<inapoi stiri>

 
ARHIVA 2014
_
_

 

 

 • Joi 1 ianuarie 2015 (de Anul Nou), PS Iustin Sigheteanul a liturgisit si a predicat la Caterala Episcopala. Foto.
 • Miercuri 31 decembrie de la ora 23.30, PS Iustin Sigheteanul a participat la Catedrala Episcopala la slujba savarsita la cumpana dintre ani. Foto.
 • Marti 30 Decembrie, la Resedinta Mitropolitana din Cluj Napoca s-a desfasurat sub Presedintia IPS Mitropolit Andrei, sedinta Sinodului Mitropolitan a Clujului Maramuresului si Salajului. Deoarece pe ordinea de zi au fost discutate problem de invatamant teologic, precum si probleme legate de predarea religiei in scolile de Stat, alaturi de membrii Sinodului Mitropolitan au fost convocati si membrii Consiliului Eparhial plenar al Arhiepiscopiei Clujului, precum si alti responabili cu invatamantul: PC Pr Prof Univ Dr Ioan Chirila - Presedintele Senatului UBB, Inspectorii de religie din judetele Cluj si Bistrita si membrii ai Permanentei Eparhiale. Dupa sedinta sinodului, atat ierarhii cat si participantii la sedinta, au facut o vizita Preasfintitului Vasile Somesanul la resedinta Preasfintiei Sale, felicitandu-l cu ocazia zilei de nastere si urandu-i grabnica insanatosire. Foto.
 • Duminica 28 Decembrie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Nasterea Domnului” din Municipiul Baia Mare, cu ocazia hramului si a binecuvantat locul unde se va inalta viitoarea poarta – clopotnita si loc de aprindere lumanari. Foto.

 • Sambata 27 Decembrie, a treia zi de Craciun, de sarbatoarea Sf. Arhidiacon Stefan, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala din Baia Mare. În cadrul sedintei Permanentei Eparhiale din 5 decembrie 2014, a fost adoptata hotararea, ca a treia zi de Craciun, cand este pomenit Sfantul Arhidiacon Stefan, sa fie declarata ziua tinerilor crestini ortodocsi din Eparhia Maramuresului si Satmarului. Dupa Sfanta Liturghie teologul Vlad Verdes – Presedintele ASCOR - filiala Baia Mare a dat citire documentului de proclamarea solemna a Sfantului Arhidiacon Stefan, ca protector al tinerilor crestini ortodocsi din Episcopia Maramuresului si Satmarului. La slujba au participat grupuri de tineri din cele opt protopopiate, imbracati in straie traditionale specifice zonei, precum si foarte multi tineri de la parohiile din Municipiul Baia Mare, care au dat raspunsurile la Sfanta Liturghie si au colindat. Preotul Gabriel Baban, Inspector Eparhial cu catehizarea tineretului a fost ridicat la rangul de iconom, iar ASCOR Baia Mare, ATOCEM si asociatiile tinerilor crestini ortodocsi din cele opt protopopiate au primit diploma de apreciere ,,Sfantul Mucenic si Arhidiacon Stefan". Foto.
 • De la ora 15.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a binecuvantat noua capela de cimitir din orasul Seini. Capela a fost ctitorita de familia Dorin si Dorina Molnar fii ai localitatii, in parteneriat cu cele doua parohii ortodoxe si cu primaria orasului. Foto.
 • Vineri 26 Decembrie, a doua zi de Craciun, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Municipiul Satu Mare si a binecuvantat noua biserica provizorie, in care se vor savarsi sfintele slujbe pana la construirea bisericii de zid. Foto.
 • Joi 25 Decembrie, de Praznicul Nasterii Domnului, PS Iustin Sigheteanul, impreuna cu IPS Arhiepiscop Justinian au savarsit Sfanta Liturghie in Catedrala Episcopala ,,Sfanta Treime” din Baia Mare. Foto.

 • Miercuri 24 Decembrie, in ajunul Craciunului de la ora 17.00, PS Iustin Sigheteanul a participat la Slujba Ceasurilor Imparatesti la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime” din Baia Mare, dupa care impreuna cu IPS Arhiepiscop Justinian a primit colindatori la Centrul Eparhial. Foto.
Comunicat de presa
 • În sedinta Permanentei eparhiale, din data de 19.12.2014, s-a luat hotarârea ca în noaptea Anului Nou, la cumpana dintre ani, sa se savârseasca în toate bisericile din Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, în jurul orei 23,30, rânduiala slujbei trecerii în Noul An (ex. Te – Deum).
  Cu acest prilej dorim tuturor preotilor, diaconilor si credinciosilor din Eparhia noastra multa bucurie în suflet, sanatate si spor de împliniri duhovnicesti.

Biroul de presa a Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului

Sfântul Arhidiacon Stefan
-ocrotitorul tinerilor din Episcopia Maramuresului si Satmarului - AFIS
 • Cu binecuvântarea Preasfintiei Sale Iustin Sigheteanul, în data de 18 noiembrie 2014 a avut loc lansarea proiectului de catehizare pentru perioada Postului Craciunului 2014.
  Proiectul este initiat de catre Episcopia Ortodoxa Româna a Maramuresului si Satmarului prin Biroul de Catehizare, în parteneriat cu: Departamentul de Teologie Ortodoxa Pastorala al Facultatii de Litere al Centrului Universitar Nord Baia Mare, Seminarul Teologic Liceeal Ortodox Român „Sf. Iosif Marturisitorul” - Baia Mare si Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare prin parohiile din municipiul Baia Mare.
  Scopul acestor activitati catehetice este reactualizarea si promovarea învataturii Bisericii Ortodoxe despre Nasterea Domnului, precum si reactivarea obiceiului de a colinda împreuna: copilasi, tineri, adulti si vârstnici.
  Sfântul Arhidiacon Stefan este primul mucenic crestin. Este un tânar care a înteles mesajul evangheliei si nu a ramas doar la stadiul de cunoastere teoretica, el a înteles ca Biserica avea nevoie de traitori si marturisitori, nu doar de cunoscatori. A înteles ca doar prin efort, devotament, determinare si marturisire se poate dobândi mântuirea, doar asa îl putem vedea pe Dumnezeu – dupa cum relateaza si pericopa evanghelica.
  Un astfel de model a ales Dumnezeu sa îl ofere tinerilor si tinerelor din zilele noastre, dar si generatiilor care vor urma, astfel ca în data de 27 Decembrie 2014, a treia zi de Craciun, credinciosii maramureseni si satmareni, tineri si vârstnici, sunt invitati la colindat, având ca gazda pe Ps. Iustin Sigheteanul, la Catedrala Episcopala Ortodoxa „Sfânta Treime” din Baia Mare, când Sfântul Arhidiacon Stefan va fi proclamat „Ocrotitorul tinerilor din Episcopia Maramuresului si Satmarului”, iar cei peste trei sute de tineri din cele opt protopopiate ale eparhiei noastre vor fi împreuna, într-un suflet si un glas, preaslavind împreuna cu cetele îngeresti pe Mântuitorul Hristos.
 • Pr. Gavril Vasile Baban
Inspector eparhial
Biroul pentru catehizarea tineretului

 • Marti 23 decembrie PS Iustin Sigheteanul impreuna cu angajatii Centrului Eparhial si cu ostenitorii Catedralei Episcopale l-au colindat pe Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Justinian la resedinta Centrului Eparhial din Baia Mare. Foto.
 • Luni 22 Decembrie, de la ora 11.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Parastasului pentru eroii cazuti in 22 Decembrie 1989, la troita din Piata Revolutiei din Mun Baia Mare. Foto.

 • Duminica 21 Decembrie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala Episcopala. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Dumitru Botis a fost hirotonit intru diacon. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa a vizitat expozitia comemorativa, dedicata Sfintitilor Martiri Brancoveni, gazduita intr-una din absidele catedralei si organizata de catre artistul plastic Doamna Miruna Budisteanu, cu titlul ,,Ofranda Sfintilor Brancoveni,, la tricentenarul martiriului acestora. Foto.
 • Duminica 21 decembrie, de la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la concertul solemn de colinde, organizat in Catedrala ,,Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Satu Mare, sustinut de corurile bisericesti din municipiu si cu participarea extraordinara a coralei ,,Arhanghelii” a preotimii din Episcopia Maramuresului si Satmarului. Foto.
 • Sambata 20 decembrie, de la ora 15.00, PS Iustin Sigheteanul a participat la concertul de colinde traditionale, care s-a desfasurat in Sala Festiva ,,Episcop Dr. Vasile Stan" a Palatului Episcopal din Sighetul Marmatiei, organizat de catre Protopopiatul Sighet, in colaborare cu parohiile apartinatoare acestui protopopiat. Foto - Desfasurator
 • Vineri 19 decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la serbarea de Craciun, organizata de Liceul Teologic Ortodox ,,N. Steinhardt” impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean – Satu Mare, in Sala Filarmonicii din municipiu. Foto.
 • Joi, 19 decembrie, la Casa de Cultura a orasului Somcuta Mare a avut loc manifestarea judeteana "Marturisind ne pastram credinta vie" - prima editie, care se inscrie in cadrul unui amplu proiect intitulat "Credinta vie in limbajul si comportamentul adolescentului".
  150 de tineri au participat la o autentica sezatoare in cadrul careia si-au exprimat bucuria credintei si a Nasterii Domnului. Tinerii din Somcuta si din imprejurimi au prezentat eseuri alcatuite de ei, icoane lucrate in diferite tehnici si desigur au cantat colinde romanesti si cantece de iarna orchestrate. Programul a fost excelent organizat de catre profesorii Antoaneta Bolchis si Corina Muntean, prezentator si animator fiind maestrul Octavian Butuza. Ierarhii nostri transmit felicitari intregii echipe si mai ales tinerilor care au participat.Tuturor le dorim deplinatatea bucuriei cu ocazia praznuirii Nasterii Domnului. Foto.
  Pr. Balan Milan - consilier eparhial -
 • Miercuri 17 decembrie Preasfintitul Iustin Sigheteanul a participat la Bucuresti la lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Foto.
 • Marti 16 decembrie Preasfintitul Iustin Sigheteanul a participat la lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la Bucuresti unde a avut loc alegerea ierarhului titular pentru scaunul vacant de Arhepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului si alegerea noului Arhiepiscop al Romanului si Bacaului. (Comunicat de presa) Foto.

 • Duminica 14 decembrie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime” din Baia Mare. Foto.
 • De la ora 17.30 P.S. Iustin Sigheteanul a participat în Catedrala Episcopala la concertul solemn de colinde sustinut de corurile: ,,Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox ,,Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, Corul „Sfântul Ioan Damaschinul” al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Baia Mare, Corul ,,Doxologia” al Catedralei Episcopale ,,Sf. Treime” din Baia Mare si corala „Arhanghelii” a preotilor din Episcopia Ortodoxa Româna a Maramuresului si Satmarului. Foto.

 • Sâmbata, 13 decembrie, de la ora 10.00, PS Iustin Sigheteanul a participat in Catedrala Episcopala „Sfânta Treime” din Baia Mare la cea de-a XV-a editie a manifestarii „ De Nasterea Domnului” si la Concursul Judetean de Interpretare a colindelor „Colindatorii” Editia a IV –a. Foto. - Rezultate <format pdf>
 • Sambata 13 Decembrie, de la ora 13.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la programul filantropic organizat in Catedrala Episcopala de catre Asociatia Femeilor Ortodoxe ,,Mironositele Femei” in cadrul caruia s-au impartit peste 1300 de pachete in valoare de 40.000 ron, de care au beneficiat 360 de familii si 300 de copii. Grupul de copii care beneficiaza de servicile centrului de zi ale asociatiei femeilor ortodoxe si un grup de elevi de la Scoala Generala ,,Lucian Blaga,, din Baia Mare, au colindat pentru cei prezenti. Foto.
 • Vineri 12 decembrie, de la ora 16.30, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Acatistului Sf. Ierarh Spiridon facatorul de minuni, in biserica de lemn din incinta S.C. I.M.I Baia Mare, la rugamintea Domnului Director Alexandru Parjol si la invitatia preotului slujitor, protopop emerit Ioan Filip. Dupa slujba acatistului Preasfintia Sa a rostit o meditatie adecvata postului Craciunului, a impartit calendare si iconite si a colindat impreuna cu cei prezenti. Foto.
 • Joi, 11 decembrie , la biserica “Soborul Sfintilor 12 Apostoli” din Baia Mare,
  sub genericul “Daruind vei dobândi” a avut loc vernisajul expozitiei de icoane pe sticla,
  pictate de copii din localitatile Grosi, Rus (Dumbravita) si Culciu Mare.
  38 de copii sub îndrumarea artistei Ghit Nadia au pictat icoane pe sticla, pe care le-au expus spre vânzare, suma adunata fiind destinata ajutorarii copiilor nevoiasi si familiilor aflate în dificultate.
  Este a opta editie a acestui eveniment care are loc în fiecare an înainte de Craciun.
  Copiii se deprind cu mestesugul pictarii icoanelor dar împartasesc si bucuria faptelor bune pe care le fac pe aceasta cale.
  Evenimentul a fost precedat de rugaciuni rostite de tinerii artisti urmate sfintirea icoanelor.
  În încheiere din glasurile lor cristaline, au rasunat colinde noi si traditionale, întregindu-se bucuria lor si a participantilor. Foto.
  Pr. Balan Milan
  - consilier eparhial -

Statutul actual al Religiei în învatamântul public este conform cu legislatia româneasca si se afla în multe tari ale Uniunii Europene

 • În contextul dezbaterii parlamentare a initiativei legislative a domnului deputat Remus Cernea pentru modificarea articolului 18 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 prin înlocuirea disciplinei Religie cu disciplina Etica si cultura civica în învatamântul primar, gimnazial, liceal si profesional, ca parte a trunchiului comun si acordarea de calificative la disciplina Religie, Patriarhia Româna a solicitat Senatului României respingerea acestei propuneri legislative din urmatoarele motive:
  1. Prezenta disciplinei Religie în învatamântul preuniversitar românesc este în conformitate cu: prevederile art. 32, alin. (7) din Constitutia României (Statul asigura libertatea învatamântului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. În scolile de stat, învatamântul religios este organizat si garantat prin lege); prevederile art. 32, alin. (1) din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor(În învatamântul de stat si particular, predarea Religiei este asigurata prin lege cultelor recunoscute); prevederile art. 18, alin. (1) dinLegea educatiei nationale nr. 1/2011 (Planurile-cadru ale învatamântului primar, gimnazial, liceal si profesional includ Religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de Religie, conform confesiunii proprii).
  2. Sistemul national de învatamânt nu prevede posibilitatea existentei disciplinelor cu statut facultativ. Religia este disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Potrivit legislatiei în vigoare, este obligatorie prezenta Religiei printre celelalte discipline din schema orara, dar nu este obligatorie participarea elevilor la ora de Religie. Un exemplu similar la o alta disciplina din trunchiul comun: pentru neparticiparea elevului la orele de educatie fizica este necesara scutirea medicala.
  3. În contextul legislativ european, în mai multe tari ale Uniunii Europene este asumata o perspectiva similara cu cea precizata în legislatia româneasca (disciplina obligatorie, predata confesional, cu posibilitatea de a nu participa, la solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor): Austria, Cipru, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Malta.
  4. Disciplina Religie propune, nu impune valori spirituale si morale ce stau la baza culturii europene si nationale, valori la care elevii trebuie sa aiba acces în mod liber si care au un rol formativ deosebit, demonstrat si de studiile sociologice în domeniu. Valorile acestea sunt diferite de cele propuse în cadrul orelor de Etica si cultura civica.
  6. În prezent, disciplina Educatie civica/Cultura civica face parte din planurile-cadru ale învatamântului primar/gimnazial, din aria curriculara „Om si societate”.
  7. Evaluarea face parte din specificul oricarei materii scolare si este, asadar, necesara si la ora de Religie. Lipsa evaluarii elevilor la ora de Religie sau gasirea unor solutii de evaluare alternative la nota poate constitui o depreciere a statutului acesteia ca disciplina scolara. Nota functioneaza ca un stimulent al învatarii atât în sens pozitiv („învat ca sa iau o nota mare”), cât si negativ („daca nu mi se pun note, de ce sa mai învat?”). Corelat cu acest rol de motivare, nota este apreciata de elevi si profesori ca un barometru al efortului elevilor. Efortul depus de elevi în acumularea de cunostinte si în formarea de atitudini si conduite moral-religioase se cere rasplatit si valorizat.
  Precizam ca decizia Curtii Constitutionale a României, din ziua de 12 noiembrie 2014, prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 9, alin. (2), teza întâi din Legea învatamântului nr. 84/1995 si ale art. 18, alin. (2), teza întâi din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, nu are nicio legatura cu propunerea domnului deputat Remus Cernea (asa cum în mod tendentios au sugerat unele institutii media) si nu afecteaza prevederile legale pentru respingerea initiativei legislative mentionate.

Biroul de Presa al Patriarhiei Române

 • Duminica 7 decembrie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Sf. Nicolae,, din orasul Viseu de Sus, cu ocazia hramului. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Tamas Dumitru Adrian a fost hirotonit intru preot, cu slujire la manastirea Dragomiresti, iar teologul Pop Vasile Ilie intru diacon. Foto.
 • De la ora 17.30, Preasfintia Sa a participat in Catedrala Episcopala la concertul de colinde organizat de Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani - filiala Baia Mare. Foto

 • Sambata 6 decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Rohia, cu ocazia hramului paraclisului de la demisolul noii biserici. La sfarsitul Sfintei Liturghii a savarsit Slujba Parastasului pentru ctitorul si intemeietorul manastirii (Preot Nicolae Gherman) si pentru episcopul care a sfintit vechea biserica (vrednicul de pomenire Nicolae Ivan al Clujului). In final Preasfintia Sa a conferit distinctia ,,Crucea voievodala maramureseana,, pentru laici, Domnului Anton Rohian - Prefectul Judetului Maramures si Domnului Mitru Lese - Primarul orasului Tg. Lapus. Foto
 • De la ora 13.30, Preasfintia Sa a sfintit monumentul ridicat in cinstea eroilor din comuna Coroieni, cazuti in primul si al doilea razboi mondial si a savarsit Slujba Parastasului. Foto
 • Luni 1 Decembrie, de Sarbatoarea Nationala a României, P.S. Iustin Sigheteanul a savârsit slujba Te-Deumului la Monumentul Ostasului Român din Parcul Municipal – Baia Mare. Foto.
 • Duminica 30 Noiembrie. PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Sf. Ap. Andrei” din Municipiul Baia Mare, cu ocazia hramului. In cadrul Sf. Liturghii teologul Podina Paul Ioan a fost hirotonit intru diacon. Foto.

 • Miercuri 26 Noiembrie Municipiul Baia Mare a avut privilegiul de al avea oaspete pe Domnul Academincian Ionel Valentin Vlad - Presedintele Academiei Romane, insotit fiind si de alti membrii ai Academiei Romane. Motivul prezentei Domniei Sale a fost decernarea Titlului de Doctor Honoris Caussa de catre Senatul Universitatii de Vest ,,Vasile Goldis” din Arad. Nu intamplator a fost aleasa filiala din Baia Mare, intrucat Domnia Sa isi are obarsia in Tara Maramuresului. La eveniment alaturi de alte personalitati a avut onoarea sa fie invitat si Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul, insotit de PC preot Cristian Stefan - Consilier Cultural. Foto.
Receptie lucrari si vizita pe santierul catedralei
 • Luni 24 noiembrie, Preasfintitul Iustin Sigheteanul însotit de consilierul economic arhid. Teodosie Bud si consilierul pe sectorul – patrimoniu sacru si pictura bisericeasca Pr. Virgil Jicarean, au facut receptia lucrarilor constituite în realizarea ansamblului artistic ( icoana “Sfânta Treime” dupa Rubliev si cununa de vitralii cu îngeri în zbor) montaj realizat pe fatada catedralei. Apoi au facut o vizita pe santierul catedralei, la cota +42,85 m, unde constructorii lucreaza la armarea si cofrarea ultimilor doua travei de la parapet, cota +43,80 m. Foto.
 • Duminica 23 Noiembrie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Cavnic I. In cadrul Sfintei Liturgii diaconul Tira Augustin a fost hirotonit intru preot pe seama credinciosilor din Parohia Inau, Protopopiatul Lapus. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa a binecuvantat noul Centru pastoral – cultural – social si activitati cu tineretul ,,Sfantul Apostol Andrei" din incinta bisericii, pastorita de parintele Andrei Chira. Pentru activitatea pastoral - misionara si social-culturala, precum si pentru activitatile deosebite desfasurate cu copiii si tineretul Preasfintia Sa a conferit preotului paroh rangul de iconom stavrofor. Foto.
 • Vineri 21 Noiembrie PS Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie la paraclisul din cadrul Resedintei Episcopale din Baia Mare cu ocazia hramului. La Sfanta Liturghie a asistat si IPS Arhiepiscop Justinian. Foto.
 • Duminica 16 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Municipiul Baia Mare. La Sfanta Liturghie a fost citita Pastorala Sf. Sinod, adresata credinciosilor din Patriarhia Romana, cu ocazia Anului Omagial Euharistic si a Anului Comemorativ al Sf. Brancoveni. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Andrei Cucu a fost hirotonit intru preot pe seama credinciosilor din Parohia Varai, Prot. Chioar, iar teologul Ilarion Ioan a fost hirotonit intru diacon. Foto.
Cluj-Napoca, 13 Noiembrie 2014

Comunicat de presa <format pdf>

O mare nedreptate facuta educatiei copiilor si tinerilor

 • Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului îsi exprima îngrijorarea fata de campaniile tot mai agresive la care sunt supusi copii si tinerii care învata în scolile din tara noastra, prin faptul ca în numele unei asa zise libertati de gândire si de constiinta si a unei promovari a tolerantei si a drepturilor fiintei umane, reprezentanti ai societatii civile [sic] cer tot mai insistent eliminarea obligativitatii predarii religiei în scolile publice.
  În acest context, recenta hotarâre a Curtii Constitutionale de a solicita acordul scris al parintilor ca elevii sa participe la orele de religie, cu toate consecintele de rigoare, reprezinta un regres fata de actuala Lege a Învatamântului, care prevede în articolul 18 (1) ca „Planurile-cadru ale învatamântului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun”. Acest act este o mare nedreptate facuta tocmai copiilor si tinerilor care sunt beneficiarii orei de religie, prin faptul ca arunca în derizoriu si relativ preocuparea fata de educatia lor morala. Privita simbolic o asemenea decizie împieteaza libertatea câstigata prin jertfa tinerilor din revolutia din Decembrie 1989 si a carei semn vizibil în spatiul public este ora de religie.
  Se stie ca scolile noastre sunt agresate tot mai mult de tentatia tutunului, a alcoolului, a drogurilor, a sexualitatii premature, a vulgaritatii de limbaj si a devierilor de comportament si ca singurele autoritati capabile sa le stravileasca sunt familia, scoala si Biserica. În acest context religiei îi revine rolul principal de a-i învata pe copii si pe tineri binele, sa fie toleranti si sa aiba discernamânt, oferindu-le repere fara de care acestia risca sa se sufoce în fata acestor asalturi ale raului.
  Sinodul Mitropolitan se declara surprins nu atât de solicitarile acestor neprieteni ai orei de religie, cât mai ales de usurinta cu care o institutie fundamentala a statului precum Curtea Constitutionala a României s-a grabit sa declare articolele care prevad ca religia este disciplina scolara obligatorie, parte a trunchiului comun, ca fiind neconstitutionale si discriminatorii. Aceeasi lege aflata în vigoare stipuleaza foarte clar ca elevul, cu acordul parintilor, e liber sa-si aleaga pentru studiu religia si confesiunea si, mai mult, e liber sa nu frecventeze ora de religie. Unde e constrângerea? Unde sunt reclamatiile elevilor sau ale parintilor?
  De aceea, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Satmarului face un apel catre toate institutiile abilitate ale statului, catre parinti, catre elevi, si catre toti factorii activi implicati în educatia copiilor si tinerilor, sa apare statutul orei de religie ca disciplina obligatorie de studiu, care nu este o achizitie a istoriei sau un bun al Bisericii, ci un dat constitutiv al conditiei umane si temeiul oricarei morale adevarate.

Membrii Sinodului Mitropolitan al
Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului
Pentru conformitate,
Biroul de presa al Mitropoliei Clujului
Pr. Bogdan Ivanov

COMUNICAT DE PRESA

O decizie discriminatorie si umilitoare pentru ora de religie

 • Patriarhia Româna ia act cu mâhnire de decizia Curtii Constitutionale a României, discriminatorie si umilitoare pentru ora de religie. Nu comentam acum contextul sau împrejurarile în care a fost luata aceasta decizie, ci asteptam publicarea motivatiei acestei decizii.
  Decizia Curtii Constitutionale din 12 noiembrie 2014, prin care este admisa exceptia de neconstitutionalitate si se constata ca dispozitiile art. 9 alin. (2) teza întâi din Legea învatamântului nr. 84/1995 si dispozitiile art. 18 alin. (2) teza întâi din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 sunt neconstitutionale, presupune deopotriva aspecte de ordin juridic si implicatii care vizeaza atitudini de constiinta, la nivel personal si comunitar.
  Textul declarat neconstitutional, în vigoare de aproape 20 de ani, este urmatorul: „La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie”.
  O majoritate a Curtii Constitutionale, neprecizata înca, a carei motivatie urmeaza sa o cunoastem oficial doar dupa publicarea deciziei în Monitorul oficial, partea I, a schimbat jurisprudenta existenta într-un mod surprinzator si contrar traditiei constitutionale si legislative a României de pâna la acest moment. Astfel, decizia Curtii Constitutionale induce ideea solicitarii în scris de catre parinti a studierii Religiei de catre copiii lor în scolile de stat.
  Ne exprimam surprinderea ca, în cazul unei alte spete cu acelasi reclamant si având acelasi obiect, Curtea Constitutionala a României, prin decizia nr. 306/2012, a respins aceeasi exceptie de neconstitutionalitate fara nicio opinie separata.
  Consideram ca, în lipsa oricarei modificari legislative sau constitutionale în domeniu de la ultima hotarâre având acelasi obiect, schimbarea radicala a jurisprudentei Curtii Constitutionale constituie o substituire a acesteia în activitatea legiuitorului, renuntând la modelul deja consacrat în România.
  În acest sens reamintim ca, în contextul legislativ european, în mai multe tari ale Uniunii Europene este asumata o perspectiva similara cu cea precizata în legislatia româneasca (disciplina obligatorie, predata confesional, cu posibilitatea de a nu participa, la solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor): Austria, Cipru, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Malta.
  Referitor la atitudinea de constiinta, se deduce ca decizia Curtii Constitutionale din 12 noiembrie 2014 transfera toata responsabilitatea de decizie asupra parintilor, doar în cazul orei de religie, nu si al altor discipline scolare. Este evident ca se încearca descurajarea participarii elevilor la ora de religie prin masuri birocratice excesive pentru majoritatea parintilor acestora, favorizând, în schimb, o minoritate care nu accepta ora de religie, desi învatamântul religios este garantat de Constitutie.
  Într-o societate marcata de fenomenul secularizarii si al indiferentismului religios, formarea si cultivarea unei constiinte vii si marturisitoare a valorilor credintei si ale familiei traditionale devin realitati tot mai incomode.
  Desigur, Biserica nu poate contesta juridic în România aceasta decizie, dar ea nu se lasa intimidata si descurajata, ci va intensifica atentia si actiunea ei pe diferite planuri pentru apararea si promovarea valorilor credintei crestine în societatea româneasca de azi, agresata sistematic de secularismul antireligios, sub pretextul apararii libertatii de constiinta. De aceea, asiguram pe parintii credinciosi care doresc o educatie crestina a copiilor ca vor avea în Biserica un aliat fidel în apararea si promovarea valorilor eterne ale credintei crestine ortodoxe, proprii poporului român, profund religios, pretuind dorinta lor de-a nu reduce educatia copiilor la orizonturi limitate si efemere.
  Decizia Curtii Constitutionale privitoare la ora de religie marcheaza o noua provocare pentru misiunea Bisericii în societatea româneasca. Din acest motiv, Biserica Ortodoxa Româna cheama pe toti credinciosii ei sa apere si sa promoveze valorile credintei crestine si ale spiritualitatii românesti, în relatie cu institutiile publice si cu societatea româneasca în general.
  Biroul de Presa al Patriarhiei Române

 • Duminica 9 Noiembrie, PS Iustin Sigheteanul a sfintit noua pictura a bisericii din Parohia Posta Protopopiatul Chioar. A liturghisit si a predicat. In cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Mircea Lung a fost hirotonit intru preot pe seama credinciosilor din Parohia Mesteacan, Prot. Chioar, iar teologul Andrei Cucu a fost hirotonit intru diacon. La sfarsitul Sf. Liturghii, in semn de apreciere pentru realizarile si activitatea pastoral-misionara, preotul paroh Dorin Tamas a fost distins cu rangul de iconom stavrofor, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Sambata 8 noiembrie, PS Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Corund, Protopopiatul Carei, in urma amplelor lucrarilor de innoire si reorganizare a sfantului altar. A liturghisit si a predicat. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Lung Mircea a fost hirotonit intru diacon, iar la sfarsit preotul paroh Marius Perse a fost distins cu rangul de iconom stavrofor si binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Dupa Sfanta Litughie, Preasfintia Sa a sfintit Monumentul Eroilor si a savarsit slujba parastasului pentru eroii din localitatea Corund, cazuti pe campul de lupta in primul si al doilea razboi mondial. Foto.
 • Joi 5 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie, la care s-au impartasit toti preotii prezenti din protopopiatele Baia Mare, Lapus si Chioar. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Aurelian Augustin Thira a fost hirotonit intru diacon, iar diaconul Stefan Cristian Petcu intru preot pe seama credinciosilor din Parohia Costeni, Prot. Lapus. Comuniunea liturgica a avut loc in cadrul Anului Comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni si a fost urmata de Conferinta Preotesca de toamna cu titlul - Constantin Brancoveanu ctitor de cultura romaneasca si lacasuri de inchinare -, intocmita si sustinuta de catre Parintele Gabriel Gorgan de la Parohia Sfintii Imparati Constantin si Elena din Municipiul Satu Mare. Foto.
 • Marti 4 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie, la care s-au impartasit toti preotii prezenti din protopopiatele Carei, Satu Mare si Oas. Comuniunea liturgica a avut loc in cadrul Anului Comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni si a fost urmata de Conferinta Preotesca de toamna cu titlul - Constantin Brancoveanu ctitor de cultura romaneasca si lacasuri de inchinare -, intocmita si sustinuta de catre Parintele Gabriel Gorgan de la Parohia Sfintii Imparati Constantin si Elena din Municipiul Satu Mare. Dupa conferinta de la ora 12.30, la invitatia Directiei de Cultura Carei si a Domnului Eugen Kovaci Primarul municipiului, Preasfintia Sa impreuna cu protoiereii si preotii din toate cele trei protopopiate, insotit de autoritatile judetene si locale au vizitat Castelul Karoly - monument istoric, care se afla in vecinatatea catedralei ortodoxe ,,Sf. M. Mc. Dimitrie” din Municipiul Carei. Foto.
 • Luni 3 Noiembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie, la care s-au impartasit toti preotii prezenti din protopopiatele Sighet si Viseu. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Stefan Petcu a fost hirotonit intru diacon. Comuniunea liturgica a avut loc in cadrul Anului Comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni si a fost urmata de Conferinta Preotesca de toamna cu titlul - Constantin Brancoveanu ctitor de cultura romaneasca si lacasuri de inchinare -, intocmita si sustinuta de catre Parintele Gabriel Gorgan de la Parohia Sfintii Imparati Constantin si Elena din Municipiul Satu Mare. Foto.
 • Duminica 2 Noiembrie, PS Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Negreia, Prot Baia Mare, in urma amplelor lucrari de innoire si reorganizare a sfantului altar. A liturghisit si a predicat. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Vasile Costin a fost hirotonit intru preot pe seama credinciosilor din Parohia Handal, Prot. Baia Mare. Preotul paroh Gabriel Ghiuzbaian a fost distins cu rangul de Iconom, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Marti 28 si Miercuri 29 Octombrie, PS Iustin Sigheteanul a participat la lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care s-au desfasurat in Sala Sinodala din Palatul Patriarhal si au fost prezidate de Preafericitul Parinte Daniel Patriarhul Romaniei. Comunicat. Foto.

 • Luni 27 Octombrie, PS Iustin Sigheteanul a slujit in sobor de ierarhi la Catedrala Patriarhala din Bucuresti cu ocazia sarbatoririi Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou ocrotitorul Bucurestilor. Sfanta Liturghie a fost prezidata de Preafericitul Parinte Daniel Patriarhul Romaniei, avand-ul ca inalt oaspete pe Preafericitul Teofil al III-lea - Patriarh al Ierusalimului si al intregii Palestine. Foto.
 • Duminica 26 Octombrie PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala din Carei cu ocazia hramului. In cadrul Sf. Liturghii diaconul Salnician Ioan Cristian a fost hirotonit intru preot pe seama credinciosilor din Parohia Terebesti iar teologul Costin Vasile a fost hirotonit intru diacon. Foto.

 • Sambata 25 Octombrie, PS Iustin Sigheteanul, alaturi de IPS Mitropolit Andrei a participat la festivitatile organizate cu ocazia zilei armatei romane, la implinirea a 70 de ani de la eliberarea oraselor Satu Mare si Carei. Cei doi ierarhi au savarsit Slujba Parastasului pentru eroii cazuti pentru apararea si intregirea Tarii. Foto.
  De la ora 14.00, PS Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Parastasului pentru eroii neamului la Monumentul Ostasului Roman din Municipiul Satu Mare. Dupa eveniment Premierul si ceilalti demnitari din Guvernul Romaniei au vizitat Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Municipiu
  . Foto.
 • Marti 21 Octombrie, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Inaltarea Domnului,, din Parohia Moisei II. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa a savarsit Slujba Parastasului la Monumentul Martirilor de la Moisei, la implinirea a 70 de ani de la asasinarea a 29 de romani de catre armata horthysta la 14 octombrie 1944 in localitatea Moisei. Foto.

 • Duminica 19 Octombrie, PS Iustin Sigheteanul a resfintit biserica din Parohia Mediesul Aurit, Protopopiatul Satu Mare. A liturghisit si a predicat. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Augustin Tuns a fost hirotonit intru preot pe seama credinciosilor din Parohia Ciocotis, Prot. Lapus. La sfarsitul Sf. Liturghii in semn de apreciere Preotul paroh Vasile Casei a primit Gramata Episcopala, iar corul bisericii care a implinit 80 de ani de la infiintare si binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Duminica 19 Octombrie, de la ora 15.30, PS Iustin Sigheteanul a tarnosit noua biserica din Parohia Mujdeni, Protopopiatul Satu Mare. In semn de apreciere si pretuire, parintele paroh Stark Iosif a primit Gramata Episcopala, iar binefacatorii diplome de vrednicie. Foto.
 • In sedinta Consiliului Eparhial din data de 10.09.2014 s-a hotarat ca sesiunea de toamna a Conferintelor preotesti sa se desfasoare conform urmatoarei programari: <detalii format pdf> <Comunicat>
 • Miercuri 1 Octombrie, PS Iustin Sigheteanul a asistat la Sfanta Liturghie in Catdrala Episcopala cu ocazia inceperii noului an universitar si a vorbit studentilor de la cele doua sectii de teologie ortodoxa. De la ora 10.00, a participat la deschiderea festiva a anului universitar, desfasurat in amfiteatrul Universitatii de Nord – Baia Mare. Foto.
 • Marti 30 Septembrie, PS Iustin Sigheteanul a slujit alaturi de ierarhii Sfantului Sinod la Sfanta Liturgie solemna prezidata de Preafericitul Parinte Daniel, la aniversarea a 7 ani de la intronizarea ca Patriarh al Romaniei. Foto.

 

 • Luni 29 Septembrie, de la ora 10.00, PS Iustin Sigheteanul a participat la lucrarile de constituire a noii Adunari Nationale Bisericesti pentru perioada 2014-2018. Reuniunea a avut loc in Sala Dumitru Staniloaie din cadrul Centrul Cultural Social „Iustin Patriarhul” de lânga Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti. Lucrarile s-au desfasurat sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Membrii delegatiei Episcopiei Maramuresului si Satmarului in ANB sunt: Preotul Ilie Popa – Carei, Domnul Catalin Chereches pentru Maramures si Domnul Octavian Petric pentru Satu Mare. In semn de apreciere pentru contributia substantiala adusa la organizarea reuniunii nationale a tinerilor ortodocsi Baia Mare 3-6 Septembrie, Dl Catalin Chereches, Primarul Municipiului Baia Mare a primit din partea Preafericitului Parinte Daniel ordinul Sfintii Martiri Brancoveni, iar teologul Verdes Vlad – Presedintele ASCOR Baia Mare- a primit diploma si medalia omagiala a Sfintilor Brancoveni. Comunicat I. Foto.
  De la ora 18.00, Preasfintia Sa a participat la sedinta Sfantului Sinod in cadrul careia a fost ales noul episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor in persoana Preacuviosului Arhimandrit Timotei Aioanei, superiorul asezamantului Romanesc de la Ierusalim. Comunicat II . Foto.
 • Duminica 28 Septembrie, PS Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Ciocotis, Prot, Lapus. A liturghisit si a predicat. in cadrul Sfintei Liturghii a hirotonit pe diaconul Mihai Ghedutiu intru preot misionar pe seama Protopopiatului Lapus si intru diacon pe teologul Augustin Tuns. La sfarsitul Sfintei Liturghii parintele paroh Roman Gheorghe in semn de apreciere a primit Gramata Episcopala si o bedernita in dar, iar binefacatorii diplome de vrednicie. Foto.
 • Sambata 27 Septembrie, PS Iustin Sigheteanul a resfintit biserica, a sfintit noua capela mortuara si a binecuvantat casa parohiala din Parohia Paulian, Protopopiatul Carei. A liturghisit si a predicat. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Vele Valerian a fost hirotonit intru preot misionar pe seama protopopiatului Chioar. In semn de apreciere pentru activitata pastoral misionara si edilitat gospodareasca, preotul Abrudan Octavian a fost distins cu rangul de iconom stavrofor, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Duminica, 21 septembrie PS Iustin Sigheteanul a tarnosit noua biserica din localitatea Hurezu Mare, Protopopiatul Carei, cu hramurile "Nasterea Maicii Domnului" si "Sfintii Martiri Brancoveni". La finalul sfintei liturghii Preasfintia Sa l-a distins intru iconom stavrofor pe parintele paroh Ardelean Iuliu, la 40 de ani de activitate neintrerupta in aceasta parohie.Preasfintia Sa a daruit primului epitrop, domnului Donca Aurel, "Ordinul Sf. Iosif Marturisitorul" pentru laici, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto,
 • Sambata 20 Septembrie, PS Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Radulesti Prot. Carei, in urma reorganizarii Sfantului Altar rezidirii sfintei mese, impodobirii catapetesmei cu icoane noi si a binecuvantat toate lucrarile de innoire efectuate in ultimii ani de catre parintele Marius Pop, impreuna cu cele 30 de familii (100 de crdinciosi) pe care-i are in pastorire. La sfarsitul Sfintei Liturghii preotul paroh a primit distinctia de iconom stavrofor, in semn de apreciere pentru lucrarile facute cu mult efort si fidelitatea cu care a slujit pe credinciosii ortodocsi timp de 13 ani in aceeasi parohie, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Joi 18 Septembrie, PS Iustin Sigheteanul a facut mai multe vizite in parohii si manastiri aflate in constructie si restaurare: Manastirea Nasterea Maicii Domnului Chiuzbaia, Parohia Sisesti, Parohia Negreia, Parohia Plopis, Parohia Sindresti si Parohia Rus. Foto.
 • Miercuri 17 septembrie 2014 PS Iustin Sigheteanul, la invitatia domnului director Heuberger Cristian, a binecuvantat si sfintit noul centru mutifunctional din incita Colegiului National "Gheorghe Sincai" din Baia Mare in prezenta oficialitatilor locale si judetene. Foto.
 • Marti 16 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit noul altar de vara si a savarsit Sfanta Liturghie la Liceul Teologic Ortodox ,,N. Steinhardt” din Municipiul Satu Mare cu ocazia deschiderii noului an scolar. In cadrul Sf. Liturghii diaconul Marian Bilt a fost hirotonit intru preot pe seama credinciosilor din parohia Sapaia, iar teologul Valerian Vele intru diacon. La final Preasfintia Sa a felicitat pe parintele director Pr. Gabriel Groza si a urat succes corpului didactic si elevilor in noul an scolar 2014 – 2015. Binefacatorii care au contribuit la ridicarea noului altar de vara au primit diplome de vrednicie. Dupa Sf. Liturghie Preasfintia Sa a vizitat gradinita si copii din clasa 0, dupa care a sfintit paraclisul din incinta spitalului de batrani, unde slujeste Preotul Sorin Gales.
  De la ora 13.00, Preasfintia Sa a participat la sedinta cu profesorii de religie din Judetul Satu Mare, care a avut loc in sediul Liceului Teologic Ortodox ,,N. Steinhardt" din Satu Mare, organizata de inspector de religie Pr. Onea Vasile Marcian. Foto.

 • Luni 15 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a Savarsit Sfanta Liturghie la Catedrala Episcopala cu ocazia inceperii noului an scolar la Seminarul Teologic Sf. Iosif Marturisitorul. Dupa Sf Liturghie s-a dat citire mesajului Preafericitului Parinte Patriarh Daniel adresat elevilor, parintilor si profesorilor si s-a savarsit slujba Te-Deumului. Foto.
 • De la ora 11.00 PS Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Te-Deumului pentru elevii si cadrele didactice de la Liceul Sanitar si scoala postliceala, care a fuzionat cu Seminarul Teologic din Baia Mare. Preasfintia Sa a adresat cu acest prilej un cuvant de binecuvantare. Foto.

 • Duminica 14 Septembrie, de sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Sapanta-Peri, Protopopiatul Sighet, cu ocazia hramului mic al acestui asezamant monahal. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Stelian Craciun a fost hirotonit intru diacon. Foto.
 • De la ora 15.30, Preasfintia Sa a savarsit Slujba Vecerniei in Parohia Baiut, Protopopiatul Lapus, cu ocazia implinirii a 200 de ani de la construirea bisericii. Cu acest prilej Preasfintia Sa a conferit parintelui paroh Gherman Simion, Consiliul Parohial si Adunarii Parohiale - Gramata Episcopala aniversara. Foto.
 • Sambata 13 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Tatarasti, Protopopiatul Satu Mare, cu ocazia implinirii a 200 de ani de la construirea bisericii si a sfintit monumentul ridicat in cinstea eroilor cazuti in primul si al doilea razboi mondial. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Veres Ciprian a fost hirotonit intru diacon. La sfarsitul Sfintei Liturghii parintele paroh Florin Libotean a fost distins cu rangul de sachelar, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.

 • EDUCATIA – LUMINA PENTRU VIATA
  Fiecare început de an scolar reprezinta deopotriva un moment de bucurie si de emotie pentru copii, mai ales pentru cei din clasa zero, dar si de intensificare a responsabilitatii parintilor si profesorilor privind întelegerea valorii educatiei ca lumina pentru viata.
  În dezvoltarea unei educatii autentice pentru viata este esentiala cultivarea unei legaturi statornice si a unei cooperari rodnice între Biserica, familie si scoala, precum si valorificarea contributiilor specifice acestora. În contextul actual, marcat de tendinte ideologice individualiste si secularizante care erodeaza valorile consacrate ale familiei traditionale, este cu atât mai necesara aceasta conlucrare benefica între institutii fundamentale. Mai precis, în societatea de consum din zilele noastre, marcata tot mai mult de o mentalitate care orienteaza copiii, adolescentii si tinerii spre senzationalul artificial si profitul material, este esentiala cultivarea unei educatii credibile axata pe luminile calauzitoare ale vietii, atât la nivel personal, cât si la nivel comunitar. Aceste lumini sunt: credinta în Dumnezeu si valoarea unica si eterna a persoanei umane, creata dupa chipul lui Dumnezeu - Izvorul vietii vesnice, iubirea generoasa a omului ca baza a comuniunii umane în familie si în societate, cultivarea creativitatii pentru îmbogatirea tezaurului peren al umanitatii si cultivarea responsabilitatii pentru natura ca dar al lui Dumnezeu oferit generatiilor umane prezente si viitoare.<detalii>

Comunicat de presa
 • Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului a avut bucuria de a organiza în Baia Mare, împreuna cu Primaria Municipiului Baia Mare si cu sprijinul nemijlocit al domnului primar Catalin Chereches, Reuniunea Nationala a Tinerilor Ortodocsi din Patriarhia Româna, cu participare internationala, eveniment la care au participat aproximativ 3500 de tineri si care a generat o frumoasa impresie atât tinerilor participanti cât si locuitorilor orasului nostru.
  Daca aceasta actiune se poate declara ca reusita, atunci suntem datori sa-i evidentiem pe toti aceia care si-au adus contributia la aceasta reusita, întelegându-se ca prin mentionarea lor se aduce si cuvântul nostru de multumire pentru implicarea si aportul adus la organizarea si buna desfasurare a acestei reuniuni.
  Cuvântul nostru de multumire se adreseaza atât unor institutii, asociatii si conducatorilor lor, cât si unor personalitati din lumea academica si culturala.
  Aici amintim pe : Domnul primar Catalin Chereches si Primaria Baia Mare, Consiliul Judetean Maramures, Prefectura Judetului Maramures, Universal Alloy Corporation Europe – Dumbravita, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, Muzeul de Etnografie si Arta Populara Maramures, Muzeul de Istorie Maramures, Muzeul de Arta Maramures, Muzeul de Mineralogie Maramures, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Maramures, Politia Municipiului Baia Mare, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Maramures, Polita Locala Baia Mare, Directia Sanitar Veterinara Maramures, Societatea Comerciala URBIS, Ansamblul National ”Transilvania”, Societatea Comerciala ”ART TRADITION SRL”, Hotel Carpati, Crucea Rosie Maramures, SC DaMar SRL – Baia Mare, SC ROMDIL Baia Mare, Catering Hotea – Recea, SC RACIDO PROD COM SRL Baia Mare, SC NC TODEA SNC, BURATINO SRL, SC LACUL ALBASTRU SRL, SC STADION SRL; SC LIANA SRL, ASCOR Baia Mare, Asociatia Tinerilor Ortodocsi ai Catedralei Episcopale Maramuresene (ATOCEM), Asociatia Tinerilor Ortodocsi ai Protopopiatului Baia Mare (ATOP BM), ASSOC Baia Mare, Domnul Prof. Dr Teodor Ardelean, Domnul Dr. Ioan Marchis, actorul Dan Puric, artistii Paula Seling, Marius Ciprian Pop, Florentina si Petre Giurgi, Dinu Iancu Salajanu, Nicolae Pitis, Grigore Lese, Maria Casandra Hausi si grupul ”Brio Sonores”.
  Un cuvânt de multumire si de apreciere se cuvine sa-l transmitem partenerilor mass media : Televiziunea Nationala (TVR 3), Trinitas TV, e.maramures, Gazeta de Maramures, Graiul Maramuresului, Informatia Zilei de Maramures, Glasul Maramuresului, Televiziunea TL+, ZiarMM.ro, precum si Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Maramuresului si Salajului, Eparhiilor din cuprinsul Patriarhiei Române, tuturor Parohiilor si preotilor din Baia Mare si împrejurimi implicati în organizarea reuniunii, familiilor care au gazduit tineri participanti, profesorilor si voluntarilor implicati în derularea proiectului.
  Pentru toti acestia aducem multumire lui Dumnezeu, rugându-L sa-i aiba în purtarea Sa de grija spre folos sufletesc si la alte împliniri frumoase.

  Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului

 • Joi 11 Septembrie, la Catedrala Episcopala a avut loc evaluarea reuniunii tinerilor ortodocsi, care s-a desfasurat in Municipiul Baia Mare intre zilele 3-6 Septembrie. Au participat: PS Iustin Sigheteanul, Primarul Municipiului Dl Catalin Chereches, preotii din cele 30 de parohii implicate in proiect, conducatorii institutiilor scolare, administrative si culturale, precum si voluntarii. Parohiile, Institutiile si sponsorii care au ajutat la buna desfasurare a reuniunii au primit diplome de multumire.Foto.
 • Marti, 9 septembrie 2014, la Resedinta Episcopala a Eparhiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, Înaltpresfintia Sa Justinian Chira a fost felicitat, la împlinirea celor 41 de ani de slujire arhiereasca, de catre Preasfintitul Dr. Iustin Sigheteanul, Permanenta Eparhiala si ostenitorii Centrului Eparhial, precum si de reprezentantii autoritatilor.
  Cu prilejul acestei aniversari s-a savârsit slujba de Te–Deum, în Paraclisul Episcopal, de catre Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul. Înaltpreasfintia Sa Justinian a multumit tuturor celor prezenti pentru frumoasa manifestare, asigurându-i si în continuare de rugaciunile sale catre Dumnezeu. Foto.
 • Luni 8 Septembrie, de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in localitatea natala Rozavlea. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa a binecuvantat noua Sala Sociala ,,Patriarhul Justinian si Pr.Dr. Vasile Tiplea" din Parohia Rozavlea Centru. Foto.

 • Duminica 7 Septembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a resfintit biserica si a sfintit noul altar de vara din Parohia Nanesti, Prot. Sighet. a liturghisit si a predicat. La sfarsitul Sfintei Liturghii, in semn de inalta cinstire si pretuire, parintele paroh Vasile Ioanes a primit gramata episcopala, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie.Foto.
 • De la ora 16.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Vecerniei cu Litie la Manastirea Valea Scradei, Prot. Viseu si a instalat pe noua stareta – monahia Teofana Ciolpan. Foto.

 • Sambata 6 Septembrie, de la ora 8.30, pe esplanada Catedralei Episcopale a fost savarsita Sf. Liturghie, prezidata de catre IPS Mitropolit Andrei, inconjurat de PS Petroniu al Salajului si PS Iustin Sigheteanul si un frumos sobor de preoti si diaconi. Cuvantul de invatatura a fost tinut de catre IPS Mitropolit Andrei, iar la sfarsitul Sf. Liturghii PS Iustin Sigheteanul a adus multumirile cuvenite inaltilor oaspeti, tinerilor participanti atat din tara cat si din strainatate, Primariei si Consiliului Local Baia Mare, institutiilor implicate in buna desfasurare a reuniunii si in mod special ostenitorilor de la sectorul teologic educational, preotilor si familiilor care au gazduit grupurile de tineri, celor 12 biserici si scoli din municipiu, unde s-au desfasurat slujbele si dezbaterile si voluntarilor implicati in buna desfasurare a reuniunii. In final Parintele Consilier Milan Balan a facut incheierea evenimentului conform caietului reuniunii, inmanand flacara reuniunii tinerilor din Cluj Napoca si anuntand urmatoarea reuniune care va avea loc in prima saptamana a lunii septembrie 2015 in Cluj Napoca, oras care va fi capitala europeana a tineretului. Evenimentul s-a incheiat cu imnul reuniunii. Foto.

 • Vineri 5 Septembrie de la ora 8.30, PS Iustin Sigheteanul a asistat la Sf Liturghie in Catedrala Episcopala. Foto 1.
  De la ora 13.30 Preasfintia Sa a participat la Conferinta ,,Pintea Viteazul si curajul de a sta inpotriva" sustinuta de Prof. Dr. Teodor Ardelean Dir. Bibliotecii Judetene si sculptorul Prof. Dr. Ioan Marchis Directorul Directiei Cultura, Culte si Patrimoniu al Jud. Maramures. De la ora 18.00, a participat la procesiunea tinerilor ortodocsi participanti la reuniune: ,,Bucuria Credintei" procesiune condusa de Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramuresului si Salajului. Procesiunea s-a incheiat in incinta Catedralei Episcopale, unde s-au rostit rugaciunile de seara, iar IPS Mitropolit Andrei a dat citire mesajului Preafericitului Parinte Patriarh Daniel adresat tinerilor participanti la reuniune. La acest moment a fost prezent si IPS Arhiepiscop Justinian care a rostit in fata tinerilor un scurt cuvant de binecuvantare. La final IPS Mitropolit Andrtei a conferit Primarului Municipiului Baia Mare Domnul Catalin Chereches ,,Crucea Transilvana" pentru mireni, in semn de inalta apreciere in sustinerea reuniunii si parintelui Milan Balan Consilier al sectorului teologic educational eparhial ,,Crucea Transilvana" pentru clerici. Foto 2

 • Joi 4 Septembrie PS Iustin Sigheteanul a asistat la Sfanta Liturghie savarsita in Catedrala Episcopala, de catre preotii insotitori ai grupurilor din mai multe tari si preoti insotitori de la eparhiile din tara. Raspunsurile la strana au fost date de tinerii din Romania, din Patriarhia Ierusalimului, din Ucraina si din Polonia. La Sfarsitul Sfintei Liturghii Preasfintia Sa a rostit un scurt cuvant de binecuvantare a tinerilor prezenti. Foto 1
  De la ora 10.00, Preasfintia Sa a vizitat atelierele de lucru, desfasurate in cadrul Liceului ,,Gheorghe Sincai" si a stat de vorba cu tinerii. Foto 2
  De la ora 15.00, PS Iustin Sigheteanul a asistat la conferinta sustinuta in fata tinerilor de catre actorul si scriitorul crestin Dan Puric.Foto 3
  De la ora 19.00, Preasfintia Sa a participat la rugaciunile de seara, in incinta Catedralei Episcopale, rugaciuni rostite de catre tinerii prezenti, dupa care s-au cantat pricesne din caietul reuniunii. Foto 4

 • Miercuri 3 Septembrie, de la orele 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la deschiderea festiva a ,,Reuniunii Tinerilor Ortodocsi" eveniment national cu participare internationala. Conform programului, s-a cantat Imnul National, s-au rostit rugaciunile de seara, au fost prezentate mesajele autoritatilor judetene, mesajele delegatiilor din tarile ortodoxe si in final Preasfintitul Iustin Sigheteanul a rostit un mesaj de bun venit si de binecuvantare in calitate de gazda. Foto.
 • Miercuri, 03 septembrie 2014, 150 de tineri ortodocsi din mai multe tari: Ucraina, Polonia, Bulgaria, Israel si Palestina care participa la Reuniunea Nationala a tinerilor ortodocsi de la Baia Mare, însotiti de organizatori din cadrul Episcopiei Maramuresului si Satmarului au vizitat Manastirea „Sfânta Ana” Rohia. Tinerii au fost primiti de catre Arhimandritul Macarie Motogna egumenul manastirii care le-a prezentat istoricul manastirii, le-a oferit câte o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni si au vizitat biserica, biblioteca, Chilia Monahului Nicolae si muzeul manastirii. Foto.
 • Duminica 31 August, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Viseu de Jos II, Prot. Viseu. Oaspeti de seama au fost I.P.S Iosif Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, fiu al localitati, care a rostit si cuvantul de invatatura si P.S. Timotei al Spaniei si Portigaliei. Dupa Sfanta Liturghie Preotul paroh Iustin Santa a fost distins cu rangul de Iconom Stavrofor, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Vineri 29 august, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea "Taierea capului Sf. Prooroc Ioan Botezatorul" Borsa Pietroasa, Protopopiatul Viseu, cu ocazia hramului. Foto.
 • Duminica 24 August, P.S. Iustin Sigheteanul avandu-l invitat pe Preasfintitul Timotei al Spaniei si Portugaliei, au tarnosit noua si frumoasa biserica din Parohia Buteasa, Prot. Chioar. In cadrul Sfintei Liturghii P.S. Timotei a dat citire mesajului Preafericitului Parinte Patriarh Daniel la Duminica migrantilor, iar Preasfintitul Iustin a facut in final oficiile de gazda, multumind Preasfintitului Timotei pentru frateasca conslujire si pentru bucuria facuta credinciosilor de a participa la acest eveniment. Preotul Paroh Moisa a fost distins cu rangul de iconom stavrofor, iar Domnul Emil Marinescu fiu al satului, mare ctitor si binefacator, a primit distinctia ,,Crucea Voievodala" pentru laici, ceilalti demnitari si binefacatori au primit diplome de vrednicie. Foto.

 • Sambata 23 August , de la ora 11.00, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit noua capela de cimitir din Parohia Ortodoxa Gelu, Protopopiatul Carei. Pentru activitatea pastoral-misionara, si pentru contributia adusa la ridicarea capelei, Preotul paroh Marius Bota a fost distins cu rangul de Iconom stavrofor, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • De la ora 14,30 Preasfintitul Iustin Sigheteanul, a primit vizita Domnului Ing. Nicolae Noica la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime,, din Baia Mare. Foto.
 • Luni 18 August, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care s-a desfasurat în Sala Sinodala din Resedinta Patriarhala, sub presedintia Preafericitului Parinte Daniel Patriarhul Romaniei. Foto.
 • Duminica 17 August, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la Sfanta Liturghie si la sfintirea picturii noi a bisericii Sfantul Gheorghe din Mogosoaia, ctitorie brâncoveneasca din secolul al XVII-lea. La finalul Sfintei Liturghii oficiata de Înaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Varsanufie, Preafericitul Parinte Daniel Patriarhul Romaniei a sfintit pictura restaurata a Bisericii. Foto.
 • Sambata 16 august, in ziua de cinstire a Sfintilor Martiri Brâncoveni, PS Iustin Sigheteanul a participat împreuna cu alti ierarhi, la sfintirea picturii noi si a lucrarilor de innoire ce s-au facut la biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucuresti, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brâncovenesti, în care se pastreaza moastele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Slujba de sfintire si Sfanta Liturghie au fost prezidate de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul României. La final, ierarhii, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au primit, în interiorul lacasului de cult ctitorit de Sfântul Constantin Brâncoveanu, Ordinul „Sfintii Martiri Brâncoveni” pentru ierarhi. Foto.
 • De marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, Manastirea Bixad si-a serbat hramul. La invitatia ierarhilor nostri Prea Sfintitului Timotei Lauran Episcopul Spaniei si Portugaliei, a prezidat sarbatoarea, inconjutat de un sobor de 20 de preoti si diaconi. La acest mare hram participa cu evlavie an de an cateva mii de credinciosi din Tara Oasului si imprejurimi. Foto.

„Adormirea Maicii Domnului” Hramul Manastirii ROHIA
 • De Praznicul Adormirii Maicii Domnului, Manastirea „Sfânta Ana” Rohia si-a praznuit hram bisericii. Dupa ce dreptcredinciosii crestini s-au pregatit timp de doua saptamâni cu post si rugaciuni prin participarea la Paraclisul Maicii Domnului, prin marturisire si împartasire cu Trupul si Sângele Domnului s-au îndreptat spre sfânta manastire rugându-se si cântând pricesne în cinstea Maicii Domnului.
  La Manastirea Rohia, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasa spre închinare în pridvorul bisericii înca din dimineata zilei de 13 august iar credinciosii au început sa vina cete, cete si au trecut pe la icoana Maicii Domnului pentru a primi binecuvântare.
  Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie în ziua praznicului a fost oficiata de catre Înaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Justinian al Maramuresului si Satmarului si Preasfintitul Parinte Episcop Justin Sigheteanul înconjurati de un sobor de 30 de preoti si patru diaconi. La priceasna Preasfintitul Parinte Justin Sigheteanul a rostit un cuvânt de învatatura despre cinstirea Maicii Domnului, demnitatea crestina si româneasca. La sfârsitul sfintei Liturghii, Înaltpreasfintitul Justinian a adresat miilor de credinciosi prezenti un cuvânt de binecuvântare.
  La praznicul manastirii au participat oficialitati de stat, locale, judetene si centrale: Primarul Orasului Tg. Lapus domnul Mitru Lese, Primarul Municipiului Baia Mare, domnul Catalin Chereches, Vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, domnul Gabriel Zetea, Prefectul Judetului Maramures, domnul Anton Rohian, senatori, deputati si mai multi primari din judetul Maramures. Oaspete se seama la acest mare praznic a fost domnul Liviu Nicolae Dragnea Ministrul Dezvoltarii Regionale si Viceprim Ministru al Guvernului României, caruia Preasfintitul Parinte Episcop Justin Sigheteanul i-a oferit din partea manastirii si a episcopiei o icoana cu Sfintii Martiri Brâncoveni. La final Arhim. Macarie Motogna egumenul manastirii Rohia, a multumit ierarhilor, oaspetilor si credinciosilor prezenti, precum si credinciosilor din Parohia Grosii Tiblesului care au oferit o masa calda tuturor pelerinilor prezenti la hram. Foto.
 • 15 August 2014
  De praznicul “Adormirii Maicii Domnului” la Manastirea Moisei, la invitatia IPS Iustinian si PS Iustin, a fost prezent IPS Iosif Pop, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, care a patronat hramul acestei Manastiri, inconjurat de un sobor de preoti si in prezenta a zeci de mii de credinciosi.
  Ca in fiecare an, au fost prezente procesiunile specifice acestei manastiri organizate de fiecare parohie din Maramuresul voievodal. Foto.

Vecernie arhiereasca la Manastirea Rohia

 • Joi, 14 august, în ajunul Praznicului Adormirii Maicii Domnului, Preasfintitul Parinte Episcop Justin Sigheteanul, înconjurat de un sobor de stareti, consilieri, protoierei, preoti si diaconi a savârsit slujba Vecerniei mari si a rostit un cuvânt de învatatura la Manastirea „Sfânta Ana” Rohia. Foto.
 • Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel adresat cu ocazia Duminicii migrantilor crestini. Mesajul Preafericirii Sale va fi citit duminica 17 august 2014 in toate bisericile parohiale si manastirile din cuprinsul Eparhiei Maramuresului si Satmarului. <format pdf>
 • Marti 12 August, de la ora 18.00, PS Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Rona de Jos, Protopopiatul Sighet. Foto.

 • 12 august – a avut loc la catedrala episcopala “Sfânta Treime” din Baia Mare, ultima întâlnire pregatitoare a voluntarilor implicati în organizarea si desfasurarea primei REUNIUNI NATIONALE A TINERILOR ORTODOCSI
  Au participat aproximativ 200 de vountari - tineri, preoti si profesori din Baia Mare si din împrejurimi.
  Scopul principal al întâlnirii a fost simularea unor momente legate de amplasarea grupurilor în zona catedralei la rugaciune, deplasarea celor 3500 de participanti spre locurile de distribuire catering, amplasarea la conferinte, pregatirea procesiunii si a altor detalii. Am subliniat faptul ca pe parcursul celor 4 zile, nu dorim sa lasam niciun amanunt la voia întâmplarii. Prea Sfintitul Iustin Sigheteanul a participat la rugaciunea care a precedat întâlnirea, la proiectiile prezentate si a rostit un cuvânt mobilizator pentru localnicii implicati; a exprimat aprecieri si încurajari, a subliniat importanta evenimentului în contextul dificultatilor morale si spirituale pe care le sufera societatea.
  Întâlnirea tinerilor voluntari ai Reuniunii (12 august) a coincis cu Ziua Mondiala a Tineretului. Foto.
  Pr. Balan Milan
  - Consilier Eparhial al Sectorului Teologic – Educational -

 • Luni 11 August, de la ora 18.00, PS Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Gerausa, Protopopiatul Carei. Foto.

 • Duminica 10 August P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit noua catapeteasma, a binecuvantat lucrarile exterioare de innoire ce s-au facut la biserica Sf. Prooroc Ilie Tesviteanu din Parohia Paulesti, Protopopiatul Satu Mare si a binecuvantat locul pentru extinderea bisericii. A savarsit Sfanta Liturghie si a predicat, iar la sfarsit preotul paroh Cristian Chindris a fost distins cu rangul de iconom stavrofor, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
  De la ora 16.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Satmarel, Protopopiatul Satu Mare si a vizitat noua sala sociala a bisericii Sfintii Imparati Constantin si Elena din Municipiul Satu Mare. Foto.
 • Vineri 8 August, de la ora 18.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Somcuta Mare, Protopopiatul Chioar. Foto.

 • Joi 7 August, PS Iustin Sigheteanul a vizitat urmatoarele parohii din Protopopiatul Lapus: Copalnic Manastur, Magureni, Ciocotis, Vima Mica, Vima Mare, Tg. Lapus II si Manastirea Rohia. Foto.

  De la ora 18.00, Presfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Lapus II.
  Foto.

Binecuvântare arhiereasca pe santierele Manastirii Rohia
 • Miercuri, 07 august 2014, Preasfintitul Parinte Episcop Justin Sigheteanul Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, însotit de arhid. Teodosie Bud – consilier economic eparhial, Arhim. Macarie Motogna - egumenul manastirii Rohia si Protos. Ioachim Tomoiaga – secretarul manastirii, a facut o vizita pe santierele Manastirii Rohia. Preasfintia Sa, a vizitat biserica manastirii unde se lucreaza la pictura, apoi a vizitat santierul de la Centrul monahal, cultural si social „Monahul Nicolae”. Aici s-a întâlnit si i-a binecuvântat pe muncitori care lucreaza la acest important obiectiv monahal.
  Centrul Cultural –Monahal este format din doua corpuri de cladiri: A si B unde va fi biblioteca manastirii, sala de lectura, sala de conferinte, muzeul manastirii, muzeul N. Steinhardt, muzeul ctitorilor si staretilor, centru de documentare, un Paraclis, trapeza manastirii etc. Anul acesta s-a lucrat la trapeza manastirii care este o adevarata dantelarie arhitectonica, iar acum lucrarile continua la Paraclis care este situat pe turnul tezaur. Cladirea a început de la cota -27 m si acum a ajuns la cota + 3,45m.
  Foto.

 • Miercuri 6 August de praznicul Schimbarii la Fata a Domunului, PS Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica de lemn in stil maramuresean din parohia Ieud-Plopsori, Protopopiatul Viseu. A litughisit si a predicat. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Ioan Lupse a fost hirotonit intru preot pe seama Parohiei Fericea, Prot. Chioar. La sfarsitul Sf. Liturghii parintele paroh al parohiei Ieud - Plopsori Pr. Alexandru Bardas si Parintele paroh al Parohiei Ieud Pr. Horatiu Brici au primit rangul de iconom, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
  De la ora 15.30, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Ieudisor, Protopopiatul Viseu si a sfintit crucea ce urmeaza sa fie asezata pe turnul principal al noii biserici. Foto.

 • Astazi, 5 august, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a prezidat sedinta tehnica si a vizitat santierul Catedralei Episcopale.
  Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe puncte de discutie, la care au participat: arhid. Nifon Motogna – administratorul Catedralei, arhid. Teodosie Bud – consilier economic în cadrul Episcopiei Maramuresului si Satmarului, si echipa tehnica: arhitect Cordos Dorel - sef de proiect, prof. dr. ing. Gelu Zaharia – responsabil cu structura de rezistenta, ing. Buda Grigore – sef de santier, ing. Pintilie Florin – diriginte de santier, Nicolae Lazar - maistru constructor, iar invitat special a fost primarul municipiului Baia Mare, dl. Catalin Chereches. În cadrul sedintei, arhid. Nifon – administratorul catedralei - a prezentat stadiul lucrarilor realizate pâna la aceasta ora, iar membrii echipei tehnice au prezentat urmatoarele etape în constructia Catedralei, precum si metodele tehnice de realizare a acestora. Primarul Catalin Chereches s-a interesat în mod deosebit de evolutia lucrarilor si, în special, de proiectul si termenul de executie al frumoasei cruci, care va avea 17m, echipata cu sistem de balizaj si paratrasnet, asa cum a prezentat-o arhitectul Cordos Dorel.
  O lucrare aparte este pregatirea spatiului de pe frontonul catedralei unde urmeaza a fi realizata icoana „Sfintei Treimi”, încadrata de vitralii.
  Preasfintia Sa si intreaga echipa au urcat pâna la cota +42,85m pentru a vedea la fata locului evolutia lucrarilor, a stat de vorba cu muncitorii constructori si si-a exprimat dorinta ca la finele acestui an sa fie încheiata cupola.
  În continuare, se lucreaza la diafragmele exterioare (E1), astfel ca pâna la sfârsitul lunii august sa fie turnata inclusiv placa peste „galeria belvedere” de la cota +43 m si la esafodajul metalic care urmeaza sa sustina schela pentru restul lucrarilor ramase de executat. Foto.
 • Luni 4 August, de la ora 18.00, PS Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Moiseni, Protopopiatul Oas si a vizitat parohiile Huta Certeze si Negresti Oas III. Foto.
 • Duminica 3 august P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Firiza, Protopopiatul Baia Mare, in urma amplelor lucrari de restaurare interioare si exterioare. La sfarsitul Sfintei Liturghii, in semn de inalta apreciere parintele paroh, Pr. Ic. Stvr. Marincas Gheorghe a primit in dar o bedernita, iar ctitorii si binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Deasemenea Preasfintia Sa a binecuvantat casa parohiala nou renovata, muzeul si biroul parohial. Foto,
 • Sambata 2 August, PS Iustin Sigheteanul a binecuvantat lucrarile ce s-au facut la biserica veche din Parohia Petin, Protopopiatul Satu Mare. A litughisit si a predicat. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa a pus piatra de temelie pentru o noua biserica de zid cu hramurile ,,Sf. Mucenic si Arhidiacon Stefan” si ,,Sfintii Martiri Brancoveni”. Preotul paroh Claudiu Boldan, in semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionara si edilitar-gospodareasca a primit rangul de sachelar, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Vineri 1 August, de la ora 18.00, PS Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Paraclisului Maicii Domnului in Parohia Baita Baii, Prot. Baia Mare. La sfarsitul slujbei Preasfintia Sa a dat cateva indrumari noului paroh Bogdan Miclaus si Consiliului Parohial pentru lucrarile ce urmeaza a se efectua la biserica si casa parohiala. Foto.

 

 • Comunicat de presa

  Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia! –
  campanie umanitara initiata de Patriarhia Româna
  si Televiziunea Româna

  În urma inundatiilor ultimelor zile din sudul tarii, Patriarhia Româna si Televiziunea Româna initiaza campania umanitara Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia! cu scopul ajutorarii celor afectati de revarsarea apelor.
  Patriarhia Româna îndeamna ierarhii si preotii de la parohii si manastiri, mai ales din partea de sud a tarii, ca în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului (1-14 august 2014), unind rugaciunea cu fapta buna, sa organizeze la centrele eparhiale, protoierii, parohii si manastiri colecte constând în produse neperisabile (ulei, zahar, faina, orez, conserve), apa plata si minerala, produse de igiena, paturi etc. <detalii>

 • Miercuri 30 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a facut parte din soborul de ierarhi, prezidat de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, care a savarsit Sfanta Liturghie si parastasul prilejuit de comemorarea a 7 ani de la trecerea la cele vesnice a fericitului intru adormire Teoctist Patriarhul. Foto.
 • Duminica 27 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit pictura noua a bisericii ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Parohia Vama, Protopopiatul Oas. Aceasta biserica a fost construita in urma cu 170 de ani, iar in anul 2009, dupa extinderea bisericii si reorganizarea sfantului altar a avut loc slujba de tarnosire. La data sfintirii noii picturi, biserica a fost inzestrata cu policandre noi, a fost schimbata pardoseala si mobilierul. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Pasca Lucian Stefan a fost hirotonit intru preot pe seama credinciosilor din Parohia Stremt, Protopoiatul Chioar. La sfarsitul Sfintei Liturghii, in semn de inalta apreciere parintele paroh, Pr. Ic. Stvr. Ioan Roman a primit ,,Gramata Episcopala” si in dar o bedernita, iar ctitorii si binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Sambata 26 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Marius, Protopopiatul Satu Mare, in urma amplelor lucrari de restaurare interioare si exterioare. A liturghisit si a predicat, iar in cadrul Sfintei Liturghii teologul Lucian Pasca a fost hirotonit intru diacon. La sfarsitul Sfintei Liturghii Preotul Paroh Petru Vamos, ca semn de pretuire pentru activitatea pastoral misionara si pentru innoirea bisericii a fost distins cu rangul de iconom, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Joi 24 iulie 2014, Preasfintitul Iustin Sigheteanul însotit de consilierul economic arhid. Teodosie Bud a efectuat o vizita de lucru pe santierul Catedralei Episcopale. Preasfintia Sa a urcat pâna la cota +42 m pentru a vedea la fata locului stadiul si evolutia lucrarilor. De la începutul acestui an si pâna în prezet s-au construit cele 8 diafragme exterioare de la cota +36,25 m pâna la cota +39 m, s-au finalizat cei patru pandantivi care acopera scara ce face legatura între casa scarii si zona belvedere (cofrare, armare, betonare), s-a realizat o monumentala scara de acces în partea altarului (-3,50 pâna la +0,45 m), s-au construit trepte în casa scarii nr. 4 pâna la cota + 24 m, s-a demontat vechea macara (care avea 50 m), si s-a montat o noua macara de 80 m. cu care sa se poata finaliza construirea catedralei, s-au finalizat trei din cele patru turnulete din jurul cupolei centrale si s-au finalizat lucrarile de armare cofrare si zidarie la diafragma interioara (P2) de la cota +38,05 pâna la cota +42,85 m. În continuare se lucreaza la diafraga exterioara (P1) astfel ca pâna la finele luni august sa fie turnata inclusiv placa peste “galeria belvedere” de la cota +43 m. Foto.
 • Marti 22 Iulie, cand Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfanta Maria Magdalena, cea intocmai cu apostolii cinstita, P.S. Iustin Sigheteanul a slujit impreuna cu I.P.S. Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, al Clujului, Maramuresului si Salajului, la nou infiintata manastire din hotarul comunei natale a Inalt Preasfintiei Sale, ctitorie de suflet a Mitropolitului Andrei, asezata sub ocrotirea Sfintei Maria Magdalena. Inainte de Sfanta Liturghie cei doi ierarhi au sfintit un clopot nou, daruit de I.P.S. Mitropolit Andrei asezamantului monahal. Foto.
 • Duminica 20 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit noua biserica de lemn in stil maramuresean, din Parohia Stramtura Valea Satului, Protopopiatul Sighet. A liturghisit si a predicat. In cadrul Sf. Liturghii, diaconul David Catalin Ciprian a fost hirotonit intru preot pe seama credinciosilor din Parohia Coltirea, Protopopiatul Baia Mare. La sfarsitul Sfintei Liturghii Preotul Paroh Ioan Sorin Ferent, in semn de inalta apreciere pentru ctitorirea noii biserici si construirea casei parohiale a fost distins cu rangul de iconom stavrofor iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.

 • Duminica 13 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit si a binecuvantat lucrarile de innoire ce s-au facut la biserica cu hramurile ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” si ,,Sfintii Martiri Brancoveni” din Parohia Ortodoxa Mara, Prot. Sighet, a sfintit noul altar de vara din incinta bisericii, a sfintit o troita maramureseana si a binecuvantat noua casa parohiala. A liturghisit si a predicat in noul altar de vara, inconjurat de un frumos sobor de preoti, iar in cadrul Sfintei Liturghii a hirotonit pe teologul Catalin Ciprian David intru diacon. La sfarsitul Sfintei Liturghii, in semn de apreciere, preotul paroh Vasile Onisa a primit ,,Gramata Episcopala” iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Din partea Consiliului Local al Primariei Desesti, Domnul Bohotici Gheorghe, Primarul Comunei – a conferit Preasfintiei Sale titlul de Cetatean de Onoare. Foto.
 • Joi 10 Iulie de la ora 14.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la depunerea juramantului licentiatilor si masterantilor in teologie care a avut loc la Catedrala Episcopala si a fost precedata de Slujba Te-Deumului de multumire. Foto.
 • Duminica 6 Iulie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Tarna Mare, Protopopiatul Oas, in urma amplelor lucrari de innoire ce s-au facut in ultimii ani. A liturghisit si a predicat. La sfarsitul Sfintei Liturghii, parintele paroh Daniel Pacurar a fost distins cu rangul de Iconom Stavrofor, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Din partea Consiliului Local al Primariei Tarna Mare, Doamna Mariana Sobius – Primarul Comunei – a conferit Preasfintitului Iustin titlul de Cetatean de Onoare. Foto,
 • Miercuri 2 Iulie, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a sfintit pictura bisericii de lemn in stil maramuresean cu hramul ,,Sfantul Voievod Stefan cel Mare” din incinta Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera – Sighetul Marmatiei. A liturghisit si a predicat, iar in cadrul Sf. Liturghii diaconul Ioan Roman a fost hirotonit intru preot pe seama credinciosilor din Parohia Salnita, Prot. Lapus. La sfarsitul Sf. Liturghii preotul slujitor Vasile Grigor, in semn de apreciere a primit diploma ,,Gramata Episcopala” iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.

 • Luni 30 Iunie, de sarbatoarea Soborului Sfintilor 12 Apostoli – hramul Manastirii Barsana, Protopopiatul Sighet, Sfanta Liturghie a fost prezidata de IPS Andrei Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, inconjurat de un sobor de 10 ierarhi: IPS Andrei Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, IPS Arhiepiepiscop Justinian al Maramuresului si Satmarului (care a asistat) PS Nicodim al Severinului si Strehaiei, PS Petroniu al Salajului, PS Gurie al Devei si Hunedoarei, PS Macarie Episcopul ortodox al romanilor din Europa de Nord, PS Andrei Fagarasanu Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, PS Vasile Somesanu Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, PS Paisie Lugojanu Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, PS Emilian Lovisteanul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului si PS Iustin Sigheteanul Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Sarbatoarea si conslujirea soborului de ierarhi a fost prilejuita de implinirea a 20 de ani de la punerea inceputului vietii monahale la aceasta manastire, prin instalarea in iunie 1994 a maicii Filofteia Oltean ca stareta a acestei manastiri, precum si la implinirea a 2 ani de la tarnosirea bisericii manastirii de catre Preafericitul Parinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (30 iunie 2012). La marea sarbatoare au participat mii de credinciosi maramureseni, precum si din judetele invecinate. Foto.

 

 • Duminica 29 Iunie, de la ora 19.00, la Manastirea Barsana a avut loc Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului, sub Presedintia IPS Mitropolit Andrei cu participarea tuturor ierarhilor din sinodul mitropolitan (IPS Andrei Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, IPS Arhiepiscop Justinian al Maramuresului si Satmarului, PS Petroniu Episcopul Salajului, PS Vasile Somesanu Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului si PS Iustin Sigheteanul Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului). Foto.
 • Duminica 29 Iunie, de sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Bixad cu ocazia hramului. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Ioan Roman a fost hirotonit intru diacon. Foto.

 • Joi 26 Iunie, de la ora 9.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba de sfintire a Drapelului National in Catedrala Episcopala, dupa care a participat la procesiunea cu drapelul de la catedrala la prefectura, unde a continuat manifestarea oficiala. Preasfintia Sa a binecuvantat poarta maramureseana ridicata in mod simbolic la intrare in Piata Tricolorului si de asemenea a binecuvantat Drapelul National inainte de inaltarea acestuia pe catarg. Foto.

 • Marti 24 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea ,,Nasterea Sf. Ioan Botezatorul” - Scarisoara Noua, Prot. Carei, cu ocazia hramului. In cadrul Sf. Liturghii Preasfintia Sa a hirotonit pe diaconul Ioan Bogdan Caliman intru preot pe seama credinciosilor din Parohia Chereusa, Prot. Carei. In cuvantul final, P.S. Iustin Sigheteanul a subliniat faptul ca binecuvinteaza dorinta si lucrarea de construire a unei noi biserici inchinata Sf. Ioan Botezatorul si Sfintilor Martiri Brancoveni, care sa respecte arhitectura si importanta acestui asezamant monahal. Dupa Sf. Liturghie, Preasfintia Sa a conferit Domnului Dumitru Pacurar, director al firmei Ardudana S.A. distinctia ,,Crucea Voievodala Maramureseana" pentru laici, in semn de inalta apreciere pentru contributia adusa la impodobirea tezaurului patrimonial al episcopiei, parohiilor si manastirilor. In Sala de Protocol a manastirii, Ierarhul si Presedintele Consiliului Judetean - Domnul Adrian Stef, in prezenta autoritatilor judetene si locale au semnat si sigilat actul de consfintire a ,,Sfantului Ioan Botezatorul” ca patron spiritual al Judetului Satu Mare. Foto.

 • Luni 23 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sf. Liturghie in Catedrala Episcopala cu ocazia aniversarii zilei de nastere. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Augustin Oniga a fost hirotonit intru preot misionar pe seama Protopopiatului Lapus. Dupa Slujba Te-Deumului Preasfintia Sa a fost felicitat de catre ostenitorii din Centrul Eparhial, protoierei si stareti, conducatorii scolilor teologice, precum si de autoritatile judetene si locale de la Maramures si Satu Mare si alti reprezentanti ai mai multor institutii. Ansamblul National Transilvania a oferit Preasfintiei Sale o placheta aniversara. Foto.

 • Duminica 22 Iunie, (Duminica Sfintilor Romani) P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea ,,Nasterea Maicii Domnului” – Lapus, cu ocazia hramului mic. A sfintit pictura din altarul de vara si a binecuvantat noua trapeza a manastirii. In cadrul Sfintei Liturghii arhidiaconul Andrei Babosan a fost hirotonit intru preot pe seama credinciosilor din Parohia Tg. Lapus I, iar teologul Augustin Nicolae Oniga intru diacon. La sfarsitul Sfintei Liturghii ieromonahul Varlaam China duhovnicul acestei manastiri a fost hirotesit intru protosinghel. Foto.
 • De la ora 16.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Vecerniei in Parohia Tg. Lapus I, dupa care a instalat pe noul preot paroh in persoana Pr. Prof. drd. Andrei Babosan. Foto.
 • Joi 19 Iunie, de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la serbarea de incheiere a anului scolar la Seminarul Teologic ,,Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare. Festivitatea a fost una solemna, precedata de Slujba Te-Deumului, urmata de acordarea premiilor si s-a desfasurat in Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime,,. La sfarsitul serbarii P.S. Iustin Sigheteanul a oferit din partea Episcopiei Maramuresului si Satmarului 10 premii in bani si revista Ortodoxia Maramureseana tuturor elevilor premianti. Foto.
 • Duminica 15 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Teghea, Protopopiatul Carei cu ocazia hramului mic. Preasfintia Sa a binecuvantat poarta de intrare in incinta manastirii, lucrari de innoire ce sau facut in biserica si la altarul de vara si noua trapeza. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Caliman Bogdan a fost hirotonit intru diacon, iar la sfarsitul Sfintei Liturghii Preasfintia Sa a hirotesit pe duhovnicul manastirii ieromonahul Sebastian in rangul de protosinghel. Foto.
 • De la ora 17.00, P. S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Vecerniei in Parohia Seini I, Protopopiatul Baia Mare. Dupa Slujba Vecerniei Preasfintia Sa a instalat pe noul preot paroh in persoana Pr. Dr. Codre Ionel Bogdan, care a castigat concursul de ocupare a acestei parohii de categoria I-a, mediu urban. Foto.

 • Respectand calendarul alegerilor noilor membri din organismele bisericesti, aprobat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, astazi, 14 iunie 2014, a avut loc sedinta de constituire a Adunarii Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, care va activa in perioada 2014-2018.
  Dupa ce au fost validate mandatele membrilor alesi, au fost constituite cele 5 comisii de lucru permanente (Comisia administrativ bisericeasca; Comisia cultural educationala; Comisia economica, bugetara si patrimoniala; Comisia social filantropica si Comisia organizatorica, juridica si de validare)
  Pentru Adunarea Nationala Bisericeasca au fost delegati 3 reprezentanti (1 cleric si doi mireni) : Pr. Popa Ilie, Domnul deputat Octavian Petric si Domnul Primar Catalin Chereches.
  In aceeasi sedinta s-a validat componenta Consistoriului Eparhial si a Consistoriului Monahal si au fost desemnati, la propunerea ierarhului, membrii pentru Consistoriul Mitropolitan.
  Sedinta, la care a fost prezent si I.P.S. Arhiepiscop Justinian Chira, a fost prezidata de P.S. Iustin Sigheteanul. Foto.
Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului
 • Comunicat de presa
  Sâmbata, 14 iunie 2014, la Catedrala Episcopala „Sf. Treime” din Baia Mare, sub presedintia I.P.S. Arhiepiscop Justinian Chira, va avea loc sedinta de constituire a Adunarii Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului.
  De la ora 8,00 va fi savârsita Sfânta Liturghie, de catre P.S. Dr. Iustin Sigheteanul, urmata de slujba de Te-Deum.
  De la ora 10.00 vor începe lucrarile de constituire a Adunarii Eparhiale în sala Dr. Vasile Stan din Catedrala Episcopala Sf. Treime. În cadrul lucrarilor vor fi verificate si validate mandatele noilor alesi în Adunarea Eparhiala, apoi vor fi alese cele cinci Comisii de lucru permanente:
  - Comisia administrativ bisericeasca
  - Comisia cultural educationala
  - Comisia social filantropica
  - Comisia economica, bugetara si patrimoniala
  - Comisia organizatorica, juridica si de validare
  Pentru Adunarea Nationala Bisericeasca vor fi delegati 3 deputati (un cleric si doi mireni).
  În cadrul sedintei vor fi alesi membrii Consistoriului Eparhial, ai Consistoriului Monahal si va fi desemnat un cleric si un monah pentru a face parte din Consistoriul Mitropolitan.
  Actuala alcatuire a Adunarii Eparhiale va functiona pe perioada anilor 2014-2018.
  Biroul de presa

Cetatean de onoare al judetului Maramures

 • Astazi, 12 iunie 2014, la resedinta episcopala din Baia Mare I s-a acordat Inaltpreasfintiei Sale Justinian Chira titlul de “Cetatean de onoare al judetului Maramures”, in urma hotararii Consiliului Judetean Maramures nr. 24/2014, adoptata in sedinta din 28 mai 2014.
  Festivitatea de inmanare a titlului a fost facuta de catre Presedintele Consiliului Judetean Maramures, domnul Zamfir Ciceu, alaturi de care s-au aflat si alti membri ai Consiliului Judetean Maramures, domnul Prefect Anton Rohian, Preasfintia Sa Dr. Iustin Sigheteanul, membrii Permanentei Eparhiale, Ansamblul “Transilvania”, precum si alti oaspeti. Foto.

Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului

 • Marti 10 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Barsana – Valea Muntelui. In cadrul Sf. Liturghii teologul Lucian Vasile Hotico a fost hirotonit intru diacon cu slujire la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" din Mun. Sighetul Marmatiei. Foto.
 • Luni 9 Iunie, a doua zi de Rusalii (Sf. Treime) P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea ,,Sf. Treime" - Moiseni, Protopopiatul Oas, cu ocazia hramului. Foto.
 • De la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la concertul sustinut pe esplanada Catedralei Episcopale de catre Corul ,,Armonia" al Arhiepiscopiei Tomisului si ,,Doxologia" al Catedralei Episcopale din Baia Mare. Concertul a fost oferit de catre Primaria Baia Mare in cadrul Zilelor Culturale ale Municipiului Baia Mare.Foto.

 • Duminica 8 Iunie, de sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala cu ocazia hramului. Dupa Sf. Liturghie, pe esplanada din fata catdralei, Preasfintia Sa a savarsit Sfintirea Apei, a binecuvantat spicele si a citit rugaciuni de binecuvantare a tarinilor. In fata credinciosilor Preasfintia Sa a proclamat sarbatoarea Rusaliilor, in conformitate cu hotararea Consiliului Local ca sarbatoare culturala a Municipiului Baia Mare. Foto.
 • De la ora 16, conform programului stabilit, toti preotii din oras, conducatorii scolilor teologice, studentii teologi si elevii seminaristi au pornit in procesiune de la troita din Piata Revolutiei, unde sau adunat de la toate bisericile din municipiu spre Catedrala ,,Sf. Treime". P.S. Iustin, avand in sobor toti preotii din Municipiu a savarsit Slujba Vecerniei plecarii genunchilor pe esplanada din fata catedralei. Foto.
 • De la ora 18.00, Corul National Madrigal a oferit baimarenilor prezenti un concert de muzica culta pe esplanada din fata Catedralei. Concertul a fost oferit de Primaria Municipiului Baia Mare cu ocazia Zilelor Culturale ale orasului. La concert au participat alaturi de Preasfintia Sa: Domnul Anton Rohian Prefectul Judetului Maramures, Domnul Catalin Chereches Primarul Municipiului Baia Mare si alti invitati. Foto.
TRANSMISIUNE DE LA CATEDRALA EPISCOPALA "SFANTA TREIME"
 • Joi 5 iunie P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie in Catedrala Episcopala cu ocazia absolvirii studiilor universitare, de catre studentii din cadrul sectiilor de teologie ortodoxa, coordonate de Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gheorghe Paul. Dupa Sf. Liturghie Preasfintia Sa a participat la cursul festiv al studentilor absolventi, daruindu-le acestora diplome si carti. Foto.
 • Duminica 1 Iunie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit noua biserica cu hramul ,,Sf. Imparati Constantin si Elena”, Parohia Sighet Câmpul Negru. Cu acest prilej Preasfintia Sa a daruit bisericii inca doua hramuri: ,,Sf. Martiri Brancoveni” si ,,Sf. Iustin Martirul si Filosoful”. A liturghisit si a predicat. La sfarsitul Sf. Liturghii preotul paroh Gheorghe Bogdan Belea a fost distins cu rangul de iconom, iar ctitorii si binefacatorii au primit diplome de vrednicie. In final Preasfintia Sa a vorbit despre importanta Duminicii parintilor si copiilor si a provocat copii prezenti la slujba sa spuna poezii si rugaciuni, daruindu-le carti, iconite si dulciuri. Foto,

 • Sambata 31 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Tautii de Sus, Prot. Baia Mare. In cadrul Sfintei Liturghii Arhidiaconul Adrian Mihali, cu o slujire de 10 ani la toate slujbele arhieresti, a fost hirotonit intru preot, iar la sfarsitul Sf. Liturghii a fost instalat ca preot paroh al acestei parohii, care a ramas vacanta prin numirea P.C. Pr. Dr. Vasile Augustin, in postul de preot paroh al Parohiei ,,Nasterea Domnului” din Mun. Baia Mare. Foto.

 • Vineri 30 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la serbarea de sfarsit de an scolar a absolventilor clasei a XII-a de la Liceul Teologic Ortodox „N. Steinhardt” din Satu Mare, care s-a desfasurat in Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” . In cadrul festivitatilor, P.S. Iustin Sigheteanul a oferit din partea Episcopiei Maramuresului si Satmarului 11 premii in bani si reviste, elevilor olimpici de la mai multe licee, atat la Olimpiada Nationala de religie cat si elevilor olimpici la disciplinele teologice din cadrul Liceului Teologic ,,N. Steinhardt”. Serabarea a fost organizata de Pr. Gabriel Groza – directorul liceului si corpul profesoral, la care au participat toti elevii liceului cat si parintii acestora. Foto.
 • Joi 29 Mai de Praznicul Inaltarii Domnului, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Sf. Apostoli Petru si Pavel” din Municipiul Baia Mare. De la ora 12.00, Preasfintia Sa a savarsit Slujba Parastasului pentru Eroii Neamului si a participat la solemnitatile oficiale organizate cu acest prilej, la Monumentul Ostasului Roman, din Parcul Municipal Baia Mare. Foto.

Azi, 28 mai, Înaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Justinian Chira al Maramuresului si Satmarului a împlinit 93 de ani de viata.
 • De la ora 10.00 in Paraclisul Centrului Eparhial, a fost savarsita slujba Te-Deumului de multumire de catre PS Iustin Sigheteanul - arhiereu vicar, la care au participat autoritatile locale si centrale, Permanenta Centrului Eparhial, reprezentanti ai institutiilor baimarene, preoti si credinciosi. Foto,
 • Miercuri 28 mai, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la ceremonia de trecere in rezerva a Colonelului Ioan Hossu - Comandantul Inspectoratului de Jandarmi Maramures, care s-a desfasurat in incinta institutiei. In semn de inalta apreciere pentru relatiile deosebite intre episcopie si institutia jandarmeriei, Preasfintia Sa i-a oferit in dar o Sfanta Scriptura, ultima editie publicata cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Foto,

 • În conformitate cu Hotarârea Consiliului Local nr. 234 / 2013 prin care, la sugestia si cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului, s-a stabilit Sarbatoarea „Pogorârii Sfântului Duh” (Rusaliile) – Zilele Municipiului Baia Mare.
  În acest cadru de sarbatoare, Episcopia noastra organizeaza, în parteneriat cu Primaria Municipiului Baia Mare, un ansamblu de manifestari printre care si „PROCESIUNEA DE RUSALII”.

  <detalii> <completare>

 

 • Joi, 29 mai 2014, la sarbatoarea Înaltarii Domnului, dupa Sfânta Liturghie, vor fi oficiate, slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, manastirile, cimitirele, troitele si monumentele acestora din tara si strainatate. La orele 12.00, clopotele tuturor locasurilor de cult ortodoxe vor fi trase în semn de recunostinta fata de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinta si tara. <detalii>
 • De la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Vecerniei in biserica “Nasterea Domnului” din Municipiul Baia Mare. La sfarsitul slujbei, Preasfintia Sa a instalat pe noul preot paroh in persoana Pr. Dr. Vasile Augustin - vicar administrativ al Episcopiei Maramuresului si Satmarului. In semn de inalta apreciere P.S. Iustin Sigheteanul a conferit parintelui Vasile Dodea ctitorul bisericii si care cu 1 Mai s-a pensionat la varsta de 70 de ani, cea mai inalta distinctie eparhiala ,,Crucea Voievodala Maramureseana”. Foto.
 • Duminica 25 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit noua biserica cu hramurile “Sf. Imparati Constantin si Elena” si “Sf. Martiri Brancoveni” din Filia Aspra Protopopiatul Lapus. A liturghisit si a predicat. La sfarsitul Sfintei Liturghii preotul paroh Marian Vasile Florean a primit rangul de iconom stavrofor iar ctitorii si binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Atitudinea Bisericii Ortodoxe Romane fata de alegerile europarlamentare. Comunicat.

- Hotarârea Sfântului Sinod în perspectiva alegerilor europarlamentare din 25 mai 2014 -

Întrunit în sedinta de lucru, la Resedinta patriarhala, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel în ziua de 22 mai 2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în special îndemnul pastoral privind alegerile europarlamentare din 25 mai 2014 si reitereaza hotarârea de neutralitate politica în conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe Universale (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina). Aceste canoane interzic arhiereului, preotului, diaconului si monahului sa faca politica partinica, sa fie membru al unui partid politic, sa participe la campanii electorale, sa candideze si sa ocupe functii în administratia publica.

Neutra din punct de vedere politic, dar nu indiferenta fata de problemele societatii românesti, Biserica Ortodoxa Româna va continua sa se implice în politica generala a tarii, contribuind – prin mijloace specifice – la apararea credintei în Dumnezeu, a libertatii, democratiei, independentei, integritatii, prosperitatii spirituale si materiale a Tarii si poporului român, respingând orice forma de ideologie atee, precum si orice forma de extremism.

În perspectiva alegerilor europarlamentare din România din ziua de 25 mai 2014, Biserica Ortodoxa Româna recomanda clerului si credinciosilor ortodocsi ca, în calitate de cetateni europeni, sa participe la alegerile europarlamentare si sa sustina pe acei candidati care fac dovada ca pot apara si promova valorile crestine, în special familia traditionala, viata si demnitatea umana.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMÂNE

 • Joi 22 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in cadrul careia a fost ales noul Arhiepiscop al Ramnicului in persoana P.S. Varsanufie Prahoveanul, precum si noul Episcop Vicar pentru Arhiepiscopia Chisinaului in persoana arhimandritului Antonie Telembici. Foto.
 • Episcop Vicar pentru Arhiepiscopia Chisinaului

  Arhimandritul Antonie Telembici.

  Arhiepiscop al Ramnicului

  P.S. Varsanufie Prahoveanul

 • Miercuri 21 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la hramul istoric al Catedralei Patriarhale si la procesiunea cu sfintele moaste ale Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu. Procesiunea a urmat acelasi traseu care a fost facut cu osemintele Voievodului Constantin Brancoveanu in anul 1937 (de la Catedrala Patriarhala unde a fost uns Domn in 1688 – la biserica ,,Sf. Gheorghe Nou” unde doamna Maria Brancoveanu i-a facut mormantul si i-a depus osemintele in taina in 1720). Foto
 • In conformitate cu Hotararea Consiliului Local nr. 234/2013 prin care, la sugestia si cu
  binecuvantarea Episcopiei noastre s-a stabilit Ziua "Pogorarii Sfintului Duh" (Rusaliile)
  -Ziua Orasului Baia Mare -
  Episcopia noastra organizeaza un ansamblu de manifestari intre care si
  ,,PROCESIUNEA DE RUSALII" in data de 8 iunie 2014,
  moment care presupune si implicarea dumneavoastra.<detalii>

 • Duminica 18 mai, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica cu hramul ,,Buna Vestire” din Parohia Viseu de Sus I, in urma amplelor lucrari de restaurare exterioara, reorganizarii sfantului altar si rezidirii sfintei mese. A liturghisit si a predicat. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Florian Daniel Gheorghe a fost hirotonit intru preot pe seama credinciosilor din Parohia Odesti, Prot. Chioar. Preotul paroh Ic. Stvr. Gheorghe Hapca a primit in semn de apreciere Gramata Episcopala si in dar o bedernita, cel de al doilea preot Ic. Stvr. Vasile Vlad a primit Gramata Episcopala, iar ctitorii si binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • COMUNICAT DE PRESA-În cadrul concursului „Sfânta Euharistie – lumina vietii crestine”, desfasurat de catre Patriarhia Româna si în Eparhia Maramuresului si Satmarului prin proiectul „Hristos împartasit copiilor”, în anul 2014, an omagial al Sfintei Euharistii si al Sfintilor Brâncoveni, etapele parcurse au avut loc dupa urmatorul calendar: <continuare>

 • Sâmbata 17 Mai, P.S. Dr. Iustin Sigheteanul a participat în Catedrala Episcopala ” Sfânta Treime”, Baia Mare, la manifestarea cultural- religioasa: “ De la Înviere la Înaltare” editia a XIV -a si la Olimpiada de mestesuguri artistice traditionale - faza judeteana. Au participat 15 formatiuni corale, 250 de elevi, din scoli, licee si colegii maramuresene la sectiunile: icoane pe lemn, icoane pe sticla, desene, creatii literare,pricesne, mestesuguri artistice. Totodata au fost premiati participantii la concursul national de proiecte duhovnicesti cu prilejul anului omagial euharistic, desfasurat în Partiarhia Româna :“Sfânta Euharistie- Lumina vietii crestine”. Foto. Rezultate.
 • Joi 15 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a prezidat alegerile de membrii in Adunarea Eparhiala, (clerici si mireni) pentru mandatul 2014-2018. Alegerile s-au desfasurat: pentru circumscriptia Nr. 1 Baia Mare la catedrala istorica ,,Adormirea Maicii Domnului”, iar pentru circumscriptia Nr. 2 la biserica ,,Sf. Ap. Petru si Pavel” Baia Mare. Foto.

 • Miercuri 14 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul s-a intalnit cu Premierul Romaniei Domnul Victor Ponta, insotit de o delegatie guvernamentala si de autoritatile judetene si locale, la Catedrala Episcopala din Baia Mare. Preasfintia Sa a prezentat inaltilor oaspeti paraclisul de la primul nivel al catedralei, unde in prezent se savarsesc sfintele slujbe, iar in continuare a prezentat delegatiei santierul catedralei care a atins cota +40 de metri. Foto.
 • Duminica 11 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica din Parohia Sarauad, Protopopiatul Carei. A liturghisit si a predicat. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Ioan Socolan a fost hirotonit intru diacon. Preotul paroh Petrovan Ioan a fost distins cu rangul de iconom, iar ctitorii si binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa a vizitat Muzeul din Tasnad, unde au fost expuse icoane realizate de elevii de la Scoala gimnaziala din Tasnad, cu ocazia concursului interjudetean ,,Icoana copiilor, surasul ingerilor pe pamant". Foto.

 • Sambata 10 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a sfintit noua clopotnita si un clopot nou in Parohia Dumbravita, Prot. Baia Mare. A liturghisit si a predicat. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa a sfintit noul centru social-cultural ,,Sf. Ap. Andrei” din incinta scolii, construit de primarie in parteneriat cu parohia. Tot cu acest prilej a avut loc ce-a de a II-a editie a reuniunii tinerilor crestini ortodocsi din Protopopiatul Baia Mare (400 de tineri), coordonata de preotul Bogdan Ciocotisan, care este si preot paroh. Pentru realizarile din ultimii ani pe taram pastoral misionar si activitati cu tineretul, preotul Bogdan Ciocotisan a fost distins cu rangul de Iconom Stavrofor. Foto.
 • Joi 8 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie in Catedrala din Negresti Oas, la care s-au impartasit toti preotii prezenti din protopopiatele Satu Mare, Carei si Oas. Comuniunea liturgica a avut loc in cadrul Anului Omagial Euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii) si a fost urmata de Conferinta Preotesca de primavara cu titlul ,,Perspective pastoral-duhovnicesti din Biserica primara asupra sfintelor Taine ale Spovedaniei si Euharistiei" sustinuta de Pr. Prof. Pop Claudiu. Dupa conferinta Preasfintia Sa a binecuvantat noul magazin de obiecte bisericesti deschis in orasul Negresti Oas. Foto.
 • Marti 6 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie in Catedrala din Sighetul Marmatiei, la care s-au impartasit toti preotii prezenti din protopopiatele Sighet si Viseu. Comuniunea liturgica a avut loc in cadrul Anului Omagial Euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii) si a fost urmata de Conferinta Preotesca de primavara cu titlul ,,Perspective pastoral-duhovnicesti din Biserica primara asupra sfintelor Taine ale Spovedaniei si Euharistiei” sustinuta de Pr. Prof. Pop Claudiu. Foto.
 • Luni 5 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie la Catedrala Episcopala la care s-au impartasit toti preotii prezenti din protopopiatele Baia Mare, Lapus si Chioar. Comuniunea liturgica a avut loc in cadrul Anului Omagial Euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii) si a fost urmata de Conferinta Preotesca de primavara cu titlul ,,Perspective pastoral-duhovnicesti din Biserica primara asupra sfintelor Taine ale Spovedaniei si Euharistiei” sustinuta de Pr. Prof. Pop Claudiu. Foto.
 • Duminica 4 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Stramtura-Centru. In cadrul Sfintei Liturghii Preasfintia Sa a hirotonit pe ierodiaconul Filotei Cut intru Ieromonah pe seama manastirii Moisei si intru diacon pe teologul Daniel Florian. Foto.
 • Duminica 27 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Dragomiresti, Prot. Viseu. Foto.
 • Vineri 25 Aprilie, de sarbatoarea Izvorul Tamaduirii, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Marius din zona Codrului de satmar, Protopopiatul Satu Mare, cu ocazia hramului. Foto.
 • Joi 25 Aprilie, de sarbatoarea Sfantului Iosif Marturisitorul, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la biserica de lemn in stil maramuresean din Baia Mare - cu ocazia hramului. Sfantul Iosif Marturisitorul este si ocrotitorul Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Foto.

 • Miercuri 23 Aprilie, de Sf. M. Mc. Gheorghe, purtatorul de biruinta, ocrotitorul Ostirii Romane, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica cu hramul ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din incinta Unitatii Militare 01354 din Baia Mare. A liturghisit si a predicat. La sfarsitul Sfintei Liturghii a conferit preotului slujitor Pop Petru, Gramata Episcopala, in semn de apreciere si i-a daruit o bedernita. Celor doi comandanti in timpul carora au inceput si s-au finalizat lucrarile la biserica (Dl. General (r) Pop Marcel, care a dus biserica pana la rosu si Dl. Colonel Dr. Fechete Mircea in timpul caruia s-au terminat lucrarile, a fost pictata biserica, a fost inzestrata cu catapeteasma si mobilier) Preasfintia Sa le-a acordat crucea Voievodala Maramureseana in semn de inalta apreciere si pretuire. Foarte multi angajati ai institutiei si mai multi binefacatori au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • Marti 22 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a tarnosit biserica de lemn in stil maramuresean cu hramurile ,,Sf. Mare Mucenic Gheorghe" si “Sfintii Martiri Brancoveni” din Parohia Rozavlea-Sesu Manastirii (localitatea natala a Preasfintiei Sale). A savarsit Sfanta Liturghie si a predicat in altarul de vara din incinta bisericii. La sfarsitul Sfintei Liturghii Parintele Paroh Vasile Cozma a primit distinctia ,,Crucea Voievodala Maramureseana" iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Din partea credinciosilor din parohie, Parintele Vasile a oferit in dar Preasfintitului Iustin o macheta a bisericii si o icoana cu Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Foto.
 • Luni 21 Aprilie, a doua zi de Pasti, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Satu Mare. La sfarsitul Sfintei Liturghii Preotul Pop Cornel a multumit si a oferit Preasfintiei Sale o icoana cu Sf. M. Mc. Gheorghe in numele parohiei, cu ocazia implinirii a doua decenii de arhierie, iar Primarul Municipiului Domnul Dorel Coica i-a prezentat din partea autoritatilor un mesaj de felicitare. La slujba au participat toate autoritatile judetene si locale. Foto.
 • Duminica 20 Aprilie, in Ziua de Inviere, de la ora 12.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Vecerniei (a doua inviere) la Catedrala Episcopala. Foto.

 • Sambata de la ora 23.00, P.S. Iustin Sigheteanul a intampinat Sfanta Lumina pe Aeroportul din Baia Mare, care a fost adusa de la Bucuresti cu un avion de mici dimensiuni, prin contributia Domnului Mircea Letiu, membru in Adunarea Nationala Bisericeasca. Avionul a facut escala la Cluj Naopoca, Baia Mare si la Satu Mare. In noaptea de Pasti, de la ora 24.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Invierii la Catedrala Episcopala, urmata de Sfanta Liturghie. Foto.
TRANSMISIUNE DIN CATEDRALA EPISCOPALA - SLUJBA INVIERII DOMNULUI
 

 • In Sfanta si Marea Vineri, de la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Denia Prohodului Domnului in Catedrala Episcopala, dupa care a avut loc, conform randuielii bisericesti, procesiunea de inconjurare a catedralei cu Sfantul Epitaf. Foto.
 • In Sfanta si Marea Joi, de la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Deniei celor 12 Evanghelii, la Catedrala Episcopala. In cadrul acestei slujbe, dupa citirea Evangheliei a 5–a, cand strana canta ,,astazi a fost spanzurat (rastignit) pe lemn…” are loc vohodul, sau o procesiune simbolica, in cadrul careia este scoasa Sfanta Cruce din Sfantul Altar si este asezata in mijlocul bisericii spre inchinare, unde ramane pana in dimineata zilei de vineri. Foto.
 • In Sfanta si Marea Joi (17 Aprilie), P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia la Catedrala Episcopala, in semn de multumire adusa lui Dumnezeu, la implinirea a doua decenii de la primirea sfantului har al arhieriei. Foto.
Preasfintitul Parinte Iustin Sigheteanul

Repere biografice

 • Preasfintitul Iustin Sigheteanul s-a nascut la 23 iunie 1961, în comuna Rozavlea, judetul Maramures, din parinti crestini ortodocsi Stefan si Maria Hodea. În 1976 a cunoscut viata monahala de la Manastirea "Sf. Ana" Rohia, unde a intrat ca frate de manastire în 1978. În acelas an a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova, de unde în 1979 s-a transferat la Seminarul Teologic din Cluj Napoca pe care l-a absolvit în 1983. A fost hirotonit diacon în 1983, iar în 1984 preot celib pe seama manastirii Rohia de catre PS Justinian Maramureseanul pe atunci Episcop Vicar al Clujului. În 1985 a depus voturile monahale, primind numele Iustin, având ca nas de calugarie pe Preasfintitul Justinian Chira. În 1988, Arhiepiscopul Teofil al Clujului si PS Justinian i-au încredintat conducerea provizorie a Manastirii "Sfânta Ana" Rohia, iar în ianuarie 1989 a fost numit staret. În 1992 este licentiat al Facultatii de Teologie "Andrei Saguna" din Sibiu. În 1990 a fost distins protosinghel, iar în 1993 a fost ridicat la rangul de arhimandrit.
  În 1994, în 22 martie, la propunerea PS Justinian, Sinodul Permanent îl propune pe staretul arhimandrit Iustin Hodea Sfântului Sinod spre a fi ales Arhiereu-vicar pe seama Eparhiei Maramuresului si Satmarului. În Duminica a cincea a Marelui Post, 17 aprilie 1994, este hirotonit episcop la Manastirea Rohia de un sobor de ierarhi, în frunte cu mitropolitul Antonie Plamadeala al Ardealului, alaturi de PS Justinian Chira, chiriarhul locului, IPS Bartolomeu al Clujului, PS Andrei al Alba Iuliei, PS Calinic al Argesului, PS Ioan al Oradiei, PS Emilian Birdas Aradeanul. De atunci si pâna în prezent slujeste Biserica Ortodoxa Româna în aceasta demnitate alaturi de I. P.S. Arhiepiscop Justinian.
  În anul 2006 a fost admis la doctorat in cadrul Universitatii "Babes Bolyai" din Cluj Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxa, la catedra de Studii Biblice, având conducator de doctorat pe Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofana. În 25 noiembrie 2011 a sustinut lucrarea cu titlul: „Personalitatea Sf. Ioan Botezatorul între marturie si mesianism iudaic în descrierea evangheliilor si a traditiei necrestine”, primind titlul de Doctor în Teologie cu mentiunea “Magna cum Laude”
  De-a lungul celor 20 de ani de arhierie Preasfintitul Iustin a sfintit si resfintit multe biserici a pus pietre de temelie pentru biserici noi, a hirotonit sute de preoti si diaconi. Din 1999 a preluat lucrarile la noua Catedrala Episcopala, iar în 2003 a fost data în folosinta biserica de la primul nivel. Face parte din Comisia pentru doctrina, viata monahala si misiune sociala a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.


Cu ocazia împlinirii a doua decenii de slujire arhieriereasca, ostenitorii Centrului Eparhial îi ureaza din suflet: La multi si binecuvântati ani! Cu pastorire îndelungata si rodnica.

 • Datorita sprijinului domnului ing. Mircea Letiu, membru în Adunarea Nationala Bisericeasca din partea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, Sfânta Lumina, luata de pe Sfântul Mormânt de la Ierusalim, va ajunge pentru a cincea oara si în Eparhia noastra.
  Sfânta Lumina va fi adusa de o delegatie eparhiala, sâmbata 19 apriliei, în jurul orei 22,30 , pe Aeroportul din Baia Mare.
  Preasfintia Sa Dr. Iustin Sigheteanul va prelua Sfânta Lumina de la Aeroport, iar apoi o va aduce la Catedrala Episcopala „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde va savârsi Slujba Învierii, începând cu ora 24, slujba ce va fi urmata de Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie.
  Protopopii, preotii si monahii o vor primi la Aeroport sau la Catedrala Episcopala, pentru a o putea oferi credinciosilor care vor participa la Slujba Învierii, ce va fi savârsita în bisericile si manastirile din judetul Maramures.

Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului

 • Duminica 13 Aprilie de la ora 18.00, P.S. Iustin Siheteanul, alaturi de autoritatile judetene si locale, a participat la concertul de pricesne ,,Din suflet de crestin” sustinut de membrii ai Ansamblului Folcloric National ,,Transilvania” si ca invitat special - Pr. Marius Ciprian Pop, Prefectul Judetului Maramures Domnul Anton Rohian, Presedintele Consiliului Judetean Maramures Domnul Zamfir Ciceu, Primarul Municipiului Baia Mare Domnul Catalin Chereches si Doamna Iuliana Dancus – directoarea ansamblului, l-au felicitat si i-au oferit diplome si plachete cu ocazia implinirii a 20 de ani de arhierie. Un mesaj special i-a fost adresat si de catre Domnul Sergiu Vitalian Vaida care a fost prezent la concert. La final Preasfintia Sa a multumit tuturor si a conferit din partea Episcopiei Maramuresului si Satmarului - diploma culturala ,,Episcop Dr. Vasile Stan" Ansamblului Folcloric National ,,Transilvania” la implinirea a 55 de ani de la infiintare. Foto.
 • Duminica 13 Aprilie, de Praznicul Floriilor, P.S Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala Episcopala. In cadrul Sfintei Liturghii a hirotonit pe diaconul Silaghi Florin Vasile intru preot pe seama capelei penitenciarului din Municipiul Satu Mare si pe teologul Ioan Ples intru diacon cu slujire la Catedrala Episcopala. Dupa Sfanta Liturghie soborul slujitor a iesit in procesiune pe esplanada catedralei unde Preasfintia Sa a citit rugaciunea de binecuvantare a ramurilor de salcie si le-a stropit cu aghiasma. Foto.
 • Vineri 11 Aprilie, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat in Catedrala Episcopala la actiunea social - filantropica "Învierea lui Hristos, bucurie pentru toti" si a binecuvantat darurile oferite. Actiunea este la cea de-a noua editie. Asociatia "Mironositele Femei" de pe lânga Catedrala Episcopala ,,Sf .Treime” din Baia Mare a oferit celor neajutorati peste 350 de pachete cu alimente si peste 200 de pachete cu dulciuri si jucarii pentru cei mici.
  Actiunea a fost sprijinita de catre Episcopia Maramuresului si Satmarului, Primaria Municipiului Baia Mare si alti binefacatori. Foto.
 • De la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Budesti, Prot. Sighet. Cu acest prilej cele peste 700 de familii pastorite de preotul Nanestean Ioan au primit un al doilea preot in persoana Pr. Gheorghe Moldovan, care a fost numit pe seama bisericii monument UNESCO cu hramul,,Sf. Ierarh Nicolae”. Foto.
 • Joi 10 Aprilie, de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in biserica ,,Sf. Nicolae” din incinta Liceului Teologic Ortodox ,,N. Steinhardt” din Municipiul Satu Mare. Dupa Sfanta Liturghie, Preasfintia Sa impreuna cu autoritatile prezente au luat parte la premierea castigatorilor Concursului National de Traditii si obiceiuri Pascale, organizat de Liceul ,,N. Steinhardt” si care se afla la a IV-a editie. La acest concurs au participat scoli din peste 20 de judete. Foto.
 • Miercuri 9 Aprilie, de la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Sieu, Protopopiatul Viseu. Foto.
 • Duminica 6 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Buna Vestire” din Municipiul Baia Mare. In cadrul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa a hirotonit pe diaconul Ilarion Perta intru preot misionar pe seama Protopopiatului Lapus, iar pe teologul Florin Conea intru diacon cu slujire la biserica ,,Sfantul Nicolae” din Baia Mare. Foto.
 • Vineri 4 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit prima Sfanta Liturghie a Darurilor inainte sfintite si a predicat, in nou infiintata Parohie Bixad-Trip, din Protopopiatul Oas. La sfarsitul Sfintei Liturghii Preasfintia Sa a instalat pe noul preot, Adrian Petretchi numit pe seama acestei noi parohii. Pana la construirea bisericii cu hramul ,,Sf. Pooroc Ilie Tezviteanul” slujbele se vor tine in locasul de cult oferit de Biserica Reformata, care in prezent nu mai are credinciosi in zona Bixad-Trip, fapt pentru care Preasfintia Sa a sfintit noul locas de cult, daruit in folosinta pe o perioada de 12 ani. Foto.

 

PASTORALA LA ÎNVIEREA DOMNULUI - 2014

JUSTINIAN
DIN MILA LUI DUMNEZEU,
ARHIEPISCOP AL MARAMURESULUI SI SATMARULUI

Iubitului cler, cinului monahal,
dreptcredinciosului nostru popor
din Episcopia Ortodoxa Româna a MaramureSului Si Satmarului:
Har, binecuvântare Si pace de la Dumnezeu
iar de la noi, calde urari de liniSte Si fericire
la Sfintele Sarbatori ale Învierii

 • Iubitii mei fii sufletesti,
  Privind într-o buna zi cetatea Ierusalimului, Iisus Hristos a zis: ”Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci si cu pietre ucizi pe cei trimisi la tine; de câte ori am voit sa adun pe fiii tai, dupa cum aduna pasarea puii sai sub aripi, dar nu ati voit” (Lc. 13, 34), drept dovada ca Fiul lui Dumnezeu era îndragostit de oameni, era îndragostit de lumea aceasta, de locuitorii acestui pamânt, era îndragostit de toata creatia Sa.
  <continuare format pdf>
 • Miercuri 2 Aprilie de la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Tasnad, Protopopiatul Carei. Foto.

 • In ziua de 30 martie, în duminica a patra din Postul Mare, la invitatia Înaltpreasfintitului Mitropolitul Iosif al Mitropoliei Europei Occidentale si Meridionale, Preasfintitul Parinte Justin Sigheteanul a slujit si predicat în Catedrala Mitropolitana din Paris. P.S. Sa, a fost însotit de catre Arhim. Macarie Motogna egumenul manastirii Rohia si arhidiaconii Teodosie Bud si Nifon Motogna. A fost o bucurie nespusa pentru credinciosii români ce traiesc la Paris si catedrala mitropolitana s-a dovedit a fi neîncapatoare pentru cei ce au venit sa participe la Sfânta Liturghie si sa asculte cuvântul de învatatura a Preasfintiei Sale. Preasfintitul Justin Sigheteanul a oferit Pr. Constantin Târziu, Pr. Iulian Nistea si arhid. Iosif Vlad, câte un album cu bisericile si manastirile din eparhie, revista eparhiala Graiul Bisericii Noastre, iar credinciosilor iconite. In timpul sederii la Paris P.S. Iustin si delegatia insotitoare au vizitat mai multe obiective culturale si istorice din Paris, ghidati de: Parintele Mircea Filip preot la una din parohiile din Paris si Marius Motogna. Foto.

Monahul Nicolae Delarohia comemorat la Paris
 • Vineri 29 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a sosit la Paris si sa intalnit cu I.P.S. Mitropolit Iosif la sediul mitropolitan din Limour, unde a si fost gazduit. La initiativa Înaltpreasfintitului Parinte Iosif Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, Monahul Nicolae Delarohia a fost comemorat la Paris, sâmbata 29 martie 2014. De la ora 8,oo la biserica Saint Suplice cu hramurile Sfânta Cuv. Parascheva si Sfânta Genoveva, a fost oficiata Sfânta Liturghie la care au participat I.P.S. Mitropolit Iosif si P.S. Justin Sigheteanul. Dupa Sfânta Liturghie cei doi ierarhi au oficiat slujba Parastasului la împlinirea a 25 de ani de când Parintele Nicolae Steinhardt a trecut la Domnul.
  De la ora 11,00 a început conferinta comemorativa Martor 5 dedicata Monahului Nicolae Delarohia. Cuvântul de deschidere a fost adresat participantilor de catre I.P.S. Mitropolit Iosif. Preasfintitul Justin Sigheteanul arhiereu – vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului si Presedinte de onoare al Fundatiei ,,N. Steinhardt" a tinut conferinta cu titlul: Nicolae Steinhardt – Parintele Nicolae, unul dintre marii marturisitori ai lui Hristos din secolul XX. Preasfintitul Parinte Justin Sigheteanul a raspuns la întrebarile adresate de catre participanti. Profesorul George Ardeleanu, Vicepresedinte al Fundatiei N. Steinhardt a tinut conferinta cu titlul: Nicolae Steinhardt – model cultural si ideologic, dar a prezentat si o serie de documente din arhiva CNSAS, referitoare la Parintele Nicolae. A fost vizionat si filmul „Nicolae Steinhardt. Arheologia regasirii”. Actorul Iulian Negulescu a citit pagini din Jurnalul fericirii în limba franceza. Au fost expuse pentru public documente, manuscrise si lucruri personale ale Monahului Nicolae, duse de la Manastirea Rohia de catre Arhim. Macarie Motogna – secretarul Fundatiei N. Steinhardt. La manifestare a participat un numeros public, atât români cât si francezi, reprezentanti ai Ambasadei Române la Paris, directorul Institutului Cultural Român de la Paris, domnul Alexandru Dobrescu si câteva persoane care l-au cunoscut personal pe Monahul Nicolae Delarohia.
  Foto.
 • Marti 25 Martie, de Praznicul Imparatesc al Bunei Vestiri P.S. Iustin Sigheteanul a slujit in sobor de arhierei, la invitatia I.P.S. Mitropolit Andrei al Clujului, Maramuresului si Salajului, la Catedrala Mitropolitana din Cluj Napoca cu ocazia sarbatoririi hramului mitropoliei. Preasfintia Sa a rostit cuvantul de invatatura la Evanghelia sarbatorii. Foto.
 • Duminica 23 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Ieud, Prot. Viseu. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Gheorghe Moldovan a fost hirotonit intru preot II pe seama credinciosilor din Parohia Budesti, Protopopiatul Sighet. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa, impreuna cu mai multe autoritati centrale, judetene si locale au vizitat noua manastire de la Ieud aflata in constructie. Foto.
 • Vineri 21 Martie, de la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Chiuzbaia, Prot. Baia Mare. Foto.
 • Miercuri 19 Martie, de la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Leordina - Centru. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Tamas Dumitru Adrian a host hirotonit intru diacon. Foto.
 • Duminica 16 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit, a predicat si a binecuvantat toate lucrarile la schitul ,, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” din orasul Borsa, Protopopiatul Viseu. Cu acest prilej a acordat Diploma ,,Act Ctitoricesc” Domnului Gheorghe Gagea ctitorul acestui nou asezamant monahal, pe care incepand cu data de 1 Ianuarie 2014, ctitorul l-a asezat sub obladuirea canonica a Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Noul asezamant monahal este inzestrat cu o biserica de zid si casa monahala, care constitue in prezent baza de pornire a vietii calugaresti de obste. Foto.
 • Sambata 15 martie, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la lansarea oficiala a Proiectului ,,Reuniunea Tinerilor Ortodocsi” eveniment national cu participare internationala, care se va desfasura in zilele 3-6 septembrie 2014 in Municipiul Baia Mare si care va aduna 3500 de tineri. Foto.
 • Vineri 14 Martie, de la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Iegheriste, Protopopiatul Satu Mare. Foto.
 • Joi 13 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a condus lucrarile Consiliului Consultativ al staretilor si staretelor din Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului. Consiliul Consultativ are rol de indrumare si coordonare a vietii monahale din cele 30 de manastiri si 9 schituri ale eparhiei. Din Consiliu fac parte 12 conducatori de manastiri, (6 stareti si 6 starete) desemnati pentru o perioada de un an, in asa fel incat de-a lungul anilor toti staretii si staretele, egumeni si egumenele sa poata face parte din acest for consultativ. Lucrarile s-au desfasurat in Sala ,,Episcop Dr. Vasile Stan" din Catedrala Episcopala. Foto.
 • Miercuri 12 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat in Parohia Remet pe Somes, Prot, Chioar. Foto.
 • Duminica 9 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Gabriel Baban a fost hirotonit intru preot cu slujire la Catedrala Episcopala si teologul Ilarion Herta intru diacon. Foto.
 • Joi 6 martie IPS Arhiepiscop Justinian a participat la Slujba Canonului cel Mare al Sf. Andrei Criteanul, apoi a savârsit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfintite la Catedrala Eparhiala. Foto.
 • Joi 6 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Canonului cel Mare a Sf. Andrei Criteanul, dupa care a savarsit Liturghia Darurilor inainte sfintite si a predicat la Manastirea Rohia.Foto.
 • Miercuri 5 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Canonului cel Mare a Sf. Andrei Criteanul, dupa care a savarsit Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite si a predicat in Catedrala Episcopala. Foto.
 • Luni 3 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Canonului cel Mare al Sf. Andrei Criteanul in Catedrala Episcopala. La slujba a participat si I.P.S. Arhiepiscop Justinian. Foto.
 • Duminica 2 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Hideaga, Prot. Baia Mare. Parintele paroh Emanuel Sigartau a fost distins cu rangul de Iconom Stavrofor. Foto.

 • Vineri 28 Februarie, de la ora 9.00, P.S. Iustin Sigheteanul s-a intalnit cu Ministrul Invatamantului Dl. Remus Pricopie si Ministrul Fondurilor Europene Dl. Eugen Teodorovici, care au facut o vizita la Seminarul Teologic Ortodox ,,Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare. Oaspetii au fost intampinati cu intonarea Imnului National de catre corul ,, Arhanghelii” al Seminarului. Ministrul Invatamantului Dl. Remus Pricopie a fost foarte impresionat si a spus seminaristilor urmatoarele: ,, Sa stiti ca, si ma adresez acum elevilor, este cel mai frumos imn pe care l-am ascultat eu vreodata. Sigur ca ascult imnul in mod constant, avem interpretari celebre, dar sunt pur si simplu onorat ca in dimineata asta ma aflu aici, ca sunt in fata voastra si ati performat intr-un mod exceptional” a spus ministrul Remus Pricopie. Dupa acest moment Pr. Prof. Dr. Marius Nechita - Directorul Seminarului, a prezentat oaspetilor scoala teologica. Foto.
 • De la ora 18.00, la invitatia Academicianului Marius Porumb, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la ,,Seara evocatoare in atelierul sculptorului Vida Gheza” care s-a desfasurat in sala Galeria de Arta ,,Oliver Thurman” - Piata Libertatii din Municipiul Baia Mare. Foto.
 • Joi 27 Februarie, P.S. Iustin a vizitat urmatoarele biserici din Protopopiatul Lapus, care sunt in anumite faze de restaurare: bisericile din parohiile, Cernesti, Baba, Draghia, Tg. Lapus II, iar la manastirea Rohia s-a intalnit cu echipa tehnica pentru a discuta anumite detalii in evolutia constructiei Centrului Cultural - monastic ,,N, Steinhardt”. Foto.

 • Miercuri 26 Februarie Preasfintitul Iustin Sigheteanul a vizitat: Centrul Social Filantropic ,,Sf. Cosma si Damian” din Municipiul Baia Mare aflat in reorganizare, Biserica ,,Sf. Gheorghe” din cadrul Unitatii Militare Baia Mare, Biserica ,,Sf. Ana” din cartierul Ferneziu, biserica cu hramul ,,Nasterea Maicii Domnului” din cartierul Ferneziu si noua capela mortuara, Parohia Grosi si Manastirea Habra – Grosi. Foto.
 • Marti 25 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la Sedinta Administrativa cu preotii din Protopopiatul Chioar. Sedinta a avut loc urmare a reorganizarii teritoriale a Protopopiatelor Baia Mare si Chioar, in urma hotararii lute in Consiliul Eparhial plenar, hotarare validata de Adunarea Eparhiala din 25 ianuarie 2014, prin care Protopopiatului Chioar i-au fost arondate un numar de 23 de parohii din zona Codru. Foto.
 • Duminica 23 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica cu hramul ,,Duminica Mironositelor” din Municipiul Baia Mare. In cadrul Sfintei Liturghii a hirotonit pe diaconul Medisan Marius Victor intru preot misionar pe seama Protopopiatului Baia Mare si intru diacon pe teologul Gaborean Gheorghe Alexandru, cu slujire la biserica ,,Sf. Apostoli Petru si Pavel” din Baia Mare. Foto.
 • Joi 20 Februarie, a avut loc la Centrul Eparhial din Baia Mare, sedinta Casei de Ajutor Reciproc a Episcopiei Maramuresului si Satmarului, ocazie cu care s-a facut bilantul pentru anul 2013 si s-au luat hotarari pentru anul 2014. Raportul de activitate a fost prezentat de P.C. Consilier Ioan Pop, Presedintele C.A.R. La lucrarile sedintei a participat si P.S. Iustin Sigheteanul. Foto.
 • Duminica 16 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia ,,Sf. Cuv. Parascheva" din Municipiul Baia Mare (cartierul Vasile Alecsandri). In cadrul Sfintei Liturghii teologul Medisan Marius a fost hirotonit intru diacon. Foto.

 • Sambata 15 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie la Manastirea Rohia. In cadrul Sfintei Liturghii monahul Serafim Marta a fost hirotonit intru ierodiacon pe seama manastirii. Dupa Sfanta Liturghie, in cimitirul manastirii, Preasfintia Sa a savarsit slujba Parastasului la implinirea unui an de la trecerea la Domnul a Parintelui Arhimandrit Serafim Man. Foto.

 • Joi 13 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la Sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care s-a tinut in Sala Sinodala a Palatului Patriarhal din Bucuresti, sub presedintia Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei. In cadrul sedintei Sfantului Sinod a fost aprobata propunerea Episcopie Maramuresului si Satmarului de organizare a primei reuniuni a tineretului crestin ortodox, cu participare nationala si internationala (3500- participanti), care se va desfasura in perioada 3-6 Septembrie 2014, in Municipiul Baia Mare. Foto.

 • La Catedrala Patriarhala din Bucuresti, Sfânta Liturghie a fost oficiata joi, 13 februarie 2014, de Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi. În Sala Sinodala din Resedinta patriarhala, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, a avut loc prima sedinta de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din acest an. <continuare format pdf>
 • Miercuri 12 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la sedinta anuala a Adunarii Nationale Bisericesti, care a avut loc la Palatul Patriarhiei din Bucuresti, in Aula ,,Teoctist Patriarhul” sub presedintia Preafericitului Parinte Daniel - Patriarhul Romaniei. Foto.
 • În ziua de 12 februarie 2014, la Palatul Patriarhiei, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, a avut loc sedinta anuala de lucru a Adunarii Nationale Bisericesti, organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice si patrimoniale. <continuare format pdf>
 • Luni 10 Februarie, de la ora 13.00, la invitatia Doamnei Directoare Crina Georgeta Buda si in prezenta oficialitatilor judetene si locale, P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvantat lucrarile de modernizare ce s-au facut in cadrul Colegiului Economic ,,Nicolae Titulescu” din Baia Mare. Dupa slujba de binecuvantare s-a vizitat noul spatiu, salile de clase si laboratoarele de informatica, dupa care in Sala Festiva Preasfintia Sa a luat cuvantul si a oferit pentru biblioteca acestui colegiu cateva volume din Integrala ,,N. Steinhardt” si ultimile numere ale revistelor Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Foto.

 • Duminica 9 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in catedrala noua din Negresti Oas. In cadrul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa a hirotonit pe diaconul Petretchi Adrian intru preot, pe seama credinciosilor din nou infiintata parohie Bixad-Trip, Protopopiatul Oas si intru diacon pe teologul Horatiu Vasile Surani. Foto.
 • De la ora 13.00, Preasfintia Sa a savarsit slujba punerii pietrei de temelie pentru biserica cu hramurile ,,Sf. Prooroc Ilie” si ,,Sfintii Martiri Brancoveni” din nou infiintata Parohie Bixad-Trip, Protopopiatul Oas. Foto.
 • Duminica 2 Februarie, de praznicul Intampinarii Domnului, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Sfânta Liturghie si a predicat la Manastirea Moisei, Prot. Viseu. La slujba a participat un numar mare de credinciosi din Moisei si din parohiile invecinate. La sfârsitul Sfintei Liturghii parintele staret Arhimandritul Teofil Pop, dupa ce a multumit Preasfintiei Sale i-a oferit în dar din partea obstii monahale o frumoasa icoana reprezentand Intampinarea Domnului. Foto.
 • Sâmbata 1 Februarie, în ajunul praznicului Intampinarii Domnului, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit slujba Vecerniei Mari la Manastirea Moisei. Dupa slujba vecerniei Preasfintia Sa a savarsit slujba tunderii în monahism a unui vietuitor al mânastirii care a primit numele de monah - Filotei. Foto.

 • Joi 30 Ianuarie, de sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi, ocrotitorii scolilor teologice, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime” din Baia Mare. Din soborul slujitor au facut parte toti parintii profesori de la sectiile de teologie ortodoxa din cadrul Centrului Universitar Nord, de la Seminarul Teologic ,,Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare si de la Liceul Teologic Ortodox ,,N. Steinhardt” din Satu Mare. Pe langa elevii seminaristi si studentii teologi au participat si reprezentanti ai autoritatilor locale, ai Centrului Universitar Nord si foarte multi credinciosi. La Sfanta Liturghie a asistat si I.P.S. Arhiepiscop Justinian, care in final a rostit un cuvant de binecuvantare. Foto.
JOI, 30 ianuarie 2014 (Sf. Trei Ierarhi)

- INREGISTRARE DE LA CATEDRALA EPISCOPALA

 

 

 


 • Marti 28 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la lansarea cartii -Televiziunea o cauza majora a crizei morale si spirituale - autor Octavian Butuza.
  Octavian Butuza este jurnalist, om de televiziune si scriitor crestin. A urmat cursurile sectiei de teologie ortodoxa - pastorala, in cadrul Centrului Universitar Nord, cartea fiind teza lui de licenta, lucrata sub indrumarea Pr. Prof. Conf. Univ. Dr. Adrian Paul. Lansarea a avut loc la Biblioteca Judeteana ,,Petre Dulfu” din Baia Mare, cu participarea unui foarte numeros public si a fost moderata de Dl. Dr. Teodor Ardelean - Directorul Bibliotecii. Foto.
 • Duminica 26 Ianuarie. P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia Somcuta Mare, Prot. Chioar. In cadrul Sf. Liturghii a hirotonit intru diacon pe teologul Adrian Petretchi. La sfarsitul Sf. Liturghii Preasfintia Sa a conferit Diploma culturala ,,Episcop Dr. Vasile Stan" corului mixt al parohiei, la implinirea a 20 de ani de la infiintare. Foto.

 

 • Sambata 25 Ianuarie, in Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime” din Baia Mare, a avut loc Adunarea Eparhiala a Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, prezidata de I.P.S. Arhiepiscop Justinian. Adunarea a fost precedata de savarsirea Sf. Liturghii si slujba Te-Deumului de catre P.S. Iustin Sigheteanul. In cadrul Sf. Liturghii, Preasfintia Sa a hirotonit intru preot caritativ pe seama Prot. Satu Mare pe diaconul Lazar Marius. Lucrarile s-au desfasurat in Sala ,,Episcop Dr. Vasile Stan” din incinta Catedralei Episcopale. La incheierea lucrarilor si aprobarii prin vot deschis de catre Membrii Adunarii Eparhiale, a tuturor hotararilor luate, P.S. Iustin Sigheteanul a conferit celor care si-au incheiat cel de al doilea mandat urmatoarele distinctii si diplome: Domnilor Teodor Ardelean, Viorel Deghid si Gheorghe Ciocan – ,,Crucea Voievodala Maramureseana” iar Domnilor Mircea Man, Cordos Dorel, Nicolae Bud, Mircea Letiu, Nicolae Bura, Ioan Belbe, Cristian Anghel, Nicolae Pop - Diploma ,,Episcop Dr. Vasile Stan”.<Comunicat de presa> Foto,
 • Vineri 24 Ianuarie, la resedinta episcopala din Baia Mare a avut loc sedinta anuala cu protoiereii, in care au fost prezentate rapoartele anuale de activitate si notificarile din cele opt protopopiate ale Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Sedinta a fost prezidata de catre I.P.S. Arhiepiscop Justinian si condusa de catre P.S. Iustin Sigheteanul. Foto.
 • Joi 23 Ianuarie de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la lansarea volumului aniversar - documentar biobibliografic - editat de catre Biblioteca Judeteana ,, Petre Dulfu” din Baia Mare, la implinirea a 60 de ani de viata a Pr. Dr. Vasile Borca. Evenimentul a avut loc in Sala Maramures a acestei institutii. Foto.
 • Duminica 19 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Sf. Ierarh Nicolae” din incinta Liceului Teologic Ortodox ,,N. Steinhardt” din Municipiul Satu Mare, cu ocazia sarbatoririi cu cateva zile inainte a patronului spiritual al acestei scoli teologice, ,,Sf. Grigorie Teologul”. In cadrul Sfintei Liturghii Preasfintia Sa a hirotonit pe teologul Marius Lazar intru diacon. La sfarsitul Sfintei Liturghii Preasfintia Sa a conferit distinctia ,,Crucea Voievodala Maramureseana” pentru laici, Domnului Dorel Constantin Coica – Primarul Municipiului Satu Mare. Foto.
 • Duminica 12 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Parohia ,,Inaltarea Domnului” din Municipiul Baia Mare. In cadrul Sfintei Liturghii, teologul Bogdan Alexandru Bancos a fost hirotonit intru diacon pe seama acestei parohii. Preoti slujitori la aceasta biserica sunt: Pr. Alexandru Buteanu - Inspector Eparhial si Pr. Prof. Dr. Marius Nechita - Director al Seminarului Teologic Ortodox ,,Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare. Foto.
 • Marti 7 Ianuarie, de Soborul Sf. Ioan Botezatorul, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea ,,Nasterea Sf. Ioan Botezatorul” - Scarisoara Noua, Prot. Carei, Judetul Satu Mare. Foto.

Înaltpreasfintitul Arhiepiscop Justinian, a slujit la Manastirea Rohia de Praznicul Bobotezei

 • Luni, 6 ianuarie 2014, de Praznicul Botezului Domnului (Boboteaza), Înaltpreasfintitul Parinte Justinian Arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului a slujit sfânta si Dumnezeiasca Liturghie la Manastirea „Sfânta Ana” Rohia, împreuna cu soborul manastirii. Cuvântul de învatatura a fost rostit de Arhim. Macarie Motogna – egumenul manastirii. Dupa Otpust Înaltpreasfintitul Parinte Justinian a adresat credinciosilor un parintesc cuvânt de binecuvântare. Foto.
 • Luni 6 Ianuarie, de Praznicul Imparatesc al Botezului Domnului, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala Episcopala din Baia Mare. La sfarsitul Sfintei Liturghii Preasfintia Sa a savarsit Slujba Sfintirii Aghiasmei Mari, pe esplanada din fata Catedralei Episcopale. Foto.

 • Duminica 5 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime,, din Baia Mare. Foto.
 • De la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Vecerniei Mari cu Litie in Catedrala Episcopala. Foto.
 • Proclamarea anului euharistic si al Sfintilor Martiri Brâncoveni
  Dupa savârsirea Sfintei Liturghii si a slujbei de Te Deum, la 1 ianuarie 2014, în Catedrala Patriarhala, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a proclamat în mod oficial Anul 2014 ca Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Împartasanii) si Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Româna.
  <continuare format pdf> Foto.

Preluat de pe AGENTIA DE STIRI BASILICA

 • Si bisericile sunt spitale
  În legatura cu anuntul intitulat “Vrem spitale, nu catedrale!” al Asociatiei Secular Umaniste din România (ASUR) postat pe o retea de socializare pentru o campanie publica împotriva sprijinului acordat Cultelor de catre Stat si preluat de cotidienele Evenimentul Zilei si Adevarul în editiile electronice din 28 decembrie 2013 reaminitim:
  1. Sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele religioase din România este constitutional si legal, fiind consecinta confiscarii proprietatilor bisericesti prin legea secularizarii din anul 1863 si de catre regimul comunist din România dupa anul 1948. În România, conform Constitutiei si Legii Cultelor nr. 489/2006, Cultele sunt autonome fa?a de Stat si beneficiaza de sprijin de la bugetul de Stat pentru activitatea lor spirituala, sociala, educationala si culturala în favoarea societatii românesti. <continuare format pdf>

Preluat de pe AGENTIA DE STIRI BASILICA

 • In ajun de Anul Nou, de la ora 23.30, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la slujba de la cumpana dintre ani la Catedrala Episcopala.
  Miercuri 1 Ianuarie, in prima zi de Anul Nou, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Catedrala Episcopala. Foto.
 • Duminica 29 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" (Catedrala veche) din Municipiul Baia Mare. Foto.
 • Vineri 27 Decembrie, in cea de a teia zi de Craciun, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la Manastirea Rohia. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa a fost colindat de credinciosii din Rohia si din Tara Lapusului. Foto.
 • Joi 26 Decembrie, (a doua zi de Craciun) P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in Catedrala ,,Adormirea Maicii Domnului" din Municipiul Satu Mare. La sfarsitul Sfintei Liturghii s-a dat citire Gramatei Episcopale Aniversare, cu ocazia implinirii a 75 de ani de la zidirea acestei catedrale. Tot cu acest prilej au fost conferite de catre Consiliul Judetean si Catedrala plachete aniversare mai multor institutii si personalitati satmarene. A urmat solemnitatea de proclamare a Sfintilor Imparati Constantin si Elena ca sfinti protectori ai Municipiului Satu Mare, in urma propunerii Episcopiei Maramuresului si Satmarului si adoptarii acestora, in 19 decembrie a.c. de catre Consiliul Local ca protector ai orasului. P.S. Iustin Sigheteanul a oferit Primariei o frumoasa icoana, reprezentand pe Sfintii Imparati Constantin si Elena. In semn de inalta apreciere, Preasfintia Sa a conferit Domnului Dorel Coica – Primarul Municipiului ,,Crucea Voievodala Maramureseana” pentru laici, iar Consiliului Judetean si Consiliului Local - Actul de Vrednicie ,,Gramata Episcopala”. Pentru sprijinul acordat comunitatilor ortodoxe si slujitorilor Bisericii in activitatea pastoral-misionara si culturala, europarlamentarul Ovidiu Silaghi si deputatul Octavian Petric au primit distinctia ,,Crucea Voievodala Maramuresean” pentru laici. Foto.

 • Miercuri 25 Decembrie, in ziua de Craciun, IPS Arhiepiscop Justinian impreuna cu PS Iustin Sigheteanul au savarsit Sfanta Liturghie in Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime” din Baia Mare. Cuvantul de invatatura a fost rostit de catre PS Iustin, iar la sfarsitul slujbei IPS Arhiepiscop Justinian a adresat credinciosilor un cuvant de binecuvantare. Foto.

 • Marti 24 Decembrie, in ajunul Craciunului de la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la Slujba Ceasurilor Imparatesti, dupa care a fost colindat de catre corul ,,Doxologia,, a Catedralei Episcopale si de catre copii care frecventeaza catedrala si le-au fost impartite daruri de Craciun. De la ora 19.00, corul Catedralei Episcopale si corul bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului” (Catedrala veche) au colindat la Resedinta Episcopala pe IPS Arhiepscop Justinian. Foto.

 • Duminica 22 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturgisit si a predicat la Catedrala Episcopala ,,Sf. Treime” din Baia Mare. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Petru Alin Erdei a fost hirotonit intru preot misionar pe seama Protopopiatului Lapus – cu slujire la Manastirea ,,Sf. Ap. Andrei” – Berinta. Foto.
  De la ora 12.30, la Troita din Piata Revolutiei din Municipiul Baia Mare, Preasfintia Sa a savarsit Slujba Parastasului pentru eroii cazuti in revolutia din Decembrie 1989. Evenimentul a fost organizat de autoritatile judetene si locale. Foto.
  De la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la concertul de colinde organizat de Sectorul Cultural al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, coordonat de Parintele Consilier Cristian Stefan, care s-a desfasurat in biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare (Catedrala veche). La concert au participat 8 coruri bisericesti din municipiu, iar corurile ,,Doxologia” al Catedralei Episcopale ,,Sf. Treime” din Baia Mare si corul barbatesc din Parohia Valenii Somcutei au fost invitate in mod special. Foto.
 • Sambata 21 Decembrie, de la ora 15.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la cea de-a 11 editie a concertului de colinde, organizat de Protopopiatul Sighet in Sala ,,Episcop Dr. Vasile Stan” din Palatul Episcopal – Sighet. Au participat 10 coruri de la parohiile din protopopiat si ca invitat de onoare a participat corul romanilor ortodocsi din Parohia Slatina – Ucraina. Foto.
 • Joi 19 Decembrie, de la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la serbarea de Craciun, organizata de Liceul Teologic Ortodox ,,N. Steinhardt” impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean – Satu Mare, in Sala Filarmonicii din municipiu. La finalul concertului Preasfintia Sa a felicitat pe organizatori si a oferit coordonatorilor si grupurilor de colindatori diploma cultural ,,Episcop Dr. Vasile Stan”. Foto.
 • Marti 17 Decembrie, de la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la concertul solemn de colinde, organizat in Catedrala ,,Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Satu Mare, sustinut de corurile bisericesti din municipiu si cu participarea extraordinara a coralei ,,Arhanghelii” a preotimii din Episcopia Maramuresului si Satmarului. La concert au participat si autoritatile judetene si locale. Foto.

 • Duminica 15 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Sf. Imparati Constantin si Elena” din Parohia Baia Sprie II. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Gheorghe Moldovan a fost hirotonit intru diacon, cu slujire pe seama acestei biserici. La sfarsit preotul Marius Catana a fost distins cu rangul de iconom, iar binefacatorii au primit diplome de vrednicie. Foto.
 • De la ora 17.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul impreuna cu I.P.S. Arhiepiscop Iustinian, au participat in Catedrala Episcopala la concertul solemn de colinde sustinut de corurile ,,Sf. Ioan Damaschinul” al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Baia Mare, corul ,,Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox ,,Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare si Corul ,,Doxologia” a Catedralei Episcopale ,,Sf. Treime” din Baia Mare. La concert au participat si autoritatile judetene si locale: Domnul Anton Rohian – Prefectul Jud. Maramures si Domnul Catalin Chereches – Primarul Municipiului Baia Mare. Foto.
  - INREGISTRARE DIN 15 DECEMBRIE 2013-

 

 • Joi 12 Decembrie, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la programul filantropic organizat la Catedrala Episcopala de catre Asociatia Femeilor Ortodoxe ,,Mironositele Femei” in cadrul caruia s-au impartit 1500 de pachete in valoare de 350 milioane lei, de care au beneficiat 350 de familii si 200 de copii. Grupul de copii asistati de femeile ortodoxe si un grup de elevi de la Liceul Mihai Eminescu au colindat pentru cei prezenti. Manifestarea a fost onorata si de prezenta Domnului Catalin Chereches Primarul Municipiului Baia Mare, care a sprijinit substantial aceasta actiune. Este al noualea Craciun in care Asociatia Femeilor Ortodoxe ofera daruri familiilor nevoiase. Foto.
 • De la ora 16.00, P.S. Iustin Sigheteanul a savarsit Slujba Acatistului Sf. Ierarh Spiridon facatorul de minuni, in biserica de lemn din incinta S.C. I.M.I Baia Mare, la rugamintea Domnului Director Alexandru Parjol si invitatia preotului slujitor, protopop emerit Ioan Filip. Dupa slujba acatistului Preasfintia Sa a rostit o meditatie adecvata postului Craciunului, a impartit calendare si iconite si a colindat impreuna cu cei prezenti. Foto.

PATORALA LA NASTEREA DOMNULI 2013

Iisus - Hristos

“Iisus Hristos, ieri si azi
si în veci,este acelasi ”
(Evr. 13,8)

„Fost-a om trimis de Dumnezeu, numele lui era Ioan” (In. 1,6). Acesta a fost Profetul sau Îngerul despre care glasul Domnului, prin proorocul Maleahi, zice: “Iata, Eu am trimis pe îngerul Meu si va gati calea înaintea fetei Mele” (Mal. 3, 1).
El a venit când a hotarât Dumnezeu si a început a învata poporul, zicând: “Gatiti calea Domnului, drepte faceti cararile Lui” (Lc 3,4). Iar când Domnul S-a aratat la Iordan, unde profetul Ioan vorbea poporului si boteza, acesta vazându-L pe Iisus si recunoscându-L ca El este Hristos, L-a aratat lumii zicând: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii”, continuând sa spuna marele profet: «Acesta este despre care eu am zis: Dupa mine vine un barbat, care a fost înainte de mine, fiindca mai înainte de mine era. Si eu nu-l stiam, dar ca sa fie aratat lui Israel, de aceea am venit eu, botezând cu apa. Am vazut Duhul coborându-Se din cer, ca un porumbel, si a ramas peste El— zice profetul mai departe — si eu nu-L stiam pe El, dar Cel ce m-a trimis sa botez cu apa, Acela mi-a zis: Peste care vei vedea Duhul coborându-Se si ramânând peste El, Acesta este Cel ce boteaza cu Duhul Sfânt. Si eu am vazut si am marturisit ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu” (In 1, 29-34).
<continuare>

 • Duminica 8 Decembrie, de la ora 18.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul a participat la concertul de colinde organizat de Ansamblul „Transilvania” în Catedrala Episcopala. Foto.
 • Duminica 8 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat la biserica ,,Soborul Sf. 12 Apostoli” din Municipiul Baia Mare. In cadrul Sfintei Liturghii teologul Ioan Herteg a fost hirotonit intru diacon cu slujire la aceasta biserica, unde este angajat pe post de cantaret. In cadrul atributiilor noului diacon, va fi grija fata de copiii si tinerii parohiei si se va ocupa de sectorul social-filantropic al parohiei. Foto.
 • Sambata 7 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul, impreuna cu I.P.S. Mitropolit Iosif al Europei Occidentale si Meridionale, au savarsit Slujba Inmormantarii Preotului Gheorghe Dumitrean care a pastorit in Parohiile Nanesti (9 ani) si Leordina (21 de ani), Prot. Viseu. A plecat la Domnul in varsta de 56 de ani, din care 30 de ani de preotie. Inhumarea a avut loc in incinta bisericii ,,Sf. Ierarh Nicolae” din Parohia Viseu de Jos. Foto.

 • Sambata, 7 Decembrie, la Catedrala Episcopala „ Sfânta Treime” Baia Mare, cu binecuvântarea Presfintitului Parinte dr. Iustin Sigheteanul, a avut loc cea de-a a XIV-a editie a manifestarii “ De Nasterea Domnului”, si editia a III- a a Concursului Judetean de interpretare a Colindelor „Colindatorii”, organizate de Inspectoratul Scolar Judetean Maramures .La eveniment a participat repezentantul Episcopiei Maramuresului si Satmarului, parintele dr. Cristian Stefan- consilier cultural. Alte sectiuni ale manifestarii au fost: sectiunea icoane pe lemn, sectiunea icoane pe sticla, sectiunea creatie literara, sectiunea teatru religios. In cadrul acestei manifestari au fost implicati un numar de 260 elevi coordonati de 36 de cadre didactice din scoli gimnaziale, licee si colegii nationale din judet. Parteneri media : Trinitas , Ziarul Lumina, EMM si Graiul Maramuresului. Foto.

Hram la Manastirea Rohia „Sfântul Ierarh Nicolae”
 • Vineri, 06 Decembrie 2013, de sarbatoarea „Sfântul Ierarh Nicolae”, Înaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Justinian al Maramuresului si Satmarului a slujit la Manastirea Rohia, cu ocazia hramul Paraclisului, de la primul nivel al noii biserici.
  În ziua Praznicului la ora 8,oo s-a savârsit Taina Sfântului Maslu de obste, iar de la ora 9,30 sfânta si dumnezeiasca Liturghie arhiereasca savârsita de catre Înaltpreasfintitul JUSTINIAN. Din soborul slujitor împreuna cu parintii manastirii au mai facut parte P.C. Pr. Cristian Stefan – consilier cultural al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, arhid. Andrei Pop – secretar eparhial, Protos. Vasile Filip – staretul Manastirii Rohita Pr. Florin Stan – Protopopul Lapusului si Pr. Ioan Pop – preotul paroh din Rohia. La Priceasna P.C. Parinte Cristian Stefan – consilierul cultural eparhial a vorbit despre viata si minunile Sfântului Ierarh Nicolae. Înaltpreasfintia Sa a adresat celor prezenti un parintesc cuvânt de învatatura si a dat tuturor celor prezenti iconite cu Sfântul Nicolae.
  Dupa sfânta Liturghie s-a savârsit slujba Parastasului pentru întemeietorul manastirii preotul Nicolae Gherman, episcopul Nicolae Ivan cel care a sfintit prima biserica, pentru ctitorii si pentru toti monahii care au vietuit în aceasta manastire si s-au mutat la Domnul. Raspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studentii teologi din Baia Mare, condusi de Arhid. Prof. Andrei Babosan. Paraclisul cu hramul Sfântul Nicolae a fost târnosit la 6 decembrie 1998. Arhim. Macarie Motogna – egumenul Manastirii Rohia a multumit Înaltpreasfintitului Parinte Justinian pentru binecuvântarea de-a fi prezent la hramul manastirii, însotitorilor Î.P.S.Sale si tuturor celor prezenti la hramul manastirii. Foto.

 • Vineri 6 Decembrie, la invitatia Î.P.S. Mitropolit Andrei, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la tarnosirea (sfintirea) Paraclisului Facultatii de Teologie Ortodoxa din noul Campus Universitar ,,Nicolae Ivan” ctitorit de I.P.S. Mitropolit Andrei intre ani 2011-2013. Cu acest prilej s-a inaugurat si noua cladire in care va functiona Facultatea de Teologie Ortodoxa. Dupa slujba de sfintire a urmat Sf. Liturghie, soborul ierarhilor slujitori fiind alcatuit din I.P.S. Teofan Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, I.P.S. Laurentiu Mitropolitul Ardealului, I.P.S. Andrei Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, I.P.S. Irineu Mitropolitul Olteniei, P.S. Petroniu Episcopul Salajului, P.S. Vasile Somesanul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului si Clujului si P.S. Iustin Sigheteanul Arhiereu Vicar al Epicopiei Maramuresului si Satmarului. Foto.
 • Joi, 5 decembrie, in ajunul praznuirii Sfantului Nicolae, in catedrala Episcopala "Sfanta Treime" membri ATOCEM (Asociatia Tinerilor Ortodocsi ai catedralei episcopale maramuresene) s-au intalnit cu "copiii catedralei" care s-au bucurat de darurile primite si de frumusetea colindului.
  Dupa slujba Vecerniei si a Litiei tinerii si copii catedralei au trait sintagma "Daruind vei Dobandi". 130 de copilasi care frecventeaza regulat catedrala, au primit daruri si au colindat "Sfantului Nicolae".
  Un alt grup de tineri ai Asociatiei au oferit cu dragoste frateasca, 100 de pachete cu daruri si bucurii copiilor internati in spitalul judetean "Dr. Constantin Opris" din Baia Mare.
  In fiecare protopopiat din Maramures si Satmar tinerii ortodocsi sunt in actiune colindand si facand fapte bune. Actiunile se desfasoara sub genericul "Iarna Tinerilor Ortodocsi". Foto.
 • Marti 3 Decembrie, de la ora 12.00, P.S. Iustin Sigheteanul a participat la lansarea volumului aniversar a Domnului Nicolae Bud intitulat “Sase Decenii Pentru Oameni” care a avut loc la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare. Foto.
 • Duminica 1 decembrie IPS Arhiepiscop Justinian a savarsit Sfanta Liturghie la Catadrala Episcopala din Baia Mare. Foto.

 • Duminica 1 Decembrie, P.S. Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat in biserica ,,Sf. Ap. Andrei” din Baia Mare, dupa care a savarsit Slujba Te-Deumului la Statuia Ostasului Roman din Parcul Municipal – Baia Mare si a participat la festivitatile oficiale organizate de autoritatile judetene si locale, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Foto.
 • IMAGINI VIDEO - 26 februarie – 6 martie 2008 - Delegatie eparhiala în pelerinaj la locurile sfinte <detalii>

ISTORIC SI PREZENTARE - MANASTIREA ROHIA

SLUJBA- MANASTIREA ROHIA

I.P.S. SA IUSTINIAN CHIRA - ARHIEPISCOPUL MARAMURESULUI SI SATMARULUI

ARHIEREU VICAR IUSTIN SIGHETEANUL

<inapoi cuprins>

 • Pelerinaj in Israel
 • Mormantul Tatal Nostru
 • Gradina Ghetimani
 • Biserica Tatal Nostru
 • Pretoriu
 • Via Dolorosa
 • Biserica Sfantul Mormant
 • Sfantul Mormant
 • Golgota
 • Locul unde s-a aflat Sfanta Cruce

<inapoi cuprins>

INREGISTRARE CONCERT SOLEMN DE COLINDE 15 DECEMRIE 2013

 

PROGRAMUL LITURGIC, PASTORAL-MISIONAR SI CULTURAL
AL †P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
PE LUNA - DECEMBRIE 2014

 

Luni 1 decembrie – PS Iustin Sigheteanul va savârsi Slujba Te-Deumului la Statuia Ostasului Roman din Parcul Municipal – Baia Mare si va participat la festivitatile oficiale organizate de autoritatile judetene si locale, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Sâmbata 6 decembrie de sarbatoarea Sfântului Ierarh Nicolae, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Rohia.

– de la ora 13.00 PS Iustin Sigheteanul va sfinti monumentul eroilor si va participa la festivitatile oficiale organizate de Primaria comunei Coroieni.


Duminica 7 decembrie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Biserica Sf. Nicolae din Viseu de Sus, Protopopiatul Viseu.

Sâmbata 13 decembrie de la ora 13.00, PS Iustin Sigheteanul va participa la programul filantropic organizat la Catedrala Episcopala de catre Asociatia Femeilor Ortodoxe ,,Mironositele Femei” în cadrul caruia se vor împarti peste 1000 de pachete familiilor nevoiase.


Duminica 14 decembrie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare.

– de la ora 17.00 va participa în Catedrala Episcopala la concertul solemn de colinde sustinut de corurile: ,,Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox ,,Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, Corul „Sfântul Ioan Damaschinul” al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Baia Mare, Corul ,,Doxologia” a Catedralei Episcopale ,,Sf. Treime” din Baia Mare, corala „Arhanghelii” a preotilor din Episcopia Ortodoxa Româna a Maramuresului si Satmarului.

Vineri 19 decembrie de la ora 16.00 PS Iustin Sigheteanul participa la concertul de colinde sustinut de elevii Liceului Teologic Nicolae Steinhardt din Satu Mare


Sâmbata 20 decembrie PS Iustin Sigheteanul va participa la concertul de colinde la Catedrala „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Sighetu Marmatiei

Duminica 21 decembrie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare.

- De la ora 17.00 PS Iustin Sigheteanul va participa la concertul de colinde sustinut la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Satu Mare


Joi 25 decembrie de Praznicul Nasterii Domnului PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare.


Vineri 26 decembrie, a doua zi de Craciun PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavril din Satu Mare


Sâmbata 27 decembrie, a treia zi de Craciun, de sarbatoarea Sf. Arhidiacon Stefan, Preasfintitul Iustin Sigheteanul va liturghisi si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare.
- În sedinta Permanentei Eparhiale din 5 decembrie 2014 la propunerea Preasfintitului Justin Sigheteanul s-a aprobat ca a treia zi de Craciun, cand este pomenit Sfantul Arhidiacon Stefan, sa fie declarata ziua tinerilor ortodocsi din Eparhia Maramuresului si Satmarului. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa va face proclamarea solemna a Sfantului Arhidiacon Stefan ca protector al tinerilor ortodocsi din eparhia noastra. La Sfanta Liturghie vor participa grupuri de tineri din cele opt protopopiate, iar tinerii baimareni vor colinda.

Duminica 28 decembrie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Biserica „Nasterea Domnului” din municipiul Baia Mare cu oazia hramului.

Miercuri 31 decembrie, de la ora 23.30, la cumpana dintre ani, P.S. Iustin Sigheteanul va savarsi Acatistul Mantuitorului la Catedrala Episcopala din Baia Mare.


Joi 1 ianuarie Anul Nou – PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare

Joi 1 ianuarie de la ora 17.00 PS Iustin Sigheteanul paricipa la concertul de muzica clasica sustinut de Orchestra „ Nova Musica”, la Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare.


Duminica 4 ianuarie PS Iustin Sigheteanul participa la întronizarea noului Arhiepiscop al Romanului si Bacaului , în Catedrala arhiepiscopala din Roman.


Marti 6 ianuarie - Botezul Domnului - PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare

Miercuri 7 ianuarie de Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezatorul PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Scarisoara Noua, Protopopiatul Carei.

Duminica 11 ianuarie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala istorica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare.

Vineri 23 ianuarie PS Iustin Sigheteanul conduce lucrarile sedintei anule cu protopopii la Centrul Eparhial.

Sambata 24 ianuarie de la ora 8.00 PS Iustin Sigheteanul savarseste Sfanta Liturghie la Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare
- de la ora 10.00 conduce lucrarile Adunarii Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului in sala Dr. Vasile Stan din incinta Catedralei Episcopale

Vineri 30 ianuarie de sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare cu ocazia hramului scolilor teologice

De la Cabinetul P.S. IUSTIN SIGHETEANUL
Arhidiacon Teodosie Bud

<inapoi program>

PROGRAMUL SFINTIRILOR, RESFINTIRILOR, HRAMURILOR SI LITURGHIILOR ARHIERESTI OFICIATE DE P.S. IUSTIN SIGHETEANUL PE ANUL 2014
 • Ianuarie 2014


In ajun de Anul Nou, de la ora 11.30, P.S. Iustin Sigheteanul participa la Slujba de la cumpana dintre ani la Catedrala Episcopala.


Miercuri 1 Ianuarie, in prima zi de Anul Nou, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala.


Duminica 5 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala.


Luni 6 Ianuarie, (de Boboteaza), P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala, dupa care savarseste Slujba Aghiasmei Mari pe esplanada din fata catedralei.


Marti 7 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Scarisoara Noua.


Duminica 12 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la biserica ,,Inaltarea Domnului” din Municipiul Baia Mare.

Duminica 19 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul va liturghisi si va predica in biserica "Sf. Nicolae" din incinta Liceului Teologic Ortodox "Nicolae Steinhardt" din mun. Satu Mare.


Vineri 24 Ianuarie de la ora 10.00, are loc intalnirea cu protoiereii din eparhie, care prezinta rapoartele de activitate anuale.


Sambata 25 Ianuarie, de la ora 8.00, in Catedrala Episcopala se va savarsi Sf. Liturghie urmata de SlujbaTe-Deumului, iar de la ora 10.00, in Sala ,,Episcop Dr. Vasile Stan” se vor desfasura lucrarile Adunarii Eparhiale.

Duminica 26 Ianuarie, P.S. Iustin Sigheteanul va liturghisi si va predica in Parohia Somcuta Mare, Prot. Chioar.


Joi 30 Ianuarie, de Sfintii Trei Ierarhi, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala, cu ocazia hramului scolilor teologice.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Februarie 2014


Duminica 2 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la manastirea Moisei, Protopopiatul Viseu. In ajunul sarbatorii(sambata) dupa Slujba Vecerniei, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Slujba Tunderii in monahism pentru unul din vietuitorii manastirii.


Duminica 9 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in catedrala noua din Negresti Oas, Protopopiatul Oas. De la ora 13.00, Preasfintitul Iustin Sigheteanul savarseste slujba punerii pietrei de temelie pentru biserica din nou infiintata parohie Bixad – Trip.


12 , 13 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul participa la lucrarile Adunarii Nationale Bisericesti si la lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care vor avea loc in Palatul Patriarhal din Bucuresti.

Sambata 15 Februarie de la ora 8.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Sfanta Liturghie la Manastirea Rohia, la implinirea unui an de la trecerea la Domnul a parintelui arhimandrit Serafim Man.


Duminica 16 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in biserica ,,Sf. Cuv. Parascheva,, din Municipiul Baia Mare.


Duminica 23 Februarie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in biserica ,,Duminica Mironositelor,, din Municipiul Baia Mare.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Martie 2014

Duminica 2 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Hideaga, Prot. Baia Mare.


Luni 3 – marti 4 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul slujeste la Denia Canonului Cel Mare in Catedrala Episcopala.


Miercuri 5 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul slujeste la Denia Canonului Cel Mare, dupa care savarseste Liturghia Darurilor inaite sfintite in Catedrala Episcopala.


Joi 6 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul slujeste Denia Canonului Cel Mare, dupa care savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite la Manastirea Rohia.


Duminica 9 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala.


Miercuri 12 Martie, de la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Remet pe Somes, Prot Chioar.


Vineri 14 Martie, de la ora 17,00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Iegariste, Prot, Satu Mare


Duminica 16 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la schitul ,,Sf. Gheorghe,, – Borsa.


Miercuri 19 Martie, de la ora 17,00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Leordina - Centru, Prot. Viseu.


Joi 20 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza examenul de capacitate.


Vineri 21 Martie, de la ora 17,00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Chiuzbaia, Prot. Baia Mare.


Duminica 23 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Ieud, Prot. Viseu.


Marti 25 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste la Catedrala Mitropolitana din Cluj cu ocazia hramului, la invitatia I.P.S. Mitropolit Andrei.


Sambata 29 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul, la invitatia I.P.S. Mitropolit Iosif de la Paris sustine conferinta ,,Parintele Nicolae Delarohia, unul din marii marturisitori ai lui Hristos din secolul XX,, locul desfasurarii evenimentului – Parohia ,,Sf. Parascheva si Sf. Genoveva” (biserica Saint Sulplice) din Paris.


Duminica 30 Martie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste la Catedrala Mitropolitana din Paris.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Aprilie 2014


Miercuri 2 Aprilie, de la ora 17,00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Tasnad, Prot. Carei.


Joi 3 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul prezideaza concursul de ocupare a Parohiei Hideaga, Prot. Baia Mare.


Vineri 4 Aprilie, de la ora 17,00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Bixad-Trip, Prot. Oas.


Duminica 6 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia ,,Buna Vestire,, din Municipiul Baia Mare.


Miercuri 9 Aprilie, de la ora 17,00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Sieu- Centru, Prot. Viseu.


Joi 10 Aprilie, de la ora 10,00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite la biserica ,,Sf. Nicolae,, din incinta Liceului Teologic Ortodox ,,N. Steinhardt,, din Mun. Satu Mare.


Vineri 11 Aprilie, de la ora 17,00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite in Parohia Budesti, Prot. Sighet.


Duminica 13 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala.


Joi 17 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul Savarseste Liturghia Sf. Vasile cel Mare la Catedrala Episcopala. De la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Denia celor 12 Evanheli.


Vineri 18 Aprilie, de la ora 17.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Denia Prohodului Domnului in Catedrala Episcopala.


Sambata 19 Aprilie, de la ora 24.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Slujba Invierii Domnului, urmata de Sfanta Liturghie la Catedrala Episcopala.


Duminica 20 Aprilie, de la ora 12,00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Slujba Vecerniei (a doua Inviere), la Catedrala Episcopala.


Luni 21 Aprilie, a doua zi de Pasti, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Parohia ,,Sf. Gheorghe” din Mun. Satu Mare.


Marti 22 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste biserica noua din Parohia Rozavlea – Sesul Manastirii (satul natal). Liturghiseste si predica.


Miercuri 23 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul tarnoseste biserica din incinta Unitatii Militare – Baia Mare. Liturghiseste si predica.


Joi 24 Aprilie, P.S. Justin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia ,,Sf. Iosif Marturisitorul,, din Mun. Baia Mare.


Vineri 25 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea ,,Izvorul Tamaduirii” - Marius, Prot. Satu Mare.


Duminica 27 Aprilie, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica in Parohia Dragomiresti Prot. Viseu.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Mai 2014


Duminica 4 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica în Parohia Strâmtura Centru, Protopopiatul Sighet, cu ocazia hramului.


Luni 5 Mai,
de la ora 8.30, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Sfanta Liturghie si prezideaza conferinta preoteasca de primavara cu preotii din protopopiatele Baia Mare, Lapus si Chioar la Catedrala Episcopala din Baia Mare.


Marti 6 Mai,
de la ora 8.30 P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Sfanta Liturghie si prezideaza conferinta preoteasca de primavara cu preotii din protopopiatele Sighet si Viseu la Catedrala "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" din Sighetu Marmatiei.


Joi 8 Mai,
de la ora 8.30, P.S. Iustin Sigheteanul Savarseste Sfanta Liturghie si prezideaza conferinta preoteasca de primavara cu preotii din protopopiatele Satu Mare, Carei si Negresti la Catedrala din Negresti Oas


Sâmbata 10 Mai,
PS Iustin Sigheteanul participa la Întrunirea Tinerilor Ortodocsi din Protopopiatul Baia Mare, ce se va desfasura in Parohia Dumbravita.

Duminica 11 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul târnoseste biserica din Parohia Sarauad, Protopopiatul Carei. Liturghiseste si predica.


Duminica 18 Mai, PS Iustin Sigheteanul târnoseste biserica din Parohia Viseu de Sus I, Protopopiatul Viseu. Liturghiseste si predica.

Miercuri 21 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul participa la hramul Catedralei Patriarhale ,,Sf. Împarati Constantin si Elena” din Bucuresti.

Joi 22 Mai, P.S. Iustin Sigheteanul participa la sedinta Sf. Sinod la Bucuresti.

Duminica 25 Mai, PS Iustin Sigheteanul târnoseste noua biserica din filia Aspra, protopopiatul Lapus. Liturghiseste si predica.
- De la ora 17.00 Savarseste slujba vecerniei si instalarea noului preot paroh in Parohia Nasterea Domnului din Baia Mare

Joi 29 Mai, P.S. Justin Sigheteanul liturghiseste si predica la Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Mun. Baia Mare.
- De la ora 12.00 savârseste slujba parastasului la statuia Ostasului Roman din Parcul Central - Baia Mare

Sambata 31 mai de la ora 9.30, PS Iustin Sigheteanul savarseste Sfanta Liturghie, hirotonia si instalarea noului preot paroh in Parohia Tautii de Sus, Protopopiatul Baia Mare.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Iunie 2014

Duminica 1 Iunie, PS Iustin Sigheteanul tarnoseste noua biserica din Parohia Sighet Câmpul Negru, Protopopiatul Sighet. Liturghiseste si predica.

Joi 5 iunie de la ora 8.30 PS Iustin Sigheteanul savarseste Sfanta Liturghie si participa la cursul festiv al absolventilor Sectiilor de Teologie Ortodoxa, la Catedrala Episcopala din Baia Mare


Duminica 8 Iunie,
Pogorârea Sfântului Duh, P.S. Justin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare cu ocazia hramului.


Luni 9 Iunie,
Sfânta Treime, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Huta Certeze, Protopopiatul Oas cu ocazia hramului.


Marti 10 iunie,
PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Parohia Bârsana – Valea Muntelui cu ocazia hramului.

Sâmbata 14 iunie - de la ora 8.00, PS Iustin Sigheteanul va savarsi Sf. Liturghie urmata de SlujbaTe-Deumului, la Catedrala Episcopala din Baia Mare cu ocazia Constituirii Adunarii Eparhiale
- de la ora 10.00, in Sala ,,Episcop Dr. Vasile Stan”din Catedrala Eparhiala va avea loc Sedinta de Constituire a Adunarii Eparhiale, mandatul 2014-2018.


Duminica 15 iunie,
PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Teghea, Protopopiatul Carei cu ocazia hramului.

Joi 19 iunie de la ora 10.00 P.S. Iustin Sigheteanul savarseste slujba Te-deumului si participa la serbarea sfarsitului de an scolar al Seminarul Teologic Ortodox ,,Sf. Iosif Marturisitorul”, la Catedrala ,,Sf. Treime” din Baia Mare.


Duminica 22 iunie,
PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Lapusul Românesc, Protopopiatul Lapus, cu ocazia hramului.
De la ora 16.00 savârseste slujba vecerniei si instalarea noului preot paroh in parohia Târgu Lapus I


Marti 24 iunie,
Nasterea Sfântului Ioan Botezatorul, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Scarisoara, Protopopiatul Carei, cu ocazia hramului.


Duminica 29 iunie,
Sf. Apostoli Petru si Pavel, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Bixad, Protopopiatul Oas cu ocazia hramului.


Luni 30 iunie,
Soborul Sf. 12 Apostoli, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Barsana, Protopopiatul Sighet cu ocazia hramului.


Luni 30 iunie,
Soborul Sf. 12 Apostoli, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Barsana, Protopopiatul Sighet cu ocazia hramului.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Iulie 2014

Miercuri 2 iulie, PS Iustin Sigheteanul sfinteste noua pictura de la biserica din incinta Politiei de Frontiera din Municipiul Sighetul Marmatiei. Liturghiseste si predica.


Duminica 6 iulie,
PS Iustin Sigheteanul târnoseste biserica din Parohia Tarna Mare, Protopopiatul Oas. Liturghiseste si predica.


Duminica 13 iulie,
PS Iustin Sigheteanul resfinteste biserice din Parohia Mara, Protopopiatul Sighet. Liturghiseste si predica.


Duminica 20 iulie
de Sf. Proroc Ilie Tesviteanul, PS Iustin Sigheteanul târnoseste biserica din Parohia Strâmtura – Valea Satului. Liturghiseste si predica.


Sâmbata 26 iulie,
PS Iustin Sigheteanul resfinteste biserica din parohia Marius, Protopopiatul Satu Mare. Liturghiseste si predica.


Duminica 27 iulie,
PS Iustin Sigheteanul târnoseste biserica din Parohia Vama, Protopopiatul Satu Mare. Liturghiseste si predica.

Miercuri 30 iulie, de la ora 11.00 PS Iustin Sigheteanul va participa la vernisajul expozitiei de icoane realizate in cadrul zilelelor N. Steinhardt la Catedrala Episcopala din Baia Mare.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • August 2014

Vineri 1 august de la ora 18.00 PS Iustin Sigheteanul savârseste Slujba Paraclisului Maicii Domnului în Parohia Baita, protopopiatul Baia Mare.


Sâmbata 2 august, PS Iustin Sigheteanul pune piatra de temelia pentru biserica în Parohia Petin, Protopopiatul Satu Mare. Liturghiseste si predica.


Duminica 3 august,
PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica în Parohia Firiza, Protopopiatul Baia Mare.

Luni 4 august de la ora 18.00 PS Iustin Sigheteanul savârseste Slujba Paraclisului Maicii Domnului în Parohia Moiseni, Protopopiatul Oas.


Miercuri 6 august,
Schimbarea la Fata a Domnului, PS Iustin Sigheteanul sfinteste pictura bisericii Ieud-Plopsor, Protopopiatul Viseu. Liturghiseste si predica.

Miercuri 6 august – de la ora 16.00 PS Iustin Sigheteanul savârseste Slujba Paraclisului Maicii Domnului în Parohia Ieudusor, Protopopiatul Viseu

Joi 7 august – de la ora 18.00 PS Iustin Sigheteanul savârseste Slujba Paraclisului Maicii Domnului în Paohia Lapus II, Protopopiatul Lapus.

Vineri 8 august – de la ora 18.00 PS Iustin Sigheteanul savârseste Slujba Paraclisului Maicii Domnului în Parohia Somcuta Mare, Protopopiatul Chioar.


Duminica 10 august,
PS Iustin Sigheteanul savârseste punerea piatrii de temelie a bisericii din Parohia Paulesti, Protopopiatul Satu Mare. Liturghiseste si predica. De la ora 16.00 PS Iustin Sigheteanul savârseste Slujba Paraclisului Maicii Domnului în Parohia Satmarel, Protopopiatul Satu Mare

Luni 11 august – de la ora 18.00 PS Iustin Sigheteanul savârseste Slujba Paraclisului Maicii Domnului în Parohia Gereusa, Protopoiatul Carei

Marti 12 august – de la ora 18.00 PS Iustin Sigheteanul savârseste Slujba Paraclisului Maicii Domnului în Parohia Rona de Jos, Protopopiatul Sighet.

Miercuri 13 august – de la ora 18.00 PS Iustin Sigheteanul savârseste Slujba Paraclisului Maicii Domnului în Parohia Rona de Jos, Protopopiatul Sighet.


Vineri 15 august,
PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Rohia cu ocazia hramului.
- La hramul Manastirii Moisei va liturghisi si predica IPS Iosif Mitropolitul Europei Centrale si Meridionale
- La hramul Manastirii Bixad va liturghisi si predica PS Timotei al Spaniei si Portugaliei.

Sâmbata 16 august – PS Iustin Sigheteanul va participa la solemnitatile religioase prilejuite de „Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brâncoveni” la Bucuresti. Cu aceasta ocazie va fi savârsita slujba de resfintire a Bisericii „Sfântul Gheorghe“-Nou, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, înconjurat de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.


Duminica 17 august,
PS Iustin Sigheteanul va participa la Sfanta Liturghie la Bucuresti.

18-19 august – PS Iustin Sigheteanul va particila la lucrarile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Bucuresti


Sâmbata 23 august,
PS Iustin Sigheteanul sfinteste capela de cimitir din Parohia Gelu, Protopopiatul Carei.


Duminica 24 august,
PS Iustin Sigheteanul târnoseste biserica din Parohia Buteasa, Protopopiatul Chioar. Liturghiseste si predica.


Vineri 29 august,
Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Borsa Pietroasa, Protopopiatul Viseu, cu ocazia hramului.


Duminica 31 august,
PS Iustin Sigheteanul resfinteste biserica din Parohia Viseu de Jos II. Protopopiatul Viseu.Liturghiseste si predica.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Septembrie 2014

Luni 1 septembrie, cu ocazia inceputului anului bisericesc, incepand cu ora 8:30 PS Iustin Sigheteanul savârseste Sfanta Liturghie Arhiereasca la Manastirea Habra – Grosi, Protopopiatul Baia Mare si participa la lucrarile Simpozionului: “Manastirile noastre vechi si sfinte formatoare si pastratoare a constiintei de neam a romanilor”

În perioada 3-6 septembrie, PS Iustin Sigheteanul participa la Reuniunea tinerilor ortodocsi - eveniment national cu participare internationala –


Duminica 7 septembrie,
PS Iustin Sigheteanul resfinteste biserica din Parohia Nanesti, Protopopiatul Sighet. Liturghiseste si predica. De la ora 16.00 PS Iustin Sigheteanul savârseste Slujba Vecerniei la Manastirea Nasterea Maicii Domnului – Valea Scradei, Protopopiatul Viseu si instaleaza pe noua stareta Monahia Teofana.


Luni, 8 septembrie,
Praznicul Nasterii Maicii Domnului, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica în Parohia Rozavlea, Protopopiatul Viseu, cu ocazia hramului.


Sâmbata 13 septembrie,
PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica în Parohia Tataresti, Protopopiatul Satu Mare. Dupa Sfânta Liturghie sfinteste monumentul eroilor din localitate.


Duminica 14 septembrie,
de Înaltarea Sfintei Cruci, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Sapânta, Protopopiatul Sighet cu ocazia hramului. De la ora 16.00 P.S. Iustin Sigheteanul savârseste slujba vecerniei în parohia Baiut, Protopopiatul Lapus

Luni 15 septembrie de la ora 8.00 P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Sf. Liturghie in Catedrala Episcopala cu ocazia inceperii noului an scolar la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare.

Marti 16 septembrie de la ora 10.00, P.S. Iustin Sigheteanul savarseste Sf. Liturghie in biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din incinta Liceului Teologic Ortodox „N. Steinhardt” din Mun. Satu Mare, cu ocazia inceperii noului an scolar. Dupa Sfânta Liturghie, Preasfintia Sa binecuvinteaza lucrarile de renovare si amenajare a Capelei din Centrul de Îngrijire si Asistenta Sociala din Satu Mare.

Sambata 20 septembrie PS Iustin Sigheteanul tarnoseste biserica din Parohia Radulesti, Protopoiatul Carei. Liturghiseste si predica.


Duminica 21 septembrie,
PS Iustin Sigheteanul târnoseste biserica din Parohia Hurezu Mare, Protopopiatul Carei. Liturghiseste si predica.


Sâmbata 27 septembrie,
PS Iustin Sigheteanul sfinteste capela mortuara si binecuvinteaza lucrarile de renovare a Bisericii din Paulian, Protopopiatul Carei. Liturghiseste si predica.


Duminica 28 septembrie,
PS Iustin Sigheteanul resfinteste biserica din Parohia Ciocotis, Protopopiatul Lapus. Liturghiseste si predica.

Luni 29 septembrie PS Iustin Sigheteanul participa la lucrarile de constituire a noii Adunari Nationale Bisericesti 2014-2018 care se vor desfasura la Palatul Patriarhiei din Bucuresti.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Octombrie 2014


În perioada 1-15 octombrie PS Iustin Sigheteanul face un pelerinaj la Locurile Sfinte din Grecia.


Duminica 19 octombrie,
PS Iustin Sigheteanul resfinteste biserica din Parohia Mediesul Aurit, Protopopiatul Satu Mare. Liturghiseste si predica.
- de la ora 16.00 savârseste slujba de târnosire a bisericii din filia Mujdeni, Parohia Livada, Protopopiatul Satu Mare

Sambata, 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, PS Iustin Sigheteanul savarseste Slujba Parastasului la Monumentul Ostasului Român din Municipiul Carei, Judetul Satu Mare.

Duminica, 26 octombrie, de sarbatoarea Sf. Mare Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala "Sf. Mare Mc. Dimitrie" din Mun. Carei, Protopopiatul Carei, cu ocazia hramului.

În perioada 27 - 29 octombrie, PS Iustin Sigheteanul participa la lucrarile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din Bucuresti.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

 • Noiembrie 2014


Duminica 2 noiembrie, PS Iustin Sigheteanul târnoseste biserica din Parohia Negreia, Protopopiatul Baia Mare. Liturghiseste si predica.

Luni 3 noiembrie de la ora 8.00 PS Iustin Sigheteanul savarseste Sf Liturghie la Biserica „Sf. Nicolae” din Viseu de Sus.
- De la ora 10.00 prezideaza conferinta preoteasca de toamna la care participa preotii din protopopiatele Sighet si Viseu la Biserica „Sf. Nicolae” din Viseu de Sus.

Marti 4 noiembrie de la ora 8.00 PS Iustin Sigheteanul savârseste Sf. Liturghie la Biserica „Sf. Dimitrie” din Carei.
- De la ora 10.00 prezideaza conferinta preoteasca de toamna la care participa preotii din protopopiatele Satu Mare, Carei si Oas la Catedrala „Sf. Dimitrie” din Carei.

Joi 6 noiembrie de la ora 8.00 PS Iustin Sigheteanul savarseste Sf. Liturghie la Biserica „Înaltarea Domnului” din Târgu Lapus.
- De la ora 10.00 prezideaza conferinta preoteasca de toamna la care participa preotii din protopopiatele Baia Mare, Lapus si Chioar la Biserica „ Înaltarea Domnului” din Târgu Lapus.

Sambata 8 noiembrie, de Sf. Arhangheli Mihail si Gavril, PS Iustin Sigheteanul resfinteste biserica din parohia Corund, Protopopiatul Carei. Liturghiseste si predica


Duminica 9 noiembrie, PS Iustin Sigheteanul sfinteste noua pictura a bisericii din Parohia Posta, Protopopiatul Chioar. Liturghiseste si predica.

Duminica 16 noiembrie, PS Iustin Sigheteanul savarseste sfanta liturghie si predica la Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" din Baia Mare cu ocazia hramului

Vineri 21 noiembrie de Intrarea în biserica a Maicii Domnului PS Iustin Sigheteanul savârseste Sfânta Liturghie la Paraclisul Centrului Eparhial din Baia Mare.


Duminica 23 noiembrie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica în parohia Cavnic I, Protopopiatul Lapus.


Duminica 30 noiembrie de sarbatoarea Sfântului Apostol Andrei PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica în parohia Sf. Apostol Andrei din Baia Mare cu ocazia hramului.

<inapoi program>

<inapoi cuprins>

Decembrie 2014

Luni 1 decembrie – PS Iustin Sigheteanul va savârsi Slujba Te-Deumului la Statuia Ostasului Roman din Parcul Municipal – Baia Mare si va participat la festivitatile oficiale organizate de autoritatile judetene si locale, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Sâmbata 6 decembrie de sarbatoarea Sfântului Ierarh Nicolae, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Rohia.

– de la ora 13.00 PS Iustin Sigheteanul va sfinti monumentul eroilor si va participa la festivitatile oficiale organizate de Primaria comunei Coroieni.


Duminica 7 decembrie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Biserica Sf. Nicolae din Viseu de Sus, Protopopiatul Viseu.

Sâmbata 13 decembrie de la ora 13.00, PS Iustin Sigheteanul va participa la programul filantropic organizat la Catedrala Episcopala de catre Asociatia Femeilor Ortodoxe ,,Mironositele Femei” în cadrul caruia se vor împarti peste 1000 de pachete familiilor nevoiase.


Duminica 14 decembrie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare.

– de la ora 17.00 va participa în Catedrala Episcopala la concertul solemn de colinde sustinut de corurile: ,,Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox ,,Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, Corul „Sfântul Ioan Damaschinul” al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Baia Mare, Corul ,,Doxologia” a Catedralei Episcopale ,,Sf. Treime” din Baia Mare, corala „Arhanghelii” a preotilor din Episcopia Ortodoxa Româna a Maramuresului si Satmarului.

CONCERT SOLEMN DE COLINDE

care va avea loc in data de 14 decembrie 2014 ora 17,00 in Catedrala Episcopala ªSfanta Treimeª din Baia Mare clik aici

Vineri 19 decembrie de la ora 16.00 PS Iustin Sigheteanul participa la concertul de colinde sustinut de elevii Liceului Teologic Nicolae Steinhardt din Satu Mare


Sâmbata 20 decembrie PS Iustin Sigheteanul va participa la concertul de colinde la Catedrala „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Sighetu Marmatiei

Duminica 21 decembrie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare.

- De la ora 17.00 PS Iustin Sigheteanul va participa la concertul de colinde sustinut la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Satu Mare


Joi 25 decembrie de Praznicul Nasterii Domnului PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare.


Vineri 26 decembrie, a doua zi de Craciun PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavril din Satu Mare


Sâmbata 27 decembrie, a treia zi de Craciun, de sarbatoarea Sf. Arhidiacon Stefan, Preasfintitul Iustin Sigheteanul va liturghisi si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare.
- În sedinta Permanentei Eparhiale din 5 decembrie 2014 la propunerea Preasfintitului Justin Sigheteanul s-a aprobat ca a treia zi de Craciun, cand este pomenit Sfantul Arhidiacon Stefan, sa fie declarata ziua tinerilor ortodocsi din Eparhia Maramuresului si Satmarului. Dupa Sfanta Liturghie Preasfintia Sa va face proclamarea solemna a Sfantului Arhidiacon Stefan ca protector al tinerilor ortodocsi din eparhia noastra. La Sfanta Liturghie vor participa grupuri de tineri din cele opt protopopiate, iar tinerii baimareni vor colinda.

Duminica 28 decembrie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Biserica „Nasterea Domnului” din municipiul Baia Mare cu oazia hramului.

Miercuri 31 decembrie, de la ora 23.30, la cumpana dintre ani, P.S. Iustin Sigheteanul va savarsi Acatistul Mantuitorului la Catedrala Episcopala din Baia Mare.


Joi 1 ianuarie Anul Nou – PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare


Joi 1 ianuarie de la ora 17.00 PS Iustin Sigheteanul paricipa la concertul de muzica clasica sustinut de Orchestra „ Nova Musica”, la Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare.


Duminica 4 ianuarie PS Iustin Sigheteanul participa la întronizarea noului Arhiepiscop al Romanului si Bacaului , în Catedrala arhiepiscopala din Roman.


Marti 6 ianuarie - Botezul Domnului - PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala din Baia Mare

Miercuri 7 ianuarie de Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezatorul PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Manastirea Scarisoara Noua, Protopopiatul Carei.

Duminica 11 ianuarie PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala istorica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare.

Vineri 23 ianuarie PS Iustin Sigheteanul conduce lucrarile sedintei anule cu protopopii la Centrul Eparhial.

Sambata 24 ianuarie de la ora 8.00 PS Iustin Sigheteanul savarseste Sfanta Liturghie la Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare
de la ora 10.00 conduce lucrarile Adunarii Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului in sala Dr. Vasile Stan din incinta Catedralei Episcopale

Vineri 30 ianuarie de sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi, PS Iustin Sigheteanul liturghiseste si predica la Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare cu ocazia hramului scolilor teologice

<inapoi stiri>