inapoi

 

     La invitatia euro-parlamentarului Ovidiu Silaghi (deputat de Satu Mare, în prezent ministru în noul Guvern al României), o delegatie alcatuita din 35 de preoti si condusa de P.S. Sa Iustin Sigheteanul, a vizitat Parlamentul European de la Strasbourg si comunitatea ortodoxa din aceeasi localitate, pastorita de pr. Vasile Iorgulescu.
     Scopul invitatiei a fost acela de a participa la un seminar în cadrul Parlamentului European, cu titlul: Biserica Ortodoxa Româna si integrarea europeana - provocari si perspective.
     În drum spre Strasbourg, delegatia condusa de catre P.S. Sa Iustin Sigheteanul - arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului - a fost primita de comunitatea ortodoxa româna de la Viena, pastorita de catre P.C. Pr. Dr. Nicolae Dura, unde luni, 23 aprilie 2007, de sarbatoarea Sf. Mc. Gheorghe, P.S. Sa împreuna cu consilierii eparhiali Pr. Dr. Cristian Stefan si Pr. Virgil Jicarean si cu protoiereii Ioan Socolan de Satu Mare, Fabian Coroian de Baia Mare, Vasile Pop de Sighet, Marian Crainic de Carei si Mihai Feher de Oas, au savârsit Sfânta Liturghie în noua biserica din Viena, ctitorita de catre parintele Nicolae Dura si care în prezent se afla în stadiul de pictura.
     P.S. Sa în cuvântul adresat credinciosilor, a spus: “Iata ca dupa mai bine de trei secole, timp în care veneam la Viena sa rezolvam problemele libertatii Ortodoxiei românesti, Dumnezeu si Sfintii din neamul nostru, care au murit pentru Ortodoxie, la care se adauga vrednicia unor preoti, ca parintele Nicolae Dura, au facut ca astazi sa avem o biserica - o adevarata catedrala a Ortodoxiei românesti în Viena - si multe alte biserici în tot Occidentul. Este un miracol pe care-l datoram preotilor nostri vrednici, care pastoresc comunitatile ortodoxe, dar si a celor doi mitropoliti, Serafim si Iosif, care au sporit parohiile ortodoxe de la câteva zeci la mai multe sute, în tot Occidentul”.
     În 25 aprilie 2007, era programata vizitarea Parlamentului European si un concert de muzica bizantina si traditionala româneasca, sustinut de corala “Armonia” a preotilor din Episcopia Maramuresului si Satmarului, la biserica ortodoxa din Strasbourg.
     La orele 15,00 am fost asteptati la intrarea Parlamentului European, dupa care am fost condusi sa vizitam cladirea Parlamentului. Începând cu orele 16,00, într-una din salile Parlamentului, am participat la seminarul cu tema stabilita. Lucrarile au fost conduse de euro-parlamentarul român Tiberiu Barbuletiu, la care au mai participat parlamentarii europeni: Patrizia Toia - Italia, Iorgo Katzimarkakis - Germania, Alina Valean - România si un parlamentar francez, dl. Beopuy.
     P.S. Sa Iustin Sigheteanul a facut o prezentare a Bisericii Ortodoxe Române din punct de vedere istoric, organizatoric, a relatiilor cu celelalte culte, a situatiei actuale: organe de conducere, numar de parohii si preoti, manastiri si calugari, scoli teologice, institute de asistenta sociala, religia în scoli.
     De asemenea, a subliniat deschiderea de care a dat si da dovada Biserica Ortodoxa Româna si faptul ca desi detine 87% din populatia tarii, nu se comporta ca o Biserica dominanta si aroganta, ci se comporta fratern, deschis, în dialog sincer si constructiv.
     În aceasta nota se înscrie si vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România din luna mai a anului 1999, aflat pentru prima data într-o tara majoritar ortodoxa. A fost o vizita-eveniment care a avut ceva cu totul si cu totul aparte. Se întâlnea pentru prima data un papa catolic slav cu un patriarh ortodox latin, într-o tara de limba latina, majoritar ortodoxa.
     În acest fel, România îsi afirma înca odata faptul ca este o punte de legatura între Orient si Occident.
     În noua ei calitate de membru UE, România are cu ce sa se prezinte: zestrea ei culturala si sacra, o Biserica Ortodoxa ce a trecut prin experienta convietuirii cu un regim comunist, caruia i-a supravietuit, iesind întarita din aceasta lupta, si ca în România experienta conlucrarii între culte, în vederea înfaptuirii binelui comun, este îndelungata si benefica. România este o “Europa în miniatura”, unde 18 culte religioase recunoscute de Stat, îsi defasoara activitatea în mod liber si responsabil, contribuind la alinarea ranilor si la reasezarea relatiilor pe un fagas normal, trecându-se de la confruntare la întrajutorare, la dialog constructiv si fratern. Aceasta zestre cu care vine România nu poate fi decât una îmbogatitoare pentru Europa.
     În aceeasi zi, seara, de la orele 19,00, la biserica ortodoxa româna din Strasbourg, pastorita de Pr. Vasile Iorgulescu, corala “Armonia” a preotilor din Eparhia Maramuresului si Satmarului, a sustinut un înaltator concert de cântece religioase si traditionale românesti. La concert au participat europarlamentari români, ambasadorul României la Strasbourg si baroneasa Emma Nicholson, precum si peste 300 de credinciosi români si francezi, care au ascultat cu lacrimi de bucurie piesele interpretate magistral de preotii nostri.
     Baroneasa Emma Nicholson, care are la baza scoala de muzica, a fost impresionata, iar la sfârsit ne-a felicitat public, printr-o frumoasa interventie în fata auditoriului, rugându-ne sa pastram aceste valori sacre pentru Europa Unita.
     Totul s-a încheiat cu o receptie oferita de comunitatea româneasca din Strasbourg, în frunte cu familia parintelui Vasile Iorgulescu.
     A fost o întâlnire româneasca si de ce nu una europeana, la cele mai înalte cote si trairi de suflet si de inima.

Biroul de presa