<inapoi stiri>

ARHIVA 2013

_
_

 

Concertul solemn de colinde sustinut de corurile ,,Sf. Ioan Damaschinul” al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Baia Mare, corul ,,Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox ,,Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare si Corul ,,Doxologia” a Catedralei Episcopale ,,Sf. Treime” din Baia Mare
- INREGISTRARE DIN 15 DECEMBRIE 2013-

 • In ajun de Anul Nou, de la ora 23.30, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la slujba de la cumpana dintre ani la Catedrala Episcopala.
  Miercuri 1 Ianuarie, in prima zi de Anul Nou, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala. Foto.
 • Duminica 29 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" (Catedrala veche) din Municipiul Baia Mare. Foto.
 • Vineri 27 Decembrie, in cea de a teia zi de Craciun, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Rohia. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa a fost colindat de credinciosii din Rohia si din Tara Lapusului. Foto.
 • Joi 26 Decembrie, (a doua zi de Craciun) P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala ,,Adormirea Maicii Domnului" din Municipiul Satu Mare. La sfarsitul Sfintei Liturghii s-a dat citire Gramatei Episcopale Aniversare, cu ocazia implinirii a 75 de ani de la zidirea acestei catedrale. Tot cu acest prilej au fost conferite de catre Consiliul Judetean si Catedrala plachete aniversare mai multor institutii si personalitati satmarene. A urmat solemnitatea de proclamare a Sfintilor Imparati Constantin si Elena ca sfinti protectori ai Municipiului Satu Mare, in urma propunerii Episcopiei Maramuresului si Satmarului si adoptarii acestora, in 19 decembrie a.c. de catre Consiliul Local ca protector ai orasului. P.S. Iustin Sigheteanul a oferit Primariei o frumoasa icoana, reprezentand pe Sfintii Imparati Constantin si Elena. In semn de inalta apreciere, Preasfintia Sa a conferit Domnului Dorel Coica – Primarul Municipiului ,,Crucea Voievodala Maramureseana” pentru laici, iar Consiliului Judetean si Consiliului Local - Actul de Vrednicie ,,Gramata Episcopala”. Pentru sprijinul acordat comunitatilor ortodoxe si slujitorilor Bisericii in activitatea pastoral-misionara si culturala, europarlamentarul Ovidiu Silaghi si deputatul Octavian Petric au primit distinctia ,,Crucea Voievodala Maramuresean” pentru laici. Foto.

 • Miercuri 25 Decembrie, in ziua de Craciun, IPS Arhiepiscop Justinian impreuna cu PS Iustin Sigheteanul au savarsit Sfanta Liturghie in Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime” din Baia Mare. Cuvantul de invatatura a fost rostit de catre PS Iustin, iar la sfarsitul slujbei IPS Arhiepiscop Justinian a adresat credinciosilor un cuvant de binecuvantare. Foto.

 • Marti 24 Decembrie, in ajunul Craciunului de la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la Slujba Ceasurilor Imparatesti, dupa care a fost colindat de catre corul ,,Doxologia,, a Catedralei Episcopale si de catre copii care frecventeaza catedrala si le-au fost impartite daruri de Craciun. De la ora 19.00, corul Catedralei Episcopale si corul bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului” (Catedrala veche) au colindat la Resedinta Episcopala pe IPS Arhiepscop Justinian. Foto.

 • Duminica 22 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturgisit si a predicat la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime” din Baia Mare. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Petru Alin Erdei a fost hirotonit intru preot misionar pe seama Protopopiatului Lapus – cu slujire la Manastirea ,,Sf. Ap. Andrei” – Berinta. Foto.
  De la ora 12.30, la Troita din Piata Revolutiei din Municipiul Baia Mare, Preasfintia Sa a savarsit Slujba Parastasului pentru eroii cazuti in revolutia din Decembrie 1989. Evenimentul a fost organizat de autoritatile judetene si locale. Foto.
  De la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la concertul de colinde organizat de Sectorul Cultural al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, coordonat de Parintele Consilier Cristian Stefan, care s-a desfasurat in biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare (Catedrala veche). La concert au participat 8 coruri bisericesti din municipiu, iar corurile ,,Doxologia” al Catedralei Episcopale ,,Sf. Treime” din Baia Mare si corul barbatesc din Parohia Valenii Somcutei au fost invitate in mod special. Foto.
 • Sambata 21 Decembrie, de la ora 15.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la cea de-a 11 editie a concertului de colinde, organizat de Protopopiatul Sighet in Sala ,,Episcop Dr. Vasile Stan” din Palatul Episcopal – Sighet. Au participat 10 coruri de la parohiile din protopopiat si ca invitat de onoare a participat corul romanilor ortodocsi din Parohia Slatina – Ucraina. Foto.
 • Joi 19 Decembrie, de la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la serbarea de Craciun, organizata de Liceul Teologic Ortodox ,,N. Steinhardt” impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean – Satu Mare, in Sala Filarmonicii din municipiu. La finalul concertului Preasfintia Sa a felicitat pe organizatori si a oferit coordonatorilor si grupurilor de colindatori diploma cultural ,,Episcop Dr. Vasile Stan”. Foto.
 • Marti 17 Decembrie, de la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la concertul solemn de colinde, organizat in Catedrala ,,Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Satu Mare, sustinut de corurile bisericesti din municipiu si cu participarea extraordinara a coralei ,,Arhanghelii” a preotimii din Episcopia Maramuresului si Satmarului. La concert au participat si autoritatile judetene si locale. Foto.

 • Duminica 15 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Sf. Imparati Constantin si Elena” din Parohia Baia Sprie II. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Gheorghe Moldovan a fost hirotonit intru diacon, cu slujire pe seama acestei biserici. La sfarsit preotul Marius Catana a fost distins cu rangul de iconom, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • De la ora 17.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul impreuna cu I.P.S. Arhiepiscop Iustinian, au participat in Catedrala Episcopala la concertul solemn de colinde sustinut de corurile ,,Sf. Ioan Damaschinul” al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Baia Mare, corul ,,Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox ,,Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare si Corul ,,Doxologia” a Catedralei Episcopale ,,Sf. Treime” din Baia Mare. La concert au participat si autoritatile judetene si locale: Domnul Anton Rohian – Prefectul Jud. Maramures si Domnul Catalin Chereches – Primarul Municipiului Baia Mare. Foto.

 

 • Joi 12 Decembrie, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la programul filantropic organizat la Catedrala Episcopala de catre Asociatia Femeilor Ortodoxe ,,Mironositele Femei” in cadrul caruia s-au impartit 1500 de pachete in valoare de 350 milioane lei, de care au beneficiat 350 de familii si 200 de copii. Grupul de copii asistati de femeile ortodoxe si un grup de elevi de la Liceul Mihai Eminescu au colindat pentru cei prezenti. Manifestarea a fost onorata si de prezenta Domnului Catalin Chereches Primarul Municipiului Baia Mare, care a sprijinit substantial aceasta actiune. Este al noualea Craciun in care Asociatia Femeilor Ortodoxe ofera daruri familiilor nevoiase. Foto.
 • De la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Acatistului Sf. Ierarh Spiridon facatorul de minuni, in biserica de lemn din incinta S.C. I.M.I Baia Mare, la rugamintea Domnului Director Alexandru Parjol si invitatia preotului slujitor, protopop emerit Ioan Filip. Dupa slujba acatistului Preasfintia Sa a rostit o meditatie adecvata postului Craciunului, a impartit calendare si iconite si a colindat impreuna cu cei prezenti. Foto.

PATORALA LA NASTEREA DOMNULI 2013

Iisus - Hristos

“Iisus Hristos, ieri si azi
si în veci,este acelasi ”
(Evr. 13,8)

„Fost-a om trimis de Dumnezeu, numele lui era Ioan” (In. 1,6). Acesta a fost Profetul sau Îngerul despre care glasul Domnului, prin proorocul Maleahi, zice: “Iata, Eu am trimis pe îngerul Meu si va gati calea înaintea fetei Mele” (Mal. 3, 1).
El a venit când a hotarât Dumnezeu si a început a învata poporul, zicând: “Gatiti calea Domnului, drepte faceti cararile Lui” (Lc 3,4). Iar când Domnul S-a aratat la Iordan, unde profetul Ioan vorbea poporului si boteza, acesta vazându-L pe Iisus si recunoscându-L ca El este Hristos, L-a aratat lumii zicând: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii”, continuând sa spuna marele profet: «Acesta este despre care eu am zis: Dupa mine vine un barbat, care a fost înainte de mine, fiindca mai înainte de mine era. Si eu nu-l stiam, dar ca sa fie aratat lui Israel, de aceea am venit eu, botezând cu apa. Am vazut Duhul coborându-Se din cer, ca un porumbel, si a ramas peste El— zice profetul mai departe — si eu nu-L stiam pe El, dar Cel ce m-a trimis sa botez cu apa, Acela mi-a zis: Peste care vei vedea Duhul coborându-Se si ramânând peste El, Acesta este Cel ce boteaza cu Duhul Sfânt. Si eu am vazut si am marturisit ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu” (In 1, 29-34).
<continuare>

 • Duminica 8 Decembrie, de la ora 18.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a participat la concertul de colinde organizat de Ansamblul „Transilvania” în Catedrala Episcopala. Foto.
 • Duminica 8 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la biserica ,,Soborul Sf. 12 Apostoli” din Municipiul Baia Mare. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Ioan Herteg a fost hirotonit intru diacon cu slujire la aceasta biserica, unde este angajat pe post de cantaret. In cadrul atributiilor noului diacon, va fi grija fata de copiii si tinerii parohiei si se va ocupa de sectorul social-filantropic al parohiei. Foto.
 • Sambata 7 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul, impreuna cu I.P.S. Mitropolit Iosif al Europei Occidentale si Meridionale, au savarsit Slujba Inmormantarii Preotului Gheorghe Dumitrean care a pastorit in Parohiile Nanesti (9 ani) si Leordina (21 de ani), Prot. Viseu. A plecat la Domnul in varsta de 56 de ani, din care 30 de ani de preotie. Inhumarea a avut loc in incinta bisericii ,,Sf. Ierarh Nicolae” din Parohia Viseu de Jos. Foto.

 • Sambata, 7 Decembrie, la Catedrala Episcopala „ Sfânta Treime” Baia Mare, cu binecuvântarea Presfintitului Parinte dr. Iustin Sigheteanul, a avut loc cea de-a a XIV-a editie a manifestarii “ De Nasterea Domnului”, si editia a III- a a Concursului Judetean de interpretare a Colindelor „Colindatorii”, organizate de Inspectoratul Scolar Judetean Maramures .La eveniment a participat repezentantul Episcopiei Maramuresului si Satmarului, parintele dr. Cristian Stefan- consilier cultural. Alte sectiuni ale manifestarii au fost: sectiunea icoane pe lemn, sectiunea icoane pe sticla, sectiunea creatie literara, sectiunea teatru religios. In cadrul acestei manifestari au fost implicati un numar de 260 elevi coordonati de 36 de cadre didactice din scoli gimnaziale, licee si colegii nationale din judet. Parteneri media : Trinitas , Ziarul Lumina, EMM si Graiul Maramuresului. Foto.

Hram la Manastirea Rohia „Sfântul Ierarh Nicolae”
 • Vineri, 06 Decembrie 2013, de sarbatoarea „Sfântul Ierarh Nicolae”, Înaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Justinian al Maramuresului si Satmarului a slujit la Manastirea Rohia, cu ocazia hramul Paraclisului, de la primul nivel al noii biserici.
  În ziua Praznicului la ora 8,oo s-a savârsit Taina Sfântului Maslu de obste, iar de la ora 9,30 sfânta si dumnezeiasca Liturghie arhiereasca savârsita de catre Înaltpreasfintitul JUSTINIAN. Din soborul slujitor împreuna cu parintii manastirii au mai facut parte P.C. Pr. Cristian Stefan – consilier cultural al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, arhid. Andrei Pop – secretar eparhial, Protos. Vasile Filip – staretul Manastirii Rohita Pr. Florin Stan – Protopopul Lapusului si Pr. Ioan Pop – preotul paroh din Rohia. La Priceasna P.C. Parinte Cristian Stefan – consilierul cultural eparhial a vorbit despre viata si minunile Sfântului Ierarh Nicolae. Înaltpreasfintia Sa a adresat celor prezenti un parintesc cuvânt de învatatura si a dat tuturor celor prezenti iconite cu Sfântul Nicolae.
  Dupa sfânta Liturghie s-a savârsit slujba Parastasului pentru întemeietorul manastirii preotul Nicolae Gherman, episcopul Nicolae Ivan cel care a sfintit prima biserica, pentru ctitorii si pentru toti monahii care au vietuit în aceasta manastire si s-au mutat la Domnul. Raspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studentii teologi din Baia Mare, condusi de Arhid. Prof. Andrei Babosan. Paraclisul cu hramul Sfântul Nicolae a fost târnosit la 6 decembrie 1998. Arhim. Macarie Motogna – egumenul Manastirii Rohia a multumit Înaltpreasfintitului Parinte Justinian pentru binecuvântarea de-a fi prezent la hramul manastirii, însotitorilor Î.P.S.Sale si tuturor celor prezenti la hramul manastirii. Foto.

 • Vineri 6 Decembrie, la invitatia Î.P.S. Mitropolit Andrei, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la tarnosirea (sfintirea) Paraclisului Facultatii de Teologie Ortodoxa din noul Campus Universitar ,,Nicolae Ivan” ctitorit de I.P.S. Mitropolit Andrei intre ani 2011-2013. Cu acest prilej s-a inaugurat si noua cladire in care va functiona Facultatea de Teologie Ortodoxa. Dupa slujba de sfintire a urmat Sf. Liturghie, soborul ierarhilor slujitori fiind alcatuit din I.P.S. Teofan Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, I.P.S. Laurentiu Mitropolitul Ardealului, I.P.S. Andrei Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, I.P.S. Irineu Mitropolitul Olteniei, P.S. Petroniu Episcopul Salajului, P.S. Vasile Somesanul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului si Clujului si P.S. Iustin Sigheteanul Arhiereu Vicar al Epicopiei Maramuresului si Satmarului. Foto.
 • Joi, 5 decembrie, in ajunul praznuirii Sfantului Nicolae, in catedrala Episcopala "Sfanta Treime" membri ATOCEM (Asociatia Tinerilor Ortodocsi ai catedralei episcopale maramuresene) s-au intalnit cu "copiii catedralei" care s-au bucurat de darurile primite si de frumusetea colindului.
  Dupa slujba Vecerniei si a Litiei tinerii si copii catedralei au trait sintagma "Daruind vei Dobandi". 130 de copilasi care frecventeaza regulat catedrala, au primit daruri si au colindat "Sfantului Nicolae".
  Un alt grup de tineri ai Asociatiei au oferit cu dragoste frateasca, 100 de pachete cu daruri si bucurii copiilor internati in spitalul judetean "Dr. Constantin Opris" din Baia Mare.
  In fiecare protopopiat din Maramures si Satmar tinerii ortodocsi sunt in actiune colindand si facand fapte bune. Actiunile se desfasoara sub genericul "Iarna Tinerilor Ortodocsi". Foto.
 • Marti 3 Decembrie, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la lansarea volumului aniversar a Domnului Nicolae Bud intitulat “Sase Decenii Pentru Oameni” care a avut loc la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare. Foto.
 • Duminica 1 decembrie IPS Arhiepiscop Justinian a savarsit Sfanta Liturghie la Catadrala Episcopala din Baia Mare. Foto.

 • Duminica 1 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Sf. Ap. Andrei” din Baia Mare, dupa care a savarsit Slujba Te-Deumului la Statuia Ostasului Roman din Parcul Municipal – Baia Mare si a participat la festivitatile oficiale organizate de autoritatile judetene si locale, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Foto.
 • Sambata 30 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea ,,Sfantul Apostol Andrei” - Berinta, cu ocazia hramului. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Viorel Pop a fost hirotonit intru preot misionar pe seama Protopopiatului Satu Mare cu slujire la Manastirea Marius. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa a instalat pe noua stareta a manastirii in persoana monahiei Ilaria Benzar. Foto.
 • Joi 28 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat intalnirea protoiereilor din eparhie, a preotilor si staretilor din parohiile si manastirile care au procese in instantele de judecata, atat cu bisericile si casele parohiale, cat si cu cimitirele si terenurile agricole sau forestiere, care s-a desfasurat in Sala ,,Episcop Dr. Vasile Stan,, din Catedrala Episcopala. Din partea Centrului Eparhial a participat P.C. Vasile Augustin – vicar administrativ, Domnul Ioan Tohatan - consilier juridic si Doamna Ioana Breaz - avocat. In cadrul intalnirii Sectorul Canonico-Juridic s-a informat despre toate procesele existente si a oferit consultanta preotilor, iar pentru o mai buna gestionare a situatiilor s-a cerut ca preotii si avocatii, sau casele de avocatura cu care lucreaza, sa aiba o legatura permanenta cu Sectorul Canonico-Juridic al Episcopiei, care este dator sa ofere asistenta si consultanta juridica. Foto.
 • Duminica 24 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala din Baia Mare. In cadrul Sf. Liturghii a hirotonit intru diacon pe teologul Viorel Pop. Foto.
 • Vineri 22 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Inmormantarii preotului Vasile Augustin Buda, care a trecut la Domnul in varsta de 68 de ani. Din cei 68 de ani de viata 37 de ani a fost preot, ultimii 28 de ani a pastorit in Parohia Ungureni, Prot. Lapus, unde a avut o activitate pastoral-misionara si administrativa deosebita. Slujba prohodirii a avut loc in biserica ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Orasul Tg. Lapus. Foto .
 • Joi 21 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit in paraclisul ,,Intrarea in Biserica a Maicii Domnului" din Resedinta Episcopala, cu ocazia hramului. Foto.

Biroul de Presa al
Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului

 • Duminica 17 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvantat lucrarile de innoire ce s-au facut la biserica ,,Sf. M. Mc. Dimitrie Izvoratorul de Mir” si noua casa parohiala din Parohia Rusor, Protopopiatul Lapus. A liturghisit si a predicat. In timpul Sf. Liturghii Preasfintia Sa a hirotonit pe diaconul Ioan Ulici intru preot, pe seama Parohiei Busag, Protopopiatul Baia Mare. Preotul paroh Vlad Achim a fost distins cu rangul de sachelar, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Vineri 15 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la festivitatea organizata de I.S.U. Maramures, prin incetarea mandatului Domnului Inspector, Colonel Ioan Pop. Cu acest prilej Preasfintia Sa i-a conferit din partea Episcopiei Diploma ,,Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul”. Foto.
 • Marti 12 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a poposit in mijlocul credinciosilor din Parohia Grosii Tiblesului, Protopopiatul Lapus. Intampinat cu multa bucurie de catre credinciosi si copii imbracati in straie traditionale in fata bisericii, inlautru bisericii s-a facut slujba Te-Deumului de multumire, dupa care Primarul Comunei, Dl. Nicolae Burzo a conferit Preasfintiei Sale Titlul de Cetatean de Onoare. P.S. Iustin a oferit in dar Domnului Primar o icoana cu Maica Domnului de la Rohia. Dupa acest moment a urmat sfintirea unui paraclis si a 10 troite de lemn, asezate pe drumul ce leaga localitatea Grosii Tiblesului de Botiza Maramuresului Voievodal, numit ,,Drumul Manastirilor”. In total au fost asezate 15 troite de lemn, celelalte 5 au fost sfintite in primavara acestui an. Foto.
 • Luni 11 noiembrie, PS Iustin Sigheteanul împreuna cu angajatii Centrului eparhial l-au felicitat pe ÎPS Arhiepiscop Justinian cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la intronizarea ÎPS Sale ca întâistatator al Eparhiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului, dorindu-i sanatate si pastorire rodnica înca multi ani. Foto.
 • Duminica 10 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Rus, Protopopiatul Baia Mare. Dupa Sf. Liturghie Preasfintia Sa a savarsit slujba punerii pietrei de temelie petru o noua biserica cu hramul ,,Sf. Imparati Constantin si Elena”. Noua biserica a fost necesara, intrucat Parohia Ortodoxa alcatuita din 377 de credinciosi a pierdut in proces in urma cu 10 ani biserica veche, care a revenit Parohiei Greco-Catolice, alcatuita din 244 de suflete. De atunci s-a slujit alternativ in biserica veche. Slujirea alternativa nu este o solutie pe termen lung, Episcopia Maramuresului si Satmarului, Preasfintitul Iustin doreste ca fiecare comunitate sa aiba propriul locas de cult. Preotul paroh Vasile Tarta, care a construit si o noua casa parohiala a fost distins cu rangul de iconom. La slujba a fost prezent si Presedintele Consiliului Judetean Domnul Zamfir Ciceu si Primarul Com. Dumbravita Felician Ciceu. La intoarcere spre resedita episcopala din Baia Mare, Preasfintia Sa a vizitat biserica din Parohia Dumbravita, in incinta careia se construieste o noua si monumentala clopotnita. Foto.
 • Vineri 8 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Municipiul Sighetu Marmatiei cu ocazia hramului. La sfarsitul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa a spus ca, Episcopia Maramuresului si Satmarului va face demersurile necesare catre Primaria Municipiului Sighet, ca Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sa fie adoptati printr-o hotarare a Consiliului Local ca protectori ai Municipiului Sighet. Foto.
 • Joi 7 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat conferinta preoteasca de toamna din Protopopiatul Lapus. Inainte de conferinta, Preasfintia Sa a hirotesit si instalat pe noul Protopop de Lapus, Preot Florin Stan, de la Parohia ,,Inaltarea Domnului” din orasul Tg. Lapus. Pentru activitatea in slujirea de Protopop al Lapusului timp de 30 de ani, Protoiereul Ioan Ciceu a fost cinstit cu ,,Gramata Episcopala” in semn de apreciere si recunoastere, a faptului ca in timpul activitatii Preacucericiei Sale a consolidat Protopopiatul din punct de vedere pastoral-misionar, edilitar-gospodaresc, social si monahal. Foto.
 • Miercuri 6 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat conferinta preoteasca de toamna din Protopopiatul Sighet, ca s-a desfasurat in Sala Festiva a Palatul Episcopal din Municipiul Sighetu Marmatiei. Foto.
 • Marti 5 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat conferinta preoteasca de toamna din protopopiatele Satu Mare, Carei si Oas, care s-a desfasurat in biserica ,,Sf. Imparati Constantin si Elena” din Mun. Satu Mare. Foto.
 • Luni 4 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat conferinta preoteasca de toamna din Protopopiatele Baia Mare si Chioar, care s-a desfasurat in Catedrala Episcopala din Baia Mare. Foto.
 • Duminica 3 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Racsa, Prot. Oas. Dupa Sf. Liturghie a binecuvantat noua sala sociala, ridicata in incinta bisericii. Pentru parteneriatul dintre parohie si primarie in realizarea acestui obiectiv, Preotul Paroh, Primarul Comunei, Consiliul Parohial si Consiliul Local, au primit diplome de vrednicie. Prezenta Preasfintiei Sale in localitatea Racsa a continuat cu binecuvantarea monumentului ridicat in centrul localitatii in memoria eroilor cazuti in cele doua razboaie mondiale. Primaria si Consiliul Local au conferit Preasfintiei Sale Titlul de ,,Cetatean de Onoare". Foto.
 • Marti 29 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la sedinta de lucru a Sfantului Sinod care s-a desfasurat in Sala Sinodala din Palatul Patriarhal, sub Presedintia Preafericitului Parinte Daniel Patriarhul Romaniei. Foto.

 • Luni 28 Octombrie, dupa Sfânta Liturghie savarsita in Catedrala Patriarhala de catre IPS. Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, înconjurat de un sobor de arhierei, de la ora 12, a avut loc in Aula "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei, sedinta solemna a Sfantului Sinod consacrata Anului Omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena si Anului Comemorativ al Parintelui Dumitru Staniloae. Foto.
 • Luni 28 Octombrie, de la ora 18.00, a avut loc sedinta comuna a Sinoadelor Mitropolitane a Mitropoliei Ardealului si a Mitropoliei Clujului, Maramuresului s iSalajului, care s-a desfasurat in Sala Mitropolitilor din Palatul Patriarhal. De la ora 19.00, Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului s-a reunit in sedinta separata in ,,Sala Iustin Moisescu” din Palatul Patriarhal. Foto.
 • Duminica, 27 Octombrie, de Sarbatoarea Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestiului, Preafericitul Daniel, Patriarhul României înconjurat de un sobor de 32 ierarhi romani si greci, avându-l ca oaspete de seama pe IPS Dionisie- Mitropolitul Corintului , de la ora 9,00, a savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie pe altarul de vara conceput in gândire si arhitectura bisericeasca si executat cu maretie împarateasca in incinta Catedralei Patriarhale. PS.Iustin Sigheteanul a facut parte din soborul arhiereilor slujitori, reprezentând preotimea si credinciosii din Maramures si Satmar. Sarbatoarea a fost cu adevarat împarateasca. Dumnezeu la mijlocirea sfintilor, a daruit o blânda, însorita si binecuvantata zi de toamna, slujitorii lui Dumnezeu au daruit pelerinilor, frumusetea slujbelor ortodoxe savarsite cu evlavie si inspirate cuvinte de învatatura. Poporul, in siruri nesfârsite, mii si mii de credinciosi, tacuti, rugatori si rabdatori au asteptat si câte 10 ore sa ajunga la racla cu moastele Sfantului. Aceasta este simplitatea, forta, frumusetea si biruinta Ortodoxiei Foto.
 • Sâmbata, 26 Octombrie de sarbatoarea Sf. Mare Mc. Dimitrie Izvoratorul de Mir, ocrotitorul Tesalonicului, PS. Iustin Sigheteanul a slujit alaturi de alti ierarhi, membrii ai Sf. Sinod al BOR. Sfanta Liturghie s-a savarsit pe noul altar amenajat in incinta catedralei patriarhale. Slujba a fost prezidata de IPS. Dionisie, mitropolitul Corintului-Grecia, invitatul Preafnericitului Daniel -Patriarhul României. Foto.
 • Vineri, 25 Octombrie, de Ziua Armatei Romane , PS. Iustin Sigeteanul a savarsit slujba Te-Deumului si o ectenie pentru eroii neamului la monumentul Ostasului Roman din Mun. Carei, Jud Satu Mare. La ceremoniile oficiale a fost prezent Ministrul Apararii Nationale, Domnul Mircea Dusa, autoritatile judetene si locale, demnitari din toate partidele si reprezentanti ai instituttiilor publice, precum si multi careieni Foto.
Conferintele preotesti
 • Conferintele preotesti - sesiunea de toamna – se vor desfasura dupa urmatoarea programare:
  22 octombrie 2013 – Protopopiatul Viseu – în orasul Viseu de Sus;
  04 noiembrie 2013 – Protopopiatul Baia Mare – în Catedrala Ortodoxa ”Sf. Treime”
  04 noiembrie 2013 – Protopopiatul Chioar – în Catedrala Ortodoxa ”Sf. Treime”
  05 noiembrie 2013 – Protopopiatul Satu Mare – în municipiul Satu Mare
  05 noiembrie 2013 – Protopopiatul Carei – în municipiul Satu Mare
  05 noiembrie 2013 – Protopopiatul Oas - în municipiul Satu Mare
  06 noiembrie 2013 – Protopopiatul Sighet – la Palatul Episcopal din Sighetu Marmatiei
  07 noiembrie 2013 – Protopopiatul Lapus - în orasul Târgu Lapus
 • Intrunirile se vor desfasura începând cu ora 10,00, în fiecare zi programata.
 • Joi 24 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a facut o vizita la schitul de calugarite cu hramul „Schimbarea la Fata” de pe strada Viilor din Municipiul Baia Mare, unde in prezent se lucreaza la ridicarea casei monahale din lemn, in stil maramuresean. Schitul este condus de catre maica stareta Tatiana Tomos. Foto.
 • Miercuri 23 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a vizitat santierul noii Catedrale Episcopale, unde s-a intalnit cu echipa tehnica pentru a analiza stadiul lucrarilor. S-a finalizat una dinre cele mai complexe etape prin turnarea inelului de la cota +38,5 m, peste care se va construi "galeria belvedere" si cupola centrala. La executarea acestei placi s-au turnat 95 de mc beton in peste 15 ore. Foto.
 • Marti 22 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat conferinta preoteasca de toamna din Protopopiatul Viseu, care s-a desfasurat în Biserica Sf. Nicolae. Conferinta a fost precedata de Slujba Te-Deumului, dupa care Preasfintia Sa a hirotesit si a instalat pe noul Protopop de Viseu în persoana P.C. Mihai Chira. Foto.
 • Luni 21 Octombrie, de sarbatoarea Sfintilor Marturisitori Ardeleni, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat în Parohia Moisei „Izvorul Dragos”. Dupa Sf. Liturghie Preasfintia Sa a savarsit Slujba Parastasului în memoria celor 29 de martiri ucisi la Moisei în 14 Octombrie 1944 de catre armata hortysta în retragere, a sfintit Casa Memoriala si monumentul-memorial nou restaurat, ridicat în anul 1970 in memoria martirilor, opera în piatra a maestrului Vida Gheza. La eveniment au participat autoritatile judetene si locale. Dupa momentele solemne de la Moisei, Preasfintia Sa a vizitat noul schit „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Borsa Poiana. Foto
 • Duminica 20 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit capela de cimitir din incinta bisericii ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil,, a Parohiei Ortodoxe Satulung, Prot. Chioar. A sfintit noul altar de vara, unde a savarsit Sf. Liturghie si a predicat. La sfarsit a acordat preotului paroh Vasile Bud, pentru aceste realizari - Gramata Episcopala, iar binefacatorilor Diplome de Vrednicie. Primarul Comunei Domnul Muresan Vasile, a primit diploma de vrednicie, iar la randul sau a conferit Preasfintitului Iustin din partea Primariei si a Consiliului Local Diploma de Excelenta. Foto.

 • Vineri 18 Octombrie grupul de pelerini din Episcopia Maramuresului si Satmarului s-a intors de la locurile sfinte, din Cetatea Ierusalimului, facand un popas duhovnicesc pe ,,Colina Bucuriei” unde s-au inchinat la moastele Sfantului Cuv. Dimitrie cel Nou ocrotitorul bucurestilor, din Catedrala Patriarhala si au fost primiti cu parinteasca dragoste, intr-o atmosfera de adevarata familie crestina de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. P.S. Iustin Sigheteanul a prezentat Preafericitului Daniel grupul de pelerini si a multumit pentru binecuvantarea primita de a face acest pelerinaj si in mod special pentru binecuvantarea de a slujii Sf. Liturghie, Duminica 13 Octombrie, in biserica cu hramul ,,Sf. M.Mc. Gheorghe” din incinta asezamantului romanesc din Ierusalim. Preafericitul Parinte Daniel a vorbit pelerinilor despre rostul si folosul pelerinajului si a felicitat pe organizatori pentru activitatea misionara si duhovniceasca avuta in vedere pe parcursul acestui pelerinaj, indemnand preotii din grup sa vorbeasca credinciosilor despre ceea ce au vazut, au simtit si au trait la Locurile Sfinte. In final a oferit fiecarui pelerin cateva daruri. Dupa intalnirea cu Preafericitul Parinte Daniel, la propunerea Domnului Deputat Octavian Petric, grupul de pelerini a vizitat Palatul Parlamentului Romaniei. La orele 18.00, grupul a ajuns pe Aeroportul din Satu Mare, unde in semn de multumire fata de Europarlamentarul Ovidiu Silaghi si Deputatul Octavian Petric, pentru sustinerea financiara si organizarea pelerinajului, corala ,,Arhanghelii” a interpretat cateva cantece religioase si patriotice in sala de protocol a aeroportului. Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului multumeste pe aceasta cale in numele coralei ,,Arhanghelii” si a grupului de pelerini celor doi demnitari, (Ovidiu Silaghi si Octavian Petric) pentru sustinerea si organizarea pelerinajului la locurile sfinte, rugand pe Dumnezeu sa-i ocroteasca si sa-i rasplateasca. Foto.
 • Joi 17 octombrie, cea de-a saptea zi a pelerinajul a continuat la Manastirea Eleon - locul Inaltarii Domnului la cer, Biserica Tatal Nostru - unde Domnul Iisus Hristos a rostit prima data rugaciunea Tatal Nostru, BETANIA – Mormantul lui LAZAR si SAMARIA – Fantana lui IACOV. Foto.
 • Miercuri 16 octombrie, in cea de-a sasea zi de pelerinaj, delegatia Episcopiei Maramuresului si Satmarului a trecut înca o data pe la Biserica Sfântului Mormânt, unde s-au inchinat cu totii. Pelerinajul a continuat cu vizita la Biserica unde Maica Domnului a primit vestea înaltarii la Domnul, Biserica Adormirii Maicii Domnului, Foisorul Cinei de Taina si Pogorârii Sfântului Duh, Turnul regelui David, Muntele Sion, Biserica Nasterii Sfântului Prooroc Ioan Botezatorul,
  pestera Sfântului Ioan Botezatorul si Biserica Sfânta Cruce. Foto.
 • Marti 15 octombrie, in a cincea zi a pelerinajului in Tara Sfânta s-a continuat cu vizita la VALEA HOZEVEI - Manastirea Sf. Gheorghe Hozevitul, Pestera Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul unde a fost hranit de corb, Moastele Sf. Ioan Iacob Hozevitul Românul, pârâul Horat, RAUL IORDAN- unde s-a botezat Mantuitorul, IERIHON - Cetatea de 7000 de ani cea mai veche din lume, Muntele Carantania- locul ispitirii Mântuitorului, Dudul lui Zaheu, Asezamântul Românesc, Manastirea Sf. Gherasim de la Iordan. Foto.
 • Luni, 14 octombrie, în cea de-a patra zi a pelerinajului in Tara Sfânta, delegatia Episcopiei Maramuresului si Satmarului condusa de Preasfintitul Iustin Sigheteanul, a vizitat MUNTELE TABOR – Locul Schimbarii la Fata a Mântuitorului Iisus Hristos, TABGHA - locul înmultirii pâinilor si pestilor, saturarea multimilor, MUNTELE FERICIRILOR - locul propovaduirilor Mântuitorului si al rostirii fericirilor, Biserica Aratarii Mântuitorului dupa Înviere, reasezarea lui Petru între apostoli, darea cheilor împaratiei cerurilor, CASA SF. AP. PETRU - pe malul Marii Galileei, MAREA GALILEEI - locul pescuirii minunate. Foto,
 • Duminica, 13 octombrie, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit Santa Liturghie la Asezamântul Romanesc din Ierusalim.
  Dupa Sfanta Liturghie pelerinajul a continuat cu vizitarea urmatoarelor obiective:
  Catedrala Bunei Vestiri, locuinta Sf. Iosif si A Sf. Fecioare Maria, atelierul Sf. Iosif, Biserica Izvorului Maicii Domnului si Biserica Nuntii din Cana - locul savârsirii primei minuni de catre Domnul Iisus Hristos. Foto.
 • Sambata, 12 octombrie, in cea de-a doua zi a pelerinajului, au fost vizitate urmatoarele obiective:
  Biserica Nasterii Domnului Iisus Hristos, Grota Laptelui, Câmpul pastorilor, Pestera Magilor, Manastirea Sf. Teodosie, Manastirea Sf. Sava, Pesterile Sf. Nicolae, Sava, Ioan Damaschin si ale altor sfinti, Moastele Sf. Sava .
  Foto.

 • In perioada 10-18 octombrie PS Iustin Sigheteanul, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel face un pelerinaj in Tara Sfanta insotit de corala “Arhanghelii” a preotimii din Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, monahi, preoti si credinciosi. In prima zi a pelerinajului, vineri 11 octombrie, au fost vizitate urmatoarele locuri din Tara Sfanta:
  Sfânta Cetate a Ierusalimului - Poarta de Aur prin care a intrat Mântuitorul in ziua Floriilor, Poarta Sf. Stefan sau a leilor, locuinta Sfintilor Parinti ai Maicii Domnului unde s-a nascut Preacurata, Drumul Crucii - locul condamnarii lui Iisus, Ecce Homo - îmbracarea cu mantie rosie a Mantuitorului, încununarea cu spini, luarea crucii pe umeri, Pretoriul - temnita in care a fost închis Mântuitorul si Baraba, portiune de pe Drumul Crucii cu pavaj original, locul primei caderi a domnului sub greutatea crucii, locul întâlnirii cu Maica Sa, urma mâinii Domnului sprijinindu-se de zid, luarea crucii de catre Simon Cirineanul, întâlnirea Domnului cu Veronica si imprimarea fetei Mântuitorului pe Marama, întâlnirea cu femeile care plângeau, cea de-a treia cadere a Domnului sub greutatea crucii, Biserica Golgotei, a Sf. Mormânt si Sf. Învieri – Golgota - locul dezbracarii Domnului si locul rastignirii pe cruce, stânca in care a fost înfipta crucea, Piatra Ungerii cu miresme înaintea înmormântarii, Capela Sf. Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos
  .Foto.
 • Marti 8 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la intalnirea care are loc la Liceul Teologic Ortodox ,,N. Steinhardt” din Satu Mare, intre scoala noastra si scoli din alte 6 tari (Italia, Spania, Polonia, Lituania, Bulgaria si Turcia) in cadrul Proiectului European COMENIUS, sub deviza ,,Unitate in diversitate”. Aceasta este a VI-a editie, celelalte III s-au desfasurat in Spania, Polonia si Lituania, participand de fiecare data o delegatie a liceului nostru, in frunte cu Parintele Director Gabriel Groza. Prezenta intalnire a debutat cu slujba Te-Deumului, urmata de intalnirea autoritatilor judetene si locale cu delegatiile straine. In cadrul intalnirii P.S. Iustin Sigheteanul a oferit conducatorului fiecarei delegatii cate un album cu bisericile de lemn din Maramures si revista eparhiala. In cadrul programului au fost cuprinse si vizite la mai multe obiective culturale, scoli, biserici si manastiri din Satu Mare si Maramures. Foto.
 • Luni 7 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Inmormantarii Preotului Luca Aurel, care a trecut la Domnul in varsta de 62 de ani si a pastorit in aceasi parohie (Busag – Prot. Baia Mare) peste 36 de ani. Foto.

 • Duminica 6 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a resfintit biserica ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil" din Parohia Oarta de Jos, Prot. Baia Mare, in urma lucrarilor de innoiri exterioare. A savarsit Sfanta Liturghie si a predicat. Preotul Paroh Ovidiu Spatar a fost distins cu rangul de iconom, iar Consiliul Parohial Primarul comunei Domnul Bogdan Pop si binefacatorii, au primit diplome de vrednicie. Tot cu aceasta ocazie, Preasfintia Sa a binecuvantat noile lucrari de innoire de la casa parohiala. Foto.
  De la ora 14.30, P.S. Iustin Sigheteanul, insotit de delegatia eparhiala a vizitat asezamantul monahal si noul inceput de viata monahala la manastirea ,,Sf. Maria Magdalena” din hotarul Parohiei Oarta de Sus, ctitorie a I.P.S. Andrei - Mitropolitul Clujului Maramuresului si Salajului, fiu al satului. Foto.

Evolutia lucrarilor la Centrul Cultural Monahal si Social "N. Steinhardt” , de la Rohia
 • Marti, 2 octombrie 2013, Preasfintitul Parinte Episcop Justin Sigheteanul Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, împreuna cu Arhim. Macarie Motogna - egumenul manastirii si Protos. Ghelasie Maxim - economul manastirii au vizitat si verificat lucrarile ce se desfasoara la Manastirea „Sfânta Ana” Rohia. Se lucreaza la modernizarea drumul de acces spre manastire si amenajarea de parcari, precum si cimitirul manastirii este reamenajat.
  Acum se desfasoara lucrarile cele mai complexe la Centrul Cultural Monahal Nicolae Steinhardt si anume, se placheaza cu caramida cupolele de la trapeza bizantina. Lucrarile la trapeza sunt foarte complexe, se executa sub supravegherea si îndrumarea specialistilor: arhitect Dorel Cordos si a ing. dr. Gelu Zaharia, de catre o echipa de muncitori specializati în astfel de lucrari. Trapeza bizantina va avea o cupola centrala – mare, doua cupole longitudinale si 12 cupole mici, în total 15 cupole si va avea o capacitate de aprox. 300 de locuri.
  În anul 2008, din initiativa si sub supravegherea Preasfintitului Justin Sigheteanul arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, la Manastirea „Sfânta Ana” Rohia, obstea monahala a început construirea „Centrul Monahal Cultural Nicolae Steinhardt”.
  Proiectul acestei importante lucrari este realizat de catre arhitectul Dorel Cordos, la care lucreaza împreuna cu ing.-geotehn. Sorin Zaharia si ing.-rezistenta dr. Gelu Zaharia. Lucrarile au început de la cota de fundare – 29 m. si constructia în final va avea zece nivele. Centrul este construit din doua corpuri de cladire: A, B. Pâna la 01 octombrie 2013, la Corpul B al centrului s-au construit opt etaje. Corpul B, se numeste „Turnul tezaur”, si va adaposti: biblioteca manastirii, sala de lectura, muzeul manastirii, muzeul N. Steinhardt, muzeul staretilor si un Paraclis, iar în Corpul A va fi: trapeza bizantina, editura si tipografia manastirii, sala de conferinte si sinaxe, chilii, sala proiectantilor si a constructorilor si nu în ultimul rând sala ctitorilor, întemeietorilor si binefacatorilor etc.
  Este o lucrare importanta si necesara pentru viata manastirii si a celor care cerceteaza aceasta oaza duhovniceasca si de cultura, care este Manastirea „Sfânta Ana” Rohia. Foto.
 • Marti 1 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica Manastirii ,,Acoperamantul Maicii Domnului” Rohita-Boiereni, Prot. Lapus, dupa care a savarsit Sf. Liturghie si a predicat pe altarul de vara din incinta manastirii. La sfarsitul Sf. Liturghii Preasfintia Sa a oferit in dar o cruce pectorala Preacuviosului Protosinghel Vasile Filip staretu manastirii, iar ieromonahului Teofan Petrut slujitor al manastirii de 20 de ani, a fost hirotesit in trepta de sincel. Foto.
 • Luni 30 Septembrie, de la ora 7.30, cu ocazia inceperii noului an universitar, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie si slujba Te-Deumului in Catedrala Episcopala, la care au participat preotii profesori si studentii teologi. De la ora 10.00, Preasfintia Sa a participat la deschiderea festiva a anului universitar la Centrul Universitar Nord. Foto.
 • Duminica 29 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit noua catapeteasma din biserica parohiei Sacalaseni si a resfintit exteriorul bisericii in urma lucrarilor de innoire efectuate in ultimi ani, dupa care a sfintit noua capela mortuara cu hramul ,, Invierea lui Lazar” din incinta bisericii. A liturghisit si a predicat. La sfarsitul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa a conferit in semn de apreciere Gramata Episcopala si in dar o bedernita preotului paroh Vasile Lacatis, iar ctitorilor si binefacatorilor Diplome de Vrednicie. Foto.
 • Vineri 27 Septembrie, la invitatia Ierarhilor Eparhiei Ramnicului I.P.S. Arhiepiscop Gherasim si P.S. Episcop Vicar Emilian Lovisteanul, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la sarbatoarea Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul Arhiepiscopiei Ramnicului. Foto.
 • Luni 23 septembrie in prezenta Permanentei Eparhiale si a ostenitorilor Centrului Eparhial, Preasfintitul Iustin Sigheteanul l-a prezentat pe noul Secretar Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului. Pr. Pop Ioan, consilier administrativ, a dat citire fisei postului , iar apoi PS Sa l-a instalat pe Arhidiaconul Pop Andrei Emil in functia de Secretar Eparhial inmanandu-i stampila, fisa postului si decizia de numire semnata de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Justinian. Foto.
 • Duminica 22 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica monument istoric cu hramul ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din parohia Rogoz, Prot. Lapus, in urma amplelor lucrari de restaurare interioara si extrioara care au avut loc in ultimii ani. Sfanta Liturghie a fost oficiata pe o scena amenajata in incinta bisericii cu participarea unui frumos sobor de preoti, a autoritatilor judetene si locale si a unui mare numar de credinciosi. Preotul paroh Ioan Chirila si Arhidiaconul Andrei Babosan au primit in semn de apreciere Gramata Episcopala, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. P.S. Iustin a prezentat in fata credinciosilor si monografia bisericii monument istoric, alcatuita de Preotul Paroh Ioan Chirila. Foto.
 • Sambata 21 Septembrie, de la ora 9.00, la invitatia Domnului Colonel Ioan Pop - Inspector Sef al Inspectoratului pentru situatii de urgenta Maramures, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la dezvelirea si sfintirea busturilor a doua personalitati istorice, amplasate in fata Institutiei I.S.U. Maramures: (George Pop de Basesti, Presedintele Adunarii Nationale de la Alba Iulia - la 1 Decembrie 1918 si cel al Capitanului Pavel Zaganescu, eroul pompierilor din România, care a condus compania de pompieri români în batalia din Dealul Spirii de la 13 septembrie 1848 împotriva trupelor otomane). Dupa slujba de binecuvantare, Preasfintia Sa a tinut un scurt cuvant, felicitand conducerea institutiei si multumindu-le pentru buna colaborare. Foto.
 • Vineri 20 Septembrie, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a primit la Catedrala Episcopala din Baia Mare, vizita Vicepremierului Romaniei Domnul Gabriel Oprea, insotit de mai multi parlamentari si de Primarul Municipiului Baia Mare, Domnul Catalin Chereches. Foto.

 • Joi 19 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba inmormantarii Parintelui Magdau Vasile, care a slujit in Parohia Sieu, Prot. Viseu timp de 41de ani. A plecat la Domnul la varsta de 65 de ani in urma unei suferinte fizice prin care a trecut in ultimii 3 ani. Pr. Vasile Magdau este ctitorul bisericii de zid cu dimensiuni de catedrala din Parohia Sieu, pe care a inceput-o in anul 1989, inainte de caderea comunismului, fapt pentru care a avut mult de suferit. La slujba prohodirii au participat foarte multi preoti care l-au cunoscut si pretuit si o mare multime de credinciosi. Foto.
 • La intoarcere spre resedinta episcopala, P.S. Sa a vizitat biserica de lemn din comuna natala Rozavlea - Sesul Manastirii, unde recent s-a terminat lucrarea de pictura in stilul traditional al bisericilor vechi din Maramures. Foto.

 

 

 • Marti 17 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a facut deschiderea anului scolar la Liceul Teologic Ortodox ,,N. Steinhardt" din Municipiul Satu Mare. De la ora 10.00, a savarsit Sf. Liturghie in biserica ,,Sf. Ierarh Nicolae" din incinta liceului, in cadrul caruia a hirotonit intru preot pe diaconul Onea Vasile Marcian, noul Inspector de Religie pe Judetul Satu Mare, numit cu data de 1 Septembrie 2013. La sfarsitul Sf. Liturghii P.S. Iustin Sigheteanul a dat citire mesajului Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, adresat profesorilor, elevilor si parintilor cu ocazia inceputului noului an scolar, dupa care a tinut un scurt cuvant, multumind autoritatilor locale si judetene, precum si Inspectoratului Scolar Judetean Satu Mare. Pentru sprijinul constant si substantial acordat scolii noastre teologice care a devenit reprezentativa pentru Judetul Satu Mare, Preasfintia Sa a acordat diplome de vrednicie autoritatilor si a felicitat conducerea Liceului in frunte cu Pr. Groza Gabriel - Director, pentru rezultatele deosebite si evolutia pozitiva a invatamantului din acest liceu. Dupa Sf. Liturghie Preasfintia Sa impreuna cu alte autoritati au vizitat gradinita si mai multe sali de clase din liceu. Foto.
  De la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la sedinta cu profesorii de religie din Judetul Satu Mare, care a avut loc in sediul Liceului Teologic Ortodox ,,N. Steinhardt" din Satu Mare, prezentand totodata si pe noul inspector de religie Pr. Onea Vasile Marcian. Foto.
  De la ora 13.00, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit noua si frumoasa biserica in stil bizantin din cimitirul Parohiei ,,Sf. Imparati Constantin si Elena" asezata in mijlocul noului cimitir, care are o suprafata de 3 ha. In cuvantul P.S. Sale a vorbit despre cimitirele parohiilor, despre cimitirele publice interconfesionale din Transilvania si a aratat de ce cimitirele private nu sunt acceptate de Biserica. Pentru vrednicia construirii acestei biserici de cimitir Preotul Gabriel Gorgan a fost distins cu rangul de Iconom Stavrofor, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.

Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh DANIEL,Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat elevilor, parintilor si profesorilor,cu ocazia deschiderii anului scolar 2013-2014 (16 septembrie 2013):

Educatia copiilor si a tinerilor trebuie sa fie în permanenta o prioritate nationala, întrucât fara educatie o societate nu poate evolua nici social si nici spiritual sau moral.

Biserica Ortodoxa Româna are legitimitate istorica în domeniul educatiei, fiind prima institutie a poporului român care a contribuit considerabil la organizarea si dezvoltarea educatiei si a culturii nationale. Primele scoli si tipografii din tara noastra au fost înfiintate de Biserica, iar primele opere cultural-artistice reprezentative au fost inspirate de credinta cultivata de Biserica.

Si astazi, valorile educationale oferite de Biserica prin educatia religioasa din scoli sunt foarte necesare, mai ales în aceasta perioada de secularizare a societatii românesti, întrucât ele reprezinta pentru tineri un reper spiritual esential si un liant existential între toate cunostintele dobândite prin studiul celorlalte discipline. Actul educational presupune implicare si responsabilitate, corectitudine si fidelitate fata de idealurile unei educatii integrale si permanente. Nu pot fi înlocuite valorile constante ale educatiei religioase, cu modele efemere ale umanismului autosuficient si antireligios, pentru a sustine o pretinsa emancipare bazata pe vidul spiritual al secularizarii, care provoaca în om un deficit de transcendenta si de umanitate.

Educatia religioasa si morala îl învata pe copil si pe tânar iubirea fata de Dumnezeu si de oameni, credinta, speranta si solidaritatea, dreptatea si recunostinta fata de parinti si fata de binefacatori, darnicia si harnicia, sfintenia vietii si valoarea eterna a fiintei umane.

De aceea, constiinta crestina si nationala ne îndeamna sa privim cu multa responsabilitate si gravitate situatia actuala a educatiei, care înregistreaza o degradare progresiva a rezultatelor actului educational în rândul tinerilor si plaseaza România între tarile europene cu un procent semnificativ de abandon scolar si delicventa juvenila.

În acest sens, este necesara o intensificare a conlucrarii tuturor factorilor implicati în educatie: statul, societatea civila, parintii, elevii si dascalii, centrele eparhiale si parohiile, pentru a reduce efectele negative ale crizei contemporane si pentru a promova principii educationale sanatoase, astfel încât educatia sa devina o prioritate nationala constanta, o baza solida a evolutiei noastre spre un viitor mai bun.

Începutul unui nou an scolar, pe lânga momentul festiv si al bucuriei ca o noua generatie paseste pentru prima data pragul scolii, ne reaminteste ca educatia este un drept fundamental al societatii contemporane, care trebuie însa protejat si promovat, pentru a oferi copiilor imaginea frumoasa a scolii românesti, pentru a reda profesorilor prestigiul si demnitatea sociala a profesiei de pedagog, iar parintilor încrederea ca nu exista investitie mai mare pentru viitorul copiilor decât educatia sanatoasa, ancorata în valorile eterne ale credintei cultivate si transmise.

La început de nou an scolar felicitam si binecuvântam pe toti elevii si profesorii si ne rugam Mântuitorului Iisus Hristos, Învatatorul lumii, sa caute cu milostivire asupra scolarilor si sa le trimita în inimi, în minte si în grai, duhul întelepciunii si al întelegerii, al cunoasterii si al stiintei, al credintei si al evlaviei, daruindu-le lumina cunostintei Sale, spre dobândirea a toata învatatura cea buna si folositoare! (Te Deum la deschiderea anului scolar)

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 • Azi, 16 septembrie 2013, a avut loc festivitatea de deschidere a anului scolar pentru elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Marturisitorul” Baia Mare, ciclul gimnazial si liceal.
  Cum orice început se cuvine a fi facut cu binecuvântarea lui Dumnezeu, Cel care este Începutul a toate, festivitatile au debutat, conform unei deja frumoase traditii, la Catedrala Episcopala „Sfânta Treime” cu Sfinta Liturghie savarsita de P.S. Dr. Iustin Sigheteanul inconjurat de un sobor de preoti si diaconi format din parintii profesori ai seminarului teologic baimarean. La Sfanta Liturghie a asistat Î.P.S. Justinian Chira, Arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului care la final a rostit un cuvant de binecuvantare. Raspunsurile liturgice au fost date de cei 210 elevi ai scolii, condusi de protopsaltii Catedralei. Evenimentul a fost marcat si de hirotonirea întru diacon a teologului Ioan Todorca, absolvent al seminarului baimarean.
  La sfârsitul Sfintei Liturghii a fost savârsita Slujba Te-Deum-ului, pentru profesorii si elevii de pe tot cuprinsul României. Preasfintitul Iustin Sigheteanul a dat citire mesajului Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul noului an scolar, subliniind importanta – fundamentata istoric si social - educatiei religioase în contextul unei societati în progresie secularizanta.
  De la catedrala elevii si profesorii lor s-au îndreptat spre capela Seminarului, unde li s-a transmis mesajul oficial al Doamnei Prof. Ana Lucretia Maria Moldovan, inspector scolar general al Judetului Maramures. Foto.

 • Duminica 15 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica ,,Nasterea Maicii Domnului” din Parohia Viseu de Sus III-Valea Scradei. Parohia este alcatuita din 135 de familii (400 de credinciosi), iar biserica a implinit anul acesta 65 de ani de la construire si datorita dimensiunilor reduse la vremea cand a fost ridicata a trabuit restaurata si marit spatial de cult. Dupa Slujba de sfintire P.S. Sa a liturghisit si a predicat pe altarul de vara din incinta bisericii. Preotul paroh Ic. Stvr. Lutai Vasile a primit din partea Ierarhului Gramata Episcopala, iar ctitorii si binefacatorii diplome de vrednicie. Dupa slujba, Preasfintia Sa a vizitat schitul ,,Nasterea Maicii Domnului” din hotarul parohiei. Foto.
Înaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Justinian, a slujit la Manastirea Rohia de Praznicul Înaltarii Sfintei Cruci
 • Sâmbata, 14 septembrie, de Praznicul Înaltarii Sfintei Cruci, Înaltpreasfintitul Parinte Justinian Arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului a slujit sfânta si Dumnezeiasca Liturghie la Manastirea „Sfânta Ana” Rohia, împreuna cu soborul manastirii. La slujba au participat câteva sute de credinciosi, dintre care 200 s-au marturisit si împartasit. În timpul sfintei Liturghii, Înaltpreasfintitul Justinian a înaltat rugaciuni catre Bunul Dumnezeu pentru elevii si profesorii care încep un nou an scolar, iar dupa Otpust a rostit un înaltator cuvânt de învatatura si a împartit iconite credinciosilor. Arhim. Macarie Motogna – egumenul manastirii a multumit Înaltpreasfintitului Parinte Justinian pentru slujire si binecuvântare si credinciosilor din Parohia Rohia care au oferit o agapa frateasca tuturor credinciosilor prezenti. Foto.

 • De Praznicul Inaltarii Sf. Cruci, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la evenimentele ce au avut loc in Episcopia Salajului cu ocazia primei vizite in aceasta eparhie a Preafericitului Parinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. In ajun (13 septembrie) de la orele 19.00, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a fost intampinat de catre cler si popor la Catedrala Episcopala ,,Inaltarea Domnului” din Mun. Zalau. In ziua praznicului (14 septembrie) de la ora 9.00, a inceput slujba de sfintire a paraclisului ,,Sf. Ev. Luca” din noua resedinta episcopala, savarsita de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Alaturi de Preafericirea Sa au slujit; I.P.S. Andrei Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, P.S. Sofronie al Oradiei, P.S. Petroniu al Salajului si P.S. Iustin Sigheteanul. Sfanta Liturghie a fost savarsita pe o scena amenajata in fata Palatului Episcopal, prezidata de catre Preafericitul Parinte Daniel, inconjurat de ierarhi, preoti si diaconi, cu participarea a unei mari multimi de credinciosi. Foto.
 • Vineri 13 Septembrie, de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la sedinta cu profesorii de religie din Judetul Maramures, care a avut loc in Catedrala Episcopala. Foto.
 • Joi 12 Septembrie cu ocazia Zilei Pompierilor Romani, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la festivitatile ce s-au desfasurat la Teatrul Municipal din Baia Mare. Cu acest prilej Preasfintia Sa a transmis un mesaj si a felicitat conducerea institutiei si pe ostenitorii ei. Inspectorul Sef Colonel Ioan Pop a oferit Preasfintiei Sale o diploma aniversara si bustul eroului pompier de la batalia din Dealul Spirii - Capitan Pavel Zaganescu. Foto.
 • In urma deciziei Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Justinian Chira nr. 1634 din data de 11 septembrie 2013 a fost numit pe postul de Secretar Eparhial Arhidiaconul Pop Andrei Emil. S-a nascut in 10.08.1983 in Baia Mare, a absolvit Seminarul Teologic “Sfantul Iosif Marturisitorul” din Baia Mare promotia 2003, licentiat al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj Napoca promotia 2007, absolvent de masterat in Teologie in 2008, absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii de Vest “Vasile Goldis” –promotia 2013. A fost hirotonit diacon de catre IPS Justinian in 21.12.2008. Din 1 februarie 2009 este angajat al Centrului Eparhial. In 6 decembrie 2011 a fost distins arhidiacon de catre IPS Justinian.
Ostenitor cu suflet de parinte si curaj de voievod

IPS Justinian Chira la 40 de ani de slujire arhiereasca


     Aniversarea împlinirii a 40 de ani de rodnica slujire arhiereasca a Înaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului, este o marturie a unei mari si bogate misiuni în slujba Bisericii.
     Înaltpreasfintitul Parinte Justinian a primit harul arhieriei în data de 9 septembrie 1973, când a fost hirotonit Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Clujului, unde, vreme de 17 ani (1973-1990), a desfasurat o bogata activitate pastoral-misionara si social-culturala.
     Însa, din cei 40 de ani de slujire arhiereasca împliniti astazi, cei mai cunoscuti tuturor sunt anii de neobosita si intensa lucrare misionara, dedicati renasterii si înnoirii Episcopiei Maramuresului si Satmarului, veche nazuinta a dreptcredinciosilor maramureseni.
     Astfel, în anul 1990, dupa eliberarea de sub dictatura comunista, prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, Înaltpreasfintitul Parinte Justinian a fost numit mai întâi episcop loctiitor al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, odata cu reactivarea acesteia, prin hotarârea Sfântului Sinod din 12 februarie 1990, iar în 26 septembrie 1990 a fost ales, cu majoritate de voturi, titular al acestei eparhii, fiind întronizat în data 11 noiembrie 1990.
     Cu o existenta ce se întinde pe parcursul a sase secole, pomenita în actul patriarhal de la Constantinopol, emis în anul 1391 pentru înfiintarea manastirii din Peri ca stavropighie patriahala, venerabila Episcopie Ortodoxa Româna a Maramuresului a avut de înfruntat de-a lungul istoriei numeroase vitregii.
     Cotropita de catre imperiul habsburgic în 1688 si trecuta prin dureroasa dezbinare bisericeasca a românilor transilvaneni din perioada anilor 1698 – 1701; desfiintata abuziv în anul 1740, cu interdictia de a avea episcop ortodox; reînfiintata, pentru putin timp, în anul 1937, prin decret regal; înstrainata apoi prin cedarea Ardealului de nord-vest, între anii 1940-1944; desfiintata din nou, în anul 1948, de regimul comunist ateu, Episcopia Maramuresului si Satmarului a cunoscut patimirile si rastignirea unei istorii dusmanoase, timp de mai multe secole.
     În acest timp, ierarhii, preotii si credinciosii români, desi prigoniti neîncetat, au mentinut pururea vie flacara credintei ortodoxe si a constiintei românesti în vremuri de grea încercare, prin câteva manastiri si schituri care au rezistat prigoanei, având un rol important în apararea credintei ortodoxe într-o perioada grea a istoriei Bisericii Ortodoxe din Transilvania. Astfel, acest ideal nu s-a stins niciodata, întrucât credinta în puterea vesnica a lui Hristos s-a aratat în rabdarea luminata de smerenie si a modelat în poporul nostru o cultura a dainuirii în istorie, având speranta biruintei asupra tuturor ispitelor si încercarilor venite asupra lui.
     De aceea, reînfiintarea Episcopiei Maramuresului si Satmarului, în sedinta Sfântului Sinod din 12 februarie 1990, a fost un act de dreptate, recunostinta si cinstire fata de toti cei care au luptat si s-au jertfit pentru ca dreapta credinta sa dainuie de-a lungul secolelor în aceste tinuturi românesti.
     Cu multa întelepciune si râvna duhovniceasca, ca un „foc care arde” si care nu se poate conteni (cf. Ieremia 20, 9; Luca 24, 32), Înaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Justinian a rectitorit Episcopia Maramuresului si Satmarului, pe care o pastoreste astazi. A pus piatra de temelie pentru mai mult de 80 de biserici noi, începând cu Catedrala Episcopala din Baia Mare, a înfiintat peste 20 de manastiri, trei protopopiate noi: Visei, Chioar si Oas, a sfintit sute de biserici si a rostit mii de cuvântari si predici.
     Paralel cu bogata sa activitate administrativa, edilitara, Înaltpreasfintia Sa desfasoara si o bogata activitate cultural-misionara: a publicat mai multe lucrari de spiritualitate ortodoxa si româneasca, a înfiintat revista eparhiala„Graiul Bisericii Noastre”, a înfiintat Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, precum si o sectie de Teologie Ortodoxa în cadrul Facultatii de Litere a Centrului Universitar Nord, din Baia Mare.
     Cunoscând râvna sa misionara, întelepciunea sa pastorala si daruirea sa jertfelnica pentru Biserica, i-am conferit, cu aprobarea Sfântului Sinod, rangul de Arhiepiscop onorific al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, în luna decembrie 2009.
     Astazi, la ceas aniversar, aducem multumire lui Dumnezeu pentru darurile revarsate asupra persoanei Înaltpreasfintitului Parinte Justinian si asupra Eparhiei pe care o pastoreste. Totodata, îl felicitam pentru modul în care a înmultit darurile primite de la Dumnezeu!
     Cu blândete, dar si cu fermitate, cu rabdare, dar si cu perseverenta, Înaltpreasfintitul Parinte Justinian, în cei 40 de ani de arhierie, a vestit „cu timp si fara timp” Evanghelia lui Hristos, a hirotonit preoti si a sfintit biserici, a aparat credinta crestina ortodoxa si a promovat cultura româneasca, totdeauna cu suflet de parinte si curaj de voievod, cu dragoste de popor si tara.
     Ne rugam Mântuitorului Iisus Hristos,„Pastorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) si „Arhiereul marturisirii noastre” (Evrei 3, 1) sa-i daruiasca în continuare aceeasi dragoste si aceiasi râvna sfânta pentru Biserica si Neam!
          Întru multi si fericiti ani, Înaltpreasfintia Voastra!

Cu parinteasca binecuvântare si frateasca dragoste în Hristos,

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

9 septembrie 2013
40 de ani de arhierie ai Inaltpreasfintiei Sale Iustinian Chira

 •    “Tari in credinta, osardnici in rugaciune si neprihaniti in viata - asa se cuvine sa fie toti cei ce de buna voie s-au hotarat sa imbrace cinstita haina calugareasca. Iar atunci manastirea care-i adaposteste se face cuib de lumina si caldura, de mangaiere si intarire duhovniceasca pentru ei ca si pentru nesfarsitele osti de inchinatori care se apropie de sfantul ei jertfelnic.”
     Aceste cuvinte au fost consemnate de catre episcopul Nicolae Colan – membru al Academiei Romane – in cartea de aur a Manastirii Rohia, la doar un an de la intrarea in manastire, ca frate, a tanarului, de atunci, Ioan (Justinian) Chira.
     Cea mai mare recunoastere a slujirii Inaltpreasfintitului Justinian s-a petrecut in anul 1973, cand a fost ridicat la inalta treapta a arhieriei, ca episcop vicar la Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Vadului, Feleacului si Clujului, primind numele de “Maramureseanul”.
     Caderea regimului totalitar comunist a dus si la reinfiintarea vechii Episcopii Ortodoxe a Maramuresului, careia i s-a adaugat si Satmarul. Un singur nume era posibil pentru a ocupa scaunul vacant: episcopul Justinian Chira.
     Trecerea anilor au dovedit ca Preasfintitul Justinian a fost cel mai indicat in a pastori aceasta reinfiintata eparhie, cel care a coordonat intreaga osteneala a tuturor colaboratorilor, incepand cu Centrul Eparhial si continuand cu toti protopopii si preotii din eparhie, facand sa renasca chipul duhovnicesc si material al Bisericii din aceste locuri binecuvantate.
     Cei care astazi ne putem bucura de toate aceste impliniri, nu ne ramane decat sa-I aducem cuvenita multumire lui Dumnezeu pentru ca ni L-a daruit si sa-L rugam pe mai departe, acum la implinirea a 40 de ani de arhierie, sa-L aiba in purtarea sa de grija in aceasta viata pamanteasca, in drumul spre desavarsirea sa si a noastra a tuturor.
        
  Intru multi ani, Inaltpreasfintite Parinte!

Preasfintitul Dr. Justin Sigheteanul
si Permanenta Eparhiala
.

 • Luni 9 Septembrie, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la inaugurarea Liceului particular ,,George Pop de Basesti” din orasul Ulmeni. Inainte de taierea panglicii P.S. Sa a savarsit slujba de binecuvantare a noii locatii a Liceului si a tinut un scurt cuvant ocazional in care a aratat importanta, locul si rolul Bisericii si a Scolii in viata Poporului Roman. Dupa taierea panglicii a avut loc in Sala de Festivitati, deschiderea solemna a anului scolar 2013-2014 in prezenta autoritatilor judetene si locale si a multor cadre universitare si preuniversitare, a parintilor si a elevilor. Foto.

 • Azi, 9 septembrie 2013, la Resedinta Episcopala a Eparhiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, Înaltpresfintia Sa Justinian Chira a fost felicitat, la împlinirea celor 40 de ani de slujire arhiereasca, de catre Preasfintitul Dr. Iustin Sigheteanul, Permanenta Eparhiala, Protopopii si ostenitorii Centrului Eparhial, precum si de reprezentantii autoritatilor locale si judetene: Domnul Anton Rohian – prefectul judetului Maramures; Domnul Zamfir Ciceu – presedintele Consiliului Judetean Maramures si Domnul Catalin Chereches – primarul municipiului Baia Mare.
  Cu prilejul acestei aniversari s-a savârsit slujba de Te–Deum, în Paraclisul Episcopal, dupa care Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul a dat citire mesajului adresat de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.
  Înaltpreasfintia Sa Justinian a multumit tuturor celor prezenti pentru frumoasa manifestare, asigurându-i si în continuare de rugaciunile sale catre Dumnezeu.
  Dorirea noastra a tuturor este ca Dumnezeu sa-i faca parte de multa sanatate pentru a trai multi si binecuvântati ani. Foto.
 • Duminica 8 septembrie de Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, IPS Arhiepiscop Justinian a liturghisit si predicat la catedrala Episcopala din Baia Mare. Foto.

 • Duminica 8 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in localitatea natala Rozavlea Maramuresului, la implinirea a 10 ani de la vizita istorica a Patriarhilor de vrednica pomenire, Teoctist al Romaniei si Petros VII - al Alexandriei Egiptului. Cu acest prilej P.S. Sa a hirotonit intru preot pe diaconul Smicala Simion, care va pastori credinciosii din nou infiintata parohie Salta – Rozavlea (a treia parohie pentru cei 1100 de familii din localitate). Fiecare parohie avand propria biserica, pe langa acestea existand si o valoroasa biserica monument istoric de la 1717, care se afla in plin proces de restaurare. In final multumind lui Dumnezeu, Maicii Domnului si credinciosilor pentru frumusetea sarbatorii, P.C. Protopop Grigore Andreica a oferit Preasfintiei Sale in semn de pretuire o frumoasa icoana cu Nasterea Maicii Domnului, pictata in stilul bisericilor vechi de lemn din Maramures. Foto.
  De la ora 15.30, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Vecerniei in Parohia Surdesti si a instalat pe noul preot transferat in aceasta parohie cu 1 Septembrie. Foto.
APEL LA RUGACIUNE PENTRU PACE
 • Deoarece în timpul prezent pacea este tot mai mult amenintata, adresam un apel la rugaciune pentru pace, în data de duminica, 8 septembrie 2013, la sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, aparatoarea celor aflati în nevoi si necazuri, „bucuria si împacarea lumii”.
  În acest sens, îndemnam pe toti ierarhii, preotii, monahii, monahiile si credinciosii din Patriarhia Româna sa înmulteasca rugaciunile pentru pace.
  Toti oamenii avem datoria morala de a ne ruga si de a lucra pentru pace, dupa îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos, Împaratul pacii, Care spune: „Fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema!” (Matei 5, 9).
  Sa folosim timpul acesta al sarbatorii Maicii Domnului spre a înmulti rugaciunea pentru pacea a toata lumea, dar mai ales pentru pace în Siria, Egipt si alte zone ale Orientului Mijlociu, unde multi crestini sunt victime ale prigoanei si violentei. Sa ne rugam ca pacea sa fie lumina vietii pentru toti oamenii, indiferent de religie sau cultura.
  Prin urmare, la Sfânta Liturghie, dupa citirea Sfintei Evanghelii, catre sfârsitul ecteniei întreite se vor citi din Liturghier „rugaciunile pentru înmultirea dragostei si dezradacinarea urii si a toata rautatea”.


† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


 • Duminica 1 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica de lemn in stil maramuresean, cu hramul ,,Sf. M. Mc. Gheorghe" inaltata in Parohia Seini II – Prot. Baia Mare. Piatra de temelie a fost pusa in anul 2003, iar in 10 ani preotul si credinciosii au construit o biserica monumentala. Dupa Sf. Liturghie si cuvantul de invatatura P.S. Iustin Sigheteanul a hirotesit pe Preotul Paroh Ionut Calin Gheorghe in rangul de Iconom Stavrofor, ctitorii importanti au primit diploma ,,Act Ctitoricesc” iar binefacatorii in frunte cu Primarul Orasului Seini - Doamna Tulbure Gabriela Florica, au primit diplome de vrednicie. Foto.

 • Joi 29 August, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea ,,Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul” Borsa – Pietroasa. Manastirea care se afla la altitudinea de 1000 m, a fost infiintata in urma cu sase ani ca si schit cu destitatia de calugarite. In urma frumoasei dezvoltari administrative si a rolului duhovnicesc in zona, asezamantul a crescut de la an la an, astazi ansamblul monahal fiind alcatuit din biserica de lemn in stil maramuresean, a carei noua catapeteasma a fost binecuvantata cu acest prilej, corp de chili, poarta maramureseana si alte constructii. Obstea monahala este condusa de monahia Ioanichia Timis si este alcatuta din 9 maicute, iar duhovnic este parintele Ambrozie. La sfarsitul Sf. Liturghii s-a dat citire hotararii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului Maramuresului si Salajului, care la propunerea I.P.S. Arhiepiscop Justinian si a P.S. Iustin Sigheteanul, a ridicat schitul la rang de manastire. Maica stareta Ioanichia Timis a primit din partea Preasfintiei Sale in semn de apreciere ,,Gramata Episcopala". Obstea monahala a daruit Ierarhului o icoana reprezentand pe Sf. Ioan Botezatorul. Foto.

 • Luni 26 August de la ora 11.00. P.S. Iustin Sigheteanul a participat la sedinta de evaluare a Reuniunii Tinerilor Crestini Ortodocsi, desfasurata in Baia Mare intre 22 - 24 August. La reuniune au fost prezenti membrii comitetului de organizare, preotii coordonatori, voluntarii din oras, Doamna Moldovan Ana Lucretia Maria - Inspector Scolar General al Judetului Maramures, alti conducatori de institutii si sponsori care au primit diplome de multumire si apreciere. Preotul Milan Balan - Consilier al Sectorului Teologic Educational Eparhial, a facut o trecere in revista a desfasurarii evenimentului, iar P.S. Iustin Sigheteanul a felicitat pe toti cei care au contribuit la buna desfasurare a reuniunii si a oferit diplome de apreciere. Foto.
 • Duminica 25 August, P.S. Iustin Sigheteanul a resfintit biserica cu hramul ,,Sf. Cuv. Parascheva” din Parohia Sieu II, Protopopiatul Viseu. A liturghisit si a predicat. La sfarsitul Sf. Liturghii Preasfintia Sa a oferit Preotului paroh Ioan Iusco diploma ,,Gramata Episcopala” pentru impodobirea bisericii cu pictura noua, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.

 • Sambata 24 August, de la ora 14.00, I.P.S. Arhiepiscop Justinian, impreuna cu P.S. Iustin, au participat la inchiderea festiva a Reuniunii Tinerilor Crestini Ortodocsi, care s-a desfasurat in Catedrala Episcopala. I.P.S. Justinian le-a adresat un cuvant parintesc si le-a oferit o carte intitulata ,,Dialoguri”. In final P.S. Iustin, a transmis mesajul de binecuvantare si apreciere al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si l-a felicitat pe Parintele Milan Balan, Consilierul Sectorului Teologic Educational si intregul colectiv care a lucrat la buna desfasurare a programului, coordonatorilor din Protopopiatele Mitropolie, delegatiilor eparhiilor din tara si le-a urat tinerilor sa se intoarca acasa cu o experienta crestina imbogatita, sa poarte in sufletul lor bucuria de a fi crestini, pe care sa o marturiseasca cu fidelitate si curaj tuturor tinerilor. Foto.

 • Vineri 23 August, a avut loc cea mai importanta parte a reuniunii Tinerilor Crestini Ortodocsi in Baia Mare. Toti tinerii s-au intrunit la Muzeul Satului din Baia Mare, unde la ora 18.00, a fost intampinat I.P.S. Andrei Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului. De la Muzeul Satului a pornit procesiunea ,,Bucuria de a fi crestin" catre Catedrala Episcopala pe o distanta de 3 km. (Atat programul reuniunii cat si procesiunea au fost organizate in detaliu de catre Parintele Milan Balan - Consilier al Sectorului Teologic Educational in cadrul episcopiei) Ajunsi la Catedrala Episcopala, tinerii au fost intampinati in dangat de clopot, iar I.P.S. Mitropolit Andrei a dat binecuvantarea pentru inceperea rugaciunilor de seara, rostite de catre tineri cu lumanari aprinse in mana. Dupa rugaciunile de seara, I.P.S. Mitropolit Andrei a tinut tinerilor un frumos si adecvat cuvant de invatatura si a oferit tinerilor o carte cu cantari in cinstea Maicii Domnului. Intalnirea s-a incheiat cu cantarea Aparatoare Doamna si alte cantari inchinate Maicii Domnului, iar in final s-a cantat Cu noi este Dumnezeu. Foto.
 • Vineri 23 August de la ora 14.30, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la prelegerea: Istorie si Traditie Crestina in Nord-Vestul Transilvaniei; la care au luat parte 400 de tineri, carora le-a vorbit despre icoana bizantina in bisericile din Maramures. In final s-a vizitat Muzeul de Etnologie si Arta Populara din Baia Mare. Foto.
 • Vineri 23 August de la ora 10.30, P.S. Iustin Sigheteanul a trecut pe la Seminarul Teologic si pe la mai multe scoli din municipiul Baia Mare, unde tinerii au fost impartiti pe grupe mai mici spre a dezbate anumite teme si probleme si pentru a se cunoaste. Foto.
 • Vineri 23 August de la ora 9.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la rugaciunea de dimineata in biserica ,,Sf. Nicolae" la care au fost repartizati o grupa de 180 de tineri participanti la reuniune. Dupa rugaciune Preasfintia Sa a vorbit tinerilor despre provocarile societatii contemporane si alternativa Bisericii la acestea. Foto.

 • Joi 22 August, de la ora 20.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la deschiderea festiva a reuniunii Tineretului Crestin Ortodox din Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului. Evenimentul s-a desfasurat in Catedrala Episcopala prin rostirea rugaciunilor de seara, slujba Te-Deumului si luarile de cuvant a oficialitatilor implicate in organizarea acestei reuniuni. Au raspuns invitatiei 1100 de tineri. Foto.
 • Luni 19 August, de la ora 19.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la deschiderea celei de a 9 editii a Taberei de ,,Arta si Solidaritate” care are loc in parohia Desesti, Protopopiatul Sighet si care este coordonata de Preotul Ioan Ardelean pastorul acestei parohii. Anul acesta participa 40 de artisti si 40 de copii din diferite zone ale tarii, iar tabara are cuprindere internationala, cu participarea unor pictori din Anglia, Ungaria si Ucraina. In deschidere a fost oficiata o slujba de Te-Deum in altarul de vara din incinta bisericii din Desesti – monument UNESCO, dupa care au luat cuvantul organizatorii si oficialitatile prezente. Foto.
 • Duminica 18 August P.S. Iustin Sigheeanul a tarnosit biserica cu hramul ,,Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir” din Parohia Tur, Protopopiatul Oas, in urma amplelor lucrari de innoire, restaurare, pictare din nou si rezidirea Sfintei Mese. Preasfintia Sa a liturghisit si a predicat pe noul atar de vara pe care la si sfintit. Dupa sfanta Liturghie Preasfintia Sa a conferit parintelul paroh Radu Rusu, Gramata Episcopala si in dar o bedernita, iar binefacatorilor le-a oferit diplome de vrednicie. Parintele paroh, in numele credinciosilor din parohie i-a oferit Preasfintiei Sale o frumoasa icoana cu Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, ocrotitorul aceste biserici. Foto.

 • Sambata 17 August, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit noul altar de vara din Parohia Santau, Protopopiatul Carei, construit pe locul fostei manastiri de calugari, care a existat aici incepand cu anul 1700 si care a disparut in urma incercarii de convertire a romanilor ortodocsi la catolicism. Manastirea a disparut dupa anul 1762, odata cu toate manastirile si schiturile ortodoxe din Transilvania, distruse de Gen. Bucov, din ordinul Imparatesei Maria Terezia a Austro – Ungariei. Preotul Paroh Vasile Perse si ctitor al altarului de vara, a primit ,,Gramata Episcopala” si in dar o bedernita, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Din partea Consiliului Local al Primariei Santau, Domnul Primar Marinel Rotar a conferit Preasfintiei Sale Titlul de cetatean de onoare al Comunei Santau. In final Preasfintia Sa a prezentat monografia localitatii Santau scrisa de Domnul Ing. Agr. Vasile Pop fiu al satului. Foto.

 • Manastirea „Sfânta Ana” Rohia si-a sarbatorit hramul „Adormirea Maicii Domnului". Anul acesta se împlinesc 90 de ani de când a fost pusa piatra de temelie pentru întemeierea si ctitorirea Manastirii Rohia (1923) de catre vrednicul de pomenire preotul Nicolae Gherman.
  La Manastirea Rohia icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasa spre închinare în pridvorul bisericii, marti, 13 august iar credinciosii au început sa vina cete, cete si au trecut pe la icoana Maicii Domnului pentru a primi binecuvântare si mângaiere.
  Miercuri seara, la orele 18,oo a fost oficiata slujba Vecerniei cu Litie de catre un sobor de 25 de preoti si 2 diaconi în frunte P.C. Pr. Vasile Augustin – vicar eparhial al Episcopiei Maramuresului si Satmarului care a si rostit la final un cuvânt de învatatura. La ora 21,30 a început slujba Privegherii; Utrenia, Prohodul Maicii Domnului, Paraclisul Maicii Domnului si dezlegarile. De la ora 3,oo a fost savârsita prima Sfânta Liturghie când s-au împartasit câteva sute de credinciosi. Dimineata de la ora 6,oo slujba Sfintirii Apei si apoi Taina Sfântului Maslu de obste.
  La ora 9,oo Înaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Justinian al Maramuresului si Satmarului a fost întâmpinat de catre un sobor de 20 de preoti si diaconi în frunte cu P.C. Pr. Vasile Augustin – vicar eparhial, P.C. Arhim. Macarie Motogna egumenul manastirii Rohia, si P.C. Ioan Ciceu Protoiereul Lapusului, iar la ora 9,30 a început Sfânta si dumnezeiasca Liturghie. La priceasna cuvântul de învatatura a fost rostit de catre Pr. Vasile Augustin, iar dupa otpust I.P.S Justinian a adresat miilor de credinciosi prezenti un parintesc cuvânt de învatatura. Raspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de catre Corala studentilor teologi condusa de Arhid. Andrei Babosan.
  La sfânta Liturghie au fost prezente si autoritati centrale si locale între care amintim pe: Mitru Lese – Primarul Orasului Tg. Lapus, Gabriel Zetea – Vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, dl. Traian Igas – senator si deputatii: Mircea Man si Elena Udrea. La sfârsit Arhim. Macarie Motogna, în numele manastirii a multumit I.P.S. Justinian, preotilor si tuturor celor ce au ajutat la buna desfasurare a Praznicului, inclusiv credinciosilor din Parohia Grosii Tiblesului care au pregatit mai multe mese calde credinciosilor prezenti la hram. Foto.

 • Joi 15 August, de Praznicul Adormirii Maicii Domnului, hramul Manastirii Moisei, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasca in noul altar de vara in stil maramuresean, pe care l-a si sfintit cu acest prilej. La priceasna Preasfintia Sa a rostit un ziditor cuvant de invatatura inchinat sarbatorii. In cadrul Sf. Liturghii a hirotonit intru preot pe seama Parohiei Unguras, Prot. Baia Mare, pe diaconul Sabin Petru Boglut. La sfarsitul Sf. Liturghii Arhimandritul Teofil Pop staretul manastirii a oferit in dar Preasfintiei Sale o frumoasa icoana a Maicii Domnului cu Pruncul. La sarbatoare au participat peste 20 de mii de credinciosi din localitatile maramuresului voievodal dar si din judetele invecinate, precum si maramureseni din dreapta Tisei – Ucraina. Au fost prezenti deasemenea, Prefectul Judetului Maramures Domnul Anton Rohian, Primarul Mun. Baia Mare Domnul Catalin Chereches, Senatorul Sorin Bota si mai multi primari si alti demnitari. Foto.

 • Miercuri 14 August, In ajunul Praznicului Adormirii Maicii Domnului, de la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica de lemn monument istoric din incinta Manastirii Moisei, in urma amplelor lucrari de restaurare, care au avut loc intre anii 2011-2012. Biserica de lemn este prima biserica a manastirii Moisei si a fost inaltata in anul 1599, anul intemeierii asezamantului monahal. Biserica a mai fost sfintita in anul 1672 de catre Sf. Ierarh Sava Brancovici - Mitropolitul Transilvaniei, care avea atunci si calitatea de Episcop al Maramuresului. Dupa slujba de sfintire, Preasfintia Sa a savarsit Slujba Vecerniei cu litie, urmata de Slujba Privegherii. Cu acest prilej Preasfintia Sa a hirotesit intru Arhimandrit pe staretul manastirii - Protos. Teofil Pop. Foto.

 • Marti 13 August, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sf. Liturghie in Catedrala Episcopala si a hirotonit intru diacon pe teologul Boglut Sabin Petru. Foto.
 • Luni 12 August, de la ora 9.00, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat comisia examinatoare pentru ocuparea posturilor de preot paroh la Parohia Unguras, Prot. Baia Mare si Preot caritativ la Spitalul Orasenesc Borsa. Foto.
  De la ora 18.00, Preasfintia Sa a savarsit Slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Dacia, Prot. Carei, pastorita de parintele Mocanu Florin. Foto.

 • Duminica 11 August, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" din Sighetul Marmatiei. Dupa Sf. Liturghie a binecuvantat noul spatiu de aprindere lumanari din incinta bisericii, dupa care s-a deplasat la Palatul Episcopal din Sighet si a sfintit noul magazin de obiecte bisericesti ,,Ortodoxia" amenajat la parterul cladirii. Foto.
 • Sambata de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul s-a intalnit la Catedrala Episcopala din Baia Mare cu Domnul Valeriu Zgonea Presedintele Camerei Deputatilor. Au vizitat catedrala si au purtat discutii despre evolutia lucrarilor si despre evolutia vietii bisericesti in Episcopia Maramuresului si Satmarului, de la reinfintarea acesteia in anul 1990. De la Catedrala Episcopala impreuna cu insotitorii Domniei Sale au plecat spre manastirea Rohia. Foto.
 • Vineri 9 August, P.S. Iustin Sigheteanul a vizitat Parohia Mesteacan din Protopopiatul Oas, pastorita de parintele Emanuel Oros.
  De la ora 18.00, Preasfintia Sa a savarsit Slujba Paraclisului Maicii Domnului si a predicat in Parohia Camarzana, Prot. Oas, pastorita de parintele Gheorghe Pop. Foto.
 • Joi 8 August de la ora 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Paraclisului Maicii Domnului si a predicat in Parohia Buzesti, Prot. Baia Mare. Dupa slujba paraclisului Preasfintia Sa, impreuna cu P.C. Fabian Coroian Protopopul de Baia Mare, parintele paroh Florin Ciociu si Consiliul Parohial au vizitat biserica monument istoric, care se afla intr-un amplu proces de restaurare. La intoarcere, Preasfintia Sa a vizitat si biserica din Parohia Hideaga, unde se picteaza. Foto.

 • Miercuri 7 August, P.S. Iustin Sigheteanul, impreuna cu P.C. Mihai Chira secretarul Protopopiatului Viseu, a vizitat urmatoarele biserici: biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Moisei – Izvorul Negru, biserica cu hramul ,,Sf. Treime” Moisei – Lunca, biserica cu hramul ,,Cuv. Parascheva” Moisei – Centru, biserica cu hramul ,,Inaltarea Domnului” Moisei – Izvorul Dragos, bisericile cu hramurile ,,Nasterea Maicii Domnului” si ,,Sf. Arhangheli” din Parohia Borsa –V- , biserica cu hramul ,, Sf. Ioan Evanghelistul” Borsa, bisericile cu hramurile ,,Sf. Imparati Constantin si Elena” si ,,Sf. Arhangheli” din Parohia Borsa –I- , biserica in constructie cu hramul ,,Sf. Arhangheli” Borsa –III- , biserica cu hramul ,,Duminica Tuturor Sfintilor” Borsa – Repedea, biserica cu hramul ,,Inaltarea Sf. Cruci” Borsa –Pietroasa, biserica cu hramul ,,Sf. Gheorghe” Borsa – Spital, biserica cu hramul ,,Sf. Ilie” Borsa –II-, biserica cu hramul ,,Sf. Apostoli Petru si Pavel” din Parohia Viseu-Tanin si biserica in constructie cu hramul ,,Sf. Romani” Viseu – Taptarai. Foto.
  De la ora 18.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Paraclisului Maicii Domnului si a predicat in biserica ,,Sf. Romani” din Parohia Viseu – Taptarai, Protopopiatul Viseu, pastorita de preotul Iulian Seras. Foto.
 • Marti 6 August, de Praznicul Schimbarii la Fata a Domnului, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Botiza, cu ocazia hramului. Foto.
 • Luni 5 August, de la ora 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Leordina – Rau, Protopopiatul Viseu. La sfarsitul slujbei, Preasfintia Sa a oferit diplome de vrednicie binefacatorilor, care au contribuit la continuarea lucrarilor din interiorul noii biserici in constructie. Foto.
 • Duminica 4 August, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Ciolt, Protopopiatul Chioar. La sfarsitul Sf. Liturghii preotul paroh Florea Florin a fost distins cu rangul de iconom, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Dupa Sf. Liturghie Preasfintia Sa a binecuvantat noua casa parohiala. Foto.
 • Joi 1 August, de la ora 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvantat lucrarile de innoire ce s-au facut la biserica din Parohia Stejera, Protopoiatul Chioar, care este alcatuita doar din15 famili. Dupa slujba de binecuvantare a savarsit Slujba Paraclisului Maicii Domnului si a predicat. La sfarsitul slujbei, Preasfintia Sa a apreciat realizarile din ultimii ani a unei comunitati mici cu resurse financiare putine si a ridicat la rangul de Iconom pe preotul paroh Daniel Alexandru Buciuman, iar binefacatorilor le-a acordat diplome de vrednicie. Foto.
Comunicat – Postul Adormirii Maicii Domnului
 • Suntem în binecuvântatul post al praznicului ”Adormirii Maicii Domnului”. Acest post înseamna mai mult decât a limita postul la înfrânarea de la mâncare. Postul este necesar si folositor pentru înfrânarea pacatului. De aceea, trebuie sa aducem postul nostru ca o jertfa lui Dumnezeu, sa întarim rugaciunea, sa biruim patimile, sa ne împacam cu cei cu care ne-au suparat, sa ne abtinem de la rautate, sa-i vizitam pe cei în suferinta, sa slujim lui Dumnezeu cugetând la El, citind si împartasindu-ne.
  Acestea sunt armele care lovesc raul si faptele care aduc milostivirea lui Dumnezeu. Biserica noastra strabuna ne-a învatat dintotdeauna aceste adevaruri mântuitoare si ne pune la dispozitie rânduielile sale, care au fost tinute cu sfintenie de înaintasii nostri dreptmaritori.
  Îndemnul nostru este sa nu uitam de aceste îndatoriri folositoare pentru suflet si sa ne pregatim duhovniceste prin participarea noastra a tuturor, cler si credinciosi, în fiecare seara în toate bisericile din Eparhia noastra, la Paraclisul Maicii Domnului, sa sporim trairea autentic crestina, iar de marele praznic al ”Adormirii Maicii Domnului” sa ne îndreptam gândurile si pasii spre sfintele noastre manastiri pentru a arata si a dovedi cuvenita preacinstire Maicii Domnului, Maica noastra a tuturor.

Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului

 • Marti 30 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat examenul oral, pentru ocuparea postului de preot paroh in parohia de categoria I – Grosi, de langa Mun. Baia Mare. Foto.
 • De la ora 14.00, Preasfintia Sa a savarsit slujba inmormantarii, Protoiereului Alexandru Tincu, plecat la Domnul in varsta de 72 de ani si care a fost protopop al Prot. Satu Mare intre anii 1990 – 2005. Slujba de prohodire sa desfasurat in Catedrala ,,Adormirea Maicii Domnului,, din Mun. Satu Mare. Foto.

 • S-au încheiat Zilele culturale „Monahul Nicolae Delarohia” Cea de-a 15-a editie a zilelor culturale N. Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia), s-a desfasurat, în perioada 15-29 iulie 2013. Între 15 si 28 iulie a avut loc la Manastirile Rohia si Rohita, tabara de pictura „Monahul Nicolae Delarohia”.
  Duminica, 28 iulie, la Manastirea Rohia, dupa Sfânta Liturghie s-a oficiat Parastasul de pomenire pentru Parintele Nicolae, la care au participat membrii Fundatiei N. Steinhardt si foarte multi credinciosi. De la orele 16,oo s-a întrunit Colectivul redactional al Integralei N. Steinhardt împreuna cu directorul editorial al Editurii Polirom, pentru a stabili volumele care vor aparea de acum înainte în cadrul Integralei N. Steinhardt. În aceeasi zi, de la orele 19,oo la Manastirea Rohita a avut loc Masa rotunda cu tema: „N. Steinhardt – un destin paradoxal, de la sinagoga la manastire”.
  Luni, 29 iulie, de la orele 12,oo la Catedrala Episcopala „Sfânta Treime” din Baia Mare a avut loc lansarea celui de-al cincisprezecelea volum din cadrul Integralei N. Steinhardt, Calatoria unui fiu risipitor. Eseu romantat asupra neizbânzii, si a cartii Centenar N. Steinhardt (Studii si Comunicari), în care sunt cuprinse studiile prezentate la Simpozioanele din anul 2012 de la Academia Româna, Baia Mare si Bistrita. Despre cele doua carti au vorbit: Preasfintitul Parinte Episcop Justin Sigheteanul, Adrian Serban - directorul editorial al Editurii Polirom, Adrian Muresan cel care a îngrijit cartea Calatoria unui fiu risipitor, Valentin Ajder de la Editura Eikon, Florian Roatis – Vicepresedintele Fundatiei N. Steinhardt, Gheorghe Glodeanu – Decanul Facultatii de Litere din Baia Mare si Ioan Sacaleanu care a vorbit despre icoanele pictate în tabara Nicolae Monahul Delarohia. Lansarea celor doua carti a fost moderata de catre Arhim. Macarie Motogna – Secretarul Fundatiei N. Steinhardt. La urma a avut loc vernisarea expozitiei de icoane realizate în cadrul Taberei de pictura, la care au participat 30 de pictori iconari din toata Trabsilvania. Duminica, 28 iulie, la Manastirea Rohia, dupa Sfânta Liturghie se va savârsi Parastasul de pomenire pentru Parintele Nicolae. Foto.
 • Duminica 28 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala Episcopala din Mun. Baia Mare. La sfarsitul Sf. Liturghii, Preasfintia Sa a ridicat la rangul de arhimandrit pe Protosinghelul Casian Filip eclesiarhul Catedralei, in urma propunerii pe care a facut-o I.P.S. Justinian si P.S. Iustin si aprobarii de catre Sfantului Sinod. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa a savarsit Taina Sf. Botez pentru micutul Darius Alexandru Bud. Foto.

 • Luni 22 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit paraclisul cu hramul ,,Sf. Cuv. Antonie cel Mare,, din incinta manastirii ,,Schimbarea la Fata,, – Borsa – Pasul Prislop. Dupa Sf. Liturghie P.S. Sa, impreuna cu soborul slujitor au savarsit Slujba Polihroniului cu ocazia aniversarii zilei de nastere a Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane – Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. In final a oferit Gramata Episcopala parintelui ieromonah Celestin, conducatorul manastirii, iar binefeacatorilor diplome de vrednicie. Foto.
  De la ora 16.00, P.S. Sa a poposit la manastirea Moisei, unde s-a intalnit cu elevii participanti la tabara ,,Bucuria de a fi crestin" pusa sub patronajul Sfantului Ierarh Sava Brancovici, cel care la 1672 a sfintit biserica de lemn din incinta manastirii. Foto.

 • Duminica 21 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul, a tarnosit biserica ,,Sf. Ierarh Nicolae" din Viseu de Sus in urma amplelor lucrari de innoire exterioara si reorganizare a altarului si zidirea Sfintei Mese. A liturghisit si a predicat. In final a prezentat monografia bisericii, autor parinte Ic. Stvr. Mihai Chira – paroh. In semn de apreciere, preotul Mihai Chira a primit Gramata Episcopala aniversara, la implinirea a 80 de ani de la punerea pietrei de temelie si 73 de ani de la sfintirea ei, de catre Episcopul Maramuresului Dr. Vasile Stan. Biserica a fost ctitorita de Generalul Nicolae Uica intre 1933 – 1938 pentru comunitatea ortodoxa din Viseu de Sus, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
  De la ora 13.00, Preasfintia Sa a sfintit o troita maramureseana in incinta Sectiei de Pompieri Viseu de Sus. Foto.

 • Sambata 20 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea ,,Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul" - Dealu Mare, Protopopiatul Lapus, cu ocazia hramului manastirii. Foto.
  De la ora 17.00, Preasfintia Sa, impreuna cu P.C. Vasile Pop – Protoiereul Sighetului, Doamna Violeta Augustin – contabil sef, au vizitat Palatul Episcopal din Sighetul Marmatiei, pentru a se lua o hotarare in ce priveste locatia unui magazin de obiecte bisericesti si a unui punct de lucru pentru pelerinaje. Foto.

 • Vineri 19 Iulie, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul, impreuna cu parintii manastirii Rohia a vizitat noua biserica pentru a vedea stadiul lucrarilor de pictura, drumul de acces spre manastire, care se afla in proces de modernizare, cimitirul manastirii, care va fi reamenajat si santierul Centrului Cultural Social si monahal ,,N. Steinhardt”. Foto.
  De la ora 18.00, Preasfintia Sa, a participat la Slujba Vecerniei, in paraclisul ,,Sf. Ierarh Nicolae” iar la sfarsit a savarsit slujba tunderii in monahism pentru fratele Mihai Marta vietuitor al manastirii, care a primit numele de calugarie -Serafim si a binecuvantat un alt vietuitor care a devenit rasofor primind numele de Spiridon. La slujba a participat si I.P.S. Arhiepiscop Justinian. Foto.
 • Joi 18 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul s-a intalnit cu tinerii participanti la tabara crestina, organizata de catre Inspectorul cu catehizarea tineretului Pr. Stan Florin. Tabara Crestina ,,Dragoste si prietenie" este la cea de a 9 editie si ca in fiecare an s-a organizat la o cabana de la poalele muntelui Tibles. Numarul tinerilor participanti a fost de 200 de tineri incepand cu clasa a 5-a si terminand cu cei de liceu, in trei grupe. In ziua de joi, P.S. Iustin Sigheteanul, impreuna cu Pr. Florin si profesorii organizatori, au urcat de la cabana pana pe varful muntelui Tibles, (distanta dus intors fiind de 20 Km), ultima parte a urcarii fiind un traseu foarte anevoios. La cota +1800 de metri, la piciorele crucii ce strajuieste muntele, Preasfintia Sa a vorbit tinerilor despre frumusetea creatiei lui Dumnezeu si bucuria de a o vedea, a o admira si a-l lauda pe Creator cu recunostinta si credinta. Foto.

 • Marti 16 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a Savarsit Sf. Liturghie in Catedrala Mitropolitana din Cluj Napoca, cu ocazia implinirii a 30 de ani de la absolvirea Seminarului Teologic Ortodox din Cluj, a promotiei 1983. Dupa Sf. Liturghie s-a oficiat slujba Te-Deumului, iar in final a fost savarsita Slujba Parastasului pentru profesorii si colegii plecati la Domnul. Preasfintia Sa, a rostit un cuvant de multumire si recunostinta din partea tuturor, pentru bucuria conslujirii si intalnirii cu dascalii si colegii Preasfintiei Sale. La ora de dirigentie, care s-a desfasurat in Sala ,,Episcop Nicolae Colan" I.P.S. Mitropolit Andrei a adresat un cuvant celor prezenti, dupa care Pr. Prof. Univ. Dr. Alexandru Moraru, dirigintele clasei, a strigat catalogul. Dupa interventiile tuturor absolventilor, P.S. Iustin Sigheteanul a conferit tuturor cadrelor didactice de atunci Diploma Culturala ,,Episcop Dr. Vasile Stan" iar colegilor Diploma ,, Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul" din Maramures. Foto.
 • Luni 15 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul s-a intalnit cu Dl. Ing. Nicolae Noica, la resedinta Episcopala din Baia Mare, dupa care au vizitat santierul noii Catedrale Episcopale ,,Sf. Treime" din Baia Mare, urcand pana la cota +38. Foto.
 • Duminica 14 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Curtuiusul Mic, Prot. Lapus, in urma amplelor lucrari de restaurare ce s-au efectuat in ultimii ani-(rezidirea Sfintei Mese, montarea unei catapetesme noi si pictura noua, iar in exterior a fost reinnoita complet). A liturghisit si a predicat. Preotul paroh Constantin Florian a primit rangul de Iconom Stavrofor, iar ctitorii si binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.

 • Sambata 13 Iulie, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit noua capela mortuara cu hramul ,, Sambata lui Lazar" din orasul Cavnic. La sfarsitul slujbei de sfintire Preasfintia Sa a conferit diplome de vrednicie, Primarului Alexandru Dragos si Consiliului Local al Orasului Cavnic, in semn de apreciere pentru construirea capelei. Foto.
 • Vineri 12 Iulie, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul s-a intalnit cu Domnul Radu Boroianul – Secretar de Stat in cadrul Ministerului Culturii si Patrimoniului, cu care a discutat aspecte legate de promovarea bisericilor de lemn Monumente UNESCO din Maramures. Foto.
  De la ora 15.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la depunerea juramantului licentiatilor si masterantilor in teologie care a avut loc la Catedrala Episcopala si a fost precedata de Slujba Te-Deumului de multumire. Foto
 • Miercuri 10 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul impreuna cu P.C. Parinte Vasile Augustin - Vicar Eparhial, au vizitat Parohia ,,Nasterea Domnului" din Baia Mare, unde s-a intalnit cu preotii parohiei si membrii Consiliului Parohial pentru a se lua o hotarare in ce priveste amenajarea balcoanelor din interiorul bisericii. In continuare Preasfintia Sa a vizitat noua locatie a Manastirii ,,Schimbarea la Fata" de pe strada Viilor din Mun. Baia Mare, unde in prezent se lucreaza la construirea unei case monahale. Foto.
 • Duminica 7 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a resfintit biserica din Parohia Botiza, Protopopiatul Viseu, in urma lucrarilor de restaurare interioare si exterioare, care s-au facut in ultimii ani. A liturghisit si a predicat. Pentru vrednicia acestor lucrari, Parintele paroh Isidor Berbecar, ctitor al bisericii construita in timpul comunismului (1975-1978) si tarnosita in 1988 de vrednicul de pomenire Teofil Arhiepiscopul Clujului, a primit toate distinctiile, inclusiv “Crucea Patriarhala”.
  La sfarsitul Sf. Litughii, P.S. Iustin Sigheteanul a marcat evenimentul, acordand Parintelui paroh Isidor - Gramata Episcopala, parintelui Ioan Pop preot II - distinctia de iconom, iar Consiliului Parohial si Adunarii Parohiale - Diploma “Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul” din Maramures. Foto.
 • Joi 4 si Vineri 5 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care s-au desfasurat in Palatul Patriarhiei, sub presedintia Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei. Foto.
 • Duminica 30 Iunie, I.P.S. Arhiepiscop Justinian, impreuna cu P.S. Iustin Sigheteanul au liturghisit la Manastirea ,,Soborul Sfintilor 12 Apostoli”– Barsana, cu ocazia hramului. Cuvantul de invatatura a fost rostit de P.S. Iustin Sighteanul. In final I.P.S. Justinian a vorbit miilor de credinciosi prezenti. Cu ocazia implinirii a 20 de ani de la reactivarea asezamantului monahal de la Barsana si punerea pietrei de temelie pentru noua biserica de catre I.P.S. Justinian, preotul paroh Gheorghe Urda a primit Gramata Episcopala de apreciere iar Consiliul Parohial si Adunarea Parohiala au primit diploma ,,Sf. Iosif Marturisitorul”. Foto.
 • Sambata 29 Iunie, de sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la manastirea Sf. Ap. Petru si Pavel - Bixad, Prot. Oas, cu ocazia hramului. Dupa Sf. Liturghie Preasfintia Sa a binecuvantat noul birou oficial pentru primirea credinciosilor . Foto.
 • Miercuri 26 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Sfintirii Drapelului in biserica ,,Sf. Ierarh Nicolae" din Baia Mare, dupa care a savarsit Slujba Parastasului in memoria victimelor tragicului accident din Muntenegru, pentru care a fost decretata zi de doliu national. De la ora 11:00, Preasfintia Sa a participat la ridicarea pe catarg a Drapelului National in incinta Prefecturii si coborarea acestuia in berna in semn de doliu. Foto.

 • Marti 25 Iunie, in cea de a treia zi de Rusalii, P.S. Iustin Sigheteanul, avandu-l ca oaspete de seama pe I.P.S. Laurentiu Mitropolitul Ardealului au slujit impreuna la Parohia Poienile Izei, Protopopiatul Viseu. Cuvantul de invatatura a fost tinut de I.P.S. Mitropolit Laurentiu. La sfarsitul Sfintei Liturghii primarul comunei Poienile Izei a conferit I.P.S. Laurentiu in numele Consiliului Local titlul de cetatean de onoare. Parintele paroh Ioan Pop si-a exprimat bucuria implinirii acestei zile si a oferit celor doi ierarhi cate o icoana reprezentand pe Maica Domnuli cu Pruncul. In final P.S. Iustin Sigheteanul a multumit in numele I.P.S. Arhiepiscop Justinian, a Preasfintiei Sale personal, a clerului si credinciosilor, Inaltpreasfintitului Mitropolit Laurentiu al Ardealului pentru dragostea frateasca si parinteasca de care a dat dovada, raspunzand invitatiei de a veni la Poienile Izei, incheind astfel trei zile de liturghisire printre care si hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu. Inainte de Sfanta Liturghie au sfintit o troita de lemn asezata in incinta bisericii in memoria preotului Gheorghe Ilies ctitorul noii biserici. Foto.

 • Luni 24 Iunie a doua zi de Rusalii si sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit la Manstirea Scarisoara Noua, Prot. Carei, cu oazia hramului. Cuvantul de invatatura a fost rostit de P.C. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofana de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj Napoca. Dupa Sfanta Liturghie, a fost proclamat oficial Sfantul Ioan Botezatorul ca si protector al Judetului Satu Mare. In acest sens P.S. Iustin Sigheteanul, impreuna cu conducerea manastirii Scarisoara Noua a oferit conducerii judetului o frumoasa icoana, reprezentandu-l pe Sfantul Ioan Botezatorul. Pentru relatiile deosebite dintre Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului si Autoritatile judetului Satu Mare, P.S. Iustin Sigheteanul a conferit distinctia Crucea Voievodala Maramureseana Domnului Eugeniu Avram - Prefectul judetului, Domnului Adrian Stef - Presedintele Consiliului Judetean, si Domnului Mircea Govor - Vicepresedinte al Consiliului Judetean, iar binefacatorilor au fost oferite diplome de vrednicie. Foto.
  De la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul, in prezenta autoritatilor judetene si cu participarea reprezentantilor bisericilor istorice din judet a sfintit icoana vitraliu reprezentand pe Sfantul Ioan Botezatorul din incinta Palatului Administrativ al Prefecturii si Consiliului Judetean Satu Mare. Foto.

 • Duminica 23 Iunie, de Praznicul Pogorarii Sfantului Duh , P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala cu ocazia hramului, dupa care a savarsit slujba de sfintire a aghiasmei mici, a binecuvantat spicele si a rostit rugaciunea de binecuvantare a tarinilor. Intrucat Praznicul Rusaliilor a cazut in ziua de 23 iunie, cand este si ziua de nastere a Preasintitului Iustin, dupa Sfanta Liturghie a fost savarsita Slujba Polihroniului si a fost felicitat de membrii permanentei eparhiale, reprezentantii cinului monahal, slujitorii catedralei, precum si de autoritatile judetene si locale. Preasfintia Sa a multumit tuturor si a conferit trei diplome culturale conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Maramures (Doamnei Ana Moldovan Inspector Scolar General, Doamnei Delia Ardelean Inspector Scolar General Adjunct si Doamnei Valeria Bilt Inspector de Specialitate) pentru colaborarea deosebita in cadrul proiectului ,,Alege Scoala!” si a altor proiecte desfasurate in parteneriat intre cele doua institutii. Foto
 • Joi 20 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la Sinaxa (intrunirea) staretilor, staretelor, egumenilor, egumenelor si duhovnicilor din Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului, care s-a desfasurat la Manastirea Nicula sub presedintia I.P.S. Mitropolit Andrei. Sinaxa a inceput cu Savarsirea Sfintei Liturghii de catre P.S. Vasile Somesanul in vechea biserica a manastirii si a fost urmata de sedinta in plen, care s-a desfasurat in Sala Festiva din cadrul Centrului de Conferinte si de Studii Patristice „Sfântul Voievod Stefan cel Mare”. P.C. Arhimandrit Teofil Pop Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Cluj a sustinut Conferinta cu tema “SFANTA LITURGHIE IZVOR DE HAR SI BUCURIE PENTRU CALUGAR" dupa care au avut loc discutii libere pe aceeasi tema si pe alte problem legate de viata monahala din Mitropolie. Foto.

 • Miercuri 19 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la Sesiunea Festiva de închidere a proiectului ,,Alege Scoala!” la Catedrala Episcopala din Baia Mare. P.C. Constantin Naclad - Inspector al Sectorului Teologic Educational al Patriarhiei Romane, a facut evaluarea acestui proiect, care se desfasoara cu binecuvântarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si este implementat de catre Fundatia World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Româna, prin Sectorul teologic-educational si finantat din fonduri Europene. La finalul intalnirii a oferit 10 diplome coordonatorilor acestui proiect la nivel de protopopiat. Pr. Florin Stan, Inspector Eparhial cu catehizarea tineretului a prezentat rezultatele proiectului la nivel eparhial. La festivitate au participat 180 de preoti implicati in derularea proiectului. Din parte Ministerului Educatiei Nationale a participat Dl. Romeo Nicu Mosoiu, din partea Inspectoratului Scolar Judetean Maramures au participat Doamna Ana Moldovan - Inspector Scolar General, Doamna Delia Ardelean - Inspector Scolar General Adjunct si Doamna Valeria Bilt - Inspector de specialitate. Foto.
 • INVITATIE
  Miercuri, 19 iunie 2013, începând cu ora 10:00, Episcopia Maramuresului si Satmarului si Fundatia World Vision România va invita la Sesiunea Festiva de închidere a proiectului Alege Scoala!, la Catedrala episcopala din Baia Mare.
  <continuare>
  COMUNICAT DE PRESA

 • Marti 18 Iunie, de la ora 9.30, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la serbarea de sfarsit de an scolar la Seminarul Teologic Ortodox ,,Sf. Iosif Marturisitorul” care s-a desfasurat in Catedrala ,,Sf. Treime” din Baia Mare. Serbarea a debutat cu Slujba Te-Deumului de multumire. Dupa oferirea premiilor de catre diriginti, P.S. Iustin Sigheteanul a premiat 16 elevi, la recomandarea conducerii seminarului, care au obtinut rezultate deosebite la invatatura si la diferite olimpiade, precum si pe cei care nu au avut nici o absenta in catalog si au participat la toate slujbele religioase. P.S. Sa a inmanat din partea Fundatiei ,,N. Steinhardt” o diploma culturala si un premiu de 200 ron. Foto.
  De la ora 13.00, Preasfintia Sa a urcat la Manastirea ,,Sf. Cruce” de sub Satra Pintii, Prot. Lapus, pentru a savarsi slujba inmormantarii Preotului Ioan Cosma, care a plecat la Domnul in varsta de 64 de ani, din care 40 de slujire preoteasca (ctitor al acestei manastiri si care a fost inmormantat langa altarul bisericii, ctitoria sa). I.P.S. Calinic al Argesului si Muscelului a transmis un mesaj parintesc cu acest prilej care a fost citit de parintele Arhimandrit Macarie Motogna – egumenul Manastirii Rohia. Foto.
 • Luni 17 Iunie, de la ora 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat in calitate de Presedinte de onoare, la Adunarea Generala a Asociatiei Femeilor Ortodoxe Maramuresene ,, Mironositele Femei,, care s-a desfasurat in Sala Bizantina din Catedrala Episcopala. In cadrul intalnirii a fost prezentat raportul de activitate pe 2012 si prima jumatate a anului 2013, s-au facut propuneri pentru viitoarele actiuni ale asociatiei si a fost aleasa noua conducere sub presedentia doamnei Doina Pop. Foto .
 • Duminica 16 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit noua pictura a Catedralei ,,Sf. M. Mc. Dimitrie Izvoratorul de Mir” din Municipiul Carei. A liturghisit si a predicat. Pentru vrednicia desavarsirii lucrarilor Catedralei Ortodoxe din Carei, preotul paroh Ilie Popa a primit distinctia ,,Crucea Voievodala Maramureseana” iar autoritatile locale, ctitorii si binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Primaria si Consiliul Local al Municipiului Carei, au conferit Preasfintitului Iustin Sigheteanul, prin Dl. Primar Eugen Kovacs titlul de Cetatean de Onoare, iar Preasfintia Sa a oferit Primarului Mun. Carei o Biblie, Editia Jubiliara a Sfantului Sinod. In final Preotul paroh a oferit Preasfintiei Sale, din partea Consiliului Parohial si a credinciosilor o icoana cu Sf. M. Mc. Dimitrie Izvoratorul de Mir. La eveniment au participat toate autoritatile judetene si locale. Foto

 • Sambata 15 Iunie, de la ora 8.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sf. Liturghie in Catedrala Episcopala cu ocazia implinirii a 10 ani de la absolvirea Seminarului Teologic Ortodox ,,Sf. Iosif Marturisitorul,, din Baia Mare a promotiei 1998-2003. Foto.
 • De la ora 10.00, Preasfintia Sa a participat la intalnirea Asociatiei Tinerilor Crestini Ortodocsi din Protopopiatul Baia Mare, care s-a desfasurat in Parohia Dumbravita sub coordonarea responsabilului cu tineretul pe Protopopiatul Baia Mare, Pr. Bogdan Ciocotisan - paroh. La intrunire au participat peste 300 de tineri din toate parohiile protopopiatului, impreuna cu preotii lor. Intalnirea a debutat cu Slujba Te-Deumului in biserica din localitate, dupa care a continuat la Casa de Cultura cu, prezentarea mesajului oficialitatilor (Dl. Zamfir Ciceu Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Dl. Felician Ciceu Primarul Comunei Dumbravita si Dl. Iulian Gheorghe directorul U.A.C. Dumbravita, care a sustinut financiar intrunirea) si sustinerea de catre P.C. Milan Balan Consilier al sectorului Teologic Educational din cadrul Episcopiei a conferintei cu titlul ,,Identitatea Ortodoxa in Societatea Contemporana” (in cadrul careia a abordat tema identitatii culturale si religioase a tinerilor ortodocsi romani).
  De la ora 13.00, tinerii au facut un pelerinaj intre localitatile Dumbravita si Rus, unde P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvantat locul pe care se va construi noua biserica cu hramul ,,Sf. Imparati Constantin si Elena” de catre comunitatea ortodoxa din Rus. Foto.
 • Tot cu acest prilej, P.S. Iustin Sigheteanul a vizitat si a binecuvantat Fabrica de piese de avioane din localitatea Dumbravita - U.A.C. (Universal Alloy Corporation) a carui Director este Dl. Iulian Gheorghe. Foto.
 • Ziua de 15 iunie, care reprezinta trecerea la cele vesnice a "Voievodului Limbii Romane" Mihai Eminescu, a fost marcata prin a XXVIII-a editie a manifestarii de suflet, cultura si literatura intitulata "Convorbiri culturale", in organizarea Cenaclului de cultura si arta "Mihai Eminescu" din comuna Petrova, judetul Maramures.
  Dupa primirea invitatilor s-a savarsit slujba parastasului de pomenire a poetul national Mihai Eminescu, in biserica ortodoxa din Petrova, dupa care participantii s-au deplasat la Liceul tehnologic "Alexandru Filipascu" din localitate, unde a fost prezentat proiectul editorial "Eminescu - repere" si a avut loc dezbaterea cu titlul "Eminescu - model civic si cultural".
  Manifestarea a fost posibila datorita contributiei aduse de Consiliul local si Primaria Petrova, Liceul Tehnologic "Alexandru Filipascu" Petrova, Cercul pedagogic al profesorilor de limba si literatura romana din zona Viseu si de Parohia Ortodoxa Petrova I, insa nu putem sa nu-l amintim pe cel care este sufletul acestor intruniri intru Eminescu, domnul profesor Ioan Petrovai.
  Intrucat Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului s-a numarat printre colaboratorii acestui frumos eveniment, Preasfintia Sa Dr. Iustin Sigheteanul l-a delegat pentru a reprezenta Eparhia noastra pe Pr. Dr. Cristian Stefan - consilier cultural .
  Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului

 • Joi 13 Iunie, de la ora 9.30, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica „Sf. Ap. Petru si Pavel” din Mun. Baia Mare.
 • De la ora 12.00, Preasfintia Sa a oficiat Slujba Parastasului cu ocazia Zilei Eroilor in fata Monumentului Ostasului Roman din Parcul Central, dupa care a participat la festivitatile oficiale organizate cu acest prilej de catre autoritatile judetene si locale. Foto.
 • Duminica 9 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit pictura si noua catapeteasma cu care a fost impodobita frumoasa biserica din Parohia Vetis, Protopopiatul Satu Mare. A liturghisit si a predicat. Pentru realizarea acestor importante lucrari Preotul Chirila Almond Gheorghe a fost distins cu rangul de stavrofor, iar Consiliul Parohial, Comitetul de Femei, donatorii si binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto

 • Sambata 8 Iunie, de la ora 11.30, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit troita maramureseana asezata in cimitirul vechi al Parohiei Berbesti, Protopopiatul Sighet, inaltata de Domnul Laurentiu Batin-fiu al satului cu familia, in cinstea eroilor din localitate si a cinci soldati polonezi, cazuti in lupta pentru eliberarea Maramuresului in confruntarea ce a avut loc intre ocupantii ruteano-ucrainieni si luptatorii maramureseni. Dupa sfintirea troitei, Preasfintia Sa a oficiat slujba parastasului in memoria eroilor.
  Pe o vreme foarte frumoasa in acelasi loc, s-a lansat monografia localitatii Berbesti in doua volume, cu titlul “Credinta, oameni si traditii” - autor Dr. Laurentiu Batin (absolvent si al Facultatii de Teologie Ortodoxa). La eveniment au participat: Academicianul Alexandru Surdu, actorul Dorel Visan, alte personalitati culturale si politice maramuresene, preoti profesori de la sectiile de Teologie Ortodoxa din Baia Mare, multi oameni de cultura din Sighetul Marmatiei si un mare numar de credinciosi. Dupa eveniment P.S. Iustin Sigheteanul, Academicianul Alexandru Surdu, actorul Dorel Visan si D-l. Laurentiu Batin au primit titlul de Cetatean de Onoare al Comunei Giulesti, care a fost inmanat de catre D-l. Gheorghe Vraja Primarul comunei. Foto.
 • Miercuri, 5 iunie, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a participat la prima Sedinta a Comitetului de Organizare a Reuniunii Tinerilor Ortodocsi care va avea loc in perioada 22-24 august.
  Preasfintia Sa a semnat Acordul de Parteneriat cu Primaria Municipiului Baia Mare privind Reuniunea, a aprobat Componenta Comitetului de Organizare si repartizarea atributiilor.
  Au participat: Pr. Consilier Cultural, pr. Inspector al Sectorului Teologic Educational, pr. protopop al protopopiatului Baia Mare, reprezentanti ai Asociatiilor de Tineri: ASCOR, ATOP – Baia Mare, Asociatia Tinerilor Catedralei, reprezentanti ai invatamantului religios.
  Discutiile au argumentat importanta acestei reuniuni, s-au analizat principalele momente din programul celor 3 zile, Preasfintia Sa a binecuvântat începutul lucrarilor de organizare si pregatire.
  (informatii privind programul reuniunii sunt pe pagina de deschidere a website-ului) . Foto.
 • ÎNTÂLNIREA TINERILOR ORTODOCSI AI PROTOPOPIATULUI ORTODOX BAIA MARE A.T.O.P. BM
  SÂMBATA - 15 IUNIE 2013- PAROHIA DUMBRAVITA
  “TINERII ÎN SLUJBA BISERICII LUI HRISTOS”-PROGRAM <continuare>
 • Va invitam sambata, 15 iunie 2013, ora 10,00 sa participati, impreuna cu minim trei tineri cu varsta cuprinsa intre 15-30 de ani, la Intalnirea Tinerilor Ortodocsi ai Protopopiatului Ortodox Roman Baia Mare-ATOP-BM, care va avea loc la Parohia Dumbravita, Protoieria Baia Mare, dupa programul atasat alaturat. <continuare>
 • Marti 4 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit in Catedrala Episcopala cu ocazia absolvirii studiilor universitare, de catre studentii din cadrul sectiilor de teologie ortodoxa, coordonate de Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gheorghe Paul. Dupa Sf. Liturghie Preasfintia Sa a participat la cursul festiv al studentilor absolventi, care a fost sustinut de Pr. Conf. Dr. Stefan Pomian. Foto.
 • Duminica 2 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Socond, Protopopiatul Carei, cu hramurile ,,Sf. Ap. Petru si Pavel" si ,,Sf. Imparati Constantin si Elena". La sfarsitul Sf. Liturghii Preasfintia Sa a hirotesit in rangul de iconom pe preotul paroh Dionisie Cosma, iar Consiliul Parohial a primit diploma de vrednicie. In semn de multumire, parintele Dionisie Cosma, Consiliul Parohial si credinciosii din Socond, au oferit Preasfintitului Iustin o icoana cu Sf. Iustin Martirul si Filosoful sarbatorit la 1 Iunie. Foto.

 • Sambata 1 Iunie, de sarbatoarea Sf. Iustin Martirul si Filosoful, ocrotitorul duhovnicesc al P.S. Iustin Sigheteanul, P.S. Sa a savarsit Sf. Liturghie in Catedrala Episcopala, in semn de multumire adusa lui Dumnezeu si Sfantului ocrotitor, inconjurat fiind de parintii din Permanenta Eparhiala, stareti de manastiri, reprezentantii scolilor teologice, protoierei si slujitorii catedralei episcopale. La acest popas duhovnicesc au fost prezente mai multe oficialitati din Maramures si Satu Mare, elevii seminaristi si studentii teologi, credinciosi si multi copii, pe care Preasfintia Sa cu ocazia zilei lor (1 iunie, ziua copilului) i-a provocat sa rosteasca rugaciuni si poezii, oferindu-le in dar carti, iconite si dulciuri. Foto.
  Dupa Sf. Liturghie, Preasfintia Sa a Savarsit tot in Catedrala Episcopala, Taina Sf. Botez, increstinand pe micutul Luca – Andrei Pop, caruia i-a oferit in dar o iconita cu Maica Domnului si o Biblie pentru copii, pentru intarirea in credinta ortodoxa si cresterea lui duhovniceasca. Foto.

 • Joi 30 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la serbarea de sfarsit de an scolar a absolventilor clasei a XII-a de la Liceul Teologic Ortodox „N. Steinhardt” din Satu Mare, care s-a desfasurat in Catedrala “Adormirea Maicii Domnului”. In cadrul festivitatilor, P.S. Iustin Sigheteanul care a fost insotit de Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Paul de la departamentul de Teologie Ortodoxa din Baia Mare, a oferit 2 diplome si premii in carti in numele Fundatiei “N. Steinhardt” (7 volume din integrala Steinhardt), 16 diplome culturale “Episcop Dr. Vasile Stan” in numele Episcopiei si tot atatea premi in bani in nume personal, pentru 10 elevi care s-au evidentiat in cadrul liceului la invatatura si alte aptitudini si la 6 elevi cu rezultate exceptionale la Olimpiada Nationala de religie de la mai multe scoli si licee din Mun. Satu Mare. Serabarea organizata de Pr. Gabriel Groza – Directorul liceului si corpul profesoral a fost onorata de prezenta D-lui. Adrian Stef – Presedintale Consiliului Judetean, de D-l Radu Roca Vice-Primar, de alte autoritati si de foarte multi parinti si elevi. Foto.
 • Data de 28 mai este o data de o importanta aparte din viata Înaltpreasfintitului Arhiepiscop Justinian Chira - episcopul ortodox al Maramuresului si Satmarului, întrucât anul acesta împlineste venerabila vârsta de 92 de ani. De la orale 12.00 in Paraclisul Centrului Eparhial, a fost savarsita slujba Tedeumului de multumire de catre PS Iustin Sigheteanul - arhiereu vicar, la care au participat autoritatile locale si centrale, Permanenta Centrului Eparhial, reprezentanti ai institutiilor baimarene, preoti si credinciosi. Foto.
 • Luni 27 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat Conferinta Preoteasca de primavara cu tema „Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase” , in Protopopiatul Satu Mare. Foto.
 • Popas aniversar duhovnicesc la Manastirea Rohia. Duminica, 26 mai 2013, cu doua zile înainte de împlinirea venerabilei vârste de 92 de ani, Înaltpreasfintitul Parinte JUSTINIAN Arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului, a slujit Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie la Manastirea „Sfânta Ana” Rohia, înconjurat de soborul manastirii, în prezenta a sute de credinciosi. Dupa sfânta Liturghie, o fost oficiata o slujba de Tedeum, ca multumire lui Dumnezeu pentru cei 92 de ani de viata si 72 de ani când a intrat în obstea manastirii Rohia. Apoi Arhim. Macarie Motogna – egumenul manastirii a spus un cuvânt de aniversar la adresa Înaltpreasfintitului Parinte Justinian. Apoi Înaltpreasfintia Sa, a adresat celor prezenti un bogat si temeinic cuvânt de învatatura.
  În final a fost savârsit un Parastas de pomenire pentru parintii dupa trup a-i Înaltpreasfintitului Arhiepiscop Justinian si pentru staretii manastirii. Foto,
 • Duminica 26 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit noua biserica de lemn in stil maramuresean cu hramul „Sf. Imparati Constantin si Elena” din Parohia Sacel – Iza, Prot. Viseu. A savarsit Sf. Liturghie si a predicat pe o scena amenajata in incinta bisericii, inconjurat de un frumos sobor de preoti. La sfarsitul Sf. Liturghii, P.S. Iustin Sigheteanul a hirotesit in rangul de iconom pe preotul paroh Ioan Zubascu, care impreuna cu Consiliul Parohial si credinciosii, ajutati de autoritatile locale, au ridicat biserica de lemn avand la subsol si o sala sociala, in doar 4 ani (piatra de temelie fiind pusa in 25 martie 2009). Ctitorii si binefacatorii, in frunte cu Primarul localitatii Dl. Gavrila Dologa, au primit diplome de vrednicie. Primarul comunei Sacel, in numele Consiliului Local a conferit Preasfintitului Iustin Sigheteanul titlul de Cetatean de Onoare al localitatii. Foto.

 • SAMBATA, 25 mai, de la ora 9.30, s-a desfasurat la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare - cu binecuvantare si in prezenta Preasfintitului Parinte Dr. Iustin Hodea Sigheteanul- manifestarea cultural -religioasa „De la Înviere la Înaltarea ”, editia a XIII-a si „Olimpiada de mestesuguri artistice traditionale”- faza judeteana, organizate de catre Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, pe sectiunile: icoane pe sticla, icoane pe lemn, desene, creatii literare, mestesuguri artistice traditionale, grupuri vocale cu pricesne si teatru religios. La acest eveniment au participat cu interes, bucurie si entuziasm un numar de 240 de elevi din 35 de colegii, licee si scoli gimnaziale din judetul Maramures. Elevii calificati pe primul loc la sectiunile icoane pe sticla, icoane pe lemn, mestesuguri artistice traditionale, vor participa la etapa nationala a Olimpiadei de mestesuguri artistice traditionale, unde anul scolar precedent, elevii maramureseni au obtinut rezultate deosebite, concretizate in 2 premii II si 4 premii III. Actiunea se inscrie in suita de manifestari dedicate anului omagial al Sf. Imparati Constantin si mama sa Elena, cei intocmai cu apostolii cinstiti.
  Partenerii actiunii sunt: Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare, Casa Corpului Didactic Maramures. Coordonatorii acestor manifestari sunt inspectorii scolari: prof. dr. Amelia Banica si pr. prof. Florin Hoban. Foto.
 • Vineri 24 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat Conferinta Preoteasca de primavara din Protopopiatul Viseu, cu tema „Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase”. La sfarsitul conferintei Preasfintia Sa a conferit diploma ,,Sf. Iosif Marturisitorul" pentru intreaga activitate pastoral-misionara, sociala si culturala, desfasurata in slujba Bisericii Ortodoxe, celor 7 preoti din Protopopiatul Viseu, care au iesit la pensie (Cosma Mihai, Andreica Gheorghe, Antal Gheorghe, Maris Ilie, Tomoiaga Grigore, Magdau Vasile si Andreica Petru post-mortem). La final a fost lansata cartea ,,Viata si activitatea preotului Ic. Stvr. Andreica Gheorghe,, (Pagini de jurnal), care a slujit Biserica Ortodoxa 45 de ani, in prezenta preotilor din Protopopiatul Viseu, a mai multor intelectuali, a familiei si a apropiatilor. Foto.
 • Joi 23 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat Conferinta Preoteasca de primavara din Protopopiatul Sighet, cu tema „Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase”. Foto.
 • Miercuri 22 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat Conferinta Preoteasca de primavara din Protopopiatul Oas, cu tema „Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase”. Foto.

 • Marti 21 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia ,,Sf. Imparati Constantin si Elena” din Municipiul Satu Mare, cu ocazia hramului. La sfarsitul Sf. Liturghii, elevii castigatori ai concursului ,,Bucuria de a fi crestin” – din Parohia ,,Sf. Imparati”, au primit diplome din partea Preasfintiei Sale si premii din partea primariei prin Dl. Dorel Coica - Primarul Municipiului Satu Mare. La final Dl. Primar, in numele Consiliului Local a conferit Preasfintitului Iustin titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Satu Mare, iar Preasfintia Sa dupa ce a multumit Dl. Primar si Consiliului Local, a oferit in dar o icoana cu Invierea Domnului si un album cu toate bisericile noi ce s-au construit in cele doua judete (Maramures si Satu Mare) - dupa 1990, anul reactivarii Episcopiei Maramuresului si Satmarului. In cuvantul de multumire P.S. Iustin Sigheteanul a reafirmat dorinta episcopiei ca Sf. Imparati Constantin Si Elena sa devina ocrotitorii Municipiului Satu Mare. Foto.

 • Duminica 19 Mai, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Stramtura, Protopopiatul Sighet. Foto.
  De la ora 14.00, Preasfintia Sa a savarsit slujba inmormantarii preacucernicului parinte arhidiacon Iustin Oprisan, fiul fostului Protopop al Sighetului - Mihai Oprisan, ctitorul Catedralei ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Mun. Sighet. Parintele Iustin Oprisan, care a plecat la Domnul in varsta de 57 de ani, a fost hirotonit in 1986 pe seama Catedralei din Cluj Napoca si a slujit ca diacon atat cu I.P.S. Arhiepiscop Teofil Herineanu, cat si cu I.P.S. Arhiepiscop Justinian. Inmormantarea a avut loc la Manastirea Barsana, unde a fost si inhumat in cimitirul manastirii. Foto.
  De la ora 16.00, Preasfintia Sa a binecuvantat poarta de intrare spre Parohia Barsana – Valea Muntelui, cu participarea preotului paroh Vasile Dunca, a Primarului Com. Dl. Petru Cudrici, a D-lui. architect Dorel Cordos realizatorul proiectului, a mesterilor populari maramureseni care au executat lucrarea si a unei mari multimi de credinciosi din localitatea Barsana. Foto.

 • Sambata 18 Mai, de la ora 9.00. P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba punerii pietrei de temelie pentru o noua biserica cu hramurile „Sf. Romani si Sf. Cuv. Parasheva” in Parohia Negresti Oas III, pastorita de Pr. Marcel Malanca, secretar protopopesc si responsabil cu catehizarea tineretului pe Prot. Oas. Pentru slujirea, implicarea si vrednicia lui, a fost distins cu rangul de iconom. Foto.
  De la ora 10.00, Preasfintia Sa, a savarsit Sfanta Liturghie si a predicat la Schitul „Sf. Arhidiacon Stefan si Sf. Imparati Constantin si Elena” – Luna Ses, Prot. Oas. La asezamantul de la Luna Ses, se vor desfasura in viitor tabere de creatie cu tineretul crestin orthodox, coordonate de preotul responsabil cu catehizarea tineretului din Protopopiatul Oas, in prezent existand baza materiala (biserica si casa pelerinului). Dupa Sf. Liturghie, Preasfintia Sa a oferit rangul de sachelar preotului slujitor Nicolae Robas, iar binefacatorilor au fost oferite diplome de vrednicie. Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Oas, reprezentat de P.C. Prot. Feher Mihai si de Primaria Negresti Oas. La eveniment au fost prezente oficialitatile judetene si locale. Foto.
 • Joi 16 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat Conferinta Preoteasca de primavara cu tema „Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase” in Protopopiatul Lapus. Foto .
 • Miercuri 15 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat Conferinta Preoteasca de primavara cu tema „Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase” in Protopopiatul Carei. Foto.
 • Marti 14 Mai, de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat Conferinta Preoteasca de primavara, cu tema „Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase” in Protopopiatul Chioar. Foto.
 • Luni 13 Mai, de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat Conferinta Preoteasca de primavara, cu tema „Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase” in Protopopiatul Baia Mare. Foto.
 • Duminica 12 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Dragomiresti II cu hramul ,,Sfintii Romani" . Biserica este o frumoasa constructie din lemn in stil maramuresean, construita dupa infiintarea acestei parohii in urma cu 4 ani. In acest timp s-a construit si o casa parohiala cu sala sociala si un altar de vara, toate in incinta bisericii. Lucrarile au fost coordonate de preotul paroh Gheorghe Mihali, Consiliul Parohial si sustinute financiar de credinciosi. Foto.
 • Vineri 10 Mai, de la ora 9.00, I.P.S. Arhiepiscop Justinian, impreuna cu P.S. Iustin Sigheteanul, au savarsit Sfanta Liturghie arhiereasca pe altarul de vara din incinta Manastirii Rohia, cu ocazia harmului mic - sarbatoarea Izvorul Tamaduirii. La sfarsitul Sfintei Liturghii, P.S. Iustin Sigheteanul a conferit distinctia ,,Crucea Voievodala Maramureseana" (pentru laici) Domnului Zamfir Ciceu - Presedintele Consiliului Judetean Maramures - pentru sprijinul acordat Manastirii Rohia prin inbunatatirea drumului de acces spre acest important asezamant monahal, iar Domnului Mitru Lese - Primarul Orasului Tg. Lapus -pentru impreuna lucrare la acest obiectiv i-a conferit Diploma ,,Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul" multumindu-le si rugandu-I sa sprijine pe mai departe lucrarea sociala si culturala a Bisericii Ortodoxe din toate comunitatile judetului. Foto.
 • Joi 9 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Vecerniei si a predicat la Manastirea Rohia in ajunul sarbatorii Izvorul Tamadurii. Foto.

 • În 8 mai 2013 a avut loc la Catedrala episcopala din Baia Mare, în prezenta Preasfintitului Iustin Sigheteanul, faza eparhiala a Concursului national „Bucuria de a fi crestin”. Concursul se desfasoara cu binecuvântarea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin Sectorul Teologic-Educational al Patriarhiei Române si face parte din suita de manifestari organizate cu prilejul Anului omagial al „Sf. Împarati Constantin si Elena”. Scopul concursului este acela de a cultiva dragostea fata de tara si de Biserica Ortodoxa Româna si de a-i educa pe copii în sensul respectarii valorilor traditionale si a afirmarii propriei identitati religioase, culturale si nationale, în contextul unei lumi tot mai seculare.
  La faza eparhiala au participat 27 de copii provenind din cele 8 protopopiate ale episcopiei noastre. Acestia au participat la una dintre cele 3 sectiuni ale concursului: interpretarea unui cântec religios, interpretarea unei poezii religioase si interpretarea unui text literar în proza. Câstigatorii la sectiunea cântec religios au fost: locul I Timis Silvia (Parohia Borsa II – Protopopiat Viseu), locul II Oiegas Cristina Maria (Parohia Viile Satu Mare – Protopopiat Satu Mare), locul II Vasile Denisa (Parohia Tasnad – Protopopiat Carei), locul III Ghitiu Andreea (Parohia Rohia – Protopopiat Lapus). La sectiunea recitarea unei poezii religioase au câstigat: locul I Florescu Alexandra (Parohia Nasterea Domnului Satu Mare – Protopopiat Satu Mare), locul II Pasere Danut (Parohia Strâmtura – Protopopiat Sighet), locul III Babut Malina (Parohia Batarci – Protopopiat Oas). Foto.

Pr. Florin Stan
inspector pentru catehizarea tineretului

 • Marti 7 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manstirea - ,,Invierea Domnului" Habra – Grosi. La slujba au participat peste 1000 de credinciosi si au fost prezente autoritatile judetene si locale. Foto.
 • Luni 6 Mai, a doua zi de Pasti, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Nasterea Maicii Domnului" din Mun. Satu Mare, la care slujesc preotii: Nastai Coriolan, Vasile Tataran si Petrica Sabo. La sfarsitul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa a conferit distinctia ,,Crucea Voievodala Maramureseana" (pentru laici) Domnului Ing. Mircea Letiu, membru in Adunarea Eparhiala si Adunarea Nationala Bisericeasca - pentru fidelitatea fata de Biserica Ortodoxa, pentru restaurarea cu multa responsabilitate si competenta a mai multor monumente istorice bisericesti, precum si pentru construirea din nou a unor biserici si nu in ultimul rand pentru bucuria prilejuita credinciosilor cu aducerea Sfintei Lumini in ultimii 6 ani, prin suportarea cheltuielii transportului cu avionul de la Bucuresti la Cluj Napoca si in Episcopia Maramuresului si Satmarului (Aeroportul Baia Mare si Aeroportul Satu Mare). Foto.

 • Duminica 5 Mai, de Praznicul Invierii Domnului, I.P.S. Arhiepiscop Justinian, impreuna cu P.S. Iustin Sigheteanul au savarsit Slujba Invierii, urmata de Sf. Liturghie la Catedrala Episcopala. Foto.

 

 • De la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Vecerniei (a doua Inviere) in Catedrala Episcopala. Foto.

 • Sambata 4 Mai, de la ora 22.30, P.S. Iustin Sigheteanul, impreuna cu oficialitatile judetene si locale si un grup de preoti si calugari au intampinat Sfanta Lumina pe Aeroportul din Baia Mare. Sfanta Lumina a ajuns la Cluj Napoca, in Baia Mare si la Satu Mare, ca dar al credintei facut de Dl. Ing. Mircea Letiu, membru in Adunarea Nationala Bisericeasca si care a suportat costurile transportului cu avionul, anul acesta fiind a 6 oara cand se aduce Sfanta Lumina de la Ierusalim in Episcopia Maramuresului si Satmarului. Foto.
 • Vineri 3 Mai, de la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Denia Prohodului Domnului in Catedrala Episcopala. La slujba a participat si I.P.S. Arhiepiscop Justinian. Foto.
 • Joi 2 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Denia celor 12 Evanghelii in Catedrala Episcopala. La slujba a asistat si I.P.S. Arhiepiscop Justinian. Foto.
 • Miercuri 1 Mai, de la ora 13.00, P.S. Iustin Sigheteanula savarsit Slujba Inmormantarii Parintelui Gheorghe Lupse, care a trecut la Domnul in varsta de 64 de ani. A avut peste 40 de ani de slujire preoteasca, iar in ultimii 10 ani a slujit in localitatea natala Valenii Somcutei, slujba prohodirii avand loc in biserica Parohiei cu hramul ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil,, iar inhumarea in mormantul pregatit in incinta bisericii. Foto.
PASTORALA LA ÎNVIEREA DOMNULUI - 2013
 • Iubitii mei fii sufletesti,
  Prin Învierea Domnului s-a încununat toata lucrarea pe care Dumnezeu, prin Cuvântul Sau, Iisus Hristos, a început-o de la facerea lumii, toate cele vazute sau nevazute. De aceea, în Ziua Învierii Domnului se bucura toata creatura, se bucura cerul si pamântul, pentru ca prin Înviere a fost biruita moartea, pentru ca prin Înviere a biruit Hristos care este Viata, a biruit Hristos si a pierit satana. Prin Învierea lui Hristos s-a deschis cerul si a fost pustiit iadul, prin Învierea lui Iisus Hristos, Care S-a numit „Fiul Omului”, a fost eliberat din robie Omul si a fost asezat la locul de cinste si de slava, pe care a avut-o la început de la Dumnezeu.
  <continuare format pdf.>
Comunicat de presa
Datorita sprijinului domnului ing. Mircea Letiu, membru în Adunarea Nationala Bisericeasca din partea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, Sfânta Lumina, luata de pe Sfântul Mormânt de la Ierusalim, va ajunge pentru a patra oara si în Eparhia noastra.
Sfânta Lumina va fi adusa de o delegatie eparhiala, sâmbata 04 mai, în jurul orei 22, pe Aeroportul din Baia Mare.a
Preasfintia Sa Dr. Iustin Sigheteanul va prelua Sfânta Lumina de la Aeroport, iar apoi o va aduce la Catedrala Episcopala „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde va savârsi Slujba Învierii, începând cu ora 24, slujba ce va fi urmata de Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie.
Protopopii, preotii si monahii o vor primi la Aeroport sau la Catedrala Episcopala, pentru a o putea oferi credinciosilor care vor participa la Slujba Învierii, ce va fi savârsita în bisericile si manastirile din judetul Maramures.

Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului

 • Marti 30 Aprilie, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Inmormantarii in biserica „Buna Vestire” din orasul Viseu pentru parintele Andreica Petru, care a plecat la Domnul in varsta de 72 de ani, din care 47 i-a trait in slujba Bisericii Ortodoxe ca preot in localitatea Moisei- Izvorul Dragos, iar ultimile trei decenii in Parohia “Sf. Nicolae” din orasul Viseu. Dumnezeu sa-l odihneasca cu dreptii si sa-l aseze in ceata slujitorilor sai din ceruri. Foto.
 • Luni 29 Aprilie de la ora 11.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Parastasului la Monumentul Ostasului Roman din Parcul Municipal Baia Mare, cu ocazia zilei veteranilor de razboi. Foto.

 • Duminica 28 Aprilie de la ora 15.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a sfintit troita maramureseana, ridicata de Domnul Anton Rohian - Prefectul Judetului Maramures, in memoria parintilor sai, in cimitirul din Parohia Grosii Baii, Prot. Baia Mare. Foto.
 • De la ora 18.00, Preasfintia Sa a participat la Concertul de pricesne traditionale prepascale, organizat in Catedrala Episcopala, de catre Ansamblul National Transilvania din Baia Mare, Consiliul Judetean Maramures si Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului. Foto. Program concert.
 • Duminica 28 Aprilie, De Praznicul Intrarii Domnului in Ierusalim, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala Episcopala din Baia Mare. Dupa Sf. Liturghie pe esplanada din fata catedralei Preasfintia Sa a rostit rugaciunea de binecuvantare a stalparilor, dupa care a sfintit cu aghiasma ramurile de salcie purtate de credinciosi. Foto.
 • Sambata 27 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia „Inaltarea Domnului” din Orasul Tg. Lapus. Sfanta Liturghie a fost prilejuita de bucuria inaltarii si terminarii in exterior a noii biserici care coincide cu implinirea a 10 ani de la primirea sfantului dar al preotiei de catre parintele Florin Stan parohul acestei parohii si Inspector Eparhial cu catehizarea tineretului. Dupa Sf. Liturghie, P.S. Iustin Sigheteanul a ridicat la rangul de Iconom Stavrofor pe parintele paroh, iar membrii consiliului parohial, alti ctitori si binefacatori, corul bisericii si slujitorii neclericali au primit diplome de vrednicie. In final s-a oficita Slujba Parastasului pentru ctitorii si binefacatorii bisericii trecuti la Domnul. Foto.
 • Vineri 26 Aprilie, de la ora 16.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Buciumi, Prot. Chioar. Foto.
 • Joi 25 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inaninte sfintite in biserica “Sf. Ierarh Nicolae” din incinta Liceului Teologic Ortodox “N. Steinhardt” din Mun. Satu Mare, condus de Parinte Gabriel Groza - Director. Acest liceu este prima scoala confesionala ortodoxa, infiintat in Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului in anul 2006 si care in prezent promoveaza toate ciclurile de invatamant (prescolar, primar, gimnazial si liceal) avand in total 460 de elevi, la care predau 50 de cadre didactice. In sala de sport a liceului a avut loc festivitatea de premiere a elevilor, care au obtinut rezultate deosebite la concursul “Traditii si Obiceiuri Pascale" la care au participat elevi din 10 judete. Autoritatile judetene si locale au fost reprezentate de: Dl. Avram Eugeniu - Prefect, Dl. Stef Mihai Adrian - Presedintele Consiliului Judetean, Dl. Roca Radu -Viceprimar si Doamna Roman Mariana - Inspector Scolar General. Foto.
 • Miercuri 24 Aprilie de la ora 14.00, P.S. Iustin Sigheteanul s-a intalnit cu echipa tehnica pe santierul Catedralei Episcopale pentru a se lua unele hotarari in legatura cu evolutia lucrarilor la cupola principala (cota+38m). Foto.
 • Miercuri 24 Aprilie, de sarbatoarea Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul, Sfantul ocrotitor al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat la biserica “Sf. Iosif Marturisitorul” din Mun. Baia Mare. Biserica de lemn in stil maramuresean a fost tarnosita in 23 Aprilie 2004 de catre I.P.S. Arhiepiscop Justinian, I.P.S. Teologos Mitropolitul Seresului si al Nigritei(Grecia) si P.S. Iustin Sigheteanul. Pe langa biserica “Sf. Iosif Marturisitorul“a luat fiinta si Asezamantul Social Filantropic cu acelas nume, pe care la binecuvantat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel in 14 Decembrie 2009. Preotii slujitori Vasile Fodorut si Ghita Man, impreuna cu ostenitorii asezamantului social, ofera o masa calda la 140 de familii in fiecare duminica si sarbatoare si ajuta un numar important de familii saptamanal. Foto
 • Marti 23 Aprilie, de Sf. M. Mc. Gheorghe, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Ortodoxa Sisesti, Prot. Baia Mare. Credinciosii ortodocsi din Sisesti care conform recensamantului din 2011 sunt 851 de persoane, adica 65%, in urma sentintei definitive a Curtii Supreme de Justitie au pierdut vechea biserica care a revenit celor 536 de greco-catolici – 35%, s-au hotarat sa-si construiasca o noua si frumoasa biserica ortodoxa cu hramurile ,,Adormirea Maicii Domnului,, si ,,Sf. M. Mc. Gheorghe”. In prezent slujesc in biserica provizorie, avandul pastor pe parintele Octavian Andreica, iar anul acesta vor demara lucrarile la noua biserica. La sfarsitul Sf. Liturghii Preasfintia Sa a savarsit Slujba Parastasului in memoria Parintelui Gheorghe Andreica, tatal actualului parinte si care a pastorit Parohia Sisesti timp de 17 ani. Foto.
 • Luni 22 Aprilie, de la ora 16.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Surdesti, Prot. Lapus. Foto.
 • Duminica 21 Aprilie, P.S. Iustin Sgheteanul a liturghisit si a predicat la parohia ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din Mun. Sighet. In cadrul Sf. Liturghii Preasfintia Sa a hirotonit intru diacon pe teologul Simion Smicala. La sfarsitul Sfintei Liturghii, preotul paroh Flaviu Vida, a primit rangul de iconom, pentru vrednicia multor lucrari, executate cu credinciosi putini, dar harnici si darnici. Foto

 • Sambata 20 Aprilie, de la ora 11.00, Preasfinitul Iustin Sigheteanul a facut o vizita la Seminarul Teologic Ortodox ,,Sf. Iosif Marturisitorul" din Baia Mare. A vizitat paraclisul, biblioteca si salile de clasa, elevii seminaristi fiind la cursuri, pentru a recupera ziua de 2 Mai. In aceasta vizita, Preasfintia Sa a fost intampinat si insotit de catre Pr. Prof. Dr. Marius Nechita - Directorul Seminarului si Pr. Prof. Florin Hoban - Inspector de religie pe Judetul Maramures. Foto.
  De la ora 12.00, Preasfintia Sa alaturi de Domnul Catalin Chereches - Primarul Mun. Baia Mare si Doamna Doina Pop - Presedinta A.F.O.M.F. au participat la actiunea organizata de Asociatia Femeilor Ortodoxe ,,Mironositele Femei" maramuresene, cu sprijinul episcopiei si a primariei, care s-a desfasurat in Catedrala Episcopala si in cadrul careia au fost oferite 350 de pachete pentru tot atatea familii nevoiase din Mun. Baia Mare (aproximativ 1000 de persoane) si 150 de pachete pentru copii. Foto.
 • Vineri 19 Aprilie, de la ora 16.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in parohia Bixad, Protopopiatul Oas. In cuvantul final, Preasfintia Sa a spus: ,, la limita dintre Parohia Bixad cu 2700 de credinciosi ortodocsi si Parohia Trip cu 1700 de credinciosi ortodocsi, trebuie construita o noua biserica ortodoxa,,. Primarul Comunei Bixad Dl. Ioan Tatar, s-a angajat ca in termen de doua luni va fi identificata locatia construirii noii biserici ortodoxe, pentru credinciosii din aceasta zona. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa a binecuvantat noile lucrari ce s-au facut la casa parohiala. Foto.
 • Joi 18 Aprilie, de la ora 10.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in biserica cu hramul ,, Sf. M. Mc. Gheorghe" din incinta Penitenciarului - Baia Mare. La sfarsitul Sf. Liturghii, Preotul slujitor Alexandru Nuszer a fost hirotesit intru iconom. Foto.
 • Miercuri 17 Aprilie, cu ocazia implinirii a 19 ani de la primirea sfantului har al arhieriei, P.S. Iustin Sigheteanul a slujit la Denia Canonului cel Mare in Catedrala Episcopala, dupa care a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat. Dupa Sfanta Liturghie, Preasfintia Sa, in prezenta slujitorilor si ostenitorilor catedralei, a sfintit noile spatii pentru vesmantarie, spalatorie vesminte si prescurarie, amenajate la demisolul Catedralei Episcopale. Foto.
 • Marti 16 Aprilie de la ora 10.00, P.S. Iustin Sighteanul a prezidat sedinta administrativa cu preotii din orasele Viseu, Borsa si localitatile apartinatoare, precum si preotii caritativi, care s-a desfasurat in sediul Protopopiatului Ortodox din orasul Viseu. In preziua intalnirii, P.S. Sa a poposit la Manastirea Moisei, unde a vizitat noile lucrari in constructie (turnul clopotnita, altarul de vara in stil maramuresan si Centrul Cultural Monahal ,, Sf. Ierarh Sava Brancovici"). Foto

 • Luni 15 Aprilie, de la ora 10.00, P.S. Iustin Sighteanul a prezidat sedinta administrativa cu preotii din Mun. Sighet, localitatile apartinatoare si preotii caritativi, care s-a desfasurat in sediul Protopopiatului Ortodox Sighet din Palatul Episcopal. Foto
  De la ora 13.00, P.S. Iustin Sigheteanul impreuna cu P.C. Dr. Augustin Vasile Vicar Administrativ, P.C. Dr. Cristian Stefan Consilier Cultural, Preot Vasile Pop Protopopul de Sighet si Domnul Vasile Marchis Director al Directiei de Cultura si Patrimoniu Maramures, au facut receptia lucrarilor de acoperire a Palatului Episcopal, lucrare executata de Firma S.C. GIM TOP CONSTRUCT. Dupa receptia lucrarilor P.S. Sa impreuna cu delegatia insotitoare a vizitat lucrarile in curs din incinta bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului"– Sighet, pastorita de P.C. Vasile Pop Protopop de Sighet. Foto

Bisericile monument – istoric în atentia Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului
si a Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu – Maramures
 • Luni, 15 aprilie 2013, la Palatul Episcopal al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului din Sighetu Marmatiei a avut loc o întâlnire de lucru cu persoanele angajate pe posturile de supraveghetori –muzeu de la bisericile de lemn de pe cuprinsul judetului Maramures.
  Sedinta de lucru a fost prezidata de Preasfintia Sa Dr. Iustin Sigheteanul – arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, fiind însotit de Pr. Dr. Vasile Augustin – vicar eparhial, Pr. Dr. Cristian Stefan – consilier cultural si Pr. Vasile Pop – protoiereu de Sighet. Din partea Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Maramures a participat domnul Ioan Marchis – directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Maramures.
  În cadrul întrunirii au fost prezentate reperele cele mai importante din legislatia privind protejarea si pastrarea monumentelor si a obiectelor de patrimoniu mobil, masurile de punere în valoare a patrimoniului cultural national, rolul angajatilor pe posturile de supraveghetori – muzeu începând cu primirea vizitatorilor si continuând cu prezentarea câtorva date privitoare la localitatea si monumentul pe care le reprezinta, masurile care trebuiesc luate în vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu conform fisei postului.
  Atât Preasfintia Sa Dr. Iustin Sigheteanul cât si Domnul Ioan Marchis au insistat asupra pastrarii cu sfintenie a acestor bunuri culturale nationale, subliniind faptul ca neprotejarea si pierderea acestor bunuri din patrimoniu national pot duce si la pierderea identitatii noastre nationale.
  Urmatoarea întrunire de lucru, pe aceasta sfera de interes, se va face împreuna cu preotii care au în parohiile lor biserici monument istoric. Foto

  Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarul
 • Duminica 14 Aprilie de la ora 17.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a participat la Slujba Vecerniei la Catedrala Episcopala si a tinut o meditatie in cadrul serilor duhovnicesti, organizate de A.S.C.O.R. Baia Mare. Foto.
 • Duminica 14 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala Episcopala din Baia Mare. La sfarsitul Sf. Liturghii Preasfintia Sa a oferit Diploma Culturala ,,Episcop Dr. Vasile Stan" Corului de copii din localitatea Budesti – Maramures, condus de doamna directoare Maria Ciceu, pentru promovarea valorilor traditionale stramosesti (portul, cântul si colindul) specifice Maramuresului si pentru fidelitatea fata de Credinta Ortodoxa a Neamului Românesc, prin care s-au facut cunoscuti în Judet si în Tara. Foto.
 • Vineri 12 Aprilie, de la ora 16.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Someseni, Protopopiatul Satu Mare. Inainte de Sfanta Liturghie Preasfintia Sa a binecuvantat lucrarile de reinnoire exterioara ce s-au facut la biserica. La sfarsitul Sfintei Liturghii Preotul paroh Alin Andreescu a fost hirotesit intru iconom. Foto.
 • Miercuri 10 Aprilie, de la ora 16.00, Preas fintitul Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia ,,Sf. Imparati Constantin si Elena"– Borsa. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Barna Cornel Ionel a fost hirotonit intru diacon. Foto.
 • Luni 8 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat intalnirea administrative a preotilor slujitori din Municipiul Satu Mare, la care s-au adaugat si preotii din institutiile militare si preotii caritativi. S-au discutat probleme organizatorice, liturgice, economice, disciplinare si de uniformizare a savarsirii sfintelor slujbe. Foto.
 • Duminica 7 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica Sf. Ap. Petru si Pavel din orasul Somcuta Mare. Biserica construita in anul 1885 se afla in plin proces de restaurare (innoire exterioara, pictura si inzestrare interioara, lucrari care se vor finaliza in urmatorii trei ani). In cadrul Sf. Liturghii a hirtonit intru diacon pe seama acestei biserici pe teologul Ioan Lupse. Foto.
 • Vineri 5 Aprilie, de la ora 16.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Vad, Prot. Lapus, pastorita de parintele Vasile Marc. Biserica cu hramul ,, Sf. Ap. Petru si Pavel" se afla in plin proces de restaurare interioara si exterioara. Foto.
 • Joi 4 Aprilie, de la ora 16.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Boiu Mare, Prot. Chioar. Foto.

 • Miercuri 3 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite in biserica cu hramul ,,Sf. Ap. Petru si Pavel" din localitatea Sacel I, Prot. Viseu. Foto.
  In aceeasi zi Preasfintia Sa a vizitat manastirea ,,Sf. Prooroc Ilie"– Dragomiresti, Parohia Sacel II si Parohia Sacel – Iza. Foto.
 • Situatia confesionala din Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului (judetele Maramures si Satu Mare) rezultata din cele trei recensaminte. RECENSAMANT situatie confesionala 1992, 2002, 2011 format excel
 • Duminica 31 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia ,,Buna Vestire” din Mun. Satu Mare. In cadrul Sf. Liturghii Preasfintia Sa a hirotonit pe diaconul Florin Tamas intru preot pe seama Parohiei Hoteni, Protopopiatul Sighet. Foto.
 • Sambata 30 Martie de la ora 9.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la festivitatea prilejuita de aniversare a 50 de ani a Colegiului National „Vasile Lucaciu” care s-a desfasurat in Sala Teatrului Municipal din Baia Mare. In deschidere Preasfintia Sa a rostit o rugaciune de binecuvantare, a prezentat un mesaj si a daruit din partea Episcopiei Diploma Culturala ,,Episcop Dr. Vasile Stan" Domnului Profesor Traian Covaciu, Directorul Colegiului. La randul sau, directorul a oferit Preasfintiei Sale medalia aniversara. Mesaj. Diploma. Foto.

 • Vineri 29 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Dumbrava, Prot. Lapus. In cadrul Sf. Liturghii a hirotonit intru diacon pe teologul Tamas Florin. Foto.
 • In aceeasi zi Preasfintia Sa a vizitat manastirea ,,Sf. Andrei"– Berinta, manastirea Rohia si manastirea ,,Sf. Cruce"– Dumbrava, toate din Protopopiatul Lapus. Foto.
 • În data de 28 martie 2013, a avut loc la Centrul Eparhial Baia Mare concurs în vederea ocuparii Parohiei Satmarel, Protopopiatul Satu Mare. Proba scrisa a avut loc în sala de consiliu cu cei 6 candidati, iar proba orala a avut loc în Capela Episcopala sub presedintia P.S. Sale IUSTIN SIGHETEANUL, arhiereu-vicar. Foto. <rezultate>

 • Miercuri 27 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul, impreuna cu PC Vasile Pop Protoiereul Sighetului si reprezentanti firmei de constructie, au vizitat Palatul Episcopal de la Sighetul Marmatiei, unde se fac ample lucrari la acoperis si la interiorul palatului. Foto.
  De la ora 16.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor mai inainte sfintite si a predicat in Parohia ,,Sf. Ap. Petru si Pavel,, din Sighetul Marmatiei. Foto.

 • Luni, 25 martie 2013, de Praznicul Buna Vestire, Înaltpreasfintitul Parinte JUSTINIAN Arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului, a slujit Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie la Manastirea „Sfânta Ana” Rohia, înconjurat de soborul manastirii, în prezenta a sute de credinciosi. Dupa sfânta Liturghie, Înaltpreasfintia Sa, a adresat celor prezenti un bogat cuvânt de învatatura.
  De la ora 13,oo pe altarul de vara, a avut loc a doua editie a Festivalului de Pricesne în cinstea Maicii Domnului, numit Manastirea Sfânta Ana – Rohia: refugiu, liman, oaza, un rai siesi suficient, organizat de catre doamna Livia Sima prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei publice – Programul Operational Regional 2007-2013. Au participat sase coruri din Tara Lapusului, fiecare cor a primit câte o Diploma si placheta de participare.
  Foto.
 • Luni 25 Martie, de sarbatoarea Bunei Vestiri, la invitatia I.P.S. Mitropolit Andrei, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la hramul Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului, la implinirea a sapte ani de la instalarea primului mitropolit, vrednicul de pomenire Bartolomeu Anania si implinirea a doi ani de la intronizarea I.P.S. Andrei in demnitatea de Mitropolit al Clujului, Maramuresului si Salajului. La sfarsitul Sf. Liturghii I.P.S. Mitropolit Andrei, a premiat pe castigatorii Concursului National ,, Dumitru Staniloaie" - faza mitropolitana. Foto.
 • Duminica 24 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Ieud, Protopopiatul Viseu, cu ocazia hramului. La Sfanta Liturghie pe langa miile de credinciosi au participat si oficialitati central, judetene si locale ( D-l Liviu Marian Pop-Senator, D-l Gheorghe Simon-Deputat, D-l Anton Rohian-Prefectul Judetului Maramures, D-l Gabriel Zetea-Vicepresedinte al Consiliului Judetean Maramures si D-l David Primarul Com. Ieud). Dupa Sfanta Liturghie P.S. Iustin Sigheteanul, impreuna cu Prefectul Judetului si Primarul localitatii au vizitat manastirea Sf. Trei Ierarhi din localitate unde Preasfintia Sa a binecuvantat temelia noului edificiu manastiresc, care va cuprinde: turn clopotnita, muzeu si arhondaric. Foto.

 • Sambata 23 Martie de la ora 9.00, P.S. Iustin Sigheteanul impreuna cu P.S. Vasile Somesanul si soborul staretilor si preotilor ucenici ai Parintelui Arhimandrit Serafim Man, au savarsit Sf. Liturghie la Manastirea Rohia, dupa care la mormantul Parintelui Arhimandrit Serafim din cimitirul manastirii au savarsit slujba Parastasului la 40 de zile de la mutarea la cele vesnice. Foto.
 • De la orele 14.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la instalarea noului Prefect al Judetului Maramures in persoana Domnului Inginer Anton Rohian, care s-a desfasurat in Sala Mare a Palatului Administrativ din Municipiul Resedinta de Judet - Baia Mare. Preasfintia Sa a rostit un scurt mesaj adresat noului prefect si i-a oferit in dar o Sfanta Scriptura. Foto.
 • Vineri 22 Martie de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la festivitatile organizate de Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures cu ocazia Zilei Politiei Romane (25 Martie) care s-au desfasurat in Sala Teatrului Municipal din Baia Mare. In cadrul festivitatilor P.S. Iustin Sigheteanul a rostit un scurt mesaj si a oferit Diploma ,,Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul,, din Maramures, pe care a inmanat-o Doamnei Comisar Sef Viorica Marincas. Mesajul Preasfintitului Iustin. Diploma. Poze.
 • Joi 21 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a slujit la Denia Canonului cel Mare la Manastirea Rohia, dupa care a savarsit Liturghia Darurilor mai inainte sfintite si a predicat. In cadrul Sf. Liturghii a hirotonit intru diacon pe teologul Emanuel Cosma. Foto.
 • Miercuri 20 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a slujit la Denia Canonului cel Mare la Catedrala Episcopala, dupa care a savarsit Sf. Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite impreuna cu I.P.S. Arhiepiscop Justinian care a si predicat. Foto.
 • Marti 19 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Canonului cel Mare in Catedrala Episcopala. La slujba canonului a asistat si I.P.S. Arhiepiscop Justinian. Cuvantul de invatatura a fost rostit de catre Parintele Cristian Stefan - Consilier Cultural. Foto.
 • Luni 18 Martie, in prima zi a Postului Mare, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Canonului Cel Mare la Catedrala Episcopala si a tinut o meditatie despre post in fata credinciosilor prezenti. La slujba a asistat si I.P.S. Arhiepiscop Justinian. Foto.
 • Duminica 17 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Coas, Prot. Chioar. Parintele Paroh Dumitru Farcas a primit ,,Garamata Episcopala" pentru slujirea pilduitoare si lucrarea administrativa deosebita la intretinerea celor doua biserici si construirea unei noi case parohiale. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa a binecuvantat noua casa parohiala. Foto.
 • Duminica 10 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la intronizarea noului Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei in persoana Inaltpreasfintitului Dr. Ciprian Spiridon. Sfanta Liturghie si ceremonia de intronizare au fost prezidate de catre Preafericitul Parinte Daniel Patriarhul Romaniei, Preafericirea Sa fiind si Mitropolitul Munteniei si Dobrogei si cel care intronizeaza pe toti ierarhii sufragani din aceasta mitropolie. Soborul slujitor a fost alcatuit din 31 de ierarhi romani si straini, in frunte cu Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Mai multe despre desfasurarea evenimentului se pot afla pe agentia de stiri www.basilica.ro a Patriarhiei Romane. Foto.
 • Duminica 3 Martie, P. S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la manastirea de metanie – Rohia. In cadrul Sf. Liturghii a hirotonit intru ieromonah pe seama manastirii pe ierodiaconul Ignatie Herman cu o vietuire de 20 de ani in manastire si intru ierodiacon pe monahul Sofian Bilici cu o vietuire de 10 ani in manastire. La sfarsitul Sf. Liturghii a ridicat la rangul de protosinghel pe ieromonahul Ioachim Tomoiaga cu o vechime de 20 de ani in manastire, absolvent al cursurilor post universitare de masterat, sectia misiologie si ecumenism (istorice) al facultatii de Teologie Ortodoxa din Oradea. Foto.
 • Sambata 2 Martie, de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul s-a intalnit la Resedinta Episcopala din Baia Mare cu Domnul Razvan Alexandru Cotovelea Secretar de Stat in Ministerul Afacerilor Europene, Domnul Liviu Marian Pop Senator, Domnul Gheorghe Simon Deputat, Domnul Zetea Gabriel Vicepresedinte al Consiliului Judetean Maramures si Domnul Viorel Deghid Director CAS Maramures, spre a discuta unele aspecte legate de posibilitatea finantarii celor 8 biserici monumente UNESCO din Maramures si posibilitatea promovarii unui proiect de finantare si restaurare a Palatului Episcopal din Sighet, care este monument istoric. Foto.
 • Joi 28 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la Sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care s-a tinut in Sala Sinodala a Palatului Patriarhal din Bucuresti, sub Presedintia Preafericitului Parinte Daniel Patriarhul Romaniei. La inceputul sedintei Sfantului Sinod a avut loc alegerea de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei in persoana P.S. Ciprian Spiridon. Comunicat - format pdf - (preluat de pe Agentia de stiri BASILICA). Foto.
 • Miercuri 27 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la sedinta anuala a Adunarii Nationale Bisericesti, care a avut loc la Palatul Patriarhiei din Bucuresti, sub Presedintia Preafericitului Parinte Daniel Patriarhul Romaniei. Comunicat -format pdf- (preluat de pe Agentia de stiri BASILICA). Foto.
 • Duminica 24 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime" din Baia Mare. Foto.
 • Marti 19 Februarie, la Resedinta Mitropolitana din Cluj Napoca, a avut loc sedinta Sinodului Mitropolitan, sub Presedentia I.P.S. Mitropolit Andrei al Clujului Maramuresului si Salajului. Dupa discutarea punctelor de pe ordinea de zi, la invitatia I.P.S. Mitropolit Andrei, ierarhii din Sinodul Mitropolitan au vizitat noul Campus al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj Napoca, in curs de amenajare si Manastirea Sf. Elisabeta din Cartierul Becas, in incinta careia s-a amenajat fabrica de lumanari a mitropoliei-Comunicat de presa- format pdf - Proiect-format pdf- Foto.
 • Întâlnire de lucru în cadrul Biroului pentru catehizare parohiala

     În data de 18 februarie 2013 a avut loc la Sala Bizantina a Catedralei episcopale din Baia Mare, cu binecuvântarea Preasfintitului Iustin Sigheteanul, o întâlnire de lucru în cadrul Biroului pentru catehizare parohiala. La aceasta au participat Pr. Florin Stan (inspectorul pentru catehizare parohiala), Pr. Milan Balan (inspectorul eparhial al sectorului teologic-educational), precum si coordonatorii programului catehetic la nivelul protopopiatelor episcopiei noastre: Pr. Fodorut Vasile (Baia Mare), Pr. Dr. Covalcic Marius (Sighet), Pr. Chira Mihai (Viesu), Pr. Pop Ioan (Lapus), Pr. Chindris Cristian (Satu Mare), Pr. Malanca Marcel (Oas), Pr. Silaghi Dorel (Carei).
     În cadrul întâlnirii au fost discutate o serie de aspecte legate de programele catehetice derulate în episcopia noastra: raportul de activitate pe anul 2012, programul „Hristos împartasit copiilor” (realizari, provocari si insuccese) si programul „Alege Scoala!” (evaluare a taberelor de creatie, stadiul cursurilor de formare, concursul „Alege Scoala!”, rapoartele de cateheza etc.).
     În a doua parte a întâlnirii a fost prezentat în vederea implementarii cu titlu experimental programul catehetic pentru adulti „Calea mântuirii” (adresabilitate, structura, mod de derulare, stabilirea unui grafic de implementare) alcatuit de un grup de clerici si laici ortodocsi de la Institutul de Studii Crestin-Ortodoxe de la Cambrige în frunte cu Înaltpresfintitul Kalistos Ware. Foto.
     Pr. Florin Stan
Inspector eparhial
Biroul pentru catehizarea tineretului

 • Duminica 17 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica veche din Carei, cu hramul ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil" unde slujesc preotii Calin Buzura si Cosmin Bontea. La Sf. Liturghie au participat parlamentari satmareni, Prefectul Judetului Satu Mare, Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Primarul Mun. Carei, alte oficialitati judetene si locale, precum si o mare multime de credinciosi, incat biserica a devenit neincapatoare. Foto.

 • Vineri 15 Februarie, de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sf. Liturghie in Paraclisul ,,Sf. Ierarh Nicolae” de la demisolul noii biserici a Manastirii Rohia, inconjurat de soborul staretilor si duhovnicilor din eparhie. La sfarsitul Sf. Liturghii P.S. Iustin Sigheteanul a evocat in fata monahilor, preotilor si credinciosilor prezenti personalitatea duhovniceasca, monahala si pastoral - misionara a Parintelui Arhimandrit Serafim Man. La ora 12.00, a sosit Inaltpreasfintitul Andrei Mitropolitul Clujului Maramuresului si Salajului, dupa care impreuna cu I.P.S. Arhiepiscop Justinian al Maramuresului si Satmarului, I.P.S. Arhiepiscop Calinic al Argesului si Muscelului si P.S. Iustin Sigheteanul, au inceput slujba inmormantarii care s-a desfasurat in fata noii biserici a manastirii. Sute de monahi si monahii, sute de preoti si peste 1500 de credinciosi au umplut incinta manastirii, luand parte la slujba de inmormantare in semn de iubire, cinstire si recunostinta pentru cel ce le-a fost parinte duhovnicesc si iscusit povatuitor. La sfarsitul slujbei de inmormantare I.PS. Calinic a dat citire mesajului Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, P.S. Iustin Sigheteanul a dat citire mesajului I.P.S. Mitropolit Laurentiu al Ardealului, I.P.S. Mitropolit Andrei al Clujului Maramuresului si Salajului a tinut un inspirat si bogat cuvant de invatatura, iar in incheiere I.P.S. Justinian a spus un cuvant de mangaiere legat de persoana celui ce i-a fost ucenic, Parintele Serafim Man. Parintele Arhimandrit Macarie, egumenul manastirii a multumit monahilor, preotilor si credinciosilor prezenti, rugandu-i sa ia parte la pomana indatinata. Sicriul cu trupul celui adormit a fost purtat de monahi in dangat de clopot in jurul bisericii dupa care s-a pornit in procesiune spre cimitirul manastirii unde a fost depus, alaturi de parintele Nicolae Steinhardt si ceilalti stareti si monahi ai manastirii, intru nadejdea invierii si a vietii de veci. Dumnezeu sa-I faca odihna vesnica si sa-l aseze cu dreptii si preacuviosii nostrii parinti.
 • Mesajul Preafericitului Parinte Daniel - Patriarhul Romaniei <format pdf>
 • Mesajul Inaltpreasfintitului Andrei - Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului<format pdf>
 • Mesajul Inaltpreasfintitului Laurentiu - Mitropolitul Ardealului <format pdf>
 • Joi 14 Februarie, inainte de slujba vecerniei, I.P.S. Justinian si P.S. Iustin Sigheteanul au sosit la Manastirea Rohia si s-au recules la catafalcul Parintelui Arhimandrit Serafim Man savarsind Panehida Mica. Foto.
 • Miercuri 13 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat intalnirea preotilor slujitori din Municipiul Baia Mare si orasul Baia Sprie, la care s-au adaugat si preotii din institutiile militare si preotii caritativi. S-au discutat probleme organizatorice, economice, disciplinare si de uniformizare a savarsirii sfintelor slujbe. La inceputul sedintei P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Arhimandritul Serafim Man de curand mutat la Domnul. Foto.
 • Marti 12 Februarie, a avut loc la centrul eparhial din Baia Mare, sedinta Casei de Ajutor Reciproc a Episcopiei Maramuresului si Satmarului, ocazie cu care s-a facut bilantul pentru anul 2012 si s-au luat hotarari pentru anul 2013. Raportul de activitate a fost prezentat de P.C. Consilier Ioan Pop, Presedintele C.A.R. La lucrarile sedintei au participat si I.P.S. Arhiepiscop Justinian si P.S. Iustin Sigheteanul. Foto.
 • Arhimandritul SERAFIM MAN s-a mutat la Domnul
  UN DUHOVNIC BUN, CURAJOS SI JERTFELNIC

     În dimineata zilei de 12 februarie 2013, la ora 03 si 10 minute, Arhimandritul SERAFIM MAN a trecut în lumea dreptilor Si a cuviosilor. Arhimandritul SERAFIM (Stefan) Man, s-a nascut la 27 noiembrie 1935, în satul Boiereni, de lânga Rohia. La vârsta de 17 ani, la 23 noiembrie 1952 a intrat în obStea manastirii Rohia, fiind primit de catre staretul Justinian Chira, actualul Arhiepiscop al MaramureSului Si Satmarului. Dupa un noviciat de trei ani, la 20 iulie 1955 a fost tuns în monahism primind numele de Serafim. În martie 1957 a fost hirotonit ierodiacon apoi ieromonah slujind la manastire pâna în anul 1959. Din anul 1959, dupa Decretul 410, pâna în 1971 a slujit ca preot în parohiile CupSeni, Baiut si Costeni. În 1971 a revenit la manastirea de metanie iar în anul 1973 a fost numit staret al manastirii Rohia. A condus manastirea pâna în 1984 când, din motive de sanatate, cancer la gât, s-a retras. PreacuvioSia Sa a fost cel care în anul 1980 l-a primit pe Nicolae Steinhardt în obStea Manastirii Si l-a calugarit. Parintele Serafim Man a absolvit Seminarul Teologic din Cluj – Napoca si a fost licentiat al Institutul Teologic Universitar din Sibiu, promotia 1979. <continuare - format pdf>

 • Duminica 10 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica cu hramul ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil" din Municipiul Baia Mare. Foto.
 • Vineri 8 februarie, in Sala Teatrului Municipal din Satu Mare, a avut loc decernarea diplomelor de excelenta, acordate de catre Primarie si Consiliul Judetean, personalitatilor din judet care s-au remarcat pe parcursul anului 2012. Activitatea deosebita a Bisericii Ortodoxe Romane a fost evidentiata prin acordarea de catre autoritatile judetene si locale a titlului ,,Omul Anului" Preasfintitului Iustin Sigheteanul. Foto.
 • Duminica 3 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala din Negresti Oas. Foto.
 • Sambata 2 Februarie, de Praznicul Intampinarii Domnului, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Moisei. Foto.
 • Miercuri 30 Ianuarie, de sarbatoarea Sf. Trei Ierarhi, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala cu ocazia hramului scolilor teologice. Din sobor au facut parte: Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Paul coordonatorul Catedrei de Teologie Ortodoxa din Baia Mare – Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita directorul Seminarului Teologic Ortodox “Sf. Iosif Marturisitorul” – Pr. Prof. Gabriel Groza directorul Liceului Teologic Ortodox “N. Steinhardt” din Mun. Satu Mare, inspectorii de religie si toti preotii profesori de la cele trei scoli teologice ale eparhiei. La sfarsitul Sf. Liturghii Preasfintitul Iustin Sigheteanul a premiat trei studenti teologi care au participat la Concursul National „Traditie si originalitate in teologia Parintelui Dumitru Staniloae” si care au obtinut primele trei locuri. La Sfanta Liturghie a asistat si I.P.S. Arhiepiscop Justinian. Foto.
 • Duminica 27 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la biserica ,,Soborul Sfintilor 12 Apostoli" din Municipiul Baia Mare. Foto.

 • Curs de formare „Alege Scoala!”
  În 24-25 ianuarie 2013 la Manastirea Sf. Ana-Rohia a avut loc cel de-al 13-lea Curs de formare organizat în cadrul Proiectului „Alege Scoala!”. La acesta au participat 8 preoti din Protopopiatul Sighet (Pr. Ciuban Ilie, Pr. Dr. Covalcic Marius, Pr. Ferent Ioan Sorin, Pr. Hrenyuc Puscas Gabriel, Pr. Oprisanu Mihai, Pr. Pop Marian, Pr. Vraja Ioan, Pr. Tomoiaga Sorin) si 2 din Protopopiatul Baia Mare (Pr. Pop Claudiu si Pr. Mociran Daniel).
  În cadrul cursului au fost prezentate mai multe teme privind abandonul scolar (cauze si modalitati de preventie si corectare), precum si pastoratia si catehizarea tinerilor: locul si rolul copiilor în Biserica, modele misionar-catehetice în Biserica Ortodoxa contemporana, etapele de dezvoltare morala a copiilor si a tinerilor, modalitati de cultivare a motivatiei crestine a copiilor si a tinerilor. De asemenea, au fost discutate si aspecte organizatorice privin activitatile catehetice pe care preotii cuprinsi în proiect le desfasoara. Foto.

Pr. Florin Stan
Inspector eparhial – Biroul pentru catehizarea tineretului
Episcopia Maramuresului si Satmarului

 • Curs de formare „Alege Scoala!”
  În 22-23 ianuarie 2013 la Manastirea Sf. Ana-Rohia a avut loc cel de-al 12-lea Curs de formare organizat în cadrul Proiectului „Alege Scoala!”. La acesta au participat 10 preoti din Protopopiatul Baia Mare si 2 profesoare de la Seminarul Teologic „Sf. Iosif Marturisitorul” si de la Liceul „Nicolae Titulescu” din Baia Mare (Pr. Insp. Milan Balan, Pr. Conf. Dr. Paul Adrian, Pr. Lect. Dr. Teofil Stan, Pr. Pop Suarasan Jean Yves, Pr. Rus Vasile Petru, Pr. Tura Olimpiu, Pr. Varga Nicolae, Diac. Tirean Daniel, Prof. Ramona Pop si Aida Babici) si trei reprezentanti ai Fundatiei World Vision Romania (Magda Boboc, Andrei Frunza si Octavian Filip).
  În cadrul cursului au fost prezentate mai multe teme privind abandonul scolar (cauze si modalitati de preventie si corectare), precum si pastoratia si catehizarea tinerilor: locul si rolul copiilor în Biserica, modele misionar-catehetice în Biserica Ortodoxa contemporana, etapele de dezvoltare morala a copiilor si a tinerilor, modalitati de cultivare a motivatiei crestine a copiilor si a tinerilor. De asemenea, au fost discutate si aspecte organizatorice privin activitatile catehetice pe care preotii cuprinsi în proiect le desfasoara. Foto.

Pr. Florin Stan
Inspector eparhial – Biroul pentru catehizarea tineretului
Episcopia Maramuresului si Satmarului

 • Marti, 22 ianuarie 2013, la Resedinta Episcopala din Baia Mare, sub presedintia I.P.S. Arhiepiscop Justinian Chira, a avut loc sedinta Adunarii Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului.
  De la ora 8,00 s-a savârsit Sfânta Liturghie în Paraclisul Episcopal, de catre P.S. Iustin Sigheteanul, urmata de slujba de Te-Deum.
  Dupa întrunirea membrilor Adunarii Eparhiale pe comisii, începând cu ora 10,00 s-au desfasurat lucrarile anuale ale Adunarii Eparhiale, în plen, fiind prezentate:

  - Raportul comisiei administrativ – bisericesti;
  - Contul de executiei bugetara si bilantul pe anul 2012. Proiectul de buget pe anul 2013;
  - Activitatea culturala pe anul 2012;
  - Activitatea misionar-sociala a clerului în spitale, penitenciare si armata pe anul 2012;
  - Raportul corpului de inspectie si control pe anul 2012;
  - Raportul inspectorului pentru învatamânt;
  - Raportul inspectorului responsabil cu catehizarea tineretului, pe anul 2012;
  - Viata monahala din Eparhie, pe anul 2012;
  - Evenimentele deosebite din viata Eparhiei noastre în anul 2012.

  Din rapoartele prezentate de consilierii si inspectorii de resort, va aducem spre stiinta urmatoarele <continuare - format pdf> - Foto.

COMUNICAT DE PRESA
 • În zilele de 21 – 22 ianuarie 2013, la Resedinta Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului din municipiul Baia Mare se vor desfasura lucrarile anuale ale Adunarii Eparhiale.
  Luni, 21 ianuarie 2013, începând cu ora 10, 00 va avea loc sedinta cu protoiereii din cele 8 Protopopiate, care vor prezenta rapoartele de activitate pe anul 2012.
  Marti, 22 ianuarie 2013, de la ora 8, 00 se va savârsi Sfânta Liturghie Arhiereasca, de catre P.S. Iustin Sigheteanul, în Paraclisul episcopal, continuata cu slujba de Te-Deum.
  De la ora 10, 00, se vor desfasura lucrarile Adunarii Eparhiale în plen, având ca ordine de zi Darea de seama pe anul 2012, prezentata de toate sectoarele de activitate, si proiectul de buget pe anul 2013.
  Presa poate participa pentru a lua imagini la Sf. Liturghie si la slujba de Te-Deum.

Biroul de presa
al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului

 • Duminica 20 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la biserica ,,Nasterea Domnului,, din Municipiul Satu Mare. La Sf. Liturghie au participat alaturi de multimea de credinciosi prezenti, parlamentarii judetului, autoritatile judetene si locale. Foto.

 • Marti, 15 ianuarie 2013, la Biblioteca Judeteana « Petre Dulfu » din Baia Mare, incepand cu ora 10.00, s-a organizat o Sesiune extraordinara de comunicari si referate stiintifice studentesti în cadrul Concursului National intitulat: „Traditie si originalitate în teologia parintelui Dumitru Staniloae”. În cadrul sesiunii, studentii teologi ai celor trei specializari din cadrul Domeniului de Teologie Ortodoxa, coordonati de Parintii profesori supraveghetori, au sustinut referate si comunicari stiintifice alcatuite în scopul evidentierii profundei si înaltei gândiri teologice ortodoxe a Parintelui Dumitru Staniloae spre a evoca uriasa personalitate a ilustrului teolog român si universal. Tuturor sustinatorilor de referate le-au fost acordate diplome de participare. Foto. <detalii-format pdf>
 • Duminica 13 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Nasterea Domnului" din Municipiul Baia Mare. Foto.
 • Marti 8 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la comunitatea romanilor ortodocsi din Slatina – Ucraina (dreapta Tisei). Preasfintia Sa, a raspuns invitatiei si dragostei parintelui Dorin Biletki, pastorul acestei comunitati, familiei Preacucerniciei Sale si credinciosilor care au sarbatorit cea de-a doua zi de Craciun pe Rit Vechi. A fost o sarbatoare romaneasca inaltatoare, impodobita de graiul si colindul nostru strabun si de prezenta unei mari multimi de credinciosi. Din delegatia care l-a insotit pe Preasfintia Sa, au facut parte: P.C. Vasile Pop -Protopop de Sighet, P.C. Gabriel Herenyuk preot in Sarasau, Arhidiacon Nifon Motogna, Arhidiacon Teodosie Bud, Arhidiacon Adrian Mihali si Arhidiacon Andrei Pop. Foto.
 • Luni 7 Ianuarie, de sarbatoarea Soborului Sf. Ioan Botezatorul, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Scarisoara Noua, Prot. Carei. Foto.
 • Duminica 6 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Sf. Vasile cel Mare si a predicat in Catedrala Episcopala din Baia Mare, dupa care pe esplanada din fata catedralei, a savarsit slujba Aghiasmei Mari. Foto .
 • Sambata 5 Ianuarie, in ajunul Botezului Domnului P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Vecerniei la Catedrala Episcopala. Foto.

 • La cumpana dintre ani, (2012-2013), P.S. Iustin Sigheteanul a participat la slujba din noaptea de Anul Nou la Catedrala Episcopala. Foto.
 • Marti 1 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare si a predicat la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime" din Baia Mare. La sfarsitul Sf. Liturghii, Preasfintia Sa a oficiat slujba Te-Deumului de Anul Nou si a urat tuturor credinciosilor La Multi Ani ! Foto.
 • IMAGINI VIDEO - 26 februarie – 6 martie 2008 - Delegatie eparhiala în pelerinaj la locurile sfinte <detalii>

ISTORIC SI PREZENTARE - MANASTIREA ROHIA

SLUJBA- MANASTIREA ROHIA

I.P.S. SA IUSTINIAN CHIRA - ARHIEPISCOPUL MARAMURESULUI SI SATMARULUI

ARHIEREU VICAR IUSTIN SIGHETEANUL

<inapoi cuprins>

 

 • Pelerinaj in Israel
 • Mormantul Tatal Nostru
 • Gradina Ghetimani
 • Biserica Tatal Nostru
 • Pretoriu
 • Via Dolorosa
 • Biserica Sfantul Mormant
 • Sfantul Mormant
 • Golgota
 • Locul unde s-a aflat Sfanta Cruce

<inapoi cuprins>

INREGISTRARE CONCERT SOLEMN DE COLINDE 15 DECEMRIE 2013

 

PROGRAMUL LITURGIC, PASTORAL-MISIONAR SI CULTURAL
AL †P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
PE LUNA - Ianuarie 2014

In ajun de Anul Nou, de la ora 11.30, P.S. Iustin Sigheteanul participa la Slujba de la cumpana dintre ani la Catedrala Episcopala.


Miercuri 1 Ianuarie, in prima zi de Anul Nou, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala.


Duminica 5 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala.


Luni 6 Ianuarie, (de Boboteaza), P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala, dupa care savarseste Slujba Aghiasmei Mari pe esplanada din fata catedralei.


Marti 7 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Scarisoara Noua.


Duminica 12 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la biserica ,,Inaltarea Domnului” din Municipiul Baia Mare.


Vineri 24 Ianuarie de la ora10.00, are loc intalnirea cu protoiereii din eparhie, care prezinta rapoartele de activitate anuale.


Sambata 25 Ianuarie, de la ora 8.00, in Catedrala Episcopala se va savarsi Sf. Liturghie urmata de SlujbaTe-Deumului, iar de la ora 10.00, in Sala ,,Episcop Dr. Vasile Stan” se vor desfasura lucrarile Adunarii Eparhiale.


Joi 30 Ianuarie, de Sfintii Trei Ierarhi, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala, cu ocazia hramului scolilor teologice.

De la Cabinetul P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhidiacon Teodosie Bud

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>


PROGRAMUL SFINTIRILOR, RESFINTIRILOR, HRAMURILOR SI LITURGHIILOR ARHIERESTI OFICIATE DE P.S. IUSTIN SIGHETEANUL PE ANUL 2013

 • Ianuarie 2013

Marti 1 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime,, din Baia Mare si oficiaza slujba Te-Deumului.

Duminica 6 Ianuarie, de Praznicul Bobotezii, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime" din Baia Mare. Dupa Sfanta Liturghie oficiaza pe esplanada din fata catedralei slujba de sfintire a apei ( Agiasma Mare).

Luni 7 Ianuarie, de sarbatoarea Soborului Sfantului Ioan Botezatorul, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Scarisoara Noua, Prot. Carei.

Joi 10 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la sesiunea de comunicari teologice -Dumitru Staniloaie- care se va desfasura la Biblioteca Judeteana ,, Petre Dulfu" din Baia Mare.

Duminica 13 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul Liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala.

Duminica 20 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala.

Luni 21 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la sedinta cu Protoiereii Eparhiei, care se va desfasura la Centrul Eparhial din Baia Mare.

Marti 22 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Sf. Liturghie in Paraclisul Episcopal, urmata de slujba Te-Deumului si participa la lucrarile Adunarii Eparhiale in Resedinta Episcopala din Mun. Baia Mare.

Duminica 27 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul Liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala.

Miercuri 30 Ianuarie, de Sarbatoarea ,,Sfintilor Trei Ierarhi", P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime", din Baia Mare, cu ocazia hramului scolilor teologice.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Aprilie 2013


Miercuri 3 Aprilie, de la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor mai inainte sfintite in Parohia Sacel I , Prot. Viseu.

Joi 4 Aprilie, de la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor mai inainte sfintite in Parohia Boiu Mare , Prot. Chioar.

Vineri 5 Aprilie, de la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor mai inainte sfintite in Parohia Vad , Prot. Lapus.

Duminica 7 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in parohia Somcuta Mare.

Luni 8 Aprilie, de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza intalnirea administrativa cu preotii din Mun. Satu Mare, care se va desfasura la sediul Protopopiatului .

Miercuri 10 Aprilie, de la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor mai inainte sfintite in Parohia Borsa I , Prot. Viseu.


Joi 11 Aprilie, de la ora 20.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul participa la slujba Miezonopticii in Parohia Somcuta Mare.

Vineri 12 Aprilie, de la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor mai inainte sfintite in Parohia Someseni , Prot. Satu Mare.

Duminica 14 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala.

Luni 15 Aprilie, de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza intalnirea administrativa cu preotii din Mun. Sighetul Marmatiei, care se va desfasura la sediul Protopopiatului . De la ora 12.00, Preasfintia Sa se va intalni la sediul Protopopiatului din Sighet cu supraveghetorii – muzeu de la toate monumentele istorice din Maramures.

Marti 16 Aprilie, de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza intalnirea administrativa cu preotii din orasele Viseu si Borsa, care se va desfasura la sediul Protopopiatului din Viseu .

Miercuri 17 Aprilie, de la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul participa la Denia Canonului cel Mare si savarseste Liturghia Darurilor mai inainte sfintite in Catedrala Episcopala.

Joi 18 Aprilie, de la ora 10.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in biserica cu hramul ,,Sf. M. Mc. Gheorghe,, din incinta Penitenciarului din Baia Mare.

Vineri 19 Aprilie, de la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor mai inainte sfintite in Parohia Bixad , Prot. Oas.

Sambata 20 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul, participa la programul organizat in Catedrala Episcopala de Asociatia Femeilor Ortodoxe.

Duminica 21 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul Liturghiseste si predica in Parohia ,,Sf. Gheorghe,,- Sighet.

Luni 22 Aprilie, de la ora 16.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Surdesti

Marti 23 Aprilie, de sarbatoarea Sf. Mare Mucenic Gheorghe, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Sisesti, Prot. Baia Mare.

Miercuri 24 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia ,,Sf. Iosif Marturisitorul,, din Mun. Baia Mare.

Joi 25 Aprilie, de la ora 9.30, Preasfintitul Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in biserica cu hramul ,,Sf. Nicolae,, din incinta Liceului Teologic Ortodox ,,Nicolae Steinhardt,, din Mun. Satu Mare.

Vineri 26 Aprilie, de la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor mai inainte sfintite in Parohia Buciumi , Prot. Chioar.

Sambata 27 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia ,,Inaltarea Domnului,, - Tg. Lapus.

Duminica 28 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Catedrala Episcopala .

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Mai 2013


Joi 2 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul participa la Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala Episcopala.


Vineri 3 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Denia Prohodului Domnului la Catedrala Episcopala.

Duminica 5 Mai (prima zi de Pasti) , Sambata noaptea de la ora 24.00, savarseste Slujba Invierii la Catedrala Episcopala, urmata de Sf. Liturghie. Duminica de la ora 12.00, savarseste Slujba Vecerniei (a doua Inviere) in Catedrala Episcopala.

Luni 6 Mai, (a doua zi de Pasti), P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia ,,Nasterea Maicii Domnului,, din Mun. Satu Mare.


Marti 7 Mai, (a treia zi de Pasti) P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Habra-Grosi, Prot. Baia Mare.


Miercuri 8 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul participa la concursul „Bucuria de a fi crestin” - faza Eparhiala, organizat in Catedrala Episcopala.

Vineri 10 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Rohia cu ocazia hramului mic.


Duminica 12 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Dragomiresti II „Sf. Romani”, Prot. Viseu.

Luni 13 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul va prezida Conferinta Preoteasca de primavara cu tema „Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase” in Protopopiatul Baia Mare.


Marti 14 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul va prezida Conferinta Preoteasca de primavara cu tema „Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase” in Protopopiatul Chioar.


Miercuri 15 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul va prezida Conferinta Preoteasca de primavara cu tema „Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase” in Protopopiatul Carei.


Joi 16 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul va prezida Conferinta Preoteasca de primavara cu tema „Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase” in Protopopiatul Lapus.

Sambata 18 Mai, de la ora 9.00, P.S. Iustin Sigheteanul pune piatra de temelie pentru o noua biserica cu hramul „Cuv. Parasheva” din Parohia Negresti Oas III, iar de la ora 10.00, liturghiseste si predica la Schitul „Sf. Arhidiacon Stefan” – Luna Ses, Prot. Oas.


Duminica 19 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Stramtura, Prot. Sighet.


Marti 21 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in biserica „Sf. Imparati Constantin si Elena” din Mun. Satu Mare, cu ocazia hramului.

Miercuri 22 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul va prezida Conferinta Preoteasca de primavara cu tema „Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase” in Protopopiatul Oas.


Joi 23 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul va prezida Conferinta Preoteasca de primavara cu tema „Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase” in Protopopiatul Sighet.


Vineri 24 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul va prezida Conferinta Preoteasca de primavara cu tema „Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase” in Protopopiatul Viseu.

Duminica 26 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste noua biserica din Parohia Sacel - Iza, Prot. Viseu. Liturghiseste si predica.

Luni 27 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul va prezida Conferinta Preoteasca de primavara cu tema „Sfintii Imparati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase” in Protopopiatul Satu Mare.

Joi 30 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul participa la serbarea de sfarsit de an scolar la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Satu Mare si ofera elevilor premianti 16 diplome culturale si premii in bani din partea Episcopiei Maramuresului si Satmarului

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Iunie 2013

Sambata 1 Iunie, cu ocazia zilei onomastice, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Sf. Liturghie in Catedrala Episcopala de la ora 9.00.


Duminica 2 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste noua biserica din Parohia Socond, Prot. Carei. Liturghiseste si predica.


Marti 4 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Sf. Liturghie in Catedrala Episcopala pentru absolventii sectiilor de Teologie Ortodoxa, dupa care participa la cursul festiv.

Sambata 8 Iunie, de la ora 11.00, P.S. Iustin Sigheteanul sfinteste troita maramureseana, asezata in cimitirul din localitatea Berbesti, in memoria eroilor, de catre D-l. Laurentiu Batin, fiu al satului.


Duminica 9 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul sfinteste noua pictura a bisericii din Parohia Vetis, Prot. Satu Mare. Liturghisete si predica.


Joi 13 Iunie, (de sarbatoarea „Inaltarii Domnului”) P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in biserica „Sf. Ap. Petru si Pavel” din Mun. Baia Mare. De la ora 12.00, savarseste Slujba Parastasului pentru eroii neamului, la Monumentul Ostasului Roman din Baia Mare.

Sambata 15 Iunie, de la ora 8.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Sf. Liturghie in Catedrala Episcopala cu ocazia implinirii a 10 ani de la terminarea Seminarului Teologic „Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare a promotiei 1998– 2003.
De la ora 10.00, Preasfintia Sa participa la intrunirea Tinerilor Crestini Ortodocsi, in numar de 300 de participanti din Protopopiatul Baia Mare, care se desfasura in Parohia Dumbravita.

Duminica 16 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul sfinteste pictura noii catedrale din Municipiul Carei. Liturghiseste si predica.

Luni 17 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la Adunarea Generala a Asociatiei Femeilor Ortodoxe din Maramures „Mironositele Femei”, care se va desfasura în Sala Bizantina din Catedrala Episcopala

Marti 18 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la serbarea de sfarsit de an scolar al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, in Catedrala Episcopala.

Miercuri 19 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la festivitatea de inchidere a programului „Alege scoala!”, care se va desfasura de la ora 10.00, in Catedrala Episcopala.

Joi 20 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la Sinaxa cu staretii, staretele, egumenii si egumenele si duhovnicii manastirilor din Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului, care se va desfasura la Manastirea Nicula.


Duminica 23 Iunie, de praznicul „Pogorarii Sfantului Duh” P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala cu ocazia hramului.


Luni 24 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea „Sf. Ioan Botezatorul” - Scarisoara Noua, Prot. Carei.


Marti 25 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste impreuna cu I.P.S. Mitropolit Laurentiu al Ardealului in Parohia Poienile Izei, Prot. Viseu.


Sambata 29 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea „Sf. Ap. Petru si Pavel”- Bixad, Prot. Oas, cu ocazia hramului.


Duminica 30 Iunie, de sarbatoarea „Soborul Sf. 12 Apostoli” P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Barsana, cu ocazia hramului.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Iulie 2013

Joi 4 si Vineri 5 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care se vor desfasura la Palatul Patriarhiei din Bucuresti.


Duminica 7 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste biserica din Parohia Botiza, Prot. Viseu. Liturghiseste si predica.

Sambata 13 Iulie, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sighteanul sfinteste noua capela de cimitir din orasul Cavnic.


Duminica 14 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste biserica din Parohia Curtuiusul Mic, Prot. Lapus. Liturghiseste si predica.

Marti 16 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Sf. Liturghie in Paraclisul Seminarului Teologic din Cluj Napoca, cu ocazia implinirii a 30 de ani de la terminarea seminarului.


Sambata 20 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul litrurghiseste si predica la Manastirea „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul” – Dealu Mare, Prot. Lapus, cu ocazia hramului.


Duminica 21 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din oarasul Viseu de Sus. Liturghiseste si predica.

Luni 22 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste paraclisul cu hramul „Sf. Cuv. Antinie cel Mare” din incinta Manastirii “Schimbarea la Fata” Borsa – Prislop, Prot. Viseu. Liturghiseste predica.

Duminica 28 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul Liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • August 2013


Joi 1 August, de la ora 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul binecuvinteaza lucrarile de innoire efectuate la biserica din Parohia Stejera Prot. Chioar si savarseste Slujba Paraclisului Maicii Domnului.


Duminica 4 August, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Ciolt, Prot. Chioar, dupa care binecuvinteaza noua casa parohiala.


Luni 5 August, de la ora 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Slujba Paraclisului in Parohia Leordina –Dupa Rau, Prot. Viseu.

De „Schimbarea la Fata” 6 August – P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Botiza, Prot. Viseu.


Miercuri 7 August, de la ora 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Slujba Paraclisului in Parohia Viseu de Sus – Tiptarai, Prot. Viseu.


Joi 8 August, de la ora 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Slujba Paraclisului in Parohia Buzesti, Prot. Baia Mare.

Vineri 9 August, de la orele 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Slujba Paraclisului in Parohia Camarzana, Prot. Oas.

Duminica 11 August, P.S. Iustin Sighteanul liturghiseste si predica in Parohia ,,Adormirea Maicii Domnului” din Sighetul Marmatiei.


Luni 12 August, de la ora 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Slujba Paraclisului in Parohia Dacia Prot. Carei.


Joi 15 August, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea „Adormirea Maicii Domnului” – Moisei, prot. Viseu, cu ocazia hramului.


Sambata 17 August, P.S. Iustin Sigheteanul sfinteste noul altar de vara in stil maramuresean din Parohia Santau, Prot. Carei. Liturghiseste si predica.


Duminica 18 August, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste biserica din Parohia Tur, Prot. Oas. Liturghiseste si predica.

Luni 19 August, de la ora 19.00, P.S. Iustin Sigheteanul participa la deschiderea Taberei Internationale de arta si solidaritate, organizata in Parohia Desesti, Protopopiatul Sighet, de catre Preotul paroh Ioan Ardelean.

In zilele de 22,23,24 August, P.S. Iustin Sigheteanul participa la intalnirea tinerilor crestini ortodocsi (A.T.C.O.),care se va desfasura in Mun. Baia Mare si va reunii 1000 de tineri din Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului.


Duminica 25 August, P.S. Iustin Sigheteanul sfinteste pictura noii biserici de lemn din Parohia Sieu, Prot. Viseu. Liturghiseste si predica.


Joi 29 August, de sarbatoarea Taierii Capului Sf. Ioan Botezatorul, P.S. Iustin Sigheteanul sfinteste noua catapeteasa a bisericii schitului Borsa-Pietroasa, Prot. Viseu. Liturghiseste si predica.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Septembrie 2013


Duminica 1 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste noua biserica de lemn din orasul Seini. Liturghiseste si predica.


Duminica 8 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in comuna natala Rozavlea, Prot. Viseu, cu ocazia hramului bisericii din centru.


Sambata 14 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Sapanta Peri, Prot. Sighet, cu ocazia hramului mic.

Duminica 15 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste biserica Parohiei Viseu – Valea Scradei, Prot. Viseu. Liturghiseste si predica.


Luni 16 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Sf. Liturghie in Catedrala Episcopala cu ocazia inceperii noului an scolar la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare


Marti 17 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Sf. Liturghie in biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din incinta Liceului Teologic Ortodox „N. Steinhardt”din Mun. Satu Mare, cu ocazia inceperii noului an scolar.


Duminica 22 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste biserica monument istoric din Parohia Rogoz, Prot. Lapus. Liturghiseste si predica.


Duminica 29 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul sfinteste noua catapeteasma a bisericii din Parohia Sacalaseni, binecuvinteaza lucrarile de reinnoiri exterioare si binecuvinteaza noua capela mortuara din incinta bisericii. Liturghiseste si predica.


Luni 30 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala cu ocazia inceperii noului an universitar, dupa care participa la festivitatea oficiala organizata la Centrul Universitar Nord.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 

 • Octombrie 2013


Marti 1 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste noua biserica de lemn a Manastirii „Acoperamantul Maicii Domnului” Boiereni, Prot. Lapus. Liturghiseste si predica.


Duminica 6 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste biserica din Parohia Oarta de Jos, Prot. Baia Mare. liturghiseste si predica.

9 – 18 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul face un pelerinaj la Jerusalim si locurile sfinte, insotit de corala “Arhanghelii” a preotimii din Episcopia Maramuresului si Satmarului si de mai multi preoti, monahi si credinciosi.


Duminica 20 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul binecuvinteaza noua capela de cimitir din Parohia Satu Lung, Prot. Chioar. Liturghiseste si predica.

26, 27, 28, 29, Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la sarbatorile organizate de Patriarhia Romana cu ocazia „Sf. Cuv. Dimitrie”, ocrotitorul Bucurestilor si la sedinta Sfantului Sinod – sesiunea de toamna.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Noiembrie 2013


Duminica 3 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul binecuvinteaza noua sala sociala din Parohia Racsa, Protopopiatul Oas. Liturghiseste si predica.


Vineri 8 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Catedrala „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Mun. Sighet cu ocazia hramului.

Duminica 10 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in parohia Rus, Prot. Baia Mare. Dupa Sf. Liturghie P.S. Iustin Sigheteanul pune piatra de temelie pentru noua biserica.

Duminica 17 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvantat lucrarile de innoire ce s-au facut la biserica ,,Sf. M. Mc. Dimitrie Izvoratorul de Mir” si noua casa parohiala din Parohia Rusor, Protopopiatul Lapus. A liturghisit si a predicat

Joi 21 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste la Paraclisul din Resedinta Episcopala cu hramul ,,Intrarea in Biserica a Maicii Domnului".


Duminica 24 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare


Sambata 30 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea ,,Sf. Ap. Andrei"– Berinta, Prot. Lapus.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Decembrie 2013


Duminica 1 Decembrie, de la ora 9.00, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia ,,Sf. Ap. Andrei" din Baia Mare. De la ora 11.30, participa la festivitatile oficiale, organizate de Ziua Nationala la Monumentul Ostasului Roman din Parcul Municipal – Baia Mare.

6 Decembrie, la invitatia I.P.S. Mitropolit Andrei, P.S. Iustin Sigheteanul slujeste la Paraclisul Facultatii de Teologie din Cluj Napoca si participa la inaugurarea noului sediu al facultatii.


Sambata 7 Decembrie, de la ora 11.00, P.S. Iustin Sigheteanul participa la concertul de colinde in Catedrala Episcopala, organizat de inspectorul si profesorii de religie din Judetul Maramures.


Duminica 8 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la biserica Soborul celor 12 Sf. Apostoli din Baia Mare.


Joi 12 Decembrie, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul binecuvinteaza actiunea caritabila a Asociatiei Femeilor Ortodoxe, (care impart peste 300 de pachete la familiile nevoiase din oras), in Sala Bizantina din Catedrala Episcopala. De la ora 16.00, Preasfintia Sa savarseste Slujba Acatistului Sf. Ierarh Spiridon si tine cuvant de invatatura la biserica de lemn din incinta IMI – Baia Mare.


Duminica 15 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghseste si predica la biserica “Sf. Imparati Constantin si Elena” din Baia Sprie. De la ora 17.00, participa la concertul solemn de colinde sustinut in Catedrala“Sf. Treime” din Baia Mare, de catre corul“Angeli”al Seminarului Teologic, corul “Sf. Ioan Damaschin” al Studentilor Teologi si corul“Doxologia” al Catedralei Episcopale.


Marti 17 Decembrie, de la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul participa la concertul de colinde sustinut de corurile bisericesti din Mun. Satu Mare, in Catedrala“Adormirea Maicii Domnului”.


Joi 19 Decembrie, de la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul participa la serbarea de Craciun, sustinuta de elevii Liceului Teologic Ortodox “N. Steinhardt” la Filarmonica din Municipiul Satu Mare.


Sambata 21 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la concertul de colinde sustinut de catre coruri de copii si coruri bisericesti in Sala Festiva a Palatului Episcopal din Sighetul Marmatiei.


Duminica 22 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare.

Duminica 22 Decembrie, de la ora 17.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul participa la concertul de colinde organizat la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" (catedrala veche de pe strada Vasile Lucaciu), sustinut de corurile bisericesti din Municipiul Baia Mare.


Marti 24 Decembrie, de la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul participa la slujba din ajunul craciunului la Catedrala Episcopala, dupa care asculta colindele interpretate de catre tinerii baimareni in Catedrala, in cadrul programului “Iarna tinerilor ortodocsi”


Miercuri 25 Decembrie, in prima zi de Craciun, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Catedrala Episcopala din Baia Mare.


Joi 26 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Municipiul Satu Mare, dupa care participa la programul organizat de catre Episcopie, Autoritatile Locale si judetene, la implinirea a 75 de ani de la construirea catedralei.


Vineri 27 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Rohia.


Duminica 29 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare (Catedrala Veche).

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

<inapoi stiri>