_
_
 • Duminica 29 Martie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Ieud, Protopopiatul Viseu, cu ocazia hramului, sarbatorit in Duminica a 5 a Postului Mare, prima dupa sarbatoarea Bunei Vestiri. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Pop Vasile Ilie a fost hirotonit intru preot slujitor pe seama manastirii Ieud, iar preotul paroh Dinu Horatiu Brici doctor in teologie, a fost distins cu rangul de iconom stavrofor. Foto.
 • Vineri 27 Martie de la ora 16.00, PS Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie a Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Tautii de Sus Protopopiatul Baia Mare. Foto.
 • Miercuri, 25 Martie, de Praznicul Bunei Vestiri, PS Iustin Sigheteanul a slujit in sobor de Ierarhi, Sfanta Liturghie, prezidata de IPS Mitropolit Andrei in Catedrala Mitropolitana din Cluj Napoca, cu ocazia hramului Catedralei Mitropolitane si a cinstirii ocrotitoarei Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului. Foto.
 • Marti 24 Martie, de la ora 18.00, PS Iustin Sigheteanul a savasrit Slujba Pavecernitei Mari si Litia in Catedrala Mitropolitana din Cluj Napoca, dupa care a rostit un cuvant de invatatura adecvat perioadei Postului Mare. Foto.
 • Luni 23 Martie de la ora 12.00, PS Iustin Sigheteanul a participat in amfiteatrul Colegiului National ,,Gheorghe Sincai" din Municipiul Baia Mare la Conferinta ,,Convertire si libertate. Modelul Nicolae Steinhardt" sustinuta de Conf. Dr. Univ. George Ardeleanu de la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Foto.
 • Luni 23 Martie de la ora 16.00, PS Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Canonului cel Mare a Sfantului Andrei Criteanul, a savarsit Sfanta Liturghie a Darurilor inainte sfintite si a predicat. Foto.
 • ASOCIAȚIA “Părinti pentru Ora de Religie” - la Baia Mare ș i la Satu Mare

Societatea civilă ia atitudine privind ora de religie. În acest context s-au constituit filiale ale Asociatei "Parinti pentru Ora de Religie" în judetele Maramures si Satu Mare.
Întâlnirile de constituire ale filialelor au avut loc luni 23 martie de la ora 18, in Baia Mare - la Catedrala Ortodoxa Sfanta Treime în sala "Sf Iosif Marturisitorul" – au participat reprezentan ț i ai comitetelor de părin ț i din ș colile municipiului Baia Mare. <format pdf> Foto.

 • Sa Spunem Da lui Dumnezeu in scoli! - Scrisoare catre parinti <format pdf>

Consiliul Consultativ al Cultelor din România reafirmă importanța orei de Religie pentru educația copiilor și tinerilor

Întrunit  în ședință de lucru la Re şedinţa Patriarhală în ziua de 28 februarie 2015 sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit Romano-Catolic de București (potrivit Statutului care prevede preşedinţia prin rotaţie), Consiliul Consultativ al Cultelor din România a luat act de motivarea deciziei Curții Constituționale a României nr. 669 din 12 noiembrie 2014 privitoare la statutul orei de Religie publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 59 din 23 ianuarie 2015 și a constatat următoarele:

 • Curtea Constituţională a menținut statutul orei de Religie ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru Şcoală, aflată în planul-cadru de învăţământ și în oferta educaţională a școlii .
 • Curtea Constituţională a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de Religie, şi anume pe baza unei cereri de înscriere. <format pdf>

LUMINĂ PENTRU VIAȚĂ

Importanța orei de Religie pentru educația copiilor și tinerilor  

(Apelul Consiliului Consultativ al Cultelor din România – 28.02.2015) <format pdf>

 • Duminica 22 Martie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,, Buna Vestire" din Municipiul Satu Mare cu ocazia hramului, sarbatorit in duminica dinaintea Praznicului Bunei Vestiri. Foto.
 • Vineri 20 Martie de la ora 15.00, PS Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie a Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Rogoz, Protopopiatul Lapus. Foto.

 • Joi 19 martie, la Catedrala Episcopală “Sfânta Treime,” sub preşedenţia Preasfinţitului Iustin Sigheteanul, a avut loc prima sedinţă a comandamentului din acest an, la carea au participat: arhitectul Cordoş Dorel – şef de proiect, prof. dr. ing. Gelu Zaharia, ing. Grigore Buda – constructor, ing. Pintile Florin – diriginte de şantier, maistru Nicolae Lazăr, arhid. Nifon Motogna – administratorul catedralei, arhid. Teodosie Bud – consilier economic, arhid. Daniel Tirean – inspector C.F.I. şi arhim. Casian Filip – eclesiarh. În prima parte a sedinţei, Preasfinţia Sa împreună cu echipa tehnică au făcut o vizită pe şantierul Catedralei, la cota +42,85m unde se află în prezent construcţia catedralei, pentru a vedea la faţa locului stadiul lucrării şi s-au arătat mulţumiţi de calitatea şi evoluţia lucrărilor. Apoi în sala de protocol a Catedralei, arhitectul Dorel Cordoş a prezentat, comisiei, planşele de arhitectură, inclusiv detaliile finisajelor care urmează a se executa de la cota +47,65m până la cota +70m. Având în vedere altitudinea la care se lucrează şi gradul de risc, dr. ing. Gelu Zaharia – responsabil cu structura catedralei – a prezentat proiectul unui eşafodaj metalic (structură metalică de 40t) care urmează a se confecţiona şi monta la cota +47,65m, necesar în vederea realizării cupolei centrale, şi pentru siguranţa lucrărilor ce urmează a se desfăşura.
 • Oportunitatea şi eficienţa acestui comandament a oferit posibilitatea ca cei prezenţi să găsească soluţii la problemele şi dificultăţile evidenţiate atât de constructor şi proiectanti, cât mai ales din partea beneficiarului.
 • De exemplu, s-a stabilit şi aprobat calendarul etapizării lucrărilor rămase de executat în acest an, şi a datei la care să fie montată cucea pe cupolă (luna septembrie). Pentru ca acestă dată să poată fi respectată, Preasfinţitul Iustin, care si-a asumat această grea lucrare, a propus ca să fie ridicată structura – în prima etapă – şi apoi să se continue cu finisajele şi acoperirea cu tablă de cupru, propunere agreată de proiectanţi şi de către constructor.
 • O altă temă abordată a fost aceea a realizării contraforţilor, ca o necesitate - pe cele două laterale, în partea turnurilor mici, şi realizarea scărilor de acces / evacuare prin absidele laterale de la cota 0,00m.
 • Discuţiile din cadrul şedinţei de comandament au continuat pe tema evaluării lucrărilor rămase de executat şi finanţarea la timp a acestora.
 • În finalul sedinţei, Preasfinţia Sa şi-a manifestat dorinţa expresă de a fi definitivată construcţia catedralei, la roşu, până la sfârşitul acestui an. Foto.
 • Miercuri 18 Martie de la ora 15.00, PS Iustin Sigheteanul a binecuvantat noua biserica cu hramul ,,Sf. Ioan Evanghelistul,, din orasul Borsa, Prot. Viseu, care se afla in faza de pictura. A savarsit Sfanta Liturghie a Darurilor inainte sfintite si a predicat. Foto.
 • Duminica 15 Martie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime,, din Baia Mare. Foto.
 • Vineri 13 Martie de la ora 17.00, PS Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie a Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia ,,Adormirea Maicii Domnului,, din Municipiul Sighetul Marmatiei si a vizitat expozitia de icoane, pictate de elevii din ciclul gimnazial apartinatori acestei parohii. Foto.
 • Ziua de 12 martie este o zi aparte in viata Inaltpreasfintitului Arhiapiscop Justinian, care a implinit 74 de ani de la intrarea pe poarta Manastirii Rohia si imbracarea hainei monahale. Cu aceasta ocazie Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Te-deumului de multumire la Manastirea Rohia unde Inatpreasfintitul Justinian a fost felicitat de catre membrii Permanentei Eparhiale, monahi, preoti, autoritati locale si centrale, dar si de catre rudeniile din localitatea natala Plopis. Foto.
 • Miercuri 11 Martie de la ora 16.00, PS Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie a Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Mesteacan Protopopiatul Oas. Foto.
 • Marti 10 Martie, de la ora 12.00, PS Iustin Sigheteanul a oficiat Slujba Inmormantarii Parintelui Urdas Vasile, care a trecut la cele vesnice la varsta de 66 de ani si 44 de ani de slujire preoteasca in Parohia Borsa IV ,,Sfintii Ap. Petru si Pavel". Foto.
 • Duminica 8 Martie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil,, din Municipiul Sighetul Marmatiei. Foto.
 • Vineri 6 Martie de la ora 16.00, PS Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie a Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Culcea Protopopiatul Chioar. Foto.
 • Miercuri 4 Martie de la ora 16.00, PS Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie a Darurilor inainte sfintite si a predicat in paraclisul ,,Sf. Nectarie,, din incinta caminului de batrani din Municipiul Satu Mare. Preotul slujitor Sorin Gales a fost distins cu rangul de iconom. Foto.

Activitățile catehetice din Episcopia Maramureșului și Sătmarului. Foto.

 • Marţi, 3 Martie 2015, a avut loc prima întâlnire din acest an a responsabililor de catehizare din Episcopia Maramureșului și Sătmarului. Aceasta a debutat la ora 11.00, la Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare, în sala Sf. Iosif Mărturisitorul sub îndrumarea Preasfinției Sale Iustin Sigheteanul.

La această întâlnire au fost prezenți P.C. pr. Cons. Milan Bălan, P.C. pr. Inspectori  de Religie din Județele Maramureș și Satu Mare, P.C. pr. Protopopi, P.C. pr. Coordonatori de catehizare şi Preşedinţii de Asociaţii/Organizaţii de tineri ortodocşi.

P.C. pr. Florin Hoban, Inspector  de Religie al jud. Maramureș și P.C. pr. Marcian Vasile Onea, Inspector  de Religie al jud. Satu Mare au evidențiat faptul că ora de religie este considerată o necesitate în educația și dezvoltarea copiilor creștinilor din cele două județe ale eparhiei noastre, iar procedura depunerii unei cereri în acest sens nu a ridicat nici o problemă majoră pentru învățământul religios, chiar dacă sistemul informatic a fost suprasolicitat în această perioadă.

Tema principală a întâlnirii a constituit-o proiectul Hristos Împărtășit Copiilor din anul 2015, în cadrul căruia se desfășoară concursul național de miniproiecte duhovnicești cu finalitate social-filantropică denumit „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”, organizat cu binecuvântarea Preafericirii Sale Daniel, Patriahul Bisericii Ortodoxe Române. Prezentarea activităților din anul 2014 a evidențiat eficienta colaborare dintre cadrele didactice și preoții parohi din proiectul Hristos Împărtășit Copiilor, care s-au implicat în concursul „Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine”. Taberele și activitățile de vară cu tinerii constituie un alt aspect important pentru programele catehetice desfășurate în colaborare cu profesorii de religie sau alte cadre didactice și care a fost discutat la această întâlnire, în Eparhia noastră fiind organizate, în anul 2014, 18 activități de acest gen în care au fost implicați peste 800 de tineri. Responsabilitățile diaconilor din parohiile urbane au fost evidențiate de Preasfinția Sa Iustin Sigheteanul și direcționate spre activitățile catehetice, întrucât diaconii împreună cu preoții parohi au misiunea de a dezvolta și dinamiza activitățile cu tinerii. Programele destinate tinerilor cercetași sunt în atenția Sectorului Teologic-Educațional și vor fi dezvoltate și în Eparhia noastră în viitorul apropiat. De asemenea, s-a propus actualizarea datelor pentru asociațiile și organizațiile de tineri, dar și realizarea unui web-site dedicat Sectorului Teologic Educational și Biroului de catehizare din Eparhia Maramureșului și Sătmarului, prin care să se evidențieze activitățile catehetice specifice tinerilor. Totodată, în cadrul întâlnirii de azi a avut loc și lansarea în județul nostru a campaniei Donează sânge! Salvează o viață!, desfășurată de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș.

În finalul întâlnirii, fiecare dintre cei prezenți au primit Documentul proclamării Sfântului Întâiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan ca Ocrotitor al Tinerilor din Episcopia Maraureșului și Sătmarului, precum și Icoana Sf. Arhid. Ștefan.

Pr. Gavril Vasile Băban

 Inspector eparhial

Biroul pentru catehizarea tineretului

 • Duminica 1 Martie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit in Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime" din Baia Mare. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Crainic Emanuel Ioan a fost hirotonit intru preot pe seama credinciosilor din Parohia Hurezu Mare, Prot. Carei, de asemenea a fost citita Pastorala Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la Duminica Ortodoxiei, ocazie cu care se face in intreaga Patriarhie colecta pentru Fondul Central Misionar. Foto. Pastorala Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la Duminica Ortodoxiei <format pdf>
 • Joi 26 februarie de la ora 16.00, PS Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Canonului cel Mare a Sfantului Andrei Criteanul, a savarsit Sfanta Liturghie a Darurilor inainte sfintite si a predicat la Manastirea Rohia. Foto.
 • Miercuri 25 februarie de la ora 16.00, PS Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Canonului cel Mare a Sfantului Andrei Criteanul, a savarsit Sfanta Liturghie a Darurilor inainte sfintite si a tinut un cuvant de invatatura elevilor seminaristi, studentilor teologi si credinciosilor prezenti. Foto.
 • Marti 24 februarie de la ora 17.00, PS Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Canonului cel Mare a Sfantului Andrei Criteanul in Catedrala Episcopala Foto.
 • Luni 23 februarie de la ora 17.00, PS Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Canonului cel Mare a Sfantului Andrei Criteanul si a tinut un cuvant de invatatura la inceput de post, elevilor seminaristi, studentilor teologi si credinciosilor prezenti. Foto.
 • Duminica 22 Februarie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia ,,Sf. Imparati Constantin si Elena,, din Baia Sprie. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Crainic Emanuel Ioan a fost hirotonit intru diacon, iar la terminarea Sf. Liturghii binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Duminica 15 Februarie, PS Iustin Sigheteanul a participat la intronizarea Preasfintitului Andrei Moldovan in demnitatea de Episcop al Covasnei si Harghitei, care s-a desfasurat in Catedrala Episcopala din Miercurea Ciuc. Sfanta Liturghie si slujba de inscaunare au fost prezidate de catre IPS Laurentiu Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului. Foto.
 • Joi 12 Februarie, a avut loc la Centrul Eparhial din Baia Mare, sedinta Casei de Ajutor Reciproc a Episcopiei Maramuresului si Satmarului, ocazie cu care s-a facut bilantul pentru anul 2014 si s-au luat hotarari pentru anul 2015. Raportul de activitate a fost prezentat de P.C. Consilier Ioan Pop, Presedintele C.A.R. La lucrarile sedintei a participat IPS Arhiepiscop Justinian si P.S. Iustin Sigheteanul. Foto.

 • Duminica 8 februarie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica Soborul Sfintilor 12 Apostoli din Municipiul Baia Mare. Foto.

 • Miercuri 4 februarie de la ora 10.00, PS Iustin Sigheteanul a participat la sedinta anuala a Adunarii Nationale Bisericesti, care a avut loc in Sala ,,Dumitru Staniloaie,, din cadrul Centrului Cultural Social „Iustin Patriarhul” de lânga Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti. Lucrarile s-au desfasurat sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel.
 • Joi 5 si Vineri 6 Februarie, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a participat la lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. In cadrul lucrarilor a avut loc alegerea noului chiriarh al Episcopiei Covasnei și Harghitei, dintre cei doi candidați propuși de sinodul mitropolitan al Mitropoliei Ardealului: Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În urma votului secret, a fost ales Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşeanul, cu 38 de voturi din 45 de voturi valid exprimate. Foto

 • Luni 2 Februarie de Praznicul Intampinarii Domnului, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Moisei, Prot. Viseu. In cadrul Sfintei Liturghii Preasfintia Sa a hirotonit intru diacon pe teologul Emilian Moldovan. Foto.

 • Duminica 1 Februarie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in catedrala din orasul Negresti Oas. Foto.

 • Vineri 30 ianuarie (de sabatoarea Sf. Trei Ierarhi) PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcoapala. La Sfanta Liturghie a asistat si IPS Arhiepiscop Iustinian. Din soborul preotilor slujitori au facut parte membrii ai permanentei eparhiale, conducatorii scolilor teoogice si preotii profesori din invatamantul teologic din Maramures si Satu Mare. Toti elevii si studentii teologi au fost prezenti la Sfanta Liturghie, iar raspunsurile la strana au fost date de corul ,,Sf. Ioan Damaschinul" al studentilor teologi si corul ,,Angelii" al seminaristilor. La Sfanta Liturghie au participat foarte multi credinciosi. Foto.
 • Duminica 25 Ianuarie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica din incinta Liceului Teologic Ortodox ,,N. Steinhardt" din Municipiul Satu Mare, cu ocazia sarbatoririi Sfantului Ierarh Grigorie Teologul, ocrotitorul acestei scoli teologice. Foto.

Comunicat de presa
 • Sâmbata, 24 ianuarie 2015, sub presedintia Î.P.S. Arhiepiscop Justinian Chira, a avut loc, în Sala Sf. Iosif Marturisitorul a Catedralei Episcopale Sf. Treime din Baia Mare, sedinta Adunarii Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
  De la ora 8,00 s-a savârsit Sfânta Liturghie, de catre Preasfintitul Dr. Iustin Sigheteanul, urmata de slujba de Te-Deum.
  Dupa întrunirea membrilor Adunarii Eparhiale pe comisii, s-au desfasurat apoi lucrarile anuale ale Adunarii Eparhiale. <format pdf>
  Foto.

 • Vineri 23 ianuarie, de la ora 9.00, PS Iustin Sigheteanul a binecuvantat sufrageria oficiala si cabinetul episcopal oficial din Resedinta Episcopala, care au fost recent innoite si inzestrate prin contributia unor binefacatori, membrii in Adunarea Eparhiala. La slujba au participat membrii Permanentei Eparhiale, ostenitorii din Centrul Eparhial si cei 8 protoierei din eparhie. A urmat intalnirea cu protoiereii care au prezentat rapoartele anuale de activitate. Intalnirea s-a desfasurat in prezenta IPS Arhiepiscop Justinian in sala mare de consiliu din Resedinta Episcopala. Foto.
 • Duminica 18 Ianuarie, PS Iustin Sigheteanul a liurghisit si a predicat in Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime” din Baia Mare. Foto.
 • Duminica 11 Ianuarie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica Adormirea Maici Domnului (catedrala istorica ) din Municipiul Baia Mare. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Radu Ioan Anton a fost hirotonit intru diacon pe seama acestei biserici. Foto.
 • Miercuri 7 Ianuarie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Scarisoara Noua si a biecuvantat paraclisul din noua casa monahala. Foto.
 • Marti 6 Ianuarie, de Praznicul Botezului Domnului PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala. Dupa Sfanta Liturghie, pe esplanada din fata catedralei a savarsit Slujba Aghiasmei Mari si a binecuvantat pe toti credinciosii, stropindu-i cu Aghiasma Mare. Foto.
 • Duminica 4 Ianuarie, PS Iustin Sigheteanul a participat la intronizarea noului arhiepiscop al Romanului si Bacaului in persoana IPS Dr. Ioachim Giosan. Evenimentul s-a desfasurat in Catedrala Arhiepiscopala din Roman. Sfanta Liturghie si solemnitatea de intronizare au fost prezidate de IPS Teofan Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Gramata Mitroplitana de intronizarea fost citita de catre PS Corneliu Episcopul Husilor. Soborul arhiereilor slujitori a fost alcatuit din 21 de ierarhi membrii ai Sfantului Sinod al BOR. Foto.
 • Joi 1 ianuarie 2015 (de Anul Nou), PS Iustin Sigheteanul a liturgisit si a predicat la Caterala Episcopala. Foto.
 • Miercuri 31 decembrie de la ora 23.30, PS Iustin Sigheteanul a participat la Catedrala Episcopala la slujba savarsita la cumpana dintre ani. Foto.
 • Marti 30 Decembrie, la Resedinta Mitropolitana din Cluj Napoca s-a desfasurat sub Presedintia IPS Mitropolit Andrei, sedinta Sinodului Mitropolitan a Clujului Maramuresului si Salajului. Deoarece pe ordinea de zi au fost discutate problem de invatamant teologic, precum si probleme legate de predarea religiei in scolile de Stat, alaturi de membrii Sinodului Mitropolitan au fost convocati si membrii Consiliului Eparhial plenar al Arhiepiscopiei Clujului, precum si alti responabili cu invatamantul: PC Pr Prof Univ Dr Ioan Chirila - Presedintele Senatului UBB, Inspectorii de religie din judetele Cluj si Bistrita si membrii ai Permanentei Eparhiale. Dupa sedinta sinodului, atat ierarhii cat si participantii la sedinta, au facut o vizita Preasfintitului Vasile Somesanul la resedinta Preasfintiei Sale, felicitandu-l cu ocazia zilei de nastere si urandu-i grabnica insanatosire. Foto.
 • Duminica 28 Decembrie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Nasterea Domnului” din Municipiul Baia Mare, cu ocazia hramului si a binecuvantat locul unde se va inalta viitoarea poarta – clopotnita si loc de aprindere lumanari. Foto.

 • Sambata 27 Decembrie, a treia zi de Craciun, de sarbatoarea Sf. Arhidiacon Stefan, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala din Baia Mare. În cadrul sedintei Permanentei Eparhiale din 5 decembrie 2014, a fost adoptata hotararea, ca a treia zi de Craciun, cand este pomenit Sfantul Arhidiacon Stefan, sa fie declarata ziua tinerilor crestini ortodocsi din Eparhia Maramuresului si Satmarului. Dupa Sfanta Liturghie teologul Vlad Verdes – Presedintele ASCOR - filiala Baia Mare a dat citire documentului de proclamarea solemna a Sfantului Arhidiacon Stefan, ca protector al tinerilor crestini ortodocsi din Episcopia Maramuresului si Satmarului. La slujba au participat grupuri de tineri din cele opt protopopiate, imbracati in straie traditionale specifice zonei, precum si foarte multi tineri de la parohiile din Municipiul Baia Mare, care au dat raspunsurile la Sfanta Liturghie si au colindat. Preotul Gabriel Baban, Inspector Eparhial cu catehizarea tineretului a fost ridicat la rangul de iconom, iar ASCOR Baia Mare, ATOCEM si asociatiile tinerilor crestini ortodocsi din cele opt protopopiate au primit diploma de apreciere ,,Sfantul Mucenic si Arhidiacon Stefan". Foto.
 • De la ora 15.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a binecuvantat noua capela de cimitir din orasul Seini. Capela a fost ctitorita de familia Dorin si Dorina Molnar fii ai localitatii, in parteneriat cu cele doua parohii ortodoxe si cu primaria orasului. Foto.
 • Vineri 26 Decembrie, a doua zi de Craciun, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Municipiul Satu Mare si a binecuvantat noua biserica provizorie, in care se vor savarsi sfintele slujbe pana la construirea bisericii de zid. Foto.
 • Joi 25 Decembrie, de Praznicul Nasterii Domnului, PS Iustin Sigheteanul, impreuna cu IPS Arhiepiscop Justinian au savarsit Sfanta Liturghie in Catedrala Episcopala ,,Sfanta Treime” din Baia Mare. Foto.

 • Miercuri 24 Decembrie, in ajunul Craciunului de la ora 17.00, PS Iustin Sigheteanul a participat la Slujba Ceasurilor Imparatesti la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime” din Baia Mare, dupa care impreuna cu IPS Arhiepiscop Justinian a primit colindatori la Centrul Eparhial. Foto.
Comunicat de presa
 • În sedinta Permanentei eparhiale, din data de 19.12.2014, s-a luat hotarârea ca în noaptea Anului Nou, la cumpana dintre ani, sa se savârseasca în toate bisericile din Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, în jurul orei 23,30, rânduiala slujbei trecerii în Noul An (ex. Te – Deum).
  Cu acest prilej dorim tuturor preotilor, diaconilor si credinciosilor din Eparhia noastra multa bucurie în suflet, sanatate si spor de împliniri duhovnicesti.

Biroul de presa a Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului

Sfântul Arhidiacon Stefan
-ocrotitorul tinerilor din Episcopia Maramuresului si Satmarului - AFIS
 • Cu binecuvântarea Preasfintiei Sale Iustin Sigheteanul, în data de 18 noiembrie 2014 a avut loc lansarea proiectului de catehizare pentru perioada Postului Craciunului 2014.
  Proiectul este initiat de catre Episcopia Ortodoxa Româna a Maramuresului si Satmarului prin Biroul de Catehizare, în parteneriat cu: Departamentul de Teologie Ortodoxa Pastorala al Facultatii de Litere al Centrului Universitar Nord Baia Mare, Seminarul Teologic Liceeal Ortodox Român „Sf. Iosif Marturisitorul” - Baia Mare si Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare prin parohiile din municipiul Baia Mare.
  Scopul acestor activitati catehetice este reactualizarea si promovarea învataturii Bisericii Ortodoxe despre Nasterea Domnului, precum si reactivarea obiceiului de a colinda împreuna: copilasi, tineri, adulti si vârstnici.
  Sfântul Arhidiacon Stefan este primul mucenic crestin. Este un tânar care a înteles mesajul evangheliei si nu a ramas doar la stadiul de cunoastere teoretica, el a înteles ca Biserica avea nevoie de traitori si marturisitori, nu doar de cunoscatori. A înteles ca doar prin efort, devotament, determinare si marturisire se poate dobândi mântuirea, doar asa îl putem vedea pe Dumnezeu – dupa cum relateaza si pericopa evanghelica.
  Un astfel de model a ales Dumnezeu sa îl ofere tinerilor si tinerelor din zilele noastre, dar si generatiilor care vor urma, astfel ca în data de 27 Decembrie 2014, a treia zi de Craciun, credinciosii maramureseni si satmareni, tineri si vârstnici, sunt invitati la colindat, având ca gazda pe Ps. Iustin Sigheteanul, la Catedrala Episcopala Ortodoxa „Sfânta Treime” din Baia Mare, când Sfântul Arhidiacon Stefan va fi proclamat „Ocrotitorul tinerilor din Episcopia Maramuresului si Satmarului”, iar cei peste trei sute de tineri din cele opt protopopiate ale eparhiei noastre vor fi împreuna, într-un suflet si un glas, preaslavind împreuna cu cetele îngeresti pe Mântuitorul Hristos.
 • Pr. Gavril Vasile Baban
Inspector eparhial
Biroul pentru catehizarea tineretului

 • Marti 23 decembrie PS Iustin Sigheteanul impreuna cu angajatii Centrului Eparhial si cu ostenitorii Catedralei Episcopale l-au colindat pe Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Justinian la resedinta Centrului Eparhial din Baia Mare. Foto.
 • Luni 22 Decembrie, de la ora 11.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Parastasului pentru eroii cazuti in 22 Decembrie 1989, la troita din Piata Revolutiei din Mun Baia Mare. Foto.

 • Duminica 21 Decembrie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala Episcopala. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Dumitru Botis a fost hirotonit intru diacon. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa a vizitat expozitia comemorativa, dedicata Sfintitilor Martiri Brancoveni, gazduita intr-una din absidele catedralei si organizata de catre artistul plastic Doamna Miruna Budisteanu, cu titlul ,,Ofranda Sfintilor Brancoveni,, la tricentenarul martiriului acestora. Foto.
 • Duminica 21 decembrie, de la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la concertul solemn de colinde, organizat in Catedrala ,,Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Satu Mare, sustinut de corurile bisericesti din municipiu si cu participarea extraordinara a coralei ,,Arhanghelii” a preotimii din Episcopia Maramuresului si Satmarului. Foto.
 • Sambata 20 decembrie, de la ora 15.00, PS Iustin Sigheteanul a participat la concertul de colinde traditionale, care s-a desfasurat in Sala Festiva ,,Episcop Dr. Vasile Stan" a Palatului Episcopal din Sighetul Marmatiei, organizat de catre Protopopiatul Sighet, in colaborare cu parohiile apartinatoare acestui protopopiat. Foto - Desfasurator
 • Vineri 19 decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la serbarea de Craciun, organizata de Liceul Teologic Ortodox ,,N. Steinhardt” impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean – Satu Mare, in Sala Filarmonicii din municipiu. Foto.
 • Joi, 19 decembrie, la Casa de Cultura a orasului Somcuta Mare a avut loc manifestarea judeteana "Marturisind ne pastram credinta vie" - prima editie, care se inscrie in cadrul unui amplu proiect intitulat "Credinta vie in limbajul si comportamentul adolescentului".
  150 de tineri au participat la o autentica sezatoare in cadrul careia si-au exprimat bucuria credintei si a Nasterii Domnului. Tinerii din Somcuta si din imprejurimi au prezentat eseuri alcatuite de ei, icoane lucrate in diferite tehnici si desigur au cantat colinde romanesti si cantece de iarna orchestrate. Programul a fost excelent organizat de catre profesorii Antoaneta Bolchis si Corina Muntean, prezentator si animator fiind maestrul Octavian Butuza. Ierarhii nostri transmit felicitari intregii echipe si mai ales tinerilor care au participat.Tuturor le dorim deplinatatea bucuriei cu ocazia praznuirii Nasterii Domnului. Foto.
  Pr. Balan Milan - consilier eparhial -
 • Miercuri 17 decembrie Preasfintitul Iustin Sigheteanul a participat la Bucuresti la lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Foto.
 • Marti 16 decembrie Preasfintitul Iustin Sigheteanul a participat la lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la Bucuresti unde a avut loc alegerea ierarhului titular pentru scaunul vacant de Arhepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului si alegerea noului Arhiepiscop al Romanului si Bacaului. (Comunicat de presa) Foto.

 • Duminica 14 decembrie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime” din Baia Mare. Foto.
 • De la ora 17.30 P.S. Iustin Sigheteanul a participat în Catedrala Episcopala la concertul solemn de colinde sustinut de corurile: ,,Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox ,,Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, Corul „Sfântul Ioan Damaschinul” al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Baia Mare, Corul ,,Doxologia” al Catedralei Episcopale ,,Sf. Treime” din Baia Mare si corala „Arhanghelii” a preotilor din Episcopia Ortodoxa Româna a Maramuresului si Satmarului. Foto.

 • Sâmbata, 13 decembrie, de la ora 10.00, PS Iustin Sigheteanul a participat in Catedrala Episcopala „Sfânta Treime” din Baia Mare la cea de-a XV-a editie a manifestarii „ De Nasterea Domnului” si la Concursul Judetean de Interpretare a colindelor „Colindatorii” Editia a IV –a. Foto. - Rezultate <format pdf>
 • Sambata 13 Decembrie, de la ora 13.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la programul filantropic organizat in Catedrala Episcopala de catre Asociatia Femeilor Ortodoxe ,,Mironositele Femei” in cadrul caruia s-au impartit peste 1300 de pachete in valoare de 40.000 ron, de care au beneficiat 360 de familii si 300 de copii. Grupul de copii care beneficiaza de servicile centrului de zi ale asociatiei femeilor ortodoxe si un grup de elevi de la Scoala Generala ,,Lucian Blaga,, din Baia Mare, au colindat pentru cei prezenti. Foto.
 • Vineri 12 decembrie, de la ora 16.30, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Acatistului Sf. Ierarh Spiridon facatorul de minuni, in biserica de lemn din incinta S.C. I.M.I Baia Mare, la rugamintea Domnului Director Alexandru Parjol si la invitatia preotului slujitor, protopop emerit Ioan Filip. Dupa slujba acatistului Preasfintia Sa a rostit o meditatie adecvata postului Craciunului, a impartit calendare si iconite si a colindat impreuna cu cei prezenti. Foto.
 • Joi, 11 decembrie , la biserica “Soborul Sfintilor 12 Apostoli” din Baia Mare,
  sub genericul “Daruind vei dobândi” a avut loc vernisajul expozitiei de icoane pe sticla,
  pictate de copii din localitatile Grosi, Rus (Dumbravita) si Culciu Mare.
  38 de copii sub îndrumarea artistei Ghit Nadia au pictat icoane pe sticla, pe care le-au expus spre vânzare, suma adunata fiind destinata ajutorarii copiilor nevoiasi si familiilor aflate în dificultate.
  Este a opta editie a acestui eveniment care are loc în fiecare an înainte de Craciun.
  Copiii se deprind cu mestesugul pictarii icoanelor dar împartasesc si bucuria faptelor bune pe care le fac pe aceasta cale.
  Evenimentul a fost precedat de rugaciuni rostite de tinerii artisti urmate sfintirea icoanelor.
  În încheiere din glasurile lor cristaline, au rasunat colinde noi si traditionale, întregindu-se bucuria lor si a participantilor. Foto.
  Pr. Balan Milan
  - consilier eparhial -

Statutul actual al Religiei în învatamântul public este conform cu legislatia româneasca si se afla în multe tari ale Uniunii Europene

 • În contextul dezbaterii parlamentare a initiativei legislative a domnului deputat Remus Cernea pentru modificarea articolului 18 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 prin înlocuirea disciplinei Religie cu disciplina Etica si cultura civica în învatamântul primar, gimnazial, liceal si profesional, ca parte a trunchiului comun si acordarea de calificative la disciplina Religie, Patriarhia Româna a solicitat Senatului României respingerea acestei propuneri legislative din urmatoarele motive:
  1. Prezenta disciplinei Religie în învatamântul preuniversitar românesc este în conformitate cu: prevederile art. 32, alin. (7) din Constitutia României (Statul asigura libertatea învatamântului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. În scolile de stat, învatamântul religios este organizat si garantat prin lege); prevederile art. 32, alin. (1) din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor(În învatamântul de stat si particular, predarea Religiei este asigurata prin lege cultelor recunoscute); prevederile art. 18, alin. (1) dinLegea educatiei nationale nr. 1/2011 (Planurile-cadru ale învatamântului primar, gimnazial, liceal si profesional includ Religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de Religie, conform confesiunii proprii).
  2. Sistemul national de învatamânt nu prevede posibilitatea existentei disciplinelor cu statut facultativ. Religia este disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Potrivit legislatiei în vigoare, este obligatorie prezenta Religiei printre celelalte discipline din schema orara, dar nu este obligatorie participarea elevilor la ora de Religie. Un exemplu similar la o alta disciplina din trunchiul comun: pentru neparticiparea elevului la orele de educatie fizica este necesara scutirea medicala.
  3. În contextul legislativ european, în mai multe tari ale Uniunii Europene este asumata o perspectiva similara cu cea precizata în legislatia româneasca (disciplina obligatorie, predata confesional, cu posibilitatea de a nu participa, la solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor): Austria, Cipru, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Malta.
  4. Disciplina Religie propune, nu impune valori spirituale si morale ce stau la baza culturii europene si nationale, valori la care elevii trebuie sa aiba acces în mod liber si care au un rol formativ deosebit, demonstrat si de studiile sociologice în domeniu. Valorile acestea sunt diferite de cele propuse în cadrul orelor de Etica si cultura civica.
  6. În prezent, disciplina Educatie civica/Cultura civica face parte din planurile-cadru ale învatamântului primar/gimnazial, din aria curriculara „Om si societate”.
  7. Evaluarea face parte din specificul oricarei materii scolare si este, asadar, necesara si la ora de Religie. Lipsa evaluarii elevilor la ora de Religie sau gasirea unor solutii de evaluare alternative la nota poate constitui o depreciere a statutului acesteia ca disciplina scolara. Nota functioneaza ca un stimulent al învatarii atât în sens pozitiv („învat ca sa iau o nota mare”), cât si negativ („daca nu mi se pun note, de ce sa mai învat?”). Corelat cu acest rol de motivare, nota este apreciata de elevi si profesori ca un barometru al efortului elevilor. Efortul depus de elevi în acumularea de cunostinte si în formarea de atitudini si conduite moral-religioase se cere rasplatit si valorizat.
  Precizam ca decizia Curtii Constitutionale a României, din ziua de 12 noiembrie 2014, prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 9, alin. (2), teza întâi din Legea învatamântului nr. 84/1995 si ale art. 18, alin. (2), teza întâi din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, nu are nicio legatura cu propunerea domnului deputat Remus Cernea (asa cum în mod tendentios au sugerat unele institutii media) si nu afecteaza prevederile legale pentru respingerea initiativei legislative mentionate.

Biroul de Presa al Patriarhiei Române

 • Duminica 7 decembrie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Sf. Nicolae,, din orasul Viseu de Sus, cu ocazia hramului. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Tamas Dumitru Adrian a fost hirotonit intru preot, cu slujire la manastirea Dragomiresti, iar teologul Pop Vasile Ilie intru diacon. Foto.
 • De la ora 17.30, Preasfintia Sa a participat in Catedrala Episcopala la concertul de colinde organizat de Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani - filiala Baia Mare. Foto

 • Sambata 6 decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Rohia, cu ocazia hramului paraclisului de la demisolul noii biserici. La sfarsitul Sfintei Liturghii a savarsit Slujba Parastasului pentru ctitorul si intemeietorul manastirii (Preot Nicolae Gherman) si pentru episcopul care a sfintit vechea biserica (vrednicul de pomenire Nicolae Ivan al Clujului). In final Preasfintia Sa a conferit distinctia ,,Crucea voievodala maramureseana,, pentru laici, Domnului Anton Rohian - Prefectul Judetului Maramures si Domnului Mitru Lese - Primarul orasului Tg. Lapus. Foto
 • De la ora 13.30, Preasfintia Sa a sfintit monumentul ridicat in cinstea eroilor din comuna Coroieni, cazuti in primul si al doilea razboi mondial si a savarsit Slujba Parastasului. Foto
 • Luni 1 Decembrie, de Sarbatoarea Nationala a României, P.S. Iustin Sigheteanul a savârsit slujba Te-Deumului la Monumentul Ostasului Român din Parcul Municipal – Baia Mare. Foto.
PROGRAMUL SFINTIRILOR, RESFINTIRILOR, HRAMURILOR SI LITURGHIILOR ARHIERESTI OFICIATE DE P.S. IUSTIN SIGHETEANUL PE ANUL 2015
 • Ianuarie 2015


Miercuri 31 decembrie, de la ora 23.30, la cumpana dintre ani, P.S. Iustin Sigheteanul va savarsi Acatistul Mantuitorului la Catedrala Episcopala din Baia Mare.


Joi 1 ianuarie Anul Nou – PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare

Joi 1 ianuarie de la ora 17.00 PS Iustin Sigheteanul paricipa la concertul de muzica clasica sustinut de Orchestra „ Nova Musica”, la Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare.


Duminica 4 ianuarie PS Iustin Sigheteanul participa la întronizarea noului Arhiepiscop al Romanului si Bacaului , în Catedrala arhiepiscopala din Roman.


Marti 6 ianuarie - Botezul Domnului - PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare

Miercuri 7 ianuarie de Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezatorul PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Scarisoara Noua, Protopopiatul Carei.

Duminica 11 ianuarie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala istorica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare.

Duminica 18 ianuarie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare

Vineri 23 ianuarie PS Iustin Sigheteanul conduce lucrarile sedintei anule cu protopopii la Centrul Eparhial.

Sambata 24 ianuarie de la ora 8.00 PS Iustin Sigheteanul savarseste Sfanta Liturghie la Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare
- de la ora 10.00 conduce lucrarile Adunarii Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului in sala Dr. Vasile Stan din incinta Catedralei Episcopale

Duminica 25 ianuarie, Sf. Ier. Grigorie Teologul ,PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la biserica din incinta Liceului Teologic Nicloale Steinhardt din Satu Mare cu ocazia sfantului protector al acestei scoli.

Vineri 30 ianuarie de sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare cu ocazia hramului scolilor teologice

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Februarie 2015

 

Duminica 1 februarie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala din Negresti Oas.

Luni 2 februarie Intampinarea Domnului, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Moisei, Protopopiatul Viseu.

In perioada 4-6 februarie P.S. Iustin Sigheteanul va participa la lucrarile Adunarii Nationale Bisericesti si ale Sfantului Sinod la Bucuresti.

Duminica 8 februarie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Parohia Sfintilor 12 Apostoli din Baia Mare.


Duminica 15 februarie PS Iustin Sigheteanul participa la intronizarea Presfintitului Andrei Fagarasanul in scaunul  de Episcop titular al Episcopiei Covasnei si Harghitei, la Catedrala episcopala din Miercurea Ciuc.

Duminică 22 februarie PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică la parohia Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Baia Sprie.

Luni 23 februarie de la ora 17.00 P.S. Iustin Sigheteanul va savarsi Slujba Canonului cel Mare a Sf. Andrei Criteanul la Catedrala Episcopala.

Marti 24 februarie de la ora 17.00 P.S. Iustin Sigheteanul va savarsi Slujba Canonului cel Mare a Sf. Andrei Criteanul la Catedrala Episcopala.

Miercuri 25 februarie de la ora 16.00 P.S. Iustin Sigheteanul va savarsi Slujba Canonului cel Mare a Sf. Andrei Criteanul, dupa care va savarsi Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite la Catedrala Episcopala.

Joi 26 februarie, de la ora 16.00 P.S. Iustin Sigheteanul va savarsi Slujba Canonului cel Mare a Sf. Andrei Criteanul, dupa care va savarsi Liturghia Darurilor inainte sfintite si va predica la Manastirea Rohia.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Martie 2015

Duminică 1 martie –a Ortodoxiei- PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică la Catedrala Episcopală din Baia Mare.

Miercuri 4 martie de la ora 16.00 P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inaite sfintite la Caminul de batrani din Mun. Satu Mare.

Vineri 6 martie de la ora 16.00 P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inaite sfintite in Parohia Culcea, Protopopiatul Chioar.

Duminică 8 martie PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică la Catedrala Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Sighetu Marmaţiei, Protopopiatul Sighet.

Miercuri 11 martie de la ora 16.00 P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inaite sfintite in Parohia Mesteacan, Protopopiatul Oas.

Vineri 13 martie de la ora 17.00 P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia “Adormirea Maicii Domnului” din Sighetu Marmatiei.

Duminică 15 martie PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică la Catedrala Episcopală din Baia Mare.

Miercuri 18 martie de la ora 15.00 P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inaite sfintite in Parohia “Sf. Ioan Evanghelistul” Borsa, Protopopiatul Viseu.

Vineri 20 martie de la ora 15.00 P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inaite sfintite in Parohia Rogoz, Protopopiatul Lapus.

Duminică 22 martie PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică la parohia Bunavestire din Municipiul Satu Mare.

Luni 23 martie – de la ora 16.00 PS Iustin Sigheteanul săvârșește Denia Canonului Mare și Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala Episcopală din Baia Mare.

Miercuri 25 martie – de Praznicul Bunei Vestiri – PS Iustin Sigheteanul va sluji la Catedrala Mitropolitană din Cluj Napoca.

Vineri 27 martie de la ora 16.00 P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inaite sfintite in Parohia Tautii de Sus, Protopopiatul Baia Mare.

Duminică 29 martie PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică în Parohia Ieud, Protopopiatul Vişeu cu ocazia hramului

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Aprilie 2015

Joi 2 aprilie de la ora 10.00 P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inaite sfintite la Liceul Teologic Nicolae Steinhardt din Mun. Satu Mare


Vineri 3 aprilie de la ora 12.00 PS Iustin Sigheteanul participa la actiunea social-filantropica ajunsa la a X-a editie prin care  Asociatia "Mironositele Femei" de pe lânga Catedrala Episcopala ,,Sf .Treime” din Baia Mare va oferi celor neajutorati peste 350 de pachete cu alimente.

Sâmbătă 4 aprilie - Sâmbăta lui Lazăr – PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică la Biserica Înălţarea Domnului din oraşul Târgu Lăpuş, Protopopiatul Lăpuş.

Duminică 5 aprilie - a Floriilor – PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică la Catedrala Episcopală din Baia Mare.

Joi 9 aprilie – de la ora 8.00 – PS Iustin Sigheteanul săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare împreunată cu Vecernia la Catedrala Episcopală din Baia Mare.

 • de la ora 17.00 – PS Iustin Sigheteanul săvârșește Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala Episcopală din Baia Mare.

Vineri 10 aprilie – de la ora 17.00 – PS Iustin Sigheteanul săvârșește Denia Prohodului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare.

Sambata 11 Aprilie, de la ora 24.00 , P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Slujba Învierii Domnului, urmata de Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Baia Mare.

Duminica 12 Aprilie, de la ora 12.00 , P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Slujba Vecerniei (a doua Înviere), la Catedrala Episcopala.

Luni 13 Aprilie, a doua zi de Pasti , P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predică la Parohia ,,Na şterea Domnului ” din Mun. Satu Mare.


Marti 14 Aprilie , a treia zi de Paşti , P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predică la Mănăstirea Habra, Protopopiatul Baia Mare.

Vineri 17 aprilie – Izvorul tămăduirii – PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică la Mănăstirea Rohia, Protopopiatul Lăpuş.

Duminică 19 aprilie – PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică la Biserica “Sf. Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmaţiei.

Joi 23 aprilie, Sf. Mare Mc. Gheorghe PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică în Parohia Şişeşti, Protopopiatul Baia Mare.

Vineri 24 aprilie, Sf. Iosif Mărturisitorul – P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică la Parohia “Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.


Sambata 25 aprilie de la ora 10.00 PS Iustin Sigheteanul va savarsi slujba de Te-deum la Catedrala Episcopala Sf. Treime din Baia Mare cu prilejul Reuniunii Asociatiilor Femeilor Ortodoxe din Romania, ocazie cu care Asociatia "Mironositele Femei" de pe langa  Catedrala Episcopala Sf. Treime implineste 10 ani de activitate neintrerupta

Duminică 26 aprilie PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică în Parohia Strâmtura, Protopopiatul Sighet.

Luni 27 aprilie PS Iustin Sigheteanul prezidează Conferinţa de primăvară cu preoţii din protopopiatele Baia Mare, Chioar şi Lăpuş la Baia Mare.

Marţi 28 aprilie PS Iustin Sigheteanul prezidează Conferiţa de primăvară cu preoţii din protopopiatele Satu Mare, Carei şi Negreşti Oaş la Satu Mare

Joi 30 aprilie PS Iustin Sigheteanul prezidează Conferinţa de primăvară cu preoţii din protopopiatele Sighet şi Vişeu la Sighetu Marmaţiei.

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Mai 2015

 

Duminică 3 mai – PS Iustin Sigheteanul binecuvintează lucrarile de renovare şi noul altar de vara de la Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril din oraşul Carei.

Sâmbătă 9 mai – PS Iustin Sigheteanul binecuvintează noua capelă mortuară din Parohia Socond, Protopopiatul Carei.

Duminică 10 mai –PS Iustin Sigheteanul târnoseste biserica din localitatea Lipău, Protopopiatul Satu Mare.

Duminică 17 mai – PS Iustin Sigheteanul resfinţeşte biserica monument istoric din parohia Copalnic, Protopopiatul Lăpuş.

Joi 21 mai – Înălţarea Domnului – PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică la Parohia “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Baia Mare.
- De la ora 12.00 savârseste slujba parastasului la statuia Ostasului Roman din Parcul Central - Baia Mare

Duminică 24 mai – PS Iustin Sigheteanul binecuvintează lucrările săvârşite la Mănăstirea “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Budeşti, Protopopiatul Sighet.

Duminică 31 mai – Pogorârea Sfântului Duh – PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică la Catedrala Episcopală din Baia Mare cu ocazia hramului.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Iunie 2015

Luni 1 iunie – Sfânta Treime – PS Iustin Sigheteanul sfinţeşte noul altar de vară, liturghiseşte şi predică la Mănăstirea Breaza, Protopopiatul Lăpuş.

Duminică 7 iunie - PS Iustin Sigheteanul târnoseşte biserica din parohia Libotin, Protopopiatul Lăpuş.

Duminică 14 iunie – PS Iustin Sigheteanul sfinţeşte pictura din Paraclisul Mănăstirii Lăpuşu Românesc, Protopopiatul Lăpuş.

Duminică 21 iunie – PS Iustin Sigheteanul sfinţeşte pictura bisericii cu hramul “Sfinţii Români” din Dragomireşti, Protopopiatul Vişeu.

Miercuri 24 iunieNaşterea Sfântului Ioan Botazătorul – PS Iustin Sigheteanul târnoseşte demisolul bisericii mănăstirii “Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” Scărişoara Nouă, Protopopiatul Carei.

Duminică 28 iunie – PS Iustin Sigheteanul târnoseşte biserica din parohia Şindreşti, Protopopiatul Baia Mare.

Luni 29 iunie – Sf. Ap. Petru şi Pavel – PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică la Mănăstirea Bixad, Protopopiatul Oaş, cu ocazia hramului.

Marţi 30 iunie – Soborul Sf. 12 Apostoli – PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică la Mănăstirea Bârsana, Protopopiatul Sighet, cu ocazia hramului.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Iulie 2015

 

Joi 2 iulie PS Iustin Sigheteanul va savarsi Sfanta Liturghie  la Biserica Sf. Voievod Stefan cel Mare din incinta Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera din Sighetu Marmatiei.

Duminică 5 iulie – PS Iustin Sigheteanul târnoseşte biserica Sf. Apostoli Petru şi Pavel din Oraşul Vişeu de Sus, Protopopiatul Vişeu.

Duminică 12 iulie – PS Iustin Sigheteanul resfinţeşte biserica din parohia Căuaş, Protopopiatul Carei.

Duminică 19 iuliePS Iustin Sigheteanul tarnoseste biserica din Parohia Culciu Mic, Protopopiatul Satu Mare

Luni 20 iulie – Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul - PS Iustin Sigheteanul târnoseşte biserica Mănăstirii Sf. Ilie Tesviteanul, Dealu Mare, Protopopiatul Lăpuş.

Sâmbătă 25 iulie – PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică în Parohia Rohia, Protopopiatul Lăpuş.

Duminică 26 iulie – PS Iustin Sigheteanul târnoseste biserica din localitatea Sâi, Protopopiatul Satu Mare.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • August 2015

Duminică 2 august – PS Iustin Sigheteanul târnoseşte biserica din Parohia Silvaş, Protopopiatul Carei.

Joi 6 august – Schimbarea la Fata a Domnului – PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Botiza, Protopopiatul Viseu.

Duminică 9 august – PS Iustin Sigheteanul târnosește biserica din Parohia Bârgău, Protopopiatul Baia Mare.

Vineri 14 august – de la ora 17.00 – PS Iustin Sigheteanul săvârșește sluijba vecerniei la Mănăstirea Moisei, Protopopiatul Vișeu.

Sâmbătă 15 august – Adormirea Maicii Domnului – PS Iustin Sigheteanul Liturghisește și predică la Mănăstirea Moisei, Protopopiatul Vișeu.

Duminică16 august – PS Iustin Sigheteanul târnosește biserica monument istoric din Negrești Oaș, Protopopiatul Oaș.

Sambata 22 august PS Iustin Sigheteanul resfinteste biserica monument istoric din localitatea Buzesti, Protopopiatul Chioar.

Duminică 23 august – PS Iustin Sigheteanul târnosește biserica din Parohia Doba, Protopopiatul Carei.

Duminică 30 august – PS Iustin Sigheteanul târnosește biserica din Parohia Măgherăuș, Protopopiatul Baia Mare.

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Septembrie 2015

Duminică 6 septembrie – PS Iustin Sigheteanul târnosește biserica din Parohia Boiu Mare, Protopopiatul Chioar.

Miercuri 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului – PS Iustin Sigheteanul liturghisește și predică în satul natal Rozavlea, Protopopiatul Vișeu.

Duminică 13 septembrie – PS Iustin Sigheteanul târnosește biserica Mănăstirii Chiuzbaia, Protopopiatul Baia Mare.

Luni 14 septembrieÎnălțarea Sfintei Cruci – PS Iustin Sigheteanul liturghisește și predică la Mănăstirea Săpânța, Protopopiatul Sighet.

Marti 15 septembrie – PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică la Catedrala Episcopală din Baia Mare cu ocazia începerii anului şcolar al Seminarului Teologi Sf. Iosif Mărturisitorul din Baia Mare.

Miercuri 16 septembrie – PS Iustin Sigheteanul liturghiseşte şi predică la Liceul Teologic Nicolae Steinhardt din Satu Mare cu ocazia începerii anului şcolar.

In perioada 17 septembrie - 5 octombrie PS Iustin Sigheteanul face un pelerinaj in Grecia

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Octombrie 2015

Duminica 11 octombrie PS Iustin Sigheteanul tarnoseste biserica din Parohia Ocolis, Protopopiatul Baia Mare

Duminica 18 octombrie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia "Sf. Apostol Andrei" din Vadu Izei, Protopopiatul Sighet.

Duminica 25 octombrie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Moisei I, Protopopiatul Viseu

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Noiembrie 2015

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Decembrie 2015

<inapoi program>

<inapoi cuprins>