Pagina1: 1.Istoric 2.Organizare 3.Program 5.Galerie Foto

4.ASOCIATIA FEMEILOR ORTODOXE

   

 

ASOCIATIA FEMEILOR ORTODOXE
’’MIRONOSITELE FEMEI’’
DE PE LÂNGA CATEDRALA EPISCOPALA
’’SFÂNTA TREIME’’ BAIA MARE

Adresa – Baia Mare, B.dul Unirii 17, 4800, tel/fax – 0262227595;
Data înfiintarii – 6 iunie 2005;
Nr. membre actual – 160;
Conducerea asociatiei – Presedinte onorific, P.S. Sa Iustin Sigheteanu - Arhiereu Vicar
al Maramuresului si Satmarului;
Coordonator al asociatiei – Preot Viorel Bud;
Presedinte executiv – Florica Soponar.

 


Scurt istoric


     La initiativa P.S. Sale Iustin Sigheteanu - Arhiereu Vicar al Maramuresului si Satmarului, la data de 2 decembrie 2004 în Sala Bizantina a Catedralei Episcopale ’’Sfânta Treime’’ din Baia Mare, a avut loc prima întrunire a femeilor ortodoxe din Maramures în vederea constituirii unei asociatii nonguvernamentale. A fost ales un comitet de initiativa, în frunte cu parintele Viorel Bud, iar presedinte a fost aleasa d-na Florica Soponar.
     Scopul constituirii acestei asociatii este reînvierea activitatii de caritate, de asistenta si ocrotire sociala si reintroducerea în sufletele oamenilor a bunatatii, curatiei, evlaviei, blândetii, a spiritului de sacrificiu fata de aproapele, de neam si tara.
     Scopul asociatiei fiind de esenta moral crestin ortodoxa si româneasca îsi propune dirijarea activitatii sale în actiuni de ocrotire sociala si sufleteasca prin corectarea si ajutorarea celor aflati în nevoi.
     Actiuni desfasurate:
     2004 - 22 decembrie, desi nu eram legal constituiti, cu prilejul sarbatorii Nasterii Domnului au fost distribuite un numar de 215 pachete pentru familii nevoiase din Baia Mare si împrejurimi,
     24-25 decembrie, 600 pachete pentru copii aflati în biserica, bucuria fiind întregita de prezenta unor vârstnici de la Caminul de Batrâni din Baia Sprie carora li s-au facut daruri.
     Actiunea a fost elogiata de cotidianul ’’Graiul Maramuresului din 22.12.2004.
     2005 – primele actiuni cu ocazia sarbatorilor crestine Pogorârea sfântului Duh, Postul Sf. Apostoli Petru si Pavel si Adormirea Maicii Domnului când membrele asociatiei au contribuit substantial oferind alimente si îmbracaminte pentru 60 de familii.
     Organizarea botezului a trei copii din familii nevoiase, cu vârste între o luna, 3 luni si 3, 5 ani, oficiate de Preot Viorel Bud, nase fiind membre ale asociatiei.
     Cea mai mare actiune a fost colectarea de îmbracaminte, încaltaminte, alimente, materiale de constructii, uz casnic, mobilier si donatii în bani pentru persoanele sinistrate din Moldova, respectiv localitatile Ciobanus si Agas-Sulta.
     Anul a fost încheiat cu actiunea ’’ Fii alaturi de semenul tau’’ din 22 decembrie 2005, unde un numar de 300 familii din Baia Mare si împrejurimi, au beneficiat de ajutor constând în alimente, obiecte de uz casnic, rechizite pentru copii.
     2006 – oferindu-li-se câte o floare, cu ocazia Zilei internationale a Femeii, la Catedrala Episcopala a avut loc o întâlnire a membrelor asociatiei si nu numai, ocazie cu care acestia si-au propus o colaborare cât mai strânsa pentru continuarea activitatii si depistarea cazurilor sociale atât din parohiile orasului cât si din judet.
     Cu ocazia Praznicului Învierii Domnului, în data de 15 aprilie 2006 la Catedrala Episcopala, a avut loc distribuirea pachetelor pentru un numar de 300 familii. Pentru copii s-au distribuit 50 de pachete.
     În ziua de 1 iunie, cu ocazia Zilei Internationale a Copilului, asociatia a venit în sprijinul copiilor cu dizabilitati de la 4 case de tip familial din Baia Mare.
     La 29.07. 2006, în numele asociatiei a plecat un convoi format din 4 camioane si un microbuz în localitatile Târlisua, jud. Bistrita Nasaud si localitatea Arbore, jud. Suceava, localitati foarte grav afectate de inundatii, ajutoarele fiind distribuite direct la sinistrati.
     La data de 12.08.2006 s-a organizat o expozitie foto, în sala bizantina si care a prezentat momente din timpul distribuirii ajutoarelor.
     În data de 03.09. 2006, asociatia a revenit în comuna Arbore, Suceava, cu mobilier, produse de uz casnic, materiale de constructii, donatii în bani.
     Cu ocazia Sarbatorii Nasterii Domnului Nostru Isus Hristos s-a desfasurat actiunea ’’ Iubeste-ti aproapele’’ din data de 21.12.2006, unde un numar de 350 familii din oras si împrejurimi au beneficiat de pachete. Noi nu stim daca am facut mult sau putin pentru semenii nostri, dar de un lucru suntem sigure, ca am urmat Cuvântul Domnului’’ Iubeste-ti aproapele ca pe tine însu-ti’’ si mai suntem sigure de un lucru, ca ne-am luat aceasta cruce pe care o vom duce pâna ce Dumnezeu o va lua pe bratele sale si toti vom fi binecuvântati.