<inapoi stiri>

ARHIVA 2007

 • Vizite fratesti si parintesti la românii ortodocsi din dreapta Tisei – Ucraina <detalii>
 • Alegerea si întronizarea celui de-al VI-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române Prea Fericitul Parinte Daniel <detalii>

GALERIE FOTO

 • Marti, 13 noiembrie 2007, când Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfântul Ioan Gura de Aur, în sala de conferinte a Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” din Baia Mare, a avut loc Simpozionul cu tema: „Teologie si spiritualitate în opera si activitatea Sfântului Ioan Gura de Aur” la împlinirea a 1600 ani de la trecerea sa în vesnicie, organizat de Catedra de Teologie Ortodoxa si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii de Nord, Baia Mare, în prezenta P.S. Sale Justinian Chira, Episcopul Maramuresului si Satmarului, P.S. Sa Justin Sigheteanul, D-na prof. univ. dr. Georgeta Cornita, Decan al Facultatii de Litere, D-l Teodor Ardelean, Director Biblioteca Judeteana, P.C. Parinti profesori, stareti, monahi, preoti, profesori universitari si preuniversitari, invitati de seama, studenti si elevi seminaristi, numeros public credincios.<detalii>
 • Delegatie a Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului la Parlamentul European – Bruxelles . La invitatia euro-parlamentarului Ioan Mircea Pascu (deputat PSD de Satu Mare), o delegatie alcatuita din 25 de persoane si condusa de P.S. Sa Iustin Sigheteanul, a vizitat capitala Belgiei – Bruxelles, în perioada 5-7 noiembrie 2007. <detalii>
 • În ziua de 31 Octombrie Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul a vizitat mai multe Parohii si Manastiri din Protopopiatele Viseu si Sighet<detalii>
 • În ziua de 26 septembrie Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul a vizitat mai multe Parohii din Protopopiatul Carei <detalii>
 • În ziua de 25 septembrie Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul a vizitat mai multe Parohii din Protopopiatele Chioar si Baia Mare <detalii>
 • În ziua de 19 septembrie Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul a vizitat mai multe Parohii din Protopopiatele Viseu si Sighet <detalii>
 • Marti 4 Septembrie P.S. Iustin înpreuna cu Pr. Ioan Socolan Protopop de Satu Mare a facut o vizita primarului Iozef Pap din localitatea Viile Satu Mare pentru a discuta problema comunitatii ortodocsilor din localitate, care nu au locas de cult.
 • Comunicat de presa în virtutea dreptului la replica. Suntem profund consternati de modalitatea în care domnul Florian Oprea, ziarist al cotidianului Informatia Zilei din Satu Mare a înteles sa informeze corect opinia publica.
 • Comunicat Cele doua Sinode Mitropolitane, cu sediile la Sibiu si, respectiv, Cluj, întrunite în sedinta comuna la Mânastirea Recea (judetul Mures) în data de 20 august 2007...
 • Duminica 29 iulie - oa spete de seama I.P.S. Mitropolit Iosif al Europei Occidentale si Meridionale
 • Duminica 22 iulie - slujba de sfintire a bisericii noi din Parohia ucrainiana ortodoxa Bistra
 • Comunicat - Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a trecut la cele vesnice.
 • Duminica 15 Iulie P.S. Iustin Sigheteanul va sfintii biserica noua din Satu Mare – Balta Blonda
 • Vineri 13 Iulie - P.S. Iustin Sigheteanul va sfintii biserica noua din Poienile de sub Munte
 • Luni 2 Iulie - Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului a primit vizita Episcopului IPOLIT al Hustului si Vinovogradului
 •  Sambata 5 mai -P.S. Justinian Chira i s-a decernat titlul de "Om al anului 2006" pentru cultura
 • In perioada 23-28 Aprilie 2007 a fost plecat, in fruntea unei delegatii din cadrul Eparhiei Maramuresului si Satmarului, la Consiliul Europei -Strasbourg, la invitatia parlamentarului european Ovidiu Silaghi - continuare-
Vizite fratesti si parintesti la românii ortodocsi din dreapta Tisei – Ucraina


     Dupa ce în 13 iulie a raspuns invitatiei P.C. Arhim. Stefan Biletki de a vizita Parohia Apsa de Jos avand hramul bisericii „Sfintii Apostoli” pe stil vechi, în 21 noiembrie a raspuns invitatiei parintelui Biletki de a reveni în Parohia hramul bisericii „Sfintii Arhangheli” pe stil vechi.
     Delegatia eparhiala a fost alcatuita din P.C. Vasile Pop, Protopop al Sighetului, P.C. Nicolae Dutca, preotul din Tisa, arhid. Nifon Motogna si ierod. Teodosie Bud. Trecerea s-a facut peste podul de la Sighet, care desi este blocat pentru reparatii, s-a gasit întelegere la autoritatile vamale, si am trecut ambele delegatii odata, atât delegatia condusa de P.S. Justinian, invitata la manastirea Peri – ucraineana, cât si delegatia mergea la Slatina, condusa de P.S. Iustin Sigheteanul.
     Atmosfera la Slatina a fost parca mai frumoasa ca niciodata. Vremea însorita a permis credinciosilor sa vina în numar foarte mare la sarbatoare. Au participat cca. 2000-3000 de credinciosi din Slatina si împrejurimi.
     Sfânta Liturghie a fost oficiata în biserica, iar la urma, dupa traditia locala, s-a facut înconjurarea bisericii de trei ori, iar la urma, din foisorul amenajat în incinta bisericii, s-au rostit cuvântarile.
     P.S. Iustin Sigheteanul a multumit celor doi parinti Stefan – tatal si Dorin – fiul, care au facut posibila întâlnirea noastra de suflet. Apoi a multumit episcopului Ipolit al Hustului si Vinovogradului, pe care l-a invitat sa viziteze din nou Eparhia Maramuresului si Satmarului, si poate, sa participe la hramul manastirii Bârsana pe 30 iunie
     A facut îndemn parintesc credinciosilor sa traiasca în pace si bunavoire cu toti crestinii, sa fie loiali statului în care traiesc – Ucraina, dar sa-si pastreze cu sfintenie portul, limba, credinta si traditiile.
     A apreciat corul bisericii, cxare a împlinit anul acesta 40 de ani de la întemeiere, si care face cinste Slatinei si românilor ortodocsi de aici.
     A multumit autoritatilor prezente si i-a asigurat de pretuire si respect pentru felul în care se implica în viata comunitatii.
A oferit apoi o icoana cu Maica Domnului parintelui Dorin, si o icoana cu Mântuitorul, parintelui Stefan.
     În cuvântul de multumire, parintele Dorin, a lansat invitatia ca în fiecare an P.S. Iustin sa patroneze hramul bisericii ortodoxe Slatina pe 21 noiembrie, pentru ca ei îl socot parintele lor sufletesc, care a raspuns de fiecare data la solicitarea si chemarea lor.
     Sarbatoarea de suflet s-a încheiat în jurul orelor 13, 30.

<inapoi cuprins>

Alegerea si întronizarea celui de-al VI-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române
Prea Fericitul Parinte Daniel


Iustin Hodea Sigheteanul

GALERIE FOTO


     Anul Nou bisericesc care începe la 1 septembrie a fost binecuvântat de Dumnezeu cu un nou început pentru Biserica Ortodoxa Româna.
Trecerea la cele vesnice a fericitului întru adormire Prea Fericitul Teoctist, cel care a condus Biserica noastra mai bine de doua decenii, ne-a îndoliat pe toti, clerici si credinciosi, dar nu ne-a lasat fara nadejde.
     Înnoirea Sfintei noastre Biserici, care s-a petrecut imediat dupa 1990, sub toiagul patriarhal al P.F. Teoctist, a însemnat, pe lânga toate aspectele de ordin pastoral-misionar, social - filantroic, teologic si ecumenic, întinerirea si sporirea numarului de ierarhi ai Sfântului Sinod.
     Astfel, alaturi de venerabilii pastori ai Ortodoxiei românesti, au fost cooptati în Sinod teologi cu înalta pregatire în tara si strainatate, cunoscuti si recunoscuti în plan panortodox si ecumenic, având reala vocatie spre a sluji ortodoxia, dar si experienta în a aborda întâlnirea si dialogul.
     Aceste calitati sunt necesare, deoarece se petrec multe schimbari în societatea de astazi, pe de-o parte în interiorul spatiului pastoral-misionar al Ortodoxiei, se petrec unele lucruri noi si pozitive, care în mod paradoxal fac sa apara anumite divergente între Bisericile Ortodoxe (vezi reactivarea Mitropoliei Basarabiei), iar pe de alta parte, întâlnirea între Biserici si religii, într-o lume care nu mai poate trai în închistare si izolare obliga la dialog, cooperare, întelegere si respect reciproc. Europa secolului XXI si-a regasit unitatea cel putin din punct de vedere geopolitic si economic, iar Bisericile sunt datoare sa promoveze pacea si dialogul, bazate pe libertate în diversitate constructiva.
     Or, Biserica Ortodoxa Româna si-a dovedit întotdeauna calitatea de Biserica echilibrata si împaciuitoare în spatiul Ortodoxiei si punte de legatura între Rasarit si Apus.
     Pasii care s-au facut dupa 1990 au fost în aceasta directie. Dealtfel Biserica Ortodoxa Româna a trait experienta multi etnicitatii si pluriconfesionalitatii în însasi spatiul ei canonic, pastoral, misionar – România. În România convietuiesc, pe lânga Biserica Ortodoxa, covârsitor majoritara (87% din totalul populatiei), alte înca 17 Biserici, culte, religii si asociatii, cu care Biserica Ortodoxa majoritara nu se comporta arogant si dominant, ci frateste si ecumenic.
     Astfel, nenumaratele vizite ale Întâistatatorului Ortodoxiei, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, au însemnat întarirea si consolidarea legaturilor interortodoxe, iar vizita Papei Ioan Paul al II-lea, a însemnat deschiderea spre dialogul dintre Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica.
     Pe de alta parte, iesirea în lume a ortodoxiei românesti, cu traditia, cu frumusetea, cumintenia, echilibrul dar si experienta dobândita în lupta de afirmare si aparare a Ortodoxiei, avea darul de a ne scoate din izolarea în care comunismul si situatia geopolitica ne adusese.
     În cei 17 ani de libertate, Biserica Ortodoxa Româna s-a afirmat, s-a consolidat si a reasezat la loc toate institutiile în slujirea sa jertfelnica si sfintitoare, si si-a dovedit capacitatea de înnoire si de adaptare la nevoi si vremuri.

* * *

     Noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române P.F. Daniel face parte din generatia de mijloc ca vârsta a ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române, care a fost chemat la slujire imediat dupa 1990, mai întâi si pentru putina vreme ca episcop-vicar la Timisoara iar din iunie 1990, ales si întronizat ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.
     În acesta demnitate, noul arhipastor a înteles ca este chemat la o slujire jertfelnica si responsabila, începând lucrarea grea de înnoire si zidire a Bisericii din Moldova care era si poate este înca cea mai saraca zona din punct de vedere economic, dar bogata în credinta si locuri sacre (biserici, manastiri, schituri).
     Economic, noul arhipastor a reusit printr-o politica bisericeasca sa atraga finantari, atât de la Guvernul României cât si de la alte institutii din tara si strainatate. În plan bisericesc, mitropolitul Daniel a pus în valoare si a redat prestigiul Bisericii din Moldova cu tot ce are ea mai bun si mai frumos.
     În saptesprezece ani, zestrea spirituala si administrativa a Bisericii din Moldova a sporit în mod impresionant.
     Pentru cunoasterea si recunoasterea lucrarii si slujirii Bisericii din Moldova, a organizat mai multe hramuri de Sfânta Cuvioasa Parascheva, cu participarea unor ierarhi si întâistatatori de Biserici din lumea ortodoxa, aducerea moastelor Sf. Apostol Andrei, a Sf. Mc. Dimitrie, a Sf. Ier. Nectarie, prilej cu care la Iasi se adunau în fiecare an cca. un milion de pelerini
     Fidelitatea fata de Ortodoxie, dinamismul lucrarilor pe toate planurile, întâlnirea si dialogul interortodox si interconfesional, calitatea de ambasador al relatiilor externe ale Bisericii Ortodoxe Romîne, au facut din întâistatatorul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei IPS Daniel un real si firesc succesor al Patriarhului Teoctist, mai ales ca Biserica Ortodoxa Româna desi a reasezat la loc toate institutiile sale, mergea destul de încet.
     Plecarea dintre noi a Parintelui Patriarh Teoctist a lasat un gol destul de mare, care nu trebuia doar ocupat ci si umplut cu lucrare si daruire. Si iata-ne dupa doliul de 40 de zile pe care l-a tinut Prea Sfânta Biserica a României pentru Patriarhul Teoctist, în 12 septembrie 2007, când a fost fixata de Sinodul permanent data desemnarii candidatiilor si alegerii noului Patriarh al României.
     Dupa parcurgerea procedurilor statutare de desemnare a candidatilor, în cursa au intrat trei candidati: I.P.S. Daniel al Moldovei si Bucovinei, I.P.S. Bartolomeu al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si P.S. Ioan al Covasnei si Harghitei.
     De departe cei doi mitropoliti erau candidatii cei mai redutabili. Biserica Ortodoxa Româna a dat dovada si de aceasta data de mare sobrietate si responsabilitate, aratând ca jocurile n-au fost facute înainte si ca obtiunea Colegiului Electoral Bisericesc era deschisa pentru oricare dintre cele doua candidaturi.
     Având în vedere povara ce urmeaza a fi purtata si lucarea de îndeplinit, voturile s-au îndreptat spre I.P.S. Daniel.
     În primul rînd este urgenta zidirea noii Catedrale Patriarhale, care de 17 ani se tot tergiverseaza. Suntem singura capitala europeana, asa cum însasi noul Patriarh Daniel spunea, care nu are o catedrala. Nu este vorba de orgolii ori de bani cheltuiti fara masura, însa Biserica Ortodoxa Româna este pusa într-o situatie umilitoare la diferitele momente si evenimente din viata ei, deoarece nu are unde sa le organizeze.
     Biserica Ortodoxa Rusa a ridicat Catedrala “Iisus Mântuitorul” în mai putin de trei ani si care este uriasa, necesitând aproximativ 200 milioane de dolari. O Catedrala Patriarhala nu este un moft, ci este o necesitate si ea trebuie ridicata cât mai repede. Pe de alta parte, s-au ridicat sau sunt în curs de constructie mari catedrale la unele Eparhii din tara, iar la Bucuresti înca mai discutam daca este necesara sau nu o astfel de Catedrala.
     Noua Catedrala Patriarhala “va fi una a demnitatii noastre nationale”, asa cum a afirmat imediat dupa alegere actualul Patriarh al României. Daca ar fi numai construirea Catedralei, pentru noul Patriarh, ar însemna o responsabilitate uriasa. Din cuvîntul de la întronizare, însa, noul Patriarh a vorbit si despre pastoratia si transmiterea mesajului evanghelic prin mijloacele moderne, cum ar fi: Postul de radio “Trinitas”, care se va extinde la întreaga tara; Postul de televiziune “Trinitas Tv” si Cotidianul “Lumina”.
     De ziua de 12 septembrie 2007 se leaga atâtea nadejdi înspre mai binele Ortodoxiei românesti. În primul rînd, P.F. Daniel are capacitatea, personalitatea, pregatirea teologica si simtul masurii spre a fi Patriarhul tuturor, al ierarhilor, preotilor, monahilor, profesorilor de teologie si al credinciosilor. A dovedit în cei 17 ani ca este foarte respectuos si cinstitor fata de seniorii Bisericii Ortodoxe Române, iar la moartea Patriarhului Teoctist a pus accent pe “mostenirea luminoasa si frumoasa lasata de Patriarhi, pe care trebuie sa o pretuim, sa o cultivam si sa o sporim”. Apoi, este foarte colegial si apropiat de cei de-o vârsta cu Prea Fericirea Sa si cu cei mai mici si mai tineri, asa încât, în jurul noului Patriarh toti ierarhii Sfântului Sinod au posibilitatea sa lucreze, sa slujeasca, sa se afirme si sa contribuie la bunul mers al vietii bisericesti într-o atmosfera soborniceasca frateasca.
     Ziua de întronizare a noului patriarh a fost stabilita pentru Duminica 28 Septembrie, când dupa rânduiala Ortodoxiei Universale si a traditiei noastre bisericesti, întreg Sfântul Sinod a fost prezent la acest eveniment istoric din viata Bisericii noastre. Sfânta Liturghie a fost oficiata de mitropolitii din Sf. Sinod, atât cei din tara cât si cei de afara. Slujba a fost prezidata de I.P.S. Dr. Laurentiu Streza Mitropolitul Ardealului.
     Alaturi de membri Sf. Sinod, de preoti, monahi si multimea credinciosilor au participat înalti demnitari ai Statului Român: Presedintele României Dl. Traian Basescu, Primul ministru al Guvernului României Dl. Calin Popescu Tariceanu, Presedintele Senatului Dl. Nicolae Vacaroiu, fosti presedinti ai României: Ion Iliescu si Emil Constantinescu si întreaga familie regala în frunte cu Regele Mihai.
     La momentul cuvenit s-a dat citire de catre I.P.S. Nifon arhiepiscopul Târgovistei Gramatei Sinodale de întronizare, dupa care mitropopolitii fiecare pe rând au oferit însemnele slujirii si demnitatii patriarhale: mantia patriarhala, crucea si cele doua engolpioane cu Mântuitorul si Maica Domnului, culionul si camilafca alba cu cruce si toiagul patriarhal cel pe care l-a purtat si întâiul patriarh al României Miron Cristea.
     A urmat cuvântarea programatica a noului patriarh proaspat investit si astfel s-a desavârsit un act început pe 12 Septembrie 2007 odata cu alegerea succesorului Patriarhului Teoctist în persoana I.P.S. Daniel.
     Sa-i daruiasca marele Arhiereu Iisus Hristos, „Pastorul ce Bun”, puterea, întelepciunea si îndelunga înzilire, spre a împlini cele ce înca sunt neîmplinite si nedesavârsite în Biserica Ortodoxa Româna.
Întru multi si rodnici ani Prea Fericite Parinte Patriarh Daniel!
     Din partea ierarhilor, preotilor, monahilor si credinciosilor Eparhiei Maramuresului si Satmarului, care va asteapta sa reveniti în Maramures si Satmar si în aceasta noua demnitate, de întâi statatator si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române si parinte sufletesc al românilor de pretutindeni

Baia Mare, septembrie 2007

<inapoi cuprins>


Nasterea Domnului

-2007-

Iubitii mei frati


     Sfintele sarbatori de iarna - asa de iubite de poporul român, încep cu Nasterea Domnului, si se încheie cu Marele Praznic al Botezului Domnului. Acum în aceste clipe de ragaz sa reflectam, sa ne oprim si sa meditam, sa aprofundam Taina cea Mare a Întruparii, a Nasterii în lume a Fiului lui Dumnezeu, a Taierii împrejur, dar si a Botezului. Pentru ca mare este Taina acestor momente din viata lumii.
     Sfintirea Aghiazmei Mari de la Sf. Liturghie din ziua de Boboteaza încheie cele trei mari momente din viata lui Iisus Hristos: Nasterea; Taierea împrejur si aratarea Domnului la Iordan - actele tin de firea omeneasca a Mântuitorului si Botezul, act solemn de pocainta, facut de Domnul în numele tuturor fiilor lui Adam, a întregului neam omenesc, cu care si-a început lucrarea Sa dumnezeiasca pe pamânt, dar în cadrul caruia a aparut si s-a aratat omenirii lucrul cel mai esential, pentru ca la Iordan s-a descoperit Taina cea mare, Taina Sfintei Treimi. De aceea, acest praznic, pe lânga numele de Boboteaza, pe lânga numele de Botezul Domnului, mai poarta si numele de Epifania, ceea ce în limba noastra se tâlcuieste Aratarea Domnului. Pentru ca azi, am vazut cele Trei fete a lui Dumnezeu. Cele trei ipostaze a Prea Sfintei Treimi, Fiul în chip omenesc, a primit de la Ioan botezul în Iordan. Duhul Sfânt ,,Duhul lui Dumnezeu”, care este numit de Sf. evanghelist, în chip ca de porumbel, coborând din cer peste Fiul si râurind peste El, iar de sus glasul Tatalui, glasul celui necuprins si nevazut de nimeni, glasul lui Dumnezeu s-a auzit, spunând: ,,Acesta este Fiul meu cel iubit întru care am binevoit”(Matei 3,17)
     Acest cuvânt, aceasta marturie a Tatalui aprinde în suflet un foc mistuitor, focul credintei si a iubirii nelimitate în Domnul nostru Iisus Hristos. Acum noi am primit marturie direct de la Dumnezeu Tatal, ca Iisus Fiul Mariei din Nazaret, ca Pruncul plapând ce s-a nascut în pestera din Betleem, ca Pruncul care s-a umilit si a opta zi a primit sa fie taiat împrejur, este Fiul lui Dumnezeu.
     Asa dupa cum prin Nastere si prin Taierea Împrejur s-a aratat om si barbat desavârsit, asa la Iordan, glasul Tatalui, a marturisit în auzul tuturor, timpurilor si a tuturor locurilor si fapturilor ceresti si pamântesti, ca acest barbat, acest Iisus este Hristos, ca acest om este si Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, este chiar Fiul si Cuvântul lui Dumnezeu.
     Iubitii mei frati, (ne spune Scriptura)
     Acest Cuvânt al lui Dumnezeu Tatal, este cel mai mare dar a praznicului. La Iordan s-a aratat Prea Sfânta Treime ce s-a materializat aici la Iordan pentru noi, dar s-a aratat si unitatea desavârsita a Prea Sfintei Treimi.(1 Ioan 5,7) Acest dar sa-l primim si sa-l purtam în suflet toata viata, credinta în Prea Sfânta Treime, pe care cei nepriceputi n-o primesc, pentru ca taina aceasta este cuprinsa numai de fapturile cu suflet curat, fiinte care au gândul nestricat ca gândul pruncilor nepatati.
     De acum în fiecare casa , în fiecare suflet sa rasune mereu glasul lui Dumnezeu, care prezentându-ne pe Iisus Hristos ce s-a nascut în Betleem, a zis: ,,Tatal” ,,Acesta este Fiul meu cel iubit, întru care am binevoit”(Matei 3,17) Iar ecoul acestui cuvânt sa tina mereu aprinsa în sufletul nostru credinta si dragostea fierbinte, în Domnul nostru Iisus Hristos. Încrederea desavârsita în puterea si în bunatatea Lui Iisus pentru ca prin aceasta, dobândind viata, si fericire vesnica – dupa cum ne asigura Domnul zicând: ,,aceasta este viata vesnica; sa te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat si pe Iisus Hristos, pe Care L-ai trimis “.(Ioan 17,3) care nu ne-a lasat prada mortii si diavolului.
     Glasul lui Dumnezeu care a grait la Iordan nu s-a auzit nici în Betleem si nici la templu când Domnul era prunc mic, ci când El la Iordan, Pruncul ce s-a nascut în Betleem, era barbat desavârsit pentru ca Iisus Hristos si-a început activitatea si pe temeiul acestui adevar a asezat Dumnezeu Tatal toata lucrarea lui Hristos în lume : ,,acesta este Fiul Meu”, calitate de Dumnezeu. Dumnezeirea lui Hristos, este baza mântuirii lumii ,,cauza universala care pe toate le împlineste” cum zice si marele Dionisie (Despre Numele Divine).
     Dumnezeirea lui Iisus Hristos este ,,Piatra”, dupa cum ne spune Sf. Scriptura, pe care este întemeiata toata lucrarea Domnului de mântuire a lumii.
     Dumnezeirea lui Iisus Hristos, este piatra pe care s-a întemeiat Biserica lui Hristos care este Împaratia lui Dumnezeu pe pamânt, dupa cum ne-a asigurat Domnul când a spus în fata apostolilor, care au crezut si au marturisit: ,,Tu esti Hristos Fiul lui Dumnezeu celui viu” la care Domnul a raspuns :,,pe aceasta piatra voi întemeia Biserica mea si portile iadului nu o vor birui”(Matei 16,16).
     Drept mariti crestini,
     Oricine crede sau marturiseste ca ,,piatra” nu este Hristos sau ca Biserica este întemeiata pe o persoana omeneasca, este un antihrist adica un dusman un potrivnic a lui Iisus Hristos. Este un demon, la care Hristos îi zice: ,,Înapoia Mea, satano! Piatra de poticnire îmi esti, pentru ca nu cugeti cele ce sînt ale lui Dumnezeu, ci cele ce sînt ale oamenilor”. (Mt.16, 23) ,,Iubitilor, nu dati crezare oricarui duh, ci cercati duhurile daca sunt de la Dumnezeu, fiindca multi prooroci mincinosi au iesit în lume.
     În aceasta sa cunoasteti Duhul lui Dumnezeu; orice duh care marturiseste ca Iisus Hristos a venit în trup, este de la Dumnezeu.
     Si orice duh, care nu marturiseste pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care ati auzit ca vine si acum este chiar în lume”
( 1 Ioan 4,1,2,3 ), asa cum Domnul a zis lui Petru când acesta a îndraznit sa-l abata pe Iisus Hristos de la planul Sau Dumnezeiesc.
     Biserica-Împaratia lui Dumnezeu nu-i întemeiata nici pe persoane omenesti si nici pe credinta unor oameni. A spune ca Biserica este întemeiata pe o persoana omeneasca este cea mai mare greseala, dar tot o ratacire este si a spune ca Biserica – Împaratia lui Dumnezeu, este întemeiata pe credinta unor oameni. Biserica, Crestinismul, Împaratia lui Dumnezeu în lume este întemeiata pe adevarul fundamental– neschimbabil, nepieritor ; ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu celui viu. Pe Dumnezeirea lui Iisus Hristos este deci întemeiata Biserica, Împaratia lui Dumnezeu pe pamânt. Credinta în aceasta înseamna a nu accepta ca Biserica este întemeiata pe nisip, pe un teren foarte miscator si nestatornic, pe elemente subiective, pentru ca nimic nu este mai subiectiv decât persoana si credinta unor oameni, ori Biserica nu este întemeiata pe umbre, ci pe stânca cea tare, pe piatra, care este divinitatea lui Iisus Hristos. Dumnezeirea lui Hristos este temeiul obiectiv, pe care este întemeiata Biserica lui Hristos, aceasta este piatra, stânca vesnica care niciodata nu trece, nu se misca, nu dispare si de aceea ea da tarie Bisericii pe care nici portile iadului nu o pot birui în acest lucru, în aceasta realitate, în aceasta învatatura sta sau cade, are sau nu are calitatea de crestin, orice om.
     Cine nu crede ca Iisus este Hristos, ca Iisus este Fiul prea iubit al Tatalui, asa cum am auzit ca Tatal a spus la Iordan, cine nu crede ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu celui viu asa cum au crezut si au marturisit Sfintii apostoli prin gura Sf. Ap. Petru, cine nu crede ca Hristos este ,,piatra” pe care este întemeiata Biserica, asa cum ne spune Duhul Sfânt prin profeti si prin apostoli, acela nu este crestin adevarat, nu este pe calea cea dreapta care duce la mântuire si la îndumnezeire.
     Iubitii mei frati,
     Ca o urmare a credintei si dragostei noastre sa asezam chipul, icoana Domnului în casele noastre si sub aceasta icoana sa aprindem o candela din când în când. Sa ne crestem copiii în lumina ce curge din icoana si viata Mântuitorului, sa-i învatam sa vesteasca cât mai des numele lui Iisus Hristos, asa cum fac crestinii buni si calugarii în chiliile lor, care si în somn de multe ori rostesc numele lui Iisus. Când buzele omului rostesc numele lui Iisus, toti demonii fug pentru ca toate puterile iadului se cutremura când aud pe cineva rostind si pomenind numele Domnului, zicând: Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma aceasta scurta rugaciune se numeste rugaciunea inimii, sau rugaciunea lui Iisus.
     Rugaciunea aceasta este o arma puternica împotriva diavolului, de aceea toti oamenii lui Dumnezeu se folosesc de ea.
     Aceasta puternica rugaciune o poate rosti si calatorul, si muncitorul de pe ogor, din fabrica sau din mina. Si copilul, si tânarul si batrânul. Prin aceasta rugaciune noi putem curati vazduhul duhovnicesc, care este foarte poluat acum, cu negura, si gazele otravitoare si ucigatoare de suflet a pacatelor.
     Când toti crestinii ar rosti rugaciunea aceasta neîntrerupt viata s-ar transforma, s-ar transfigura, s-ar însenina si ar deveni curata, cum a fost atmosfera în paradis, înainte de caderea omului în pacat.
     De azi înainte, încercati fratilor sa rostiti în gând cât mai des, numele lui Iisus – si veti vedea cât de dulce va deveni pentru voi viata duhovniceasca.
      Binecuvântarea Domnului sa vina peste voi cu al sau har si cu a Sa iubire de oameni. Sarbatori fericite si un an nou binecuvântat.


La multi ani!
Al vostru al tuturor fierbinte rugator catre Dumnezeu.


†Justinian Chira
Episcopul Maramuresului si Satmarului

<inapoi cuprins>

Delegatie a Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului
la Parlamentul European – Bruxelles

 

 


     La invitatia euro-parlamentarului Ioan Mircea Pascu (deputat PSD de Satu Mare), o delegatie alcatuita din 25 de persoane si condusa de P.S. Sa Iustin Sigheteanul, a vizitat capitala Belgiei – Bruxelles, în perioada 5-7 noiembrie 2007.
     Scopul invitatiei a fost ca delegatia sa participe la un Seminar de prezentare si de informare a ceea ce înseamna Parlamentul European, dar si care sunt cerintele pe care trebuie sa si le asume o tara membra a Uniunii Europene, asa cum este si România.
     Din delegatie au mai facut parte si d-nul Gheorghe Ciocan, vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare; consilierii eparhiali pr. Dr. Cristian Stefan si pr. Virgil Jicarean; inspectorul eparhial pr. Alexandru Buteanu; protopopii din judetul Satu Mare: pr. Ioan Socolan de Satu Mare, pr. Marian Crainic de Carei si pr. Mihai Feher de Oas; la care se adauga corala “Armonia”, a preotilor din Episcopia Maramuresului si Satmarului.
     În ziua de marti, 6 noiembrie 2007, la orele 16,00 am fost oaspetii d-lui deputat Ioan Mircea Pascu si a d-nei Mariana Cosac, responsabila cu prezentarea Parlamentului European pentru delegatiile din România. Domniile lor ne-au prezentat cladirea Parlamentului, modul de functionare a Parlamentului European, a Consiliului Europei si a Comisiei Europene. Au urmat, cum era firesc, întrebari si raspunsuri, care au avut menirea de a ne clarifica unele aspecte legate de bugetul si componenta Parlamentului European si de contributia României la aceste organisme europene.
     Desigur, nu putea lipsi dintre întrebari si problema religioasa, despre care ni s-a spus ca datorita existentei a mai multor confesiuni, aceasta este pe cât posibil evitata si lasata în sarcina solutionarii fiecarei tari membre sau chiar si a unor regiuni din tarile membre ale Uniunii Europene. Aceasta afirmatie a clarificat un fapt, acela ca Uniunea Europeana nu impune solutii confesionale în vreo tara membra.
     Vizita noastra la Parlamentul European s-a încheiat cu un mini-concert al coralei “Armonia”, sustinut în holul mare al Parlamentului, ce s-a dovedit a fi deosebit de bine receptat de cei prezenti, putând fi audiate piese religioase, dar si din repertoriul clasic sau traditional românesc. Totul s-a încheiat cu un pahar de sampanie, oferit celor prezenti de catre d-nul deputat Ioan Mircea Pascu.
     Dupa încheierea vizitei la Parlamentul European, seara, în jurul orelor 20,00, corala “Armonia” a primit acordul IPS Sale Iosif Pop – Arhiepiscop al Parisului si Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române Meridionale si Occidentale, de a sustine un concert de muzica religioasa, clasica si traditional româneasca pentru românii celor doua Parohii Ortodoxe din Bruxelles, pastorite de preotii Vasile Palade si Patriciu Vlaicu. Concertul a avut loc în biserica “Sf. Ecaterina”, locul unde participa la programul liturgic credinciosii Parohiei “Buna Vestire”, paroh fiind pr. Vasile Palade.
     La concert au participat europarlamentari români, atasati diplomatici la Bruxelles ai Guvernului României, preotul Patriciu Vlaicu, precum si peste 300 de credinciosi din cele doua Parohii românesti. Timp de aproximativ o ora, corala preotilor Eparhiei noastre, condusa de pr. Prof. drd. Petrica Covaciu, a reusi sa-i înalte sufleteste pe cei prezenti, dar si sa le aline dorul sfânt de tara si de neam, prin minunata interpretare a tezaurului sacru de care dispune Biserica si Tara româneasca.
     În încheiere, P.S. Sa Iustin Sigheteanul a adresat cuvinte de suflet celor prezenti, multumind IPS Sale Iosif Pop pentru acordul si binecuvântarea oferite acestui eveniment trait, cu sufletul si cu inima, la cele mai înalte cote.
     Toata lucrarea a fost apoi împlinita printr-o receptie oferita de comunitatea româneasca “Buna Vestire” din Bruxelles, în frunte cu familia parintelui Vasile Palade.
     Miercuri, 7 noiembrie 2007, P.S. Sa Iustin Sigheteanul a vizitat biserica celei de-a doua Parohii Ortodoxe Române din Bruxelles, pastorita de pr. Patriciu Vlaicu, iar, în noapte târziu, delegatia s-a întors în tara pentru a-I praznui pe Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil.

Biroul de presa

<inapoi cuprins>

 • În ziua de 31 Octombrie Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul a vizitat mai multe Parohii si Manastiri din Protopopiatele Viseu si Sighet:
1 – M-rea Bârsana Stareta Stavrofora Filofteia Oltean.
2 – Parohia Slatioara „Cuv. Parascheva”, Pr. Ilies Sorin.
3 – Parohia Glod „Sf. Nicolae” Pr. Iusco Marius
4 – Parohia Strâmtura „Sf. Arhangheli” Pr. Covalcic Marius
5 – Parohia Valea Satului – Strâmtura „Sf. Ilie” Pr. Ferent Sorin
6 – Parohia Sesu Manastirii – Rozavlea „Sf. Gheorghe” Pr. Vasile Cosma
7 – Parohia Viseu de Sus „Sf Nicolae” Pr. Chira Mihai
8 – Parohia Viseu de Sus – Tâptarai „Sf. Români” Pr. Seras Iulian
9 – Parohia Viseu de Sus „Sf. Împarati” Pr. Bersan Vasile
10 – Parohia Viseu de Jos – Danova „Sf. Gheorghe” Pr. Andreica Cosmin
11 – Parohia Leordina – Dupa Râu „Sf. Ilie” Pr. Moldovan Ioan Bogdan

<inapoi cuprins>

 • În ziua de 26 septembrie Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul a vizitat mai multe Parohii din Protopopiatul Carei:

1 – Parohia Boghis, Biserica si cimitirul. Pr. Tamas Gheorghe.
2 – Parohia Traian Pr. Pasca Ionel.
3 – Parohia Moftinu Mic Pr. Galis Sorin.
4 – Parohia Sanislau Pr. Man Radu.
5 – Parohia Horea Pr. Tihai Lucian.
6 – Ciumesti filie la parohia Horea.
7 – Parohia Resighea Pr.Giurge Alin.
8 – M-rea Scarisoara, poarta clopotnita în constructie. Staret Arhim. Timotei Bel Exarhul Manastirilor din Eparhie.


9 – Parohia Dacia, unde tânarul preot Mocan Florian cu doar 70 de familii în numai 6 ani a facut ample lucrari de restaurare a bisericii, adaugându-i un frumos pridvor, a largit incinta bisericii, a amenajat trotuare si a restaurat casa parohiala integral, adaugându-i cele ce îi lipseau: birou, biblioteca si alte utilitati.


<inapoi cuprins>

 • În ziua de 25 septembrie Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul a vizitat mai multe Parohii din Protopopiatele Chioar si Baia Mare:

1 – Parohia Mogosesti Prot Chioar: biserica si cimitirul. Pr. Manea Ciprian.
2 – Parohia Danesti Prot. Chioar unde la biserica se efectuiaza ample lucrari de consolidare si restaurare de catre Pr. paroh Mircea Câmpean.


3 – Parohia Lucacesti Prot. Chioar , Pr. Florian Salagean.
4 – Parohia Miresu Mare Prot. Chioar, unde se picteaza biserica. Pr. Ciurdas Ioan.


5 – Viziteaza M-rea Faget Prot. Chioar, unde se lucreaza la construirea bisericii.
6 – Parohia Coltirea Prot. Baia Mare, biserica si casa parohiala în constructie. Pr. Catana Marius.


7 - Parohia Hideaga Prot. Baia Mare, Pr. Emanuel Sigartau.

<inapoi cuprins>

 • În ziua de 19 septembrie Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul a vizitat mai multe Parohii din Protopopiatele Viseu si Sighet:

1 – M-rea „Sf. Trei Ierarhi” Ieud, unde s-a întâlnit cu Pr. ctitor Alexandru Brici, Primarul comunei David Nicolae si coratorii de la parohie, i-a înmânat decizia de numire în postul de stareta monahiei Dionisia Botez si a vizitat noua casa monahala. Prot Viseu.
2 – Noua Parohie Rozavlea Prot. Viseu, pastorita de preotul Vasile Cosma cu bisericile noi: Sâlta unde se picteaza si Sesu Manastirii unde se monteaza iconostasul.
4 – Viziteaza M-rea Bârsana Prot. Sighet si noua casa monahala în constructie.
5 – Viziteaza M-rea Sapânta Peri Prot Sighet si casa monahala în constructie.
6 – Viziteaza biserica din Sapânta Prot. Sighet, unde se efectuiaza ample lucrari de restaurare de catre Pr. paroh Lutai Grigore, Care este si ctitorul bisericii Manasirii Sapânta Peri.

<inapoi cuprins>

Biserica binecuvinteaza si sprijina educatia

Mesajul de binecuvântare pentru deschiderea anului scolar 2007-2008
Al Înalt Preasfintitului Mitropolit Daniel
Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Române

     Întrucât cei mai multi elevi, învatatori si profesori ai scolilor care încep în data de 17 septembrie 2007 noul an scolar sunt fii duhovnicesti ai Bisericii, adresam cu multa pretuire si bucurie un mesaj de binecuvântare tuturor învatatorilor, profesorilor, elevilor si parintilor acestora, rugând pe Hristos-Domnul, Învatatorul mântuirii noastre, sa lumineze cu harul iubirii Sale pe dascali si pe discipolii lor în lucrarea sfânta a educatiei ca îmbogatire de cunostinte si formare de constiinte, ca dobândire a întelepciunii, cum se spune în rugaciunile Bisericii la deschiderea anului scolar. Iar întelepciunea se vede mai ales acolo unde inteligenta mintii se uneste cu bunatatea inimii, libertatea cu responsabilitatea, stiinta cu spiritualitatea, teoria cu practica, competitia cu spiritul colegialitatii si al convivialitatii.
     În istoria românilor, primele scoli s-au organizat în tinda sau în incinta bisericii, iar preotul sau cântaretul bisericesc, numit si dascal, au împlinit si slujirea de învatator al copiilor din parohie.
     De asemenea, primele carti tiparite în limba româna au fost carti de cult sau de explicare a Evangheliilor din duminici si sarbatori, ca de pilda Cartea româneasca de învatatura sau Cazania Mitropolitului Varlaam al Moldovei, pe care Biserica noastra l-a trecut anul acesta în rândul sfintilor din calendar, alaturi de alti sfinti ierarhi, dascali ai cultivarii limbii române, ca Mitropolitii Dosoftei al Moldovei, Antim Ivireanul si Grigorie Dascalu ai Tarii Românesti.
     Întrucât noua Lege a Cultelor prevede ca în România cultele religioase oficial recunoscute, desi autonome fata de Stat, pot fi parteneri oficiali ai Statului, este necesar ca Biserica sa coopereze cu Scoala pentru ca elevii din parohii sa fie încurajati si sprijiniti sa foloseasca timpul educatiei ca pe un dar si o datorie a formarii lor culturale si morale.
     Aceasta cooperare a Bisericii cu Scoala este necesara mai ales când se constata fenomene ca abandonul scolar si absenteismul sau nevoia de sprijin moral si afectiv pentru elevi ai caror parinti sunt plecati la munca în strainatate, sau sprijin material pentru elevii saraci.
     Profesorii de religie sunt îndemnati, de asemenea, sa contribuie mai intens la sensibilizarea parohiilor pentru a sprijini elevii care au nevoie de ajutor moral sau material pentru ca educatia sa nu fie o sarcina grea, ci o sansa binecuvântata.
     Educatia copiilor si tinerilor României trebuie privita ca fiind cea mai necesara si pretioasa investitie pe termen lung a Statului si a societatii românesti, deoarece educatia facuta bine si la timpul potrivit este temelia reusitei tinerilor României pe plan national si international, cultivând deodata profesionalismul si demnitatea.
     Binecuvinteaza, Doamne, pe toti copii si tinerii tarii noastre, pe dascalii si parintii lor, precum si pe toti cei ce sprijina educatia ca fiind o lucrare nobila si mult folositoare, de îmbogatire în cunostinte si crestere în virtuti!

Daniel
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Române

<inapoi cuprins>

 

     Marti, 4 Septembrie, P.S. Iustin înpreuna cu Pr. Ioan Socolan Protopop de Satu Mare a facut o vizita primarului Iozef Pap din localitatea Viile Satu Mare pentru a discuta problema comunitatii ortodocsilor din localitate, care nu au locas de cult. Dupa discutiile purtate la sediul primariei, la care au participat si parintele Vâlcu Gheorghe si câtiva consilieri ai parohiei, primarul a oferit trei locatii. În urma vizitarii acestor locatii, reprezentantii parohiei ortodoxe au acceptat pe cea mai buna dintre ele si care este disponibila. Acceptând locatia s-a convenit împreuna cu autoritatile si parohia ortodoxa ca Duminica 30 septembrie P.S. Iustin sa descinda la fata locului spre a pune piatra de temelie pentru noua biserica.
     Se va construi o biserica de lemn, pentru finantarea careia P.S. Iustin a promis ca va interveni personal la Secretariatul de Stat pentru Culte pentru alocarea de fonduri.
     În acest fel conflictul dintre ortodocsi si greco-catolici va putea fi considerat încheiat.
     În aceias zi P.S. Iustin Sigheteanul a vizitat parohiile din Municipiul Satu Mare:
- Parohia „Sf. Apostoli” Pr. Tataran Petre si Pr. Feher Vasile.
- Parohia „Nasterea Domnului” Pr. Bene Vasile, Pr. Chis Alexandru si Pr. Marinel Corondan.
- Parohia „Buna Vestire” Pr. Donca Gheorghe.
- Parohia „Nasterea Maicii Domnului” Pr. Nastai Coriolan, Pr. Tataran Vasile si Bolos Cristian.
- Parohia „Sf. Împarati” Pr. Prot. Socolan Ioan, Pr. Valean Tiberiu si Pr. Gorgan Gabriel.
- Parohia „Sf Arhangheli” Pr. Lostun Viorel si Pr. Lostun Doru.
- Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Pr. Tincu Alexandru si Pr. Donca Gheorghe.
- Parohia „Sf. Gheorghe” Pr. Pop Cornel si Pr. Pop Cornel.


Baia Mare
5 septembrie 2007

<inapoi cuprins>

COMUNICAT DE PRESA – în virtutea dreptului la replica

     Suntem profund consternati de modalitatea în care domnul Florian Oprea, ziarist al cotidianului Informatia Zilei din Satu Mare a înteles sa informeze corect opinia publica.
     Orice institutie din aceasta tara se confrunta cu situatii (vezi persoane) care au intentia de a destabiliza institutia respectiva si de a crea o reticenta a publicului fata de propria persoana si fata de ziarul pe care îl reprezinta.
     De foarte multe ori, în ultima perioada, s-au putut gasi în rândurile ziarului Informatia Zilei comentarii si sentinte date de catre oameni care au legitimatie de ziarist în legatura cu unul sau altul din aspectele vietii Sfintei noastre Episcopii a Maramuresului si Satmarului si a ierarhilor nostri. Ne întrebam: „Cum poti sa fi impartial atâta timp cât asculti, la un pahar de bere, parerea unor oameni care au dovedit prin fapte de ce sunt în stare si în nici un caz si parerea partii adverse?”
     Noi, românii, suntem recunoscuti ca fiind foarte rabdatori. Dar când vine vorba despre actiunile de murdarire a Bisericii Ortodoxe Române si a ierarhilor nostri atunci trebuie sa luam atitudine.
     Domnul Florian Oprea dovedeste ca se situeaza între alti „ziaristi” care nu au mama sau tata atunci când e vorba de scandal. Totul e permis.
     Referitor la articolul aparut în cotidianul Informatia Zilei din data de 1 septembrie 2007, cu titlul Episcopul Iustin Sigheteanu dispretuieste parohiile si preotii din judetul Satu Mare, semnat de Florian Oprea, constatam ca exista un mare interes pentru înfiintarea unei Episcopii Ortodoxe care sa aiba resedinta la Satu Mare. Subiectul nu este nou. El s-a mai regasit în rândurile cotidianului sus amintit de mai multe ori si tocmai atunci când nici un alt subiect nu „apare” pentru a merita efortul. Ritmicitatea în care apare acesta ne face sa credem aceasta. Dar, cu toate ca detaliile aparute sunt în mare parte fabulatii trebuie sa primim din partea aceluiasi Florian Oprea si rezolvarea, si anume copiarea modelului grecesc în ceea ce priveste organizarea Bisericii Ortodoxe a Greciei. Poate ca ar conta, într-adevar, parerea domnului ziarist daca ar dovedi ca este un membu al Bisericii Ortodoxe Române, întâi de toate.
     Pe de alta parte, acuzatiile foarte grave aduse Prea Sfintitului Iustin Sigheteanu, arhiereul vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului ca „dispretuieste parohiile si preotii din judetul Satu Mare” precum si catalogarea de „bisnitarul” nu se regaseste în actualitate si în activitatea Prea Sfintiei Sale. Nu a existat nici o invitatie din partea preotilor si a Consiliilor parohiale din judetul Satu Mare de a participa la slujbele arhieresti sau cu alte ocazii care sa fie declinata. Dimpotriva, a dovedit implicare si responsabilitate în tot ceea ce priveste viata religioasa din judetul nostru. Prin interventiile Prea Sfintiei Sale s-a reusit alocarea de catre Secretariatul de Stat pentru Culte a unor fonduri pentru constructia de noi lacasuri de cult din întregul judet.
     Prin acuzele pe care domnul ziarist i le-a adus Prea Sfintiei Sale, Episcopia Maramuresului si Satmarului se gândeste serios la suspendarea oricaror cai de comunicare cu cotidianul Informatia Zilei de la Satu Mare si analizeaza actionarea în judecata a acestuia.


Birourile de presa al Protopopiatelor Ortodoxe Române
Satu Mare, Negresti-Oas si Carei

<inapoi cuprins>

Comunicat de presa


     Cele doua Sinode Mitropolitane, cu sediile la Sibiu si, respectiv, Cluj, întrunite în sedinta comuna la Mânastirea Recea (judetul Mures) în data de 20 august 2007, sub presedintia IPS Arhiepiscop si Mitropolit Laurentiu si IPS Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu, au analizat si propus amendamente la proiectul noului Statut de Organizare si Functionare a Bisericii Ortodoxe Române.
     Propunerile formulate la nivelul mitropolitan vor fi înaintate Sfântului Sinod, care le va lau în discutie în sedinta din luna octombrie 2007.
     În perspectiva viitoarelor alegeri de Patriarh, ierarhii ardeleni fac un apel catre clasa politica si mass media sa-i lase Sfântului Sinod si Colegiului Electoral Bisericesc libertatea si responsabilitatea deplina în alegerea noului Întâistatator al Bisericii Ortodoxe Române.


          Biroul de presa

<inapoi cuprins>

De ziua înmormântarii Patriarhului Teoctist Guvernul României a declarat zi de doliu national. Drapelul de la institutiile importante a fost arborat în berna iar posturile publice de radio si televiziune au transmis slujba înmormântarii si au avut programe speciale.

GALERIE FOTO

     Vineri 3 August a.c. la Catedrala Patriarhala din Bucuresti au avut loc funerariile Prea Fericitului TEOCTIST Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Slujba de înmormântare a fost prezidata de Sanctitatea Sa BARTOLOMEU I Patriarhul Constantinopolului. Toate Bisericile Ortodoxe surori au trimis delegatii si mesaje de condoleante. De asemenea, Vaticanul a trimis o delegatie în frunte cu Eminenta Sa Cardinalul Walter Kasper responsabil de relatiile ecumenice. La funeralii au participat si autoritatile Statului Român: Presedintele Traian Basescu, Premierul Calin Popescu Tariceanu, Presedintele Senatului Dl. Nicolae Vacaroiu, fostii Presedinti ai României Ion Iliescu, si Emil Constantinescu. Alteta Sa Regala Principele Radu si Principesa Margareta si alte personalitati publice.
     Slujba de înmormântare s-a oficiat în Catedrala Patriarhala iar în jurul sicriului patriarhului a fost prezent întreg Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române – deci si Ierarhii nostrii P.S. JUSTINIAN al Maramuresului si Satmarului si P.S. IUSTIN Sigheteanul.
     Dupa slujba de prohodire a avut loc procesiunea de înconjurare a Catedralei Patriarhale cu sicriul patriarhului purtat de Ierarhi, în dangat de clopot, multimea de credinciosi (aproximativ 10 000) au asistat cu lacrimi în ochi la ultimile momente ale Patriarhului petrecute în mijlocul nostru, dupa care sicriul a fost depus în cripta din Catedrala Patriarhala alaturi de osemintele Patriarhilor Miron, Nicodim si Iustin.
     La coborârea în cripta s-au tras 21 de salve de tun, deoarece Patriarhul României este al cincilea demnitar al statului Român.
     Întreaga lume crestina a deplâns pierderea Întâistatatorului Bisericii Ortodoxe Române, ca unul ce a avut o activitate rodnica si prestigioasa si o deschidere ecumenica de exceptie.
     Patriarhul TEOCTIST a fost primul Patriarh care împreuna cu Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a invitat pe Papa Ioan Paul al II – lea sa viziteze România si Biserica Ortodoxa Româna, lucru care s-a concretizat prin vizita istorica din luna mai 1999, prima vizita a unui Papa de la Roma într-o tara majoritar ortodoxa dupa schisma din 1054.
     Biserica Ortodoxa Româna este în doliu timp de 40 de zile. În acest rastimp în toate bisericile din România, deci si din Eparhia Maramuresului si Satmarului, se vor face ectenii, rugaciuni si parastase pentru odihna Patriarhului, iertarea pacatelor lui si vesnica lui pomenire!
     Întru fericita adormire, vesnica odihna fa Doamne sufletului adormitului întru fericire TEOCTIST Patriarhul României – Parintele nostru mutat dintre noi si-i fa lui Doamne vesnica pomenire!

Baia Mare
7 august 2007

Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului.

<inapoi cuprins>

Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a trecut la cele vesnice.

COMUNICAT

     Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, ca si întreaga Biserica Ortodoxa Româna, a îmbracat haina de doliu luni, 30 iulie, orele 17, când a încetat din viata Patriarhul Teoctist, în vârsta de 92 de ani si care a pastorit Biserica Ortodoxa Româna ca Patriarh vreme de peste doua decenii (din 1986). Ca Ierarh si Patriarh a cunoscut umilintele regimului opresiv comunist si apoi a fost binecuvântat de Dumnezeu sa traiasca bucuria eliberarii poporului român si a Bisericii sale Ortodoxe.
     Rezistenta, prin credinta smerita si slujire jertfelnica în timpul regimului comunist, l-a pregatit pentru vremurile de înnoire care s-au petrecut dupa 1989. Biserica Noastra si-a înnoit si întinerit atât ierarhia, cât si preotimea în ultimii saptesprezece ani în proportie de 75%. Au fost reactivate eparhiile istorice desfiintate în timpul comunismului, printre ele fiind si Eparhia Maramuresului si Satmarului si au fost înfiintate eparhii noi, în functie de nevoile sufletesti ale credinciosilor, atât în tara, cât si în strainatate. Au fost înfiintate noi facultati de teologie si seminarii teologice. A fost introdusa religia în scolile de stat. A fost introdusa asistenta religioasa în spitale, penitenciare si armata.
     Patriarhul Teoctist este unicul Patriarh care a vizitat Eparhia Maramuresului si Satmarului în patru rânduri. Ultima vizita, din septembrie 2003, a fost una istorica. În timpul ei ne-a adus ca oaspete de onoare pe Sanctitatea Sa Petros al VII-lea, Papa si Patriarh al Alexandriei si a toata Africa. Momentul a fost unul aniversar si solemn. Au fost vizitate Catedrala din Sighet, Biserica Ucrainiana si Memorialul, Catedrala din Negresti Oas, precum si Manastirile Rohia, Bârsana si Sapânta, iar în 8 septembrie a fost savârsita Sfânta Liturghie în Parohia Rozavlea. În 9 septembrie 2003, când P.S. Justinian împlinea 30 de ani de Arhierie, cei doi Patriarhi au Sfintit biserica de la primul nivel al noii Catedrale si a avut loc proclamarea solemna a Canonizarii Sfântului Iosif Marturisitorul din Maramures.
     Vesnic recunoscatori fata de dragostea parinteasca a Patriarhului Teoctist fata de Maramureseni si Satmareni, ierarhii, preotii, monahii si cei peste 600.000 de credincosi din nord-vestul României, îsi pleaca cu recunostinta genunchii inimilor, înaltând fierbinte rugaciune catre Parintele Ceresc sa-i faca odihna cu Patriarhii biblici Avraam, Isaac si Iacob, cu Sfintii Parinti si cu marii Patriarhi ai Bisericii lui Hristos, ca unuia care a fost Patriarhul si Parintele sufletesc al românilor de pretutindeni.
     În Eparhia Maramuresului si Satmarului, în zilele ce urmeaza, se vor trage clopotele în toate bisericile din mediul urban si mediul rural, precum si în manastiri si schituri, în fiecare zi la ora 12, timp de cinci minute, pâna la depunerea osemintelor Patriarhului în locul de veci.
     Vesnica sa-i fie odihna si de-a pururea pomenirea.
     Baia Mare
     30 iulie 2007


†JUSTINIAN
Episcopul Maramuresului si Satmarului


†IUSTIN SIGHETEANUL
Arhiereu Vicar

<inapoi cuprins>

 • Duminica 29 iulie P.S. Justinian al Maramuresului si Satmarului, P.S. Iustin Sigheteanul si ca oaspete de seama I.P.S. Mitropolit Iosif al Europei Occidentale si Meridionale au savârsit slujba de sfintire a bisericii din parohia Leordina – centru.
 • Parintele Gheorghe Dumitrean preotul acestei parohii a restaurat biserica integral prin pictarea ei în tehnica fresca, prin schimbarea iconostasului si mobilierului si orânduirea Sf. Altar dupa traditia si rânduiala ortodoxa.
 • Pentru vrednicia acestor importante lucrari si tinuta sacerdotala aleasa, Preotului Gheorghe Dumitrean i-a fost oferita distinctia „Crucea Patriarhala” aprobata de Prea Fericitul Teoctist la propunerea Ierarhilor Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

GALERIE FOTO

<inapoi cuprins>

 • Duminica 22 iulie la invitatia Pr. Ardelean Ioan P.S. Iustin Sigheteanul împreuna cu I.P.S. Pimen al Sucevei si Radautilor au savârsit slujba de sfintire a bisericii noi din Parohia ucrainiana ortodoxa Bistra – Vicariatul Ucrainian.

GALERIE FOTO

<inapoi cuprins>

Comunicat de presa:

 

     Sinodul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului în sedinta sa de lucru din 7 iunie 2007, reunit în Manastirea Nicula, sub presedintia Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu s-a luat în discutie:
     1. Propunerea Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului de înfiintare a Episcopiei Salajului.
     2. Protopopii vor fi îndrumati sa sprijine, prin abonamente parohiale si personale, aparitia revistei TABOR
     3. Preotii din cadrul Mitropoliei vor fi îndrumati sa-si organizeze un program special de asistenta morala fata de copiii ai caror parinti au plecat la munca în strainatate, lasandu-i pe alte maini.
     4. Exprimandu-si îngrijorarea fata de cresterea, în ultima vreme, a numarului de sinucideri în randul tinerilor, Sinodul mitropolitan recomanda factorilor educationali – familii, preoti si profesori de religie – sa dezvolte programe speciale pentru prevenirea acestor drame.
     5. Preotii din Mitropolie sunt îndrumati ca, la Vecernia de sambata , 9 iunie 2007 sa intercaleze, dupa prochimen, rugaciunea:
     “ Stapâne Doamne, Cel Ce ai facut pe om dupa chipul si asemanarea Ta si i-ai dat putinta de a dobândi viata de veci; dupa aceea cazând prin pacat, nu l-ai trecut cu vederea, ci ai rânduit mântuire lumii prin întruparea Hristosului Tau; Însuti, Stâpane, izbaveste prin rugaciunile Sfintei Tale Biserici, pe cei cazuti în pacatul împotriva firii; deschide-le ochii gândului ca sa straluceasca în ei lumina Evangheliei Tale, însoteste viata lor cu înger de lumina si izbaveste-i de toata bântuiala potrivnicului, de întâmpinarea celui viclean, de demonul cel de amiazazi si de relele naluciri. Ca Tu esti Dumnezeul milei si al îndurarilor si Tie slava-Ti înaltam, Tatalui si Fiului si Sfântului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor, Amin”.

 

     Biroul de presa

<inapoi cuprins>


 

COMUNICAT


     Luni 2 Iulie Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului a primit vizita Episcopului IPOLIT al Hustului si Vinovogradului, însotit de P.C. STEFAN BILETKI – Protopopul românilor ortodocsi din dreapta Tisei si Pr. Dorin Biletki – preotul românilor ortodocsi din Slatina.
     Dupa ce la ora 12 au vizitat Catedrala Episcopala Sf Treime din Mun. Baia Mare; în jurul orei 13 s-au întâlnit la resedinta episcopala cu P.S. Justinian, cu care s-au întretinut îndelung.
     La orele 17 au sosit la M-rea Rohia unde au fost întâmpinati de catre P.S. Iustin Sigheteanul care le-a prezentat Manastirea.
     În cadrul unei cine fratesti, la dorinta si invitatia P.C. Protopop STEFAN BILETKI, ca PS. Iustin Sigheteanul sa participe la hramul bisericii din Apsa de Jos pe 12 Iulie Sf Apostoli Petru si Pavel pe stil vechi, Episcopul IPOLIT si-a dat acordul cu multa dragoste si deschidere, iar P.S. Iustin Sigheteanul i-a facut invitatia de a reveni sa slujasca atât la comunitatile Ucrainiene cât si împreuna la Parohiile Ortodoxe.
     Însotit de P.C. Vasile Pop Prot. de Sighet, P.C. Nicolae Dutca preotul din Tisa, Prea Cuviosul Casian Filip Eclesiarhul Catedralei, Arhid. Nifon Motogna si Ierod. Teodosie Bud. P.S. Iustin Sigheteanul va trece din nou podul peste Tisa spre a fi în mijlocul credinciosilor din Apsa de Jos Slujind Sf. Liturghie de hramul bisericii – Sf. Apostoli Petru si Pavel (12 Iulie 2007)

GALERIE FOTO

APSA DE JOS

<inapoi cuprins>


 *
     Vineri 13 Iulie , P.S. Iustin Sigheteanul va sfintii biserica noua din Poienile de sub Munte, ctitorita de Preotul Daniel Holovciuc si de credinciosii din aceasta parohie, pusa sub ocrotirea celor 12 Sfinti Apostoli care se serbeaza în ziua de 13 Iulie pe stil vechi.

GALERIE FOTO

<inapoi cuprins>


 *
     Duminica 15 Iulie P.S. Iustin Sigheteanul va sfintii biserica noua din Satu Mare – Balta Blonda, construita în ultimii ani si pastorita de Pr. Simonca Radu.

GALERIE FOTO

Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului.

<inapoi cuprins>


 

Programul liturgic, pastoral-misionar si cultural, al
†P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhiereu Vicar
al Episcopiei
Maramuresului si Satmarului
pe luna Decembrie 2007


     1 decembrie - De ziua Nationala a României participa la manifestarile organizate de autoritatile judetene si municipale.

     Duminica, 2 decembrie – Slujeste si predica la biserica „Sf. Andrei” din Baia Mare.

     6 decembrie - De sarbatoarea „Sf. Ier. Nicolae", slujeste si predica la Manastire Rohia, de hramul paraclisului de la primul nivel al noii biserici si savârseste parastasul pentru ctitori si întemetori.

     7 decembrie - Binecuvinteaza paraclisul cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Satu Mare, Pr. Silaghi Cristian.

     8 decembrie - Oficiaza slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserica cu hramul „Sf. M. Mc. Gheorghe si Sf. Mc. si tamaduitor Pantilimon” din cadrul Spitalului Borsa, Prot. Viseu.

     Duminica, 9 decembrie – Slujeste si predica în parohia Rogoz, Prot. Lapus, Binecuvinteaza prin stropirea cu apa sfintita lucrarile ce s-au facut la biserica noua pentru a se putea oficia sfintele slujbe pana la târnosirea ei. Hirotoneste pe teologul Babosan Andrei întru diacon.

     13 decenbrie - Participa la Concertul de Colinde organizat de Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures la sala Studio „Viorel Costin” din Mun. Sighetul Marmatiei.

     Sâmbata, 15 decembrie – Participa la programul de Craciun, organizat de elevii din scolile de Stat în Catedrala Episcopala, si coordonat de Prof. Maria Gligan. Seara, savârseste slujba Vecerniei si tunderea în monahism a doua rasofoare, la Mânastirea „Nasterea Maicii Domnului” – Lapus.

     Duminica, 16 decembrie – Slujeste si predica în Catedrala „Sf. Treime” din Baia Mare. Seara, participa la Concertul de Colinde, organizat în Catedrala episcopala de Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Iosif Marturisitorul” si de Corul Catedralei.

     18 decembrie - Participa la lansarea a doua carti si la Concertul de Colinde organizat de Inspectoratul Scolar Judetean Satu Mare în Catedrala din Mun. Satu Mare.


     20 decembrie – Participa la Concertul de Colinde organizat de corurile din Municipiul Baia Mare si din Eparhie, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” de pe str. Vasile Lucaciu.

     21 decembrie – Participa la Concertul de Colinde organizat în Catedrala „Sfintii Arhangheli” din Municipiul Sighet, de Corurile bisericesti din Protopopiatul Sighet.

     Duminica, 23decembrie – Slujeste si predica în noua biserica cu hramul „Nasterea Domnului” din Mun. Baia Mare. Seara, participa la Concertul de Colinde, sustinut de Corurile bisericesti de pe Valea Izei, Prot. Viseu, în biserica din Rozavlea, comuna natala a Prea Sfintiei Sale.

     25 decembrieÎn prima zi de Craciun, slujeste si predica în Catedrala Episcopala „Sfânta Treime” din Baia Mare. Seara, savârseste slujba Vecerniei.

     26 decembrie A doua zi de Craciun, slujeste si predica în noua biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” din Municipiul Satu Mare.

     27 decembrieA treia zi de Craciun, slujeste si predica la Mânastirea Rohia.

     Duminica, 30 decembrie – Slujeste si predica la vechea Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” de pe str. Vasile Lucaciu, din Municipiul Baia Mare.


Baia Mare

de la cabinetul P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Ierodiacon Teodosie Bud
 

<inapoi cuprins>

Programul liturgic, pastoral-misionar si cultural, al
†P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhiereu Vicar
al Episcopiei
Maramuresului si Satmarului
pe luna Noiembrie 2007

     Duminica 4 Noiembrie – Binecuvinteaza lucrarile de înnoire si savârseste Sf. Liturghie în Parohia Boghis Protopopiatul Carei – Jud. Satu Mare
     5, 6, 7 – Noiembrie – Împreuna cu corala „Armonia” a preotilor din Eparhia Maramuresului si Satmarului, face o vizita la Bruxelles, la invitatia parlamentarilor români. În cadrul vizitei va avea loc o întâlnire la Parlament si o seara de concert la biserica ortodoxa pastorita de Pr. Vlaicu Patriciu.
     8 Noiembrie – Savârseste Sf. Liturghie de hram la Catedrala „Sf. Arhangheli” din Mun. Sighetul Marmatiei.
     Duminica 11 Noiembrie - Savârseste Sf. Liturghie în biserica din Parohia Somcuta Mare Prot. Chioar – Maramures.
     13 Noiembrie – Participa la Simpozionul intitulat „Teologie si spiritualitate în opera Sf. Ioan Gura de Aur” organizat în sala de conferinte a Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” din Baia Mare, de catre Catedra de Teologie Ortodoxa – la împlinirea a 1600 de ani de la trecerea la Domnul a marelui Ierarh Ioan Gura de Aur.
     15 Noiembrie – Savârseste Sf. Liturghie în biserica din Penitenciarul Baia Mare si instaleaza pe noul preot – Nuser Alexandru.
     Duminica 18 Noiembrie – Slujeste si predica la Catedrala Episcopala „Sf. Treime” din Baia Mare. La orele 17:00 Savârseste slujba Vecerniei si vorbeste în cadrul serilor duhovnicesti.
     21 Noiembrie – Savârseste Sf. Liturghie în Parohia Slatina din dreapta Tisei – Ucraina, la invitatia Pr. Dorin Biletki, cu ocazia hramului bisericii „Sf. Arhangheli” pe stil vechi.
     Duminica 25 Noiembrie – Savârseste Sf. Liturghie si pune piatra de temelie pentru o noua biserica în Parohia Lazuri, Prot. Satu Mare.
     30 Noiembrie – De sarbatoarea „Sf. Andrei” ocrotitorul României savârseste Sf. Liturghie în biserica ce poarta acest hram din Mun. Satu Mare.


Baia Mare
30 Octombrie 2007

de la cabinetul P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Ierodiacon Teodosie Bud

<inapoi cuprins>

Programul liturgic, pastoral-misionar si cultural, al
†P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhiereu Vicar
al Episcopiei
Maramuresului si Satmarului
pe luna Octombrie 2007

     Duminica 7 Octombrie – Savârseste Sf. Liturghie la Manastirea „Acoperamântul Maicii Domnului” - Lunca Potaului Prot. Satu Mare, de hram.
     Duminica 14 Octombrie - Savârseste Sf. Liturghie în parohia Sieu - Podu Râtului de hramul noii biserici de lemn „Cuv. Parascheva” Pr. Iusco Ioan . Orele 15:00 Pune piatra de temelie pentru noua biserica „Sf. Apostoli Petru si Pavel” din orasul Viseu de Sus. Pr. Simon Marian.
     15 Octombrie – Prezideaza conferinta preoteasca de toamna din Prot. Oas. Protopop Feher Mihai.
     16 Octombrie - Prezideaza conferinta preoteasca de toamna din Prot. Satu Mare. Protopop Ioan Socolan.
     17 Octombrie - Prezideaza conferinta preoteasca de toamna din Prot. Viseu. Protopop Andreica Gheorghe.
     18 Octombrie - Prezideaza conferinta preoteasca de toamna din Prot. Lapus. Protopop Ciceu Ioan.
     19 Octombrie – Prezideaza comisia de examinare a candidatilor pentru ocuparea postului de preot la nou înfintata parohie „Sf. Dumitru” din Municipiu Satu Mare.
     Duminica 21 Octombrie – La invitatia I.P.S. Andrei al Alba Iuliei participa la sarbatoarea Sfintilor Români la Catedrala Arhiepiscopala.
     22-24 Octombrie – Participa la Lucrarile Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Palatul Patriarhal din Bucuresti.
     Duminica 28 Octombrie – Savârseste Sf. Liturghie în parohia Camârzana Prot. Oas.


     Baia Mare
27 Septembrie 2007de la cabinetul P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Ierodiacon Teodosie Bud

<inapoi cuprins>

     

Programul liturgic, pastoral-misionar si cultural, al
†P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhiereu Vicar
al Episcopiei
Maramuresului si Satmarului
pe luna Septembrie 2007

     Duminica 2 Septembrie – Târnoseste biserica „Sf. Trei Ierarhi” din Suciu de Sus, pastorita de Pr. Burzo Eugen.
     Sâmbata 8 Septembrie – Slujeste în Parohia Rozavlea comuna natala, de hramul bisericii din centru „Nasterea Maicii Domnului”.
     Duminica 9 Septembrie – La împlinirea a 4 ani de la moartea Patriarhului Alexandriei Petros si a 40 de zile de la trecerea la Domnul a Patriarhului Teoctist care au sfintit biserica de la primul nivel al noii Catedrale Episcopale în 9 Septembrie 2003. Slujeste Sf. Liturghie, urmata de Slujba Parastasului pentru cei doi Patriarhi.
     11 – 12 Septembrie – Participa la Slujba Parastasului de 40 de zile pentru Prea Fericitul Teoctist si la lucrarile Sf. Sinod si Colegiul Electoral Bisericesc, întrunit pentru alegerea noului Patriarh.
     Vineri 14 Septembrie – De praznicul Înaltarii Sf. Cruci” Slujeste la manastirea Sapânta Peri – Hramul mic al manastirii.
     Sâmbata 15 Septembrie – Savârseste Sf. Liturghie si participa la deschiderea festiva a anului scolar la Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Mun. Satu Mare. Director Pr. Gabriel Groza.
     Duminica 16 Septembrie – Savârseste Slujba de sfintire a noii biserici de lemn din Calinesti Maramures, pe care comunitatea ortodoxa si-a construit-o în urma refuzului partii greco-catolice de a retroceda una din bisericile de lemn pe care ortodocsii le-au câstigat în proces. Pr. Mircea Cont.
     Luni 17 Septembrie – Savârseste Sf. Liturghie în Catedrala Episcopala si participa la deschiderea festiva a anului scolar la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare.
     Duminica 23 Septembrie – Resfinteste Biserica din parohia Nanesti Protopopiatul Sighet, în urma lucrarilor de pictura. Pr. Ioanes Vasile.
     Duminica 30 Septembrie – Participa la Patriarhia Româna la solemnitatile de întronizare a noului Patriarh în persoana Prea Fericitului Dr. DANIEL CIUBOTEA.

<inapoi cuprins>

Programul liturgic, pastoral-misionar si cultural, al
†P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhiereu Vicar
al Episcopiei
Maramuresului si Satmarului
pe luna Iulie 2007


     Duminica 1 Iulie – Liturghiseste si predica în parohia Viseu de Sus III cu hramul Sf. Nicolae, Protopopiatul Viseu.
     3 Iulie – Liturghiseste în Catedrala Veche din Negresti Oas, împreuna cu toti Preotii din Protopopiatul Oas, la împlinirea a patru ani de la înfiintarea acestuia.
     Duminica 8 Iulie – Resfinteste biserica din Parohia Dindesti Protopopiatul Carei, Liturghiseste si predica.
     13 Iulie – La invitatia Pr. Holovciuc Daniel si a comunitatii Ucrainienilor Ortodocsi din Parohia Poienile de Sub Munte III, Târnoseste biserica noua cu hramul Soborul celor 12 Apostoli, Liturghiseste si predica.
     Duminica 15 Iulie – Târnoseste biserica noua din Parohia Balta Blonda din Protopopiatul Satu Mare, Liturghiseste si predica.
     20 Iulie – Liturghiseste si predica la M-rea „Sf. Pooroc Ilie” Dealu Mare, din Protopopiatul Lapus.
     Duminica 22 Iulie – La invitatia Preotului si a Parohiei Ortodoxe Ucrainiene Bistra – resfinteste împreuna cu alti Ierarhi invitati noua biserica.
     Duminica 29 Iulie – Resfinteste biserica din Parohia Leordina cu hramul „Sf Arh. Mihail si Gavril” din Protopopiatul Viseu.

<inapoi cuprins>

Programul liturgic, pastoral-misionar si cultural, al
†P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhiereu Vicar
al Episcopiei
Maramuresului si Satmarului
pe luna Iunie 2007


     Duminica 3 Iunie - Sfinteste biserica noua din Parohia Ucrainiana Remet pe Tisa, Liturghiseste si predica. În aceeas zi la orele 17 oficiaza slujba puneri pietrei de temelie pentru o nou biserica în Parohia Sighet - Câmpu Negru.
     7 Iunie – Participa la Sinodul Mitropolitan al Mitropolie Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, prezidat de I.P.S. Mitropolit Bartolomeu la Manastirea Nicula.
     Duminica 10 Iunie – Liturghiseste si predica în Parohia Surdesti - Prot. Baia Mare, binecuvinteaza lucrarile ce s-au facut la noua biserica, sfinteste un clopot si binecuvinteaza locul pentru casa Parohiala. La orele 1530 oficiaza slujba Vecerniei în Parohia Sisesti si predica credinciosilor.
     14 Iunie – Participa la festivitatile de încheiere a anului scolar la Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Municipiul Satu Mare.
     15 Iunie - Participa la festivitatile de încheiere a anului scolar la Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Iosif Marturisitorul” din Municipiul Baia Mare.
     Duminica 17 Iunie – Liturghiseste si predica în Parohia Odesti - Prot. Baia Mare, sfinteste Clopotnita si clopotele.
     20, 21 Iunie – Participa la lucrarile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la resedinta Patriarhala din Bucuresti.
     Duminica 24 Iunie – Liturghiseste si predica la Manastirea Moisei - Prot. Viseu.
     29 Iunie – De Sf. Apostoli Petru si Pavel hramul Parohie Salistea de Sus centru - Prot. Viseu, Liturghiseste si predica si binecuvinteaza iconostasul.
     30 Iunie – Liturghiseste si predica la Manastirea Bârsana - Prot. Sighet cu ocazia hramului.

Programul liturgic pe luna Mai 2007, al
†P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhiereu Vicar
al episcopiei
Maramuresului si Satmarului


     Duminica 6 mai – Resfinteste biserica din parohia Larga Prot. Lapus, Liturghiseste si predica.
     Duminica 13 mai – Liturghiseste si predica la Manastirea „Înaltarea Domnului” – Faget, protopopiatul Chioar, cu ocazia hramului.
     Duminica 20 mai – Târnoseste Catedrala din Carei, Liturghiseste si predica.
     Luni 21 mai – Liturghiseste si predica în Parohia „Sfintii Împarati Constantin si Elena” din Satu Mare, cu ocazia hramului.
      Duminica 27 mai – Liturghiseste si predica în Catedrala Episcopala „Sf. Treime” din Baia Mare cu ocazia hramului – „Pogorârea Sf. Duh”
     Luni 28 mai – Liturghiseste si predica la Manastirea „Sf. Treime” Huta Certeze, Prot. Oas, cu ocazia hramului.
     Joi 31 mai – Liturghiseste la Catedrala Episcopala cu ocazia împlinirii a 10 ani de la terminarea Seminarului Teologic „Sf. Iosif” din Baia Mare a promotiei 1992-1997.

<inapoi cuprins>

Programul liturgic pe lunile Martie si Aprilie 2007, al
†P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhiereu Vicar
al episcopiei
Maramuresului si Satmarului

     28 Martie – Savârseste Liturghia Darurilor mai înainte sfintite si predica în parohia „Nasterea Domnului” Satu Mare.
     29 Martie – Savârseste Liturghia Darurilor mai înainte sfintite si predica în parohia „Înaltarea Domnului” Tg. Lapus II.
     30 Martie – Savârseste Liturghia Darurilor mai înainte sfintite si predica în parohia Suciu de Jos Prot. Lapus.
     Duminica 1 Aprilie – Liturghiseste si predica la M-rea Rohia. Oficiaza sluja vecerniei si asista la concertul de Florii „Sa întâmpinam pe Domnul” organizat în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Mun. Sighetul Marmatiei.
     3 Aprilie – Savârseste Liturghia Darurilor mai înainte sfintite si predica la M-rea „Sf. Treime” Huta Certeze, Prot. Oas.
     5 Aprilie – Participa la slujba de sfintire a Sfântului si Marelui Mir, la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.
     6 Aprilie – Participa la slujba Deniei Prohodului, la Catedrala Episcopala „Sf. Treime” Baia Mare.
     8 Aprilie – La orele 24oo Oficiaza Slujba Învierii la Catedrala Episcopala „Sfânta Treime” Baia Mare, urmata de Sfânta Liturghie si predica. La ora 12oo oficiaza Slujba celei de-a doua Învieri tot la Catedrala Episcopala Baia Mare.
     9 Aprilie – A doua zi de Pasti – Liturghiseste si predica în parohia „Sf. Arhangheli”. Pune piatra de temelie pentru noua biserica „Sf. Arhangheli” Satu Mare.
     10 Aprilie – A treia zi de Pasti – Oficiaza slujba de târnosire a Paraclisului M-rii Habra (Grosi), Liturghiseste si predica.
     13 Aprilie – Liturhiseste si predica la M-rea Marius cu ocazia hramului „Izvorul Tamaduirii”.
     14 Aprilie – La invitatia I.P.S. Mitropolit BARTOLOMEU al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Slujeste în sobor de arhierei la Proclamarea solemna a canonizarii Sf. Ierarh PAHOMIE de la Gledin Prot. Bistrita.
     Duminica 15 Aprilie - Liturghiseste si predica în parohia Dragomiresti Prot. Viseu.
     Duminica 22 Aprilie - Liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala „Sf. Treime” Baia Mare.
     Luni 23 Aprilie savârseste Sf. Liturghie la Parohia „Învierea Domnului” – Wiena, pastorita de Pr. Dr. Nicolae Dura – Între 23 – 28 Aprilie PS. Iustin Sigheteanul, PP. CC. Protopopi Socolan Ioan – Satu Mare, Fabian Coroian – Baia Mare, Pop Vasile – Sighet, Crainic Marian – Carei si corala preotilor din Satu Mare si Baia Mare vor fi oaspetii Consiliului Europei de la Strasbourg, la invitatia Parlamentarului european de Satu Mare Cornel Silaghi.
     Duminica 29 Aprilie - Liturghiseste si predica în parohia Racsa. Oficiaza slujba Vecerniei si pune piatra de temelie pentru o noua biserica în parohia Turt Bai, Prot. Oas.

<inapoi cuprins>

P.S. Justinian Chira:

 •  Sambata 5 mai - i s-a decernat titlul de "Om al anului 2006" pentru cultura

P.S. Justin Sigheteanu:

 • In perioada 23-28 Aprilie 2007 a fost plecat, in fruntea unei delegatii din cadrul Eparhiei Maramuresului si Satmarului, la Consiliul Europei -Strasbourg, la invitatia parlamentarului european Ovidiu Silaghi - continuare-

<inapoi cuprins>