<inapoi stiri>

ARHIVA 2012
_

_

__________________

_ _

 • La cumpana dintre ani, (2012-2013), P.S. Iustin Sigheteanul a participat la slujba din noaptea de Anul Nou la Catedrala Episcopala. Foto.
 • Marti 1 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare si a predicat la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime" din Baia Mare. La sfarsitul Sf. Liturghii, Preasfintia Sa a oficiat slujba Te-Deumului de Anul Nou si a urat tuturor credinciosilor La Multi Ani ! Foto.
 • Duminica 30 Decembrie, Duminica dupa Nasterea Domnului, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" (Catedrala veche) din Municipiul Baia Mare. Foto.
 • Joi 27 Decembrie, a treia zi de Craciun, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Rohia. La sfarsitul Sf. Liturghii Preasfintia Sa l-a cinstit pe Arhimandritul Serafim Man, Staretul si Parintele duhovnicesc al Preasfintiei Sale, (care l-a primit in manastire, in anul 1976), cu distinctia Eparhiala ,,Crucea Voievodala Maramureseana,, prezentand in fata credinciosilor activitatea duhovniceasca si administrativa deosebita, pe care a avut-o Preacuviosia Sa in istoria Manastirii Rohia, ca staret si parinte duhovnicesc al monahilor si credinciosilor din Tara Lapusului. Foto.
 • Miercuri 26 Decembrie, a doua zi de Craciun, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat în biserica „Sf. Împarati Constantin si Elena” din Mun. Satu Mare. La Sf. Liturghie alaturi de P.C. Protopop Ioan Socolan (paroh si ctitor al acestei biserici) au facut parte din sobor preoti de la toate bisericile din Municipiu, iar biserica a fost impodobita de o mare multime de credinciosi satmareni. Foto.
 • Marti 25 Decembrie, de Praznicul Nasterii Domnului, cei doi Ierarhi ai Eparhiei Maramuresului si Satmarului, I.P.S. Arhiepiscop Justinian si P.S. Iustin Sigheteanul, au liturghisit si au predicat în Catedrala Episcopala din Baia Mare. Foto.

 • Luni 24 Decembrie, în ajunul Craciunului, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la Slujba Ceasurilor Imparatesti în Catedrala ,,Sf. Treime,, din Baia Mare. Foto.
  De la orele 19.00, P.S. Iustin Sigheteanul impreuna cu I.P.S. Arhiepiscop Justinian au primit colindatori la Resedinta Episcopala. Foto.

 • Duminica 23 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala din Baia Mare. Foto.
  In aceeasi zi de la orele 17.00, a participat la concertul de colinde, organizat de Protopopiatul Satu Mare in Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Mun. Satu Mare. Foto.

 • Sambata 22 Decembrie, de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Parastasului pentru eroii cazuti in 22 Decembrie 1989, la troita din Piata Revolutiei din Mun Baia Mare. Foto.
  De la ora 11.00, Preasfintia Sa a sfintit o troita maramuresana in fata sediului Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, iar la sfarsit a sfintit o icoana cu Sf. Iosif cel Nou de la Partos, ocrotitorul pompierilor din Romania. Foto.
  De la orele 15.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la concertul de colinde organizat de Protopopiatul Sighet in Sala de Festivitati a Palatului Episcopal din Sighet. Foto.
 • Vineri 21 Decembrie, Ansamblul National Transilvania din Baia Mare a colindat la Resedinta Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului – Baia Mare. Foto.

 • Joi 20 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul, impreuna cu membrii Permanentei Eparhiale si angajatii Centrului Eparhial, l-au colindat pe I.P.S. Arhiepiscop Justinian, dupa care cei doi ierarhi au primit cete de colindatori de la urmatoarele institutii: Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Maramures, Inspectoratul Judetean de Politie Maramures, Unitatea Militara de Jandarmi din Baia Mare si corul de copii din Rozavlea. Foto
  De la orele 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la serbarea de Craciun organizata de Liceul Teologic Ortodox „N. Steinhardt” din Municipiul Satu Mare. Foto.
 • Marti 18 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la concertul de colinde traditionale, organizat de Sectorul Cultural al Episcopiei Maramuresului si Satmarului la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" (vechea catedrala) din Baia Mare. Toate corurile prezente au primit din partea Episcopiei diplome de participare. Foto.

 • Duminica 16 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Sf. Ap. Andrei" a Parohiei Ortodoxe Romane din Viena, ctitorita si pastorita de Pr. Prof. Dr. Nicolae Dura. Raspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de corala ,,Arhanghelii" care au sustinut si un concert de colinde pentru cei peste 500 de credinciosi prezenti la Sf. Liturghie. La sfarsitul Sf. Liturghii P.S. Iustin Sigheteanul a multumit gazdelor in numele delegatiei Episcopiei Maramuresului si Satmarului si a conferit in dar Parintelui Nicolae Dura Distinctia Eparhiala ,,Crucea Voievodala Maramureseana" in semn de pretuire pentru slujirea pilduitoare a romanilor ortodocsi din Viena, pentru dragostea care a aratat-o de-a lungul timpului delegatiilor Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, care au vizitat Austria si Viena si pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului Episcopiei si Catedralei Episcopale din Baia Mare, precum si mai multe carti, calendare si iconite. Consiliului si Comitetului Parohial le-a conferit Diploma ,,Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul". Aceeasi diploma a conferit-o si Doamnei Ing. Lucretia Petcovici pentru mijlocirea invitatiei de a concerta la Primaria Vienei. Foto.
 • Sambata 15 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul, impreuna cu delegatia insotitoare si Corala ,,Arhanghelii" a Episcopiei Maramuresului si Satmarului, au vizitat o parte din obiectivele culturale vieneze, printre care se numara Domul Sf. Stefan, unde Corala ,,Arhanghelii" au colindat mai multe colinde, fiind aplaudati de sutele de vizitatori prezenti, Biserica Sf. Petru, Opera, Palatul Imperial Hofburg-resedinta de iarna a Imparatului Franz Josef, Muzeul de istorie a artelor si resedinta de vara a Imparatului Franz Josef-Palatul Schonbrunn. Foto.

 • Vineri 14 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la concertul sustinut de Corala ,,Arhanghelii,, a preotimii din Episcopia Maramuresului si Satmarului, in Sala Festiva a Primariei din Viena.
  Corala Arhanghelii a preotimii din Episcopia Maramuresului si Satmarului si-a adunat sute de admiratori prin sustinerea unui maret concert de colinde in cadrul Targului de Craciun Vienez, la invitatia Departamentului de Cultura din cadrul Primariei Vienei.
  La eveniment a participat si o delegatie din partea Episcopiei Maramuresului si Satmarului in frunte cu P.S. Iustin Sigheteanul.
  Concertele sunt gazduite de catre Primaria Vienei si se desfasoara in Sala de Festivitati a acesteia.
  La concert au participat sute de spectatori din Viena, intreaga Austrie si din lume.
  La final dirijorul corului Pr. Petrica Aurelian Covaciu, in numele coralei a primit din partea Primariei Vienei un document de inalta apreciere.
  Aceasta este cea de-a XXXI-a editie a concertului international de colinde desfasurat in Viena, care începe in ultima saptamâna a lunii Noiembrie si are o durata de 4 saptamâni, in fata ei fiind gazduit si cel mai mare târg de Craciun din Europa.
  In toata perioada aceasta concertele se desfasoara in zilele de vineri, sâmbata si duminica, anual trecând pe aici între 70-100 de coruri din toate colturile lumii. De invitatia corurilor din Episcopia Maramuresului si Satmarului s-a ocupat de fiecare data Doamna Ing. Lucretia Petcovici, o romanca credincioasa stabilita in Viena de mai multe decenii. Foto.
 • Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului va invita sa participati la CONCERTUL DE COLINDE TRADITIONALE sustinut de cetele de colindatori din Ieud, Lapusul Romanesc, Lucacesti, Salsig, corurile Liceului Ortodox "Nicolae Steinhardt" Satu Mare si Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Iosif Marturisitorul" Baia Mare, care va avea loc la biserica "Adormirea Maicii Domnului", str. V. Lucaciu, marti 18 decembrie, ora 17:00. Afis
COLIND LA NASTEREA DOMNULUI
 • Luni, 10 decembrie 2012, la Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Tg. Lapus s-a desfasurat cea de-a VIII-a editie a Festivalului „Colind la Nasterea Domnului”. Manifestarea a fost organizata cu binecuvântarea si în prezenta Preasfintitului IUSTIN Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului si a reunit 16 grupuri de copii si elevi (330 de participanti) de la scolile din Tara Lapusului îndrumati de profesorii de religie din localitate.
  Coordonatoarea evenimentului este domnisoara profesoara Mariana Pop (responsabil Cerc Pedagogic Zona Lapus), iar colaboratorii sunt profesorii de religie, preotii parohi din localitate, directorii institutiilor de învatamânt, Parohia Ortodoxa „Sf. Arh. Mihail si Gavril” si Parohia Ortodoxa „Înaltarea Domnului” din Tg. Lapus, Primaria Tg. Lapus, Consiliul Local Tg. Lapus si alti reprezentanti ai comunitatii locale. Alaturi de Preasfintitul IUSTIN Sigheteanul au participat ca invitati speciali Pr. Florin Hoban (inspector pentru Religie – ISJ Maramures), Pr. Milan Balan (inspector pentru Religie – Episcopia Maramuresului si Satmarului), Pr. Florin Stan (inspector Biroul pentru catehizarea tineretului), domnul Primar Mitru Lese, domnul Mircea Man, reprezentanti ai comunitatii locale si directori ai institutiilor de învatamânt.
  Darurile au fost oferite colindatorilor de catre Primaria Tg. Lapus prin domnul Primar Mitru Lesesi domnul Mircea Man, membru in Adunarea Nationala Bisericeasca.
  Foto.

 • Duminica 9 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala din Baia Mare. Foto.
  În aceeasi zi de la orele 17.00, I.P.S. Arhiepiscop Justinian, impreuna cu P.S. Iustin Sigheteanul, au participat la concertul solemn de Craciun, sustinut în Catedrala Episcopala de corurile reunite: „Sf. Ioan Damaschin” al departamentului de Teologie Ortodoxa, „Angeli” al Seminarului Teologic din Baia Mare si „Doxologia” al Catedralei Episcopale.
  Foto.
 • Sâmbata, 8 Decembrie 2012, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la manifestarea cultural-religioasa “De Nasterea Domnului” ajunsa la a XIII-a editie, organizata la Catedrala Episcopala ”Sfânta Treime” din Baia Mare, sub coordonarea pr.prof. Hoban Florin- inspector scolar, si cu implicarea profesorilor de religie din judet. In deschidere, P.S. Iustin Sigheteanul a adresat celor prezenti un cuvânt de binecuvântare.
  Domeniile cuprinse au fost: creatie plastica, creatie literara, teatru religios si concursul “Colindatorii” editia a II-a, pe doua sectiuni: grupuri vocale armonice (colinde religioase românesti din repertoriul national sau international) si grupuri vocale traditionale (colinde religioase românesti autentice, specifice zonei din care provin colindatorii). La acest eveniment au participat 10 formatii corale, 3 trupe de teatru religios, selectionate anterior, elevii din ciclul primar, gimnazial si liceeal prezenti cu icoane pe sticla, icoane pe lemn, lucrari în proza si în versuri, din 26 de unitati de învatamânt ale judetului Maramures, însotiti de profesorii lor(in total 300 de copii). La finalul activitatilor desfasurate, au fost premiate grupurile vocale care s-au evidentiat, totii elevii participanti au primit pachete si calendare, in semn de binecuvantare a P.S. Sale si cu implicarea sectorului social- misionar, coordonat de catre pr.cons. Virgil Jicarean din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului. Foto.
 • Joi 6 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la manastirea Rohia, cu ocazia hramului paraclisului de la demisolul noii biserici. La sfarsitul Sfintei Liturghii a savarsit Slujba Parastasului pentru ctitorul si intemeietorul manastirii (Preot Nicolae Gherman) si pentru episcopul care a sfintit vechea biserica (vrednicul de pomenire Nicolae Ivan al Clujului). In final Preasfintia Sa a conferit Diploma „Sf. Iosif Marturisitorul”, tinerei interprete Ana Maria Gherghel, care promoveaza cantecul vechi din Tara Lapusului si colindul crestin strabun. Foto.
 • Miercuri 5 Decembrie, de la orele 14.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la inaugurarea noului sediu al Detasamentului de Pompieri din Sighetul Marmatiei. A sfintit o troita maramureseana asezata in incinta locatiei si a binecuvantat toate spatiile in care va functiona institutia. Foto.
 • Marti 4 Decembrie, de la orele 14.00, la invitatia Domnului Adrian Stef Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la sedinta festiva a Consiliului Judetean, la implinirea a 20 de ani de la infiintarea institutiei, care a avut loc in Sala Teatrului Municipal din Satu Mare. Cu aceasta ocazie, Preasfintia Sa a primit din partea Consiliului Judetean o placheta si o diploma, iar P.S. Sa a conferit Consiliului Judetean din partea Episcopie Maramuresului si Satmarului, Diploma “Sf. Iosif Marturisitorul“. Foto.
 • Duminica 2 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat în Parohia „Sf. Nicolae” din Baia Mare. Foto.
  În aceeasi zi de la orele 17.00, în Catedrala Episcopala, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la slujba vecerniei si a tinut o meditatie în cadrul serilor duhovnicesti, organizate de A.S.C.O.R.
 • Sâmbata 1 Decembrie, de Sarbatoarea Nationala a României, P.S. Iustin Sigheteanul a savârsit slujba Te-Deumului la Monumentul Ostasului Român din Parcul Municipal – Baia Mare. Foto.
 • Vineri 30 Noiembrie, de sarbatoarea Sf. Ap. Andrei, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in noua biserica ,,Sf. Ap. Andrei din Mun. Baia Mare cu ocazia hramului. Foto.
 • Joi 29 Noiembrie, la invitatia Domnului Zamfir Ciceu Presedintele Consiliui Judetean Maramures, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la sedinta festiva a Consiliului Judetean Maramures la implinirea a 20 de ani de la infiintarea institutiei (1992-2012), care a avut loc in Sala Teatrului Municipal Baia Mare. Foto.

 • Miercuri 28 Noiembrie, P.S Iustin Sigheteanul a primit pe Domnul Mircea Crisan, redactor la ziarul Gazeta de Maramures, care a venit sa-i inmaneze personal ,,Distinctia de Onoare a saptamanalului Gazeta de Maramures, la implinirea a 10 ani de activitate. Foto.
  In aceeasi zi Preasfintia Sa a vizitat urmatoarele manastiri si parohii : Parohia Rozavlea – Sesul Manastirii, Sacel I, Ieudisor, Manastirea Ieud si Manastirea Barsana. Foto.

 • Marti 27 Noiembrie, I.P.S. Mitropolit Andrei, al Clujului, Maramuresului si Salajului a facut o vizita in Episcopia Maramuresului si Satmarului. La Manastirea Rohia s-a intalnit cu I.P.S. Arhiepiscop Justinian si a vizitat noua biserica si Centrul Cultural Monahal „Nicolae Steinhardt”. La Resedinta Episcopala din Baia Mare s-a intalnit cu Domnul Ciceu Zanfir, Presedintele Consiliului Judetean Maramures, dupa care impreuna cu P.S. Iustin Sigheteanul a vizitat noua Catedrala Episcopala in constructie, in incinta careia a putut vedea si spatiile din absidele de la demisol, unde este in curs de amenajare muzeul eparhial, unde se va expune colectia de carte veche si icoane pe lemn si sticla. Foto.
 • Duminica 25 noiembrie, IPS Arhiepiscop Justinian a savarsit Sfanta Liturghie si a rostit cuvant de invatatura la manastirea "Sfanta Ana" Rohia. Foto.
 • Duminica 25 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Medies Raturi, Protopopiatul Oas. A liturghisit si a predicat. La sfarsitul Sfintei Liturghii Preasfintia Sa a hirotesit pe parintele paroh Ofrim Doroftei intru iconom, iar binefacatorilor le-a oferit diplome de vrednicie. Foto.
 • Conducerea Seminarului Teologic Ortodox “Sf. Iosif Marturisitorul” are placerea de a va invita la Concertul traditional de colinde sustinut de Corul “Angelli” al Seminarului Teologic dirijat de Arhid. Prof. Babosan Andrei si invitatii sai: Corul “Ioan Damaschinul” al Facultatii de Teologie Ortodoxa si Corul “Doxologia” al Catedralei Episcopale “Sf. Treime” dirijate de Pr. Prof. Petrica Covaciu.
  Concertul va avea loc la Catedrala Episcopala “Sf. Treime” (Bd. Unirii) din Baia Mare, duminica 09.12.2012, ora 17:00.
 • Vineri 23 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a vizitat parohiile ,,Sf. Imparati Constantin si Elena,, din Baia Sprie, noua locatie a Muzeului Eparhial in curs de amenajare de la demisolul Catedralei Episcopale ,,Sf. Treime”, din Baia Mare si Parohia ,,Sf. Ap. Andrei” din Baia Mare. Foto.
 • Joi 22 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a vizitat bisericile in constructie din parohiile Buteasa si Codru Butesei din Protopopiatul Chioar. Foto.
 • Miercuri 21 Noiembrie, de Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, P.S. Iustin Sigheteanul a slujit in Paraclisul din Resedinta Episcopala, cu ocazia hramului. La Sf. Liturghie a asistat si I.P.S. Arhiepiscop Justinian. Raspusurile la Sf. Liturghie au fost date de un grup de 20 de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox “Sf. Iosif Marturisitorul”din Baia Mare. Foto.
 • Duminica 18 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Cavnic I. In cadrul Sf. Liturghii, diaconul Dan Ioan Sidau a fost hirotonit intru preot, pe seama Parohiei Glod, Protopopiatul Sighet. Foto.
 • Marti 12 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat conferinta preoteasca din Protopopiatul Lapus, cu tema ,, Modalitati de implicare a Bisericii in asistarea si ingrijirea bolnavilor" alcatuita de Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita. Foto.
 • Luni 11 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat conferinta preoteasca din Protopopiatul Oas, cu tema ,, Modalitati de implicare a Bisericii in asistarea si ingrijirea bolnavilor" alcatuita de Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita. Foto.

 • Duminica 11 Noiembrie, cu ocazia implinirii a 22 de ani de la instalarea I.P.S. Arhiepiscop Justinian ca si Intaistatator al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime,, din Baia Mare, a fost oficiata Sf. Liturghie de catre I.P.S. Arhiepiscop Justinian si P.S. Iustin Sigheteanul, inconjurati de membrii Permanentei Eparhiale, Protopopii din Eparhie si conducatorii Scolilor Teologice. Dupa Sf. Liturghie a fost oficiata Slujba Te-Deumului. In final P.S. Iustin Sigheteanul a rostit un cuvant aniversar, iar I.P.S. Arhiepiscop Justinian a rostit un cuvant de binecuvantare pentru toti cei prezenti. Pentru sprijinul permanent si substantial la lucrarile noii Catedrale Episcopale, P.S. Iustin Sigheteanul a conferit Domnului Catalin Chereches, Primarul Mun. Baia Mare, Distinctia ,,Crucea Maramureseana" pentru laici, iar Consiliului Local Diploma ,,Sf. Iosif Marturisitorul" pentru sprijinirea bisericilor din Municipiul Baia Mare. Foto.
 • Joi 8 Noiembrie, P.S. Iustin Sighetenul a liturghisit si a predicat in Catedrala ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil,, din Mun. Sighetul Marmatiei cu ocazia hramului. Dupa Sf. Liturghie a binecuvantat noua biblioteca din incinta casei parohiale si toate lucrarile de innoire ce s-au efectuat in ultima vreme. Foto.
 • Miercuri 7 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat conferinta preoteasca din Protopopiatul Sighet, cu tema ,, Modalitati de implicare a Bisericii in asistarea si ingrijirea bolnavilor" alcatuita de Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita. Foto.
22 de ani de la reînfiintarea
Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului

 • Un moment deosebit din viata bisericeasca, pentru credinciosii maramureseni si satmareni, s-a aratat în urma cu 22 de ani, când li s-au oferit sansa si binecuvântarea de a avea în mijlocul lor prezenta permanenta a unui episcop numai al lor, ca sa le fie parinte si povatuitor pe calea mântuirii.
  Reînfiintarea Eparhiei Maramuresului si Satmarului nu a reprezentat altceva decât trezirea radacinilor ei, care sunt adânc înfipte în stravechiul pamânt al dacilor liberi, dupa cum ne arata actul patriarhal de la Constantinopol din anul 1391, când Manastirea Peri devenea stavropighie patriarhala si în care sunt pomeniti ”arhiereii locali” din Maramures. <format pdf>

 • Marti 6 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat conferinta preoteasca din Protopopiatul Viseu, cu tema ,, Modalitati de implicare a Bisericii in asistarea si ingrijirea bolnavilor" alcatuita de Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita. Foto.
  De la orele 15.00, Preasfintia Sa a vizitat noul Centru Cultural-Social ,,Sf. Mitropolit Sava Brancovici,, din incinta manastirii ,,Adormirea Maicii Domnului,, - Moisei - (Sfantul Ierarh Sava Brancovici a sfintit, in calitate de Mitropolit al Balgradului, in anul 1672 biserica de lemn care dainuie pana astazi). Tot in incinta manastirii se construieste in prezent un nou altar de vara in stil maramuresean. Foto.

 • Luni 5 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat conferinta preoteasca din Protopopiatul Carei cu tema ,, Modalitati de implicare a Bisericii in asistarea si ingrijirea bolnavilor" alcatuita de Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita. La sfarsitul conferintei, Preasfintia Sa a evidentiat trei preoti oferindu-le diplome de vrednicie, pentru intreaga activitate pastoral-misionara, sociala si culturala pusa in slujba Bisericii Ortodoxe: Pr. Ic. Stvr. Danciu Viorel – 36 de ani de preotie, Pr. Ic. Stvr. Malancas Ioan – 35 de ani de preotie, Pr. Ic. Stvr. Cuciuvan Florian– 41 de ani de preotie. Foto.
 • Duminica 4 Noiembrie, P.S. Iustin Sighetanul a liturghisit si a predicat in Parohia Glod, Prot. Sighet. Dupa Sf. Liturghie a binecuvantat noul Centru social-cultural ,,Sf. Nicolae cel mult milostiv" din incinta bisericii. Preotul paroh Marius Iusco a primit distinctia de iconom, iar binefacatorii diplome de vrednicie. Foto.

 • Joi 1 Noiembrie, de la ora 9.00, P.S. Iustin Sighetanul s-a intalnit la Catedrala Episcopala cu Domnul Victor Opanschi - Secretar de Stat in Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Domnul Florin Tataru - Deputat in Parlamentul Romaniei. Foto.
  De la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat conferinta preoteasca de toamna din Protopopiatul Baia Mare, alcatuita de Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita cu tema ,, Modalitati de implicare a Bisericii in asistarea si ingrijirea bolnavilor,, Foto.
 • COMUNICAT DE PRESA
  Având în vedere evenimentele petrecute în data de 29 octombrie 2012 la Parohia Ortodoxa Budesti, Protopopiatul Sighet, judetul Maramures în legatura cu punerea în executare a deciziei civile cu nr. 324/A/2009 a Curtii de Apel Cluj, respectiv predarea bisericii monument istoric cu hramul ,, Sf. Nicolae”-Susani, catre Parohia Greco-Catolica Budesti, urmare pierderii procesului de catre Parohia Ortodoxa Budesti. În cele ce urmeaza, Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului îsi exprima urmatorul punct de vedere:
  Procesele dintre cele doua confesiuni au început în anul 2004 si s-au finalizat în anul 2012, când prin executor judecatoresc, partea greco-catolica a solicitat executarea silita a partii ortodoxe. <continuare format pdf.>
 • Miercuri 31 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat conferinta preoteasca din Protopopiatul Satu Mare. Dupa conferinta P.S. Sa a vizitat biserica din Parohia Ortodoxa Vetis, care se picteaza in interior in tehnica tempera. Foto
 • Luni 29 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la Sedinta Sf. Sinod, prezidata de catre P.F. Patriarh Daniel, care s-a desfasurat in Sala Sinodala a Palatului Patriarhal din Bucuresti. Foto. Mai multe detalii pe www.basilica.ro

 • Duminica 28 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a slujit la Sf. Liturghie alaturi de membrii Sf. Sinod al B.O.R. prezidata de catre I.P.S. Laurentiu Mitropolitul Ardealului. Foto. Mai multe detalii pe www.basilica.ro
  De la ora 12.00, a participat la Sedinta Solemna a Sf. Sinod, care s-a desfasurat in Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei. Foto. Mai multe detalii pe www.basilica.ro
  De la orele 17.00, a participat la binecuvantarea Bibliotecii Sf. Sinod de la Manastirea Antim. Foto. Mai multe detalii pe www.basilica.ro
  De la orele 18.00, a participat la binecuvantarea noului Centru National de formare continua Dumitru Staniloae care se gaseste in cadrul complexului de Teologie Ortodoxa Bucuresti. Foto. Mai multe detalii pe www.basilica.ro

 • Sambata 27 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a slujit la Sfanta Liturghie solemna, prezidata de Preafericitul Daniel Patriarhul Romaniei, cu ocazia sarbatorii Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou ocrotitorul Bucurestilor. Anul acesta, prin interventia P.F. Patriarh Daniel catre Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe surori a Greciei, P.F. Arhiepiscop Ieronim, au fost aduse la Bucuresti moastele Sf. Ierarh Nectarie al Eghinei (vindecatorul de cancer) Foto. Mai multe detalii pe www.basilica.ro
 • Vineri 26 Octombrie, de sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratoarul de Mir, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala Episcopala din Baia Mare. Raspunsurile la strana au fost date de corul Seminarului Teogic ,, Sf. Iosif Marturisitorul,, din Baia Mare. Foto.

 • Joi 25 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul, a participat la Carei la Ziua Armatei Romane care s-a desfasurat in fata monumentului Ostasului Roman. In semn de multumire adusa lui Dumnezeu au fost oficiate slujba Te-Deumului si un parastas pentru eroi. La eveniment au fost prezenti inalti demnitari ai Statului Roman, autoritatile judetene si locale. Ziua de 25 Octombrie, reprezinta pentru Transilvania si mai ales pentru Nord-Vestul Romaniei, ziua in care a fost eliberat de sub ocupatie straina orasul Carei si a fost recastigata ultima brazda de pamant cu pretul suprem a multor mii de ostasi romani, refacandu-se unitatea nationala si integritatea teritoriala a Romaniei. Dupa eveniment toti demnitari au vizitat noua Catedrala a Municipiului Carei, care se afla in parcul din vecinatatea monumentului Oastasului Roman. Mesajul rostit de Preasfintitul Iustin Sigheteanul la Carei cu ocazia Zilei Armatei Romane. (25 Octombrie 2012 ) - format pdf - Foto.

 • Duminica 21 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit noua capela din incinta bisericii Parohiei Pribilesti, Protopopiatul Chioar, pastorita de Pr. Ic. Stvr. Vasile Pop. A liturghisit si a predicat. Ctitorii si binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Primaria Comunei Satu Lung, a conferit P.S. Iustin Titlul de “Cetatean de Onoare”. Foto.
  In aceeasi zi de la orele 16.30, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba vecerniei in Parohia Rona de Jos, Prot. Sighet si a instalat pe noul paroh numit prin concurs, in persoana Preotului Marius Iusco. Foto

 • Sambata 20 Octombrie, de la ora 9.30, P.S. Iustin Sighetanul, s-a intalnit la resedinta episcopala din Baia Mare cu Domnul Liviu Marian Pop – Ministru Delegat pentru Dialog Social in Guvernul Romaniei. Foto.
  De la orele 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit in Catedrala Episcopala din Baia Mare, Taina Sfantului Botez micutului Adrian Iustin Mihali. Foto.
 • Joi 18 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul, la invitatia P.S. Petroniu al Salajului a participat alaturi de I.P.S. Laurentiu - Mitropolitul Ardealului si I.P.S. Andrei -Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, la binecuvantarea partiala a noului sediu episcopal din Municipiul Zalau. Foto.
 • Miercuri 17 Octombrie, a avut loc la Manastirea "Nasterea Sf Ioan Botezatorul "Scarisoara Noua" Sinaxa Monahala care a reunit stareti si starete, egumeni si egumene, economi, econoame si duhovnici de la toate manastirile si schiturile eparhiei.
  In deschidere a fost oficiata Sf. Liturghie in biserica manastirii de PS Iustin in sobor, la care au slujit toti staretii, egumenii si duhovnicii manastirilor. In cadrul Sfintei Liturghi a fost hirotonit diaconul Horotan Adrian intru preot pe seama credinciosilor din Parohia Moftinu Mare. Dupa Sf Liturghie a fost oficiat un polihroniu pentru conducatorii si vietuitorii manastirilor.
  Întâlnirea a avut loc in Sala Sinodiconului unde au fost dezbatute aspectele vietii monahale duhovnicesti, organizatorice si administrative.
  Au mai fost aduse la cunostinta ultimele hotarâri ale Sf Sinod in ceea ce priveste buna randuiala si disciplina a vietii monahale.
  S-au purtat discutii libere specifice vietii monahale, intensificarea vietii duhovnicesti, sporirea obstilor monahale, randuite de duhovnici la manastirile de maici, o mai buna comunicare cu Episcopia, intrajutorarea manastirilor intre ele, participarea soborniceasca si frateasca, prin invitatii reciproce scrise, la hramuri sau alte manifestari organizate in centrul eparhial.
  Episcopia are un numar de 26 de manastiri si trei schituri. Foto.
 • Marti 16 Octombrie, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul s-a intalnit cu profesorii de la Departamentul de Teologie Ortodoxa din cadrul Centrului Universitar – Nord din Baia Mare si a discutat probleme organizatorice si duhovnicesti, privind intensificarea vietii liturgice si exigentei in ce priveste pregatirea studentilor de la sectiile de teologie. Foto. Sedinta de catedra <format pdf>
 • Dumnica 14 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a refintit biserica din Parohia Urmenis, Prot. Baia Mare in urma lucrarilor de innoire si la implinirea a 100 de ani de la zidirea acesteia. A liturghisit si a predicat. In cadrul Sf. Liturghii a fost hirotonit diaconul Cornel Pop intru preot pe seama Parohiei Soconzel, Prot. Carei, iar teologul Adrian Horotan a fost hirotonit intru diacon. Binefacatori au primit diplome de vrednicie, printre care amintim pe D.l Valer Blidar si D.l Bancos Marin fiu al satului. In final a fost lansata lucrarea monografica „Urmenis – File de Istorie” la 621 de ani de atestare documentara a localitatii si 100 de ani de la sfintirea bisericii de piatra, autori Profesori Lotica si Simion Vaida din Baia Mare. Foto.
 • Sambata 13 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a slujit si a predicat in Parohia Vadul Izei, Prot. Sighet, la implinirea a trei ani de la tarnosirea bisericii. A liturghisit si a predicat. In cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit intru diacon teologul Cornel Pop. Preotul paroh Vasile Hotico a primit din partea P.S. Iustin cea mai inalta distinctie a Eparhiei „Crucea Maramureseana” pentru clerici, pentru vrednicia ctitoririi din temelie a noii biserici din Parohia Vadul Izei. Foto.
 • Joi 11 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a facut o vizita canonica in Protopopiatul Oas: Prima oprire a fost la noul sediu al protopopiatului, dupa care au urmat: Parohia Huta Certeze, unde a vizitat biserica ortodoxa in constructie, care in prezent este acoperita si se lucreaza la tencuielile interioare. Biserica noastra se gaseste peste drum de biserica romano-catolica, pe care a vizitat-o la invitatia preotului romano-catolic. Manastirea de calugarite, „Sf. Treime” – Moiseni, unde se lucreaza la pictura interioara a bisericii, precum si nou infintata parohie Bixad – Trip, care va avea aproximativ 250 de famili, unde a vizitat locatia in care se va sluji pana la ridicarea unei noii biserici. Locasul de cult unde se va sluji este oferit de biserica reformata, care nu mai are in localitate decat un singur credincios. Foto.
 • Duminica 7 octombrie IPS Arhiepiscop Justinian a savarsit Sfanta Liturghie si a rostit cuvant de invatatura la Manastirea “Sfanta Ana” Rohia. Foto.
 • Duminica 7 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica cu hramul “Nasterea Maicii Domnului” din Parohia Berbesti, Prot. Sighet, in urma amplelor lucrari de restaurare ce s-au efectuat in ultimii ani. Sf. Liturghie a fost oficiata pe scena amenajata in incinta bisericii. Cuvantul de invatatura la Evanghelia Duminicii a fost rostit de catre Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofana de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj Napoca. In incheiere P.S. Iustin Sigheteanul a distins cu rangul de stavrofor pe parintele Stefan Simon, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Sambata 6 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba de resfintire a capelei de cimitir ,, Sfantul si dreptul Lazar,, din Parohia Ortodoxa Romana Odoreu, Prot. Satu Mare, ctitorita de familia Valentin si Elisabeta Heres din aceasta localitate. In anul 1994 P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit aceasta capela in Sambata lui Lazar, iar in ultimii ani s-au efectuat lucrari de innoire si extindere a capelei, fapt pentru care preotul paroh Flaviu Meghesan si familia Heres au solicitat o slujba de resfintire. La eveniment au participat autoritatile judetene si locale si o mare multime de credinciosi. Dupa slujba de resfintire si Sf. Liturghie s-a oficiat slujba Parastasului pentru rudeniile ctitorului trecute la Domnul, precum si pentru toti cei ce au fost inmormantati in cimitirul parohiei Odoreu. La incheierea slujbei, P.S. Iustin Sigheteanul a conferit diploma ,, Act Ctitoricesc,, familiei ctitorului si binefacatorilor diplome de vrednicie. Foto.
 • DESCHIDEREA NOULUI AN UNIVERSITAR 2012-2013

Inceputul noului an universitar aduce prilej de bucurie sufleteasca si emotie sfanta in inimile tuturor tinerilor inscrisi la una sau alta dintre Facultatile centrelor universitare din tara. Acest sentiment nobil se naste fie din reintalnirea studentilor intre ei sau a lor cu cadrele didactice universitare, cu precadere pentru cei din anii mai mari, fie de apelul didactic universitar adresat pentru prima oara bobocilor universitari din anul I de studiu, apel ce-i atrage spre centrele universitare unde urmeaza sa studieze in urmatorii ani ai tineretii lor. Si in acest an a fost un prilej de mare incarcatura emotionala si de bucurie sfanta pentru studentii celor trei specializari de Teologie Ortodoxa din cadrul Facultatii de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, atat de (re)intalnirea cu cadrele teologice didactice universitare, cat si de binecuvantarea adresata lor de Preasfintia Sa Justin Hodea Sigheteanu, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. Intrucat, astazi, luni, 1 octombrie 2012, anul universitar 2012-2013 a debutat de dimineata, la Catedrala Episcopala „Sfânta Treime” din Baia Mare, prin savarsirea Sfintei Liturghi oficiata in mod solemn de Preasfintia Sa, Preasfintitul Justin Sigheteanul, înconjurat de soborul de preoti profesori si dascali universitari. [continuare format pdf].Foto.

 • Concursul de creatie „Alege Scoala!”
  Faza eparhiala. Foto.

     Sâmbata, 29 septembrie 2012, la Seminarul Teologic „Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare s-a desfasurat ce-a de-a III-a etapa a Concursului de creatie „Alege Scoala!”. Cei 72 de copii participanti au provenit din cele 8 Protopopiate ale Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Ei au concurat la una dintre cele 3 sectiuni: literara, artistica si multimedia. Toti copiii au primit diplome de participare, iar 9 dintre ei au câstigat premii: 3 laptop-uri (premiul I), 3 calculatoare desktop (premiul II) si 3 sisteme audio performante (premiul III) în valoare de 13.500 lei.
     La buna desfasurare a concursului au contribuit parintii protopopi, coordonatorii programului catehetic de la nivelul fiecarui protopopiat, preotii si profesorii de religie care au pregatit si au însotit copiii, precum si Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita si informatician Aida Babici care au asigurat spatiul si conditiile de desfasurare a concursului.
     Din comisia de jurizare au facut parte Pr. Insp. Florin Hoban, Prof. Ramona Pop si Pr. Florin Stan.
    Programul „Alege Scoala!” este dezvoltat de Patriarhia Româna în colaborare cu Fundatia World Vision în perioada 2010-2013 si are ca scop principal prevenirea si combaterea fenomenului de parasire timpurie a scolii fiind cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 si se încadreaza în linia de finantare a proiectelor strategice nr. 61, "A doua sansa în educatie", axa prioritara 2 "Corelarea învatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”, domeniul major de interventie 2.2 „Prevenirea si corectarea parasirii timpurii a scolii".

Pr. Insp. Florin Stan
Biroul pentru catehizarea tineretului

 • Duminica 30 Septembrie. La aniversarea a 5 ani de la intronizarea Preafericitului Parinte Daniel in demnitatea de Patriarh al Romaniei (30 Septembrie 2007) in Catedrala Patriarhala a fost savarsita Sf. Liturghie prezidata de Preafericitul Daniel, inconjurat de toti membrii Sfantului Sinod. La sfarsit a fost oficiat un Te-Deum de multumire adusa lui Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra Bisericii Ortodoxe Romane in acesti 5 ani de arhipastorire ai Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Foto.
 • Vineri 28 si Sambata 29 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la Sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane prezidata de Preafericitul Parinte Daniel. Sambata de la orele 16.00, in Gradina Maicii Domnului din jurul Palatului Patriarhal, Preafericitul Parinte Daniel a binecuvantat icoana Maicii Domnului – Izvorul Tamaduirii – mosaic, dupa care a binecuvantat restaurarile si noile masini la tipografia Institutului Biblic. Tot in aceasi zi au fost binecuvantate galeriile “Nifon Mitropolitul” Foto.
 • Joi 27 septembrie la invitatia preotului si a credinciosilor de origine româna din localitatea Strâmtura din Ucraina, PS Iustin Sigheteanul împreuna cu ÎPS Arhiepiscop Marc al Hustului si Vinogradovului au târnosit noua biserica din localiate. Credinciosii români din Ucraiana pastraza traditia ca în fiecare an, cel putin o data, sa invite un ierarh ortodox din tara noastra. Astfel, de mai multi ani, PS Iustin Sigheteanul face mari bucurii comunitatilor românesti de dincolo de Tisa prin prezenta sa la evenimentele importante din viata lor. Si de aceasta data PS Sa a participat cu mult drag la acest eveniment daruind ÎPS Sale Marc al Hustului si Vinogradovului o Cruce din lemn si Liturghierul lui Macarie în limba slavona, iar preotului paroh si credinciosilor din Strâmtura o Sfânta Scriptura si mai multe carti în limba româna. Foto .
 • Duminica 23 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a resfintit biserica si a binecuvantat noul altar de vara din Parohia Prilog, Prot. Oas. A liturghisit si a predicat. Preotul paroh Adrian Bucsa a fost distins cu rangul de iconom iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Sâmbata, 22 septembrie 2012, la Catedrala Episcopala “Sfânta Treime” din Baia Mare, s-a desfasurat întâlnirea de lucru a profesorilor de religie din judetul Maramures, prezidata de catre P.S. Sa Iustin Sigheteanul.
  Pe ordinea de zi a lucrarilor s-au aflat urmatoarele puncte:
  1. Cuvântul de deschidere al inspectorului de religie.
  2. Citirea mesajului Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat elevilor, parintilor si profesorilor, cu ocazia începerii anului scolar 2012-2013.
  3. Prezentarea Raportului de activitate al inspectorului de specialitate.
  4. Prezentarea, în sinteza, a dezbaterilor care au avut loc la Consfatuirea Nationala a Inspectorilor de Religie de la Sarmizegetusa din 3-5 septembrie 2012.
  5. Proiectarea activitatilor pentru anul scolar 2012-2013.
  6. Probleme organizatorice. Diverse.
  7. Cuvântul de binecuvântare al P.S. Iustin Sigheteanul.
  În cuvântul adresat celor prezenti, Preasfintia Sa, a abordat o tematica actuala, caracterizata de pragmatism, subliniind importanta orei de Religie, necesitatea existentei unui real echilibru în munca cu elevul, importanta activitatilor extrascolare si extracurriculare, responsabilizând cadrele didactice cu referire la misiunea ce le revine de-a forma caractere moral-religioase, prin activitati formale si non-formale.
  În judetul Maramures în anul scolar 2012/2013, sunt înmatriculati un numar de 77000 elevi din care 2600 de copii în clasa pregatitoare, la care vor preda 131 de profesori de religie: 109 cadre didactice titulare si 22 cadre didactice suplinitoare. Populatia scolara este în scadere cu aproximativ 3000 de elevi fata de anul scolar precedent. Foto.

 • Festivitatea de deschidere a anului scolar 2012-2013 la Liceul Teologic Ortodox ,, Nicolae Steinhardt” Satu Mare
  Si in acest an am avut bucuria de a avea in mijlocul nostru, pentru a saptea oara, pe P.S. Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, care a adus binecuvantari arhieresti la inceput de an scolar pentru conducere, elevi si dascalii Liceului Teologic Ortodox ,, Nicolae Steinhardt”.
  Festivitatea de deschidere a anului scolar a inceput cu Sfanta Liturghie arhiereasca, savarsita de P.S. Justin, impreuna cu Parintele Director Gabriel Groza, P.C. Ioan Socolan Protoiereul Satmarului si un frumos sobor de diaconi si preoti profesori ai liceului, intr-un cadru solemn dar si educational, in Biserica ,,Sfantul Ierarh Nicolae” din incinta liceului.
  La sfarsitul Sf. Lirturghii P.S. Iustin Sigheteanul a dat citire mesajului Preafericitului Parinte Patriarh Daniel adresat elevilor, profesorilor si parintilor, cu ocazia inceperii anului scolar 2012 – 2013, dupa care a adresat celor prezenti un cuvant legat de evolutia scolii teologice ortodoxe satmarene si datoria pe mai departe a profesorilor si elevilor, de a se clasa la nivelul unei scoli reprezentative pentru Municipiul Satu Mare.
  Au fost prezenti elevii si parintii impreuna cu autoritatile judetene si locale, dintre care amintim pe: D-l Presedinte al Consiliului Judetean Adrian Stef, Primarul Municipiului Satu Mare, Dr. Dorel Coica, Viceprimar Radu Roca, D-na Inspector Scolar General Mariana Roman, D-l Director al Prefecturii Sorin Martin Veres, consilieri ai Consiliului Local si Judetean Satu Mare si directori de institutii.
  Liceul nostru functioneaza cu patru cicluri de invatamant:
  - ciclul prescolar cu 4 grupe
  - ciclul primar cu 6 clase
  - ciclul gimnazial cu 4 clase
  - ciclul liceal cu 8 clase, in total 460 de elevi.
  Pornim la drum cu speranta ca rezultatele din anul trecut scolar ne
  motiveaza pentru un nou inceput bun si rodnic: procent de promovabilitate de 83 % la bacalaureat, mentiune la faza nationala si premii la concursuri nationale si judetene, lucru care situeaza liceul nostru pe locul 5 in elita liceelor satmarene.
  Liceul Teologic Ortodox ,, Nicolae Steinhardt” a castigat un proiect educational „Comenius” cu scoli din Polonia, Italia, Turcia, Lituania, Bulgaria si Spania.
  In cuvantul sau, parintele director a socotit acest an scolar ca fiind anul dascalului, deoarece se doreste ca dascalii nostri sa fie perfectionati la cele mai inalte standarde educationale, iar cadrele didactice noi din liceu sa obtina cele mai bune note la examenul national de titularizare in invatamant ( psihologie, religie, discipline teologice ).
  Pentru toate dam slava lui Dumnezeu si ii multumim Preasfintitului Justin ca este alaturi de aceasta scoala confesional-ortodoxa, cunoscand toate rezultatele ei, sprijinind-o si premiind-o in permanenta. Foto.

 

 

 

Mesajul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat elevilor, parintilor si profesorilor, cu ocazia începerii anului scolar 2012-2013, 17 septembrie 2012:


     Educatia este forma cea mai înalta în lucrarea de modelare si formare a caracterului si personalitatii copiilor si tinerilor. Din acest motiv educatia ar trebui sa fie prioritatea fundamentala a oricarei societati care doreste progresul spiritual si bunastarea materiala a poporului.

     În contextul rezultatelor deosebit de slabe înregistrate la examenul de bacalaureat din ultimii doi ani, cu o medie de promovabilitate de sub 50%, este necesara o analiza sincera si lucida a sistemului de învatamânt din tara noastra. Cauzele esecului din scoala româneasca sunt multiple, iar unele dintre acestea au fost si vor mai fi analizate de specialistii din diverse institutii abilitate, în special inconsecventa si instabilitatea sistemului educational. La acestea se mai adauga si criza spirituala si morala din societatea româneasca. Lipsa de valori perene, de repere credibile si de motivatii solide din societatea si scoala româneasca a atins cote alarmante. Se pare ca acumularea de valori intelectuale este tot mai mult înlocuita cu acumularea de bunuri materiale, încât astazi nu mai valoreaza mult o cultura aleasa, ci doar o avere frumoasa. Iar dictonul „cine are carte are parte” nu mai este valabil, deoarece oamenii bine pregatiti sunt prea putin platiti. Prin urmare, acum „cine are carte pleaca departe”, adica în strainatate.

     Pentru a opri aceasta degradare spirituala si sociala sunt imperativ necesare masuri legislative si sociale, dar si o înnoire spirituala a mentalitatii si o cultura a valorilor morale, dupa cum ne învata Sfântul Apostol Pavel când zice: „sa nu va potriviti cu acest veac, ci sa va schimbati prin înnoirea mintii, ca sa deosebiti care este voia lui Dumnezeu, ce este bun si placut si desavârsit” (Romani 12, 2).

     În acest context, dorim ca la începutul unui nou an scolar sa adresam câteva îndemnuri care tin de misiunea Bisericii în promovarea spiritualitatii crestine în actul educational, stiut fiind ca educatia religioasa în familie si în scoala presupune cooperarea Bisericii cu aceste doua institutii majore ale poporului nostru. Întrucât în societatea de azi actul educational este tot mai mult afectat de secularism sau indiferenta spirituala, superficialitate si lipsa de motivatie sau de entuziasm pentru cunoastere, este necesar ca, si prin intermediul educatiei religioase, elevii sa fie îndemnati sa urmeze pilda multor personalitati românesti care prin cultura, eruditia si profesionalismul lor au devenit renumiti în tara si în strainatate, desi proveneau adesea din familii modeste.

     Deoarece predarea religiei în scoala este un act misionar crestin, cu profunde conotatii educationale si spirituale, educatia religioasa trebuie sa promoveze cultivarea talentelor si a valorilor intelectuale, respectul fata de parinti, profesori si colegi, precum si iubirea de tara si de neam.

     Biserica, alaturi de Familie si de Scoala, trebuie sa fie activa si creatoare în educatia copiilor si a tinerilor. Prin urmare, îndemnam pe toti slujitorii Bisericii, sa promoveze o intensa cooperare cu familiile si scolile din parohii în actul educational, sub semnul unei responsabilitati comune sporite pentru binele tarii noastre. Având în vedere caracterul dinamic, usor modelabil, al copiilor si tinerilor, eforturile comune trebuie concentrate spre o educatie bazata pe valorile crestine si democratice europene: credinta si cultura, speranta si iubire, libertate si responsabilitate, egalitate în fata legii si solidaritate în fata suferintei.

     Anevoioasa tranzitie româneasca, de la un regim totalitar monolitic la unul democratic si pluralist, a facut si face numeroase victime în societatea noastra. Dintre acestea, cei mai vulnerabili sunt astazi copiii si tinerii. Abandonul scolar, destramarea familiilor, saracia, somajul, plecarea parintilor la munca în strainatate, delicventa si violenta juvenila, nesiguranta zilei, incertitudinea viitorului, se constituie în tot atâtea cauze ale crizei educatiei în scoala si în familie. Biserica a semnalat adesea aceste provocari si face eforturi sporite pentru a raspunde lor atât prin orele de religie, cât si prin diferite programe adresate copiilor si tinerilor, ca de pilda: „Hristos împartasit copiilor”; „Alege Scoala!”; „Copilul învata iubirea lui Hristos”, care se desfasoara prin intermediul parohiilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Rezultatele sunt îmbucuratoare, dar nevoile prezente si viitoare sunt imense.

     Ne rugam Bunului Dumnezeu ca la începutul noului an scolar (2012-2013) sa binecuvinteze pe elevi, profesori, preoti si parinti, dar si pe toti cei care, într-un fel sau altul, sunt angajati cu multa daruire în actul educational si de formare spirituala!

     Tuturor va dorim sanatate, pace si bucurie, precum si mult ajutor de la Dumnezeu în lucrarea dumneavoastra nobila si de valoare inestimabila pentru prezentul si viitorul poporului român!

Cu deosebita pretuire si parinteasca binecuvântare,
† DANIEL

Patriarhul României

 • Luni, 17 septembrie 2012: P.S. Iustin Sigheteanul a participat la deschiderea noului an scolar al Seminarului Teologic „Sfantul Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, care a avut loc la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime”. Festivitatea de deschidere a noului an scolar a inceput cu primirea Ierarhului in catedrala episcopala. P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi format din parintii profesori ai seminarului teologic baimarean, dupa care a dat citire mesajului Preafericitului Daniel Patriarhul Romaniei, adresat dascalilor, parintilor si mai ales elevilor la începutul anului scolar 2012 – 2013, an scolar care este incadrat in realitatea ingrijoratoare a rezultatelor dezamagitoare la Bacalaureat la nivel national, dar si a vremurilor de criza socio-morala a societatii romanesti care pare a fi lipsita de modele elocvente si demne de urmat. Alaturi de parintele director al seminarului P.C. Pr. Prof. Dr. Marius Nechita, au participat toti profesorii teologi si laici de la Seminarul Teologic, precum si parintii tinerilor elevi si eleve, reprezentanti ai mass-media locale si diversi alti invitati. P.S Iustin Sigheteanul a salutat infiintarea clasei a V-a in Seminarul Teologic, felicitandu-i pe parintii tinerilor invatacei ca au ales sa-si inchine copiii lui Hristos. Dupa indemnul adresat tuturor invataceilor de toate varstele la straduinta si osteneala de a-si insusi invataturile si valorile ortodoxe adresat de ierarh, P.C. Pr. Prof. Dr. Marius Nechita, Directorul Seminarului, a adresat un cuvant de multumire catre P.S. Iustin pentru sprijinul neintrerupt manifestat fata de scoala teologica baimareana, mai apoi urandu-le bun venit copiilor claselor a V-a si a IX-a, precum si parintilor acestora, asigurandu-i pe acestia, cat si pe ceilalti elevi mai mari de buna randuiala pe plan educational cu care ii intampina scoala la acest inceput de an scolar 2012-2013. Foto.
 • Duminica 16 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a resfintit biserica din Parohia Supuru de Sus, Prot. Carei. A liturghisit si a predicat. Preotul paroh Bogdan Muresan a fost distins cu rangul de Iconom Stavrofor, iar fiul satului Domnul Mircea Govor – Vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, care a contribuit hotarator la restaurarea bisericii, precum si alti binefacatori, au primit diplome de vrednicie. Evenimentul a fost foarte important pentru comunitate, deoarece aici s-au nascut mai multi preoti ortodocsi, care slujesc in diferite parohii din episcopia noastra si in alte eparhii. Protoiereul Careiului Pr. Marian Crainic, el insusi s-a nascut in aceasta parohie. Sarbatoarea a prilejuit intalnirea tuturor pesonalitatilor bisericesti si laice din tara si strainatate, care isi au radacinile in aceasta localitate. La eveniment au fost prezente toate autoritatile judetene si locale. Foto.

 • Sambata 15 Septembrie, P.S Iustin Sigheteanul a resfintit biserica din Parohia Valea Morii, Prot. Carei, alcatuita din 30 de famili de credinciosi ortodocsi. A liturghisit si a predicat. Preotul paroh Ovidiu Tamas a primit rangul de sachelar, iar binefacatorii diplome de vrednicie. Foto.
  In aceeasi zi de la 15.30, P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvantat noua capela de cimitir din Parohia Beltiug, Prot. Carei, acordand preotului paroh Ardelean Ovidiu rangul de Iconom Stavrofor, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Vineri 14 Septembrie, de sarbatoarea Inaltarii Sf. Cruci, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Sapanta – Peri, cu ocazia hramului mic al acestui asezamant monahal. Foto.
 • Congresul al V-lea „Hristos împartasit copiilor”
  Manastirea Caraiman (Busteni)
  Foto.
  În perioada 11 – 13 septembrie 2012, la Manastirea Caraiman (Busteni), a avut loc cel de-al V-lea Congres „Hristos împartasit copiilor”. La acesta au fost invitati sa participe toti inspectorii pentru catehizarea tineretului din Patriarhia Româna. Din partea eparhiei noastre a fost delegat sa participe Pr. Florin Stan – inspector pentru catehizarea tineretului.
  În deschiderea lucrarilor Preafericitul Patriarh Daniel, prin Pr. Prof. Dr. Constantin Patuleanu, consilier patriarhal, a transmis un mesaj participantilor. Invitat special a fost domnul Catalin Popa, director World Vision România. Acesta a evidentiat istoricul relatiei dintre Biserica Ortodoxa Româna si World Vision România. Ulterior, fiecare dintre cei prezenti au expus un raport privind activitatea catehetica în eparhia pe care a reprezentat-o. Principalele subiecte prezentate si dezbatute au cuprins Programul „Hristos împarta?it copiilor”, Concursul Na?ional de Crea?ie „Copilul învata iubirea lui Hristos”, Proiectul „Alege ?coala!”, Taberele de creatie „Licar de lumina” si Cursul catehetic pentru adulti „Calea Mantuirii” (The Way).
  Preafericitul Patriarh Daniel, prezent la Congres în ultima zi a întâlnirii, a luat la cunostinta concluziile formulate de catre participanti si continutul documentului final, urmând ca acesta sa fie prezentat si Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Congresul s-a încheiat cu vizitarea standurilor cu lucrari si imagini care ilustreaza activitatea catehetica a fiecarei eparhii în parte, precum si cu cele mai reusire lucrari realizate de catre copii pe parcursul Taberelor de creatie „Licar de lumina”.
  O parte dintre inspectorii eparhiali au ramas la Manastirea Caraiman si de Înaltarea Sf. Cruci pentru a participa la serbarea hramului manastirii în prezenta Preafericitului Patriarh Daniel.

  Pr. Florin STAN
  Inspector eparhial – Biroul pentru catehizarea tineretului

 • Duminica 9 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Copalnic, Prot. Lapus, in urma amplelor lucrari de restaurare ce s-au efectuat la 100 de ani de la construirea acesteia. A liturghisit si a predicat. Preotul paroh Valentin Petrenciuc a primit rangul de Stavrofor, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
  In aceeasi zi de la orele 15.30, P.S. Iustin Sighetenul a binecuvantat noul lacas de cult provizoriu din Parohia Sisesti , Prot. Baia Mare si a sfintit un clopot nou, dupa care a pus piatra de temelie pentru o noua biserica de zid cu hramurile: „Adormirea Maicii Domnului” , „Sf. M. Mc. Gheorghe”,si „Sf. Ap. Andrei, Apostolul romanilor si ocrotitorul Romaniei”, pe care urmeaza sa o construiasca cei aproximativ 1000 de credinciosi ortodocsi, care au ramas fara biserica in urma unei sentinte judecatoresti emisa de Curtea de Apel Cluj, care a dat castig de cauza celor 450 de credinciosi greco-catolici. In acest fel se pune capat unor divergente care dureaza intre cele doua comunitati de peste 20 de ani. P.S. Iustin Sigheteanul l-a incurajat pe pastorul sufletesc, Pr. Andreica Octavian, Consiliul Parohial si pe credinciosi, sa poarte cu jertfelnicie si bucurie crucea zidirii unei noi biserici, indemnand parohiile ortodoxe din jur sa fie solidare cu ei si oferind in acelas timp din partea Episcopiei un ajutor financiar. Foto.
 • Sambata 8 Septembrie, de Praznicul Imparatesc al Nasterii Maicii Domnului, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a presdicat in Parohia Rozavlea – Centru, cu ocazia hramului bisericii. In cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Vasile Dohotar a fost hirotonit intru preot pe seama credinciosilor din Parohia Racova, Prot. Carei. La sfarsitul Sfintei Liturghii, dupa ce a felicitat pe P.C. Protopop Grigore Andreica, preot al acestei parohii si Consiliul Parohial, pentru organizarea sarbatorii, P.S. Iustin Sigheteanul a oferit Diploma “Sf. Iosif Marturisitorul” Profesorului Ioan Condrat, pentru promovarea traditiei, cantecului si portului autentic Maramuresan, ca instructor al Ansamblului de tineret “Roza Rozalina” pe care-l coordoneaza. Aceeasi diploma a fost oferita si Corului Bisericii Parohiei Rozavlea pentru pastrarea traditiei corale bisericesti maramuresene. Foto.
 • Joi 6 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit noul altar de vara, ridicat in incinta Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures. A liturghisit si a predicat. La sfarsitul Sf. Liturghii Preotul slujitor in aceasta institutie, angajat al SMURD ca si paramedic Pr. Nicolae Zola, cu a carui implicare responsabila s-a ridicat altarul de vara, a primit rangul de sachelar, iar cei care au contribuit la realizarea lui, in frunte cu D-l. Col. Ioan Pop - Inspector Sef al I.S.U. Maramures au primit diplome de vrednicie. Tot cu aceasta ocazie P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit o frumoasa pictura, reprezentand Invierea Domnului, asezata in holul institutiei. Foto.
 • Duminica 2 Septembrie, I.P.S. Mitropolit Andrei al Clujului, Maramuresului si Salajului si P.S. Iustin Sigheteanul au tarnosit biserica din Parohia Seini I - Prot. Baia Mare . Sfanta Liturghie a fost savarsita pe o scena amenajata in incinta bisericii. Cuvantul de invatatura la pericopa evanghelica a fost rostit de catre I.P.S. Mitropolit Andrei. La sfarsitul Sfintei Liturghi I.P.S. Mitropolit Andrei i-a fost conferit titlul de “Cetatean de Onoare” al orasului Seini, iar I.P.S. Sa a oferit D-lui Deputat Nicolae Bud distinctia “Crucea Transilvana”, pentru laici. Preotul paroh Gheorghe Pop a primit din partea P.S. Iustin Sigheteanul distinctia “Crucea Maramureseana” pentru clerici, iar preotul Toma Pop distinctia de iconom si binefacatorilor le-au fost oferite diplome de vrednicie. Foto.
Tabara Nationala de Arta si Solidaritate
 • Dupa 7 ani, în care s-a definit si asezat în concepte, Taberei Sociale de Arta si Educatie Incluziva, de la Hoteni, ajunsa la a VIII-a editie, au început sa-i creasca aripi si sa afirme o noua identitate : Tabara Nationala de Arta si Solidaritate.<continuare> Foto
 • Miercuri 29 August, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Schitul „Taierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezatorul”- Izvoare, Prot. Sighet. In cadrul Sf. Liturghii a hirotonit intru diacon pe teologul Ionut Ulici pe seama bisericii „Sf. Imparati Constantin si Elena” – Baia Sprie. Preotul slujitor al schitului Calin Bota a fost distins cu rangul de sachelar. Dupa Sf. Liturghie Preasfintia Sa a binecuvantat noua casa de oaspeti. Foto.
 • Duminica 26 August, P.S. Iustin Sigheteanul a resfintit biserica din Parohia Finteusul Mare si a binecuvantat noul altar de vara. A liturghisit si a predicat. La sfarsitul Sf. Liturghii parintele paroh Gheorghe Pop, cat si binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Sambata 25 August, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit capela de cimitir din Parohia Piscari , Prot. Carei si a sfintit o rastignire din fata bisericii. A liturghisit si a predicat. La sfarsitul Sf. Liturghii parintele paroh Vasile Bota si cei care au ajutat la ridicarea acestei capele de cimitir au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Miercuri 22 August , P.S. Iustin Sigheteanul a facut o vizita pe santierul Catedralei Episcopale. Au fost vizitate lucrarile de cofrare si armare ce s-au executat in acest an de la cota +30m pana la cota +38,05m, adica cele patru arce principale care vor sustine cupola centrala. Foto.
 • Duminica 19 August, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Carpinis, Prot. Lapus, in urma amplelor lucrari de restaurare ce s-au savarsit la aceasta in ultimii ani. A liturghisit si a predicat. Preotul Paroh Adrian Simion Pop a primit rangul de Iconom Stavrofor, iar Consiliului Parohial, ctitorilor si binefacatorilor le-au fost acordate diplome de vrednicie. Foto.
 • Miercuri 15 August, de Praznicul Adormirii Maicii Domnului, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Rohia, cu ocazia hramului. La sfarsitul Sf. Liturghi Preasfintia Sa a primit Titlul de Cetatean de Onoare al Orasului Targu Lapus. Titlul a fost inmanat de catre Domnul Mitru Lese, primarul orasului, in numele Consiliului Local, iar Preasfintitul Iustin Sigheteanul i-a oferit in dar o icoana reprezentand Sfanta Treime. Foto.
 • Marti 14 August, de la orele 18.00, in ajunul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Vecerniei Mari si Acatistul Adormirii Maicii Domnului la Manastirea Rohia, dupa care a rostit o meditatie la Inainte Praznuirea sarbatorii. Foto.
 • Luni 13 August, de la orele 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Paraclisului Maicii Domnului si a rostit un cuvant de invatatura in Parohia Vama – Prot. Oas. Foto.
 • Duminica 12 August, P.S. Iustin Sigheteanul, a liturghisit si a predicat in Parohia “Adormirea Maicii Domnului” – Sighet, pastorita de parintele Vasile Pop - Protoiereul Sighetului. In cadrul Sf. Liturghii a hirotonit intru preot misionar pe seama Protopopiatului Sighet pe diaconul Stefan Codrea. Foto.
 • Sambata 11 August, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Ieudisor, Prot. Viseu. In cadrul Sf. Liturghii, teologul Stefan Codrea, a fost hirotonit intru diacon. Preotul paroh Calin Vlad a fost distins cu rangul de Sachelar. Foto.

 • Vineri 10 August, P.S. Iustin Sigheteanul a vizitat urmatoarele parohii si manastiri din Protopopiatele Sighet si Viseu: Sighet “Adormirea Maicii Domnului”, Sighet – Campul Negru, Sapanta, Manastirea Sapanta-Peri, Rona de Sus, Petrova – Josani, Leordina – Dupa Rau, Viseu de Jos – Danova, Viseu de Mijloc “Sf. Imparati” , Viseu de Sus – Spital, Viseu de Sus “Sf. Apostoli”, Viseu de Sus “Sf. Nicolae”, Viseu de Sus “Sf. Romani” Viseu de Sus “Sf. Arhangheli”. Foto.
  De la orele 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Paraclisului Maicii Domnului si a rostit un cuvant de invatatura in Parohia Viseu de Sus “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”, Prot. Viseu. Foto.
 • Joi 9 August, de la orele 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Paraclisului Maicii Domnului si a rostit un cuvant de invatatura in Parohia Stramtura – Valea Satului, Prot. Sighet. Foto.

Comunicat de presa


     Pentru a se evita orice speculatie legata de situatia bisericii din Sisesti, Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului va aduce spre stiinta ca Parohia Ortodoxa Sisesti va respecta sentinta data de Curtea de Apel Cluj, în care s-a dat câstig de cauza partii greco – catolice din Sisesti, în urma mai multor procese care dureaza de mai bine de 15 ani.
     Drept urmare, credinciosii majoritari ortodocsi au luat hotarârea de a-si construi o noua biserica, obtinând deja si amplasament pentru noul locas de închinare. Este regretabil faptul ca, desi executorul judecatoresc a acceptat ca data de predare a bisericii 20 august a.c., când urma sa fie finalizata biserica provizorie a credinciosilor ortodocsi, partea greco – catolica n-a fost de acord, fortând executarea sentintei tocmai în preajma marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului, astfel contribuind la cresterea tensiunilor între locuitorii comunei Sisesti.
     Cu certitudinea ca adevarata dreptate este numai la Dumnezeu, traim cu nadejdea ca credinta ortodoxa dreptmaritoare nu va putea fi înlaturata din sufletele crestinilor, care au pastrat nealterata credinta neamului nostru românesc.

Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului

 • Miercuri 8 August, de la orele 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Paraclisului Maicii Domnului si a rostit un cuvant de invatatura in Parohia Doba, Prot. Carei. Foto.
 • Marti 7 August, de la orele 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Paraclisului Maicii Domnului si a rostit un cuvant de invatatura in Parohia Apa, Prot. Satu Mare. Foto.
 • Luni 6 August, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la M-rea Botiza, Prot. Viseu, cu ocazia hramului. Foto.

 • Duminica 5 August P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Razoare, Prot. Lapus. A liturghisit si a predicat. Preotul paroh Cristian Pop a fost distins cu rangul de stavrofor iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
  De la orele 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Paraclisului Maicii Domnului si a rostit un cuvant de invatatura in Parohia Sisesti, Prot. Baia Mare. Dupa slujba paraclisului Preasfintia Sa a vizitat si a binecuvantat locul unde se va construi noua biserica pentru comunitatea credinciosilor ortodocsi din Parohia Sisesti. Foto.

 • Vineri 3 August, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba inmormantarii diacului Dumitru Man care a cantat la strana 65 de ani, in biserica din Tg. Lapus I. Foto.
  Dupa amiaza Preasfintia Sa a vizitat mai multe parohii din Prot. Lapus: Suciu de Jos, M-rea Breaza, Lapusul Romanesc II, Baiut, Poiana Botizei si Lapusul Romanesc I. Foto.
  De la orele 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Paraclisului Maicii Domnului si a rostit un cuvant de invatatura in Parohia Lapusul Romanesc I, Prot. Lapus. Foto.
 • Joi 2 August, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Paraclisului Maicii Domnului si a rostit un cuvant de invatatura in Parohia Valenii Somcutei, Prot. Chioar. Foto.

Centenar N. STEINHARDT- Manastirea Rohia si Baia Mare
29 si 30 iulie 2012
     La 29 iulie 2012 se împlinesc 100 de ani de la nasterea Monahului Nicolae Delarohia. Cu prilejul acestui moment aniversar, Fundatia „N. Steinhardt” si Manastirea „Sfânta Ana” Rohia organizeaza o serie de evenimente, dupa cum urmeaza:
     În perioada 27-30 iulie, la Manastirea „Sfânta Ana” Rohia, va avea loc Scoala de pictura a Grupului „Sfântul Ioan Damaschin”, coordonata de catre pictorul Sorin Albu. În aceeasi perioada se vor desfasura si doua cursuri masterclass de muzica bizantina, sustinute de catre profesorul Gregorios Stathis din Grecia.
     - Duminica, 29 iulie, de la ora 9.30, la Manastirea Rohia, în altarul de vara, se va oficia Sfânta Liturghie , raspunsurile de strana fiind date de catre corurile Sfântul Ioan Damaschin si Lumina lina, iar de la ora 11.30 se va oficia slujba parastasului pentru Parintele Nicolae.
     - De la orele 14.00, va avea loc sedinta Colectivului editorial al Integralei N. Steinhardt si a Fundatiei „N.Steinhardt”. La Manastirea Rohita, de la orele 18.00, va avea loc Masa rotunda – Centenar N. Steinhardt – si lansarea cartii N. Steinhardt cu timp si fara timp.
     - Luni, 30 iulie 2012, de la ora 9.45, la Catedrala Episcopala „Sfânta Treime” din Baia Mare va avea loc vernisajul expozitiei de icoane si conferinta profesorului Gregorios Stathis din Grecia.
     - De la orele 11.00, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare, se va desfasura Simpozionul National “Centenar N. Steinhardt”. Lucrarile vor fi deschise de catre Preasfintitul Justin Sigheteanul, Presedintele Fundatiei N. Steinhardt, dupa care vor lua cuvântul oficialitatile locale si judetene si, de asemenea, Silviu Lupescu – director general al Editurii Polirom. Comunicari despre opera si personalitatea lui N. Steinhardt vor fi sustinute de catre: Teodor Paleologu, Florian Roatis, Stefan Iloaie, George Ardeleanu, Pr. Ioan Pintea, Mircea Oliv, Pr. Cristian Stefan, Adrian Muresan, Valeria Bilt, Diana Simonca, Stelian Gombos, Florin Caragiu, Nicolae Baciut, Emanuela Ilie, Oana Tinca, Luigi Bambulea, Crina Bud, Terezia Filip, Gheorghe Glodeanu si Nicolae Bud.
     - Vor fi lansate cartile:
     - Critica la persoana întâi,
     - Incertitudini literare,
     - Monologul polifonic,
     - Prin altii spre sine, din cadrul Integralei N. Steinhardt, precum si
     - N. Steinhardt în evocari,
     - Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia- o varianta inedita a capodoperei steinhardtiene, despre care vor vorbi îngrijitorii volumelor: Florian Roatis, Stefan Iloaie, George Ardeleanu si Adrian Serban, directorul editorial al Editurii Polirom.
     Manifestarile sunt organizate de catre Fundatia “N. Steinhardt” în parteneriat cu Manastirea “Sfânta Ana” Rohia, Editura Polirom si Manastirea Rohita, având sprijinul Ministerului Culturii si Patrinoniului National, al Consiliului Judetean Maramures si al Primariei Orasului Tg. Lapus. Foto.
 • Duminica 29 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a resfintit biserica din Parohia Borsa IV, Prot. Viseu. A liturghisit si a predicat. Preotul paroh Ic. Stvr. Vasile Urdas a primit Diploma Episcopala „Act Ctitoricesc” iar ctitorii si binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Sambata 28 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a resfintit biserica din Parohia Ratiu, Prot. Carei. A liturghisit si a predicat. Preotul slujitor Gheorghe Andreica a primit distinctia de Iconom. Binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Duminica 22 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Unguras, Prot. Baia Mare. A binecuvantat noul altar de vara, casa muzeu si lumanararul. A liturghisit si a predicat. Preotul paroh Claudiu Pop a fost distins cu rangul de Iconom, iar Consiliul Parohial si alti binefacatori au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Sambata 21 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturgisit si a predicat la Manastirea Prislop – Borsa, Prot. Viseu. In cadrul Sf. Liturghii a hirotonit intru ierodiacon pe monahul Nicodim, pe seama manastirii Moisei. Foto.
 • Vineri 20 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea “Sf. Proroc Ilie” – Dragomiresti, Prot. Viseu, cu ocazia hramului. Foto.
COMUNICAT
Centenar N. STEINHARDT- Manastirea Rohia si Baia Mare
29 si 30 iulie 2012
 • La 29 iulie 2012 se împlinesc 100 de ani de la nasterea Monahului Nicolae Delarohia. Cu prilejul acestui moment aniversar, Fundatia „N. Steinhardt” si Manastirea „Sfânta Ana” Rohia organizeaza o serie de evenimente, dupa cum urmeaza:
  În perioada 27-30 iulie, la Manastirea „Sfânta Ana” Rohia, va avea loc Scoala de pictura a Grupului „Sfântul Ioan Damaschin”, coordonata de catre pictorul Sorin Albu. În aceeasi perioada se vor desfasura si doua cursuri masterclass de muzica bizantina, sustinute de catre profesorul Gregorios Stathis din Grecia.
  Duminica, 29 iulie, de la ora 9.30, la Manastirea Rohia, în altarul de vara,se va oficia Sfânta Liturghie , raspunsurile de strana fiind date de catre corurile Sfântul Ioan Damaschin si Lumina lina, iar de la ora 11.30 se va oficia slujba parastasului pentru Parintele Nicolae. De la orele 14.00, va avea loc sedinta Colectivului editorial al Integralei N. Steinhardt si a Fundatiei „N.Steinhardt”. La Manastirea Rohita, de la orele 18.00, va avea loc Masa rotunda – Centenar N. Steinhardt – si lansarea cartii N. Steinhardt cu timp si fara timp.
  Luni, 30 iulie 2012, de la ora 9.45, la Catedrala Episcopala „Sfânta Treime” din Baia Mare va avea loc vernisajul expozitiei de icoane si conferinta profesorului Gregorios Stathis din Grecia.
  De la orele 11.00, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare, se va desfasura Simpozionul National “Centenar N. Steinhardt”. Lucrarile vor fi deschise de catre Preasfintitul Justin Sigheteanul, Presedintele Fundatiei N. Steinhardt, dupa care vor lua cuvântul oficialitatile locale si judetene si, de asemenea, Silviu Lupescu – director general al Editurii Polirom. Comunicari despre opera si personalitatea lui N. Steinhardt vor fi sustinute de catre: Teodor Paleologu, Florian Roatis, Stefan Iloaie, George Ardeleanu, Pr. Ioan Pintea, Mircea Oliv, Pr. Cristian Stefan, Adrian Muresan, Valeria Bilt, Diana Simonca, Stelian Gombos, Florin Caragiu, Nicolae Baciut, Emanuela Ilie, Oana Tinca, Luigi Bambulea, Crina Bud, Terezia Filip, Gheorghe Glodeanu si Nicolae Bud.
  Vor fi lansate cartile: Critica la persoana întâi, Incertitudini literare, Monologul polifonic, Prin altii spre sine, din cadrul Integralei N. Steinhardt, precum si N. Steinhardt în evocari si Jurnalul fericirii.Manuscrisul de la Rohia- o varianta inedita a capodoperei steinhardtiene, despre care vor vorbi îngrijitorii volumelor: Florian Roatis, Stefan Iloaie, George Ardeleanu si Adrian Serban, directorul editorial al Editurii Polirom.
  Sunt asteptati sa participe la manifestari membrii Fundatiei N. Steinhardt, oameni de cultura din tara si strainatate, preoti, monahi si toti cei care iubesc cultura si frumosul.
  Manifestarile sunt organizate de catre Fundatia “N. Steinhardt” în parteneriat cu Manastirea “Sfânta Ana” Rohia, Editura Polirom si Manastirea Rohita, având sprijinul Ministerului Culturii si Patrinoniului National, al Consiliului Judetean Maramures si al Primariei Orasului Tg. Lapus.

Arhim. Macarie Motogna
Secretarul general al
Fundatiei N. Steinhardt


 • Duminica 15 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvantat lucrarile de innoire ce s-au facut la biserica din Parohia Amati, Prot. Satu Mare. A liturghisit si a predicat. Preotul paroh Viorel Marc a fost hirotesit intru Stavrofor, iar binefacatorilor le-au fost oferite diplome de vrednicie. Foto.
 • Joi 12 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la intalnirea de 20 de ani, de la terminarea Facultatii de Teologie din Sibiu. De la ora 9.00, P.S. Iustin Sigheteanul impreuna cu I.P.S. Nicolae al celor doua Americi au savarsit Sf. Liturghie in Paraclisul Facultatii de Teologie, iar la sfarsitul Sf. Liturghii au savarsit slujba Parastasului pentru profesorii si colegii care au trecut la cele vesnice. De la ora 11.00, in Aula Facultatii si in prezenta I.P.S. Mitropolit Laurentiu si a mai multor profesori de teologie, s-a strigat catalogul si au avut loc frumoase discutii intre colegi pe deoparte, precum si intre fostii studenti si profesorii lor. Foto.
 • Duminica 8 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Ortodoxa Romana Danesti, Prot. Chioar, in urma amplelor lucrari de restaurare ce s-au savarsit la aceasta in ultimii ani. Fostul preot Mircea Campean, care a coordonat in mare parte aceste lucrari pana anul trecut, a primit rangul de Iconom Stavrofor, iar actualul preot, Iconom Stavrofor Augustin Gros a primit diploma de vrednicie, de asemenea ctitorilor si binefacatorilor le-au fost acordate diplome de vrednicie. La sfarsit P.S.Iustin Sigheteanul i-a fost conferit Titlul de Cetatean de Onoare al Comunei Miresu Mare de catre Primarul Virgil Pruna. Foto.
 • Joi 5 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la sedinta Sf. Sinod al B.O.R. care s-a desfasurat in Sala Sinodala a Palatului Patriarhal sub Presedintia Preafericitului Parinte Daniel Patriarhul Romaniei. Foto.
 • Miercuri 4 Iulie, a avut loc o sesiune de comunicari in Aula Academiei Romane, prilejuita de Centenarul N. Steinhardt (1912 - 2012). Sesiunea a fost organizata de Fundatia „N. Steinhardt” si Sectia de Filosofie Teologie, Pedagogie si Psihologie din Cadrul Academiei Romane, al carei Presedinte este Academicianul Alexandru Surdu. Sedinta a fost deschisa de catre Academicianul Ioan Haiduc, Presedintele Academiei Romane. Potrivit protocolului au fost prezentate mai multe comunicari, din partea Bisericii Ortodoxe fiind prezentat mesajul Preafericitului Parinte Daniel Patriarhul Romaniei de catre Episcopul Macarie Dragoi - al Europei de Nord, o comunicare a Mitropolitului Andrei al Clujului, Maramuresului si Salajului si o comunicare a P.S. Iustin Sigheteanul Presedinte de onoare al Fundatiei N. Steinhardt.
  La solemnitate au participat peste 150 de personalitati din lumea culturala bucuresteana si transilvana. La finalul intalnirii Academicianul Alexandru Surdu a facut propunerea ca, Parintele Nicolae Delarohia sa fie declarat membru al Academiei Romane post mortem, lucru ce se poate implini in 2014 cand se implinesc 25 de ani de la moartea lui N. Steinhardt, termen minim fixat de Academia Romana pentru un astfel de demers. Foto.
COMUNICAT DE PRESA

 • În perioada 29.06.2012-2.07.2012 credinciosii maramureseni si satmareni s-au bucurat de vizita Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un eveniment de mare amploare, luând în considerare programul acestuia: sfintirea Bisericii Manastirii Bârsana, sfintirea Catedralei din Negresti Oas, precum si vizitarea multor obiective importante din cuprinsul Eparhiei Maramuresului si Satmarului, vizita de înalta tinuta, dat fiind faptul ca la aceasta reusita au contribuit cu profesionalism toate institutiile judetene si locale solicitate în acest sens. Drept pentru care Episcopia Ortodoxa Româna a Maramuresului si Satmarului exprima pe aceasta cale recunostinta si multumiri urmatoarelor institutii:
  MARAMURES: Institutia Prefectului Judetului Maramures – domnului prefect Sorin Rednic, Consiliului Judetean Maramures – domnului presedinte Zamfir Ciceu, Consiliului Local al Municipiului Baia Mare – domnului primar Catalin Chereches, Inspectoratului Judetean de Politie al Judetului Maramures, Serviciului de Politie Rutiera, Serviciului de Paza si Ordine; Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures, Serviciului de Ambulanta, Serviciului de ajutor Maltez, Servicului de ajutor „Crucea Rosie”,
  SATU MARE: Ministerul Transporturilor - domnului ministru Ovidiu Silaghi, Institutia Prefectului Judetului Satu Mare – domnului prefect Ioan Avram, Consiliului Judetean Satu Mare – domnului presedinte Adrian Stef, Consiliului Local al Municipiului Satu Mare – domnului primar Dorel Coica, Inspectoratului Judetean de Politie al Judetului Satu Mare – domnului inspector sef Constantin Talos, Serviciului de Politie Rutiera, Serviciului de Paza si Ordine; Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Satu Mare, Serviciului de Ambulanta, Servicului de ajutor „Crucea Rosie”, consiliilor locale, primarilor, preotilor si credinciosilor din localitatile implicate în acest eveniment, precum si tuturor celor care au sprijinit buna desfasurare a întregului program, încredintându-i de aleasa noastra pretuire.

Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarulu

29 iunie – 02 iulie 2012, zile de bucurie si binecuvântare pentru
Eparhia Maramuresului si Satmarului

Urmare invitatiei si dorintei ierarhilor, preotilor si credinciosilor ortodocsi din Maramures si Satmar, Preafericitul Parinte Dr. Daniel Ciobotea – Patriarhul României – a venit pentru a doua oara, în calitate de întâistatator al Bisericii Ortodoxe Române, în Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului.
 • Sosirea pe aceste meleaguri s-a petrecut pe Aeroportul din Baia Mare, vineri 29 iunie 2012, în jurul orei 18,00 , unde a fost întâmpinat, dupa datina strabuna, de credinciosi în portul traditional, avându-i în frunte pe Înaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei Andreicut – Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului -, Preasfintitul Petroniu Florea – Episcopul Salajului - , Preasfintitul Iustin Sigheteanul – Arhireu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, domnul Sorin Rednic – prefect al judetului Maramures -, domnul Zamfir Ciceu – presedinte al Consiliului Judetean Maramures – si domnul Catalin Chereches – Primarul municipiului Baia Mare. Foto1.
 • Dupa primirea înaltului oaspete, delegatia oficiala s-a îndreptat catre Manastirea Bârsana, unde urmau sa fie gazduiti Preafericirea Sa Daniel împreuna cu ceilalti ierarhi si însotitori, întrucât a doua zi – 30 iunie a.c. – urma sa se savârseasca târnosirea bisericii manastirii. Înainte de a se ajunge la manastire, în localitatea Mara – poarta de intrare în Maramuresul istoric – Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a fost întâmpinat cu mare cinste si multa dragoste de catre primarii din zona si preotii cu credinciosii lor, veniti din satele apropiate. Foto2. La ceas de seara, s-a ajuns la Manastirea Bârsana, unde Preafericirea Sa a fost primit de întâistatatorul Episcopiei Maramuresului si Satmarului Înaltpreasfintitul Arhiepiscop Justinian Chira, care a adresat un cuvânt de bun venit, precum si de alti ierarhi invitati, preoti si credinciosi. Tuturor, Preafericirea Sa le-a adresat un cuvânt de multumire si binecuvântare. Foto3.
 • Ziua de sâmbata 30 iunie 2012, când se face pomenirea „Soborului Sfintilor Apostoli”, va ramâne adânc încrestata în memoria celor ce au participat la evenimentul târnosirii bisericii Manastirii Bârsana, iar cei ce au participat nu au fost putini, pentru ca celor 19 ierarhi slujitori li s-au alaturat peste 150 de preoti si aproximativ 25.000 de credinciosi. Toata aceasta multime a participat atât la târnosirea bisericii manastirii cât si la Sfânta Liturghie, savârsita pe Altarul de vara al manastirii. În cadrul Sfintei Liturghii, dupa citirea pericopei evanghelice, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a rostit un pilduitor cuvânt de învatatura, iar dupa Sfânta Liturghie, maicii starete Filofteea Oltean i-a acordat distinctia „Crucea Patriarhala” si un set de vase liturgice dimpreuna cu o cruce pentru binecuvântare pentru biserica manastirii. Foto4.
 • În aceeasi zi, dupa masa, Preafericirea Sa însotit si de alti ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, s-au îndreptat spre Tara Oasului. Pâna sa se ajunga la granita dintre judetul Maramures si judetul Satu Mare – localitatea Huta Certeze –, unde, din nou, înaltul oaspete a fost întâmpinat, dupa traditia locala, de catre autoritatile judetene satmarene, primari, preoti si credinciosi, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a vizitat Memorialul Sighet Foto5, biserica comunitatii ortodoxe ucrainiene Foto6 si Palatul Episcopal din Sighetu Marmatiei Foto7, iar la Manastirea Sapânta – Peri a facut un popas duhovnicesc Foto8. Seara, a ajuns la noul sediu al Protopopiatului Ortodox Oas, unde, în prezenta preotilor din protopopiat si a unor credinciosi, a binecuvântat Paraclisul Protopopiatului. Foto9.
 • Duminica, 1 iulie 2012, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, împreuna cu soborul ierarhilor, preotilor si diaconilor slujitori, a târnosit Catedrala din capitala Oasului – Negresti Oas -, iar apoi s-a savârsit Sfânta Liturghie, în prezenta a peste 5.000 de credinciosi. Pentru jertfa si truda depusa, Parintelui Protopop Mihai Feher i s-a acordat distinctia „Crucea Patriarhala”, preotului Ioan Pop i s-a acordat „Ordinul Sanctus Stephanus Magnus”, iar binefacatorii Catedralei au fost rasplatiti cu diplome si distinctii patriarhale. În semn de aleasa pretuire, Primaria si Consiliul local Nagresti Oas au acordat Preafericirii Sale titlul de „Cetatean de Onoare” al orasului Negresti Oas. Foto10.
 • În seara aceleasi Duminici, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a binecuvântat miile de credinciosi care l-au asteptat la Catedrala „Adormirii Maicii Domnului” din Satu Mare. Si aici, autoritatile locale si-au manifestat consideratia si dragostea fata de Patriarhul României, acordându-i titlul de „Cetatean de Onoare” al municipiului Satu Mare, cu toate drepturile ce decurg odata cu acordarea acestui înalt titlu. Foto11.
 • Luni, 2 iulie 2012, în jurul orei 10,00 , Preafericitul Parinte Patriarh Daniel împreuna cu însotitorii au fost condusi la Aeroportul din Satu Mare, de catre Înaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei Andreicut, Preasfintitul Iustin Sigheteanul si autoritatile locale satmarene, de unde au decolat catre resedinta Patriarhala din Bucuresti. Foto12.
 • Dupa aceste minunate zile, pline de încarcatura sacramentala – duhovniceasca, se cuvine sa aducem multumire Preasfintei si de viata facatoarei Treimi pentru ca a rânduit sa îl avem în fruntea Bisericii Ortodoxe Române pe Preafericirea Sa Daniel Ciobotea, cel care a adus multa bucurie si binecuvântare în sufletele clerului si credinciosilor din Maramures si Satmar.
Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului

Vizita patriarhala în Eparhia Maramuresului si Satmarului

     Dupa ce la sfârsitul anului 2009 l-am avut ca oaspete de seama, pentru prima data în calitate de Patriarh al României, pe Preafericitul Parinte Patriarh Daniel Ciobotea, Episcopia Ortodoxa a Maramuresului are bucuria de a va aduce spre stiinta faptul ca în perioada 29 iunie – 02 iulie a.c., la invitatia Înaltpreasfintitului Arhiepiscop Justinian Chira, îl vom avea din nou ca oaspete pe Preafericirea Sa Daniel, însotit de aproximativ 20 de ierarhi, membri ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
     Daca în decembrie 2009 Preafericirea Sa a poposit în orasul resedinta de judet si eparhie, Baia Mare, pentru a fi ridicat la rangul de arhiepiscop onorific I.P.S. Sa Justinian, în perioada mai sus amintita se va afla în rugaciune cu clerul si credinciosii din Maramuresul voievodal si din Tara Oasului, în scopul târnosirii bisericii Manastirii Bârsana si a bisericii cu hramul ”Duminica Tuturor Sfintilor” din Negresti Oas.
     Preafericirea Sa va sosi pe Aeroportul din Baia Mare în data de 29 iunie, ora 18,15 , iar apoi se va îndrepta ctre Manastirea Bârsana, unde va fi gazduit pâna a doua zi. În drum spre Bârsana, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va fi întâmpinat la poarta de intrare în Maramuresul voievodal – localitatea Mara – de catre autoritatile locale, cler si credinciosi. A doua zi, de sarbatoarea ”Soborul Sfintilor Apostoli”, hramul Manastirii Bârsana, se va savârsi, începând cu ora 9,00 , slujba târnosirii bisericii manastirii, urmata de slujirea Sfintei Liturghii.
     Sâmbata, dupa amiaza, Preafericirea Sa va pleca spre Tara Oasului. În drum spre Negresti Oas va face un popas în municipiul Sighetu Marmatiei, unde va vizita ”Memorialul durerii”, Palatul Episcopal si biserica ucraineana. Urmatorul popas va fi facut pentru vizitarea Manastirii Sapânta – Peri.
     Înainte de a ajunge la Negresti Oas, pentru a vizita si binecuvânta noul sediu al Protopopiatului Oas, Preafericitul Parinte Patriarh va fi întâmpinat la trecerea dintre judetul Maramures si judetul Satu Mare – Huta Certeze – de catre autoritatile judetene satmarene, primarii din Tara Oasului, preoti si credinciosi.
     Duminica, 1 iulie 2012, începând cu ora 9,00 , Preafericirea Sa va fi în fruntea soborului slujitor la slujba de târnosire a Catedralei din Negresti Oas, urmata de savârsirea Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii.
     Spre seara, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, împreuna cu însotitorii, se va îndrepta spre municipiul Satu Mare, unde va face un popas duhovnicesc la Catedrala ”Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, având o întâlnire cu preotimea din Satu Mare, iar luni, 2 iulie, va fi plecare spre resedinta patriarhala din Bucuresti, de la Aeroportul Satu Mare.
     Dumnezeu sa binecuvinteze lucrarea sfintitoare a întâistatatorului Bisericii noastre stramosesti !

Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului

 • Marti 26 Iunie , P.S Iustin Sigheteanul, a savarsit Slujba Sfintirii Drapelului National la biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din Mun. Baia Mare, dupa care a participat alaturi de autoritatile judetene si locale la ceremonia oficiala organizata in Piata Tricolorului din fata Prefecturii. Foto.
 • Duminica 24 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Nasterea „Sf. Ioan Botezatorul”, Scarisoara Noua, Prot. Carei. Cuvantul de invatatura a fost rostit de catre Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Toafana, de la facultatea de Teologie din Cluj Napoca. In cadrul Sf. Liturghii a fost hirotonit intru Ierodiacon pe seama manastirii, monahul Nectarie Handrau, vietuitor al acestei manastiri. La slujba au participat 40 de clerici, mare multime de credinciosi si toate autoritatile Judetului Satu Mare. Foto.

 • Sambata 23 Iunie P.S. Iustin Sigheteanul inconjurat de membrii Permanentei Eparhiale, conducatorii scolilor teologice si slujitorii Catedralei Eparhiale a savarsit Sf. Liturghie in semn de multumire adusa lui Dumnezeu la implinirea a 51 de ani de viata. Dupa Sf. Liturghie oficialitatile judetene si locale, precum si ostenitorii din Centrul Eparhial l-au felicitat pe P.S. Sa oferindu-i buchete de flori si urandu-i la multi ani! Foto.
  In aceeasi zi de la orele 12.00, a participat la instalarea noului Primar al Orasului Negresti Oas – Capitala „Tarii Oasului” in persoana Doamnei Aurelia Fedorca. P.S. Sa a felicitat pe noul Primar si i-a oferit in dar o Sfanta Scriptura. Foto.
 • Vineri 22 Iunie, De la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat alaturi de oficialitatile centrale, judetene si locale, la instalarea noului Presedinte al Consiliului Judetean Satu Mare in persoana domnului Adrian Stef si a Primarului Municipiului Satu Mare in persoana domnului Dorel Coica. P.S. Sa a felicitat pe cei doi demnitari si le-a a oferit cate o Sfanta Scriptura. Foto.
 • Vineri 22 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la serbarea de sfarsit de an scolar la Liceul Teologic Ortodox „N. Steinhardt” din Mun. Satu Mare. Preasfintia Sa a oferit din partea Episcopiei 5 premii in bani celor mai buni elevi la invatatura, la purtare si participarea la sfintele slujbe. Foto.
 • Miercuri, 20 iunie 2012, la Catedrala Episcopala "Sf. Treime" din Baia Mare a avut loc un nou eveniment editorial, datorat domnului Octavian Butuza, realizator de emisiuni la posturile locale de televiziune, care a editat cartea "Comuniune si marturisire".
  Evenimentul lansarii cartii a fost moderat de domnul prof. dr. Teodor Ardelean - directorul Bibliotecii Jud. "Petre Dulfu" din Baia Mare, cartea reprezentand dialogurile purtate de autor, de-a lungul timpului, in cadrul emisiunilor sale cu Preasfintitul Dr. Iustin Sigheteanul.
  Manifestarea s-a bucurat de o prezenta selecta si numeroasa. Foto.

 • Miercuri 20 iunie a.c., P.S. Sa Justin Sigheteanu a participat la serbarea de sfarsit de an scolar si festivitatea de premiere a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfantul Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, care a avut loc la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime”, in prezenta corpului profesoral de la Seminarul Teologic, a elevilor si a parintilor acestora.
  Dupa rugaciunea de inceput, festivitatea a debutat cu un cuvant al P.C. pr. prof. dr. Marius NECHITA, directorul seminarului, in care preacucernicia sa a multumit bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile care s-au revarsat peste cei implicati in procesul instructiv-educativ de la institutia de invatamant, dar si P.S. Sale Justin Sigheteanu pentru grija si sprijinul neconditionat pe care l-a avut intotdeauna pentru scoala teologica baimareana. Apoi s-a trecut la premierea pe clase a elevilor care au obtinut rezultate deosebite la invatatura si purtare si a elevilor care au obtinut rezultate speciale la diferite olimpiade si concursuri nationale sau judetene. P.S. Sa Justin Sigheteanu a oferit cinci premii speciale, a cate 200 de lei fiecare, elevilor scolii care au avut rezultate exceptionale la invatatura si la purtare.
  La finalul festivitatii de premiere, P.S. Sa Justin Sigheteanu a adresat celor prezenti un cuvant de apreciere, felicitare si binecuvantare atat cadrelor didactice, cat si elevilor si parintilor acestora. Foto.

 • Duminica 17 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Manau Prot. Chioar, in urma amplelor lucrari de restaurare ce s-au efectuat la aceasta in ultimii ani. A liturghisit si a predicat. Preotul Valer Pop slujitor de 18 ani in aceasta parohie a primit rangul de iconom stavrofor. Binefacatorilor le-au fost oferite diplome de vrednicie. Foto.
  In aceeasi zi de la orele 15.00, Preasfintia Sa a pus piatra de temelie pentru o noua biserica din Parohia Barsaul de Sus, Prot. Satu Mare. Foto.
 • Duminica 10 Iunie, P.S. Iustin Sugheteanul, impreuna cu I.P.S. Arhiepiscop Justinian, au tarnosit noua biserica cu hramul „Duminica Tuturor Sfintilor” din Parohia Tautii de Sus, Prot. Baia Mare. Cuvantul de invatatura a fost tinut de I.P.S. Arhiepiscop Justinian. Dupa Sfanta Liturghie oficiata de cei doi ierarhi, inconjurati de un impresionant sobor de preoti, cu participarea unei mari multimi de credinciosi in launtrul bisericii, P.S. Iustin Sigheteanul a oferit P.C. Vasile Augustin – vicar-administrativ, Diploma „Act Ctitoricesc” si in dar o frumoasa bedernita. Ctitorii si binefacatorii au primit diplome de vrednicie. La slujba a participat Secretarul de Stat pentru Culte Dl. Adrian Lemeni, precum si alti demnitari. Foto.

 • Premierea câstigatorilor concursului de creatie „Alege Scoala!” în Episcopia Maramuresului si Satmarului - faza pe protopopiat -


     Sâmbata, 09 iunie 2012, a avut loc la Catedrala episcopala din Baia Mare premierea câstigatorilor concursului de creatie „Alege Scoala!” (faza pe protopopiat), din Protopopiatele Baia Mare, Chioar, Sighet si Viseu.
     Parintele Florin Stan (inspectorul pentru catehizarea parohiala) a vorbit despre obiectivul proiectului si activitatile sale, precum si despre Concursul de creatie „Alege Scoala!”. Preasfintitul Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al episcopiei, a felicitat câstigatorii, le-a înmânat premiile si le-a adresat câteva cuvinte: „Ne bucuram ca Biserica noastra reuseste sa intre prin intermediul acestui program si într-o altfel de comunicare cu copiii si tinerii. Este adevarat ca în Biserica se fac numeroase activitati cu tinerii. Dar spre deosebire de acelea, tinta acestui program este precisa: cultivarea interesului si a dragostei pentru scoala a copiilor aflati în dificultate, precum si integrarea acestora în marea familie a Bisericii. În acest fel sunt evidentiati, apreciati si rasplatiti copiii înscrisi în program, dar si cei care s-au preocupat de catehizarea acestora: preotii si profesorii de religie...”.
     Celor 36 de câstigatori Preasfintitul Iustin le-a oferit câte o diploma, o TABLETA (premiul I), un aparat de fotografiat BENQ (premiul II) si un MP4 PLAYER (premiul III). În nume personal le-a oferit câte o iconita cu Maica Domnului-ocrotitoarea orasului Baia Mare, iar la final binecuvântarea pentru a obtine rezultate frumoase si la fazele superioare ale Concursului de creatie „Alege Scoala!”. Foto.

Pr. Florin STAN
Inspector eparhial – Biroul pentru catehizarea parohiala

 • Miercuri 6 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit la Catedrala Episcopala inaintea sustinerii Cursului festiv la sectiile de Teologie Ortodoxa din Baia Mare. Studenti au participat si au dat raspunsurile la Sf. Liturghie. Foto.
 • Marti 5 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a Liturghisit si a predicat in Parohia Barsana - Valea Muntelui, Prot. Sighet. Foto.
 • Luni 4 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit noua pictura a bisericii din Parohia Micula, Prot. Satu Mare. A liturghisit si a predicat. Binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.

 • Duminica 3 Iunie, de sarbatoarea Pogorarii Sf. Duh, P.S. Iustin Sigheteanul, impreuna cu I.P.S. Arhiepiscop Justinian au slujit la Catedrala Episcopala din Baia Mare cu ocazia hramului. Dupa Sf. Liturghie, pe esplanada din fata Catedralei a fost savarsita slujba Aghiasmei mici si s-au facut rugaciuni pentru binecuvantarea tarinelor. Foto.
  In aceeasi zi de la orele 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la slujba Vecerniei plecarii genunchilor la Catedrala Mitropolitana din Cluj, urmata de procesiunea de Rusalii organizata de I.P.S. Mitropolit Andrei al Clujului, Maramuresului si Salajului. Foto.

 • Sambata 2 Iunie, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a pus piatra de temelie pentru o noua biserica in Parohia Suciu de Jos , Prot. Lapus. Foto.
  In aceeasi zi de la orele 15.00, a sfintit 5 troite maramuresene, asezate pe marginea „Drumului Manastirilor” ce leaga Tara Lapusului de Maramuresul Voievodal. Drumul este in curs de asfaltare si in mare parte lucrarea a fost executata. Foto.

 • Curs de formare „Alege Scoala!”
  În 28-29 mai 2012 la Manastirea Sf. Ana-Rohia a avut loc cel de-al 10-lea Curs de formare organizat în cadrul Proiectului „Alege Scoala!”. La acesta au participat 4 preoti din Protopopiatul Viseu, 2 preoti din Protopopiatul Chioar, 5 preoti si o profesoara de religie din Protopopiatul Carei, precum si Pr. Emanuel Crainic de la Parohia Ortodoxa Româna „Adormirea Maicii Domnului” din Noua Zeelanda.
  În cadrul cursului au fost prezentate mai multe teme privind abandonul scolar (cauze si modalitati de preventie si corectare), precum si pastoratia si catehizarea tinerilor: locul si rolul copiilor în Biserica, modele misionar-catehetice în Biserica Ortodoxa contemporana, etapele de dezvoltare morala a copiilor si a tinerilor, modalitati de cultivare a motivatiei crestine a copiilor si a tinerilor. De asemenea, au fost discutate si aspecte organizatorice privind taberele de vara, concursul de creatie si activitatile catehetice pe care preotii cuprinsi în proiect le desfasoara. Foto.
  Pr. Florin Stan
  Inspector eparhial – Biroul pentru catehizarea tineretului
  Episcopia Maramuresului si Satmarului
 • Azi 28 mai este zi de sarbatoare pentru Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului si in special pentru IPS Arhiepiscop JUSTINIAN care a implinit 91 de ani de viata.
  De la ora 12.00 la Paraclisul Centrului Eparhial, a fost savarsit Tedeumul de multumire de catre PS Iustin Sigheteanul - arhiereu vicar, la care au participat autoritatile locale si centrale, Permanenta Centrului Eparhial, reprezentanti ai institutiilor baimarene, preoti si credinciosi. Foto.
 • Duminica 27 mai IPS Justinian a savarsit Sfanta Liturghie la Catedrala Episcopala din Baia Mare. La finalul Sfintei Liturghii Pr. Prof. Vasile Borca a prezentat cartea IPS Justinian "Sfintele datorii ale familiei crestine" aparuta in colectia Harul si Adevarul. Foto.

 

 • Duminica 27 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul, avandu-l ca oaspete de seama pe I.P.S. Calinic - Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, au participat la aniversarea a 20 de ani de la tarnosirea bisericii “Inaltarea Domnului” Moisei – Izvorul Dragos, Prot. Viseu. Au savarsit Sf. Liturghie impreuna cu un impresionant sobor de preoti, iar I.P.S. Calinic a rostit cuvantul de invatatura. Tarnosirea bisericii care a fost ctitorita de Pr. Ic. Stvr. Ioan Paul Tomoiaga a avut loc in anul 1992 in ziua de 7 Iunie, si a fost oficiata de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, inconjurat de mai multi ierarhi. Dupa Sf. Liturghie a fost oficiat un parastas pentru vesnica pomenire a Patriarhului Teoctist si a Episcopului Ioan al Oradiei, mutati la Domnul. A fost dezvelita si binecuvantata o placa comemorativa, asezata pe peretele bisericii si au fost sfintite doua troite asezate in fata bisericii. Evenimentul a fost organizat de preotul Ic. Stvr. Matei Sandru – paroh, Consiliul Parohial, autoritatile locale si credinciosii apartinatori acestei parohii. La final P.S. Iustin Sigheteanul a oferit diplome de vrednicie pentru organizatorii evenimentului. Foto.
  De la orele 15. 30, P.S. Iustin Sigheteanul in prezenta autoritatilor centrale, judetene si locale a binecuvantat noul sediu al Garzii de Interventie Nr. 2- Bogdan Voda, din cadrul Detasamentului de Pompieri Sigheteul Marmatiei si a sfintit troita maramuresana asezata in curtea institutiei. Dupa ceremonial, Preasfintiei Sale i-a fost conferit titlul de “Cetatean de Onoare” al comunei si Diploma de Excelenta din partea Inspectoratului Pentru Situatii de Urgenta – Maramures. La sfarsitul manifestarilor P.S. Iustin, impreuna cu autoritatile judetene si locale, au fost invitati de catre fostul primar Vasile Deac (Mosu) al comunei Bogdan Voda sa viziteze casa “muzeu” a acestuia si au raspuns invitatiei, deoarece el este fondatorul statuii equestre a Voievodului de Maramures Bogdan I Intemeietorul Moldovei, asezata in centrul Com. Bogdan Voda. Foto.

 • Atunci când a trecut la cele vesnice Parintele Nicolae Steinhardt, am avut sentimentul ca, desi avea o vârsta înaintata, totusi, pleaca prea devreme dintre noi. Pe de o parte, pentru faptul ca nu trecuse nici un an de când îl cunoscusem, iar pe de alta parte, aveai impresia ca nu spusese tot ce putea si avea de spus.
  Zilele acestea când au început sa se desfasoare manifestari dedicate centenarului de la nasterea Parintelui Nicolae Steinhardt, am putut constata ca, desi sufletul lui s-a întors l-a cine i l-a daruit, el a ramas viu atât în constiinta celor care l-au cunoscut cât si în a celor care l-au cunoscut prin intermediul scrierilor sale, continuând astfel sa ne vorbeasca pâna azi.
  Aceasta realitate s-a putut percepe si în ziua de 25 mai a.c., când la Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" din Baia Mare a fost lansat ultimul numar al revistei "Familia Româna", dedicat în cea mai mare parte "Centenarului Nicolae Steihardt" . Revista, care are ca scop solidaritatea românilor de pretutindeni, apare datorita implicarii domnului prof. Dr. Teodor Ardelean - directorul Bibliotecii.
  La eveniment, alaturi de cei care l-au cunoscut si l-au pretuit pe monahul de la Rohia, a participat si Preasfintia Sa Dr. Iustin Sigheteanul - arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului si apropiat sufleteste Parintelui Nicolae, adresând celor prezenti câteva cuvinte despre unele aspecte din viata Parintelui Nicolae, care au fost bine receptate de cei prezenti. Foto.
 • Premierea câstigatorilor concursului de creatie „Alege Scoala!”
  - faza pe protopopiat -
  Vineri, 25 mai 2012, la ora 16.00 a avut loc la Protopopiatul Satu Mare premierea câstigatorilor concursului de creatie „Alege Scoala!”, faza pe protopopiat, din cadrul Protopopiatelor Satu Mare, Carei si Oas.
  Pr. Florin Stan, inspectorul eparhial în cadrul Biroului pentru catehizarea tineretului, a facut o scurta prezentare a proiectului „Alege Scoala!” si a activitatilor acestuia, i-a felicitat pe câstigatori, i-a îndemnat sa se se implice în fazele superioare ale concursului, dar si în alte activitati ale Bisericii, iar în final a oferit celor 27 de câstigatori câte o Tableta IPAD (premiul I), un aparat de fotografiat BENQ (premiul II) si un MP4 PLAYER (premiul III), toate în valoare de 16.800 lei. Foto.
 • Joi 24 mai, in ziua de praznuire a Inaltarii Domnului la cer, incepand cu ora 13.00, in sala Teatrului Dramatic din Baia Mare a fost lansata cartea intitulata: "Justinian - Patriarhul Maramuresului", avandu-l ca autor pe domnul Octavian Butuza - realizator de emisiuni la posturile locale de televiziune.
  Cartea este, de fapt, o transpunere pe hartie a dialogurilor ce au avut loc, de-a lungul timpului, intre autor si Inaltpreasfintia Sa in cadrul frumoaselor emisiuni realizate de catre autor.
  La eveniment, care a fost moderat de domnul prof. dr. Teodor Ardelean, a participat si Preasfintitul Dr. Iustin Sigheteanul, alaturi de reprezentantii autoritatilor locale, membri ai Permanentei Eparhiale si de un impresionant numar de participanti, care au facut sala Teatrului Dramatic neincapatoare. Foto.

 • Joi 24 mai, de Praznicul Înaltarii Domnului, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savârsit Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie, adresând si un cuvânt de învatatura credinciosilor din Parohia "Sf. Ap. Petru si Pavel" (Valea Rosie) din Baia Mare. Dupa aceasta, s-a deplasat la Monumentul Ostasului Român, unde au fost comemorati eroii neamului românesc de catre autoritatile judetene si municipale. În cadrul acestor manifestari s-a savârsit si slujba Parastasului pentru toti eroii si martirii trecuti la cele vesnice. Foto.
 • Ziua de azi 22/06/2012 este o zi speciala pentru noi, membrele Asociatiei Femeilor Ortodoxe din Maramures,,Mironositele Femei,, deoarece astazi am inauguram oficial Proiectul :Centrul social-cultural ,,Mironositele Femei,, proiect finantat din surse bugetare locale ale Consiliului Local Baia Mare în domeniul serviciilor sociale.
  În cadrul acestui Centru se vor desfasura activitati pentru descoperirea si dezvoltarea aptitudinilor artistice a copiilor care provin din familiile cu venituri mici si activitati de socializare pentru persoanele vârstnice. Astfel Centrul se va împarti în doua departamente: primul va fi format din 25 copii pentru care se vor organiza activitati educationale si de relaxare iar al doilea departament va fi format din 20 de vârstnici, care sunt în mare majoritate deja beneficiari ai Asociatiei noastre si pentru care activitatile destinate socializarii, pe care le vom desfasura, ne dorim sa aiba ca efect, o apropiere trainica si benefica, un mod de alungare a singuratatii, sa încercam sa le alungam sentimentul de inutilitate si de marginalizare. Vom face excursii pentru a vizita obiective turistice, manastiri, vom viziona filme si spectacole.Suntem deschisi la propuneri si solicitari, pe care vom încerca sa le rezolvam în limita posibilitatilor noastre. Cu copii am început sa lucram aproape de un an, dar prin acest proiect o sa avem activitati mult mai diversificate si speram placute. Ne dorim ca activitatile pe care le vom desfasura cu ei sa îi ajute sa-si îmbunatateasca atât comportamentul în familie si societate, cât si respectul fata de trasaturile morale , esentiale în dezvoltarea lor ca viitori cetateni de nadejde ai societatii. Foto.

 • Luni 21 mai, de sarbatoarea Sf. Imparati Constantin si Elena, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia „Sf. Imparati Constantin si Elena” din Mun. Satu Mare, cu ocazia hramului. Foto.
 • Duminica 20 mai, P.S. Iustin Sigheteanul a resfintit biserica monument istoric “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” din Parohia Borsa I. A liturghisit si a predicat. In cadrul sfintei liturghii ierodiaconul Nicolae Tat a fost hirotonit intru ieromonah pe seama manastirii „Sf. Nicolae”- Baia Borsa. La sfarsit sau acordat diplome de vrednicie binefacatorilor. Foto.
 • Sambata 19 mai, P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvantat altarul de vara, clopotnita si pangarul construite in ultima vreme in incinta bisericii Parohiei Sf. Imparati Constantin si Elena din Baia Sprie. A liturghisit si a predicat. In cadrul Sf. Liturghii a hirotonit pe diaconul Sfara Gheorghe Marius intru preot pe seama Parohiei Urmenis Prot. Baia Mare. La sfarsitul Sfintei Liturghii a oferit diplome de vrednicie binefacatorilor. Foto.
 • Vineri, 18 mai 2012, la Catedrala Episcopala “Sfânta Treime” din Baia Mare, a avut loc cu binecuvântarea si în prezenta P.S. Sale Iustin Sigheteanul, manifestarea cultural – religioasa “ De la Înviere la Înaltare” si faza judeteana a „Olimpiadei de mestesuguri artistice traditionale” pe sectiunile: icoane pe sticla, icoane pe lemn, desene, creatii literare, mestesuguri artistice traditionale, grupuri vocale cu pricesne. La acest eveniment au participat elevii din ciclul primar, gimnazial si liceeal, din unitatile scolare ale judetului Maramures, însotiti de profesorii lor.
  O parte din elevii participanti, vor reprezenta judetul nostru la faza nationala a „Olimpiadei de mestesuguri artistice traditionale” desfasurata la sfârsitul lunii august în judetul Sibiu. Foto.
 • Duminica 13 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvantat lucrarile de innoire ce s-au facut la biserica din Parohia Stana, Prot. Carei. A liturghisit si a predicat. La sfarsitul Sfintei Liturghii preotul paroh Blaga Cornel a primit distinctia de iconom, iar binefacatorii diplome de vrednicie. Foto.
 • Sambata 12 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a aparticipat la instalarea noului Prefect al Jud. Maramures, in persoana Domnului Rednic Sorin, care a avut loc in Sala Mare a Prefecturii Judetului Maramures. Foto.
 • In perioada 7 – 17 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat conferinta preoteasca cu tema „Taina Sf. Maslu, mijloc de tamaduire sufleteasca si trupeasca” care s-a desfasurat in cele opt Protopopiate ale Eparhiei dupa cum urmeaza:
  7 mai – Pot. Carei, 8 mai - Prot. Chioar, 9 mai – Prot. Satu Mare, 10 mai – Prot. Lapus, 14 mai – Prot. Baia Mare, 15 mai – Prot. Oas, 16 mai – Prot. Sighet, 17 mai – Prot. Viseu - Foto -Taina Sfantului Maslu -format. pdf
  -
 • Duminica 6 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala din Carei la implinirea a cinci ani de la sfintirea acesteia. Foto.
 • Sambata 5 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica de lemn a Schitului “Sf. Arhidiacon Stefan” – Luna Ses, Prot. Oas. A liturghisit si a predicat. In cadrul Sf. Liturghii a fost hirotonit intru preot slujitor la acest sfant altar diaconul Nicolae Robas. Pentru contributia si vrednicia acestei biserici, Primariei si Consiliului Local, precum si Consiliilor Parohiale ale celor trei parohii din Orasul Negresti Oas le-au fost oferite diplome de vrednicie. La final a fost sfintit si noul clopot al schitului. Foto.
 • Joi 3 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a slujit in sobor de arhierei la Manastirea Lainici, cu ocazia sarbatoririi Sf. Cuvios Irodion. Cu acest prilej I.P.S. Mitropolit Irineu al Olteniei a organizat un pelerinaj cu moastele Sf. Ierarh Calinic de la Cernica. Cuv. Irodion, traitor in urma cu mai bine de un secol in Manastirea Lainici a fost duhovnicul Sf. Ierarh Calinic de la Cernica, care a pastorit peste intreaga Oltenie in timpul vietii lui. Foto.
 • Duminica 29 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Stramtura Prot. Sighet. In cadrul Sf. Liturghii a hirotonit intru diacon pe teologul Nicolae Robas. Foto.
 • Duminica 29 aprilie IPS Justinian a Savarsit Sfanta Liturghie la Biserica “Duminica Mironositelor” din Baia Mare cu ocazia hramului. Foto.
 • Curs de formare „Alege Scoala!”
  La Manastirea Sf. Ana-Rohia a avut loc cel de-al 9-lea Curs de formare organizat în cadrul Proiectului „Alege Scoala!” pentru preotii din Episcopia Maramuresului si Satmarului. La acesta au participat 13 preoti si o profesoara de religie din Protopopiatul Carei. În cadrul cursului au fost prezentate mai multe teme privind pastoratia si catehizarea tinerilor: locul si rolul copiilor în Biserica, modele misionar-catehetice în Biserica Ortodoxa contemporana, etapele de dezvoltare morala a copiilor si a tinerilor, modalitati de cultivare a motivatiei crestine a copiilor si a tinerilor. De asemenea, au fost discutate si aspecte organizatorice privind taberele de vara, concursul de creatie si activitatile catehetice pe care preotii cuprinsi în proiect le desfasoara. Foto.
  Pr. Florin Stan
  Formator – Proiectul”Alege Scoala!”
 • Marti 24 Aprilie, de sarbatoarea Sfantului Iosif Marturisitorul, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la biserica maramuresana „Sf. Iosif Marturisitorul” din Municipiul Baia Mare cu ocazia hramului. La Sf. Liturghie a asistat si I.P.S. Arhiepiscop Justinian. Foto.
 • Luni 23 Aprilie la orele 15.00, P.S. Iustin Sigheteanul a pus piatra de temelie pentru o noua biserica in Parohia Borsa III – Poiana, cu hramul „Sf. Arh. Mihail si Gavril” la initiativa si invitatia preotului paroh Pop Gavrila. Foto.
 • Luni 23 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica maramuresana a Spitalului Orasenesc Borsa, cu hramurile : „Sf. M. Mc. Gheorghe si Sf. Mc. Pantelimon”. A liturghisit si a predicat. La sfarsitul Sf. Liturghii a oferit distinctia „Act Ctitoricesc” Preotului slujitor Andreica Maftei si Primarului Orasului Borsa, Stetco Cornel Remus si diplome de vrednicie binefacatorilor. Primarul a conferit P.S. Iustin Sigheteanul titlul de Cetatean de onoare al Orasului Borsa. Foto.
 • Duminica 22 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Dragomiresti - Centru, Prot Viseu. Foto.
 • Vineri 20 aprilie, de Izvorul Tamaduirii, IPS Justinian a savarsit Sfanta Liturghie la Manastirea “Sfanta Ana” din Rohia cu ocazia hramului. Foto.
 • Vineri 20 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea “Izvorul Tamaduirii” Petrova, Prot. Viseu, cu ocazia hramului. La sfarsitul Sfintei Liturghii a oferit mai multe diplome de vrednicie ctitorilor si binefacatorilor manastirii. Foto.

 • In cea de-a treia zi de Pasti, (17 Aprilie 2012, la aniversarea a 18 ani de Arhierie) P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in comuna natala Rozavlea – Sesu Manastirii. In jurul Preasfintiei Sale din soborul slujitor au facut parte Arhimandrit Timotei Bel - Exarhul manastirilor si PP.CC. Ioan Socolan Protoiereu de Satu Mare, Mihai Feher Protoiereu de Oas, Grigore Andreica Protoiereu de Viseu, Pr. Aurel Sas din S.U.A. mai multi stareti si preoti. De asemenea au fost de fata autoritatile judetene si locale. Raspunsurile la strana au fost date de corul maicilor de la Manastirea Barsana in frunte cu maica stareta Filofteia. La sfarsitul Sfintei Litughii Protoiereul Mihai Feher de Oas a oferit Preasfintitului Iustin in numele protoiereilor, staretilor si preotilor prezenti o icoana cu Maica Domnului. In final P.S. Iustin a multumit lui Dumnezeu si Maicii Domnului pentru ocrotire si ajutor in slujirea Bisericii, precum si parintilor si credinciosilor prezenti pe care i-a binecuvantat si le-a oferit iconite. Foto.
 • Marti 17 aprilie, a treia zi de Pasti IPS Justinian a savarsit Sfanta Liturghie la Manastirea Habra, Protopopiatul Baia Mare cu ocazia hramului. Foto.
 • Luni 16 aprilie, a doua zi de Pasti IPS Justinian a savarsit Sfanta Liturghie la Catedrala Episcopala din Baia Mare. Foto.
 • Luni 16 Aprilie, in cea de a doua zi a Sfintelor Pasti, P.S. Iustin Sigheteanul a fost in mijlocul credinciosilor satmareni, slujind Sf. Liturghie si predicand la biserica „Sf. Ap. Petru si Pavel” pastorita de preotii Petru Tataran si Vasile Feher. La slujba au participat Protoiereul Ioan Socolan de Satu Mare si Protoiereul Mihai Feher de Oas, precum si un numeros sobor de preoti. Alaturi de multimea credinciosilor au fost si autoritatile locale si judetene. Foto.
 • Duminica 15 aprilie, in Ziua de Pasti IPS Justinian a savarsit Sfanta Liturghie la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare. Foto.
 • Duminica15 Aprilie in prima zi de Pasti, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit la Catedrala Episcopala slujba Vecerniei (a doua Inviere). Foto.
 • Sambata 14 Aprilie de la orele 23.30, P.S. Iustin Sigheteanul, impreuna cu autoritatile judetene si locale au intampinat sosirea Sfintei Lumini de la Ierusalim la Aeroportul din Baia Mare, dupa care delegatia s-a deplasat la Catedrala Episcopala „Sf. Treime” din Baia Mare unde la inceputul slujbei Invierii, credinciosii prezenti au primit Sfanta Lumina. A fost oficiata slujba Invierii urmata de Sfanta Liturghie. Foto.
 • Comunicat de presa

     Datorita sprijinului domnului ing. Mircea Letiu, membru în Adunarea Nationala Bisericeasca din partea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, Sfânta Lumina, luata de pe Sfântul Mormânt de la Ierusalim, va ajunge pentru a treia oara si în Eparhia noastra.
     Sfânta Lumina va fi adusa de o delegatie eparhiala, sâmbata 14 aprilie, în jurul orei 21,30 pe Aeroportul Baia Mare, eveniment la care si-a adus contributia si domnul Mihai Patrascu – directorul Aeroportului Baia Mare.
     Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul va prelua Sfânta Lumina de la Aeroport, iar apoi o va aduce la Catedrala Episcopala „Sfânta Treime” din Baia Mare, în jurul orei 22,00, de unde protopopii, preotii si monahii o vor primi pentru a o putea oferi credinciosilor care vor participa la Slujba Învierii, ce va fi savârsita în bisericile si manastirile din judetul Maramures.

Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului

 • Vineri 13 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Denia Prohodului Domnului la Catedrala Episcopala. La slujba a asistat si I.P.S. Arhiepiscop Justinian al Maramuresului si Satmarului. Foto.
 • Joi de la orele 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Deniei celor 12 Evanghelii la Catedrala Episcopala. La slujba a participat si I.P.S. Arhiepiscop Justinian al Maramuresului si Satmarului. Foto.
 • Joi 12 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul s-a intalnit cu Ministrul Dezvoltarii si Turismului-Domnul Cristian Petrescu, cu Presedintele Consiliului Judetean Maramures-Domnul Mircea Man si Domnul Catalin Chereches-Primarul Mun. Baia Mare, la fostul Centru de Plasament de pe Valea Borcutului in vederea incheierii unui protocol de colaborare, prin care Episcopia va prelua respectivul imobil, urmand a fi transformat intr-un centru social sub patronajul Episcopiei si in parteneriat cu cele doua institutii. Foto.
 • Duminica 8 Aprilie de la orele 18.00, a avut loc in Catedrala Episcopala „Sf. Treime” din Baia Mare concertul traditional de Florii organizat de Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, Catedrala Episcopala si Ansamblul National Transilvania din Baia Mare. Foto.

 • Duminica 8 Aprilie, de Praznicul Floriilor in Municipiul Satu Mare a avut loc un eveniment bisericesc deosebit: A slujit pentru prima data I.P.S. Andrei Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului. Slujba a avut loc la catedrala municipiului „Adormirea Maicii Domnului” iar soborul ierarhilor care l-au inconjurat pe I.P.S. Mitropolit Andrei a fost alcatuit din: I.P.S Arhiepiscop Justinian al Maramuresului si Satmarului, P.S. Petroniu al Salajului si P.S. Iustin Sigheteanul. La sfarsitul Sf. Liturghii I.P.S. Mitropolit Andrei a conferit „Crucea Transilvana” Prefectului Judetului Satu Mare Domnul Radu Giurca, iar P.S Iustin i-a premiat pe cei 6 olimpici din Judetul Satu Mare care s-au calificat la Olimpiada Nationala de Religie. Evenimentul s-a incheiat cu o procesiune de Florii in jurul catedralei si cu sfintirea de catre I.P.S. Mitropolit Andrei a sediului Asociatiei Cultural – Filantropice „Sf Ap. Andrei” din Municipiu. Foto.
 • Sambata 7 Aprilie, de la ora 11.00, P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvantat noua capela de cimitir din Parohia Ilba, Prot. Baia Mare, care a fost construita de catre autoritatile locale in parteneriat cu Parohia Ortodoxa, dupa care a oferit diplome de vrednicie celor care si-au adus o contributie importanta la construirea acesteea. Foto.
 • Vineri 6 Aprilie, de la orele 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Cicarlau, Prot. Baia Mare . Dupa Sf. Liturghie Preasfintia Sa a binecuvantat lucrarile de reabilitare si inzestrare ce s-au facut in ultimul an la casa parohiala. Foto.

 • Popas duhovnicesc cu Prea Sfintitul Justin Sigheteanul La Liceul Teologic Ortodox ,, Nicolae Steinhardt” Satu Mare. Foto.
  Odata cu intrarea în Sfântul si Marele Post al Pastilor a devenit o traditie pentru Liceul Teologic Ortodox ,, Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, organizarea ,,Popasurilor duhovnicesti” având ca invitati stareti si duhovnici ai unor manastiri din Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului.
  Ca o incununare a acestor activitati, Prea Sfintitul Justin Sigheteanul a fost prezent in mijlocul dascalilor si elevilor in ziua de 5 aprilie 2012, savarsind Liturghia Darurilor Mai Înainte Sfintite alaturi de parintele director Gabriel Groza, parintele protopop Ioan Socolan, pr. prof. Nicolae Vasut, pr. prof. Calin Palfi, pr. prof. Gabriel Gorgan, pr. Dragos Marius si pr. prof. Peteri Cristian si sfintind catapeteasma bisericii. <continuare- format pdf>
 • Miercuri 4 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Libotin, Prot. Lapus. La slujba a participat si Domnul Mircea Man – Presedintele Consiliului Judetean Maramures - membru in Adunarea Nationala Bisericeasca si in Consiliul National Bisericesc. Foto.

†J U S T I N I A N
Din mila lui Dumnezeu,
Arhiepiscop al Maramuresului si Satmarului

Iubitului cler, cinului monahal, dreptcredinciosului nostru popor
din Episcopia Ortodoxa Româna a Maramuresului si Satmarului:
Har, binecuvântare si pace de la Dumnezeu
iar de la noi, calde urari de liniste si fericire
pentru Sfintele Sarbatori ale Învierii Domnului


„Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul,
sa ne bucuram si sa ne veselim în ea”

Hristos a Înviat!


†JUSTINIAN
ARHIEPISCOP AL MARAMURESULUI SI SATMARULUI

 • Marti 3 Aprilie de la orele 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la expozitia de pictura intitulata “Icoana de la traditie la modernitate”, organizata de Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu”- Baia Mare, reprezentata de Domnul Teodor Ardelean directorul institutiei si Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Mures, reprezentata de Domnul Director Nicolae Baciut, in cadrul careia au expus artistii Klara Balasz si Marcel Naste. Foto.
 • Marti 3 Aprilie, la invitatia D-lui Inspector Sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Maramures– General de brigada Lucian Irimus, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la aniversarea a 162 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Romane, care s-a desfasurat in incinta institutiei din Municipiul Baia Mare. Foto.

 • Duminica 1 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala din Baia Mare. Dupa Sf. Liturghie , P.S. Iustin Sigheteanul a premiat 6 eleve care s-au calificat la Olimpiada de Religie, faza Nationala, care se va desfasura la Oradea. Premiul a costat din: o diploma de apreciere, un premiu in bani din partea Episcopiei si un volum cu Jurnalul Fericirii din partea Fundatiei „N. Steinhardt”. Foto.
 • Elevele care compun lotul participant sunt urmatoarele:
  - PITIS ANUTA CLASA A VII-A SCOALA CU CLASELE I-VIII TG. LAPUS, PROF. TOMAI REGHINA
  - OSAN ANDREEA CLASA A VIII-A SCOALA CU CLASELE I-VIII “ALEXANDRU IVASIUC” BAIA MARE, PROF.VELE FIRUTA
  - BUDA ANDREEA PAULA CLASA A IX-A LICEUL TEORETIC “PETRU RARES” TÂRGU LAPUS, PROF. BABOSAN ANDREI
  - TURA ALEXANDRA CLASA A X-A COLEGIUL NATIONAL “MIHAI EMINESCU” BAIA MARE, PROF. TIRA LAURA
  - FLOREA ADRIANA CLASA A XI-A COLEGIUL NATIONAL “DRAGOS VODA” SIGHETU MARMATIEI PROF. STAN ION
  - TRIF ECATERINA CLASA A XII-A COLEGIUL ECONOMIC “NICOLAE TITULESCU” BAIA MARE , PROF. OMOTA GABRIELA
 • Vineri 30 Martie de la orele 15.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Nasterea Maicii Domnului - Borsa V. Prot. Viseu. Foto.
 • Joi 29 Martie P.S. Iustin Sigheteanul a vizitat mai multe parohii si manastiri din Protopopiatul Viseu: Parohia Sacel III, Parohia Borsa „Sf. Ioan Evanghelistul” biserica cu hramul “Sf. M. Mc. Gheorghe” de la spitalul din Borsa, Parohia Borsa – Pietroasa cu hramul “Inaltarea Sf. Cruci”, Schitul Borsa – Pietroasa cu hramul “Taerea Capului Sf. Ioan Botezatorul”, Parohia Borsa III cu hramul “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” si Manastirea Moisei. Foto
 • Miercuri 28 Martie, de la orele 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul a oficiat slujba Canonului cel Mare, urmat de Liturghia Darurilor inainte sfintite si cuvant de invatatura la Catedrala Episcopala. La slujba a participat si I.P.S. Arhiepiscop Justinian. Foto.
 • Miercuri 28 Martie, la invitatia Domnului Mircea Coza, manager general al firmei HIDROPROD S.A. P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvantat noua microhidrocentrala construita pe Valea Neagra – Firiza si care va produce energie regenerabila. La eveniment au participat Ministrul Mediului Lászlo Borbély si toate oficialitatile judetene si municipale. Foto.

 • Curs de formare în cadrul proiectului „Alege Scoala!”. Foto.

     În 26 – 27 martie 2012 la manastirea Sf. Ana-Rohia a avut loc o noua sesiune de formare în cadrul Proiectului „Alege Scoala!” la care au participat 6 preoti si o profesoara de religie din cadrul Protopopiatului Viseu. Cursul de formare a fost sustinut de catre Pr. Florin Stan, formator în cadrul proiectului pentru regiunea de Nord-Vest (Maramures, Satu Mare, Salaj).
     Cursul vine în întâmpinarea nevoilor preotilor de a întelege mai bine metoda de catehizare a proiectului „Hristos împartasit copiilor", fiind ajutati sa se perfectioneze în munca cu copiii si tinerii. În cadrul cursului au fost evidentiate câteva modele misionar-catehetice contemporane, s-au oferit câteva repere psihopedagogice privind etapele de dezvoltare morala a copiilor si a tinerilor. Un alt aspect larg dezbatut a fost acela al modalitatilor de cultivare a motivatiei crestine a copiilor si a tinerilor. S-au discutat, de asemenea, o suita de chestiuni administrative legate de activitatea catehetica, de concursul „Alege Scoala!” si de tabara care se va desfasura în vara anului 2012.
     Proiectul „Alege Scoala!” derulat de Patriarhia Româna în parteneriat cu Fundatia World Vision Romania are ca obiectiv prevenirea si combaterea fenomenului de parasire timpurie a scolii si prevenirea delincventei juvenile prin dezvoltarea unor solutii alternative de tip „Scoala de Duminica” necesare asigurarii educatiei de baza si a motivatiei pentru educatie a copiilor din mediul rural si urban cu vârste cuprinse între 6 si 16 ani. Proiectul se desfasoara pe o durata de 3 ani de zile, din 2010 pâna în 2013. Din Episcopia Maramuresului si Satmarului sunt înscrise în proiect 180 de parohii cu un total de 165 de preoti si 15 profesori de religie, respectiv 540 de copii aflati în risc de abandon scolar.

 • Duminica 25 Martie de Praznicul Bunei Vestiri I.P.S. Justinian a savarsit Sfanta Liturghie la Manastirea Moisei, Protopopiatul Viseu. (Foto) La intoarcere spre Centrul Eparhial I.P.S. Sa a vizitat santierul bisericii de la Manastirea Petrova. (Foto)
 • Duminica 25 Martie, de sarbatoarea Bunei Vestiri, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Ieud, Prot Viseu cu ocazia hramului. Foto.

 • Sambata 24 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul s-a intalnit cu Domnul Catalin Chereches - Primarul Municipiului Baia Mare, pentru a-i aratra cum evolueaza lucrarile la catedrala in urma desfacerii esafodajului de lemn pana la cota + 24m. Foto. Dupa amiaza a vizitat Manastirea Barsana spre a vedea in ce faza au ajuns lucrarile de pictura. Foto.
 • Vineri 23 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Oncesti, Prot. Sighet. Foto.

 • Joi 22 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a facut o vizita pe santierul noii Catedrale Episcopale, pentru a vedea cum evolueaza lucrarile. In ultima luna a fost demontat tot esafodajul de lemn din interiorul catedralei, ramanand doar esafodajul metalic la cota +24, pe care se vor sprijini arcele mari, inelul si cupola. Anul acesta se vor construi arcele mari, tronsonul belvedere pana la inelul de sub cupola. Anul viitor se va construi cupola propriuzisa, iar la sfarsitul anului 2013, cu ajutorul Preasfintei Treimi se va fixa crucea in varful cupolei. P.S. Iustin Sigheteanul a mai vizitat apsidele de la demisolul catedralei, unde se pregateste spatiul pentru amenajarea muzeului eparhial de icoane si carte veche. Foto. De la catedrala a trecut in vecinatate la blocul episcopiei unde a vizitat noul sediu al Asociatiei Femeilor Ortodoxe de pe langa Catedrala Episcopala, care pe langa activitatile filantropice se ocupa si de 20 de copii din familii modeste, pe care-i invata sa picteze icoane si sa confectioneze obiecte artizanale traditionale. De asemenea Asociatia Femeilor Ortodoxe are in vedere amenajarea in aceeasi locatie a unui centru de zi pentru batrani. Foto.
 • Joi 22 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit o troita maramureseana si o pictura cu Buna Vestire in tehnica fresco din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Maramures. A rostit un cuvant de apreciere si a oferit diplome de pretuire, D-lui Ioan Taut - Chestor Dr. Rector al Academiei Romane de Politie si D-lui Ioan Cupsa - Comisar Sef al Inspectoratului Judetean de Politie Maramures. Foto.
 • Miercuri 21 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat la Manastirea ,,Sf. Treime” – Moiseni, Prot. Oas. Foto.
 • Duminica 18 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Buna Vestire din Mun. Satu Mare. Foto.

 • Sambata 17 Martie a avut loc in Sala Festiva a Palatului Episcopal din Sighet un eveniment deosebit: anivesrsarea a 80 de ani de viata a Prof. Dr. Nutu Rosca, filolog, istoric laic si bisericesc, autor a 27 de volume si peste 250 de studii si articole, membru in Adunarea Eparhiala a Maramuresului si Satmarului in 5 legislaturi. Evenimentul a fost organizat de catre Episcopie si Protopopiatul Sighet, in parteneriat cu Primaria Municipiului Sighet care i-a conferit cu acest prilej titlul de ,,Cetatean de Onoare”. La eveniment a participat I.P.S. Arhiepiscop Justinian, P.S. Iustin Sigheteanul, protoierei, profesori de la Facultatea de Teologie, preoti, monahi, oameni de cultura si multi prieteni si cunoscuti ai sarbatoritului. P.S. Iustin Sigheteanul i-a conferit din partea Episcopiei distinctia ,,Crucea Maramureseana” si o icoana cu Maica Domnului. Foto. Prof. Dr. Nutu Rosca: Date biografice - Activitate stiintifica si publicistica - format PDF
 • Vineri 16 Martie, de la orele 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Curtuiusul Mare, Prot. Chioar. Foto.
 • Vineri 16 Martie I.P.S. Justinian a paricipat la Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite la Parohia Recea, protopopiatul Baia Mare, alaturi de Pr. Fabian Coroian – protopop de Baia Mare si Pr. Stuparu Mircea – paroh. Dupa Sfanta Liturghie I.P.S. Sa a sfintit si a binecuvantat lucrarile de restaurare si innoire a casei parohiale din Recea. Foto.
 • Miercuri 14 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Giurtelecu Hododului, Prot. Carei. Foto.
 • Marti 13 Martie, I.P.S Justinian a savarsit Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite la Manastirea “Sfanta Ana” Rohia la o zi dupa implinirea a 71 de ani de viata monahala. Foto.
 • Luni 12 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvantat noul cabinet de religie din cadrul Colegiului Tehnic „George Baritiu” din Mun. Baia Mare si a oferit o diploma de vrednicie Dl. Prof. de religie Octavian Butuza, care s-a ocupat de amenajarea spatiului. La slujba de binecuvantare a participat si doamna Mariana Pop - Inspector General al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures. Foto.
 • Duminica 11 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Suciu de Jos, Prot. Lapus. Foto.
 • Vineri 9 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Iojib, Prot. Satu Mare si a sfintit noua catapeteasma a bisericii. Foto.
 • Miercuri 6 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Strambu Baiut, Prot. Lapus. Foto.
 • Duminica 4 Martie, de Duminica Ortodoxiei, P.S Iustin Sigheteanul a liturghisit la Catedrala Episcopala “Sf. Treime” din Baia Mare. Foto.
 • Joi 1 Martie, de la orele 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit la manastirea Rohia slujba Canonului cel Mare, urmata de Liturghia Darurilor inainte sfintite si cuvant de invatatura. Foto.
 • Miercuri 29 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la aniversarea a 79 de ani de protectie civila, organizata de catre I.S.U. Maramures in Sala Teatrului Dramatic din Baia Mare. Foto.
 • Marti 27 Februarie, de la ora 11.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la lansarea volumului „Maramuresul din cuvinte”, care a avut loc la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare. Gazda evenimentului a fost Prof. Dr. Teodor Ardelean, Directorul institutiei si Membru in Adunarea Eparhiala. Foto
 • Luni seara, Marti seara si Miercuri seara din prima saptamana a Postului Mare, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Canonului cel Mare la Catedrala Episcopala din Baia Mare. Miercuri seara dupa slujba Canonului a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite, tinand si un cuvant de invatatura. Foto.
 • Duminica 26 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala Sf. Treime din Baia Mare. Foto.
ÎNSTIINTARE


     Va facem cunoscut ca în baza noilor reglementari ale Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la obtinerea gradelor profesionale, aprobate în sedinta din 4-5 martie 2003, numirea si titularizarea personalului clerical se va face numai în baza examenului de capacitate preoteasca, ce se va sustine în doua sesiuni anuale.
     Drept urmare, în sedinta Consiliului Eparhial Plenar, la propunerea consilierului eparhial bisericesc, Î. P. S. Sa Justinian arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului aproba ca sesiunea de examen de capacitate preoteasca sa aiba loc în data de joi, 15 martie 2012, la Facultatea de Teologie Baia Mare, str. Crisan, nr. 10, dupa urmatorul program:
     - orele 9.00 – 11.00 examenul scris;
     - începând cu orele 11.00 examenul oral.
     Subiectele examenului scris si ale celui oral sunt cele înscrise în programa examenului de capacitate pentru personalul clerical, pe care vi le-am transmis în data de 22.11.2006, valabile pentru întreaga Mitropolie a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, publicate de altfel si în revista Renasterea nr. 4 / 2003, p. 8-9, cu bibliografia aferenta.

 • Duminica 19 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la biserica Sf. Ierarh Nicolae din Mun. Baia Mare. Foto.
 • Miercuri 15 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la lucrarile Adunarii Nationale Bisericesti, iar joi 16 Februarie si vineri 17 Februarie a participat la lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care s-au desfasurat sub presedintia Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Foto.

 • Curs de formare „Alege Scoala!”
  În 13-14 februarie 2012 la Manastirea Sf. Ana-Rohia a avut loc cel de-al 7-lea Curs de formare organizat în cadrul Proiectului „Alege Scoala!”. La acesta au participat 14 preoti din Protopopiatul Chioar si unul din Protopopitaul Baia Mare. În cadrul cursului au fost prezentate mai multe teme privind pastoratia si catehizarea tinerilor: locul si rolul copiilor în Biserica, modele misionar-catehetice în Biserica Ortodoxa contemporana, etapele de dezvoltare morala a copiilor si a tinerilor, modalitati de cultivare a motivatiei crestine a copiilor si a tinerilor. De asemenea, au fost discutate si aspecte organizatorice privind taberele de vara, concursul de creatie si activitatile catehetice pe care preotii cuprinsi în proiect le desfasoara. Foto.
 • Duminica 12 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia „Inaltarea Domnului“ din orasul Tg. Lapus. Parohia a fost infiintata in urma cu 9 ani, in prezent slujindu-se intr-un spatiu de cult improvizat, iar biserica noua a inceput in urma cu 7 ani si se afla in faza finisajelor. Parintele Stan Florin pastorul acestei parohii are functia de Inspector pentru catehizarea tineretului in cadrul Episcopiei si desfasoara o activitate de exceptie cu tineretul din Parohie si din Eparhie. Foto.

 • La data de 10 februarie 2012, PS Sa Justin Hodea Sigheteanu arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului a participat la sedinta festiva a Consiliului de Administratie a Liceului Teologic Ortodox ,, Nicolae Steinhardt”, la invitatia presedintelui acestui consiliu, pr. prof Gabriel Groza. In calitate de invitati la aceeasi sedinta au participat domnul inspector scolar general prof. Gigel Buth si domnul primar al municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes.
  Ordinea de zi a sedintei a fost urmatoarea:
  - Aporbarea raportului de activitate pe semestrul I al anului scolar 2011/2012
  - Aprobarea planului managerial pe semestrul II al anului scolar 2011/2012
  - Prezentarea planului de scolarizare pentru anul scolar 2012/2013 aprobat de Inspectoratul Scolar Judetean Satu Mare
  - Aprobarea proiectului planului de incadrare pentru anul scolar 2012/2013
  - Solutionarea problemelor privind circumscriptia scolara
  - Aprobarea activitatilor majore pentru semestrul II
  - Olimpiade si concursuri scolare. Program de pregatire
  - Aprobarea infiintarii internatului
  - Inscrieri in clasa pregatitoare si clasa I
  - Diverse
  In debutul sedintei, parintele director a prezentat oaspetii care ne onoreaza si ne sprijina in realizarea activitatilor precum si membrii Consiliului de Administratie:
  • Groza Gabriel – director
  • Vonethe Vasilica – director adjunct
  • Filip Ramona – invatatoare, coordonatoarea activitatii educative la ciclul primar si prescolar
  • Bitica Adriana – profesor limba franceza, coordonatorul actiunilor festive din scoala si de promovare a imaginii scolii
  • Varga Ovidiu – profesor discipline teologice, secretarul CA
  • Groza Florin
  • Vasut Nicolae – presedintele Consiliului Reprezentativ al Parintilor, coordoneaza activitatea Consiliului Parintilor
  • Magos Ana - reprezentant al Consiliului Reprezentativ al Parintilor, coordonatorul activitatii comitetelor de parinti pe clase
  • Vraja Alin – reprezentantul Consiliului Elevilor
  A urmat apoi prezentarea raportului de activitate pentru primul semestru al anului scolar 2011/2012. La finalul prezentarii, PS Justin Sigheteanu a facut aprecieri pozitive referitoare la activitatea liceului considerand ca aceasta unitate scolara s-a inscris in randul unitatilor reprezentative ale judetului Satu Mare si a adresat felicitari parintelui director Gabriel Groza precum si colectivului de cadre didactice.
  Au fost dezbatute toate punctele de pe ordinea de zi, iar la finalul sedintei au luat cuvantul domnul inpector Gigel Buth precum si domnul primar Iuliu Ilyes apreciind managementul eficient al liceului, care din bugetul alocat a reusit sa doteze unitatea cu 4 table interactive si cu aparatura moderna in vederea cresterii calitatii procesului educational.
  A urmat apoi o demonstratie de utilizare a tablei interactive, ceea ce a coincis cu inaugurarea salii multimedia.
  La finalul vizitei PS Justin Sigheteanu, impreuna cu d-l primar si parintele director au vizitat Biserica ,, Sfantul Nicolae “ din incinta liceului si Gradinita Liceului Teologic Ortodox ,, Nicolae Steinhardt” in vederea stabilirii locatiei viitorului internat. Foto.
 • Marti 7 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la sedinta Sinodului Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, care a avut loc la Resedinta Mitropolitana din Cluj Napoca. Comunicat de presa - format PDF. Foto.
 • Duminica 5 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in catedrala noua din Negresti Oas. Foto.
 • Joi 2 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Moisei. In cadrul Sfintei Liturghii a hirotonit pe diaconul Soltes Adrian intru preot misionar pe Prot. Viseu, cu ascultarea de a sluji la M-rea Izvorul Tamaduirii - Petrova si pe teologul Sidau Dan intru diacon . Foto.

 • Luni, 30 ianuarie 2012, în catedrala episcopala „Sfânta Treime” din Baia Mare a avut loc praznuirea Sfintilor Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Hrisostom, ocrotitorii scolilor teologice.

  În prezenta unui numar mare de credinciosi - tineri seminaristi, studenti teologi baimareni, precum si a dascalilor celor doua institutii de învatamânt teologic, cât si a unor oficialitati locale de prim rang, Preasfintitul Iustin Sigheteanu a savârsit Sfânta Liturghie, înconjurat de un impresionant sobor de preoti si diaconi; la Sfânta Liturghie a participat si ÎnaltPreasfintitul Iustinian Chira, Arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului. Corurile „Sfântul Ioan Damaschin” al Catedrei de Teologie Ortodoxa din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii de Nord si „Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Marturisitorul”, dirijate de pr. prof. drd. Petrica Covaciu, au asigurat raspunsurile din timpul liturghiei. Ca noutate, corul psaltic al Seminarului, dirijat de arhid. prof. drd. Andrei Babosan, a înfrumusetat liturghia cu câteva interventii melodice bizantine de efect.
  Tot cu aceasta ocazie, Preasfintitul Justin Sigheteanu a conferit titlul de iconom stavrofor pr.conf. univ. dr. Adrian Ghe. Paul, titular pe catedra de Teologie Morala al Catedrei de Teologie Ortodoxe baimarene.
  Importanta zilei de 30 ianuarie pentru învatamânt, în general, si pentru actul educational teologic, în special, a fost reliefata de cuvintele de învatatura ale celor doi ierarhi.
  Foto.
 • Duminica 29 ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Sf. Vasile cel Mare din Mun. Baia Mare. In cadrul Sf. Liturghii a hirotonit pe diaconul Bota Calin Ioan intru preot slujitor pe seama bisericii din Statiunea Izvoare si intru diacon pe teologul Siladi Marius. Foto.
 • Curs de formare „Alege Scoala!”. În 26 – 27 ianuarie 2012 la Manastirea Sf. Ana-Rohia a avut loc cel de-al 6-lea Curs de formare organizat în cadrul Proiectului „Alege Scoala!”. La aceasta au participat 8 preoti si o doamna profesoara de religie din Protopopiatul Lapus. În cadrul cursului au fost prezentate mai multe teme privind pastoratia si catehizarea tinerilor: locul si rolul copiilor în Biserica, modele misionar-catehetice în Biserica Ortodoxa contemporana, etapele de dezvoltare morala a copiilor si a tinerilor, modalitati de cultivare a motivatiei crestine a copiilor si a tinerilor. De asemenea, a fost prezentata si problematica abandonului scolar si aspecte organizatorice privind activitatile pe care preotii cuprinsi în proiect le desfasoara. Foto.

Comunicat de presa


     Marti, 24 ianuarie 2012, la Resedinta Episcopala din Baia Mare, sub presedintia I.P.S. Arhiepiscop Justinian Chira, a avut loc sedinta Adunarii Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului.
     De la ora 8,00 s-a savârsit Sfânta Liturghie în Paraclisul Episcopal, de catre P.S. Iustin Sigheteanul, urmata de slujba de Te-Deum.
     Dupa întrunirea membrilor Adunarii Eparhiale pe comisii, începând cu ora 10,00 s-au desfasurat lucrarile anuale ale Adunarii Eparhiale, în plen, fiind prezentate:

- Raportul comisiei administrativ – bisericesti;
     - Contul de executiei bugetara si bilantul pe anul 2011. Proiectul de buget pe anul 2012;
     - Activitatea culturala pe anul 2011;
     - Activitatea misionar-sociala a clerului în spitale, penitenciare si armata pe anul 2011;
     - Raportul corpului de inspectie si control pe anul 2011;
     - Raportul inspectorului pentru învatamânt;
     - Raportul inspectorului responsabil cu catehizarea tineretului, pe anul 2011;
     - Viata monahala din Eparhie, pe anul 2011;
     - Evenimentele deosebite din viata Eparhiei noastre în anul 2011.

     Din rapoartele prezentate de consilierii si inspectorii de resort, va aducem spre stiinta urmatoarele:
     Episcopia Maramuresului si Satmarului, care cuprinde judetele Maramures si Satu Mare, are un numar de 381 Parohii rurale si 86 Parohii urbane, cu 34 de filii, deservite de 572 clerici, precum si 36 de manastiri si schituri. În anul 2011 au fost hirotoniti întru preot si diacon 22 de clerici, 23 de preoti si diaconi au fost distinsi pentru activitatea lor, iar 4 preoti s-au retras prin pensionare.
     Pe cuprinsul Eparhiei noastre sunt, în prezent, un numar de 35 biserici si manastiri în constructie, Catedrala Episcopala, un sediu de Protopopiat, se renoveaza si picteaza un numar de 44 biserici, iar 30 de noi case parohiale se afla în constructie. La 7 biserici monument istoric s-au finalizat lucrarile de restaurare-consolidare, iar la alte 5 biserici-monument lucrarile de consolidare sau de restaurare a picturii murale sunt în derulare, valoarea tuturor lucrarilor de restaurare depasind suma de 3.000.000 lei.
     Din punctul de vedere al relatiilor interconfesionale, atmosfera dintre Biserica Ortodoxa si celelalte culte a fost una de normalitate, exceptie facând relatia cu cultul greco-catolic, datorita revendicarilor patrimoniale în instantele judecatoresti, cele mai multe neconforme cu realitatea.
     În plan cultural, în Editura Episcopiei noastre s-au tiparit Calendarul bisericesc, în mai multe variante, 2 numere din revista ”Graiul Bisericii Noastre” si s-a continuat colaborarea cu ”Gazeta de Maramures”, la editarea suplimentului de spiritualitate ortodoxa. De asemenea, consemnam aparitia a trei brosuri, în colectia ”Harul si Adevarul”, ale I.P.S. Justinian Chira.
     Anul 2011 a fost unul important din viata ierarhilor nostri. I.P.S. Arhiepiscop Justinian a împlinit venerabila vârsta de 90 de ani, fiindu-i conferita ”Steaua României în grad de Cavaler” de catre Presedintia României, iar P.S. Iustin Sigheteanul a împlinit frumoasa vârsta de 50 de ani, vârsta la care a dobândit si titlul de ”Doctor în Teologie”.
     La propunerea P.S. Iustin Sigheteanul, s-a organizat Simpozionul ”620 de ani de la atestarea documentara a vietii bisericesti organizate în Maramures”. Toate referatele prezentate au fost cuprinse în numarul pe anul 2011 a revistei eparhiale ”Ortodoxia maramureseana”. De asemenea, s-au desfasurat si alte manifestari cultural-bisericesti, dedicate Anului omagial al ”Tainei Sfântului Botez si al Tainei Cununiei”.
     În plan social, consemnam faptul ca în anul 2011 a crescut cu înca 10 numarul de O.N.G. – uri, pe cuprinsul Eparhiei noastre, destinate activitatilor social-filantropice. S-a inaugurat o biblioteca cu peste 7000 de volume, în incinta Penitenciarului Satu Mare, cu sprijinul Bibliotecii Judetene ”Petre Dulfu” Maramures. Un numar de peste 3000 de persoane au beneficiat de ajutoare consistente în alimente si îmbracaminte, iar peste 100 de persoane cu boli incurabile au beneficiat de ajutoare banesti, pentru sustinerea tratamentelor necesare.
     Biroul pentru catehizarea tineretului si-a continuat derularea proiectelor ”Hristos împartasit copiilor”, în care sunt implicate 231 de Parohii cu un numar de 4126 de copii, si “Alege scoala”, în care sunt implicate 180 de Parohii cu 1820 de copii înscrisi, a editat Revista “Tinerii în Biserica” si a organizat trei tabere de vara pentru elevi.
     La toate acestea, se mai adauga slujbele de târnosire si resfintire de biserici savârsite de ierarhii nostri, precum si participarea la diferite manifestari cultural-religioase.
     Multumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revarsate asupra Eparhiei noastre, ne îndreptam pretuirea catre preotii, monahii si credinciosii Bisericii noastre.

Biroul de presa
al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului

 • Duminica 22 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la biserica „Soborul Sf. 12 Apostoli” din Mun. Baia Mare. In cadrul Sf. Liturghii a hirotonit intru diacon pe teologul Bota Calin Ioan. Foto.
Comunicat de presa


      În zilele de 23-24 ianuarie 2012, se vor desfasura lucrarile anuale ale Adunarii Eparhiale a Episcopei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, la resedinta episcopala din Baia Mare, dupa urmatorul program:
      - luni 23 ianuarie 2012 - sedinta cu protopopii, care vor prezenta activitatea Protopopiatelor pe anul 2011;
     - marti 24 ianuarie 2012 – ora 8, Sfânta Liturghie în Paraclisul Episcopal, urmata de slujba de Te-Deum;
      - ora 10, sedinta în plen, unde vor fi prezentate rapoartele tuturor sectoarelor de activitate (economic, administrativ, cultural, misionar-social, inspectie si control).

      Biroul de presa
al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului

 • Duminica 15 Ianuarie P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia „Sf. Arhangheli” din Mun. Satu Mare. Parohia este alcatuita din aproximativ 4000 de suflete si se roaga din 2006 cand au pierdut biserica Sf. Arhangheli intr-un spatiu de cult improvizat. Construirea noii biserici a demarat foarte greu, dar in prezent se afla la faza de fundatii si se preconizeaza ca in maxim trei ani sa se intre pentru slujire in demisol. Foto.
 • Duminica 8 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Mun. Baia Mare. Foto.
 • Sambata 7 Ianuarie, de Soborul Sf. Ioan Botezatorul, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la M-rea Scarisoara Noua, Prot. Carei. Foto.
 • Sambata 7 ianuarie, de Soborul Sfantului Ioan Botezatorul IPS Justinian a participat la Sfanta Liturghie si a predicat la Manastirea Habra, Protopopiatul Baia Mare. Foto.
 • Vineri 6 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala, dupa care a savarsit Slujba Aghiasmei Mari pe esplanada din fata catedralei. Foto.
 • In ziua de anul nou IPS Justinian a savarsit Sfanta Liturghie si a predicat la Biserica cu hramul “Sfantul Ierarh Nicolae” din Baia Mare. La finalul Sfintei Liturghii IPS Sa a acordat distinctia de iconom stavrofor preotului Tira Mihai. Foto.
 • In ziua de Anul Nou, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit liturghia Sf. Vasile si a predicat in Catedrala Episcopala, dupa care a savarsit slujba Te-Deumului de multumire, randuita a se savarsi de Anul Nou. Foto.
 • La cumpana dintre ani, P.S. Iustin Sigheteanul a fost prezent la slujba de la Catedrala Episcopala la care a participat o mare multime de credinciosi. Foto.
 • Joi 29 Decembrie, I.P.S. Arhiepiscop Justinian, impreuna cu P.S. Iustin Sighteanul au participat in Sala de Festivitati a Prefecturii Jud. Maramures la decernarea diplomelor de Excelenta, conferite la 14 personalitati maramuresene de catre Dl. Mircea Man, Presedintele Consiliului Judetean Maramures. Cei doi Ierarhi au fost primii nominalizati pentru decernarea acestor diplome. Foto.
 • Miercuri 28 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvantat noul sediu SMURD care s-a inaugurat in localitatea Bogdan Voda si care va deservi doua orase si opt comune cu cca 35 mii de locuitori de pe Valea Izei, din Maramuresul Voievodal. Foto.
 • Marti 27 Decembrie, in a treia zi de Craciun, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Rohia. Foto.
 • Luni 26 Decembrie, in cea de-a doua zi de Craciun, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica Nasterea Maicii Domnului din Mun. Satu Mare. Foto.
 • Luni 26 decembrie, a doua zi de Craciun IPS Justinian a savarsit Sfanta Liturghie si a predicat la Catedrala Episcopala din Baia Mare. Foto.
 • Duminica 25 decembrie, in ziua de Craciun IPS Justinian a savarsit Sfanta Liturghie si a predicat la Biserica cu Hramul “Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare. Foto.
 • Duminica 25 Decembrie, in ziua de Craciun, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala. Foto.
 • Sambata 24 Decembrie, in ajunul Craciunului, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Vecernia Mare cu Litie la Catedrala Episcopala. Foto.
 • IMAGINI VIDEO - 26 februarie – 6 martie 2008 - Delegatie eparhiala în pelerinaj la locurile sfinte <detalii>

ISTORIC SI PREZENTARE - MANASTIREA ROHIA

SLUJBA- MANASTIREA ROHIA

I.P.S. SA IUSTINIAN CHIRA - ARHIEPISCOPUL MARAMURESULUI SI SATMARULUI

ARHIEREU VICAR IUSTIN SIGHETEANUL

<inapoi cuprins>

 • Pelerinaj in Israel
 • Mormantul Tatal Nostru
 • Gradina Ghetimani
 • Biserica Tatal Nostru
 • Pretoriu
 • Via Dolorosa
 • Biserica Sfantul Mormant
 • Sfantul Mormant
 • Golgota
 • Locul unde s-a aflat Sfanta Cruce

<inapoi cuprins>

PROGRAMUL LITURGIC, PASTORAL-MISIONAR SI CULTURAL
AL †P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
PE LUNA - Ianuarie 2012

     Sambata, in ajun de Anul Nou, P.S. Iustin Sigheteanul participa, de la orele 23,30 la Slujba de la miezul noptii, la Catedrala Episcopala ,,Sf.Treime,, din Baia Mare.


     Duminica, 1 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime" din Baia Mare .


     Vineri 6 Ianuarie, de Praznicul Bobotezii, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime" din Baia Mare. Dupa Sfanta Liturghie oficiaza pe esplanada din fata catedralei slujba de sfintire a apei ( Agiasma Mare).


     Sambata 7 Ianuarie, de sarbatoarea Soborului Sfantului Ioan Botezatorul, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Scarisoara Noua, Prot. Carei.


     Duminica 8 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului,, (vechea catedrala) de pe strada Vasile Lucaciu din Baia Mare.


     Duminica 15 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia ,,Sf. Arhangheli,, din Mun. Satu Mare.


     Duminica 22 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in biserica ,,Soborul celor 12 Sfinti Apostoli", din Mun. Baia Mare.

     Marti 24 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste slujba Sf. Liturghii in Paraclisul Episcopal, urmata de slujba Te-Deumului si participa la lucrarile Adunarii Eparhiale la resedinta episcopala din Mun. Baia Mare.


     Duminica 29 Ianuarie ,P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in biserica ,,Sf.Vasile cel Mare", din Mun. Baia Mare.


     Luni 30 Ianuarie , de Sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime" din Baia Mare, cu ocazia hramului scolilor teologice.

 

De la Cabinetul P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhidiacon Teodosie Bud

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>


     

PROGRAMUL LITURGIC, PASTORAL-MISIONAR SI CULTURAL
AL †P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
PE LUNA - Februarie 2012


     Joi 2 Februarie, de sarbatoarea Intampinarii Domnului, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Moisei.


     Duminica 5 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in noua catedrala din Negresti Oas.

     Marti 7 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la sedinta Sinodului Mitropolitan, care se va desfasura la Resedinta Mitropolitana din Cluj Napoca.

     9 Februarie - PS Iustin Sigheteanul participa la sedinta anuala a membrilor Casei de Ajutor Reciproc (C.A.R.) din cadrul Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, tinuta la Centrul Eparhial din Baia Mare.


     Duminica 12 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia II „Inaltarea Domnului” din Tg. Lapus.

     15 Februarie - P.S. Iustin Sigheteanul participa la lucrarile Adunarii Nationale Bisericesti.

     16 Februarie – P.S. Iustin Sigheteanul participa la lucrarile Sfantului Sinod al B.O.R., ce se vor desfasura la Resedinta Patriarhala din Bucuresti, sub Presedentia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel.


     Duminica 19 Februarie, P.S. Iustin Sighteanul liturghiseste si predica in Parohia „Sf. Nicolae” din Mun. Baia Mare.


     Duminica 26 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Catedrala Episcopala „Sf. Treime”din Mun. Baia Mare.

     Luni 27 Februarie, de la orele 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste slujba Canonului cel Mare la Catedrala Episcopala din Baia Mare.


     Marti 28 Februarie, de la orele 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste slujba Canonului cel Mare in Catedrala Episcopala din Baia Mare.


     Miercuri 29 Februarie, de la orele 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste slujba Canonului cel Mare urmata de Sf. Liturghie a Darurilor Inainte Sfintite in Catedrala Episcopala din Baia Mare.

 

De la Cabinetul P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhidiacon Teodosie Bud

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>


PROGRAMUL LITURGIC, PASTORAL-MISIONAR SI CULTURAL
AL †P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
PE LUNA - Martie 2012

     Joi 1 Martie, de la orele 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste slujba Canonului cel Mare, urmata de Liturghia Darurilor inainte sfintite la manastirea Rohia.


     Duminica 4 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare.


     Miercuri 7 Martie, de la orele 15.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Strambu Baiut, Prot. Lapus.


     Vineri 9 Martie, de la orele 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Iojib, Prot. Satu Mare.


     Duminica 11 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in parohia Suciu de Jos, Prot. Lapus.


     Miercuri 14 Martie, de la orele 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Giurtelecu Hododului, Prot. Carei.


     Vineri 16 Martie, de la orele 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Curtuiusul Mare, Prot. Chioar.


     Duminica 18 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia ,,Buna Vestire,, din Mun. Satu Mare.


     Miercuri 21 Martie, de la orele 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite la Manastirea ,,Sf. Treime” - Moiseni, Prot. Oas.


     Vineri 23 Martie, de la orele 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Oncesti, Prot. Sighet.


     Duminica 25 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Ieud, Prot. Viseu cu ocazia hramului bisericii.

     Miercuri 28 Martie, de la orele 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste slujba Canonului cel Mare, urmata de Liturghia Darurilor si cuvant de invatatura la Catedrala Episcopala.

     Vineri 30 Martie, de la orele 15.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Borsa 5, Prot. Viseu.


De la Cabinetul P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhidiacon Teodosie Bud

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

PROGRAMUL LITURGIC, PASTORAL-MISIONAR SI CULTURAL
AL †P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
PE LUNA - Aprilie 2012


     Duminica 1 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Mun. Baia Mare. Seara savarseste slujba Vecerniei si tine cuvant de invatatura in cadrul serilor duhovnicesti.


     Miercuri 4 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Libotin Prot. Lapus.


     Vineri 6 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Cicarlau, Prot. Baia Mare.


     Sambata 7 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul sfinteste capela din cimitirul Parohiei Ilba, Prot. Baia Mare.


     Duminica 8 Aprilie, de Praznicul Floriilor, P.S. Iustin Sigheteanul, impreuna cu I.P.S. Mitropolit Andrei si cu P.S. Episcop Petroniu, vor savarsi Sf. Liturghie la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Mun. Satu Mare.


     Joi 12 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul slujeste la Denia celor 12 Evangheli la Catedrala Episcopala.


     Vineri 13 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul slujeste la Denia Prohodului Domnului la Catedrala Episcopala.


     Duminica 15 Aprilie, in prima zi de Pasti – de la orele 24.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste la Catedrala Episcopala Slujba Invierii, urmata de Sf. Liturghie. In aceeasi zi de la orele 12.00, savarseste slujba Vecerniei (a doua Inviere).


     Luni 16 Aprilie, a doua zi de Pasti – P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia “Sf. Ap. Petru si Pavel” din Mun. Satu Mare.


     Marti 17 Aprilie, a treia zi de Pasti – P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Rozavlea - Sesu Manastirii, localitatea natala a Preasfintiei Sale.


     Vineri 20 Aprilie, de Izvorul Tamaduirii – P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Petrova, Prot. Viseu.


     Duminica 22 aprilie - P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Dragomiresti - Centru.


     Luni 23 Aprilie, de Sf. Gheorghe, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste biserica maramureseana din cadrul spitalului orasenesc Borsa. In aceeasi zi de la orele 15.00, pune piatra de temelie pentru o noua biserica in Parohia Borsa III.


     Marti 24 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia “Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare.


     Duminica 29 aprilie - P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Stramtura, Prot. Sighet.

PROGRAMUL LITURGIC, PASTORAL-MISIONAR SI CULTURAL
AL †P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
PE LUNA - Mai 2012

     Joi 3 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul participa la sarbatoarea Sf. Cuv. Irodion la Manastirea Lainici, la invitatia I.P.S. Mitropolit Irineu al Olteniei.


     Sâmbata 5 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste noua biserica a schitului Luna Ses, Prot. Oas. Liturghiseste si predica.


     Duminica 6 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la catedrala noua din Carei.


     Luni 7 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza conferinta preoteasca de primavara din Prot. Carei.


     Marti 8 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza conferinta preoteasca de primavara din Prot. Chioar.


     Miercuri 9 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza conferinta preoteasca de primavara din Prot. Satu Mare.


     Joi 10 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza conferinta preoteasca de primavara din Prot. Lapus.


     Duminica 13 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul binecuvinteaza lucrarile de înnoire la biserica din Parohia Stâna Prot. Carei. Liturghiseste si predica.


     Luni 14 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza conferinta preoteasca de primavara din Prot. Baia Mare.


     Marti 15 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza conferinta preoteasca de primavara din Prot. Oas.


     Miercuri 16 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza conferinta preoteasca de primavara din Prot. Sighet.


     Joi 17 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza conferinta preoteasca de primavara din Prot. Viseu.


     Sâmbata 19 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica în parohia Sf. Împarati Constantin si Elena – Baia Sprie, Prot. Baia Mare.


     Duminica 20 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul binecuvinteaza lucrarile de restaurare a bisericii monument istoric din Parohia Borsa I, Prot. Viseu. Liturghiseste si predica.


     Luni 21 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la biserica Sf. Împarati Constantin si Elena din Mun. Satu Mare cu ocazia hramului.


     Joi 24 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica în Parohia Sf. Ap. Petru si Pavel din Mun. Baia Mare, dupa care oficiaza la Monumentul Ostasului Român slujba Parastasului, pentru Eroii Neamului.


     Duminica 27 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica în Parohia Moisei „Izvorul Dragos”, Prot. Viseu, la împlinirea a 20 de ani de la târnosirea acesteia.

De la Cabinetul P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhidiacon Teodosie Bud

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

PROGRAMUL LITURGIC, PASTORAL-MISIONAR SI CULTURAL
AL †P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
PE LUNA - Iunie 2012


     Duminica 3 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul slujeste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare cu ocazia hramului. In aceeasi zi participa la Vecernia plecarii genunchilor la Catedrala Mitropolitana din Cluj si la procesiunea de Rusalii.


     Luni 4 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul sfinteste noua pictura a bisericii din Parohia Micula Prot. Satu Mare. Liturghiseste si predica.


     Marti 5 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Barsana Valea Muntelui Prot. Sighet.


     Miercuri 6 Iunie P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Sf. Liturghie in Catedrala Episcopala pentru absolventii sectiilor de teologie din Baia Mare, dupa care participa la Cursul Festiv.


     Duminica 10 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul sfinteste noua biserica din Parohia Tautii de Sus, Prot. Baia Mare. Liturghiseste si predica.


     Duminica 17 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste biserica din Parohia Manau, Prot. Chiuar. Liturghiseste si predica.


     Duminica 24 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea „Nasterea Sf. Ioan Botezatorul” – Scarisoara Noua, Prot. Carei, cu acaza hramului.


     Vineri 29 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste biserica monument istoric din Parohia Salistea de Sus, Prot. Viseu.


     Sambata 30 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul slujeste impreuna cu alti ierarhi, membrii ai Sfantului Sinod al B.O.R. alaturi de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la tarnosirea bisericii Manastirii Barsana.


     Duminica 1 Iulie,
P.S. Iustin Sigheteanul slujeste impreuna cu alti ierarhi membrii ai Sfantului Sinod al B.O.R. alaturi de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la tarnosirea noii Catedrale din Negresti Oas.

PROGRAMUL LITURGIC, PASTORAL-MISIONAR SI CULTURAL
AL †P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
PE LUNA - Iulie 2012

 


     Miercuri 4 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la sesiunea de comunicari, tinuta in Aula Academiei Romane cu ocazia Centenarului N. Steinhardt.


     Joi 5 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la sedinta Sf. Sinod al B.O.R.


     Duminica 8 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste biserica din Parohia Danesti, Prot. Chioar. Liturghiseste si predica.


     Joi 12 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste in Paraclisul Facultatii de Teologie din Sibiu, cu ocazia implinirii a 20 de ani de la terminarea facultatii.


     Duminica 15 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste biserica din Parohia Amat, Prot. Satu Mare. Liturghiseste si predica.


     Vineri 20 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la M-rea „Sf. Ilie” – Dragomiresti cu ocazia hramului.


     Sambata 21 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la M-rea „Schimbarea la Fata”, Prislop – Borsa, Prot. Viseu.


     Duminica 22 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste biserica si lucrarile ce s-au facut in ultimi ani in incinta bisericii din Parohia Unguras, Prot. Baia Mare. Liturghiseste si predica.


     Sambata 28 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul binecuvinteaza lucrarile de innoire la biserica din Parohia Rat, Prot. Carei. Liturghiseste si predica.


     Duminica 29 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste biserica „Sf. Ap. Petru si Pavel” din Orasul Borsa, Prot. Viseu. Liturghiseste si predica.


De la Cabinetul P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhidiacon Teodosie Bud

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

PROGRAMUL LITURGIC, PASTORAL-MISIONAR SI CULTURAL
AL †P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
PE LUNA - August 2012     Miercuri 1 August, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste slujba Paraclisului Maicii Domnului in Catedrala Episcopala. De la orele 17.00.


     Joi 2 August, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Valenii Somcutei, Prot. Chioar. De la orele 18.00.


     Vineri 3 August, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Lapusul Romanesc I, Prot. Lapus. De la orele 18.00.


     Duminica 5 August – P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste biserica din Parohia Razoare, Prot. Lapus. De la orele 16.00 savarseste slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Sisesti, Prot. Baia Mare


     De „Schimbarea la Fata” 6 August – P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Botiza, Prot. Viseu.


     Marti 7 August, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Apa, Prot. Satu Mare. De la orele 18.00.


     Miercuri 8 August, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Doba, Prot. Carei. De la orele 18.00.


     Joi 9 August, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Stramtura – Valea Satului, Prot Sighet. De la orele 18.00.


     Vineri 10 August, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste slujba Paraclisului Maicii Domnului in biserica „Buna Vestire” din Parohia Viseu de Sus I. De la orele 18.00.


     Sambata 11 August, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Ieudisor, Prot. Viseu.


     Duminica 12 August - P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia „Adormirea Maicii Domnului”- Sighet.


     Luni 13 August, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Vama, Prot. Oas. De la orele 18.00.


     Miercuri 15 August „Adormirea Maicii Domnului”– P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Rohia cu ocazia hramului.


     Duminica 19 August – P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste biserica din Parohia Carpinis, Prot. Lapus.


     Sambata 25 August, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Piscari, Prot. Carei.


     Duminica 26 August – P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste biserica din Parohia Finteusul Mare, Prot. Chioar.

     Miercuri 29 August, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Schitul ,,Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul,, - Izvoare, Prot. Sighet, cu ocazia hramului.

De la Cabinetul P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhidiacon Teodosie Bud

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

PROGRAMUL LITURGIC, PASTORAL-MISIONAR SI CULTURAL
AL †P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
PE LUNA - Septembrie 2012


     Duminica 2 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste biserica din Parohia Seini – Centru, Prot. Baia Mare. Liturghiseste si predica.


     Sambata 8 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in comuna natala Rozavlea, Prot. Viseu, cu o cazia hramului bisericii.


     Duminica 9 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste biserica din Parohia Copalnic, Prot. Lapus. De la orele 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul binecuvinteaza biserica provizorie si pune piatra de temelie pentru o noua biserica in Parohia Sisesti, Prot. Baia Mare.


     Luni 10 Septembrie, de la ora 8.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Sf. Liturghie si slujba Te-Deumului in Catedrala Episcopala cu ocazia inceperii anului scolar la Seminarul Teologic din Baia Mare.


     Marti 11 Septembrie, de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Sf. Liturghie si slujba Te-Deumului in biserica Liceului Teologic „Nicolae Stainhardt” din Mun. Satu Mare, cu ocazia inceperii anului scolar.


     Vineri 14 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Sapanta- Peri, cu ocazia hramului.


     Sambata 15 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste biserica din parohia Valea Morii, Prot. Carei. De la orele 15.00, P.S. Iustin Sigheteanul binecuvinteaza capela de cimitir din Parohia Beltiug, Prot. Carei.


     Duminica 16 Septembrie , P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste biserica din Parohia Supuru de Sus, Prot. Carei. Liturghiseste si predica.


     Duminica 23 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste biserica din Parohia Prilog, Prot. Oas.


     Joi 27 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in localitatea Stramtura – Ucraina, cu ocazia hramului (Inaltarea Sf. Cruci – calendarul neindreptat)


     30 Septembrie, P.S. Iustin Sighetanul, resfinteste biserica din Parohia Coas, Prot. Chioar. Liturghiseste si predica.

De la Cabinetul P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhidiacon Teodosie Bud

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

PROGRAMUL LITURGIC, PASTORAL-MISIONAR SI CULTURAL
AL †P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
PE LUNA - Octombrie 2012


     1 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste la Catedrala Episcopala cu ocazia deschiderii noului an universitar, dupa care participa la deschiderea festiva in cadrul Universitatii de Nord.


     Sambata 6 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste capela de cimitir din Parohia Odoreu, Prot. Satu Mare. Liturghiseste si predica.


     Duminica 7 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste biserica din Parohia Berbesti, Prot. Sighet. Liturghiseste si predica.


     Sambata 13 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Vadul Izei, Prot. Sighet.


     Duminica 14 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul resfinteste biserica din Parohia Urmenis, Prot. Baia Mare. Liturghiseste si predica.


     Miercuri 17 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la Sinaxa cu staretii si staretele din Eparhie, care se va desfasura la Manastirea Scarisoara Noua, Prot. Carei.


     Joi 18 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul raspunde invitatiei P.S. Petroniu al Salajului de a participa la inaugurarea partiala a noului sediu episcopal.


     Duminica 21 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul binecuvinteaza noua capela din Parohia Pribilesti, Prot Chioar. Liturghiseste si predica.


     27, 28, 29, Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la sarbatoarea Sf. Dimitrie cel Nou si la lucrarile Sfantului Sinod.


     Miercuri 31 Octombrie, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza conferinta preoteasca de toamna din Protopopiatul Satu Mare.

De la Cabinetul P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhidiacon Teodosie Bud

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

PROGRAMUL LITURGIC, PASTORAL-MISIONAR SI CULTURAL
AL †P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
PE LUNA - Noiembrie 2012


     Joi 1 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza conferinta preoteasca de toamna in Protopopiatul Baia Mare.


     Duminica 4 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Glod, Prot. Sighet si binecuvinteaza noua sala sociala din incinta bisericii.


     Luni 5 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza conferinta preoteasca de toamna in Protopopiatul Carei.


     Marti 6 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza conferinta preoteasca de toamna in Protopopiatul Viseu.


     Miercuri 7 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza conferinta preoteasca de toamna in Protopopiatul Sighet.


     Joi 8 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Catedrala „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Sighetul Marmatiei cu ocazia hramului.


     Duminica 11 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Catedrala Episcopala din Baia Mare.


     Luni 12 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza conferinta preoteasca de toamna in Protopopiatul Oas.


     Marti 13 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza conferinta preoteasca de toamna in Protopopiatul Lapus.


     Miercuri 14 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza conferinta preoteasca de toamna in Protopopiatul Chioar.


     Duminica 18 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Cavnic I, Prot. Lapus.


      Miercuri 21 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste in Paraclisul Episcopal.


     Duminica 25 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste biserica din Parohia Medies Raturi, Prot. Oas.


     Vineri 30 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia „Sf. Ap. Andrei” din Baia Mare.

De la Cabinetul P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhidiacon Teodosie Bud

 

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

PROGRAMUL LITURGIC, PASTORAL-MISIONAR SI CULTURAL
AL †P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
PE LUNA - Decembrie 2012


      Sambata 1 Decembrie, de sarbatoarea Nationala a Romaniei, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste slujba Te-Deumului la Monumentul Ostasului Roman din Parcul Municipal – Baia Mare.


     Duminica 2 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia „Sf. Nicolae” din Baia Mare.


     Joi 6 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Rohia cu ocazia hramului Paraclisului de la primul nivel al noii biserici.


     Sambata 8 Decembrie, de la ora 11.00, P.S. Iustin Sigheteanul participa la serbarea de Craciun organizata de inspectorul de religie cu scolile din oras si judet la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime,,.


     Duminica 9 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala. In aceeasi zi de la orele 17.00, participa la concertul solemn de Craciun sustinut in Catedrala Episcopala de corurile reunite: „Sf. Ioan Damaschin” al departamentului de Teologie Ortodoxa, „Angeli” al Seminarului Teologic din Baia Mare si „Doxologia” al Catedralei Episcopale.


     Vineri 14 – Sambata 15 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul insotit de corala „Arhanghelii” a preotimii din Episcopia Maramuresului si Satmarului participa cu un concert de colinde, sustinut in Sala Mare a Primariei din Viena in cadrul serbarilor Craciunului, organizate de Primaria Vienei.


     Duminica 16 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in biserica Parohiei Ortodoxe din Viena, iar corala Arhanghelii da raspunsurile la Sf. Liturghie si sustine un concert de colinde.


      Marti 18 Decembrie, de la orele 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul participa la concertul de colinde organizat la biserica „Adormirea Maicii Domnului” (catedrala veche) din Baia Mare.


     Joi 20 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la serbarea de Craciun organizata de Liceul Teologic Ortodox „N. Steinhardt” din Mun. Satu Mare.


      Sambata 22 Decembrie, de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Slujba Parastasului pentru eroii cazuti in 22 Decembrie 1989, la troita din Piata Revolutiei din Mun Baia Mare. De la orele 15.00, P.S. Iustin Sigheteanul participa la concertul de colinde organizat de Protopopiatul Sighet in Sala de Festivitati a Palatului Episcopal din Sighet.


      Duminica 23 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare. In aceeasi zi de la orele 17.00, participa la concertul de colinde organizat de Protopopiatul Satu Mare in Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Mun. Satu Mare.


     Luni 24 Decembrie, in ajunul Craciunului, P.S. Iustin Sigheteanul participa la slujba Ceasurilor Imparatesti la Catedrala Sfanta Treime, dupa care primeste colindatori la Resedinta Episcopala, din Baia Mare.


     Marti 25 Decembrie, de Praznicul Nasterii Domnului, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Catedrala Episcopala din Baia Mare.


     Miercuri 26 Decembrie, a doua zi de Craciun, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la biserica „Sf. Imparati Constantin si Elena” din Mun. Satu Mare.


     Joi 27 Decembrie, a treia zi de Craciun, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Rohia.


     Duminica 30 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la biserica Adormirea Maicii Domnului (catedrala veche) din Baia Mare.


      Luni 31 Decembrie de la orele 23.30, P.S. Iustin Sigheteanul participa la slujba din noaptea de Anul Nou la Catedrala Episcopala.

De la Cabinetul P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhidiacon Teodosie Bud

 

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

PROGRAMUL SFINTIRILOR, RESFINTIRILOR, HRAMURILOR SI LITURGHIILOR ARHIERESTI OFICIATE DE P.S. IUSTIN SIGHETEANUL PE ANUL 2012

 

       MARTIE
  - Duminica 18 martie- Parohia „Bunavestire”-Satu Mare
  - „Bunavestire” 25 martie- Parohia Ieud

     APRILIE
  - Duminica 1 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Mun. Baia Mare. Seara savarseste slujba Vecerniei si tine cuvant de invatatura in cadrul serilor duhovnicesti.
  - Duminica 8 Aprilie, de Praznicul Floriilor, P.S. Iustin Sigheteanul, impreuna cu I.P.S. Mitropolit Andrei si cu P.S. Episcop Petroniu vor savarsi Sf. Liturghie la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Mun. Satu Mare.
  - „Sfintele Pasti” 15 aprilie - Catedrala Episcopala„Sf. Treime”- Baia Mare
  - „Sfintele Pasti” 16 aprilie - Parohia „Sf. Ap. Petru si Pavel”- Satu Mare
  - „Sfintele Pasti” 17 aprilie - Parohia Rozavlea - Sesu Manastirii
  - „Izvorul Tamaduirii” 20 aprilie - Manastirea Petrova, Prot. Viseu.
  - Duminica 22 aprilie - Parohia Dragomiresti
  - Luni 23 Aprilie, de Sf. Gheorghe, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste biserica maramureseana din cadrul spitalului orasenesc Borsa. In aceeasi zi de la orele 15.00, pune piatra de temelie pentru o noua biserica in Parohia Borsa III.
  - Duminica 29 aprilie - Parohia Strâmtura

     MAI
  - Duminica 6 mai - Parohia „Sf. Dimitrie” - Carei
  - Duminica 13 mai - Parohia Stâna
  - Duminica 20 mai - Parohia „Sf. Împ. Constantin si Elena”- Borsa
  - Luni 21 mai - Parohia „Sf. Împ. Constantin si Elena”- Satu Mare
  - „Înaltarea Domnului” 24 mai- Parohia „Sf. Ap. Petru si Pavel”- Baia Mare
  - Duminica 27 mai- Parohia „Înaltarea Domnului”- Moisei

     IUNIE
  - „Rusaliile” 3 iunie- Catedrala Episcopala „Sf. Treime”- Baia Mare
  - „Sf. Treime”4 iunie- Parohia Micula
  - Duminica 10 iunie- Parohia Tautii de Sus
  - Duminica 17 iunie- Parohia Mânau
  - „Sânzienele”24 iunie- Manastirea Scarisoara
  - Sambata 30 Iunie, Preafericitul Parinte DANIEL Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va fi in mijlocul credinciosilor din Maramuresul Voevodal, pentru a tarnosi noua biserica a Manastirii Barsana. I.P.S. Justinian si P.S. Iustin Sigheteanul vor fi gazdele acestui eveniment.

     IULIE
  - Duminica 1 Iulie, Preafericitul Parinte DANIEL Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane va fi in mijlocul credinciosilor din „Tara Oasului” pentru a tarnosi noua catedrala din orasul Negresti Oas.
  - Duminica 8 iulie - Parohia Danestii Chioarului
  - Duminica 15 iulie - Parohia Amati
  - „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” 20 iulie - Parohia Dragomiresti
  - Sâmbata 21 iulie - Parohia Rat
  - Duminica 22 iulie - Parohia Unguras
  - Duminica 29 iulie - Parohia „Sf. Ap. Petru si Pavel”- Borsa

     AUGUST
  - Duminica 5 august - Parohia Razoare
  - „Schimbarea la Fata” 6 august - Manastirea Botiza
  -  Duminica 12 august - Parohia „Adormirea Maicii Domnului”- Sighet
  -  „Adormirea Maicii Domnului”15 august - Manastirea Rohia
  -  Duminica 19 august - Parohia Carpinis
  - Duminica 26 august - Parohia Finteusul Mare

     SEPTEMBRIE
  -  Duminica 2 septembrie - Parohia „Sf. Arh. Mihail si Gavril”- Seini
  -  Sâmbata 8 septembrie - Parohia Rozavlea
  - Duminica 9 septembrie - Parohia Copalnic
  - „Înaltarea Sf. Cruci” 14 septembrie- Manastirea Sapânta
  - Duminica 16 septembrie - Parohia Supuru de Sus
  - Duminica 23 septembrie - Parohia Prilog
  - Duminica 27 septembrie - localitatea Stramtura – Ucraina,
  - Duminica 28, 29 septembrie - Bucuresti
  - Duminica 30 septembrie - Bucuresti


     OCTOMBRIE

  - Luni 1 octombrie - de la ora 7.30, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste in Catedrala Episcopala cu ocazia deschiderii Anului Universitar 2012 – 2013.
  - Duminica 7 octombrie - Parohia Berbesti
  - Duminica 14 octombrie - P.S. Iutin Sighetanul liturghiseste si predica in Parohia Urmenis, Prot. Baia Mare.
  - Duminica 21 octombrie - Parohia Pribilesti
  - „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” 26 octombrie - Bucuresti
  - Sâmbata 27 octombrie - Bucuresti
  - Duminica 28 octombrie - Bucuresti

     NOIEMBRIE
   - Duminica 4 noiembrie - Parohia Glod
- Luni 5 Noiembrie,conferinta preoteasca de toamna in Protopopiatul Carei.
  - Marti 6 Noiembrie, conferinta preoteasca de toamna in Protopopiatul Viseu.
  - Miercuri 7 Noiembrie, conferinta preoteasca de toamna in Protopopiatul Sighet.
  - Joi 8 Noiembrie, Catedrala „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Sighetul Marmatiei cu ocazia hramului.  
- Duminica 11 Noiembrie, Catedrala Episcopala din Baia Mare.
-  Luni 12 Noiembrie, conferinta preoteasca de toamna in Protopopiatul Oas.
  - Marti 13 Noiembrie, conferinta preoteasca de toamna in Protopopiatul Lapus.
  - Miercuri 14 Noiembrie, conferinta preoteasca de toamna in Protopopiatul Chioar.
  - Duminica 18 Noiembrie, Parohia Cavnic I, Prot. Lapus.
  - Miercuri 21 Noiembrie, Paraclisul Episcopal.
-  Duminica 25 Noiembrie, Parohia Medies Raturi, Prot. Oas.
  - Vineri 30 Noiembrie, Parohia „Sf. Ap. Andrei” din Baia Mare.

DECEMBRIE
   - Sambata 1 Decembrie, de sarbatoarea Nationala a Romanieila Monumentul Ostasului Roman din Parcul Municipal – Baia Mare.
- Duminica 2 Decembrie, Parohia „Sf. Nicolae” din Baia Mare.
- Joi 6 Decembrie, la Manastirea Rohia cu ocazia hramului Paraclisului de la primul nivel al noii biserici.
- Sambata 8 Decembrie, de la ora 11.00, la serbarea de Craciun organizata de inspectorul de religie cu scolile din oras si judet la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime,,.
- Duminica 9 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala. In aceeasi zi de la orele 17.00, participa la concertul solemn de Craciun sustinut in Catedrala Episcopala de corurile reunite: „Sf. Ioan Damaschin” al departamentului de Teologie Ortodoxa, „Angeli” al Seminarului Teologic din Baia Mare si „Doxologia” al Catedralei Episcopale.
- Vineri 14 – Sambata 15 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul insotit de corala „Arhanghelii” a preotimii din Episcopia Maramuresului si Satmarului participa cu un concert de colinde, sustinut in Sala Mare a Primariei din Viena in cadrul serbarilor Craciunului, organizate de Primaria Vienei.
- Duminica 16 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in biserica Parohiei Ortodoxe din Viena, iar corala Arhanghelii da raspunsurile la Sf. Liturghie si sustine un concert de colinde.
- Marti 18 Decembrie, de la orele 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul participa la concertul de colinde organizat la biserica „Adormirea Maicii Domnului” (catedrala veche) din Baia Mare.
- Joi 20 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la serbarea de Craciun organizata de Liceul Teologic Ortodox „N. Steinhardt” din Mun. Satu Mare.
- Sambata 22 Decembrie, de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Slujba Parastasului pentru eroii cazuti in 22 Decembrie 1989, la troita din Piata Revolutiei din Mun Baia Mare. De la orele 15.00, P.S. Iustin Sigheteanul participa la concertul de colinde organizat de Protopopiatul Sighet in Sala de Festivitati a Palatului Episcopal din Sighet.
- Duminica 23 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare. In aceeasi zi de la orele 17.00, participa la concertul de colinde organizat de Protopopiatul Satu Mare in Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Mun. Satu Mare.
- Luni 24 Decembrie, in ajunul Craciunului, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Slujba Vecerniei in Catedrala Episcopala, dupa care primeste colindatori la Resedinta Episcopala.
- Marti 25 Decembrie, de Praznicul Nasterii Domnului, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Catedrala Episcopala din Baia Mare.
Miercuri 26 Decembrie, a doua zi de Craciun, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la biserica „Sf. Imparati Constantin si Elena” din Mun. Satu Mare.
- Joi 27 Decembrie, a treia zi de Craciun, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Rohia.
- Duminica 30 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la biserica Adormirea Maicii Domnului (catedrala veche) din Baia Mare.
- Luni 31 Decembrie de la orele 23.30, P.S. Iustin Sigheteanul participa la slujba din noaptea de Anul Nou la Catedrala Episcopala.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>