăruieşte Sfântului Vasile cel mare Sfintele Moaşte ale Sfântului Pătimitor Sava de la Buzău, numit şi Sava Gotul, martirizat de păgâni, care a fost aruncat în râul Buzău şi de acolo a fost recuperat de creştini. Sfântul Vasile cel Mare a primit moaştele acestui Sfânt. Revenirea moaştelor acestui sfânt pe teritoriul românesc s-a făcut în 1777, când patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Sofronie, a făcut un gest de recunoştinţă faţă de Mitropolia Ţării Româneşti, redăruindu-i Sfintele Moaşte, pentru că domnitorii Ţării Româneşti şi ai Moldovei au ajutat foarte mult, în vremea stăpânirii turceşti, Mitropolia de la Istanbul, precum şi Patriarhia Ierusalimului şi Sfântului Munte Athos. Redăruirea Sfintelor Moaşte a fost un semn de recunoştinţă. Odată cu redăruirea acestor Sfinte Moaşte. Mitropolitul primat al Ţării Româneşti s-a numit Locţiitor al Tronului Cezareii Capadociei. Azi nu mai există Episcopia Cezareii Capadociei, dar conducătorul Ţării Româneşti, azi Patriarhul României, care este şi Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, poartă această titulatură, în titulatura lui întreagă, de „Locţiitor al Tronului Cezareii Capadociei”, a spus Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul. La Sfânta Liturghie a fost prezent şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care a venit să se roage alături de credincioşii Catedralei. Trebuie să devenim mărturisitori în lumea în care trăim, a concluzionat Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, să urmăm pilda Sfântului Vasile cel Mare, de a nu ceda presiunilor de părăsire a credinţei, de a nu mai ceda presiunilor de a nu mai vorbi despre Hristos, despre Sfinţi şi Dumnezeu, despre minunile lui Dumnezeu. Foto.

 • La cumpăna dintre ani – Catedrala Episcopală din Baia Mare a fost arhiplină

Mii de credincioşi din Baia Mare, dar şi din altă parte a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, şi-au petrecut cumpăna dintre ani în rugăciuni, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, unde au participat la rugăciunile de mulţumire care s-au făcut pentru anul care s-a încheiat şi la rugăciunile pentru începerea Anului Nou. În mijlocul credincioşilor s-a aflat şi s-a rugat împreună cu ei Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Slujba dintre ani a început cu miezonoptica, după tipic mănăstiresc, a continuat cu Acatistul Mântuitorului, cu rugăciunea Acatistului Mântuitorului şi cu slujba Te Deum-ului. Au fost înălţate către cer ectenii de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra noastră în anii ce au trecut, dar şi rugăciuni către Dumnezeu ca să îşi reverse asupra noastră, în anul care vine, mila sa cea cerească, să ne dăruiască linişte trupească şi sufletească, sănătate familiilor. Să nu ne pierdem valorile cele mai sfinte, a spus Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, că oricâtă bogăţie şi bunăstare am avea, dacă ne pierdem credinţa în Dumnezeu, totul este în zadar. Destinaţia noastră finală este Împărăţia lui Dumnezeu. Foto.

 • Catedrala Episcopală din Baia Mare acordă trei burse anuale pentru elevi

Trei elevi de gimnaziu din Baia Mare beneficiază în acest an şcolar (pe perioada de 10 luni) de trei burse, a câte un milion lei vechi, lunar, acordate de Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Alocarea burselor a fost posibilă prin intermediul unui sponsor generos, firma Benvenuti, care asigură asemenea burse şi în alte oraşe din ţară, unde are puncte de desfacere. Acţiunea de sponsorizare a beneficiat de binecuvântarea PS Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care, din motive bine întemeiate, nu a putut fi prezent. A fost prezent reprezentatul Episcopiei, pr. Gavril Vasile Băban, inspector în cadrul sectorului Teologic Educaţional din cadrul Eparhiei. Azi, miercuri, 30 decembrie 2015, reprezentantul din Baia Mare al firmei, dl Ioan Ghira, a fost prezent la întâlnirea de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde reprezentanţii acestui loc de închinare au înmânat copiilor şi însoţitorilor acestora plicurile cu banii alocaţi. Sumele date azi au fost pentru primele trei luni din acest an şcolar, urmând ca pentru următoarele 7 luni sumele să fie distribuite la date ce vor fi fixate ulterior. Alături de reprezentanţii Catedralei Episcopale, care, prin pr. Gavril Vasile Băban, inspector eparhial şi slujitor al Catedralei, a ţinut legătura cu şcolile din municipiu, un rol important a avut Asociaţia Femeilor Ortodoxe „Mironosiţele Femei” de pe lângă Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, care a ajutat la întocmirea anchetelor sociale pentru alegerea celor trei elevi, conform criteriilor sponsorului, coroborate cu programele educaţionale prin protocolul „Şcoală – Biserică”, componentă definitorie în desfăşurarea activităţilor social-filantropice.

Cei trei fericiţi beneficiari sunt:

 • Raul, elev în clasa a VI-a la o şcoală din Baia Mare. Tatăl său este plecat la lucru în străinătate. Mama a decedat în urmă cu doi ani, iar copilul locuieşte la bunici şi se întreţine din pensia mică a bunicului.
 • Alexandru este elev în clasa a V-a, la o şcoală de le periferia municipiului Baia Mare. Tatăl său lucrează temporar în construcţii şi câştigă foarte puţin, nefiind angajat. Mama este casnică şi are o afecţiune gravă a inimii. Sursele stabile de venit al familiei sunt cele trei alocaţii ale copiilor, de 252 lei, total. Copiii locuiesc cu ambii părinţi într-o singură garsonieră.
 • Violeta este în clasa a VII-a la un liceu vocaţional din Baia Mare. Are rezultate foarte bune la învăţătură. Mai are două surori în ultimul an de liceu. Tatăl este pensionar de boală, gradul I, cu o pensie destul de mică. Mama lucrează la o firmă din Baia Mare, cu salariu minim, şi a fost operată de cancer.

Bursierii au primit cadouri din partea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare şi din partea sponsorului. Copiii, părinţii şi întreţinătorii acestora aduc sincere mulţumiri proprietarului firmei, care fericeşte astfel mai multe zeci de copiii din întreaga ţară, cât şi Catedralei Episcopale, Asociaţiei Femeilor Ortodoxe „Mironosiţele Femei”, care i-au descoperit şi care îi ajută în fiecare lună cu câte ceva. Foto.

 • Ziua tinerilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului
Proclamată în urmă cu un an ca „Zi a tinerilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului”, sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ştefan a fost, anul acesta, o zi deosebită pentru tinerii ortodocşi maramureşeni şi sătmăreni, veniţi în număr foarte mare, în mijlocul cărora a fost prezent Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar.

Delegaţii de tineri din cele 8 protoierii

Sărbătorirea ocrotitorului, Sfântul Apostol, întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, a avut loc la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde au sosit delegaţii ale tinerilor din toate protopopiatele Eparhiei. Delegaţiile de tineri au luat parte la Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, în fruntea unui sobor de preoţi tineri, responsabili cu activitatea de catehizare din cele 8 protopopiate. Din sobor au mai făcut parte pr. Milan Bălan, consilier eparhial al sectorului educaţional, pr. Gavril Vasile Băban, inspector pentru catehizarea tineretului, arhim. dr. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, preoţii slujitori ai acesteia. Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de grupurile de tineri venite din protopopiate, împreună cu tinerii din Asociaţia Tinerilor Catedralei şi cu tinerii din Grupul ASCOR, Filiala Baia Mare. În cântecele şi colindele lor, pentru că ei au venit să-şi sărbătorească ocrotitorul şi prin colinde, întreaga catedrală era, parcă, ridicată spre cer şi făcea parte din corul îngerilor, atât era de frumos. Colindele au continuat şi după Sfânta Liturghie Arhierească, într-un concert ad-hoc, încât Ziua tinerilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, desfăşurată în Catedrala Tinerilor, cum a fost ea numită de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, a fost o sărbătoare deosebită, care a demonstrat că în Maramureş şi Satu Mare tineretul ortodox este purtătorul unei forţe creştineşti deosebite, este păstrător al tradiţiilor poporului român, sedimentate de-a lungul secolelor.

Lăpuşul şi Maramureşul – „Ţara Crăciunului”

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul s-a referit la modelul de mărturisitor pe care Sfântul Arhidiacon Ştefan îl oferă pentru veacul în care trăim, care a constituit unul din motivele pentru care a fost ales ca ocrotitor al tinerilor din Episcopie. Apoi, preasfinţitul Părinte a spus că tinerii sunt cei care ne arată cât este de frumos Crăciunul la noi. Nicăieri nu este Crăciunul mai frumos ca în Maramureş. Nicăieri nu este sărbătorit cu atâta bucurie, ca o mărturisire de credinţă, precum se întâmplă în Maramureş. Părintele Nicolae Steinhardt a numit Ţara Lăpuşului şi Maramureşul, „Ţara Crăciunului”, adică „Ţara Bucuriei”. Pentru că aici sărbătoarea Crăciunului nu este o tradiţie sau un obicei, care ne scoate din monotonie şi schimbă puţin atmosfera, aici sărbătoarea Crăciunului, Naşterea Domnului este un eveniment care schimbă viaţa noastră. Noi trăim în respiraţia sărbătorilor. Noi trăim în respiraţia Crăciunului. Noi mărturisim la Crăciun, prin colind, prin sărbătoare, prin lumină şi bucurie, prin dragostea şi recunoştinţa pe care le arătăm lui Dumnezeu prin colind, pentru că ne-a trimis în lume ca Mântuitor pe Fiul Său. Acesta este Crăciunul în Maramureş. Acesta este Crăciunul, până la urmă, în România, a spus Preasfinţitul Părinte. Românii sunt un popor creştin şi-şi păstrează sărbătorile cu sfinţenie ca pe un tezaur sacru, primit de la moşi-strămoşi. Nu doar că l-am primit, l-am preţuit şi l-am sporit. Zestrea această sfântă a sărbătorilor este cea mai mare bogăţie a românilor. Noi nu suntem un popor bogat din punct de vedere economic. Avem, însă, o bogăţie spirituală unică între popoarele lumii. Şi de aceea, lumina credinţei, pe care o are românul în suflet, pe care o au familiile în casă şi-n viaţa lor, merge cu ei peste mări şi ţări. Oriunde se află, românii sunt credincioşi. În cele mai îngheţate colţuri ale lumii, ale Europei, românii încălzesc atmosfera, a mai explicat Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul.

Distincţia de stavrofor pentru coordonatorul activităţii

Pentru munca de catehizare pe care o desfăşoară cu tinerii din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi pentru implicarea în organizarea celor două reuniuni ale tineretului, care au avut loc în Baia Mare, preotul Gavril Vasile Băban, inspector pentru catehizare, a fost distins de către Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul cu titlul de stavrofor, adică dreptul de a purta Sfânta Cruce.

Diplome de apreciere

Grupurile de tineri din protopopiate, venite cu preoţii responsabili de catehizare, precum şi îndrumătorii lor artistici, au primit diplome de apreciere pentru activitatea depusă în ultimii ani, între care şi cele două reuniuni ale tinerilor ortodocşi din Episcopie, a doua din ele având caracter internaţional. Este vorba de tinerii din protopopiatele Baia Mare, Lăpuş, Sighetu Marmaţiei, Vişeu, Chioar, Satu Mare, Carei şi Oaş, Asociaţia Tinerilor Studenţi Ortodocşi din România (ASCOR), Filiala Baia Mare, şi Asociaţia Tinerilor de pe lângă Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, ultimele două fiind şi organizatoarele întâlnirii tinerilor din anul acesta.

Sfinţirea icoanei ocrotitoare a tinerilor

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul a făcut rugăciunile de sfinţire a icoanei Sfântului Arhidiacon Ştefan, întâiul Mucenic din istoria mântuirii, în care sunt pictate şi grupurile de tineri din cele 8 protopopiate, în costume populare. Icoana a fost stropită cu aghiazmă şi pusă spre închinare miilor de credincioşi din catedrală şi celor de afară, care nu au mai avut loc înăuntru.

Fie ca Sfântul Arhidiacon Ştefan să-i ocrotească de-a pururi pe tinerii din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Foto.

 • Bucuria sărbătorii Nașterii Domnului în a doua zi de Crăciun, la Satu Mare

Credincioșii sătmăreni au avut frumoasa ocazie de a-și prelungi sărbătoarea Nașterii Domnului a doua zi de Crăciun, 26 decembrie 2015, prin prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Preasfințitul Părinte a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la biserica cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Satu Mare, unde s-a rugat alături de un impresionant număr de credincioși, care au umplut până la refuz biserica imensă, construită după revoluția din 1989. Din sobor au făcut parte protopopul de Satu Mare, pr. Ioan Socolan, preotul paroh Vasile Feher, preoții slujitori ai bisericii. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Vasile Andrei Tuns. Între cei veniți să se roage la Sfânta Liturghie, câteva mii, din toate parohiile municipiului, s-au aflat și oficialități importante ale județului Satu Mare și municipiului cu același nume: Eugeniu Avram - prefectul județului, Adrian Ștef - președintele Consiliului Județean, Dorel Coica - primarul municipiului Satu Mare, Mircea Lețiu – fost memebru în Adunarea Națională Bisericească, deputații Octavian Petric, membru în Adunarea Națională Bisericească, Ovidiu Silaghi, membru al Adunării Eparhiale, Radu Roca – viceprimarul municipiului Satu Mare. Piatra de temelie a bisericii cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel’’ a fost pusă în 5 mai 1991, de către Înaltpreasfințitul Părinte Justinian al Maramureșului și Sătmarului. Lucările de construire au început imediat după această dată și au continuat până în anul 2000, când în care biserica a fost târnosită de ÎPS Justinian și PS Justin Sigheteanul. Era în urmă cu exact 15 ani, la 26 decembrie. Aceasta este data de la care se săvârșește Sfânta Liturghie în acest locaș de închinăciune. În momentul de față, biserica are toate utilitățile necesare bunei serviri a credincioșilor din punct de vedere al cultului, dar și altele, precum încălzire cu centrală termică pe gaz, curent trifazic, curte generoasă, un gard împrejmuitor solid, un părculeț pentru destinderea credincioșilor. Planul construcției este sub formă de cruce greacă, are acoperișul din tablă de cupru, patru clopote etc. A fost înfrumusețată cu pictură de Iulian Vlad din București, cu respectarea erminiei, în tehnica fresco. Catapeteasma, amvonul și jilțul arhieresc au fost sculptate în lemn de stejar vechi. Vremea sărbătorilor Nașterii Domnului este un timp sacru, a spus Preasfințitul Părinte Justin Sigheteanul, în care mărturisim prezența în viața noastră a Mântuitorului Iisus Hristos și ne arătăm virtuțile creștine. Față de Occident, unde nu li se permite parlamentarilor să vorbească de Crăciun și Dumnezeu, la noi credința este liberă. Nouă, creștinilor, nu ni se poate lua ceea ce nu ni s-a dat, adică pe Dumnezeu. Uneltele cui sunt cei ce-L resping pe Dumnezeu, s-a întrebat retoric Preasfințitul Părinte Justin Sigheteanul. Dar Dumnezeu nu poate fi înfrânt. Au vrut să-L omoare de la Naștere, dar nu au reușit. A fost Cel ce S-a Născut umil, într-un loc sărăcăcios, dar apoi a împărțit istoria omenirii în două, întemeind creștinismul și posibilitatea mântuirii sufletului. Ortodoxia este cea mai liberă credință, dar răspunzi pentru ceea ce faci. Această libertate nu trebuie folosită în scopul căderii în păcat. De aceea, N. Steinhardt a ales Ortodoxia, pentru libertatea credinței, a spus Preasfințitul Părinte, care a stat mult timp în preajma marelui eseist și cărturar. Trebuie să avem grijă de copii și tineret, a mai spus Preasfințitul Părinte, ca să vină în sânul Bisericii lui Hristos. Preoții tineri sunt și ei exemple demne pentru ceilalți tineri, pentru că păstrează vie flacăra ortodoxiei în cele mai îndepărtate locuri, unde, împreună cu preoteasa, sunt de toate: și asistent medical, și medic, și învățător sau profesor, și doctor al sufletelor bătrânilor rămași singuri într-un cătun îndepărtat. Episcopia Maramureșului și Sătmarului a dedicat tineretului din Eparhie o zi, drept răsplată pentru ceea ce fac, ziua în care este sărbătorit și cinstit Sfântul Arhidiacon Ștefan, întâiul mucenic. Cu bucurie, copiii au colindat pentru toți creștinii din biserică ,,Astăzi S-a Născut Hristos’’, iar cu toată biserica ,,Ce vedere minunată’’. A fost, la Satu Mare, o frumoasă zi trăită în comuniune creștină. Foto.

 • Peste 3.000 de credincioşi la Sfânta Liturghie solemnă de Naşterea Domnului

Prea puţin încăpătoare a fost Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din BaiaMare pentru Sfânta Liturghie Arhierească solemnă, oficiată la Baia Mare cu ocazia sărbătorii Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. Mulţi credincioşi, din cei peste 3.000 prezenţi la Sfânta Liturghie Arhierească, au preferat să rămână în jurul Catedralei şi de acolo să se roage împreună cu ierarhii. Sfânta Liturghie Arhierească, la care a asistat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepisscop Justinian al Maramureşului şi Sătmarului, a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu. În timpul Sfintei Liturghii s-au mărturisit mai multe zeci de copii şicredincioşi adulţi. În cuvântul de învăţătură rostit la pericopa evanghelică, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul s-a referit la mesajul Întrupării Fiului lui Dumnezeu, la semnul ceresc al stelei care i-a călăuzit pe Magi până la locul Naşterii din Bethleem, la smerenia Naşterii într-un loc sărăcăcios, la darurile aduse Fiului lui Dumnezeu de cei Trei Crai la Naşterea Sa şi la semnificaţia acestora, la misiunea pe care o au tinerii de azi de a deveni mărturisitori ai Naşterii Mântuitorului şi ai cr4edinţei creştine. Un cuvânt de învăţătură a rostit şi Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian, Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului. Important este să se vestească cuvântul lui Dumnezeu, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian, acum mult mai necesar ca oricând, iar apoi a continuat cu rostirile despre Sfânta Evanghelie a sărbătorii Naşterii Domnului şi bucuria pe care o trăiesc toţi creştinii la această importantă sărbătoare. În final, Ierarhii au colindat, împreună cu credincioşii, „Ce vedere minunată”, spre bucuria copiilor şi, mai ales a adulţilor. Foto.

 

 • O noapte creştinească de Crăciun, cu rugăciuni şi colinde

Seara dinaintea sărbătorii Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, care se numeşte în limbajul unanim popular „Seara de Crăciun”, a fost o sărbătoare deosebită pentru credincioşii Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, veniţi în număr mare la rugăciune. Bucuria a fost dată, în primul rând, de prezenţa în mijlocul credincioşilor a Preasfinţitului Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care a asistat la slujba Pavecerniţei Mari cu Litie. În al doilea rând, bucuria credincioşilor a fost întregită de concertul de colinde susţinut de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Pr. Prof. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, unul din cele mai bune coruri bisericeşti din Episcopie. În al treilea rând, credincioşii au avut bucuria ascultării unui cuvânt de învăţătură rostit de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, un cuvânt scurt, dar cuprinzător prin ideile exprimate despre Naşterea Mântuitorului şi colindul românesc. La noi, în Maramureş, se colindă foarte mult şi foarte frumos, a spus Preasfinţitul Părinte. Crăciunul cel mai frumos din toată România este în Maramureş, pentru că am păstrat cu sfinţenie aceste valori sfinte. Simţămintele curate, pregătirea pentru sărbători, dorul de a colinda, bucuria şi dragostea de a vesti Naşterea Domnului sunt virtuţi, nu tradiţii, în Maramureş. Copiilor prezenţi în Catedrală le-au fost oferite mici cadouri din partea slujitorilor sfântului locaş de închinăciune. Peste 500 de colindători la Centrul Eparhial Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian şi Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul au primit, în seara de Crăciun, joi, 24 decembrie 2015, grupurile de colindători din partea parohiilor din Protopopiatul Baia Mare, care, prin tradiţie, vin să-şi colinde ierarhii în Seara Sfântă.

Peste 700 de colindători au trecut pragul Centrului Eparhial din Baia Mare, cu cele mai frumoase colinde din repertoriul lor, în frunte cu preoţii din parohie şi dirijorii, care au urat gazdelor sărbători fericite şi „La mulţi ani!”. Este vorba de corurile Parohiilor „Naşterea Domnului”, „Sfântul Nicolae”, „Sfântul Apostol Andrei”, „Adormirea Maicii Domnului”, „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş”, Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Corul Parohiei Chechiş şi Corala „Armonia”. Fiecare colindător a primit tradiţionalul colăcel din aluat de grâu. Foto.

 •  In saptamana aceasta  Preasfintitul Iustin Sigheteanul a primit mai multe grupuri de colindatori la Centrul Eparhial al Episcopiei Maramuresului si Satmarului.  Au colindat elevii Seminarului Teologic Sf. Iosif Marturisitorul din Baia Mare, Studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa din Baia Mare, grupul de copii din localitatea Rozavlea, grupuri de colindatori  din Bistrita, copiii din cele doua parohii din Lapusul Romanesc, horitoarele de la Sapaia, grupul de copii din parohia Borcut.  Foto.

 • In saptamana aceasta  Inalpreasfintitul Arhiepiscop Justinian a primit mai multe grupuri de colindatori la Centrul Eparhial al Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Foto.
 • Parastas pentru eroii Revoluţiei din 1989

Eroii Revoluţiei din Decembrie 1989 au fost comemoraţi în Baia Mare, în cadrul unei ceremonii la care a asistat, alături de oficialităţi, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Preasfinţia Sa a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi, parastasul de pomenire pentru eroii din Maramureş căzuţi, în diferite locuri din ţară, în focurile Revoluţiei din 1989: Dan Miţiţi, Pavel Pricop, Victor Motica, Daniel Horea şi Tiberiu Florian. În cadrul ceremoniei au luat cuvântul oficialităţile judeţene şi locale, precum şi preşedintele Asociaţiei „22 Decembrie 1989”. Au fost depuse coroane de flori, după care manifestarea a luat sfârşit prin defilarea militarilor prezenţi la ceremonie, pe muzica Fanfarei Municipale Baia Mare. Foto.

Concert coral de colinde la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare

O seară deosebit de frumoasă a trăit publicul, duminică, 20 decembrie a.c., la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare. Credincioşii au putut asista la un impresionant concert de colinde, interpretate de corurile din parohiile municipiului Satu Mare şi de Corala Preoţimii din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, ale cărei începuturi au fost Protopopiatul Satu Mare. De acest concert deosebit s-a bucurat, alături de credincioşii care au umplut până la refuz biserica, şi Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, plăcut impresionat de evoluţia deosebită a corurilor. Doar simpla enumerare a formaţiilor corale este edificatoare în a ne da seama de calitatea deosebită a prestaţiei corale, care au adus, în acest mod, slavă lui Dumnezeu la apropiată sărbătoare a Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. Primul care a intrat în scenă a fost Corul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, dirijat de Pr. Marcian Onea, cu două colinde măiestrit interpretate: „Praznic luminos” şi „Colo sus şi mai în sus”, de Timotei Popovici. Corul bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, dirijat de Prof. Emilia Belean, a adus vestea apropiatei Naşteri a Mântuitorului prin colindele “Azi e ziua lui Crăciun”, armonizare de Prof. Emilia Belean, şi “Nouă azi ne-a răsărit”, de D. Kiriac. Corul bisericii „Naşterea Maicii Domnului” l-a avut la pupitru dirijoral pe Prof. Ioan Petrovici, care a performat cu corul colindele „La Vifleem colo-n jos”, de N. Lungu, „În orașul Viflaim” şi „Din Raiul cel luminos” în armonizarea dirijorului. A urcat apoi pe solee Corul bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, dirijat de Lt. Col. (r) Dorin Horaţiu Ardelean, cu trei colinde foarte cunoscute credincioşilor sătmăreni: „Noapte Sfântă”, de Dorin Horaţiu Ardelean, „Cântec de stea”, Constantin Drăgușin şi „Leru-i mărului”, de Gheorghe Danga. Cu aplauze a fost întâmpinat Corul „Maestuoso” al bisericii cu hramul „Buna Vestire”, dirijat de Prof. Ioan Ţârţan. Colindele acestuia s-au intitulat „A sosit praznicul iar”, de Iosif Fit, „Astă seară pe asfințit” şi „Gazde mari nu mai dormiți”, de Tiberiu Brădiceanu. Un cor deosebit este cel al bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, dirijat de Ramona Boitor Socolan. Prestaţia sa a fost una excelentă, cu colindele „Noi în seara de Crăciun”, de I. Brie, „Asta-i seara, seara mare”, de Gh. Șoima, „La lină fântână”, de Dorin Pop, şi „Rugăciune lui Moș Crăciun”, armonizare de Pr. V. Popa. Profesoara Maria Chiş, cu Corul „Solemnis” al bisericii „Naşterea Domnului”, a impresionat spectatorii din biserica gazdă prin interpretarea cu sensibilitate a Condacului „Fecioara astăzi”, de Paul Constantinescu, „Hristos se naște, măriți-L”, compoziţie a aceluiaşi autor, „Leru-i ler”, de T. Costea, şi Plugușorul, de Maxim Vasiliu. Un adevărat recital a prezentat Corala „Arhanghelii” a preoţilor din Episcopie, dirijată de Pr. Prof. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, care a interpretat 5 colinde şi un Pluguşor. A impresionat forţa interpretativă, vocile deosebite, de tenor şi bas, dinamismul interpretării şi acurateţea emisiei vocale în colindele: „Bună dimineaţa la Moş Ajun”, de Gheorghe Danga; „Vecernii cântă clopotele-n vale”, Ion Runcu, solist Pr. Protopop Ioan Socolan; „Linu-i lin”, de Tiberiu Brediceanu, armonizare I.D. Chirescu, solist Răzvan Pașca; „Colindul Sfântului Andrei”, de Stelian Tofan; „Crăciunul”, armonizare Coral Horațiu Alexandrescu, soliști Pr. Dănuț Săsăran, Pr. Adrian Mihali, Pr. Gabriel Gorgan, Pr. Ioan Socolan, Răzvan Pașca; „Pace pe pământ”, de Gabriel Popescu, solist Pr. Gabriel Gorgan, dar şi „Pluguşorul”, de Maxim Vasiliu.

A fost un concert de înaltă ţinută interpretativă, un concert de referinţă. Foto.

 • Hram la biserica “Naşterea Domnului” din Baia Mare

  Sfânta Liturghie Arhierească a continuat cu binecunoscuta colindă O, ce veste minunată, interpretată de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, cu clerul şi toţi credincioşii din biserică -

Neîncăpătoare a fost biserica „Naşterea Domnului” din Baia Mare duminică, 20 decembrie a.c., când Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, cu ocazia hramului, ţinut în prima duminică dinaintea Crăciunului. Numărul mare, de peste 3.000 de credincioşi, care au venit să se roage împreună cu ierarhul şi preoţii, se explică şi prin faptul că între ei erau şi cei sosiţi acasă din străinătate, pentru a petrece sărbătoarea Naşterii Domnului împreună cu cei dragi. Din sobor au făcut parte preotul paroh dr. Vasile Augustin, Vicar-administrativ eparhial, preoţi consilieri eparhiali, protopopi, stareţi de mănăstiri, arhimandriţi, ecleziarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Casian Filip, preoţi de mir, fostul preot paroh Vasile Dodea, preoţii slujitori ai sfântului locaş, Constantin Donca şi Nicolae Thira. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de profesoara Gabriela Ion. În cadrul Sfintei Liturghii au fost hirotoniţi întru preotul, diaconul Antonio Ciprian Herţeg, pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Dumitru” din Parohia Aciua, Protopopiatul Satu Mare, şi întru diacon teologul Vasile Ioan Nuszer, pe seama bisericii cu hramul „Duminica Mironosiţelor” din Baia Mare. Biserica cu hramul „Naşterea Domnului” din Baia Mare s-a construit în perioada 1990-2010, sub supravegherea directă a preotului Vasile Dodea. A fost târnosită în 28 august 2012, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian, Arhiepiscop onorific, şi Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar. A fost construită în apropierea Spitalului Judeţean de Urgenţă, pentru a fi spre ajutor, alături de capela spitalului, celor peste 800 de bolnavi internaţi. Este singura biserică din Baia Mare şi împrejurimi cu acest hram. Cuvântul de învăţătură, rostit de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul în această duminică dinaintea sărbătorii Naşterii Domnului, numită şi a Sfinţilor Părinţi după trup ai Domnului, a făcut referire la pericopa din Evanghelia Duminicii, a Genealogiei Mântuitorului. Preasfinţitul Părinte a explicat în ce constă această genealogie, de ce este ea importantă, de ce sunt în Cartea Neamurilor de trei ori câte 14 neamuri, de ce sunt amintite şi patru femei în această genealogie. Bucuria Sfintei Liturghii a fost completată de o împreună colindare a Ierarhului, preoţilor slujitori, corului şi a tuturor credincioşilor a celei mai cunoscute colinde din această zonă de ţară: „O, ce veste minunată”. Colindul s-a auzit nu numai în biserică, ci şi departe de zidurile ei, în cartier, graţie unei sonorizări recente şi performante efectuate la acest sfânt loc de închinare şi rugăciune. Foto.

 • Concertul de colinde „Crăciun în Maramureş” Sighetu Marmaţiei

Sub patronajul Preasfinţitului Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, s-a desfăşurat, sâmbătă, 19 decembrie 2015, la Palatul Episcopal din Sighetu Marmaţiei, concertul de colinde „Crăciun în Maramureş”. Aceasta a XIII-a ediţie a fost organizată de Protopopiatul Ortodox Român Sighet, protopop pr. Vasile Aurel Pop, Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei, primar Ovidiu Nemeş, Asociaţia Filantropică Ortodoxă „Buna Vestire” din Sighetu Marmaţiei, Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei şi Palatul Episcopal. Au sosit colindători de pe toate văile care străbat Protopopiatul Sighet şi se varsă în râul Iza. De pe Valea Ronei de Jos a sosit cântăreaţa Ileana Matus şi Gupul „Moroşanca”, iar de pe Valea satului Breb părintele Marian Vasile Pop, preot paroh, a venit cu un grup de copii cu care a anunţat Naşterea Mântuitorului. Din vestita localitate Săpânţa a sosit doamna preoteasă Ileana Luţai cu corul bisericii „Naşterea Maicii Domnului”, iar din Parohia Vadu Izei, Ioan Corneştean a adus cele mai frumoase colinde interpretate de grupul pe care îl conduce. Biserica cu hramul Sfântul Ioan Valahul din Parohia Valea Muntelui, Bârsana, a fost reprezentată în concert cu colinde din zestrea străbună a Maramureşului, învăţate sub supravegherea preotului paroh Vasile Cornel Dunca. Cunoscuta interpretă maramureşeană Măriuca Verdeş a venit în fruntea colindătorilor din Parohia Ortodoxă Călineşti. Vecinii lor, din Parohia Sârbi, au venit împreună cu dirijorul lor, prof. Petrică Şteţiu. Şi cei din Parohia Strâmtura l-au avut în fruntea lor pe profesorul Gheorghe Tăut. Toţi au valorificat colindele din vastul repertoriul al satelor pe care le reprezentau. O prezenţă constantă la acest concert tradiţional, care se desfăşoară de 13 ani, au avut colindătorii din satul Mara, conduşi de acelaşi dirijor, dascălul Duţu Chira. O impresie deosebită prin calitatea interpretativă a colindelor a fost cel al Parohiei sighetene „Adormirea Maicii Domnului”. Corul, înfiinţat în urmă cu 47 de ani, este dirijat de Gheorghe Pop, unul din cei mai pricepuţi profesori de muzică din municipiu. Tot un cor cu tradiţie este şi cel al Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil”, dirijat de prof. Carmen Oprişan. Repertoriul a fost ales din cele mai frumoase creaţii şi armonizări ale compozitorilor români. Din Ucraina a sosit cu colinda corul Parohiei Slatina, dirijat de Ileana Şiman. Ei au venit împreună cu preotul românilor ortodocşi, părintele Dorin Bileţkii. Le-a urmat corul Parohiei Rona de Jos, dirijat de pr. Marius Iusco, cu colinde de o frumuseţe aparte. Concertul a fost încheiat de Grupul psaltic condus de pr. Marcel Oprişan, grup creat nu de multă vreme, care a evoluat în premieră şi a produs o mare surpriză credincioşilor prezenţi în sala de la Palatul Episcopal. Foto.

 • Vineri 18 decembrie Preasfintitul Iustin Sigheteanul impreuna cu angajatii Centrului Eparhial ai Episcopiei Maramuresului si Satmarului l-au colindat pe Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Justinian la resedinta eparhiala din Baia Mare. Foto.

 • Filarmonica din Satu Mare a rasunat de glasul colindatorilor

Cu binecuvântarea Preasfintitului Parinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare a gazduit concertul anual de colinde al elevilor satmareni. Organizatori au fost Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, în colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Satu Mare.
Serbarea dedicata apropiatei sarbatori a Nasterii Mântuitorului a trezit pentru spectatori amintirile dragi din anii copilariei, cu colindele de pe prispa gazdelor, rasplatite cu cocuti, mere si nuci, cu urari alese pentru copiii uratori.
Si este firesc sa fie asa, pentru ca au intrat în scena prescolarii de la Gradinita Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, instruiti de prof. Ioan Popa Bota, cu glasurile lor cristaline si sincere. Au urmat sceneta „Irozii”, coordonati de Anca si Stelian Rosian, o alta sceneta care a provocat nostalgii, la fel ca si colindatorii de la Centrul Scolar de Educatie Inclusiva Satu Mare.
Cu aplauze multe au fost primiti copiii oseni de la „Florile Turtului”, formatie artistica a Grupului Scolar „Anghel Saligny” din Turt, coordonati de prof. Gheorghe Ciupac.
Recitalul de colinde a continuat cu evolutia elevilor de la Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt”: elevii clasei I, coordonati de învatatoarea Ramona Filip; elevii claselor a V-a si a VI-a, îndrumati de prof. Cristian Nemet si prof. Loredana Botis; Corul „Axios”al Liceului, dirijat de prof. Ioan Popa Bota, iar în final Corul Profesorilor de la Liceul Teologic Ortodox ”Nicolae Steinhardt”, dirijat de acelasi domn profesor Ioan Popa Bota.
Concertul a lasat frumoase amintiri pentru fiecare spectator, subliniate si de cei care au luat cuvântul si au multumit colindatorilor: presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef, primarul dr. Costel Dorel Coica, directorul Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt”, pr. Gabriel Groza.
Ca un corolar al sarbatorii colindatului la Satu Mare, a luat cuvântul Preasfintitul Parinte Justin Sigheteanul, care a vorbit despre semnificatia colindei din punct de vedere crestin si despre importanta colindatului ca element de identitate nationala reprezentativa în Uniunea Europeana si pe glob.
Amintirea acestei seri va dainui mult timp în inimile celor care au fost colindati. Foto.

 • Acţiune filantropică de amploare la Catedrala Episcopală din Baia Mare

Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a participat azi, miercuri, 16 decembrie, la acţiunea filantropică organizată de Asociaţia Femeilor Ortodoxe „Mironosiţele Femei” de pe lângă Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Cele peste 100 de femei din Asociaţie a cărei preşedintă este ing. Varvara Pop, iar coordonator preotul Viorel Bud, au pregătit pachete consistente cu alimentele necesare masei sărbătoreşti din seara de Crăciun pentru 350 de familii nevoiaşe din Baia Mare. Pachete cu dulciuri şi prăjituri au pregătit „Mironosiţele Femei” şi pentru 250 de copii ai acestor familii. Valoarea pachetului pentru o familie este de 80 lei, iar pentru un copil de 30 lei. Înmânarea cadourilor a avut loc la nivelul numărul 1 al Catedralei Episcopale, locul în care se desfăşoară de 10 ani această activitate filantropică. La acţiunea de înmânare a cadourilor au participat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, care sprijină de mai mulţi ani acţiunea, arhim. dr. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei, pr. dr. Bogdan Gavra, consilier eparhial şi directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Baia Mare, voluntari ai asociaţiei. După Te Deum a urmat un scurt concert de colinde susţinut de Corul Şcolii „Lucian Blaga” din Baia Mare, dirijat de prof. Mădălina Medan, grupul de colindători ai CSCEI Baia Mare, Lorena Şut, elevă în clasa a XI-a la Liceul de Artă din Baia Mare, şi copiii asistaţi zilnic de asociaţie. Asociaţia Femeilor Ortodoxe „Mironosiţele Femei” acordă zilnic asistenţă socială pentru 15 copii şi 20 de bătrâni, iar numărul celor care sunt asistaţi lunar se ridică la 85. Ceea ce s-a făcut azi este un semn simplu, dar foarte grăitor, a spus Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, iar primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi-a afirmat dorinţa ca Primăria să asiste lunar un număr cât mai mare de oameni nevoiaşi. Asociaţia Femeilor Ortodoxe „Mironosiţele Femei” a luat fiinţă în urmă cu 10 ani din iniţiativa PS Părinte Justin Sigheteanul, fiind una dintre asociaţiile reprezentative din cadrul Episcopiei. Foto.

 • Marti 15 decembrie, de la ora 12.00, PS Iustin Sigheteanul a participat la inaugurarea noului si modernului amfiteatru al Centrului Universitar Nord – Baia Mare. Preasfintia Sa a savarsit o scurta slujba de binecuvantare, iar in prezidiu a rostit un cuvant de apreciere la adresa institutiei, subliniind relatiile deosebite dintre Episcopia Ortodoxa si Centrul Universitar Nord, in cadrul careia isi desfasoara activitatea departamentul de teologie ortodoxa al eparhiei. Foto.

 • Regal voivodal de colinde la Baia Mare. Foto.

Cu binecuvântarea PS Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare s-a desfăşurat concertul tradiţional de colinde, intitulat „Colinde, colinde, colinde”, aflat la a X-a ediţie.

Preasfinţia Sa Justin Sigheteanul a avut ca invitaţi pe PS Vasile Bizău, Episcopul Greco-Catolic de Maramureş, pr. Ioan Roman, Protopopul Romano-Catolic de Baia Mare. Au participat prefectul Anton Rohian al judeţului Maramureş, oficialităţi din judeţul Satu Mare şi Maramureş, preoţi de pe cuprinsul Episcopiei, stareţi şi stareţe de mănăstiri, monahi şi monahii, peste 2.500 de credincioşi, care au umplut până la refuz primul nivel al Catedralei Episcopale. Concertul, organizat împreună cu Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, a fost destinat celor mai reprezentative coruri din Episcopie.

Au evoluat în concert Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Pr. Prof. Dr. Petrică Aurelian Covaciu; Corala „Arhanghelii” a preoţilor din Episcopie, având acelaşi dirijor; Corul „Sfântul Ioan Damaschinul” al Secţiei de Teologie Ortodoxă a Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare, dirijat de Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan, şi Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de Pr. Prof. Drd. Andrei Baboşan. A fost un „concert regal voivodal”, a afirmat PS Justin Sigheteanul, în încheierea manifestării. O vestire solemnă a apropierii marii sărbători a Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, făcută prin peste 25 de colinde, interpretate de voci alese, cu experienţă, bine lucrate, cu un repertoriu din cele mai frumoase colinde scrise de nume consacrate în arta compoziţiei muzicale sau prelucrări. Vocilor din cor li s-au adăugat evoluţiile de efect ale soliştilor corurilor: Ioana Botiş, Paula Coteţ, Emanuela Benciu, pr. protopop Ioan Socolan, din Satu Mare, Răzvan Paşca, diacon Ionuţ Pleş, pr. Gabriel Gorgan, pr. Dănuţ Săsăran, pr. Adrian Mihali, dar şi cele ale urătorilor: pr. consilier eparhial Virgil Jicărean şi seminaristul Gavril Pop. Răsplătite cu minute în şir de aplauze, colindele s-au încheiat cu intonarea celor patru coruri reunite şi a întregii Catedrale a colindei tradiţionale „Cerul şi pământul”, după care toţi cei prezenţi au afirmat că aşteaptă, deja, regalul din 2016.În sală, între spectatori, s-a aflat vestitul şi exigentul profesorul de muzică Iustin Podăreanu, care a venit să-şi vadă, la pupitrul dirijoral, pe foştii săi elevi, ajunşi în locul său în postura de dirijori. Elevi în care a sădit dragostea faţă de arta corală, el însuşi obţinând rezultate deosebite cu Corul „Angelli” al Seminarului băimărean, atât în ţară, cât şi peste hotare.

 • Familia creştină – apărătoarea valorilor ancestrale

Duminică, 13 decembrie 2015, în a XXVIII-a duminică după Rusalii, a Sfinţilor Strămoşi, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia Someşeni, Protopopiatul Satu Mare, înconjurat de un sobor de preoţi, din care au făcut parte protopopul de Satu Mare, pr. Ioan Socolan, şi preotul paroh Alin Andreescu, care slujeşte aici de 8 ani. Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată în biserica cu hramul Sfântul Vasile cel Mare, arhiplină de credincioşii veniţi atât din parohie, cât şi din satele din jur. Oficierea Sfintei Liturghii Arhiereşti în această localitate de la marginea judeţului Satu Mare a fost prilejuită de sfinţirea capelei mortuare din localitate, construite recent de Parohia Someşeni, în parteneriat cu Primăria Apa, de care aparţine satul, şi cu Consiliul Local. Oficierea slujbei de sfinţire a fost făcută după Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi din zonă. Cuvântul de învăţătură al PS Părinte Justin Sigheteanul s-a referit la Evanghelia duminicii, la „Pilda celor poftiţi la cină”, la învăţăturile pe care le desprindem din această pericopă. Cel Care ne cheamă la cină, la ospăţ, este Dumnezeu Însuşi, iar credincioşii nu trebuie să procedeze ca cei din Evanghelie, prin a-L refuza pe Dumnezeu, când Acesta îi cheamă la întâlnirea cu El. Şi despre importanţa păstrării valorilor ancestrale ale poporului român prin familia creştină le-a vorbit Preasfinţitul Părinte credincioşilor. Neamul românesc a străbătut mileniile prin familia creştină, formată din soţ, soţie şi copii. Căsătoria se face între un bărbat şi o femeie, nu între doi soţi, care poate lăsa loc interpretărilor, iar acest lucru trebuie garantat prin Constituţia României. În timpul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit întru diacon teologul Antonio Ciprian Herţeg, care va fi hirotonit preot pe seama Parohiei Aciua, Protopopiatul Satu Mare, pe care o va păstori în urma unui concurs. Ocuparea posturilor de preoţi în Episcopie se face numai în urma participării la un examen foarte serios de competenţă, girat de o comisie alcătuită din cei mai buni teologi. Pentru eforturile pe care le-a depus în activitatea pastoral misionară şi administrativ bisericească în cei 8 ani de când este în această parohie, preotul Alin Andreescu a primit Gramata Episcopală. În încheiere, toţi credincioşii, împreună cu Ierarhul şi preoţii slujitori, au colindat „Ce vedere minunată”, de parcă biserica se înălţa spre cer. Biserica parohială din Someşeni a fost construită în 1898, prin contribuţia credincioşilor. A fost târnosită în 1935, cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare”, după ce, în anii precedenţi, a fost dotată cu trei clopote şi a fost pictată. A fost renovată de mai multe ori. Creştinii din parohie au avut mult de suferit de pe urma inundaţiilor din 1970, satul, situat în lunca Someşului, suferind mari distrugeri. Atunci, în luna mai, din 190 de case, 60 au fost luate de ape, iar pe locul lor nu s-au construit alte case, ci cele 60 de familii şi-au refăcut casele cu ajutorul statului, în centrul de comună, care este în localitatea Apa. Numele satului se trage de la râul Someş, care trece prin partea de sud al lui. Foto.

 • Sambata 12 decembrie, de la ora 17.00, PS Iustin Sigheteanul a participat la Slujba Vecerniei in Catedrala Episcopala, dupa care a asistat la concertul de colinde si piesa ,,Irodul" sustinute de tinerii de la ASCOR - Baia Mare, coordonati de teoogul Vlad Verdes. In cadrul concertului au colindat si grupul de fete de la Ieud coordonate de catre Parintele Dinu Horatiu. In final Preasfintia Sa, multumindu-le le-a adresat un cuvat parintesc de binecuvantare si inalta apreciere, pentru ultimul pelerinaj facut in preajma Zilei Nationale - 1 Decembrie, la mai multe catedrale si manastiri din tara si in mod deosebit pentru prezenta la Catedrala Patriarhala si Palatul Patriarhal, unde l-au colindat pe Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Foto.

 

 • Hram la Mănăstirea Rohia

Duminică, 6 decembrie 2015, de sărbătoarea „Sfântul Ierarh Nicolae”, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a slujit la Mănăstirea “Sfânta Ana” Rohia, cu ocazia hramul Paraclisului, de la primul nivel al noii biserici. Sărbătoarea a început din ajun, cu slujba Vecerniei cu Litie şi Privegherea. În ziua Praznicului, la ora 8,00 s-a săvârşit Taina Sfântului Maslu de obşte, iar de la ora 9,30 Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească oficiată de către Preasfinţitul Părinte Episcop Justin Sigheteanul. Soborul slujitor a fost alcătuit din părinţii mănăstirii, în frunte cu întâistătătorul acesteia Arhim. Macarie Motogna, Pr. Florin Stan – Protopopul Lăpuşului, Arhim. Teofin Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Pr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic din Baia Mare, Preoţii: Ioan Ciceu, Andrei Baboşan şi Ioan Pop – preotul paroh din Rohia. La priceasnă Preasfinţitul Părinte Episcop Justin Sigheteanul le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre viaţa Sfântului Ierarh Nicolae şi modul cum el îi ocroteşte pe toţi cei ce-l cinstesc pe el şi pe Dumnezeu cel ce este “Minunat întru sfinţii Lui”. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preafinţitul Justin Sigheteanul a oferit din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, “Crucea Voievodală Maramureşeană”, pentru laici, domnilor: Chestor General de poliţie Ioan Buda, Inspector General al Poliţiei de Frontieră din România, Ing. Gheorghe Ivan, directorul Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud şi Ing. Ioan Filip, patronul firmei Taparo. S.A. Tg. Lăpuş, pentru ajutorul şi sprijinul acordat Mănăstirii Rohia şi mai multor mănăstiri şi parohii din zona Lăpuşului, iar din partea mănăstirii câte o monografie recent apărută „Chivote ale credinţei. Mănăstirile şi schiturile din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului.” În carul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Dan Ioan Bereţchi, pe seama credincioşilor din parohia Pişcari, Protopopiatul Carei. După Sfânta Liturghie s-a săvârşit slujba Parastasului pentru întemeietorul Mănăstirii Rohia, preotul Nicolae Gherman, episcopul Nicolae Ivan, cel care a sfinţit prima biserică, pentru ctitorii şi pentru toţi monahii care au vieţuit în aceasta mănăstire şi s-au mutat la Domnul. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenţi teologi din Baia Mare. Paraclisul cu hramul Sfântul Nicolae a fost târnosit la 6 decembrie 1998. Arhim. Macarie Motogna – întâistătătorul Mănăstirii Rohia, a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Justin Sigheteanul pentru binecuvântarea de-a fi prezent la hramul mănăstirii şi darurile oferite binefăcătorilor mănăstirii şi o oferit Preasfinţiei Sale, din partea mănăstirii, o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae. Foto.

 • Sinaxa anuală a stareţilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Foto.

Sâmbătă, 5 decembrie, când Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte pe Sfântul Sava cel Sfinţit, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a prezidat Sinaxa anuală a stareţilor şi stareţelor mănăstirilor şi schiturilor de pe cuprinsul Eparhiei, care a avut loc la Mănăstirea Rohia .

 • Prima Sfântă Liturghie în noua biserică a Rohiei

Importantul eveniment din viaţa mănăstirească a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească, oficiată de PS Justin Sigheteanul, în fruntea unui sobor de stareţi, duhovnici de mănăstiri şi diaconi, din care a făcut parte şi exarhul mănăstiresc, Arhim. Dr. Timotei Bel, stareţul Mănăstirii „Naşterea Sfântul Ioan Botezătorul” din Scărişoara Nouă, Protopopiatul Carei. Aceasta a fost prima Sfântă Liturghie făcută în noua biserică a Mănăstirii Rohia, care, cu ajutorul Domnului, s-a oficiat în prezenţa egumenilor sfintelor lăcaşuri mănăstireşti, pentru a aduce, prin rugăciunile acestora, mulţumire Cerescului Împărat pentru binefacerile revărsate asupra Mănăstirii Rohia, dar şi ca semn de preţuire pentru conducătorii obştilor monahale din Eparhie. Ea este noua „Casă a Maicii Domnului” de pe Muntele Sfânt al Rohiei, ridicată în locul celei vechi şi folosind materialele din care a fost făcută. Ridicarea noului locaş de închinare înseamnă aproape 20 de ani de osteneală şi zdroabă călugărească şi de multe jertfelnicii din partea vieţuitorilor de aici, după cum a spus PS Părinte Justin Sigheteanul. Rohia este mănăstirea de metanie a PS Arhiereu-vicar Justin Sigheteanul, fost mulţi ani stareţ al acesteia, sub conducerea căruia s-a început construirea noii biserici în stil brâncovenesc. Pictura din biserica mănăstirii, pe care o execută soţii Moldoveanu, este încheiată în proporţie de 75 %, şi este o lucrare de excepţie. La Sfânta Liturghie Arhierească au participat, cu evlavie, stareţii, stareţele şi duhovnicii sfintelor mănăstiri şi schituri, precum şi un număr important de credincioşi din Ţara Lăpuşului, unde este situată Mănăstirea Rohia, dar şi din alte părţi. În timpul Sfintei Liturghii, PS Justin Sigheteanul a hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Curtuiuşul Mare, Protopopiatul Chioar, pe diaconul Gabriel Leş, iar întru diacon pe tânărul teolog Dan Ioan Bereţchi, care urmează a fi hirotonit preot în zilele următoare. După Sfânta Liturghie, a fost oficiat un Te Deum pentru buna desfăşurare a lucrărilor sinaxale. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de monahi şi vieţuitori ai Mănăstirii Rohia.

 • Sinaxa stareţilor mănăstirilor

Lucrările Sinaxei stareţilor şi stareţelor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului au fost prezidate de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, care a făcut o evaluare a vieţii monahale în 25 de ani de existenţă a Eparhiei. Au participat 50 de stareţi şi stareţe, egumeni şi egumene din lăcaşurile mănăstireşti. Dacă, în 1990, la înfiinţarea Episcopiei, existau doar 4 mănăstiri, în 25 de ani numărul s-a ajuns la 30 de mănăstiri şi 10 schituri, cu 187 monahi. Un loc aparte în cuvântul arhieresc l-a ocupat viitorul monahismului în Eparhie, importanţa monahismului pentru Biserică, rugăciunea şi lupta continuă pe care o duc monahii şi monahiile pentru o viaţă duhovnicească adevărată. Monahismul trebuie să fie străbătut de Duhul filocalic. Monahismul este flacăra de veghe a Ortodoxiei, a spus Părintele Arhiereu, care are 39 de ani de monahism. În cadrul lucrărilor sinaxale, Părintele Arhimandrit Dr. Paisie Cinar, duhovnicul Mănăstirii Bârsana, a susţinut referatul „Ethosul misionar al monahismului din Nord-Vestul Transilvaniei. Trecut şi actualitate”.

 • Lansarea monografiei mănăstirilor şi schiturilor

„CHIVOTE ale credinţei – Mănăstirile şi Schiturile din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului” se intitulează prima monografie integrală a lăcaşurilor mănăstireşti, lansată azi, sâmbătă, 5 decembrie, în prezenţa stareţilor şi stareţelor de mănăstiri. Iniţiativa alcătuirii volumului, cât şi titlul acestuia aparţin Preasfinţitului Părinte Justin Sigheteanul. Lucrarea este un pionierat şi un volum de referinţă a evoluţiei monahismului în Eparhie, a rezultatului muncii edilitare şi pe plan sufletesc duse de monahi şi monahii în folosul credincioşilor. Lucrarea ne arată rezultatul multor nopţi şi zile de zbatere şi alergare, pentru ca să se zidească vetre monahale, devenite adevărate minuni, monumente de arhitectură, dar şi monumente ale duhovniciei, care îi lasă, atât pe români, cât şi pe străini, cu gura căscată. Fiecare din cele 30 de mănăstiri şi cele 10 schituri beneficiază de o prezentare a istoricului, ilustrată cu fotografii reprezentative, de foarte bună calitate, iar prin textul prezentat un foarte bun material documentar despre mănăstirile şi schiturile existente până în acest an. Lucrarea, care are peste 400 de fotografii color, include şi o hartă, care indică locul în care sunt amplasate sfintele aşezăminte monahale. Este un volum de excepţie, prin conţinut şi realizare grafică, tipărit cu multă râvnă, devenit unicat. „CHIVOTE ale credinţei – Mănăstirile şi Schiturile din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului” a văzut lumina tiparului în „Anul Omagial al Parohiilor şi Mănăstirilor”, an în care se află în definitivare editorială monografiile tuturor parohiilor din Episcopie, grupate pe protopopiate. Acestea sunt cuprinse în 8 volume impunătoare, bogat ilustrate cu fotografii color şi vor apare în viitorul apropiat.

 • Azi, marţi, 1 Decembrie 2015, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a participat la festivitatea prilejuită de sărbătoarea Zilei Naţionale a României, care a avut loc la Statuia Ostaşului Român din Baia Mare, situată la intrarea în Parcul Municipal „Regina Maria”. Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi, din care au făcut parte pr. dr. Ştefan Cristian, consilier cultural eparhial, pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, şi preoţi militari din oraş, un Te Deum pentru revărsarea Harului Divin asupra oficialităţilor şi credincioşilor prezenţi, asupra locuitorilor municipiului Baia Mare şi din cuprinsul de pe cuprinsul Episcopiei. Preasfinţia sa a binecuvântat participarea la sărbătoarea naţională, precum şi coroanele şi jerbele de flori care urmau a fi depuse pe soclul statuii. Alături de Preasfinţia Sa s-au aflat oficialităţile judeţului Maramureş: prefectul Anton Rohia, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, primarul Cătălin Cherecheş al Băii Mari, iar pe platoul din jurul statuii parlamentari, consilieri judeţeni şi municipali, preşedinţi de organizaţii şi reprezentanţi ai partidelor politice, conducători de instituţii judeţene şi municipale, ai organizaţiilor neguvernamentale, care au depus coroane de flori, cetăţeni ai municipiului Baia Mare. O coroană de flori a fost depusă la Cimitirul Comemorativ situat în apropierea statuii. Întreaga manifestare s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare şi a Fanfarei Municipale, dirijată de Florian Mătăsaru, care a asigurat partea muzicală. Foto.

PROGRAMUL SFINTIRILOR, RESFINTIRILOR, HRAMURILOR SI LITURGHIILOR ARHIERESTI OFICIATE DE

P.S. IUSTIN SIGHETEANUL PE ANUL 2016

 • Ianuarie 2016

 

Vineri 1 ianuarie - Anul Nou  - PS Iustin Sigheteanul va liturghisi si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare.

Duminica 3 ianuarie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala istorica "Adormirea Maicii Domnului" din municipiul Baia Mare.

Miercuri 6 ianuarie - Botezul Domnului - PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare. Dupa Sfanta Liturghie, pe esplanada catedralei, Preasfintia Sa va savarsi slujba de sfintire a Aghiasmei Mari.

Joi 7 ianuarie -Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul -  PS Iustin Sigheteanul va liturghisi si predica la Manastirea Scarisoara Noua, Protopopiatul Carei.

Duminica 10 ianuarie - PS Iustin Sigheteanul va liturghisi si predica in parohia Moisei I, Protopopiatul Viseu.

In perioada 13-15 ianuarie PS Iustin Sigheteanul va participa la lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortododoxe Romane la Bucuresti.

Duminica 17 ianuarie - PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare.

Duminica 24 ianuarie - PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Biserica "Sfantul Nicolae" din municipiul Baia Mare.

Luni 25 ianuarie - Sfantul Ierarh Grigorie Teologul - PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Biserica din incita Liceului Teologic Nicolae Steinhardt din municipiul Satu Mare.

Sambata 30 ianuarie - Sfintii Trei Ierarhi - PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare cu ocazia  hramului scolilor teologice.

Duminica 31 ianuarie - PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala din Negresti Oas.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Februarie 2016

Marti 2 februarie - Intampinarea Domnului - PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Moisei, Protopopiatul Viseu.

Miercuri 3 februarie PS Iustin Sigheteanul participa la lucrarile Sinodului Mitropolitan de la Cluj Napoca.

Sambata 6 februarie - de la ora 8.00 -  PS Iustin Sigheteanul savarseste Sfanta Liturghie la Catedrala Episcopala din Baia Mare.

                                 - de la ora 10.00 - PS Iustin Sigheteanul prezideaza Sedinta Adunarii Eparhiale a Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

Duminica 7 februarie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Biserica Soborul Sfintilor 12 Apostoli din Baia Mare.

Duminica 14 februarie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel (Valea Rosie) din municipiul Baia Mare. 

Marti 16 februarie PS Iustin Sigheteanul prezideaza examenul pentru parohiile vacante din cadrul Eparhiei.

Duminica 21 februarie PS Iustin Sigheteanul va liturghisi impreuna cu Inaltpreasfintitul Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Roman al celor doua Americi, la Catedrala Episcopala din Baia Mare.

In perioada 24-26 februarie PS Iustin Sigheteanul participa la lucrarile Adunarii Nationale Bisericesti si ale Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la Bucuresti.

Duminica 28 februarie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Parohia Adormirea Maicii Domnului din Sighetu Marmatiei

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Martie 2016
Marti 1 martie PS Iustin Sigheteanul prezideaza sedinta CAR la Centrul Eparhial din Baia Mare.

Joi 10 martie PS Iustin Sigheteanul prezideaza examenul de capacitate preoteasca la Centrul Eparhial din Baia Mare

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Aprilie 2016

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Mai 2016

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Iunie 2016

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Iulie 2016

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • August 2016

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Septembrie 2016

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Octombrie 2016

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Noiembrie 2016


<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Decembrie 2016

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>